Kezdőlap (Epegörcs)

 Betegségek 

  » »
 
   

Epegörcs

Betegségek  Epefájdalmak  Epehólyag rák

Epegörcs
Amennyiben valaki túlsúlyos, az epekövek képződését a testsúly csökkentésével gátolhatja. A fogyás időszaka alatt, azonban a epekőképződés kockázata megnő.


epegörcs: felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a jobb vállba sugározhat;
hányinger, hányás;
böfögés; ...

Epegörcs: Ilyenkor a görcsös hasi fájdalomhoz nem társul láz, a vérben nem igazolható gyulladásos aktivitás és az ultrahang sem lát gyulladásos jeleket.

epegörcsben:
Borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű. Alkalmazhatunk frissen préselt lékúrát is az alábbi gyógynövények és zöldségek kivonatával.

Epegörcs
1. pont: A lábszár külső oldalán, a szárkapocs fejecse alatt egy harántujjnyira. Gyakran e pont masszírozása önmagában is elegendő a fájdalom csökkentésére.

Epegörcs
Az epevezeték túlzott feszülése okozta heves fájdalom, ami rohamszerűen jelentkezhet. Erős fájdalom jelenik meg elől, a jobb oldali bordák alatt, ami órákig is eltarthat. Émelygés, hányás, enyhe sárgaság gázosodás kísérheti.

Az epegörcs tünetei
Hányás, rosszullét.
Görcsös, gyomortáji fájdalom.
A jobb lapocka irányába kisugárzó fájdalom.

Epegörcs megszüntetésére görcsoldót kell alkalmazni. Súlyos epegörcs esetén azonban a hagyományos görcsoldó már gyakran nem elég, ekkor a beteg kábító fájdalomcsillapító adására szorulhat.

epegörcs
funkcionális mellkasi fájdalom (egyéb okok kizárása !!)
Diagnózis: -anamnesis ...

Az epegörcs általában nehéz, zsíros ételek fogyasztása után, villámcsapásszerűen jelentkezik. Éles fájdalmat produkál a jobb borda alatt, amely a lapockához is átsugárzik.

Az epegörcs szinte mindig kiadósabb, zsírosabb étkezés után következik be. Ennek az a magyarázata, hogy az epehólyag összehúzódásának ingere maga az étkezés.

Az epegörcs az epekövességet jelző tünet. Fokozatosan erősödő, majd lassan szűnő fájdalomról van szó. A rosszullétet hányinger és hányás is kísérheti.

Egyszerű epegörcs esetén a vérvizsgálatok eredményei általában normálisak. Akut epehólyag-gyulladásban emelkedett a fehérvérsejtek száma.

A köznapi epegörcsöt az epekő epeutakba való bejutása, vagy az azokra gyakorolt nyomása váltja ki.

Az igen fájdalmas epegörcs általában akkor jelentkezik, ha egy kisebb kő beékelődik az epehólyag kivezető járatába, ilyenkor ugyanis az emésztéshez szükséges epefolyadék kiáramlása akadályba ütközik.

kólika
Hascsikarás, epegörcs.
Nemzetközi szó a latin cholica nyomán, amely a görög kholiké (epeömlés) átvétele, forrása a kholé (epe). kolera, kolerikus.

A telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek epegörcsöt okozhatnak. Ugyanígy a transzzsírsav-tartalmú zsírok is, amelyek bizonyos margarinokban és feldolgozott élelmiszerekben találhatók.

Az epehólyag elzáródása epegörcsben nyilvánul meg. Legjellemzőbb tünete a heves, görcsös jellegű, jobb bordaív alatti fájdalom, mely főként a jobb váll irányába sugárzik.

Akinek már volt epegörcse, hasnyálmirigy-gyulladása, ezt elég érzékletesen el tudná mesélni. A májbetegek legfeljebb tompa, bizonytalan, feszülő fájdalomról szoktak panaszkodni hasuk felső részében.

Ha anyja beteg: "epegörcsös magánszámot adott elő". Midőn a fiúk hívják: "Valaki azt mondta, hogy jó a dumája, avval ő messze elmegy, de a dumája saját magának szól, nem másnak." A férfiakról: Régebben páros lábbal rúgta ki a mókusokat.

Gyakran összetévesztik az epegörcsökkel. A gyomorgörcs ellen nagyon jó a forró szénavirág- vagy kamillavirág-borogatás. Igyunk meleg kamillateát, melyhez hozzátehetünk 10 csepp köményolajat. Hívjunk orvost, hogy a görcs okát megállapítsuk.

Megtudtam egy epegörcsös éjszaka után, hogy akár ezen a góc is okozhatja a hajhullást. Viszont csak 6 hónappal későbbre adtak epeműtétre időpontot. Ha az epeköveim, és epehólyag-gyulladásom okozta góc miatt hullik...

A féktelen evészet jutalma nemcsak a kellemetlen teltségérzet, gyomorfájás vagy puffadás lehet, komolyabb problémákat is okozhat (pl. epegörcs). Ha nem akarjuk a karácsonyi és az újévi ünnepeket betegen, ágyban és diétázva tölteni, figyeljünk oda! ...

Amennyiben a bölcs önmérséklet határain túllépünk, általános rossz közérzet, teltségérzet, esetleg hányinger, hányás, émelygés, majd kis idő múltával hasi görcsök, epegörcs, hasmenés is megronthatja az ünnep hangulatát.

A cholecystectomia után jelentkező hasi fájdalmat okozhatja az epeutakban maradt vagy újonnan képződött kő, az epeutak szűkülete vagy epegörcs. A serum emelkedett GPT vagy alkalikus phosphatase koncentrációja a fenti állapotokat valószínűsíti.

Lásd még: Lásd még: Hányás, Epekő, Hányinger, Sárgaság, Fekély

Betegségek  Epefájdalmak  Epehólyag rák

 
RSS Mobile