Kezdőlap (Érelmeszesedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Érelmeszesedés

Betegségek  Erekciós zavar  Erosio

Érelmeszesedés
Az érfalakon lerakódások keletkeznek, egyre keményebb lesznek, az életkor előrehaladtával. Az atheroma nevű lerakódások, az erek falán megvastagodott csomókat idéznek elő. Az életünk során, több évtized alatt kialakuló folyamatok játszódik le.


érelmeszesedés, koleszterin, plakk, agyvérzés, stroke, infarktus
Az érelmeszesedés (arterioszklerózis, ateroszklerózis) korunk népbetegsége, általános érbetegség. Főleg az idősebb korosztályok betegsége, de bizonyos körülmények között fiatalkorban is előfordul.

Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei
Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő.

Érelmeszesedés diétája
Tudástár » Diéták
Az érelmeszesedés kialakulásában több tényező is közrejátszik.

érelmeszesedés
Alkoholizmus - kialakulásának lelki okai
Modern társadalmunkban egyre fokozódó jelentőségre tesz szert az alkohol. Az elmúlt negyedszázadban a szeszes italok fogyasztása erőteljes növekedést mutatott, következésképpen ártalmas következményei is számottevően elszaporodtak.

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: atherosclerosis, ateroszklerózis) ...

~, érszűkűlet

A szervezet érhalózatának artériái szállítják az oxigénben gazdag vért a szívtől a test mind pontjához. Az egészséges erek elsztikusak és izmosak, így a a különböző vérnyomás értékekhez tudnak alaklamazkodni.

~
Kategória: Szív- és érrendszeri betegségek
megosztás ...

~
Az érelmeszesedés, az egyik leggyakoribb civilizációs betegség - az arteriosclerosis - az artériák krónikus, progresszív megbetegedése, mely végeredményben az érfal elmeszesedésével, az erek megkeményedésével jár.

~
Rövid leírás:
(másnéven: atherosclerosis, ateroszklerózis)
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan.

Az érelmeszesedésben szenvedő betegek étrendje
Gyógyításában fontos szerep jut a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távol tartásának, a dohányzás mérséklésének.

Az érelmeszesedéstől az infarktusig
A testünkben található különböző szövetekhez (izom-, ideg-, hám és kötőszövetek) a tápanyagokat és az éltető oxigént a verőerek (artériák) juttatják el.

Az érelmeszesedés folyamata
1 . oldal
Hajlambeli eltérések - A legfőbb rizikófaktorok - ...és végül a tanulság ...

~ a szervezetben bárhol bekövetkezhet.
Tünetek
Az érelmeszesedés tünetei attól függnek, hogy melyik artériát szűkíti be az atheroma, illetve a meszes plakk.

Az érelmeszesedés oka gyorsan alakul ki
A Karolinska Intézet munkatársai megállapították, hogy a legtöbb beteg estén az érelmeszesedést okozó plakkok viszonylag rövid időn belül egészségügyi problémákhoz vezetnek.
h i r d e t é s ...

Egészségmagazin / Vissza a rovat főoldalára »
Az érelmeszesedés
Az infarktus ott kezdődik, ahol az azt kialakító kóros állapot végződik, s elég egy apró ok a tragédiához.

~
Az érelmeszesedés az egyik leggyakoribb civilizációs betegség, az artériák krónikus megbetegedése, mely végeredményben az érfal elmeszesedésével, az erek megkeményedésével jár. Az elmeszesedés, keményedés miatt az érfal rugalmatlanná válik, s ez által a véráramlás romlik.

~
Az érelmeszesedést nem csak azért fontos tárgyalnunk, mert népbetegségnek számít, hanem mert sok más betegségben is fontos szerepe van.

~
A statisztikák szerint az emberek több mint felének - 54% - halálát a keringési rendszer betegségei okozzák. Minden ötödik férfi szívkoszorúér-betegségben hal meg, és a keringési rendszerrel összefüggő halálesetek száma harminckétszerese a halálos baleseteknek.

Az érelmeszesedés gyógyításában fontos szerep jut életvitelünknek, a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távoltartásának, a dohányzás mérséklésének, még inkább abbahagyásának.

Diéta érelmeszesedésben, a szívinfarktus megelőzése
Az érelmeszesedés gyógyításában fontos szerep jut életvitelünknek, a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távoltartásának, a dohányzás mérséklésének, még inkább abbahagyásának.

Az érelmeszesedés egyébként nem egy életbiztosítás, sajnos embereknél is vezető haláloki tényező, mivel ha létfontosságú ér záródik el, az halálos lehet. Ez a szívinfarktus (szívkoszorú erek érintettsége esetén) vagy a stroke (az agyi és nyaki erek meszessége esetén).

Az agy ereinek érintettsége esetén fokozott agyérelmeszesedés, időkori elbutulás lép fel, ill. fokozott a kockázat arra, hogy az erekben vérrög alakul ki, ezáltal agylágyulás, agyvérzés, szélütés következik be. A nyaki ütőér meszesedése szintén szélütést okozhat.

Hogyan alakul ki az érelmeszesedés? Mi játszódik le az erek falában? Az ateroszklerózis évtizedek alatt lassan előrehaladó, az utolsó szakaszban felgyorsuló folyamat. Nézze meg bemutatónkat, hogy alakul ki az érelzáródás.
Atheroszklerózis, az érelmeszesedés folyamata ...

Szív- és érrendszeri betegségek idős korban (érelmeszesedés)
Az Idősek Egészségiskolája előadássorozat következő előadása: Szív- és érrendszeri betegségek idős korban (érelmeszesedés)
Helyszín: 1126 Budapest, Böszörményi út 34/A. Kulturális Szalon ...

~: A dohányzás az érfalak megkeményedését okozhatja a szívben (angina, koszorúérbetegség, infarctus), az agyban (szélütés) és a lábon.

érelmeszesedés az egész testre kiterjedően,
agyi és szívinfarktus,
vérellátási zavar a végtagokban (súlyos esetben végtag elhalás),
látás romlása,
fokozatos vesefunkció romlás (kezelés nélkül veseelégtelenség),
érzőidegek működésének csökkenése, ...

~
Az érelmeszesedést gyakran csak akkor veszik észre, amikor már komoly elváltozások alakultak ki, vagy egy ér teljesen elzáródott. Az iparilag fejlett országokban a szív- és keringési megbetegedések, így a szívinfarktus és a szélütés a leggyakoribb halálokok közé tartoznak.

~ és vesebetegség
Ha nem hasznosul az inzulin, felborul a szervezet vércukorszintje és kialakul - a felnőtt dohányosok esetében - jellemzően kettes típusú diabétesz.

Az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsolata svéd tudósok kutatásai alapján
Az omega-3 olajok közvetlenül hatnak a szívre és az erekre?
Az omega-3 olajok tényleg segíthetnek a szívroham és a szélütés megelőzésében?

A HDL érelmeszesedést gátló fő hatásai
A HDL-nek három fo hatása van, melynek segítségével gátolja az érelmeszesedés folyamatát:
1. reverz koleszterintranszport,
2. lipoproteinek oxidációjának gátlása,
3. az érfalra gyakorolt közvetlen védohatás a sejtkárosító ágensekkel szemben.

~ ellen immunterápiával!
Az Európai Kardiológusok Társaságának tudományos találkozóján, Londonban elhangzott előadás szerint a jövőben antitesttartalmú oltás segítségével lehet felvenni a harcot az érelmeszesedés folyamata ellen.

~
Érszűkület és egyéb verőérbetegségek
Visszeresség, trombózis, nyirokérbetegségek ...

érelmeszesedés
Legfrissebb cikkek
Nem találsz elég időt a testmozgásra? Tervezd meg!
'HI" jelzés: elnézte a vércukormérőt, meghalt a beteg
Csökkenő támogatást terveznek a tesztcsíkokra
Az anya cukorbetegsége megnégyszerezi a születési hibák kockázatát ...

~
×
Amikor a vérfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésről beszélünk, mely korunk egyik népbetegsége. Lényege, hogy a verőerek falába zsírszerű anyag (koleszterin) ivódik bele. Ezért fontos tehát, hogy a vér koleszterintartalma ne haladja meg a kívánatos értéket.

Az érelmeszesedés megelőzése, a keringés javítása az egész szervezet számára létfontosságú. Az érrendszer karbantartására omega-3 zsírsavat, halolaj kapszulát szoktunk javasolni. Tudjuk, hogy a sok halat fogyasztó népeknél ritkábban fordul elő érelmeszesedés, agyvérzés, szélütés.

Az érelmeszesedés kialakulásának esélye a koleszterinszint növekedésével párhuzamosan növekszik. Az érelmeszesedés érintheti a szívet (koszorúér-betegség), az agyat (agy-érrendszeri betegség), és a test többi részét ellátó artériákat (perifériás artériák betegsége).

Az érelmeszesedés okozta szívbetegség legtöbb rizikófaktora mérhető, így jelenlétük viszonylag könnyen megállapítható. A stressz nem tartozik a könnyen felfedhető rizikófaktorok közé, bár fontossága nem vitatható.

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásában az emelkedett LDL szint és alacsony HDL szint hajlamosít az érelmeszesedésre, viszont a magas HDL szint és alacsony LDL szint 'védelmet' nyújthat az eltérés kialakulása ellen.

Az érelmeszesedés alapja, hogy az erek lassan, fokozatosan befelé szűkülnek. Tulajdonképpen az érrendszer olyan megbetegedéséről van szó, amely az artériás keringés bármely területén kialakulhat. A legnagyobb veszélye, hogy sokáig tünetmentesen, 'némán" zajlik a szervezetben.

Az érelmeszesedés, az agyinfarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magasvérnyomás. Magasvérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van.

Az érelmeszesedés nem válogat. A szívizom saját verőérrendszerét, a koszorús ereket is gyakran érinti. Nem ritkán találkozunk már a harmincas-negyvenes éveiben járó krónikusan dohányzó férfiakkal és nőkkel a kardiológiai járóbeteg szakrendeléseken, valamint a kardiológiai intenzív osztályokon.

Az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét növeli a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem jól beállított cukorbetegség, a túlsúly ill. elhízás és a mozgásszegény életmód. A vérzsírok szintjét befolyásolják genetikai tényezők, a pajzsmirigy-alulműködés és a közepes vagy jelentős alkoholfogyasztás is.

- az érelmeszesedés és következményes szervi károsodások kialakulásának csökkentése,
- az akut szív- és keringési események kivédése
- táplálkozással-életmóddal befolyásolható rizikófaktorok (pl. elhízás, szénhidrát anyagcserezavar, emelkedett vérzsírszint, magas vérnyomás) kedvező befolyásolása.

Korunk legjelentősebb népegészségügyi problémája az érelmeszesedés (atherosclerosis). A betegség lényege az erek falának megkeményedése és a belső felületének egyenetlenné válása. Az érelmeszesedés az egész szervezet betegsége.

" O" vércsoportú egyéneknél egyes krónikus betegségek például idült veseelégtelenségben, hyperparathyreosisban (mellékpajzsmirigy túlműködés), ischaemiás szívbetegségben ( szívérelmeszesedés ) szenvedőknél gyakrabban alakul ki fekélybetegség.

Ma már tudjuk, hogy ilyen betegség az érelmeszesedés, a rák, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió, annak ellenére, hogy baktérium okozza, a TBC is.

Ezek a folyamatok végül is a korunk nagy betegségeinek a kialakulásához vezethetnek, mint az érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés, elhízás, csontritkulás, ízületi bántalmak stb.
Leggyakoribbak a hosszú ideig fennálló savasodással összefüggésbe hozható tünetek: ...

Az érszűkület az érelmeszesedés következménye, kockázati tényezői is megegyeznek. Az egész szervezetre kiterjedő érelmeszesedés 40 éves korban elkezdődik csaknem mindenkinél. Családi hajlam esetén még korábban is kialakulhat.

Okai: ...

Ateroszklerózis (érelmeszesedés) - az artériák falának megvastagodása, miáltal azok egyre merevebbé válnak, és korlátozottan lesznek képesek tágulásra és összehúzódásra.
Cushing-szindróma - olyan rendellenesség, amely a mellékvesében a kortizolhormon fokozott termelődésével jár.

Ateroszklerózis : ~.
Atípusos (atypusos) : Jelentése rendellenes.
Automata refraktométer : A szem törőerejének objektív meghatározására alkalmas számítógépes berendezés.

A szívinfarktus kialakulásának fő okai: az érelmeszesedés, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életvitel és a dohányzás. Az első három tényező nagy részben a táplálkozással függ össze, így a keringési megbetegedések elkerülésében az étrendnek jut a legfőbb szerep.

A magas vérnyomás az érelmeszesedés és a koszorúérbetegség legfôbb kockázati tényezôje. Azonban a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése ellenére a dohányosoknál csak kis mértékben csökkent a koszorúérbetegség kockázata.

Gerinc merevség, gerincvelőbántalmak, izom és egyéb görcsök, öregkori vagy idegrendszeri végtagreszketés, Parkinson-kór (központi idegrendszerben idegsejtpusztulás), agyvelőgyulladás utáni görcsös állapotok, érelmeszesedés, mérgezés, daganatos betegségekkel együtt jelentkező reszketések, ...

A magas koleszterinszint érelmeszesedéshez és az erek összeszűküléséhez vezet. Ráadásul szinte megelőző tünetek nélkül. Eddig az egyetlen megoldás a gyógyszer és a diéta volt, de ki akar gyógyszert szedni, ha van más út is?

Nagyerek betegségei (makroangiopátiák): Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben. Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.
Diéta és testmozgás: a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja.

Ez az összetett anyagcserezavar (magas vércukorszint, kóros vérzsírértékek, magas vérnyomás) az idő előtti érelmeszesedés kockázatával jár együtt.

vérzsírértékek csökkentése és az érelmeszesedés megelőzése
az ellenálló képesség növelése a mindennapi terhelésekkel szemben,
az állóképesség javítása
a zsíranyagcsere javulása és testtömeg csökkentés
oxigén- és tápanyag-ellátottság javulása, salakanyagok jobb eltávolítása ...

Az artériás (verőeres) megbetegedések közül leggyakoribb az érelmeszesedés, mely különböző kórformákhoz vezethet:
-A szív koszorús ereinek szűkülete mellkasi nyomás érzést, fulladást, úgynevezett anginás panaszokat, legsúlyosabb esetben szívizom elhalást, infarktust okoz.

érelmeszesedés. A betegség kezdetén a verőerek belsejét borító réteg- az endotél- betegszik meg. Egyenetlen lesz az erek egyébként sima, hézagmentes belső lemeze. Az ilyen módon károsodott helyre a véráramból különböző zsírtartalmú anyagrészecskék rakódnak le.

Metabolikus szindróma esetén az atherosclerosis vagy arteriosclerosis (érelmeszesedés) pathologiai folyamata felerősödik. Mit jelent tulajdonképpen az atherosclerosis? Az érelmeszesedés az artériák legfontosabb és leggyakoribb megbetegedése.

Erős toxikózis - a szakirodalomban a metabolikus X-szindróma néven szereplő tünetegyüttes, elhízás, diabetes, magas vérnyomás, érelmeszesedés, zsíranyagcsere-zavarok, húgysavszint-emelkedés. Ebben az esetben a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata lényegesen magasabb.

~, magas vérnyomás, cukorbaj, depresszió, daganatos betegségek és még sorolhatnánk.

A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

A gyakran fogyasztott hagymafélék segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, így az érelmeszesedést. Egyes tanulmányok szerint a rákmegelőzésben is sikeresek lehetnek, a megfázások esetén pedig elengedhetetlen használatuk.

A betegek nagyon gyakran szenvednek érelmeszesedéstől, és egyéb keringési problémáktól. Legtöbbször ezek okozzák a halálukat is idővel. A progériás betegek gyakran hunynak el szívroham, vagy szívelégtelenség következtében.

A medencefenék izomzatának megereszkedése, az általános és agyi érelmeszesedés miatt az ürítés szabályozásának idegrendszeri zavarával magyarázzuk az időskorban egyre gyakoribb széklet- és vizelet-visszatartási képtelenséget.

Az egyik legsúlyosabb érrendszeri elváltozás, az atherotrombózis az érelmeszesedéssel kezdődik. Attól függően, hogy hol történik az elzáródás, bekövetkezhet a szívinfarktus, az agyi katasztrófa (stroke, szélütés), vagy a végtagi trombózis.

Az érszűkület és az érelmeszesedés
A vérnyomást a szervezetünk szabályozza, de az érelmeszesedés akadályozza ebben és növeli a magas vérnyomás kockázatát.

A kialakuló anyagcserezavar - az érelmeszesedés létrejöttének következtében - jelentősen növeli a szív-érrendszeri elváltozások okozta megbetegedéseket és halálozást.

Erőkifejtés hatására a vér gyorsabban áramlik az erekben, több nitrogén-monoxid termelődik, amely az erek tágulási képességéért felelős ingerületátvivő anyag, ami érelmeszesedés esetén jelentősen csökken. A sport tehát segítség a kezdődő érelmeszesedés megelőzésében.

(Érdekes összefüggés, így megemlítem, hogy a felnőttkori érelmeszesedésben is nagyobb számban találták meg ezeket a kórokozókat, oki szerepüknek igazolásához még további vizsgálatok szükségesek.) A légúti fertőzés cseppfertőzés útján alakul ki.

Ezek közül a legfontosabbak az öröklött hajlam és az érelmeszesedés. Ha szülei, testvérei között van magas vérnyomás betegségben szenvedő, Ön is veszélyeztetett lehet.

Az előbbi fokozza, az utóbbi pedig gátolja a zsírok lerakódását az ér­fal­ban, s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, a szív­in­farktus és az agyi érbetegségek kockázatát.

A nikotin érösszehúzó hatással rendelkezik, megnöveli a vér koleszterinszintjét, így elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az érelmeszesedéssel szemben védő hatású, magas denzitású koleszterin szintje csökken a dohányzás hatására. A vér sűrűbb, viszkózusabb lesz, a véralvadékonyság fokozódik.

A romló vesefunkciónak mindig oka van, de a klasszikus indokok - például érelmeszesedés, örökletes betegségek, krónikus vesemedencegyulladás, cukorbeteség satöbbi - a betegnél nem voltak jelen. Dr.

Évszázadok óta ismert, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban.

Agyat ellátó ütőerek szűkülete, érelmeszesedés
Különféle szívbetegségek
A vér áramlási tulajdonságainak romlása, véralvadási zavarok
A dohányzás, mint egyik fő szív- és érrendszeri rizikófaktor
Régóta fennálló magasvérnyomás-betegség
Régóta fennálló cukorbetegség
Emelkedett vérzsír-szintek ...

A fizikai terhelés jelentős szerepet játszik a coronaria betegség és egyéb érelmeszesedéssel járó megbetegedések, a hypertensio, a 2 típusú diabetes, az osteoporosis és az osteoporosishoz társuló törések, megelőzésében, ill.

A szakértők erre azt a választ szokták adni, hogy az életmódon változtatni soha nem késő, és ha a szívbeteg az ajánlott gyógyszerek szedése mellett az életmódját is hosszú távon optimalizálja, akkor az érelmeszesedés folyamata megállhat, a savas lerakódások kiürülhetnek a szervezetből, ...

A magyarországi szív- és érrendszeri betegek száma és az elkeserítő halálozási statisztikák az érelmeszesedés megelő­zésének fontosságát kiemelik a megol­dan­dó egészségpolitikai kérdések sorából.

Tünetek: A zsírok felhalmozódása érelmeszesedéshez, rendellenes vörösvértest-képződéséhez és az inakon kialakuló zsíros lerakódásokhoz vezet.
Kezelés: A telített zsírokban gazdag ételek csökkentésével és bizonyos gyógyszerek szedésével stabilizálható a zsíranyagcsere-zavar.

A koleszterin-szint vizsgálatát az érelmeszesedés és ennek következtében fellépő betegségek (szívinfarktus, stb.) kockázatának megállapítására használják. A kívánatos normálérték: 0,9 mmol/l.
Az alacsony HDL-szint az érelmeszesedés magas kockázatát jelzi.

szabad gyökök (ezek a normális életfunkciók során, de mérgező anyagok hatására fokozottabb mennyiségben keletkező rendkívül agresszív vegyületek) képződését, ezáltal csökkenti a daganatképződés és az érelmeszesedés hajlamát.

Hasznos: Forduljunk orvoshoz, ha az orrunk gyakran, egyértel­mű ok nélkül vérzik, illetve ha magas vérnyomásunk vagy érelmeszesedésünk van, és az orrvérzés 10 percnél tovább tart.

Minthogy ilyen tüneteket más betegségek (például alacsony vérnyomás, érelmeszesedés idősebb korban) is okozhatnak, szakembernek kell tisztáznia a panaszok pontos okát.

Sokféle oka lehet, például anyagcserezavar, szerkezeti károsodás, fertőzés, korábbi agyvérzés, koponyasérülés, érelmeszesedés. A cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás szövődménye is lehet, de alkohol, vegyi anyagok és a dohányzás is felelőssé tehető.

Elzáródásos. Pl. olyan érelmeszesedés, mely az ér elzáródásához vezet.
oblongata
Nyúltvelő Syn medulla oblongata L. az oblongatus nőnemű alakja, az oblongus-ból származik, jelentése: igen hosszú ...

Ez az alsó végtag rossz vérkeringése (érelmeszesedés) következtében fejlődik ki. Járásnál a beteg heves fájdalmat érez az alszárakban, egy időre kénytelen megállni, és csak azután folytathatja az útját. Bevált az alszárzuhany, lábfürdő, hideg vizes láb- és alszárpakolás.

A cukorbetegség növeli az érelmeszesedés kockázatát/Dr. Antal Szilvia érsebész
A 4 leggyakoribb kérdés a tüdőgyulladásról /Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász
Izomfájdalmak és az izomláz ...

4. Cukorbetegség
A cukorbetegség súlyosbítja az érelmeszesedést.
5. Magas koleszterin
Magas LDL koleszterin és triglyceridek, valamint alacsony HDL koleszterin megemeli az átmeneti ischémiás rohamok valószínűségét.

koleszterin
A testszövetekben megtalálható lipoid, az érelmeszesedés egyik okozója.
Mesterséges biokémiai szakszó a görög kholé (epe) és az észter elemekből, a vegyületeknél gyakori -in végződéssel (mint anilin, kinin).

homocisztein szint mérése (érelmeszesedés indikátora!)
40 év felett javasolt: alapvizsgálati csomag elemeihez társítva még
szájüregi daganatszűrés ...

Emésztést segítő, bőr-haj-köröm regenerálás, szívre-érelmeszesedésre, izületi gyulladásra, máj-epe-bél bántalmakra, fogyókúra, általános roborálás, az egyik legerősebb antioxidáns hatás, magas flavonoid, pektin tartalom
Ananász /savasító hatása + + /
53 Kcal
223 kJ ...

Túlzott koleszterin- és zsírfogyasztás: Elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, az erek fala merevebbé válik, elmeszesedik, a keringési ellenállás fokozódik.

50 éves kor felett az érfalak (egészséges, nemdohányzó emberek esetében is) hajlamosakká válnak a megvastagodásra, közismert szóval az érelmeszesedésre.

magas vérnyomás, magas vérzsír, érelmeszesedés, bal kamra falának megvastagodása
Psyche
depresszió, szorongás, alacsonyabb iskolázottság ...

- A vérerek belső felszínét finom sejtréteg borítja. Ha a belső felület valamilyen oknál fogva - sérülés, érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) - károsodik, az érfalon anyagcseretermékek rakódnak le.
A megváltozott felületen vérrögösödés léphet fel.

- A magas összkoleszterinszint, illetve alacsony HDL-szint azért káros, mert nő az érelmeszesedés és az azzal járó szövődmények, így az infarktus és a stroke veszélye.
- Akkor most mit csináljak?

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Meszesedés, Elmeszesedés, Infarktus, Cukorbetegség, Szívinfarktus?

◄ Erekciós zavar   Erosio ►
 
RSS Mobile