Kezdőlap (Fagyás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fagyás

Betegségek  Extrauterin graviditás  Fagyási sérülés

Fagyás, Fagydaganat (kéz, láb)
A fagydaganatok sokszor maguktól meggyógyulnak, de a megelőzés és a meleg öltözet, kiváltképpen fontos a lábfej, a lábszár és a kéz melegen tartása érdekében. A rendszeres testmozgás serkentőleg hat a véráramlásra.


Fagyási sérülések és kihűlés
A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.
WEBBeteg orvosmeteorológia ...

Fagyás
Frostbite
A fagyás a bőr és a bőr alatti szövetek károsodása, miután extrém hidegnek voltak kitéve.

Fagyási sérülések tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: fagyás) ...

Fagyási sérülések

Ha a szervezet, vagy annak egy része az alacsony környezeti hőmérséklet (0°C alatti) hatására lehűl, akkor fagyási sérülés jön létre.

~
(congelatio). Nagyobb hidegnek huzamos behatása a szervezetben részint helybeli, részint általános elváltozásokat okoz. Az előbbiek nagyon hasonlítanak az égési sebekhez s hólyagképződésben, sőt üszkösödésben állnak. A meg~ első tünetei az idegrendszerre szorítkoznak.

~kor a test a hideg ellen nem kellően védett részei jól körülhatárolt területen túlhűlnek, és a szövetek kisebb-nagyobb mértékben károsodnak. A ~ a hideg hatására bekövetkező szövetroncsolódás. Sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez.

~ ellen - válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre
Hogyan előzzük meg a ~t és mi a teendő?
Hogyan védekezzünk a ~ és a kihűlés ellen?

Kihűlés, meg~
Betegségleírás
A hideg idő beköszöntével egyre többször hallunk megfagyott, kihűlt emberekről. A halál nem annyira ~, hanem kihűlés következtében áll be, hiszen míg a ~ általában lokális folyamat, a kihűlés az egész szervezetet érinti.

~i sérülés (congelatio)
Definíció:Alacsony környezeti hőmérséklet hatására a cellularis és intercellularis folyadék megfagy, a vízkristályok a sejthártyát átszúrják, emiatt gyulladás, hólyag, necrosis keletkezik.
19.4. táblázat - ...

~:
I. A bőr színe fehéres, lilás, márványozott. Hideg tapintatú, zsibbadt érzés.
Lassan kell felmelegíteni. Nem szabad meleg vizet ráfolyatni. Meleg teát kell a sérülttel itatni.

~, fagy okozta sérülés jelei
A bőröd foltos vagy fakó színű, és olyan érzésed van, mintha apró tűkkel szurkálnák az adott testrészedet vagy az eltompul, érzéketlenné válik.

A ~sal nem járó szövetsérülések esetén a bőr részei csak lehűltek, de nincsenek megfagyva.
Ide soroljuk a dércsípést, a lövészároklábat és a fagydaganatot.

- ~ok: enyhébb ~ok esetén az összehúzó hatású vérontópimpó gyökeréből, vagy a tölgyfakéregből főzött kivonattal való borogatás lehet hatékony.

~i sérülések
A hidegtűrés nagy egyéni eltéréseket mutat. Szélsőségesen hideg körülmények között azonban mindenkinél bekövetkezhet az érintett testrészek kihűlése vagy ~a. Ez a veszély elsősorban a hidegnek közvetlenül kitett végtagokat és az arcot (orrot, fület) veszélyezteti.

~ okozta erythema
erythema toxicum
A bőr kipirulása mérgező anyagra adott allergiás reakció következtében.

A ~ a termikus traumák közé tartozó sérülés, és az égéshez hasonlóan súlyossága függ a hatást okozó hőmérséklettől, valamint a hidegben tartózkodás idejétől.

A ~, a későbbi panaszok megelőzésére, a kipirult, viszkető részek -tornáztatása-, valamit a váltott, enyhe melegítés, illetve hűtés ajánlott.

Agyle~
A napokban újabb áldozatot szedett a NekNominate nevű internetes őrültség - emlékeztet a lap - ezúttal egy 20 éves angol rögbijátékos volt az ivós-játék áldozata, aminek a lényege, hogy a fiatalok minél extrémebb módon igyanak alkoholt, és azt örökítsék meg, ...

Súlyos ~i sérültet melegen bebugyolálva minél hamarabb kórházba vagy egészségügyi intézménybe kell szállítani, mivel a ~ során szövetkárosodás, szervkárosodás és fertőzés léphet fel, amely orvosi ellátást igényel!
Keresés ...

Égési- és ~i sérülések, Ficamok, rándulások, Csonttörések, ...
Bőrbetegségek
Furunkulus, Vitiligo, Ótvar, ...

Kihűlés ", ~sal nem járó szövetsérülések ", ~ "
292. FEJEZET - Sugársérülések
293. FEJEZET - Elektromos áram és villámcsapás okozta sérülések ...

Mit tudunk a ~ról, és komoly következményeiről?
Fagypont alatti hőmérsékleten a víz megfagy, és mivel az emberi szervezet nagyrészt vízből áll, ezért ha túl sokáig érintkezik ilyen hideggel, a bőrfelület károsodhat (az orr, fül lágy szövetei, a végtagok- kar és lábfej).

ELSŐ FOKU FAGYÁS CSECSEMŐNÉL
ŐSZINTESÉG-FÜLLENTÉS-NAGYOTMONDÁS
ÖRÖMÖK ÉS KÜZDELMES NAPOK.
TERMÉSZETBARÁTOKNAK
A-NONKONFORMISTA SZABADEVŐ-
A KIS HAZUDÓS
ERYTHEMA NODOSUM
A SZOPTATÁS ÉS A FOGAK EGÉSZSÉGE
SZÜLŐI ÉS ORVOSI GONDOK SERDÜLŐKORBAN
A MÉZ IDEÁLIS TÁPLÁLÉK ÉS IMMUNERŐSITŐ ...

Linimentum ad pernionem = kenet a ~ra
contra (Acc.) = valami ellen például Unguentum contra dolorem = kenőcs a fájdalom ellen Solutio contra rhagades mamillae = emlőbimbó repedések elleni oldat
per (Acc.) = valamin át, keresztül például per os = szájon át per rectum = végbélen keresztül ...

Ilyenek a szerszámokkal való roncsolódások, az égések, leforrózódások, ~ok is. Mérgezések következményeként is jöhetnek létre szervi vagy végtagelhalások, melyeknek azonnali eltávolítása szükséges.

Amennyiben a bőr fájdalmasabbá válik, mint maga a sérülés, szüneteltessük a jegelést, nehogy ~i sérüléseket szenvedjünk. Mindenképpen mélyhűtő-hőmérsékletű hűtést válasszunk, és ezt vizes ruhába csavarjuk.

A kezelés során a hideg folyadékot (majdnem -200 fok) a bőr felületére fecskendezzük, ami azonnali ~t eredményez. A ~ sejtelhalást okoz, aminek következtében a kezelt terület enyhén ödémássá válik, majd pár napon belül lehámlik.

A játék hevében - Gyermekbalesetek Fél lábbal a földön Mérgező növények Mérgező növények a lakásban Lehűlt testek, fagyott testrészek: a lehűlés és a ~ Gyakori síbalesetek, sérülések ellátása Hideg tél, jeges szél: Lehűlés, ...

Mivel a műtét utáni rögzítés komoly letapadásokhoz vezet (be~), így nagyon gondosan mérlegelni kell, hogy kisebb szakadásnál, érdemes-e kitenni a már egyébként is gyengült stabilizáló ROK izmokat további sorvadásnak.

Az eljárás a jégsérülés és a ~ elkerülése végett, 20 percnél tovább nem alkalmazható. (Figyelem: a sérülésre nem alkalmazható hő kezelés, melegvizes tömlő, mert az növeli a belső vérzés, a duzzanat kockázatát.

A bőr rendszerint hideg tapintatú és ~i sérülésekre hajlamos. Idült alkoholizmus bőrtünetei az arcon kialakuló rezes bőr ( a rosacea nemcsak alkoholbetegség következménye lehet !) , az orr bőre gyakran kékes árnyalatú.

A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, ~, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, várbaj, tífusz, bizonyos gombák, vírusok okozta fertőzések), ...

A rétegek eltolódása, ~, olvadás, belső feszültség, valamint vetődések révén jön létre. Minél vékonyabb a repedés, annál koncentráltabb és intenzívebb a kisugárzási erő és hatása. A törésvonal geológiafüggő sugárzás, vagyis keletkezhet, és meg is szűnhet, a sugárzás térben és időben változhat.

A folyékony stabilizált oxigén ~- és forráspontja jóval magasabb, mint a csapvízé vagy desztillált vízé - ami egy újabb bizonyítéka a megváltozott formájú stabilizált oxigénnek, vagyis további oxigén atomoknak.

Mechanikus sérülések (vágás, zúzódás, törés), kémiai anyagok, hőmérsékleti behatások (égés, ~), ionizáló sugárzás, mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok), ide tartozik még az elégtelen vérkeringés (érszűkület, érelzáródás) következtében létrejövő oxigénhiány miatti szövetelhalás.

Ha a fázás alacsony hőmérsékleten következik be és az ujjak, fülek vagy az ajak kékesfehérré válnak valamint a vizelet besötétedik, valószínű a vérszegénység ill. a heveny vagy idült meg~. Orvosi segítség szükséges.

A nép ismeri sajátságait szemgyulladás, repedezett bőr, sebes csecsbimbó és ajak, égési sebre, aranyércsomó, ~ok eseteinél alkalmazza.
Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő Utolsó
Facebook Like Button ...

Marcus Aurelius császár udvari orvosa, a pergamoni Galénosz által ezzel a növénnyel gyógyított betegségek skálája a ~tól és tüdőgyulladástól egészen a bénulásig terjedt.
Házi gyógymódok ...

A főként alsó végtagokon jelentkező gyakori érszűkület elégtelen vérkeringéssel jár és ez télen a lábak, illetve a kezek kóros lehűléséhez vezethet. A ~i sérülések megelőzésére télen feltétlenül ajánlatos bélelt cipőt, vastag pamutzoknit és meleg kesztyűt viselni.

Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat ~, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ÂşC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk. Ilyenkor a lábon duzzadt, kékes-vörös csomókat észlelünk, a gyerekek égő érzésről, viszketésről panaszkodnak.

: forró vizes palack 20-20 percenkénti felváltott helyi használata jót tesz az ideggyöknek. A lényeg, hogy sem a jeget, sem a meleget nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, mert felületi ~t, égést okozhatnak, célszerű vékony törülközőbe csavarni őket.

Szerezzünk be vízzel vagy zselével töltött hűsítő rágókát a bababoltban, és tegyük a hűtőszekrénybe. Amikor a baba el­kezdi rágcsálni, a hideg elzsibbasztja a fogínyét, és ezáltal csil­lapítja a fájdalmat. Vigyázat! A mélyhűtőben nem szabad tar­tani, mert ez a baba ínyének ~os sérülését ...

A vizes ruha fölé sohase kerüljön nejlon ("dunsztolás"), mert ez fokozhatja a panaszokat; 10-20 perc után cseréljük a borogatást, de éjjelre ne hagyjuk rajta, mert úgyis kiszárad a ruha. A jégtömlő (lehet lehűtött zacskós tej is) és a bőr közé tegyünk ruhát a ~i sérülés elkerülésére.

A sebellátás mellett emlékeztető oltás szükséges tetanuszfertőzésre gyanús sérülések esetén (tetanusz fertőzés veszélye áll fenn szakított, roncsolt sérülés esetén; ha a sebellátásig több mint hat óra telt el, égés, szúrás, ~i sérülés esetén; ha a seb földdel, porral, nyállal szennyezett, ...

az aranyérre kenőcsöt készíteni 2 rész cickafarkból és egy rész körömvirágból.
Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást bekenjük ezzel a kenőccsel, még a zárógyűrűn belül is. A diólevél sűrű forrázatával kell teát készíteni, ezzel borogatni az aranyeret. A forrázat jó még kelésre, ~ra is.

Specifikus gyulladás: mikor a jól meghatározható kórokozó jól definiálható (speciálisan és jellemzően meghatározható, leírható) elváltozást okoz (pl. TBC, Lues).
Aspecifikus gyulladás: mikor a kialakuló tünetek nem jellemzőek a kiváltó okra (pl. égés-~, hörgőgyulladás-bronchitis).

- Renyhén gyógyuló végtagfekélyek
- A nyirokkeringés zavara
III. Speciális reumatológiai kórképek:
- Perifériás keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek
- Trauma utáni szövődmények, renyhe kalluszképződés
- Sudeck szindróma
- I-II. fokú ~ ...

A vörös fényt alkalmazhatjuk - a nem elég aktív testműködéseket - renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés - élénkíti. Használható: vészes vérszegénység, impotencia, ~, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Allergia, Bőrbetegség, Szindróma, Fertőző betegség?

◄ Extrauterin graviditás   Fagyási sérülés ►
 
RSS Mobile