Kezdőlap (Fejtetű)

 Betegségek 

  » »
 
   

Fejtetű

Betegségek  Fejsérülés  Fejtetvesség

FEJTETŰ
A fejtetű a leggyakrabban a 4-11éves gyermekek körében fordul elő - de a szüleik számára is jókora megpróbáltatást jelent az elűzése.


Fejtetű, tetvesség
Diagnózis: A tetvek szabad szemmel alig látható, apró, szárnyatlan rovarok. Személyes érintkezéssel, közösen használt fésű, kefe, kalap útján terjed egyik emberről a másikra.

Fejtetű tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Pediculosis capitis) ...

Fejtetű
Fejtetvesség ellen bevált módszer a nedves fésű, illetve a módszeres fésülés alkalmazása.
Természetes rovarirtó szer a rozmaring, a rózsamuskátli, a levendula, az eukaliptusz és a citrom olaja.

Címke: "fejtetű"
Te jó ég, tetű!
A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban.

A fejtetű a hajas fejbőrt érinti. Legjobban a nyakon és a fül mögött látható, vagy az apró, fehér tojások utalnak rá. Könnyen terjedő betegség, az érintett személlyel, vagy ruháival, ágyneműjével történő érintkezés elégséges.

A fejtetű 2,5 - 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke, de ez a haj színétől függően változhat. Petéit (serkéit) a hajas fejbőrön, a hajszálak tövében helyezi el, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon.

Fejtetű - a hívatlan vendég
A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség, elsősorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsődékben is.

A fejtetű meglehetősen gyakori a gyerekek, különösen a kisiskolások körében, mivel ebben a korban különböző társas tevékenységeik során jóval több közöttük a testi érintkezés, mint idősebb korban, ...

Ellenáll a fejtetű a forgalomban lévő irtószereknek
Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, ...

Kellemetlen lakótárs: a fejtetű (kampányháttér)

A gyermekközösségekben gyakori a fejtetvesség, ...

Fejtetű
A tetvek kicsi rovarok, melyek megfertőzik az embereket. A leggyakoribb típus a fejtetű. Ez inkább iskolákban gyakori és általában a gyerekekre van hatással.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

Fejtetű miatt ne maradjon otthon a gyerek
Nem feltétlenül szükséges fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket.

Fejtetű
Bár felnőttkorban már lényegesen ritkábban fordul elő a fejtetű, ha sokat vagy gyerekek között, nem zárható ki ez a lehetőség sem. A fejtetű jelenlétére - a viszketésen túl - az apró fehér peték hívhatják fel a figyelmet.

A fejtetű (Pediculus capitis) szabad szemmel alig látható, kb.

Fejtetű vagy hajtetű; a tetvességet latinul pediculosisnak nevezik. A kb. 3 mm hosszú fejtetvek csak a hajas fejbőrön telepszenek meg, ott is leginkább a tarkótájon, és a fülek fölött és mögött.

Fejtetű kezelése A legismertebb csúszó-mászók, olyan élőlények, melyektől mindenkit kitör a frász. Ráadásul úgy érezzük, hogy mocskosak vagyunk, vagy nem vagyunk elég jó szülők (pedig a szakemberek szerint egyik sem igaz).
tovább a cikkre ...

A fejtetű a hajas fejbőrt támadja meg. Testi érintkezés, közösen használt fésű, kefe, kalap és más személyes tárgyak útján terjed emberről emberre.

A fejtetű a hajas fejbőrön telepedik meg, a fejbőr kínzóan viszket és gyulladt. A hajszálakon, főleg a tarkótájékon és a fül mögött körülbelül 1 milliméteres szürkés serkék jelennek meg.

Fejtetű:
A leggyakoribb tetvesség. A kór okozója, egy 3-4 mm hosszú rovar, a fejtetű (Pediculus humanus capitis). A fejtetűre sokszor a fejbőr heves viszketése, gyulladása hívja fel a figyelmet.

Amit a fejtetűről feltétlenül tudni kell
Elég egy apró fehér szöszt találni gyermekünk hajában ahhoz, hogy kitörjön a pánik. Kétségtelen, hogy a fejtetű ellenszenves élőlény, de ritkán veszélyes.

Milyen betegség a fejtetű?
A tetű az egy rovar azon belül is élősködő rovar, mely zárt közösségben viszonylag gyorsan elterjed. Az embereken három fajtája jelenhet meg, ezek a fej, ruha és a lapostetű. Külön fajt csak a lapostetű alkot.

A kiütéses tífusz (typhus exanthematicus) egy vér- és nyirokáramon keresztül terjedő fertőző betegség, kórokozója a Rickettsia prowazeki, a ruhatetű és a fejtetű élősködője.

A lapostetű, ritkábban fejtetű okozza. A rovar petéi (a serkék) a szempillákon tapadnak. Erős viszketéssel, vérbőséggel, égő fájdalommal, másodlagosan kialakuló kötőhártya-gyulladással jár.

Évről-évre visszatérő jelenség a fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben. A fejtetű egy igazi "demokrata": korra, nemre, társadalmi státuszra fittyet hányva bármikor bárkinek a hajába beköltözhet, ezért fontos beszélnünk róla.
tovább ...

A tetvek felismeréséhez, magunk vagy családtagjaink szűréséhez ajánlom a PARANIT fejtetűírtó szeres dobozban található SŰRŰ FOGÚ FÉSŰT (ezzel átfésűlve gyermekünk fejét könnyebb megállapítani fenn áll-e még a fertőzés): ...

az egyetlen olyan fontos Rickettsia, aminek a rezervoárja és a fő gazdája az ember
terjesztője a ruha- és fejtetű
a betegség terjedése elsősorban rossz higiénés viszonyok között jellemző
minden háborúban és fogolytáborban szedett áldozatokat ...

Ha az impetigo a hajas fejbőrön és a nyakon jelentkezik ismételten, gondoljunk fejtetűre.
Kórokozók
A-csoportú béta-heamolyticus streptococcus(13.22.3. kép) ...

humanus capitis, az emberi fejtetű, a P. humanus corporis (nevezik P. corporisnak is), az emberi ruhatetű, amelyik a ruhákban él és a tojásait (petéit) is oda rakja, az ember testén táplálkozik, és a P. pubis. (L.) ...

Csak akkor veszélyes más emberre, ha van tetű. Ruha és fejtetű hazánkba gyakoribbá vált - hajléktalanok körébe. Fertőtlenítő központ megelőzésként szerepet játszik. Ingyenes. A másik lehetőség pedig a hajléktalanokat befogadó intézmény.

Lásd még: Lásd még: Diabétesz, Allergia, Pajzsmirigy, Sebészet, Fejlődési rendellenesség

Betegségek  Fejsérülés  Fejtetvesség

 
RSS Mobile