Kezdőlap (Epekőbetegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epekőbetegség

Betegségek  Epekő  Epekövesség

Epekőbetegség
Olvasva: 586
Hogyan keletkeznek az epekövek? Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű: az epe egyes alkotórészeinek egymáshoz viszonyított mennyisége megváltozik, ami számos ok miatt létrejöhet.


Epekőbetegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis) ...

Epekőbetegség
Rövid leírás:
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis)
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége. Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek.

A tünetmentes epekő nem igényel kezelést, de a diagnosztizált epekőbetegséget csak panasz után ismerjük fel.
A modern technika forradalmasította az epekőbetegség gyógyítását is. Általánosságban elmondható, hogy hagyományos műtétre csak szövődményes esetekben van szükség.

Epekőbetegség étrendje
Roham alatt a beteg sem enni, sem inni nem képes, legfeljebb elhúzódó roham esetén merülhet fel a folyadékpótlás szükségessége. Ilyenkor sem nagyon hideg, sem szénsavtartalmú ital nem adható.
A roham után a beteg rendesen kimerült. A hányinger csak lassan szűnik.

Epekőbetegség esetén tojássárgája fogyasztása nem javasolt
Mivel az epebetegséghez zsíremésztési zavar kapcsolódik, fontos az ételkészítéshez használt zsiradékok fajtája és minősége. Használjunk kevés zsiradékot az ételkészítéskor, főzzünk inkább gőzben, pároljunk, próbáljuk ki a sütőzacskót.

Epekőbetegség, Gyomor-nyelőcső reflux (GORB, GERD), Aranyér, ...
Fejlődési rendellenességek
Hiperkinézis, Táplálkozási szervrendszer fejlődési rendellenességei, Szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességek, ...

Epekőbetegség.
Anyagcserezavar.
Túlzott alkoholfogyasztás.
Gyógyszerek mellékhatása.
Fertőző megbetegedés - például mumpsz.

Az epekőbetegség népbetegség. Előfordulásának gyakorisága mint ahogy korábban erről már írtunk - az életkorral nő, ötven év feletti nők kb. egynegyedében találkozhatunk vel...
Étrendi javaslat epebetegek számára ...

Az epekőbetegség emésztőrendszeri megbetegedés. Sokkal gyakoribb a Nőkben mint a férfiakban. Az epekő az epehólyagban levő folyadékban kis rögök, kristályok válnak ki. Az epe több összetevőből áll. Ha az epe nem tud normálisan kiürülni, akkor képződnek az epekövek.

Panaszokat okozó epekőbetegség
Az epekövesség okozta tipikus panaszok akkor alakulnak ki, amikor a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül. A leggyakoribb tünet a visszatérő, hirtelen fellépő felső-hasi fájdalom, esetleg hátfájás, amit ebben az esetben epekőkólikának nevezünk.

Az epekőbetegség idült májbetegségekben szenvedőkben is gyakoribb, lehetséges, hogy ennek is az AN a magyarázata. A fájdalmatlan infarctushoz hasonlóan az AN következtében akut hasi kórképek lezajlása is fájdalmatlan vagy atipusos lehet.
Autonóm neuropathia egyéb megjelenési formái.

Lehet öröklött anyagcsere-, szív-, epekőbetegség, az immunrendszer kóros működése is a májpanaszok oka, ami visszafordíthatatlanul tönkreteheti májunkat, ha nem vesszük észre időben.

Gyulladása általában epekőbetegség mellett alakul ki, az epe pangása, illetve bakteriális fertőzés miatt.

Elhízás, Epehólyag-gyulladás, Epekőbetegség, Érelmeszesedés,
f lap tetejére...
Farkasvakság, Fehér folyás, Fejbőr korpásodás, Fejfájás, Fekélyes vastagbélgyulladás, Fibromialgia, Ficam, Fogkő, ...

cholelithiasis epekövesség, epekőbetegség
chronicus idült, lassú lefolyású, hosszan tartó
cirrhosis (cirrózis) májzsugor ...

A betegség gyakran hosszú ideig tünetek nélkül lehet jelen. A tünetek nem jellegzetesek, sok esetben az epekőbetegség enyhébb formáinak tüneteit utánozzák, így a kór diagnózisa komoly kihívást jelent orvos és betege számára egyaránt.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik ...

A hasnyálmirigybetegek ilyen ünnepi alkalmakkor is csak könnyen emészthető, zsírszegény, egyszerre kisebb mennyiségű ételt fogyaszthatnak. Epekőbetegség mellett jelentkező, továbbá tekintélyes mennyiségű, ...

Pedig a böfögés, puffadás, teltségérzet és az émelygés nagyjából egyforma gyakori epekőbetegségben és fekélybetegségben, de előfordulhat mindkettő hiányában is. Amennyiben felmerül, hogy a panaszokért epekő a felelős, hasi ultrahangvizsgálattal biztosan kideríthető, hogy van-e kő az epeutakban.

A vegetáriánusok között ritkábban fordul elő elhízás, 2-es típusú diabétesz, székrekedés, köszvény, epekőbetegség, vesekövesség, magas vérzsírszintek, magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek valamint bizonyos daganatok (emlő-, tüdő-, vastagbélrák). ...

A betegség várható lefolyása:
A betegség prognózisa a kiváltó októl függ. Sok esetben a gyógyszeres kezeléssel csökkenteni lehet a záróizom görcsét. Az epekőbetegség jól gyógyítható, de egyes esetekben kiújulhat. A panaszok megszűnnek a záróizom-gyűrű átmetszése után.

Az epekőbetegség is gyakoribb a lisztérzékenyeknél, mivel az epesavak felszívódása is gátolt.

A Reflux - Reflux betegség fájdalom tünetei gyakran utánozzák a szív eredetű fájdalom mellett a gyomor-, nyombélfekély, az epekőbetegség tüneteit is.

A kísérőbetegségek kialakulása - magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési zavarok, nem inzulinfüggő cukorbetegség, bizonyos daganatos megbetegedések, epekőbetegség, satöbbi - viszont már komoly sürgetői a változtatásnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Epekő, Cukorbetegség, Szívinfarktus, Infarktus, Szindróma?

◄ Epekő   Epekövesség ►
 
RSS Mobile