Kezdőlap (Fejtetű)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fejtetű

Betegségek  Fejsérülés  Fejtetvesség

Fejtetű, tetvesség, hajtetű
Gyerekkorban igen gyakori a fejtetű. Óvodában iskolákban rendszeresen ellenőrzik a gyerekek fejét, hisz a közösségben tartózkodó gyerekek egymástól elkapják a tetüket.


FEJTETŰ
A fejtetű a leggyakrabban a 4-11éves gyermekek körében fordul elő - de a szüleik számára is jókora megpróbáltatást jelent az elűzése. A viszketés sajnos általában nem korai tünet; jelentkezésekor a tetvek akár már hetek vagy hóna­pok óta jelen lehetnek és elszaporodhattak.

Fejtetű, tetvesség
Diagnózis: A tetvek szabad szemmel alig látható, apró, szárnyatlan rovarok. Személyes érintkezéssel, közösen használt fésű, kefe, kalap útján terjed egyik emberről a másikra. A fertőzés néha átterjedhet a szemöldökre, szempillára és szakállra is.

Fejtetű tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Pediculosis capitis) ...

Fejtetű
Fejtetvesség ellen bevált módszer a nedves fésű, illetve a módszeres fésülés alkalmazása.
Természetes rovarirtó szer a rozmaring, a rózsamuskátli, a levendula, az eukaliptusz és a citrom olaja.

Címke: "~"
Te jó ég, tetű!
A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban.

A ~ a hajas fejbőrt érinti. Legjobban a nyakon és a fül mögött látható, vagy az apró, fehér tojások utalnak rá. Könnyen terjedő betegség, az érintett személlyel, vagy ruháival, ágyneműjével történő érintkezés elégséges. Zárt közösségekben, a gyerekek között az iskolában is gyakoribb.

A ~ 2,5 - 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke, de ez a haj színétől függően változhat. Petéit (serkéit) a hajas fejbőrön, a hajszálak tövében helyezi el, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon.

~ - a hívatlan vendég
A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség, elsősorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsődékben is.

A ~ meglehetősen gyakori a gyerekek, különösen a kisiskolások körében, mivel ebben a korban különböző társas tevékenységeik során jóval több közöttük a testi érintkezés, mint idősebb korban, s gyakrabban is osztják meg egymással a személyes használati tárgyaikat (fésű, sapka stb.).

Ellenáll a ~ a forgalomban lévő irtószereknek
Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi ~irtás azért mond oly sokszor csődöt, ...

Kellemetlen lakótárs: a ~ (kampányháttér)

A gyermekközösségekben gyakori a fejtetvesség, ezért az új tanévvel országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - jelentette be az országos tiszti főorvos Budapesten.

~
A tetvek kicsi rovarok, melyek megfertőzik az embereket. A leggyakoribb típus a ~. Ez inkább iskolákban gyakori és általában a gyerekekre van hatással.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

~ miatt ne maradjon otthon a gyerek
Nem feltétlenül szükséges fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket.

~
Bár felnőttkorban már lényegesen ritkábban fordul elő a ~, ha sokat vagy gyerekek között, nem zárható ki ez a lehetőség sem. A ~ jelenlétére - a viszketésen túl - az apró fehér peték hívhatják fel a figyelmet.
14 módszer hajhullás ellen ...

A ~ (Pediculus capitis) szabad szemmel alig látható, kb. 3-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárny nélküli, élősködő rovar, amely a test azon részén telepszik meg, ahol szőrzet van (hónalj, szeméremtájék és mellkas), azonban leggyakrabban a fejbőrön. ...

~ kezelése A legismertebb csúszó-mászók, olyan élőlények, melyektől mindenkit kitör a frász. Ráadásul úgy érezzük, hogy mocskosak vagyunk, vagy nem vagyunk elég jó szülők (pedig a szakemberek szerint egyik sem igaz).
tovább a cikkre ...

A ~ a hajas fejbőrt támadja meg. Testi érintkezés, közösen használt fésű, kefe, kalap és más személyes tárgyak útján terjed emberről emberre. Megjelenésük általános problémát jelent - valamennyi társadalmi rétegben - az iskolás gyermekek körében. A ~ színes bőrűeken ritkábban fordul elő.

~:
A leggyakoribb tetvesség. A kór okozója, egy 3-4 mm hosszú rovar, a ~ (Pediculus humanus capitis). A ~re sokszor a fejbőr heves viszketése, gyulladása hívja fel a figyelmet.

Amit a ~ről feltétlenül tudni kell
Elég egy apró fehér szöszt találni gyermekünk hajában ahhoz, hogy kitörjön a pánik. Kétségtelen, hogy a ~ ellenszenves élőlény, de ritkán veszélyes. Lássuk, mit kell tudni ahhoz, hogy kézben tarthassuk a ~-fertőzést.

Paranit ~ és serke irtó spray + fésű 100ml
Paranit ~ riasztó aerosol 100ml
Pedex tetűírtó hajszesz 50ml ...

Milyen betegség a ~?
A tetű az egy rovar azon belül is élősködő rovar, mely zárt közösségben viszonylag gyorsan elterjed. Az embereken három fajtája jelenhet meg, ezek a fej, ruha és a lapostetű. Külön fajt csak a lapostetű alkot. A legritkább a ruhatetű.

A lapostetű, ritkábban ~ okozza. A rovar petéi (a serkék) a szempillákon tapadnak. Erős viszketéssel, vérbőséggel, égő fájdalommal, másodlagosan kialakuló kötőhártya-gyulladással jár. Gyermekeken gyakrabban fordul elő, különösen rossz higiénés körülmények között.

Évről-évre visszatérő jelenség a fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben. A ~ egy igazi "demokrata": korra, nemre, társadalmi státuszra fittyet hányva bármikor bárkinek a hajába beköltözhet, ezért fontos beszélnünk róla.
tovább
Fogszuvasodás ...

A tetvek felismeréséhez, magunk vagy családtagjaink szűréséhez ajánlom a PARANIT ~írtó szeres dobozban található SŰRŰ FOGÚ FÉSŰT (ezzel átfésűlve gyermekünk fejét könnyebb megállapítani fenn áll-e még a fertőzés): ...

az egyetlen olyan fontos Rickettsia, aminek a rezervoárja és a fő gazdája az ember
terjesztője a ruha- és ~
a betegség terjedése elsősorban rossz higiénés viszonyok között jellemző
minden háborúban és fogolytáborban szedett áldozatokat ...

Ha az impetigo a hajas fejbőrön és a nyakon jelentkezik ismételten, gondoljunk ~re.
Kórokozók
A-csoportú béta-heamolyticus streptococcus(13.22.3. kép) ...

Fontos fajok a P. humanus capitis, az emberi ~, a P. humanus corporis (nevezik P. corporisnak is), az emberi ruhatetű, amelyik a ruhákban él és a tojásait (petéit) is oda rakja, az ember testén táplálkozik, és a P. pubis. (L.) ...

Csak akkor veszélyes más emberre, ha van tetű. Ruha és ~ hazánkba gyakoribbá vált - hajléktalanok körébe. Fertőtlenítő központ megelőzésként szerepet játszik. Ingyenes. A másik lehetőség pedig a hajléktalanokat befogadó intézmény.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Diabétesz, Allergia, Pajzsmirigy, Sebészet, Fejlődési rendellenesség?

◄ Fejsérülés   Fejtetvesség ►
 
RSS Mobile