Kezdőlap (Fagyás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Fagyás

Betegségek  Extrauterin graviditás  Fagyási sérülés

Fagyás, Fagydaganat (kéz, láb)
A fagydaganatok sokszor maguktól meggyógyulnak, de a megelőzés és a meleg öltözet, kiváltképpen fontos a lábfej, a lábszár és a kéz melegen tartása érdekében.


Fagyás
Fagyásról akkor beszélünk, ha a rendkívüli hidegnek kitett védtelen testrészben a vérkeringés lelassul, megáll, és az érintett terület lehűl, majd megfagy.

Fagyási sérülések és kihűlés
A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.
WEBBeteg orvosmeteorológia ...

Fagyás
Frostbite
A fagyás a bőr és a bőr alatti szövetek károsodása, miután extrém hidegnek voltak kitéve.

Fagyási sérülések tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: fagyás) ...

Fagyási sérülések

Ha a szervezet, vagy annak egy része az alacsony környezeti hőmérséklet (0°C alatti) hatására lehűl, akkor fagyási sérülés jön létre.

Fagyás
(congelatio). Nagyobb hidegnek huzamos behatása a szervezetben részint helybeli, részint általános elváltozásokat okoz. Az előbbiek nagyon hasonlítanak az égési sebekhez s hólyagképződésben, sőt üszkösödésben állnak.

Fagyáskor a test a hideg ellen nem kellően védett részei jól körülhatárolt területen túlhűlnek, és a szövetek kisebb-nagyobb mértékben károsodnak. A fagyás a hideg hatására bekövetkező szövetroncsolódás. Sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez.

Fagyás ellen - válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre
Hogyan előzzük meg a fagyást és mi a teendő?
Hogyan védekezzünk a fagyás és a kihűlés ellen?

Kihűlés, megfagyás
Betegségleírások
A hideg idő beköszöntével egyre többször hallunk megfagyott, kihűlt emberekről.

Fagyási sérülés (congelatio)
Definíció:Alacsony környezeti hőmérséklet hatására a cellularis és intercellularis folyadék megfagy, a vízkristályok a sejthártyát átszúrják, emiatt gyulladás, hólyag, necrosis keletkezik.
19.4. táblázat - ...

Fagyás:
I. A bőr színe fehéres, lilás, márványozott. Hideg tapintatú, zsibbadt érzés.
Lassan kell felmelegíteni. Nem szabad meleg vizet ráfolyatni. Meleg teát kell a sérülttel itatni.

Fagyás, fagy okozta sérülés jelei
A bőröd foltos vagy fakó színű, és olyan érzésed van, mintha apró tűkkel szurkálnák az adott testrészedet vagy az eltompul, érzéketlenné válik.

A fagyással nem járó szövetsérülések esetén a bőr részei csak lehűltek, de nincsenek megfagyva.
Ide soroljuk a dércsípést, a lövészároklábat és a fagydaganatot.

- fagyások: enyhébb fagyások esetén az összehúzó hatású vérontópimpó gyökeréből, vagy a tölgyfakéregből főzött kivonattal való borogatás lehet hatékony.

Fagyási sérülések
A hidegtűrés nagy egyéni eltéréseket mutat. Szélsőségesen hideg körülmények között azonban mindenkinél bekövetkezhet az érintett testrészek kihűlése vagy fagyása.

Fagyás okozta erythema
erythema toxicum
A bőr kipirulása mérgező anyagra adott allergiás reakció következtében.

A fagyás a termikus traumák közé tartozó sérülés, és az égéshez hasonlóan súlyossága függ a hatást okozó hőmérséklettől, valamint a hidegben tartózkodás idejétől.

A fagyás, a későbbi panaszok megelőzésére, a kipirult, viszkető részek -tornáztatása-, valamit a váltott, enyhe melegítés, illetve hűtés ajánlott.

Agylefagyás
A napokban újabb áldozatot szedett a NekNominate nevű internetes őrültség - emlékeztet a lap - ezúttal egy 20 éves angol rögbijátékos volt az ivós-játék áldozata, aminek a lényege, hogy a fiatalok minél extrémebb módon igyanak alkoholt, ...

Súlyos fagyási sérültet melegen bebugyolálva minél hamarabb kórházba vagy egészségügyi intézménybe kell szállítani, mivel a fagyás során szövetkárosodás, szervkárosodás és fertőzés léphet fel, amely orvosi ellátást igényel!
Keresés ...

Égési- és fagyási sérülések, Ficamok, rándulások, Csonttörések, ...
Bőrbetegségek
Furunkulus, Vitiligo, Ótvar, ...

Kihűlés ", Fagyással nem járó szövetsérülések ", Fagyás "
292. FEJEZET - Sugársérülések
293. FEJEZET - Elektromos áram és villámcsapás okozta sérülések ...

Mit tudunk a fagyásról, és komoly következményeiről?
Fagypont alatti hőmérsékleten a víz megfagy, és mivel az emberi szervezet nagyrészt vízből áll, ezért ha túl sokáig érintkezik ilyen hideggel, a bőrfelület károsodhat (az orr, fül lágy szövetei, ...

ELSŐ FOKU FAGYÁS CSECSEMŐNÉL
ŐSZINTESÉG-FÜLLENTÉS-NAGYOTMONDÁS
ÖRÖMÖK ÉS KÜZDELMES NAPOK.
TERMÉSZETBARÁTOKNAK
A-NONKONFORMISTA SZABADEVŐ-
A KIS HAZUDÓS
ERYTHEMA NODOSUM
A SZOPTATÁS ÉS A FOGAK EGÉSZSÉGE
SZÜLŐI ÉS ORVOSI GONDOK SERDÜLŐKORBAN ...

Ilyenek a szerszámokkal való roncsolódások, az égések, leforrózódások, fagyások is. Mérgezések következményeként is jöhetnek létre szervi vagy végtagelhalások, melyeknek azonnali eltávolítása szükséges.

Amennyiben a bőr fájdalmasabbá válik, mint maga a sérülés, szüneteltessük a jegelést, nehogy fagyási sérüléseket szenvedjünk. Mindenképpen mélyhűtő-hőmérsékletű hűtést válasszunk, és ezt vizes ruhába csavarjuk.

A kezelés során a hideg folyadékot (majdnem -200 fok) a bőr felületére fecskendezzük, ami azonnali fagyást eredményez. A fagyás sejtelhalást okoz, aminek következtében a kezelt terület enyhén ödémássá válik, majd pár napon belül lehámlik.

A játék hevében - Gyermekbalesetek Fél lábbal a földön Mérgező növények Mérgező növények a lakásban Lehűlt testek, fagyott testrészek: a lehűlés és a fagyás Gyakori síbalesetek, sérülések ellátása Hideg tél, jeges szél: Lehűlés, ...

Mivel a műtét utáni rögzítés komoly letapadásokhoz vezet (befagyás), így nagyon gondosan mérlegelni kell, hogy kisebb szakadásnál, érdemes-e kitenni a már egyébként is gyengült stabilizáló ROK izmokat további sorvadásnak.

Az eljárás a jégsérülés és a fagyás elkerülése végett, 20 percnél tovább nem alkalmazható. (Figyelem: a sérülésre nem alkalmazható hő kezelés, melegvizes tömlő, mert az növeli a belső vérzés, a duzzanat kockázatát.

A bőr rendszerint hideg tapintatú és fagyási sérülésekre hajlamos. Idült alkoholizmus bőrtünetei az arcon kialakuló rezes bőr ( a rosacea nemcsak alkoholbetegség következménye lehet !) , az orr bőre gyakran kékes árnyalatú.

Bátran használhatod ekcémára, akné ellen, horzsolásra, de akár enyhébb fagyási bőrsérülések esetében is. Megakadályozza, hogy a borotválkozást követően kipattogjon a bőröd, illetve remekül felpuhítja a talpon megjelenő bőrkeményedéseket is.

A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, fagyás, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, várbaj, tífusz, ...

A rétegek eltolódása, fagyás, olvadás, belső feszültség, valamint vetődések révén jön létre. Minél vékonyabb a repedés, annál koncentráltabb és intenzívebb a kisugárzási erő és hatása.

A folyékony stabilizált oxigén fagyás- és forráspontja jóval magasabb, mint a csapvízé vagy desztillált vízé - ami egy újabb bizonyítéka a megváltozott formájú stabilizált oxigénnek, vagyis további oxigén atomoknak.

Az elhalást a külvilágból származó behatás (fagyás, égés, maróanyag, sugárhatás) okozhatja, de bekövetkezhet a véráram romlásának (lábszár-, gyomorfekély) következményeként.

Mechanikus sérülések (vágás, zúzódás, törés), kémiai anyagok, hőmérsékleti behatások (égés, fagyás), ionizáló sugárzás, mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok), ...

a heveny vagy idült megfagyás. Orvosi segítség szükséges. A hideg ujjak hirtelen kékké vagy fehérré is válhatnak a bekövetkező érgörcs miatt. Feltételezhető a Raynaud-szindróma, aminek gyógyításához szakorvos szükségeltetik.

A nép ismeri sajátságait szemgyulladás, repedezett bőr, sebes csecsbimbó és ajak, égési sebre, aranyércsomó, fagyások eseteinél alkalmazza.
Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő Utolsó
Facebook Like Button ...

A főként alsó végtagokon jelentkező gyakori érszűkület elégtelen vérkeringéssel jár és ez télen a lábak, illetve a kezek kóros lehűléséhez vezethet. A fagyási sérülések megelőzésére télen feltétlenül ajánlatos bélelt cipőt, ...

Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat fagyás, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ÂşC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk.

Amikor a baba el­kezdi rágcsálni, a hideg elzsibbasztja a fogínyét, és ezáltal csil­lapítja a fájdalmat. Vigyázat! A mélyhűtőben nem szabad tar­tani, mert ez a baba ínyének fagyásos sérülését okozhatja.

sohase kerüljön nejlon ("dunsztolás"), mert ez fokozhatja a panaszokat; 10-20 perc után cseréljük a borogatást, de éjjelre ne hagyjuk rajta, mert úgyis kiszárad a ruha. A jégtömlő (lehet lehűtött zacskós tej is) és a bőr közé tegyünk ruhát a fagyási ...

A sebellátás mellett emlékeztető oltás szükséges tetanuszfertőzésre gyanús sérülések esetén (tetanusz fertőzés veszélye áll fenn szakított, roncsolt sérülés esetén; ha a sebellátásig több mint hat óra telt el, égés, szúrás, fagyási sérülés esetén; ...

Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást bekenjük ezzel a kenőccsel, még a zárógyűrűn belül is. A diólevél sűrű forrázatával kell teát készíteni, ezzel borogatni az aranyeret. A forrázat jó még kelésre, fagyásra is.

gyulladás: mikor a jól meghatározható kórokozó jól definiálható (speciálisan és jellemzően meghatározható, leírható) elváltozást okoz (pl. TBC, Lues).
Aspecifikus gyulladás: mikor a kialakuló tünetek nem jellemzőek a kiváltó okra (pl. égés-fagyás, ...

III. Speciális reumatológiai kórképek:
- Perifériás keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek
- Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés
- Sudeck szindróma
- I-II. fokú fagyás ...

A vörös fényt alkalmazhatjuk - a nem elég aktív testműködéseket - renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés - élénkíti. Használható: vészes vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Allergia, Bőrbetegség, Szindróma, Fertőző betegség

Betegségek  Extrauterin graviditás  Fagyási sérülés

 
RSS Mobile