Kezdőlap (Fibrózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fibrózis

Betegségek  Fibroszarkóma  Ficam

Tüdőfibrózis

Címkék: tüdőfibrózis, szennyezett levegő, porártalom, szilikózis, antrakózis, SLE, szisztémás szklerózis, nehézlégzés ...


A tüdőfibrózis és tünetei
A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség. Napjainkban azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak köszönhető.

tüdő fibrózis, pulmonary fibrosis
a tüdő elrostosodása, (szintén lásd: fibrózis)
kapcsolódó oldalak:
Tüdő
Allergia ...

Cisztás fibrózis (CF) génmutáció
Más néven: Cisztás fibrózis (CF) genotipizálás, CF DNS analízis, CF génmutációs panel, Molekuláris genetikai tesztelés
Hivatalos név: Cisztás fibrózis génmutációs panel ...

Cisztás fibrózis tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: CF, mucoviscidosis) ...

A cisztás ~ (CF, cisztikus ~, mukoviszcidózis) egy autoszómális recesszív öröklődésű betegség, mely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség. Gyakorisága populációnként eltérő, a kaukázusi (fehér) emberfajták között efőfordulási aránya 1:3000.

A cisztás ~ vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

A cisztás ~ban szenvedő beteg szülei számos országban hoznak létre olyan társadalmi szervezeteket, melyek célja a szülők és a betegek oktatása, és nem utolsó sorban a legkorszerűbb kezelési módok befogadása melletti lobbizás.

Cisztikus ~
A cisztikus ~ öröklődő betegség. Minden 4000 szülésre esik egy ilyen betegség. Ha az apa és az anya egészséges, de mindketten hordoznak DNS-láncaikban cisztikus ~sal terhelt gént, gyermekeiknek 25 százalék esélye van arra, hogy betegen jönnek a világra.

Máj~
A máj hegesedésének folyamata, melynek során a szövet rostos kötőszövetté alakul át. Ez idővel májzsugorodáshoz, a májfunkció vészes mértékű kieséséhez vezet.
Non-reszponderek ...

A cisztás ~n különböző szervek, többek között a hasnyálmirigy működését befolyásoló betegség. Cisztás ~ban szenvedő betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére.

~ (jóindulatú méhdaganat). A méhizomzat összehúzódása nyomhatja a ~os szövetet, amely fájdalomhoz vezet.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a méh megpróbál eltávolítani.
A nemi szervek gyulladásos betegsége, fertőzése.

~: egy szövet hegesedése, mely során az eredeti szövetet kollagénban dús szövet váltja fel.

Tüdő~
A tüdő~ tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

Mielo~
A mielo~ olyan betegség, amelyben kötőszövet foglalja el a csontvelőben a normális vérsejteket termelő előalakok helyét, következésképpen rendellenes alakú vörösvértestek keletkeznek, anémia és lépnagyobbodás alakul ki.
tovább ...

Mielo~
Mielofibrózisban a csontvelőben a vérképző sejtek helyét kötőszövet tölti ki, és ez szabálytalan alakú vörösvértesteket, vérszegénységet és lépmegnagyobbodást eredményez.

Mielo~, cukorbetegség, rossz laboreredmények
47 éves vagyok. Tavaly decemberben volt egy méheltávolítás, és mindkét petefészek is eltávolításra került. Műtét után kaptam 3 sugárkezelést, a betegség...
Idiopathiás myelofibrosis - Thrombocytosis ...

A tüdő~ elnevezésű betegség esetén első sorban tisztázni kell a ~ fogalmát. A ~sal más belső szervünk esetén is találkozhatunk, ez a máj és a vese.

A tüdő~ kialakulásához számtalan betegség vezethet, a lényege hogy a tüdőben egy gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát.

Cistás ~ diétája
(MVC - Mucoviscidosis)
Súlyos betegség. Régen 18 - 20 évig éltek, ma már akár 40 - 45 évig is. Tüdőátültetéssel még jobban kitolható a várható életkor ...

A cisztás ~sal, Tay-Sachs-szindrómával és más kevésbé ismert, ritkán előforduló örökletes rendellenességgel született gyerekek száma csökken, ...

A cisztás ~ról ma már sokkal többet tudunk, mint 50 évvel ezelőtt, és ez a fejlődés a terápiás lehetőségekre - így az érintettek életminőségére és életkilátásaira is hatással van.

Jellemző a lappangó kezdet, a köhögés, valamint az, hogy a folyamat megállíthatatlan kötőszövetesedésbe, hegesedésbe (tüdő~) torkollhat, ami megrövidíti az életet.

Lapunk jelenlegi számában Tokodi és mtsai (26) kíválóan elkészített eset-ismertetés formájában mutatják be egy 15 éves fiúgyermek esetét, akinél a máj zsíros infiltrációját feltételezésük szerint a cystás ~ heterozygóta állapota (ΔF508-as gén mutációja) és a hyperlipidaemia kombinációja ...

cisztikus ~, vérzékenység, izomsorvadás) lehet azonosítani. A mesterségesen megtermékenyített petesejtből annak 8 sejtes állapotában 1-2 sejtet eltávolítanak, majd molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Csak olyan embriókat ültetnek be az anyaméhbe, amelyek egész­ségesek lesznek.

A tüdő bántalmai (tüdőbaj, hörghurut, asztma, ~) azt jelzik, nagyon félek attól, hogy megfulladok, meghalok. Annyira idegesnek érzem magamat, hogy nagyon lekorlátozom az életteremet, ami szintén bizonytalansággal tölt el engem.

Cystás fibrosis (ejtsd: cisztás ~, mukoviszcidózis); veleszületett betegség, melyben a szervezet számos mirigyének kivezetőcsöve kórosan sűrű váladék pangása következtében eltömeszelődik: a hasnyálmirigyben, a hörgőkben, a bőr verejtékmirigyeiben.

Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás ~ (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, ...

A légzőszervi betegségeknek sokfajta csoportosítása lehetséges: gyulladásos tüdőbetegségek (asztma, cisztás ~, tüdőtágulat, krónikus bronchitis - COPD, akut légzési distressz szindróma - ARDS), ...

Létezik azonban egy ritka, de súlyos (5%-ban halálos) késői szövődmény: a nefrogén szisztémás ~ (NSF). Ezt gadolínium tartalmú kontrasztanyagok adása után észlelték, általában 3 hónapon belül, de lehetséges évekkel később is.

A fiatalkori (recessziv) policisztás betegség sokkal ijesztőbb, gyorsabb lefolyású, és ehhez szinte mindig társul máj~, azaz a máj kötőszövetes átalakulása. A nagyméretű, beteg vesék már születéskor tapinthatók a hasban, s néha már újszülött korban kialakul a végstádiumú veseelégtelenség.

A kis légutakban a krónikus gyulladás hatására a falban hegesedés (~) alakul ki.
A kiáramló levegő akadályozottságának előidézője a kislégutak torzulása, amely az emfizémában jellemző destruktív elváltozás eredménye. Az emfizéma és az idült bronchitis gyakran együttesen fordulnak elő.

Az eredmények azt is sugallják, hogy a probiotikumok segíthetik a cisztás ~ kezelését. Ezt a genetikai rendellenességet az váltja ki, hogy mindkét szülőtől a hibás génváltozat egy-egy kópiáját kapja meg az utód.

A fehérje, poliszacharid- és zsírfelszívódás együttes zavara a mukoviszcidózis vagy cisztás ~. Az ilyen gyermekek születésüktől fogva rosszul fejlődnek, és noha sokat esznek, nem gyarapodnak. Székletük nagy tömegű, laza.

A restriktív elváltozás oka lehet tüdő~, a mellkas deformitása. Ezekben az esetekben, a beteg nyugalomban jól érzi magát, de terhelésre légszomj lép fel. Minél súlyosabb az elváltozás, annál kisebb terhelésnél jelenik meg a panasz.

A májcirrózis vagy májzsugorodás visszafordíthatatlan májszövet-károsodás, ami a máj kötőszöveti gyulladásos folyamatának következménye, göbös elváltozásokat, hegesedést ~t okozva.
A máj fő funkciója, hogy az anyagcsere során keletkező toxikus anyagokat lebontsa.

Ismeretlen eredetű (idiopátiás) tüdő~ ", Deszkvamatív intersticiális tüdőgyulladás ", Limfoid intersticiális tüdőgyulladás ", Cryptogén szervülő pneumonitisz ", Langerhans-sejtes granulomatózis ", Szarkoidózis ", Pulmonális alveoláris proteinózis "
51. FEJEZET - A tüdő allergiás betegségei ...


A MUCOVISCIDÓZIS/CISZTÁS HASNYÁLMIRIGY FIBRÓZIS/VEZETŐ ÉS EGYUTTAL MEGHATÁROZÓ ELVÁLTOZÁSAI A TÜDŐBEN ZAJLANAK LE..A GYAKRAN MEGISMÉTLŐDŐ TÜDŐGYULLADÁSOK KIHATÁSSAL VANNAK A MELLKAS KLINIKAI ALAKTANÁRA. AMINT A FENTI KÉPEN IS
LÁTHATÓ,JELLEMZŐ AZ ELÜLSŐ MELLKASFAL JELENTŐS BEHÚZÓDÁSA. .

krónikus fibrotizáló p. ~sal, az acinusok atrófiájával és kalcifikációval járó pancreasgyulladás. Klinikailag a betegség relapszusokkal és remissziókkal járó elhúzódó zajlást mutat, hátterében általában alkoholizmus vagy malnutritio áll.
krónikus, relaptáló pancreatitis ...

A besugárzott terület szöveteinek atrófiája, ~a. A nyálmirigyeket ért sugárzás okozta szájszárazság tartós lehet, ez a fogak romlásához vezet. Az ivarmirigyeket ért viszonylag kis dózisú besugárzás sterilitást okoz. Évtizedek múlva esetleg második daganat kialakulása lehetséges.

Nem létezik elérhető ~t gátló gyógyszer, de az alapbetegség kezelése lassíthatja a cirrhosis kifejlődést.
Portalis hypertonia
Ha a betegnek már volt megelőzően varix-vérzése, a vérzés megelőzhető: ...

Felnőtteknél a leggyakoribb, de például cisztás ~ban szenvedő gyermekeknél is előfordul. Emellett asztmában a folyamatos gyulladás miatt is kialakulhat.
Legfontosabb tünetek
Orrdugulás, szaglászavar ...

A két legismertebb ritka betegség valószínűleg a narkolepszia és a hemofilia, de a ritka kórok közé tartozik többek között az Angelman-szindróma, a Beckwith-Wiedemann-szindróma, a cisztás ~, a Cri du chat-szindróma, a fenilketonúria, a Hirschsprung-kór, a Huntington-kór, az ichthyosis, ...

heréket érintő fertőzéses megbetegedés
cystikus ~
a spermiumok "rossz irányba" mozgása - retrográd ejakuláció: amikor nem a péniszbe, hanem a hólyagba jut a spermium ...

A kókusz zsírban megtalálható zsírsavak 6-7%-a kaprilsav. A kaprilsavat sikerrel használták cisztás ~, cachexia illetve gyermekkori epilepszia és az AIDS kezelése során.
Ciszta, mióma esetén tilos fogyasztani:
Energiaszegény, csökkentett zsírtartalmú ételeket.

Tanácsos masszírozni a koponyát, naponta 3-5 percig, a vérkeringés fokozására, és a ~ elkerülésére, mely általában megelőzi a hajhullást. De mindennél fontosabb biztosítanunk a fejbőr mindenkori egészséges állapotát.

Asztma kezelése, Tüdőgyulladás, COPD kezelése, Tüdőrák, Cysticus ~, Tuberkulózis
A tüdőről
Anatómia, élettan
Tüdőbetegségek
Tüdőgyulladás ...

Az RA betegek mintegy 10 százalékánál a tüdővel is súlyos gondok akadnak, a leggyakoribb a mellhártyagyulladás, a tüdő~, valamint a tüdőtágulás (emfizéma) fokozott kockázata.
A kezelés lényege itt is a gyulladás csökkentése.
Hangulat ...

2003-ban került a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetbe, ahol cystas ~sal, asthmával, krónikus köhögéssel és allergiás patomechanizmusú kórképekkel jelentkező betegeket vizsgált és gondozott.

Akut gyulladás esetén a fenti folyamat egy öngátló folyamat, de toxikus károsodás, illetve krónikussá váló gyulladás esetén teljes kötőszöveti elfajuláshoz ~hoz, majd cirrózishoz vezet. Ebben az állapotban a fent említett tünetek mindegyike megfigyelhető változó intenzitással.
Kezelés ...

Y kromoszóma mikrodeléciók
X és Y kromoszóma aneuploidiák
Cisztás ~ TR gén 5 mutációja
Egyéb ...

Az elsődleges nyiroködéma kialakulhat a nyirokrendszer veleszületett rendellenességei, nyirokerek számának elégtelensége, a lágyéki nyirokcsomók ~a, nyirok elfolyási zavar talaján kialakuló nyirokérbillentyű elégtelenség, satöbbi következtében.

Azt is figyelembe kell venni, hogy például malignus emlőelváltozásoknál a tapintás alapján kétszer-háromszor nagyobbnak tűnnek a daganatok a peritumorális oedema, esetleges ~ miatt, ezáltal nehezebb a tapintás alapján pontosan a tumort eltalálni, ezenkívül esetleges necrotikus, cystikus, ...

Néhány, a nőkben gyakoribb ok: az obezitás, hipertónia, kardiális dekompenzáció a miokardiális feszességet, a 'stiffnesst' fokozza; a diabétesz mikroangiopátiát, intersticiális ~t okoz; az emelkedett vérzsírszint a vér viszkozitását rontja; tahikardiában rövidebb a diasztolés időtartam; ...

Hosszú távú májártalom (máj~) gyermekeknél nagyon ritkán fordul elő azért is mert más májkárosító tényezők, úgymint például alkoholfogyasztás nincs jelen.
Általában a MTX kezelést megszakítják, amikor a májenzimek megemelkednek és újraindítják, amikor visszasüllyednek a normál értékre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cisztás fibrózis, Szindróma, Daganat, Sebészet, Pajzsmirigy?

◄ Fibroszarkóma   Ficam ►
 
RSS Mobile