Kezdőlap (Epepangás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epepangás

Betegségek  Epepanasz  Epeútgyulladás

epepangás - kolesztázis, cholestasis
epeutak - ductus biliferi, biliary duct
epeútgyulladás - cholangitis, cholangitis ...


Az epepangás (kolesztázis) az epe elfolyásának csökkenése vagy megszűnése.

Epepangás
Az epepangás (kolesztázis) az epe áramlásának lassulása vagy megszűnése. Az epeáramlás a májsejtek és a nyombél (a vékonybél legfelső szakasza) közötti út bármely pontján elakadhat.
Epevezeték-daganat ...

Epepangásos májbetegség: Koleszterin emelkedést okoz.
III. Familiaris dysbetalipoproteinaemia.
Vesebetegségek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.

Az epepangás falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emelett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást. A pangó epe jó táptalaj a béltraktusból átkerülő baktériumok számára, így hamar megtörténhet a felülfertőződés, mely akár vérmérgezéshez (sepsishez) vezethet.

Az ~ miatt már enyhe májkárosodás sejthető. 2-es diabétesz mellett, a vér magas koleszterinszintje miatt nagyon gyakori az epekő. Bizonyára van gyógyszeres kezelés is, de valószínűleg annak hatása csak hosszú hónapok alatt érvényesülne, és nem biztos, hogy ennyi időre...

Sárgaság ", ~ ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség "
136. FEJEZET - Zsírmáj, cirrózis és a velük összefüggő betegségek ...

Hányinger böfögés illetve hányás kísérheti az epegörcsöt. Amennyiben az epekő, közvetlenül az epe elfolyását gátolja meg az orvosok által ~nak nevezett jelenség alakul ki, mely hepatitist, sárgaságot okoz.

# Akut hepatitisz/~ban
# Vesetranszplantáció esetén
# K-vitamin-hiányban
# Néha Syncumar/Warfarin (kumarin) véralvadásgátló terápia mellett.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, ~, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

A kőképződés oka az ~, vagy más ok miatti kristályosodási folyamat indul el és vezet az epekő vagy homok képződéséhez. Ha az epekő elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz.

-képződésnek az ~ egyik kedvező alkalma. Fel kell azonban még vennünk, hogy az E.-képződést az epe vegyi átalakulása megelőzi. Az E.-ben található koleszterint és epefestenyeket, az epében előforduló epesavas natron tartja oldva. Valószinü tehát, miszerint az E.

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, ~t, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás.

A betegség kialakulásában az esetek 90%-ában az epehólyag kiürülési zavara és a következményes ~ az alapvető ok.

Amennyiben az epeúti szűkületen priméren átjutni nem lehet, akkor az ~ és a fennálló cholangitis mérséklésére külső drainage kialakítása javasolt. Ezt követően második ülésben a külső-belső drainage kialakítása általában már sikeresen megoldható.

Immunológiai hátterű, cholestasissal (~sal) járó májbetegség. A primer biliaris cirrhosis (PBC) alapját képező elváltozás a kis intrahepaticus epeutak progresszív destrukciója.

epehólyag-megtöretés, mely miatt ~ alakul ki, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek, de vélhetően örökletes tényezőknek is jelentős szerepük van, mert gyakori a családi halmozódás.

A máj működésében bekövetkezett zavarok, sárgaság, ~ és főleg epekő bántalom esetén használják. Vesemedence és hólyaggyulladásnál medveszőlő és csalánnal együtt hatásos.
Köszvény és reumás bajoknál is rendelik. A külföldi retanhia pótlására alkalmas.
C-vitamin (aszkorbinsav) ...

Igen ritka betegség. Etiopathogenesisében máj-férgesség, ~, chronicus cholangitis, intrahepaticus epekő szerepel.
A klinikai képet az obstructiós icterus tünetegyüttese, bőrviszketés, fájdalom, láz, fogyás uralja. Magas AP és g GT értékek jellemzik.

Légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, ~, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

A viszketés jelezhet gyulladás miatt kialakult epeút-hegesedést, epekövességet, ~t is. Ilyenkor a hámrétegben rakódnak le az epesavak, és ezek váltják ki a kellemetlen érzést. Az epe problémái hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhetnek, és visszafordíthatatlan májkárosodáshoz is vezethetnek.

Itt már jelentősége lehet a fogyasztás időpontjának, például ha a gyógyvizet fogyókúrára használjuk, étkezés után célszerű fogyasztani, ha viszont ~ra, emésztés megsegítésére, általában egy órával az étkezés előtt kell meginni.

Az ~ károsítja a máj működését. A pangó epében baktériumok telepedhetnek meg és ez gyulladáshoz vezethet. A vizelettel fokozott mennyiségben ürül az epe egyik lebontási terméke, ezért az sötétbarna színű. A hasnyálmirigy működése is zavart szenvedhet. Súlyos emésztési zavarok léphetnek fel.

fel, néhány perctől több órán keresztül eltarthatnak, a jobb bordaív alatti területen kifejezettek, azonban a hátba is, valamint a jobb karba is kisugározhatnak. Böfögés, hányinger, hányás a görcs idején előfordulhatnak. Abban az esetben, ha a kő az epe elfolyását akadályozza úgynevezett ~ ...

Számos közülük jótékony lehet a székrekedés megelőzésére, vagy az enyhe bélhurut kezelésére, ~ megelőzésére. Ilyen például a Hunyadi, Ferenc József, Igmándi, Mira víz, kedvező élettani hatásukat az oldott keserűsónak, illetve a glaubersónak köszönhetik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sárgaság, Epekő, Elzáródás, Hányás, Daganat?

◄ Epepanasz   Epeútgyulladás ►
 
RSS Mobile