Kezdőlap (Epepangás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Epepangás


 

Epepangás

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

Epepangás
Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.(kolesztázis) A kő vagy egyéb akadály miatt elzáródott epehólyagból nem képes kiürülni az epe, Tünete a széklet elszíntelenedése, vagy az epében levő festékanyagok (például bilirubin) vérkeringésbe kerülése miatti sárgaság.

epepangás - kolesztázis, cholestasis
epeutak - ductus biliferi, biliary duct
epeútgyulladás - cholangitis, cholangitis ...

Az (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.

Epepangásos májbetegség: Koleszterin emelkedést okoz.
III. Familiaris dysbetalipoproteinaemia.
Vesebetegségek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.

Az falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emelett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást.

Az epepangás miatt már enyhe májkárosodás sejthető. 2-es diabétesz mellett, a vér magas koleszterinszintje miatt nagyon gyakori az epekő.

Sárgaság ", ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség "
136. FEJEZET - Zsírmáj, cirrózis és a velük összefüggő betegségek ...

Hányinger böfögés illetve hányás kísérheti az epegörcsöt. Amennyiben az epekő, közvetlenül az epe elfolyását gátolja meg az orvosok által epepangásnak nevezett jelenség alakul ki, mely hepatitist, sárgaságot okoz.

# Akut hepatitisz/ban
# Vesetranszplantáció esetén
# K-vitamin-hiányban
# Néha Syncumar/Warfarin (kumarin) véralvadásgátló terápia mellett.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), ...

A kőképződés oka az , vagy más ok miatti kristályosodási folyamat indul el és vezet az epekő vagy homok képződéséhez. Ha az epekő elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz.

-képződésnek az epepangás egyik kedvező alkalma. Fel kell azonban még vennünk, hogy az E.-képződést az epe vegyi átalakulása megelőzi. Az E.-ben található koleszterint és epefestenyeket, az epében előforduló epesavas natron tartja oldva.

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, t, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás.

A betegség kialakulásában az esetek 90%-ában az epehólyag kiürülési zavara és a következményes epepangás az alapvető ok.

Amennyiben az epeúti szűkületen priméren átjutni nem lehet, akkor az és a fennálló cholangitis mérséklésére külső drainage kialakítása javasolt.

Immunológiai hátterű, cholestasissal (epepangással) járó májbetegség. A primer biliaris cirrhosis (PBC) alapját képező elváltozás a kis intrahepaticus epeutak progresszív destrukciója.

epehólyag-megtöretés, mely miatt alakul ki, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek, ...

Étkezzünk gyakran,de keveset, ez is az epepangás ellen hat, ezáltal nem sűrűsödik be az epe a hólyagban. A sűrű, erős, fűszeres ételeket, a jó magyaros konyhát nagy ívben kerüljük, mert az epekő melegágya. Az éhezés nem jó (akkor is pang az epe).

Encián vagy tárnics: gyomorgyengeség, renyhe emésztés és esetén jó.
Füstike: mindenekelőtt az epehólyagra hat, de használják székrekedés ellen is. Különösen hatásos kevés vérehulló fecskefűvel kombináltan.

Viszketés (elzáródásra vagy intrahepaticus epepangásra enged következtetni)
Hasi fájdalom (elzáródásban gyakori, de alkoholos hepatitisben is megjelenhet)
Cholecystectomia ...

A máj működésében bekövetkezett zavarok, sárgaság, és főleg epekő bántalom esetén használják. Vesemedence és hólyaggyulladásnál medveszőlő és csalánnal együtt hatásos.

Légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), ...

Terhességi bőrviszketés, (Intrahepatikus cholestasis, pruritus gravidarum) ...

A viszketés jelezhet gyulladás miatt kialakult epeút-hegesedést, epekövességet, epepangást is. Ilyenkor a hámrétegben rakódnak le az epesavak, és ezek váltják ki a kellemetlen érzést.

Itt már jelentősége lehet a fogyasztás időpontjának, például ha a gyógyvizet fogyókúrára használjuk, étkezés után célszerű fogyasztani, ha viszont ra, emésztés megsegítésére, általában egy órával az étkezés előtt kell meginni.

Az epepangás károsítja a máj működését. A pangó epében baktériumok telepedhetnek meg és ez gyulladáshoz vezethet. A vizelettel fokozott mennyiségben ürül az epe egyik lebontási terméke, ezért az sötétbarna színű.

Daganatos betegségek is okozhatnak t, mint a már említett Vater-papilla, a közös epevezeték, a hepaticus villa daganata. Kezelésük megegyezik a leírtakkal, lehet endoszkópos és sebészi, illetve csak sebészi megoldás.

Böfögés, hányinger, hányás a görcs idején előfordulhatnak. Abban az esetben, ha a kő az epe elfolyását akadályozza úgynevezett epepangás jön létre, amely sárgaságot hoz létre a széklet világos színével.

Számos közülük jótékony lehet a székrekedés megelőzésére, vagy az enyhe bélhurut kezelésére, megelőzésére.

Lásd még: Lásd még: Sárgaság, Daganat, Elzáródás, Epekő, Májbetegség

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

 
RSS Mobile