Kezdőlap (Epepangás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epepangás

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

Epepangás
Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.


epepangás - kolesztázis, cholestasis
epeutak - ductus biliferi, biliary duct
epeútgyulladás - cholangitis, cholangitis ...

Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.

Epepangásos májbetegség: Koleszterin emelkedést okoz.
III. Familiaris dysbetalipoproteinaemia.
Vesebetegségek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.

Az epepangás falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emelett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást. A pangó epe jó táptalaj a béltraktusból átkerülő baktériumok számára, így hamar megtörténhet a felülfertőződés, mely akár vérmérgezéshez (sepsishez) vezethet.

Az epepangás miatt már enyhe májkárosodás sejthető. 2-es diabétesz mellett, a vér magas koleszterinszintje miatt nagyon gyakori az epekő. Bizonyára van gyógyszeres kezelés is, de valószínűleg annak hatása csak hosszú hónapok alatt érvényesülne, és nem biztos, hogy ennyi időre...

Sárgaság ", Epepangás ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség "
136. FEJEZET - Zsírmáj, cirrózis és a velük összefüggő betegségek ...

Hányinger böfögés illetve hányás kísérheti az epegörcsöt. Amennyiben az epekő, közvetlenül az epe elfolyását gátolja meg az orvosok által epepangásnak nevezett jelenség alakul ki, mely hepatitist, sárgaságot okoz.

# Akut hepatitisz/epepangásban
# Vesetranszplantáció esetén
# K-vitamin-hiányban
# Néha Syncumar/Warfarin (kumarin) véralvadásgátló terápia mellett.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

A kőképződés oka az epepangás, vagy más ok miatti kristályosodási folyamat indul el és vezet az epekő vagy homok képződéséhez. Ha az epekő elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz.

-képződésnek az epepangás egyik kedvező alkalma. Fel kell azonban még vennünk, hogy az E.-képződést az epe vegyi átalakulása megelőzi. Az E.-ben található koleszterint és epefestenyeket, az epében előforduló epesavas natron tartja oldva. Valószinü tehát, miszerint az E.

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, epepangást, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás.

A betegség kialakulásában az esetek 90%-ában az epehólyag kiürülési zavara és a következményes epepangás az alapvető ok.

Amennyiben az epeúti szűkületen priméren átjutni nem lehet, akkor az epepangás és a fennálló cholangitis mérséklésére külső drainage kialakítása javasolt. Ezt követően második ülésben a külső-belső drainage kialakítása általában már sikeresen megoldható.

Immunológiai hátterű, cholestasissal (epepangással) járó májbetegség. A primer biliaris cirrhosis (PBC) alapját képező elváltozás a kis intrahepaticus epeutak progresszív destrukciója.

epehólyag-megtöretés, mely miatt epepangás alakul ki, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek, de vélhetően örökletes tényezőknek is jelentős szerepük van, mert gyakori a családi halmozódás.

Encián vagy tárnics: gyomorgyengeség, renyhe emésztés és epepangás esetén jó.
Füstike: mindenekelőtt az epehólyagra hat, de használják székrekedés ellen is. Különösen hatásos kevés vérehulló fecskefűvel kombináltan. Szedése előtt azonban feltétlenül konzultálni kell az orvossal! ...

A máj működésében bekövetkezett zavarok, sárgaság, epepangás és főleg epekő bántalom esetén használják. Vesemedence és hólyaggyulladásnál medveszőlő és csalánnal együtt hatásos.
Köszvény és reumás bajoknál is rendelik. A külföldi retanhia pótlására alkalmas.
C-vitamin (aszkorbinsav) ...

Igen ritka betegség. Etiopathogenesisében máj-férgesség, epepangás, chronicus cholangitis, intrahepaticus epekő szerepel.
A klinikai képet az obstructiós icterus tünetegyüttese, bőrviszketés, fájdalom, láz, fogyás uralja. Magas AP és g GT értékek jellemzik.

Légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

A viszketés jelezhet gyulladás miatt kialakult epeút-hegesedést, epekövességet, epepangást is. Ilyenkor a hámrétegben rakódnak le az epesavak, és ezek váltják ki a kellemetlen érzést. Az epe problémái hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhetnek, és visszafordíthatatlan májkárosodáshoz is vezethetnek.

Itt már jelentősége lehet a fogyasztás időpontjának, például ha a gyógyvizet fogyókúrára használjuk, étkezés után célszerű fogyasztani, ha viszont epepangásra, emésztés megsegítésére, általában egy órával az étkezés előtt kell meginni.

Az epepangás károsítja a máj működését. A pangó epében baktériumok telepedhetnek meg és ez gyulladáshoz vezethet. A vizelettel fokozott mennyiségben ürül az epe egyik lebontási terméke, ezért az sötétbarna színű. A hasnyálmirigy működése is zavart szenvedhet. Súlyos emésztési zavarok léphetnek fel.

Daganatos betegségek is okozhatnak epepangást, mint a már említett Vater-papilla, a közös epevezeték, a hepaticus villa daganata. Kezelésük megegyezik a leírtakkal, lehet endoszkópos és sebészi, illetve csak sebészi megoldás.

fel, néhány perctől több órán keresztül eltarthatnak, a jobb bordaív alatti területen kifejezettek, azonban a hátba is, valamint a jobb karba is kisugározhatnak. Böfögés, hányinger, hányás a görcs idején előfordulhatnak. Abban az esetben, ha a kő az epe elfolyását akadályozza úgynevezett epepangás ...

Számos közülük jótékony lehet a székrekedés megelőzésére, vagy az enyhe bélhurut kezelésére, epepangás megelőzésére. Ilyen például a Hunyadi, Ferenc József, Igmándi, Mira víz, kedvező élettani hatásukat az oldott keserűsónak, illetve a glaubersónak köszönhetik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sárgaság, Epekő, Elzáródás, Hányás, Daganat?

◄ Epepanasz   Epeútgyulladás ►
 
RSS Mobile