Kezdőlap (Érdaganat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Érdaganat

Betegségek  Epstein-Barr vírusfertőzés  Erekciós zavar

Érdaganatok (angiomák)
Az angiomák rendellenes sűrűséggel elhelyezkedő vér- és nyirokerekből állnak, általában a bőrben és a bőr alatt találhatók, és vörös, vagy bíborszínű elszíneződést okoznak. ...


Jóindulatú vérérdaganat
A jóindulatú vérérdaganat (Haemangioma), kis, kitágult erek rendezetlen, sűrű összetömörülése a májban, mely rendszerint önmagától elmúlik.

Az érdaganatok legnagyobb része magától vissza szokott húzódni, de ehhez évek kellenek. Akkor van csak szükség beavatkozásra, ha az elváltozás rossz helyen van (mint az Önök gyermekének esetében) vagy ha nagyon nagy és ezáltal keringési problémát okoz.

Angioma: érdaganat, nyirokérdaganat
Angiogram
Az erekről készült röntgenfelvétel (lásd: angiográfia)
Antitest
Antigén (allergén) hatására a szervezetben képződő ellenanyag.

Jóindulatú érdaganat.
Jóindulatú emlődaganatok terápiája
A jóindulatú emlődaganat általában egyszerű sebészi kimetszéssel megoldódik. Amennyiben a jóindulatú emlőbetegség (többnyire örökletes) rendszerbetegség (pl. Recklinghausen-kór) része, az eset speciális gondozást igényel.

Hemangioma-érdaganat: A hemangiómák hibás fejlődésből eredő értágulatok, daganatszerű érburjánzások, amelyek artériát, vénát tartalmazhatnak. Ezek a tumorszerű fejlődési rendellenességek alkotják a csecsemő-gyermekkori daganatok legnagyobb csoportját. Keletkezésük pontos oka nem ismeretes.

A csecsemőkorban jellegzetes infantilis capillaris haemangioma valódi benignus érdaganat, ami a korai életszakaszban mutat proliferatív aktivitást, majd stagnáló periódus után 5-6 éves korra rendszerint teljes spontán regresszión megy át.

A Kaposi szarkóma a herpeszvírus 8-fertőzés okozta rosszindulatú érdaganat. Hajszálerek, illetve az azokat bélelő kötőszöveti sejtek, az ún. endothelsejtek rosszindulatú elburjánzása figyelhető meg.

A csecsemőknél a leggyakoribb az érdaganat másnéven kapilláris hemangióma. Bár sokáig észrevehetetlen, egy idő után a baba bőrén piros értágulat látszik. Ez elkezd egyre nagyobb lenni és néhány hónap után visszahúzódik. Ez nem jelenti azt, hogy ne foglalkozzunk vele.

Előbbiek közül a gyakorlat számára legnagyobb jelentősége az érdaganatoknak (haemangiomák), ill. a nyirokérdaganatoknak (lymphangiomák) van. Míg az előbbinek a műtéte bár sürgős, de sebészileg jól megoldható, a nyirokérdaganatok műtéte nem könnyű, és kiújulással is számolni kell.

Orrsövényen lévő jóindulatú érdaganat gyakori tünete a vérzés. Az orr- és orrmelléküregek jó- és rosszindulatú daganatai szintén okozhatnak orrvérzést. Serdülő fiúk betegsége egy kötőszövetes, tágult erekben igen gazdag, jóindulatú daganat.

A hemangioma a bőrön vagy közvetlenül alatta kialakult érdaganat, amely a csecsemő életének első 18 hónapjában egészen naggyá is megnőhet, ám általában sokkal fájdalmasabb a szülő, mint a gyermek számára. A csecsemők mintegy 13 százalékánál fordul elő.

Anyajegyek ", Fibromák ", Zsírdaganatok ", Dermatofibromák ", ~ok és érmalformációk (angiomák) ", Időskori szemölcsök ", Keratoakantómák ", Keloidok ", Epidermális ciszták "
216. FEJEZET - A bőrrákok
Bazálsejtes bőrrák ", Elszarusodó laphámrák ", Melanoma ", Kaposi-szarkóma ", Paget-kór " ...

/Idős betegeknél gyakori az angiodysplasia ( érrendellenesség például haemangioma, érdaganat, arteriovanosus fejlődési rendellenesség, teleangiectasia).

A MultiPlex® lézeres kezelés alkalmazási területe folyamatosan szélesedik, szinte a teljes esztétikai bőrgyógyászat területét felöleli, mivel eredményesen kezelhető vele "minden, ami piros": finom értágulatok (teleangiektázia), hemangioma, érdaganat, tűzfolt, pókangioma, éranyajegy, ...

A haemangiomák nagy része jóindulatú érdaganat, szövetfejlődési rendellenesség. A barlangos és kapilláris haemangioma kivételével keletkezési helyéről tovább nem terjed, általában nem növekszik.

Jelei: a mellkason lüktető daganat, fölötte hallható zörejjel, ezenkívül tünetek, amelyek a vérkeringési viszonyok megváltozásából, ezeket a változásokat egyensulyozó módosulásaiból a szívműködésnek, részint a szomszédos szervekre gyakorolt nyomásbot származnak és természetesen az ütőérdaganat ...

Angióma : Érgomolyag, érdaganat.
Angioplasztika : Érplasztikai ballonkatéteres tágítás.
Antiarritmikumok : Szívritmuszavarok kezelésére használatos gyógyszer.

haemangioma - jóindulatú vérérdaganat, hemangioma (témák)
haemarthros - hemarthros, (bővebben)
haematemesis - vérhányás, hematemesis ...

Ha nagy méretű az érdaganat, vagy a mélyben, például a gégében fordul elő, MRI-vizsgálattal kell diagnosztizálni, nem okozhat-e létfontosságú területen problémát.
Ötéves korra az értágulatok fele, tízéves korra pedig kb. 90%-a visszafejlődik.

1. kórosan megnagyobbodott ajak Szin.: macrolabia, 2. cavernosus lymphangioma (nyirokérdaganat) az ajakon, a tágult nyirokérrendszer tartósan fennálló ajakduzzanatot eredményez Szin.:macrochilia
macrochilia
Szin.: macrocheilia ...

Az Osler-kór öröklődő érfejlődési rendellenesség: a nyálkahártya és a bőr erei kis gomolyagokban tágulttá válnak, és könnyen megrepednek. Jóindulatú vérérdaganat (hemangioma) viszonylag ritkán fordul elő az orrnyálkahártyán.

Felnőttkorban érdaganatok, gyulladásos talajon kialakult ciszták szoktak előfordulni.
Rekedtséget okoznak a rákelőző állapotok és a gége rosszindulatú daganatai.

Ugyanakkor orrvérzéssel járhat az orrnyálkahártya sérülése egy nátha, vagy mechanikus sérülés miatt, májprobléma vagy ritka, jóindulatú érdaganat miatt. Amennyiben magas vérnyomás nem igazolódott a háttérben, az érdemes az okot kivizsgáltatni.

A kicsi érdaganatokat fagyasztással távolíthatják el. Nagyobb daganatoknál műtétet kell végezni.
Javaslatok:
A tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz.
A betegség várható lefolyása:
Ha nem kezelik, a daganat egyre nagyobb lesz és egyre súlyosabb tüneteket okoz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Nyálkahártya, Bőrbetegség, Kiütés, Nyirokcsomó, Fertőző betegség?

◄ Epstein-Barr vírusfertőzés   Erekciós zavar ►
 
RSS Mobile