Kezdőlap (Ételmérgezés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Ételmérgezés


 

Ételmérgezés

Betegségek  Étel-intolerancia  Étkezési rendellenességek

Ételmérgezés
Az ételmérgezés a gyomor-, bélhurut egyikfajtája, amelyet 'méreggel"-rendszerint baktériumokkal-fertőzött étel fogyasztása okoz. A mérgezéstől függően 3-24 órán belül rendkívül heves hasgörcs, láz, hányás és hasmenés jelentkezhet.


ÉTELMÉRGEZÉS
Hányingerünk van, ráz a hideg, az izmaink fájnak, és legfőbb vágyunk, hogy lefe­küdhessünk, s jól összegömbölyödve átalhassuk ezt a rémálmot. Az bizo­nyos, hogy valamelyik, a közelmúltban fogyasztott étel a bűnös.

Ételmérgezés

Az ételmérgezés a gastroenteritis köznyelvi elnevezése, bár a kettő nem azonos. Az ételmérgezést baktériumok vagy vegyi anyagok által fertőzött étel elfogyasztása eredményezi.

A közönséges ételmérgezés tünetei, a gyomor- és bélgörcsök, émelygés, hányinger és szédülés egy-két nap alatt megszűnnek.

Kezdőlap » 2 - Megelőző orvostan és népegészségtan 3 » Ételmérgezés, Tularemia, Trichuriosis
Ételmérgezés, Tularemia, Trichuriosis
Ételmérgezések ...

Ételmérgezés
Ételmérgezésként aposztrofálunk gyakran minden hasi tünetet, hányást, hasmenést okozó betegséget. Orvosi szempontból azt nevezzük ételmérgezésnek, amikor valóban az elfogyasztott étel tehető felelőssé a tünetek kialakulásáért.

Ételmérgezések nyáron
A nyári szezonban jellemzőek az ételmérgezések is, amelyek többségéért a szalmonella baktériumok felelősek. Ezek szaporodásához kedvező feltételeket biztosít a meleg és nedves környezet.

Ételmérgezés. Néha az ételmérgezés allergiás reakciót utánozhat. Ételmérgezés kétféleképpen történhet: mérgező állat (például gömbhal vagy fugu) vagy növény (például gyilkos galóca) elfogyasztásakor, valamint olyan élelmiszerektől, ...

Ételmérgezés
Gyomorrontást és hasmenéssel járó bélgyulladást különböző vírusok és baktériumok illetve az utóbbiak által termelt mérgezőanyagok is okozhatnak.

Ételmérgezés:
Romlott étel fogyasztása, gyomorfájás, hányás, hasmenés. A bacilusok toxinjai szaporodnak. Magas láz, hasmenés.
Gombamérgezés. Galóca.
halálos ...

Ételmérgezés
A nagy nyári melegben a legjobb, ha kerüljük a tojásos, tejes, tejszínes ételeket, vagy csak akkor fogyasszuk, ha megfelelő helyről való, hiszen ezekben az ételekben tenyészik a szalmonella.

Ételmérgezés - hasi görcsök, hányás
Az ételmérgezést baktériumok vagy vegyi anyagok által fertőzött étel fogyasztása okozza. Nyáron érdemes még inkább vigyáznod, mert ilyenkor jóval gyakoribbak az ilyen típusú megbetegedések.

Ételmérgezésnek nevezik az élelmiszer eredetű megbetegedések azon eseteit, amelyek az élelmiszerek rendeltetésszerű használata esetén és annak ellenére következnek be .

Ételmérgezés
Gombamérgezések
Drogok jelentősége az oxyológiában
Distorsio, luxatio, nagy kiterjedésű lágyrész zúzódás
Csöves csontok törésének tünetei, helyszíni ellátásuk
A gerinc és a medence mechanikus sérülései, ellátásuk ...

Ételmérgezést okozó baktériumok
- CLOSTRIDIUM BOTULINUM: spórás talajbaktérium, mely földszennyeződéssel kerül az élelmiszerre. Ritka, de súlyos, sokszor halálos megbetegedést okoz.

Ételmérgezésben vizes hasmenés és hányás; kivétel a botulismus
Vizes hasmenés, nincs láz, nincs súlyos hasi fájdalom
Dysenteria (véres széklet, láz, gyakran hasi fájdalom) ...

Ételmérgezés
Az ételben baktériumok szaporodhatnak el, nem sokkal az ilyen étel elfogyasztása után hányás, hasmenés, gyors kiszáradás következhet be. Azonnal orvoshoz kell fordulni.*
Az ételmérgezés sajátos formája a botulismus.

2.Ételmérgezések bakteriális toxinok következtében (S. cereus, Cl. Perfringens)
3. Mérgezések (pl. arzén, higany, réz, mérgező gombák)
4.Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, hashajtók, colchicin, kendodezoxikolsav, chinidin, citosztatikumok stb.) ...

Az ételmérgezés tüneteinek erőssége, a fertőzés súlyosságának foka az immunrendszer felkészültségétől függ. Míg egy erős szervezet 'szinte észre sem veszi' a kórokozót, addig más embereknél ugyanaz a fertőző ágens nagy mértékben veszélyeztetheti az...

Az ételmérgezések, fertőzések elkerüléséért nemcsak a vendéglátóhelyeken, a közétkeztetésben szerepet játszó konyhákban, hanem a háztartásokban is meg kell tenni mindent.

Az ÉTELMÉRGEZÉSEK közé tartoznak a fertőzött élelmiszerek fogyasztása miatt fellépő tünetegyüttesek is, mint például a SALMONELLOZISOK.

Kémiai ételmérgezés
A kémiai ételmérgezés toxint tartalmazó növény vagy állat elfogyasztásának következménye.

Szalmonella
Ételmérgezéseket okozó baktériumcsoport.
D. E. Salmon amerikai orvos nevéből, aki felfedezte a szalmonellakat.

A rézmérgezés ételmérgezést követően jöhet létre: célszerű kerülni az ételek és italok hosszú távú tárolását rézfazekakban és réztartalmú tárolóedényekben.

Bacillus cereus ételmérgezés
A0580
Egyéb meghatározott baktériumok által okozott ételmérgezések ...

14. FERTŐZÉSES ÉTELMÉRGEZÉSEK (alimentaris toxico infection)
a) oka: az ételben elszaporodott mikroorganizmusok vagy toxinjaik
b) kórokozó típusok: ...

Ételfertőzést, ill. ételmérgezést leggyakoribb kórokozói: Salmonella, Sztafilokokkusz, Escherichia coli baktériumtörzsek, Campylobacter jejuni, a gombák mikotoxinjai, paraziták.
A szócikk alá tartozó bejegyzések: ...

Ételmérgezés esetén a romlott ételben szaporodó kórokozók toxinjai okozzák a gyulladást. Okozhatnak ilyet a bélben élő egysejtű paraziták is, valamint a bélférgek is. Nem tisztázott a gombák károsító hatásának mértéke.

A gyomorbajok táplálkozáshoz kapcsolódó gyakori fajtája, az ételmérgezés következtében kialakuló zavarok, betegségek. Az ételmérgezés paraziták, baktériumok vagy vírusok szervezetbe való bekerülése, táplálékkal.

coli 0157 (ételmérgezés)
- Helicobacter pylori (gyomorrák, nyombélfekély)
- Propionibacterium acnes (pattanás, bőrbetegség)
- Klebsiella pneumoniae (tüdőbetegség)
- Staphylococcus aureus (műtét utáni fertőzés, szepszis) ...

Komoly bajt okozhat azonban az ételmérgezés, melynek alapja lehet egy baktériummal (pld. staphylococcusszal, szalmonellával) fertőzött élelmiszer.

Ilyenek lehetnek bizonyos mérgezések (például a bakteriális toxinok által okozott ételmérgezés), étel-intoleranciák, melyeket genetikai eltérések miatt hiányzó emésztő enzimek váltanak ki (például laktóz intolerancia, ...

A betegek egy részénél gyomor- vagy bélhurut, esetleg ételmérgezés után alakul ki a rendellenesség. Vannak akiknél a szülés, a megváltozott élethelyzet, s alapvetően az erős stressz következménye.

Lásd még: Lásd még: Mérgezés, Hasmenés, Hányás, Láz, Antibiotikum

Betegségek  Étel-intolerancia  Étkezési rendellenességek

 
RSS Mobile