Kezdőlap (Fibrózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fibrózis

Betegségek  Fibroszarkóma  Ficam

Tüdőfibrózis

Címkék: tüdőfibrózis, szennyezett levegő, porártalom, szilikózis, antrakózis, SLE, szisztémás szklerózis, nehézlégzés ...


A tüdőfibrózis és tünetei
A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség. Napjainkban azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak köszönhető.

tüdő fibrózis, pulmonary fibrosis
a tüdő elrostosodása, (szintén lásd: fibrózis)
kapcsolódó oldalak:
Tüdő
Allergia ...

Cisztás fibrózis (CF) génmutáció
Más néven: Cisztás fibrózis (CF) genotipizálás, CF DNS analízis, CF génmutációs panel, Molekuláris genetikai tesztelés
Hivatalos név: Cisztás fibrózis génmutációs panel ...

Cisztás fibrózis tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: CF, mucoviscidosis) ...

A cisztás ~ (CF, cisztikus ~, mukoviszcidózis) egy autoszómális recesszív öröklődésű betegség, mely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség. Gyakorisága populációnként eltérő, a kaukázusi (fehér) emberfajták között efőfordulási aránya 1:3000.

A cisztás ~ vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

A cisztás ~ban szenvedő beteg szülei számos országban hoznak létre olyan társadalmi szervezeteket, melyek célja a szülők és a betegek oktatása, és nem utolsó sorban a legkorszerűbb kezelési módok befogadása melletti lobbizás.

Máj~
A máj hegesedésének folyamata, melynek során a szövet rostos kötőszövetté alakul át. Ez idővel májzsugorodáshoz, a májfunkció vészes mértékű kieséséhez vezet.
Non-reszponderek ...

A cisztás ~n különböző szervek, többek között a hasnyálmirigy működését befolyásoló betegség. Cisztás ~ban szenvedő betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére.

~: egy szövet hegesedése, mely során az eredeti szövetet kollagénban dús szövet váltja fel.

Tüdő~
A tüdő~ tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

Mielo~
A mielo~ olyan betegség, amelyben kötőszövet foglalja el a csontvelőben a normális vérsejteket termelő előalakok helyét, következésképpen rendellenes alakú vörösvértestek keletkeznek, anémia és lépnagyobbodás alakul ki.
tovább ...

Mielo~
Mielofibrózisban a csontvelőben a vérképző sejtek helyét kötőszövet tölti ki, és ez szabálytalan alakú vörösvértesteket, vérszegénységet és lépmegnagyobbodást eredményez.

Mielo~, cukorbetegség, rossz laboreredmények
47 éves vagyok. Tavaly decemberben volt egy méheltávolítás, és mindkét petefészek is eltávolításra került. Műtét után kaptam 3 sugárkezelést, a betegség...
Idiopathiás myelofibrosis - Thrombocytosis ...

A tüdő~ elnevezésű betegség esetén első sorban tisztázni kell a ~ fogalmát. A ~sal más belső szervünk esetén is találkozhatunk, ez a máj és a vese.

A tüdő~ kialakulásához számtalan betegség vezethet, a lényege hogy a tüdőben egy gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát.

Cistás ~ diétája
(MVC - Mucoviscidosis)
Súlyos betegség. Régen 18 - 20 évig éltek, ma már akár 40 - 45 évig is. Tüdőátültetéssel még jobban kitolható a várható életkor ...

cisztás ~ vagy egyéb zsírfelszívódási zavar
májbetegség,
abetalipoproteinémia
Crohn-betegség
zsírszegény, kalóriaszegény étrend
koleszterinszint csökkentő gyógyszerek szedése esetén
magas hőhatás, oxigén, vas, klór, fény, fagyasztás hatására mennyisége csökken az élelmiszerekben ...

A cisztás ~sal, Tay-Sachs-szindrómával és más kevésbé ismert, ritkán előforduló örökletes rendellenességgel született gyerekek száma csökken, ...

A cisztás ~ról ma már sokkal többet tudunk, mint 50 évvel ezelőtt, és ez a fejlődés a terápiás lehetőségekre - így az érintettek életminőségére és életkilátásaira is hatással van.

Lapunk jelenlegi számában Tokodi és mtsai (26) kíválóan elkészített eset-ismertetés formájában mutatják be egy 15 éves fiúgyermek esetét, akinél a máj zsíros infiltrációját feltételezésük szerint a cystás ~ heterozygóta állapota (ΔF508-as gén mutációja) és a hyperlipidaemia kombinációja ...

cisztikus ~, vérzékenység, izomsorvadás) lehet azonosítani. A mesterségesen megtermékenyített petesejtből annak 8 sejtes állapotában 1-2 sejtet eltávolítanak, majd molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Csak olyan embriókat ültetnek be az anyaméhbe, amelyek egész­ségesek lesznek.

A tüdő bántalmai (tüdőbaj, hörghurut, asztma, ~) azt jelzik, nagyon félek attól, hogy megfulladok, meghalok. Annyira idegesnek érzem magamat, hogy nagyon lekorlátozom az életteremet, ami szintén bizonytalansággal tölt el engem.

Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás ~ (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, ...

Létezik azonban egy ritka, de súlyos (5%-ban halálos) késői szövődmény: a nefrogén szisztémás ~ (NSF). Ezt gadolínium tartalmú kontrasztanyagok adása után észlelték, általában 3 hónapon belül, de lehetséges évekkel később is.

A fiatalkori (recessziv) policisztás betegség sokkal ijesztőbb, gyorsabb lefolyású, és ehhez szinte mindig társul máj~, azaz a máj kötőszövetes átalakulása. A nagyméretű, beteg vesék már születéskor tapinthatók a hasban, s néha már újszülött korban kialakul a végstádiumú veseelégtelenség.

A kis légutakban a krónikus gyulladás hatására a falban hegesedés (~) alakul ki.
A kiáramló levegő akadályozottságának előidézője a kislégutak torzulása, amely az emfizémában jellemző destruktív elváltozás eredménye. Az emfizéma és az idült bronchitis gyakran együttesen fordulnak elő.

Az eredmények azt is sugallják, hogy a probiotikumok segíthetik a cisztás ~ kezelését. Ezt a genetikai rendellenességet az váltja ki, hogy mindkét szülőtől a hibás génváltozat egy-egy kópiáját kapja meg az utód.

A fehérje, poliszacharid- és zsírfelszívódás együttes zavara a mukoviszcidózis vagy cisztás ~. Az ilyen gyermekek születésüktől fogva rosszul fejlődnek, és noha sokat esznek, nem gyarapodnak. Székletük nagy tömegű, laza.

A restriktív elváltozás oka lehet tüdő~, a mellkas deformitása. Ezekben az esetekben, a beteg nyugalomban jól érzi magát, de terhelésre légszomj lép fel. Minél súlyosabb az elváltozás, annál kisebb terhelésnél jelenik meg a panasz.

A májcirrózis vagy májzsugorodás visszafordíthatatlan májszövet-károsodás, ami a máj kötőszöveti gyulladásos folyamatának következménye, göbös elváltozásokat, hegesedést ~t okozva.
A máj fő funkciója, hogy az anyagcsere során keletkező toxikus anyagokat lebontsa.

Ismeretlen eredetű (idiopátiás) tüdő~ ", Deszkvamatív intersticiális tüdőgyulladás ", Limfoid intersticiális tüdőgyulladás ", Cryptogén szervülő pneumonitisz ", Langerhans-sejtes granulomatózis ", Szarkoidózis ", Pulmonális alveoláris proteinózis "
51. FEJEZET - A tüdő allergiás betegségei ...


A MUCOVISCIDÓZIS/CISZTÁS HASNYÁLMIRIGY FIBRÓZIS/VEZETŐ ÉS EGYUTTAL MEGHATÁROZÓ ELVÁLTOZÁSAI A TÜDŐBEN ZAJLANAK LE..A GYAKRAN MEGISMÉTLŐDŐ TÜDŐGYULLADÁSOK KIHATÁSSAL VANNAK A MELLKAS KLINIKAI ALAKTANÁRA. AMINT A FENTI KÉPEN IS
LÁTHATÓ,JELLEMZŐ AZ ELÜLSŐ MELLKASFAL JELENTŐS BEHÚZÓDÁSA. .

krónikus fibrotizáló p. ~sal, az acinusok atrófiájával és kalcifikációval járó pancreasgyulladás. Klinikailag a betegség relapszusokkal és remissziókkal járó elhúzódó zajlást mutat, hátterében általában alkoholizmus vagy malnutritio áll.
krónikus, relaptáló pancreatitis ...

Nem létezik elérhető ~t gátló gyógyszer, de az alapbetegség kezelése lassíthatja a cirrhosis kifejlődést.
Portalis hypertonia
Ha a betegnek már volt megelőzően varix-vérzése, a vérzés megelőzhető: ...

Felnőtteknél a leggyakoribb, de például cisztás ~ban szenvedő gyermekeknél is előfordul. Emellett asztmában a folyamatos gyulladás miatt is kialakulhat.
Legfontosabb tünetek
Orrdugulás, szaglászavar ...

A két legismertebb ritka betegség valószínűleg a narkolepszia és a hemofilia, de a ritka kórok közé tartozik többek között az Angelman-szindróma, a Beckwith-Wiedemann-szindróma, a cisztás ~, a Cri du chat-szindróma, a fenilketonúria, a Hirschsprung-kór, a Huntington-kór, az ichthyosis, ...

A kókusz zsírban megtalálható zsírsavak 6-7%-a kaprilsav. A kaprilsavat sikerrel használták cisztás ~, cachexia illetve gyermekkori epilepszia és az AIDS kezelése során.
Ciszta, mióma esetén tilos fogyasztani:
Energiaszegény, csökkentett zsírtartalmú ételeket.

Tanácsos masszírozni a koponyát, naponta 3-5 percig, a vérkeringés fokozására, és a ~ elkerülésére, mely általában megelőzi a hajhullást. De mindennél fontosabb biztosítanunk a fejbőr mindenkori egészséges állapotát.

Asztma kezelése, Tüdőgyulladás, COPD kezelése, Tüdőrák, Cysticus ~, Tuberkulózis
A tüdőről
Anatómia, élettan
Tüdőbetegségek
Tüdőgyulladás ...

Az RA betegek mintegy 10 százalékánál a tüdővel is súlyos gondok akadnak, a leggyakoribb a mellhártyagyulladás, a tüdő~, valamint a tüdőtágulás (emfizéma) fokozott kockázata.
A kezelés lényege itt is a gyulladás csökkentése.
Hangulat ...

Akut gyulladás esetén a fenti folyamat egy öngátló folyamat, de toxikus károsodás, illetve krónikussá váló gyulladás esetén teljes kötőszöveti elfajuláshoz ~hoz, majd cirrózishoz vezet. Ebben az állapotban a fent említett tünetek mindegyike megfigyelhető változó intenzitással.
Kezelés ...

Az elsődleges nyiroködéma kialakulhat a nyirokrendszer veleszületett rendellenességei, nyirokerek számának elégtelensége, a lágyéki nyirokcsomók ~a, nyirok elfolyási zavar talaján kialakuló nyirokérbillentyű elégtelenség, satöbbi következtében.

Azt is figyelembe kell venni, hogy például malignus emlőelváltozásoknál a tapintás alapján kétszer-háromszor nagyobbnak tűnnek a daganatok a peritumorális oedema, esetleges ~ miatt, ezáltal nehezebb a tapintás alapján pontosan a tumort eltalálni, ezenkívül esetleges necrotikus, cystikus, ...

Néhány, a nőkben gyakoribb ok: az obezitás, hipertónia, kardiális dekompenzáció a miokardiális feszességet, a 'stiffnesst' fokozza; a diabétesz mikroangiopátiát, intersticiális ~t okoz; az emelkedett vérzsírszint a vér viszkozitását rontja; tahikardiában rövidebb a diasztolés időtartam; ...

Hosszú távú májártalom (máj~) gyermekeknél nagyon ritkán fordul elő azért is mert más májkárosító tényezők, úgymint például alkoholfogyasztás nincs jelen.
Általában a MTX kezelést megszakítják, amikor a májenzimek megemelkednek és újraindítják, amikor visszasüllyednek a normál értékre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cisztás fibrózis, Szindróma, Daganat, Sebészet, Pajzsmirigy?

◄ Fibroszarkóma   Ficam ►
 
RSS Mobile