Kezdőlap (Epekőbetegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epekőbetegség

Betegségek  Epekő  Epekövesség

Epekőbetegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis) ...


Epekőbetegség
Rövid leírás:
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis)
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége. Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek.

Az epekőbetegség, epekőoldás és a bélflóra kapcsolata
Bevezetés
Az epekőbetegség és az epeanyagcsere zavara számos olyan metabolikus folyamatot eredményez, amely a bélflórára negatív hatással van.

A tünetmentes epekő nem igényel kezelést, de a diagnosztizált epekőbetegséget csak panasz után ismerjük fel.
A modern technika forradalmasította az epekőbetegség gyógyítását is. Általánosságban elmondható, hogy hagyományos műtétre csak szövődményes esetekben van szükség.

Epekőbetegség
Hogyan keletkeznek az epekövek? Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű: az epe egyes alkotórészeinek egymáshoz viszonyított mennyisége...
Epepanaszok természetes kezelése ...

~ esetén tojássárgája fogyasztása nem javasolt
Mivel az epebetegséghez zsíremésztési zavar kapcsolódik, fontos az ételkészítéshez használt zsiradékok fajtája és minősége. Használjunk kevés zsiradékot az ételkészítéskor, főzzünk inkább gőzben, pároljunk, próbáljuk ki a sütőzacskót.

~, Gyomor-nyelőcső reflux (GORB, GERD), Aranyér, ...
Fejlődési rendellenességek
Hiperkinézis, Táplálkozási szervrendszer fejlődési rendellenességei, Szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességek, ...

~.
Anyagcserezavar.
Túlzott alkoholfogyasztás.
Gyógyszerek mellékhatása.
Fertőző megbetegedés - például mumpsz.

Az ~ népbetegség. Előfordulásának gyakorisága mint ahogy korábban erről már írtunk - az életkorral nő, ötven év feletti nők kb. egynegyedében találkozhatunk vel...
Étrendi javaslat epebetegek számára ...

Az ~ emésztőrendszeri megbetegedés. Sokkal gyakoribb a Nőkben mint a férfiakban. Az epekő az epehólyagban levő folyadékban kis rögök, kristályok válnak ki. Az epe több összetevőből áll. Ha az epe nem tud normálisan kiürülni, akkor képződnek az epekövek.

Panaszokat okozó ~
Az epekövesség okozta tipikus panaszok akkor alakulnak ki, amikor a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül. A leggyakoribb tünet a visszatérő, hirtelen fellépő felső-hasi fájdalom, esetleg hátfájás, amit ebben az esetben epekőkólikának nevezünk.

Az ~ idült májbetegségekben szenvedőkben is gyakoribb, lehetséges, hogy ennek is az AN a magyarázata. A fájdalmatlan infarctushoz hasonlóan az AN következtében akut hasi kórképek lezajlása is fájdalmatlan vagy atipusos lehet.
Autonóm neuropathia egyéb megjelenési formái.

Lehet öröklött anyagcsere-, szív-, ~, az immunrendszer kóros működése is a májpanaszok oka, ami visszafordíthatatlanul tönkreteheti májunkat, ha nem vesszük észre időben.

: daganatos betegségekben, immunrendszerrel kapcsolatos elváltozásokban, zsírmájban, ~ben, gyulladásos bélbetegségekben, vastagbél-rákban[12].

Gyulladása általában ~ mellett alakul ki, az epe pangása, illetve bakteriális fertőzés miatt.

Elhízás, Epehólyag-gyulladás, ~, Érelmeszesedés,
f lap tetejére...
Farkasvakság, Fehér folyás, Fejbőr korpásodás, Fejfájás, Fekélyes vastagbélgyulladás, Fibromialgia, Ficam, Fogkő, ...

cholelithiasis epekövesség, ~
chronicus idült, lassú lefolyású, hosszan tartó
cirrhosis (cirrózis) májzsugor ...

A betegség gyakran hosszú ideig tünetek nélkül lehet jelen. A tünetek nem jellegzetesek, sok esetben az ~ enyhébb formáinak tüneteit utánozzák, így a kór diagnózisa komoly kihívást jelent orvos és betege számára egyaránt.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik ...

A hasnyálmirigybetegek ilyen ünnepi alkalmakkor is csak könnyen emészthető, zsírszegény, egyszerre kisebb mennyiségű ételt fogyaszthatnak. ~ mellett jelentkező, továbbá tekintélyes mennyiségű, ...

Pedig a böfögés, puffadás, teltségérzet és az émelygés nagyjából egyforma gyakori ~ben és fekélybetegségben, de előfordulhat mindkettő hiányában is. Amennyiben felmerül, hogy a panaszokért epekő a felelős, hasi ultrahangvizsgálattal biztosan kideríthető, hogy van-e kő az epeutakban.

A vegetáriánusok között ritkábban fordul elő elhízás, 2-es típusú diabétesz, székrekedés, köszvény, ~, vesekövesség, magas vérzsírszintek, magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek valamint bizonyos daganatok (emlő-, tüdő-, vastagbélrák). ...

A betegség várható lefolyása:
A betegség prognózisa a kiváltó októl függ. Sok esetben a gyógyszeres kezeléssel csökkenteni lehet a záróizom görcsét. Az ~ jól gyógyítható, de egyes esetekben kiújulhat. A panaszok megszűnnek a záróizom-gyűrű átmetszése után.

Az ~ is gyakoribb a lisztérzékenyeknél, mivel az epesavak felszívódása is gátolt.

A Reflux - Reflux betegség fájdalom tünetei gyakran utánozzák a szív eredetű fájdalom mellett a gyomor-, nyombélfekély, az ~ tüneteit is.

A kísérőbetegségek kialakulása - magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési zavarok, nem inzulinfüggő cukorbetegség, bizonyos daganatos megbetegedések, ~, satöbbi - viszont már komoly sürgetői a változtatásnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Epekő, Cukorbetegség, Szívinfarktus, Infarktus, Szindróma?

◄ Epekő   Epekövesség ►
 
RSS Mobile