Kezdőlap (Farkastorok)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Farkastorok

Betegségek  Farkaséhség  Farkasvakság

Farkastorok tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Teljes ajak-, állcsont- és szájpadhasadék, cheilo-gnatho-palatoschisis) ...


farkastorok
A kemény szájpad azon fejlődési hibája, midőn az két oldalról nem záródik el teljesen s egy kisebb-nagyobb hasadék marad meg a szájpadon, mely a felső fogsortól kezdődve a lágy szájpadig terjed hátrafelé s a szájüreg ezen hasadékon át az orrüreggel közlekedésben marad.

A farkastorok (ajak-, állcsont- és szájpadhasadék) gyakori veleszületett fejlődési rendellenesség, melynek oka egyelőre ismeretlen. Hormonális, fertőzéses eredetű és genetikai okokat egyaránt feltételeznek.

A farkastorokhoz társulhat az uvula (nyelvcsap) hasadéka, illetve gyakran nyúlszájjal együtt fordul elő.
Kezelése, alkalmazott terápiák
Születés után műtét(ek).

Egyes eredmények arra utalnak, hogy a farkastorok kialakulása hormonális okokra vezethető vissza. A rendes embrionális fejlődés során a folyamatos sejtosztódás eredményeként a két oldalról fejlődő szájpadnyúlványok összenőnek, és a szájpadlás záródik.

~
Nyulajak és ~ eggyüttes előfordulása
Az ajak- ,illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és ~), hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike.

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és ~)
Az ajak- ,illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és ~), hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike.

Nyúlajak, ~ - Plasztikai sebészt keresek
Ikervese - Mit jelent?
Kézfájdalom, mellkasi szúrás - 19 éves fiú ...

A vőlegényem ~kal, és nyúlszájjal született (édesapja, csak ~kal). Mekkora a valószínűsége, hogy gyermekünk örökli? Hallottam már olyasmiről is, hogy ha először leánygyermek születik, akkor kisebb az esély.
Válasz: ...

(TK: nyúlajak, ~; branchiogen cysta és fistula; omphalokele, tökéletlen rotáció, fordított irányú rotáció; cecum végleges vándorlásának elmaradása; ductus omphaloentericus megmaradása; végbél-agenesis, -stenosis, -atresia; végbél-hüvely és -urethra rendellenes összeköttetések)
...

cerumen, cholesteatoma, conicotomia, cysta, computertomografia, carcinoma, dobhártya, dobüreg, decibel, dadogás, daganat, egyensúlyozószerv, egyensúly, endoscopia, fül- anatómiája, élettana, gyulladásai, sérülései, műtétei, fülkagyló, fülzsír, fülkürt, félkörös ívjáratok, fültőmirigy, ~, ...

(.) ~kal született, minek következtében fütyülve beszélt, rövid, tömpe ujjain csonka, csökevényes volt a köröm, és súlyos degeneratív rövidlátása miatt vastag szemüveget kellett hordania (.) Gyengeelméjű volt, tehát lüke, együgyű, vagy legalábbis annak tűnt, ...

KezelésMeg kell szüntetni a betegség kiváltó okát, ami lehet veleszületett szervi baj, mint például ~ vagy a szívnek valamely fejlődési rendellenessége, hosszantartó hasmenéses állapot, hiányos táplálás, elhúzódó vagy ismétlődő fertőzés, ...

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és ~)
Az ajakhasadék (nyúlajak) és szájpadhasadék (~) kisbabáknál gyakran előforduló fejlődési rendellenesség, mely műtéti eljárással gyógyítható.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki ~kal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.
Tovább... » ...

kétoldali esetén beszélünk ~ról. Mindenféle egy- ill. kétoldali átmenet előfordul.
A szájpadhasadék nyílt, zárt és kevert típusai ismertek: ...

12. terhességi héten ultrahangvizsgálattal, jó felbontóképességű gépekkel a nyúlajak és a ~ is felfedezhető.
Az ajakhasadék különböző súlyosságú lehet. Legtöbbször az ajkat, a fogmeder-nyúlványt és a szájpadot is érinti, ritkábban korlátozódik csak az ajakra.
Kezelés ...

palatoschisis - Szájpadhasadék (régi neve ~, de diszkriminatív jellege miatt nem használatos.)
Az ajakhasadékról és szájpadhasadékról itt olvashatsz ! ...

Ezeket az elváltozásokat a köznapi nyelvhasználat - hasonlatosságuk miatt - nyúlajaknak, illetve ~nak nevezi.

Mellékhatások: fejfájás, szédülés, ataxia, nystagmus, diplopia, hirsutismus, megaloblastos anaemia, morbilliform kiütések, gingivahyperplasia, teratogén (~, nyúlajak, csont-, izom-, bélrendszer-érintettség /foetalis hydantoin sy/ ) ...

nyúlajak Általában a felső ajak veleszületett arcfejlődési rendellenessége, amelynél a medialis és lateralis prominentia nasalis és processus maxillaris nem nő össze; gyakran, de nem minden esetben ~kal és hasadt alveolussal jár. syn harelip.
lip's of mouth
ajkak. Ajkak a száj körül.

A legjobb gépekkel, a leggyakorlottabb szakemberek sem tudnak minden rendellenességet kiszűrni, csak a durvább elváltozásokat. De jó feloldóképességű gépekkel ebben a terhességi korban például a nyúlajak és a ~ is felfedezhetô.

a magzat súlyosabb fejlődési rendellenességeit és a tarkóredő méretét ellenőrzik, a 18. hét körül pedig a magzat gerincének állapotát és más rendellenességeket vizsgálnak. A ma rendelkezésre álló, jó képalkotó képességű, korszerű műszerekkel megfelelő terhességi korban a nyúlajak és a ~ is ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fejlődési rendellenesség, Daganat, Fertőző betegség, Szindróma, Bőrbetegség?

◄ Farkaséhség   Farkasvakság ►
 
RSS Mobile