Kezdőlap (Epepangás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Epepangás

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

Epepangás
Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.


epepangás - kolesztázis, cholestasis
epeutak - ductus biliferi, biliary duct
epeútgyulladás - cholangitis, cholangitis ...

Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.

Epepangásos májbetegség: Koleszterin emelkedést okoz.
III. Familiaris dysbetalipoproteinaemia.
Vesebetegségek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.

Az epepangás falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emelett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást.

Az epepangás miatt már enyhe májkárosodás sejthető. 2-es diabétesz mellett, a vér magas koleszterinszintje miatt nagyon gyakori az epekő.

Sárgaság ", Epepangás ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség "
136. FEJEZET - Zsírmáj, cirrózis és a velük összefüggő betegségek ...

Hányinger böfögés illetve hányás kísérheti az epegörcsöt. Amennyiben az epekő, közvetlenül az epe elfolyását gátolja meg az orvosok által epepangásnak nevezett jelenség alakul ki, mely hepatitist, sárgaságot okoz.

# Akut hepatitisz/epepangásban
# Vesetranszplantáció esetén
# K-vitamin-hiányban
# Néha Syncumar/Warfarin (kumarin) véralvadásgátló terápia mellett.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), ...

A kőképződés oka az epepangás, vagy más ok miatti kristályosodási folyamat indul el és vezet az epekő vagy homok képződéséhez. Ha az epekő elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz.

-képződésnek az epepangás egyik kedvező alkalma. Fel kell azonban még vennünk, hogy az E.-képződést az epe vegyi átalakulása megelőzi. Az E.-ben található koleszterint és epefestenyeket, az epében előforduló epesavas natron tartja oldva.

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, epepangást, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás.

A betegség kialakulásában az esetek 90%-ában az epehólyag kiürülési zavara és a következményes epepangás az alapvető ok.

Amennyiben az epeúti szűkületen priméren átjutni nem lehet, akkor az epepangás és a fennálló cholangitis mérséklésére külső drainage kialakítása javasolt.

Immunológiai hátterű, cholestasissal (epepangással) járó májbetegség. A primer biliaris cirrhosis (PBC) alapját képező elváltozás a kis intrahepaticus epeutak progresszív destrukciója.

epehólyag-megtöretés, mely miatt epepangás alakul ki, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek, ...

Encián vagy tárnics: gyomorgyengeség, renyhe emésztés és epepangás esetén jó.
Füstike: mindenekelőtt az epehólyagra hat, de használják székrekedés ellen is. Különösen hatásos kevés vérehulló fecskefűvel kombináltan.

Viszketés (elzáródásra vagy intrahepaticus epepangásra enged következtetni)
Hasi fájdalom (elzáródásban gyakori, de alkoholos hepatitisben is megjelenhet)
Cholecystectomia ...

A máj működésében bekövetkezett zavarok, sárgaság, epepangás és főleg epekő bántalom esetén használják. Vesemedence és hólyaggyulladásnál medveszőlő és csalánnal együtt hatásos.

Légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), ...

A viszketés jelezhet gyulladás miatt kialakult epeút-hegesedést, epekövességet, epepangást is. Ilyenkor a hámrétegben rakódnak le az epesavak, és ezek váltják ki a kellemetlen érzést.

Itt már jelentősége lehet a fogyasztás időpontjának, például ha a gyógyvizet fogyókúrára használjuk, étkezés után célszerű fogyasztani, ha viszont epepangásra, emésztés megsegítésére, általában egy órával az étkezés előtt kell meginni.

Az epepangás károsítja a máj működését. A pangó epében baktériumok telepedhetnek meg és ez gyulladáshoz vezethet. A vizelettel fokozott mennyiségben ürül az epe egyik lebontási terméke, ezért az sötétbarna színű.

Daganatos betegségek is okozhatnak epepangást, mint a már említett Vater-papilla, a közös epevezeték, a hepaticus villa daganata. Kezelésük megegyezik a leírtakkal, lehet endoszkópos és sebészi, illetve csak sebészi megoldás.

Böfögés, hányinger, hányás a görcs idején előfordulhatnak. Abban az esetben, ha a kő az epe elfolyását akadályozza úgynevezett epepangás jön létre, amely sárgaságot hoz létre a széklet világos színével.

Számos közülük jótékony lehet a székrekedés megelőzésére, vagy az enyhe bélhurut kezelésére, epepangás megelőzésére.

Lásd még: Lásd még: Sárgaság, Epekő, Elzáródás, Hányás, Daganat

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

 
RSS Mobile