Kezdőlap (Fagyás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fagyás

Betegségek  Extrauterin graviditás  Fagyási sérülés

Fagyás, Fagydaganat (kéz, láb)
A fagydaganatok sokszor maguktól meggyógyulnak, de a megelőzés és a meleg öltözet, kiváltképpen fontos a lábfej, a lábszár és a kéz melegen tartása érdekében. A rendszeres testmozgás serkentőleg hat a véráramlásra.


Fagyás
Fagyásról akkor beszélünk, ha a rendkívüli hidegnek kitett védtelen testrészben a vérkeringés lelassul, megáll, és az érintett terület lehűl, majd megfagy. A bőr először kivörösödik, azután megduzzad, kifényesedik, majd fakószürke színt ölt. Súlyosabb esetben hólyagok képződnek rajta.

Fagyási sérülések és kihűlés
A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.
WEBBeteg orvosmeteorológia ...

Fagyás
Frostbite
A fagyás a bőr és a bőr alatti szövetek károsodása, miután extrém hidegnek voltak kitéve.

Fagyási sérülések tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: fagyás) ...

Fagyási sérülések

Ha a szervezet, vagy annak egy része az alacsony környezeti hőmérséklet (0°C alatti) hatására lehűl, akkor fagyási sérülés jön létre.

Fagyás
(congelatio). Nagyobb hidegnek huzamos behatása a szervezetben részint helybeli, részint általános elváltozásokat okoz. Az előbbiek nagyon hasonlítanak az égési sebekhez s hólyagképződésben, sőt üszkösödésben állnak. A megfagyás első tünetei az idegrendszerre szorítkoznak.

Fagyáskor a test a hideg ellen nem kellően védett részei jól körülhatárolt területen túlhűlnek, és a szövetek kisebb-nagyobb mértékben károsodnak. A fagyás a hideg hatására bekövetkező szövetroncsolódás. Sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez.

Fagyás ellen - válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre
Hogyan előzzük meg a fagyást és mi a teendő?
Hogyan védekezzünk a fagyás és a kihűlés ellen?

Kihűlés, megfagyás
Betegségleírások
A hideg idő beköszöntével egyre többször hallunk megfagyott, kihűlt emberekről. A halál nem annyira fagyás, hanem kihűlés következtében áll be, hiszen míg a fagyás általában lokális folyamat, a kihűlés az egész szervezetet érinti.

Fagyási sérülés (congelatio)
Definíció:Alacsony környezeti hőmérséklet hatására a cellularis és intercellularis folyadék megfagy, a vízkristályok a sejthártyát átszúrják, emiatt gyulladás, hólyag, necrosis keletkezik.
19.4. táblázat - ...

Fagyás:
I. A bőr színe fehéres, lilás, márványozott. Hideg tapintatú, zsibbadt érzés.
Lassan kell felmelegíteni. Nem szabad meleg vizet ráfolyatni. Meleg teát kell a sérülttel itatni.

Fagyás, fagy okozta sérülés jelei
A bőröd foltos vagy fakó színű, és olyan érzésed van, mintha apró tűkkel szurkálnák az adott testrészedet vagy az eltompul, érzéketlenné válik.

A fagyással nem járó szövetsérülések esetén a bőr részei csak lehűltek, de nincsenek megfagyva.
Ide soroljuk a dércsípést, a lövészároklábat és a fagydaganatot.

- fagyások: enyhébb fagyások esetén az összehúzó hatású vérontópimpó gyökeréből, vagy a tölgyfakéregből főzött kivonattal való borogatás lehet hatékony.

Fagyási sérülések
A hidegtűrés nagy egyéni eltéréseket mutat. Szélsőségesen hideg körülmények között azonban mindenkinél bekövetkezhet az érintett testrészek kihűlése vagy fagyása. Ez a veszély elsősorban a hidegnek közvetlenül kitett végtagokat és az arcot (orrot, fület) veszélyezteti.

Fagyás okozta erythema
erythema toxicum
A bőr kipirulása mérgező anyagra adott allergiás reakció következtében.

A fagyás a termikus traumák közé tartozó sérülés, és az égéshez hasonlóan súlyossága függ a hatást okozó hőmérséklettől, valamint a hidegben tartózkodás idejétől.

A fagyás, a későbbi panaszok megelőzésére, a kipirult, viszkető részek -tornáztatása-, valamit a váltott, enyhe melegítés, illetve hűtés ajánlott.

Agylefagyás
A napokban újabb áldozatot szedett a NekNominate nevű internetes őrültség - emlékeztet a lap - ezúttal egy 20 éves angol rögbijátékos volt az ivós-játék áldozata, aminek a lényege, hogy a fiatalok minél extrémebb módon igyanak alkoholt, és azt örökítsék meg, ...

Súlyos fagyási sérültet melegen bebugyolálva minél hamarabb kórházba vagy egészségügyi intézménybe kell szállítani, mivel a fagyás során szövetkárosodás, szervkárosodás és fertőzés léphet fel, amely orvosi ellátást igényel!
Keresés ...

Égési- és fagyási sérülések, Ficamok, rándulások, Csonttörések, ...
Bőrbetegségek
Furunkulus, Vitiligo, Ótvar, ...

Kihűlés ", Fagyással nem járó szövetsérülések ", Fagyás "
292. FEJEZET - Sugársérülések
293. FEJEZET - Elektromos áram és villámcsapás okozta sérülések ...

Mit tudunk a fagyásról, és komoly következményeiről?
Fagypont alatti hőmérsékleten a víz megfagy, és mivel az emberi szervezet nagyrészt vízből áll, ezért ha túl sokáig érintkezik ilyen hideggel, a bőrfelület károsodhat (az orr, fül lágy szövetei, a végtagok- kar és lábfej).

ELSŐ FOKU FAGYÁS CSECSEMŐNÉL
ŐSZINTESÉG-FÜLLENTÉS-NAGYOTMONDÁS
ÖRÖMÖK ÉS KÜZDELMES NAPOK.
TERMÉSZETBARÁTOKNAK
A-NONKONFORMISTA SZABADEVŐ-
A KIS HAZUDÓS
ERYTHEMA NODOSUM
A SZOPTATÁS ÉS A FOGAK EGÉSZSÉGE
SZÜLŐI ÉS ORVOSI GONDOK SERDÜLŐKORBAN
A MÉZ IDEÁLIS TÁPLÁLÉK ÉS IMMUNERŐSITŐ ...

Ilyenek a szerszámokkal való roncsolódások, az égések, leforrózódások, fagyások is. Mérgezések következményeként is jöhetnek létre szervi vagy végtagelhalások, melyeknek azonnali eltávolítása szükséges.

Amennyiben a bőr fájdalmasabbá válik, mint maga a sérülés, szüneteltessük a jegelést, nehogy fagyási sérüléseket szenvedjünk. Mindenképpen mélyhűtő-hőmérsékletű hűtést válasszunk, és ezt vizes ruhába csavarjuk.

A kezelés során a hideg folyadékot (majdnem -200 fok) a bőr felületére fecskendezzük, ami azonnali fagyást eredményez. A fagyás sejtelhalást okoz, aminek következtében a kezelt terület enyhén ödémássá válik, majd pár napon belül lehámlik.

A játék hevében - Gyermekbalesetek Fél lábbal a földön Mérgező növények Mérgező növények a lakásban Lehűlt testek, fagyott testrészek: a lehűlés és a fagyás Gyakori síbalesetek, sérülések ellátása Hideg tél, jeges szél: Lehűlés, ...

Mivel a műtét utáni rögzítés komoly letapadásokhoz vezet (befagyás), így nagyon gondosan mérlegelni kell, hogy kisebb szakadásnál, érdemes-e kitenni a már egyébként is gyengült stabilizáló ROK izmokat további sorvadásnak.

Az eljárás a jégsérülés és a fagyás elkerülése végett, 20 percnél tovább nem alkalmazható. (Figyelem: a sérülésre nem alkalmazható hő kezelés, melegvizes tömlő, mert az növeli a belső vérzés, a duzzanat kockázatát.

A bőr rendszerint hideg tapintatú és fagyási sérülésekre hajlamos. Idült alkoholizmus bőrtünetei az arcon kialakuló rezes bőr ( a rosacea nemcsak alkoholbetegség következménye lehet !) , az orr bőre gyakran kékes árnyalatú.

A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, fagyás, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, várbaj, tífusz, bizonyos gombák, vírusok okozta fertőzések), ...

A rétegek eltolódása, fagyás, olvadás, belső feszültség, valamint vetődések révén jön létre. Minél vékonyabb a repedés, annál koncentráltabb és intenzívebb a kisugárzási erő és hatása. A törésvonal geológiafüggő sugárzás, vagyis keletkezhet, és meg is szűnhet, a sugárzás térben és időben változhat.

A folyékony stabilizált oxigén fagyás- és forráspontja jóval magasabb, mint a csapvízé vagy desztillált vízé - ami egy újabb bizonyítéka a megváltozott formájú stabilizált oxigénnek, vagyis további oxigén atomoknak.

Az elhalást a külvilágból származó behatás (fagyás, égés, maróanyag, sugárhatás) okozhatja, de bekövetkezhet a véráram romlásának (lábszár-, gyomorfekély) következményeként. A fedőhámot tönkreteheti még a felszínre törő (gennyesedés, tbc, daganat) folyamat.

Mechanikus sérülések (vágás, zúzódás, törés), kémiai anyagok, hőmérsékleti behatások (égés, fagyás), ionizáló sugárzás, mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok), ide tartozik még az elégtelen vérkeringés (érszűkület, érelzáródás) következtében létrejövő oxigénhiány miatti szövetelhalás.

Ha a fázás alacsony hőmérsékleten következik be és az ujjak, fülek vagy az ajak kékesfehérré válnak valamint a vizelet besötétedik, valószínű a vérszegénység ill. a heveny vagy idült megfagyás. Orvosi segítség szükséges.

A nép ismeri sajátságait szemgyulladás, repedezett bőr, sebes csecsbimbó és ajak, égési sebre, aranyércsomó, fagyások eseteinél alkalmazza.
Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő Utolsó
Facebook Like Button ...

Marcus Aurelius császár udvari orvosa, a pergamoni Galénosz által ezzel a növénnyel gyógyított betegségek skálája a fagyástól és tüdőgyulladástól egészen a bénulásig terjedt.
Házi gyógymódok ...

A főként alsó végtagokon jelentkező gyakori érszűkület elégtelen vérkeringéssel jár és ez télen a lábak, illetve a kezek kóros lehűléséhez vezethet. A fagyási sérülések megelőzésére télen feltétlenül ajánlatos bélelt cipőt, vastag pamutzoknit és meleg kesztyűt viselni.

Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat fagyás, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ÂşC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk. Ilyenkor a lábon duzzadt, kékes-vörös csomókat észlelünk, a gyerekek égő érzésről, viszketésről panaszkodnak.

: forró vizes palack 20-20 percenkénti felváltott helyi használata jót tesz az ideggyöknek. A lényeg, hogy sem a jeget, sem a meleget nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, mert felületi fagyást, égést okozhatnak, célszerű vékony törülközőbe csavarni őket.

Szerezzünk be vízzel vagy zselével töltött hűsítő rágókát a bababoltban, és tegyük a hűtőszekrénybe. Amikor a baba el­kezdi rágcsálni, a hideg elzsibbasztja a fogínyét, és ezáltal csil­lapítja a fájdalmat. Vigyázat! A mélyhűtőben nem szabad tar­tani, mert ez a baba ínyének fagyásos sérülését ...

A vizes ruha fölé sohase kerüljön nejlon ("dunsztolás"), mert ez fokozhatja a panaszokat; 10-20 perc után cseréljük a borogatást, de éjjelre ne hagyjuk rajta, mert úgyis kiszárad a ruha. A jégtömlő (lehet lehűtött zacskós tej is) és a bőr közé tegyünk ruhát a fagyási sérülés elkerülésére.

A sebellátás mellett emlékeztető oltás szükséges tetanuszfertőzésre gyanús sérülések esetén (tetanusz fertőzés veszélye áll fenn szakított, roncsolt sérülés esetén; ha a sebellátásig több mint hat óra telt el, égés, szúrás, fagyási sérülés esetén; ha a seb földdel, porral, nyállal szennyezett, ...

az aranyérre kenőcsöt készíteni 2 rész cickafarkból és egy rész körömvirágból.
Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást bekenjük ezzel a kenőccsel, még a zárógyűrűn belül is. A diólevél sűrű forrázatával kell teát készíteni, ezzel borogatni az aranyeret. A forrázat jó még kelésre, fagyásra is.

Specifikus gyulladás: mikor a jól meghatározható kórokozó jól definiálható (speciálisan és jellemzően meghatározható, leírható) elváltozást okoz (pl. TBC, Lues).
Aspecifikus gyulladás: mikor a kialakuló tünetek nem jellemzőek a kiváltó okra (pl. égés-fagyás, hörgőgyulladás-bronchitis).

- Renyhén gyógyuló végtagfekélyek
- A nyirokkeringés zavara
III. Speciális reumatológiai kórképek:
- Perifériás keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek
- Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés
- Sudeck szindróma
- I-II. fokú fagyás ...

A vörös fényt alkalmazhatjuk - a nem elég aktív testműködéseket - renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés - élénkíti. Használható: vészes vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Allergia, Bőrbetegség, Szindróma, Fertőző betegség?

◄ Extrauterin graviditás   Fagyási sérülés ►
 
RSS Mobile