Kezdőlap (Epekőbetegség)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Epekőbetegség


 

Epekőbetegség

Betegségek  Epekő  Epekövesség

Epekőbetegség
Olvasva: 586
Hogyan keletkeznek az epekövek? Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű: az epe egyes alkotórészeinek egymáshoz viszonyított mennyisége megváltozik, ami számos ok miatt létrejöhet.


Epekőbetegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis) ...

A tünetmentes epekő nem igényel kezelést, de a diagnosztizált epekőbetegséget csak panasz után ismerjük fel.
A modern technika forradalmasította az epekőbetegség gyógyítását is.

Epekőbetegség étrendje
Roham alatt a beteg sem enni, sem inni nem képes, legfeljebb elhúzódó roham esetén merülhet fel a folyadékpótlás szükségessége. Ilyenkor sem nagyon hideg, sem szénsavtartalmú ital nem adható.

Epekőbetegség esetén tojássárgája fogyasztása nem javasolt
Mivel az epebetegséghez zsíremésztési zavar kapcsolódik, fontos az ételkészítéshez használt zsiradékok fajtája és minősége.

Epekőbetegség, Gyomor-nyelőcső reflux (GORB, GERD), Aranyér, ...
Fejlődési rendellenességek
Hiperkinézis, Táplálkozási szervrendszer fejlődési rendellenességei, Szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességek, ...

Epekőbetegség.
Anyagcserezavar.
Túlzott alkoholfogyasztás.
Gyógyszerek mellékhatása.
Fertőző megbetegedés - például mumpsz.

Epekőbetegség
Rövid leírás:
(másnéven: epekő-betegség, cholelithiasis, kolelítiázis)
Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége. Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek.

Az epekőbetegség népbetegség. Előfordulásának gyakorisága mint ahogy korábban erről már írtunk - az életkorral nő, ötven év feletti nők kb. egynegyedében találkozhatunk vel...
Étrendi javaslat epebetegek számára ...

Panaszokat okozó epekőbetegség
Az epekövesség okozta tipikus panaszok akkor alakulnak ki, amikor a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül.

Az epekőbetegség idült májbetegségekben szenvedőkben is gyakoribb, lehetséges, hogy ennek is az AN a magyarázata. A fájdalmatlan infarctushoz hasonlóan az AN következtében akut hasi kórképek lezajlása is fájdalmatlan vagy atipusos lehet.

Ezt a régi kínai orvosok jól tudták, ezért alkalmazták a medveepét az epekőbetegségek gyógyítására. Sajnos ma sem ismerünk ennél hatékonyabb gyógymódot.

Lehet öröklött anyagcsere-, szív-, epekőbetegség, az immunrendszer kóros működése is a májpanaszok oka, ami visszafordíthatatlanul tönkreteheti májunkat, ha nem vesszük észre időben.

Gyulladása általában epekőbetegség mellett alakul ki, az epe pangása, illetve bakteriális fertőzés miatt.

Elhízás, Epehólyag-gyulladás, Epekőbetegség, Érelmeszesedés,
f lap tetejére...
Farkasvakság, Fehér folyás, Fejbőr korpásodás, Fejfájás, Fekélyes vastagbélgyulladás, Fibromialgia, Ficam, Fogkő, ...

cholelithiasis epekövesség, epekőbetegség
chronicus idült, lassú lefolyású, hosszan tartó
cirrhosis (cirrózis) májzsugor ...

Hasonló megállapítást mondhatunk el az epekőbetegséggel kapcsolatban is. A betegség kifejlődésekor a betegek 50 százaléka elhízott.

A jellemző megbetegedések az epekőbetegség (Cholelithiasis), valamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása (Cholecystitis, Cholangitis). Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás ...

A hasnyálmirigybetegek ilyen ünnepi alkalmakkor is csak könnyen emészthető, zsírszegény, egyszerre kisebb mennyiségű ételt fogyaszthatnak. Epekőbetegség mellett jelentkező, továbbá tekintélyes mennyiségű, ...

Pedig a böfögés, puffadás, teltségérzet és az émelygés nagyjából egyforma gyakori epekőbetegségben és fekélybetegségben, de előfordulhat mindkettő hiányában is.

A vegetáriánusok között ritkábban fordul elő elhízás, 2-es típusú diabétesz, székrekedés, köszvény, epekőbetegség, vesekövesség, magas vérzsírszintek, magasvérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek valamint bizonyos daganatok (emlő-, tüdő-, ...

A betegség prognózisa a kiváltó októl függ. Sok esetben a gyógyszeres kezeléssel csökkenteni lehet a záróizom görcsét. Az epekőbetegség jól gyógyítható, de egyes esetekben kiújulhat. A panaszok megszűnnek a záróizom-gyűrű átmetszése után.

Az epekőbetegség is gyakoribb a lisztérzékenyeknél, mivel az epesavak felszívódása is gátolt.

A Reflux - Reflux betegség fájdalom tünetei gyakran utánozzák a szív eredetű fájdalom mellett a gyomor-, nyombélfekély, az epekőbetegség tüneteit is.

A jelenségnek számos oka lehet, többnyire a máj, a hasnyálmirigy vagy az epeutak betegségei. Ilyen például a májgyulladás, májzsugor (cirrózis) hasnyálmirigy-gyulladás, epekőbetegség, vagy a vörösvértestek tömeges szétesése (hemolitikus anémia) stb.

A kísérőbetegségek kialakulása - magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési zavarok, nem inzulinfüggő cukorbetegség, bizonyos daganatos megbetegedések, epekőbetegség, satöbbi - viszont már komoly sürgetői a változtatásnak.

Lásd még: Lásd még: Epekő, Cukorbetegség, Fekély, Elzáródás, Bélgyulladás

Betegségek  Epekő  Epekövesség

 
RSS Mobile