Kezdőlap (Epegörcs)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Epegörcs

Betegségek  Epefájdalmak  Epehólyag rák

Epegörcs
Amennyiben valaki túlsúlyos, az epekövek képződését a testsúly csökkentésével gátolhatja. A fogyás időszaka alatt, azonban a epekőképződés kockázata megnő.


epegörcs: felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a jobb vállba sugározhat;
hányinger, hányás;
böfögés;
nem típusos panaszok: felhasi teltségérzés, puffadás, bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező tünetek.

Epegörcsöt okozhat az epe zavart ürülése kő nélkül is. Ennek hátterében elsősorban az epehólyag lefűződése (szeptumképződés), gyulladások miatti deformációja, az epevezeték és szájadékának heges szűkülete vagy külső összenyomása (daganat, ciszta. miatt) is állhat.

Epegörcs: Ilyenkor a görcsös hasi fájdalomhoz nem társul láz, a vérben nem igazolható gyulladásos aktivitás és az ultrahang sem lát gyulladásos jeleket. Görcsoldókra rendszerint és néha magától is megszűnik, de ha az epekő már panaszokat okoz, fontolóra kell venni az eltávolítását.

epegörcsben:
Borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű. Alkalmazhatunk frissen préselt lékúrát is az alábbi gyógynövények és zöldségek kivonatával.

Epegörcs
1. pont: A lábszár külső oldalán, a szárkapocs fejecse alatt egy harántujjnyira. Gyakran e pont masszírozása önmagában is elegendő a fájdalom csökkentésére.
2. pont: Az első ponthoz közel, a szárkapocs fejecse alatt és előtt lévő gödröcskében.

Epegörcs
Az epevezeték túlzott feszülése okozta heves fájdalom, ami rohamszerűen jelentkezhet. Erős fájdalom jelenik meg elől, a jobb oldali bordák alatt, ami órákig is eltarthat. Émelygés, hányás, enyhe sárgaság gázosodás kísérheti.

Az epegörcs tünetei
Hányás, rosszullét.
Görcsös, gyomortáji fájdalom.
A jobb lapocka irányába kisugárzó fájdalom.

Epegörcs megszüntetésére görcsoldót kell alkalmazni. Súlyos epegörcs esetén azonban a hagyományos görcsoldó már gyakran nem elég, ekkor a beteg kábító fájdalomcsillapító adására szorulhat. A gyógyszerek mellett legalább 24 órás koplalás, majd szigorú zsírszegény diéta szükséges.

epegörcs
funkcionális mellkasi fájdalom (egyéb okok kizárása !!)
Diagnózis: -anamnesis ...

Az epegörcs általában nehéz, zsíros ételek fogyasztása után, villámcsapásszerűen jelentkezik. Éles fájdalmat produkál a jobb borda alatt, amely a lapockához is átsugárzik. Erős hányinger, hányás követheti, olykor láz is jelentkezik, de legkésőbb 12 óra elteltével a fájdalom megszűnik.

Az epegörcs szinte mindig kiadósabb, zsírosabb étkezés után következik be. Ennek az a magyarázata, hogy az epehólyag összehúzódásának ingere maga az étkezés.

Az epegörcs az epekövességet jelző tünet. Fokozatosan erősödő, majd lassan szűnő fájdalomról van szó. A rosszullétet hányinger és hányás is kísérheti.
Az epehajtó füvek fő funkciója a csökkent epetermelés és az epevezeték csökkent tónusának helyreállítása.

Egyszerű epegörcs esetén a vérvizsgálatok eredményei általában normálisak. Akut epehólyag-gyulladásban emelkedett a fehérvérsejtek száma.

A köznapi epegörcsöt az epekő epeutakba való bejutása, vagy az azokra gyakorolt nyomása váltja ki. Olyan epehólyag- összehúzódás okozza, amely súlyos, állandó égő fájdalommal jár, s amely a hátba, a jobb vállba, a jobb lapockába és a hát közepébe sugárzik ki.

Az igen fájdalmas epegörcs általában akkor jelentkezik, ha egy kisebb kő beékelődik az epehólyag kivezető járatába, ilyenkor ugyanis az emésztéshez szükséges epefolyadék kiáramlása akadályba ütközik. Az epehólyagban kialakuló kövek száma és összetétele igen változatos.

kólika
Hascsikarás, epegörcs.
Nemzetközi szó a latin cholica nyomán, amely a görög kholiké (epeömlés) átvétele, forrása a kholé (epe). kolera, kolerikus.

A telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek epegörcsöt okozhatnak. Ugyanígy a transzzsírsav-tartalmú zsírok is, amelyek bizonyos margarinokban és feldolgozott élelmiszerekben találhatók.
A hirtelen fogyás az epekövek kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

Az epehólyag elzáródása epegörcsben nyilvánul meg. Legjellemzőbb tünete a heves, görcsös jellegű, jobb bordaív alatti fájdalom, mely főként a jobb váll irányába sugárzik. A fájdalom percekkel az étkezés után jelentkezik, zsíros, nehéz ételek válthatják ki.

Akinek már volt epegörcse, hasnyálmirigy-gyulladása, ezt elég érzékletesen el tudná mesélni. A májbetegek legfeljebb tompa, bizonytalan, feszülő fájdalomról szoktak panaszkodni hasuk felső részében.

Gyomorgörcs
Gyakran összetévesztik az epegörcsökkel. A gyomorgörcs ellen nagyon jó a forró szénavirág- vagy kamillavirág-borogatás. Igyunk meleg kamillateát, melyhez hozzátehetünk 10 csepp köményolajat. Hívjunk orvost, hogy a görcs okát megállapítsuk.

Tisztelt Doktor Úr!
59 éves vagyok. 2 éve nagyon hullik a hajam. Megtudtam egy epegörcsös éjszaka után, hogy akár ezen a góc is okozhatja a hajhullást. Viszont csak 6 hónappal későbbre adtak epeműtétre időpontot. Ha az epeköveim, és epehólyag-gyulladásom okozta góc miatt hullik...

A féktelen evészet jutalma nemcsak a kellemetlen teltségérzet, gyomorfájás vagy puffadás lehet, komolyabb problémákat is okozhat (pl. epegörcs). Ha nem akarjuk a karácsonyi és az újévi ünnepeket betegen, ágyban és diétázva tölteni, figyeljünk oda! ...

Amennyiben a bölcs önmérséklet határain túllépünk, általános rossz közérzet, teltségérzet, esetleg hányinger, hányás, émelygés, majd kis idő múltával hasi görcsök, epegörcs, hasmenés is megronthatja az ünnep hangulatát.

epekövesség fennállásakor, mint anélkül. 1 Csak a kifejezett, jobb oldali, hátba sugárzó fájdalmat tekinthetjük az epekövességre jellemző epegörcsnek. Ebben az esetben az első vizsgálat a felső hasi régió ultrahangja.
Krónikus pancreatitis
Lásd a fejezetet ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hányás, Epekő, Hányinger, Sárgaság, Fekély?

◄ Epefájdalmak   Epehólyag rák ►
 
RSS Mobile