Kezdőlap (Fibrózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fibrózis

Betegségek  Fibroszarkóma  Ficam

Tüdőfibrózis

Címkék: tüdőfibrózis, szennyezett levegő, porártalom, szilikózis, antrakózis, SLE, szisztémás szklerózis, nehézlégzés ...


A tüdőfibrózis és tünetei
A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség. Napjainkban azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak köszönhető.

tüdő fibrózis, pulmonary fibrosis
a tüdő elrostosodása, (szintén lásd: fibrózis)
kapcsolódó oldalak:
Tüdő
Allergia ...

Cisztás fibrózis (CF) génmutáció
Más néven: Cisztás fibrózis (CF) genotipizálás, CF DNS analízis, CF génmutációs panel, Molekuláris genetikai tesztelés
Hivatalos név: Cisztás fibrózis génmutációs panel ...

Cisztás fibrózis tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: CF, mucoviscidosis) ...

A cisztás fibrózis (CF, cisztikus fibrózis, mukoviszcidózis) egy autoszómális recesszív öröklődésű betegség, mely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség. Gyakorisága populációnként eltérő, a kaukázusi (fehér) emberfajták között efőfordulási aránya 1:3000.

A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

A cisztás fibrózisban szenvedő beteg szülei számos országban hoznak létre olyan társadalmi szervezeteket, melyek célja a szülők és a betegek oktatása, és nem utolsó sorban a legkorszerűbb kezelési módok befogadása melletti lobbizás.

Cisztikus fibrózis
A cisztikus fibrózis öröklődő betegség. Minden 4000 szülésre esik egy ilyen betegség. Ha az apa és az anya egészséges, de mindketten hordoznak DNS-láncaikban cisztikus fibrózissal terhelt gént, gyermekeiknek 25 százalék esélye van arra, hogy betegen jönnek a világra.

Májfibrózis
A máj hegesedésének folyamata, melynek során a szövet rostos kötőszövetté alakul át. Ez idővel májzsugorodáshoz, a májfunkció vészes mértékű kieséséhez vezet.
Non-reszponderek ...

A cisztás fibrózisn különböző szervek, többek között a hasnyálmirigy működését befolyásoló betegség. Cisztás fibrózisban szenvedő betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére.

Fibrózis (jóindulatú méhdaganat). A méhizomzat összehúzódása nyomhatja a fibrózisos szövetet, amely fájdalomhoz vezet.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a méh megpróbál eltávolítani.
A nemi szervek gyulladásos betegsége, fertőzése.

Fibrózis: egy szövet hegesedése, mely során az eredeti szövetet kollagénban dús szövet váltja fel.

Tüdőfibrózis
A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

Mielofibrózis
A mielofibrózis olyan betegség, amelyben kötőszövet foglalja el a csontvelőben a normális vérsejteket termelő előalakok helyét, következésképpen rendellenes alakú vörösvértestek keletkeznek, anémia és lépnagyobbodás alakul ki.
tovább ...

Mielofibrózis
Mielofibrózisban a csontvelőben a vérképző sejtek helyét kötőszövet tölti ki, és ez szabálytalan alakú vörösvértesteket, vérszegénységet és lépmegnagyobbodást eredményez.

Mielofibrózis, cukorbetegség, rossz laboreredmények
47 éves vagyok. Tavaly decemberben volt egy méheltávolítás, és mindkét petefészek is eltávolításra került. Műtét után kaptam 3 sugárkezelést, a betegség...
Idiopathiás myelofibrosis - Thrombocytosis ...

A tüdőfibrózis elnevezésű betegség esetén első sorban tisztázni kell a fibrózis fogalmát. A fibrózissal más belső szervünk esetén is találkozhatunk, ez a máj és a vese.

A tüdőfibrózis kialakulásához számtalan betegség vezethet, a lényege hogy a tüdőben egy gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát.

Cistás fibrózis diétája
(MVC - Mucoviscidosis)
Súlyos betegség. Régen 18 - 20 évig éltek, ma már akár 40 - 45 évig is. Tüdőátültetéssel még jobban kitolható a várható életkor ...

A cisztás fibrózissal, Tay-Sachs-szindrómával és más kevésbé ismert, ritkán előforduló örökletes rendellenességgel született gyerekek száma csökken, ...

A cisztás fibrózisról ma már sokkal többet tudunk, mint 50 évvel ezelőtt, és ez a fejlődés a terápiás lehetőségekre - így az érintettek életminőségére és életkilátásaira is hatással van.

Jellemző a lappangó kezdet, a köhögés, valamint az, hogy a folyamat megállíthatatlan kötőszövetesedésbe, hegesedésbe (tüdőfibrózis) torkollhat, ami megrövidíti az életet.

Lapunk jelenlegi számában Tokodi és mtsai (26) kíválóan elkészített eset-ismertetés formájában mutatják be egy 15 éves fiúgyermek esetét, akinél a máj zsíros infiltrációját feltételezésük szerint a cystás fibrózis heterozygóta állapota (ΔF508-as gén mutációja) és a hyperlipidaemia kombinációja ...

cisztikus fibrózis, vérzékenység, izomsorvadás) lehet azonosítani. A mesterségesen megtermékenyített petesejtből annak 8 sejtes állapotában 1-2 sejtet eltávolítanak, majd molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Csak olyan embriókat ültetnek be az anyaméhbe, amelyek egész­ségesek lesznek.

A tüdő bántalmai (tüdőbaj, hörghurut, asztma, fibrózis) azt jelzik, nagyon félek attól, hogy megfulladok, meghalok. Annyira idegesnek érzem magamat, hogy nagyon lekorlátozom az életteremet, ami szintén bizonytalansággal tölt el engem.

Cystás fibrosis (ejtsd: cisztás fibrózis, mukoviszcidózis); veleszületett betegség, melyben a szervezet számos mirigyének kivezetőcsöve kórosan sűrű váladék pangása következtében eltömeszelődik: a hasnyálmirigyben, a hörgőkben, a bőr verejtékmirigyeiben.

Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, ...

A légzőszervi betegségeknek sokfajta csoportosítása lehetséges: gyulladásos tüdőbetegségek (asztma, cisztás fibrózis, tüdőtágulat, krónikus bronchitis - COPD, akut légzési distressz szindróma - ARDS), ...

Létezik azonban egy ritka, de súlyos (5%-ban halálos) késői szövődmény: a nefrogén szisztémás fibrózis (NSF). Ezt gadolínium tartalmú kontrasztanyagok adása után észlelték, általában 3 hónapon belül, de lehetséges évekkel később is.

A fiatalkori (recessziv) policisztás betegség sokkal ijesztőbb, gyorsabb lefolyású, és ehhez szinte mindig társul májfibrózis, azaz a máj kötőszövetes átalakulása. A nagyméretű, beteg vesék már születéskor tapinthatók a hasban, s néha már újszülött korban kialakul a végstádiumú veseelégtelenség.

A kis légutakban a krónikus gyulladás hatására a falban hegesedés (fibrózis) alakul ki.
A kiáramló levegő akadályozottságának előidézője a kislégutak torzulása, amely az emfizémában jellemző destruktív elváltozás eredménye. Az emfizéma és az idült bronchitis gyakran együttesen fordulnak elő.

Az eredmények azt is sugallják, hogy a probiotikumok segíthetik a cisztás fibrózis kezelését. Ezt a genetikai rendellenességet az váltja ki, hogy mindkét szülőtől a hibás génváltozat egy-egy kópiáját kapja meg az utód.

A fehérje, poliszacharid- és zsírfelszívódás együttes zavara a mukoviszcidózis vagy cisztás fibrózis. Az ilyen gyermekek születésüktől fogva rosszul fejlődnek, és noha sokat esznek, nem gyarapodnak. Székletük nagy tömegű, laza.

A restriktív elváltozás oka lehet tüdőfibrózis, a mellkas deformitása. Ezekben az esetekben, a beteg nyugalomban jól érzi magát, de terhelésre légszomj lép fel. Minél súlyosabb az elváltozás, annál kisebb terhelésnél jelenik meg a panasz.

A májcirrózis vagy májzsugorodás visszafordíthatatlan májszövet-károsodás, ami a máj kötőszöveti gyulladásos folyamatának következménye, göbös elváltozásokat, hegesedést fibrózist okozva.
A máj fő funkciója, hogy az anyagcsere során keletkező toxikus anyagokat lebontsa.

Ismeretlen eredetű (idiopátiás) tüdőfibrózis ", Deszkvamatív intersticiális tüdőgyulladás ", Limfoid intersticiális tüdőgyulladás ", Cryptogén szervülő pneumonitisz ", Langerhans-sejtes granulomatózis ", Szarkoidózis ", Pulmonális alveoláris proteinózis "
51. FEJEZET - A tüdő allergiás betegségei ...


A MUCOVISCIDÓZIS/CISZTÁS HASNYÁLMIRIGY FIBRÓZIS/VEZETŐ ÉS EGYUTTAL MEGHATÁROZÓ ELVÁLTOZÁSAI A TÜDŐBEN ZAJLANAK LE..A GYAKRAN MEGISMÉTLŐDŐ TÜDŐGYULLADÁSOK KIHATÁSSAL VANNAK A MELLKAS KLINIKAI ALAKTANÁRA. AMINT A FENTI KÉPEN IS
LÁTHATÓ,JELLEMZŐ AZ ELÜLSŐ MELLKASFAL JELENTŐS BEHÚZÓDÁSA. .

krónikus fibrotizáló p. Fibrózissal, az acinusok atrófiájával és kalcifikációval járó pancreasgyulladás. Klinikailag a betegség relapszusokkal és remissziókkal járó elhúzódó zajlást mutat, hátterében általában alkoholizmus vagy malnutritio áll.
krónikus, relaptáló pancreatitis ...

A besugárzott terület szöveteinek atrófiája, fibrózisa. A nyálmirigyeket ért sugárzás okozta szájszárazság tartós lehet, ez a fogak romlásához vezet. Az ivarmirigyeket ért viszonylag kis dózisú besugárzás sterilitást okoz. Évtizedek múlva esetleg második daganat kialakulása lehetséges.

Nem létezik elérhető fibrózist gátló gyógyszer, de az alapbetegség kezelése lassíthatja a cirrhosis kifejlődést.
Portalis hypertonia
Ha a betegnek már volt megelőzően varix-vérzése, a vérzés megelőzhető: ...

Felnőtteknél a leggyakoribb, de például cisztás fibrózisban szenvedő gyermekeknél is előfordul. Emellett asztmában a folyamatos gyulladás miatt is kialakulhat.
Legfontosabb tünetek
Orrdugulás, szaglászavar ...

A két legismertebb ritka betegség valószínűleg a narkolepszia és a hemofilia, de a ritka kórok közé tartozik többek között az Angelman-szindróma, a Beckwith-Wiedemann-szindróma, a cisztás fibrózis, a Cri du chat-szindróma, a fenilketonúria, a Hirschsprung-kór, a Huntington-kór, az ichthyosis, ...

heréket érintő fertőzéses megbetegedés
cystikus fibrózis
a spermiumok "rossz irányba" mozgása - retrográd ejakuláció: amikor nem a péniszbe, hanem a hólyagba jut a spermium ...

A kókusz zsírban megtalálható zsírsavak 6-7%-a kaprilsav. A kaprilsavat sikerrel használták cisztás fibrózis, cachexia illetve gyermekkori epilepszia és az AIDS kezelése során.
Ciszta, mióma esetén tilos fogyasztani:
Energiaszegény, csökkentett zsírtartalmú ételeket.

Tanácsos masszírozni a koponyát, naponta 3-5 percig, a vérkeringés fokozására, és a fibrózis elkerülésére, mely általában megelőzi a hajhullást. De mindennél fontosabb biztosítanunk a fejbőr mindenkori egészséges állapotát.

Asztma kezelése, Tüdőgyulladás, COPD kezelése, Tüdőrák, Cysticus fibrózis, Tuberkulózis
A tüdőről
Anatómia, élettan
Tüdőbetegségek
Tüdőgyulladás ...

Az RA betegek mintegy 10 százalékánál a tüdővel is súlyos gondok akadnak, a leggyakoribb a mellhártyagyulladás, a tüdőfibrózis, valamint a tüdőtágulás (emfizéma) fokozott kockázata.
A kezelés lényege itt is a gyulladás csökkentése.
Hangulat ...

2003-ban került a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetbe, ahol cystas fibrózissal, asthmával, krónikus köhögéssel és allergiás patomechanizmusú kórképekkel jelentkező betegeket vizsgált és gondozott.

Akut gyulladás esetén a fenti folyamat egy öngátló folyamat, de toxikus károsodás, illetve krónikussá váló gyulladás esetén teljes kötőszöveti elfajuláshoz fibrózishoz, majd cirrózishoz vezet. Ebben az állapotban a fent említett tünetek mindegyike megfigyelhető változó intenzitással.
Kezelés ...

Y kromoszóma mikrodeléciók
X és Y kromoszóma aneuploidiák
Cisztás fibrózis TR gén 5 mutációja
Egyéb ...

Az elsődleges nyiroködéma kialakulhat a nyirokrendszer veleszületett rendellenességei, nyirokerek számának elégtelensége, a lágyéki nyirokcsomók fibrózisa, nyirok elfolyási zavar talaján kialakuló nyirokérbillentyű elégtelenség, satöbbi következtében.

Azt is figyelembe kell venni, hogy például malignus emlőelváltozásoknál a tapintás alapján kétszer-háromszor nagyobbnak tűnnek a daganatok a peritumorális oedema, esetleges fibrózis miatt, ezáltal nehezebb a tapintás alapján pontosan a tumort eltalálni, ezenkívül esetleges necrotikus, cystikus, ...

Néhány, a nőkben gyakoribb ok: az obezitás, hipertónia, kardiális dekompenzáció a miokardiális feszességet, a 'stiffnesst' fokozza; a diabétesz mikroangiopátiát, intersticiális fibrózist okoz; az emelkedett vérzsírszint a vér viszkozitását rontja; tahikardiában rövidebb a diasztolés időtartam; ...

Hosszú távú májártalom (májfibrózis) gyermekeknél nagyon ritkán fordul elő azért is mert más májkárosító tényezők, úgymint például alkoholfogyasztás nincs jelen.
Általában a MTX kezelést megszakítják, amikor a májenzimek megemelkednek és újraindítják, amikor visszasüllyednek a normál értékre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cisztás fibrózis, Szindróma, Daganat, Sebészet, Pajzsmirigy?

◄ Fibroszarkóma   Ficam ►
 
RSS Mobile