Kezdőlap (Fehérjevizelés)

 Betegségek 

  » »
 
   

Fehérjevizelés

Betegségek  Fehérfolyás  Fehérvérűség

Fehérjevizelés egyéb klinikai tünetek nélkül tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...


fehérjevizelés
(albuminuria). Rendes körülmények között a vizelet fehérjét nem tartalmaz, a hugyutak számos megbetegedése mellett azonban fehérjét lehet kimutatni a vizeletben.

A microalbuminuria (kis mennyiségű fehérjevizelés) mérése a vizeletben egy hatékony eszköz a cukorbetegséghez csatlakozó vesekárosodás megítélésére.

fehérjevizelés - proteinúria, proteinuria
fehérvérsejt - leukocyta, leucocyte, Bármely a vér színtelen sejtjeiből, amely maggal és cytoplazmával rendelkezik és a szervezet immunitásában tölt be szerepet, white blood cell ...

A fehérjevizelés kimutatása tesztcsíkkal
A fehérjevizelés felmérésében a tesztcsík a legelterjedtebb félkvantitatív módszer. Érzékenysége 0,15 g/l-t meghaladó fehérje-koncentrációnál kezdődik.

fehérjevizelés
A kettes-típusú cukorbetegség - egy jellemzően idősebb felnőtteket érintő megbetegedés - előfordulása a gyermekek körében az utóbbi húsz évben megtízszereződött, és lassan magasabb számban fordul elő, mint a fiatalkori, inzulinfüggő, ...

Fehérjevizelés, nagy mennyiségű fehérje jelenléte a vizeletben.
PSVT (paroxizmális szupraventrikuláris tachikardia)
Pitvari eredetű ritmuszavar, a szív magas frekvenciával járó összehúzódása ...

fehérjevizelés
PSA
prosztata specifikus antigén, a vérből kimutatható olyan anyag, amelynek koncentrációja bizonyos betegségekre utalhat.

Proteinuria: fehérjevizelés. Egyes kórképekben a vizeletben megjeleno fehérje a betegség egyik fontos tünete. Terhesgondozáskor a vizeletvizsgálatot ezért kell mindig elvégezni.
Rh-negatív anya: lásd ellenanyag vizsgálat, antiD profilaxis.

Jó hír, hogy szülés után a panaszok maguktól megszűnnek, ám a fehérjevizelés még sokáig megmaradhat, és ilyen (úgynevezett toxaemiás) terhesség után gyakoribb a magasvérnyomás-betegség. Ritkán azonban akut veseelégtelenség is visszamaradhat.

A benzin, petróleummérgezés általános tünetei az émelygés, hányás, hasmenés, hallucinációk, majd öntudatlanság, rángógörcs, fehérjevizelés. A tüdőbe kerülő benzin órák alatt súlyos vérzéses tüdőgyulladást okozhat.

Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.

A diabéteszes vesebetegség során lassan fokozódó mértékű fehérjevizelés jelenik meg, melynek előrehaladottabb formában vizenyőképződés, magas vérnyomás és a veseműködés teljes megszűnése a további állomásai.

Enyhe esetben 3-6 napos lappangást láz, fejfájás, izomfájdalmak, szívritmus lassulás (Faget-jel) és kismértékű fehérjevizelés jellemző.

A tünetek a tromboxán hatásaiból adódnak: az érfal átjárhatóságának növekedése testszerte vizenyőben és fehérjevizelésben mutatkozik meg. Az érösszehúzódás miatt magas vérnyomás alakul ki.

Vese-, epekő, húgycsőhurut, vizelési nehézség, fehérjevizelés, vízkórság elleni szer, ha 2 evőkanálnyi levelet 3 dl vízzel leforrázunk és a 10 percig félreállított tea szüredékéből a felét reggel, a másik felét este fogyasztjuk el.

A nefrózis szindróma a vese betegsége miatt kialakuló tünetegyüttes nagy mennyiségű fehérjevizeléssel, alacsony vérfehérje szinttel, magas koleszterinszinttel és testszerte megjelenő vizenyővel.

Ezek lehetnek általános tünetek, mint például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, viszketés, magas vérnyomás, fehérjevizelés, a köhögés, a tüsszentés illetve egy adott betegségre inkább jellemző, ...

Egyidejű magasvérnyomás vagy fehérjevizelés, a végtagok állandó zsibbadása, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben.

Másrészt fontos a vérnyomás 130/80 Hgmm alatt tartása, illetve a jelentős fehérjevizelést mutató betegeknél törekedni kell a 125/75 Hgmm alatti értékekre.

Ha ez a napi 150 milligrammnál több, az mindig kóros, az állapotot proteinuriának (fehérjevizelésnek) nevezzük. A fehérjék nagyobb része az albumin, kisebb része a globulin.

Ha az alsó- és felső légutak gyulladásos elváltozásainak klinikai tünetei, és a vesebetegség (vér- és fehérjevizelés utal erre, valamint a vese által kiválasztandó anyagok - kreatinin és karbamid - megemelkedett szintje), ...

Ebben a szövődményben a vérnyomás emelkedését fehérjevizelés (proteinuria) kíséri. A preeklampszia rendszerint a 20. terhességi hét és a szülés utáni első hét között alakul ki. Az oka ismeretlen.

A vizenyőképződés ha együtt jár a vérnyomás növekedésével és a fehérjevizeléssel terhességi toxikózis kialakulását jelzi. A késői terhességi toxikózis a terhesség 20. hete után jelentkezik.

A vesekárosodások kismértékű fehérjevizeléstől a veseelégtelenségig terjedhetnek. A veseműködés-zavarokat a kórokozók közvetlen vesekárosító hatása, vagy a szív gyengülése miatt bekövetkező vérnyomásesés okozza.

A munkálatokat vezető Denice Feig, a Torontói Egyetem munkatársa kollégáival együtt rávilágított, hogy a magas vérnyomással, fokozott folyadék-visszatartással és fehérjevizeléssel járó terhességi mérgezés, ...

Tünetei a születés után szaharóz tartalmú táplálást (cukros tea) követően az újszülötteknél hányás, hipoglikémia (a vércukor leesésével járó állapot), remegés, tudatzavar, elhúzódó sárgaság, albuminúria (fehérjevizelés) lép fel.

Három fő tünete van: magas vérnyomás, fehérjevizelés és ödéma (vizenyő). Ezek közül az ödémának a legkisebb a jelentősége, hiszen ez a legtöbb terhesnél - kisebb fokban - jelentkezik.

Számos bizonyíték mutatkozik, hogy a normális omega-3 szint csökkentheti a preeclampsia (magas vérnyomás, ödéma, fehérjevizelés a terhesség folyamán) és a szülést követő depresszió kialakulásának veszélyét is.

Kimagozott gyümölcse, húgyhajtó hatása által, jót tesz a cukorbetegségnek és a fehérjevizelésnek egyaránt. Vesekő leválasztására a magjától megszabadított, hámozott vörös színű bogyó, kiváló gyógyszer, rengeteg C-vitamint is tartalmaz.

Tünetek: csontfájdalmak, fogékonyság a fertőzé­sekre, patológiás csonttörések, fehérjevizelés.

Oka, hogy a méhlepényben vérnyomásemelő anyagok termelődnek, ezek károsítva a vesét fehérjevizelést, ödémát vagy vizenyőt okoznak. Súlyos esetben a magzat vérellátása is károsodhat, sőt annak halálát okozhatja.

10%-ban pedig a terhességhez magas vérnyomás csatlakozik. Ilyen esetekben a sárgasághoz fehérjevizelés csatlakozik. (alkalmanként erz a tünet hiányzik) Az esetekben a véna portae rendszerében trombozis észlelhető.

Először csak ödéma, fehérjevizelés, későbbiekben romló vesefunkció, legvégül idült urémia tünetei között, végstádium-vese alakul ki. Ilyenkor a zsugorodott vese hegszöveteiből már szövettanilag sem azonosítható az eredeti diagnózis.

A vesékben a vese szűrőinek károsodása fehérjevizelést, súlyos esetben a veseműködés elégtelenségét és a salakanyagok felszaporodását okozhatja.
Az erekben a szervezet minden területén szűkület, fokozott érelmeszesedés jelentkezhet.

Lásd még: Lásd még: Magas vérnyomás, Cukorbetegség, Szindróma, Veseelégtelenség, Légtelenség

Betegségek  Fehérfolyás  Fehérvérűség

 
RSS Mobile