Kezdőlap (Fehérjevizelés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fehérjevizelés

Betegségek  Fehérfolyás  Fehérvérűség

Fehérjevizelés egyéb klinikai tünetek nélkül tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...


fehérjevizelés
(albuminuria). Rendes körülmények között a vizelet fehérjét nem tartalmaz, a hugyutak számos megbetegedése mellett azonban fehérjét lehet kimutatni a vizeletben.

A microalbuminuria (kis mennyiségű fehérjevizelés) mérése a vizeletben egy hatékony eszköz a cukorbetegséghez csatlakozó vesekárosodás megítélésére.

fehérjevizelés - proteinúria, proteinuria
fehérvérsejt - leukocyta, leucocyte, Bármely a vér színtelen sejtjeiből, amely maggal és cytoplazmával rendelkezik és a szervezet immunitásában tölt be szerepet, white blood cell
fehérvérsejtszám - white blood cell count, WBC, (szakok) ...

A fehérjevizelés kimutatása tesztcsíkkal
A fehérjevizelés felmérésében a tesztcsík a legelterjedtebb félkvantitatív módszer. Érzékenysége 0,15 g/l-t meghaladó fehérje-koncentrációnál kezdődik. A módszer nem alkalmas a vizeletben ürített könnyű-láncok (myeloma esetén) kimutatására.

~
A kettes-típusú cukorbetegség - egy jellemzően idősebb felnőtteket érintő megbetegedés - előfordulása a gyermekek körében az utóbbi húsz évben megtízszereződött, és lassan magasabb számban fordul elő, mint a fiatalkori, inzulinfüggő, egyes típus.

~, nagy mennyiségű fehérje jelenléte a vizeletben.
PSVT (paroxizmális szupraventrikuláris tachikardia)
Pitvari eredetű ritmuszavar, a szív magas frekvenciával járó összehúzódása ...

Proteinuria: ~. Egyes kórképekben a vizeletben megjeleno fehérje a betegség egyik fontos tünete. Terhesgondozáskor a vizeletvizsgálatot ezért kell mindig elvégezni.
Rh-negatív anya: lásd ellenanyag vizsgálat, antiD profilaxis.

Jó hír, hogy szülés után a panaszok maguktól megszűnnek, ám a ~ még sokáig megmaradhat, és ilyen (úgynevezett toxaemiás) terhesség után gyakoribb a magasvérnyomás-betegség. Ritkán azonban akut veseelégtelenség is visszamaradhat.

A benzin, petróleummérgezés általános tünetei az émelygés, hányás, hasmenés, hallucinációk, majd öntudatlanság, rángógörcs, ~. A tüdőbe kerülő benzin órák alatt súlyos vérzéses tüdőgyulladást okozhat.

Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely ~t, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.

A diabéteszes vesebetegség során lassan fokozódó mértékű ~ jelenik meg, melynek előrehaladottabb formában vizenyőképződés, magas vérnyomás és a veseműködés teljes megszűnése a további állomásai.

Enyhe esetben 3-6 napos lappangást láz, fejfájás, izomfájdalmak, szívritmus lassulás (Faget-jel) és kismértékű ~ jellemző. Súlyosabb esetben 3-6 nap lappangás után hirtelen, magas (40°C) láz, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, erős has-, végtag-, hát-, ágyékfájás alakul ki.

A tünetek a tromboxán hatásaiból adódnak: az érfal átjárhatóságának növekedése testszerte vizenyőben és ~ben mutatkozik meg. Az érösszehúzódás miatt magas vérnyomás alakul ki. A fokozott trombózishajlam és a lepénykeringés csökkenése miatt lepényelégtelenség alakul ki.

Vese-, epekő, húgycsőhurut, vizelési nehézség, ~, vízkórság elleni szer, ha 2 evőkanálnyi levelet 3 dl vízzel leforrázunk és a 10 percig félreállított tea szüredékéből a felét reggel, a másik felét este fogyasztjuk el. A főzetnek nem szabad elnyálkásodni.

A nefrózis szindróma a vese betegsége miatt kialakuló tünetegyüttes nagy mennyiségű ~sel, alacsony vérfehérje szinttel, magas koleszterinszinttel és testszerte megjelenő vizenyővel. A testsúlytöbblet az általános vízfelszaporodásnak köszönhető.

Egyidejű magasvérnyomás vagy ~, a végtagok állandó zsibbadása, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben.

Másrészt fontos a vérnyomás 130/80 Hgmm alatt tartása, illetve a jelentős ~t mutató betegeknél törekedni kell a 125/75 Hgmm alatti értékekre.

Ha ez a napi 150 milligrammnál több, az mindig kóros, az állapotot proteinuriának (~nek) nevezzük. A fehérjék nagyobb része az albumin, kisebb része a globulin.

Ha az alsó- és felső légutak gyulladásos elváltozásainak klinikai tünetei, és a vesebetegség (vér- és ~ utal erre, valamint a vese által kiválasztandó anyagok - kreatinin és karbamid - megemelkedett szintje), ami a vesék csökkent funkciójára utal együtt van jelen, WG feltételezhető.

Ebben a szövődményben a vérnyomás emelkedését ~ (proteinuria) kíséri. A preeklampszia rendszerint a 20. terhességi hét és a szülés utáni első hét között alakul ki. Az oka ismeretlen.

A vizenyőképződés ha együtt jár a vérnyomás növekedésével és a ~sel terhességi toxikózis kialakulását jelzi. A késői terhességi toxikózis a terhesség 20. hete után jelentkezik.

Mikroszkópos vizeletvizsgálat, ~, vérszérum vér karbamid nitrogén (BUN) (vér karbamid nitrogén) és/vagy kreatinin
Endokrin
Vérszérum nátrium, kálium, kalcium, TSH (pajzsmirigyserkentő hormon).

A munkálatokat vezető Denice Feig, a Torontói Egyetem munkatársa kollégáival együtt rávilágított, hogy a magas vérnyomással, fokozott folyadék-visszatartással és ~sel járó terhességi mérgezés, ...

Tünetei a születés után szaharóz tartalmú táplálást (cukros tea) követően az újszülötteknél hányás, hipoglikémia (a vércukor leesésével járó állapot), remegés, tudatzavar, elhúzódó sárgaság, albuminúria (~) lép fel.

Három fő tünete van: magas vérnyomás, ~ és ödéma (vizenyő). Ezek közül az ödémának a legkisebb a jelentősége, hiszen ez a legtöbb terhesnél - kisebb fokban - jelentkezik. Sokszor fordul elő, hogy csak az első terhesség során jelentkezik, aztán később nem.

Kimagozott gyümölcse, húgyhajtó hatása által, jót tesz a cukorbetegségnek és a ~nek egyaránt. Vesekő leválasztására a magjától megszabadított, hámozott vörös színű bogyó, kiváló gyógyszer, rengeteg C-vitamint is tartalmaz.

Tünetek: csontfájdalmak, fogékonyság a fertőzé­sekre, patológiás csonttörések, ~.

1%-ában alakul ki. 10%-ban pedig a terhességhez magas vérnyomás csatlakozik. Ilyen esetekben a sárgasághoz ~ csatlakozik. (alkalmanként erz a tünet hiányzik) Az esetekben a véna portae rendszerében trombozis észlelhető.

Először csak ödéma, ~, későbbiekben romló vesefunkció, legvégül idült urémia tünetei között, végstádium-vese alakul ki. Ilyenkor a zsugorodott vese hegszöveteiből már szövettanilag sem azonosítható az eredeti diagnózis.

A vesékben a vese szűrőinek károsodása ~t, súlyos esetben a veseműködés elégtelenségét és a salakanyagok felszaporodását okozhatja.
Az erekben a szervezet minden területén szűkület, fokozott érelmeszesedés jelentkezhet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas vérnyomás, Cukorbetegség, Szindróma, Veseelégtelenség, Légtelenség?

◄ Fehérfolyás   Fehérvérűség ►
 
RSS Mobile