Kezdőlap (Fibrózis)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Fibrózis


 

Fibrózis

Betegségek  Fibroszarkóma  Ficam

Tüdőfibrózis

Címkék: tüdőfibrózis, szennyezett levegő, porártalom, szilikózis, antrakózis, SLE, szisztémás szklerózis, nehézlégzés ...


A tüdőfibrózis és tünetei
A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség. Napjainkban azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak köszönhető.

tüdő fibrózis, pulmonary fibrosis
a tüdő elrostosodása, (szintén lásd: fibrózis)
kapcsolódó oldalak:
Tüdő
Allergia ...

Cisztás fibrózis (CF) génmutáció
Más néven: Cisztás fibrózis (CF) genotipizálás, CF DNS analízis, CF génmutációs panel, Molekuláris genetikai tesztelés
Hivatalos név: Cisztás fibrózis génmutációs panel ...

Cisztás fibrózis tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: CF, mucoviscidosis) ...

A cisztás fibrózis (CF, cisztikus fibrózis, mukoviszcidózis) egy autoszómális recesszív öröklődésű betegség, mely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség.

Cisztikus fibrózisban gyakran károsodott a szaporodási funkció. Férfiakban majdnem mindig alacsony az ondósejtek száma (ez sterilitást okoz), mert a here egyik vezetéke (vas deferens) kórosan fejlődik, és elzárja az ondósejtek útját.

A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

A cisztás fibrózisban szenvedő beteg szülei számos országban hoznak létre olyan társadalmi szervezeteket, melyek célja a szülők és a betegek oktatása, és nem utolsó sorban a legkorszerűbb kezelési módok befogadása melletti lobbizás.

Cisztikus fibrózis
A cisztikus fibrózis öröklődő betegség. Minden 4000 szülésre esik egy ilyen betegség.

Fibrózis
Valamely károsított szervben a kötőszöveti sejtek felszaporodása.Cisztás fibrózis- az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség.
Filariázis ...

Májfibrózis
A máj hegesedésének folyamata, melynek során a szövet rostos kötőszövetté alakul át. Ez idővel májzsugorodáshoz, a májfunkció vészes mértékű kieséséhez vezet.
Non-reszponderek ...

Fibrózis (jóindulatú méhdaganat). A méhizomzat összehúzódása nyomhatja a fibrózisos szövetet, amely fájdalomhoz vezet.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a méh megpróbál eltávolítani.
A nemi szervek gyulladásos betegsége, fertőzése.

Fibrózis: egy szövet hegesedése, mely során az eredeti szövetet kollagénban dús szövet váltja fel.

Tüdőfibrózis
A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság.

Mielofibrózis
A mielofibrózis olyan betegség, amelyben kötőszövet foglalja el a csontvelőben a normális vérsejteket termelő előalakok helyét, következésképpen rendellenes alakú vörösvértestek keletkeznek, anémia és lépnagyobbodás alakul ki.
tovább ...

Mielofibrózis
Mielofibrózisban a csontvelőben a vérképző sejtek helyét kötőszövet tölti ki, és ez szabálytalan alakú vörösvértesteket, vérszegénységet és lépmegnagyobbodást eredményez.

Mielofibrózis, cukorbetegség, rossz laboreredmények
47 éves vagyok. Tavaly decemberben volt egy méheltávolítás, és mindkét petefészek is eltávolításra került. Műtét után kaptam 3 sugárkezelést, a betegség...
Idiopathiás myelofibrosis - Thrombocytosis ...

A tüdőfibrózis kialakulásához számtalan betegség vezethet, a lényege hogy a tüdőben egy gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el.

Cistás fibrózis diétája
(MVC - Mucoviscidosis)
Súlyos betegség. Régen 18 - 20 évig éltek, ma már akár 40 - 45 évig is. Tüdőátültetéssel még jobban kitolható a várható életkor ...

A cisztás fibrózissal, Tay-Sachs-szindrómával és más kevésbé ismert, ritkán előforduló örökletes rendellenességgel született gyerekek száma csökken, ...

Jellemző a lappangó kezdet, a köhögés, valamint az, hogy a folyamat megállíthatatlan kötőszövetesedésbe, hegesedésbe (tüdőfibrózis) torkollhat, ami megrövidíti az életet.

Lapunk jelenlegi számában Tokodi és mtsai (26) kíválóan elkészített eset-ismertetés formájában mutatják be egy 15 éves fiúgyermek esetét, akinél a máj zsíros infiltrációját feltételezésük szerint a cystás fibrózis heterozygóta állapota (Δ ...

cisztikus fibrózis, vérzékenység, izomsorvadás) lehet azonosítani. A mesterségesen megtermékenyített petesejtből annak 8 sejtes állapotában 1-2 sejtet eltávolítanak, majd molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják.

A tüdő bántalmai (tüdőbaj, hörghurut, asztma, fibrózis) azt jelzik, nagyon félek attól, hogy megfulladok, meghalok. Annyira idegesnek érzem magamat, hogy nagyon lekorlátozom az életteremet, ami szintén bizonytalansággal tölt el engem.

Cystás fibrosis (ejtsd: cisztás fibrózis, mukoviszcidózis); veleszületett betegség, melyben a szervezet számos mirigyének kivezetőcsöve kórosan sűrű váladék pangása következtében eltömeszelődik: a hasnyálmirigyben, a hörgőkben, ...

Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, ...

A légzőszervi betegségeknek sokfajta csoportosítása lehetséges: gyulladásos tüdőbetegségek (asztma, cisztás fibrózis, tüdőtágulat, krónikus bronchitis - COPD, akut légzési distressz szindróma - ARDS), ...

Létezik azonban egy ritka, de súlyos (5%-ban halálos) késői szövődmény: a nefrogén szisztémás fibrózis (NSF). Ezt gadolínium tartalmú kontrasztanyagok adása után észlelték, általában 3 hónapon belül, de lehetséges évekkel később is.

A fiatalkori (recessziv) policisztás betegség sokkal ijesztőbb, gyorsabb lefolyású, és ehhez szinte mindig társul májfibrózis, azaz a máj kötőszövetes átalakulása.

A kis légutakban a krónikus gyulladás hatására a falban hegesedés (fibrózis) alakul ki.
A kiáramló levegő akadályozottságának előidézője a kislégutak torzulása, amely az emfizémában jellemző destruktív elváltozás eredménye.

Az eredmények azt is sugallják, hogy a probiotikumok segíthetik a cisztás fibrózis kezelését. Ezt a genetikai rendellenességet az váltja ki, hogy mindkét szülőtől a hibás génváltozat egy-egy kópiáját kapja meg az utód.

A fehérje, poliszacharid- és zsírfelszívódás együttes zavara a mukoviszcidózis vagy cisztás fibrózis. Az ilyen gyermekek születésüktől fogva rosszul fejlődnek, és noha sokat esznek, nem gyarapodnak. Székletük nagy tömegű, laza.

Lásd még: Lásd még: Cisztás fibrózis, Daganat, Szindróma, Diabétesz, Cukorbetegség

Betegségek  Fibroszarkóma  Ficam

 
RSS Mobile