Kezdőlap (Endoszkópia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Endoszkópia

Betegségek  Endometritisz  Enkefalitisz

Mi az endoszkópia?
Széles körben alkalmazott vizsgáló eljárás. Flexibilis video-endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a nyelőcső, a gyomor, vékony- és vastagbél megtekintésére, ugyanakkor szövettani mintavételre, továbbá kórokozó kimutatás: leoltás elvégzésére.


Endoszkópia
Az endoszkópia egy endoszkópnak nevezett vékony, hajlékony csövet használ a tápcsatorna egyes részeinek felderítésére. Bélvizsgálathoz az endoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezetik be. Nyelőcső- vagy gyomorvizsgálathoz az orvos a szájon át helyezi be az endoszkópot.

Az endoszkópia alulfinanszírozottságára jó példa, hogy pár évvel ezelőtt készült egy összehasonlítás, hogy a környező országokban mennyit fizetnek egy gyomortükrözésért. Szlovákiában az intézménynek a biztosító 4-5-ször fizet többet, mint nálunk, Lengyelországban 6-7-szer, Németországban 10-szer.

A'kapszula' endoszkópia alkalmazási területének kiszélesítése
Az utóbbi idők endoszkópos innovációi közül kétségtelenül a 'kapszula endoszkópia' kapta a legnagyobb reklámot.

Diagnózis :
Hasi ultrahangvizsgálat, mellkas + hasi rtg., endoszkópia, EKG, szűrő jellegű laboratóriumi vizsgálatok, esetenként koponya CT
Kezelés:
1. Oki kezelés
2. Tüneti kezelés: antiemetikumok( hányáscsillapítók), víz-, és folyadékpótlás ...

~ (endoscopia)
Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

~
Diagnosztikus eljárás, amelynek során az orvos műszer (endoszkóp) segítségével a test belsejét meg tudja vizsgálni, és ha szükséges szövetmintát tud venni további vizsgálat céljából.

~: egy vékony üvegszálas optika lejuttatása a nyelőcsőbe és a gyomorba, melynek segítségével láthatóvá válnak a nyálkahártya elváltozásai, szükség esetén szüvettani mintavételre is alkalmas eszköz.

~ - olyan vizsgálati eljárás, amely során egy vékony, fényforrással ellátott hajlékony csövet (endoszkópot) a testnyílásokon bevezetve az orvos betekint az üreges szervekbe vagy a testüregekbe (has, mellkas).
Enzim - olyan fehérje, amely kémiai folyamatokban katalizátorként működik.

~ előtt...
Szakértő neve: dr. Székely Gábor
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Az ~.hu oldal összeállításában segítségemre volt több gasztroenterológus kollegám, valamint onkológus, patológus, radiológus, bőrgyógyász, allergológus , pszichiáter szakorvos, dietetikus szakasszisztens.
Köszönöm a segítségüket!
A Szerkesztő ...

. Az ~ (cystoskopia) diagnosztikus jelentősége jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor a kezelés fontos része lett.
Kezelés ...

Privát ~ - Budapest
Dr. Herszényi László PhD., MTA doktora
...

~
Az ~ a szervek belső felszínének megtekintése, egy cső alakú, száloptikás műszerrel (endoszkóp). A szájon át bevezetett eszközzel vizsgálhatjuk a nyelőcsövet (nyelőcsőtükrözés, özofagoszkópia), a gyomrot (gyomortükrözés, gasztroszkópia) és a vékonybelet (gasztro-duodenoszkópia,.

~
Csőszerű vagy üreges szerv belsejének vizsgálata egy speciális eszköz segítségével, mint például endoszkóppal. Ld endoszkóp.
endoszkopizáló ...

Az ~ és a minimálisan invazív sebészet az 1900-as évek második felében megfigyelhető technikai újításokkal érte el mai színvonalát.

Az ~ (a tápcsatorna belső vizsgálata hajlékony vizsgáló eszközzel) a legcélravezetőbb eljárás. Segítségével az orvos közvetlenül megtekintheti a gyomrot,Helicobacter pyloriután kutathat, mikroszkópos vizsgálathoz szövetmintát vehet (biopszia).

Ha az ~ során a rosszindulatúság jeleit mutató daganat derül ki, ebből szövettani mintavétel, biopszia történik. Ha ez igazolja a rákot, akkor a betegnek sebészeti vizsgálatra kell kerülnie.

Lézer, ~, laparoszkópia, intervenciós radiológia, minimálisan invazív sebészet, robotsebészet. E kifejezések mind-mind az elmúlt években, évtizedekben vonultak be a szótárunkba.

A felső ~ segít tisztázni a vékonybél elváltozását: a szövettani mintára a bélbolyhok szokásosnál fejlettebb állapota jellemző. Kezelése a kiváltó ok - a glutén - az étrendből való teljes elhagyása jellemző.

Felső pán~ = a nyelőcső, a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálata.

Kapszula-~: új vizsgálóeljárás, amikor is a beteg egy kapszula méretű videókamerát nyel le, mely képet közvetít a tápcsatorna belsejéből, miközben végighalad rajta. Hátránya, hogy drága, és nem juthatunk vele szövettani mintához.

A nyelőcső~ a nyelőcső közvetlen vizsgálatát teszi lehetővé egy endoszkóp (vékony, hajlékony, tükrös cső) segítségével úgy, hogy közben a nyelőcső belsejének nagyított (endoszkópos) képe monitoron látható. Ez a diagnosztikai módszer szövetminta vételét is lehetővé teszi.

Diagnózis: ~ → különálló vagy összefolyó plakkok (a candida szerológia
értelmetlen)
Terápia: oki → az alapfolyamat kezelése ...

~
Célja a GORB- okozta nyálkahártya- károsodás kimutatása és súlyosságának megállapítása, szövettani mintavétel, továbbá a kórok esetleges tisztázása.

Colitis ulcerosa - ~
Colitis chronica atrophica - Colon hidroterápia
Crohn betegség, nővéremért aggódom ...

A kettős ballonos ~ szerepe a vékonybélbetegségek diagnózisában és kezelésében összehasonlítva a kapszulás endoszkópiával
...

A már bekövetkezett fekélyvérzések hajlamosak a spontán csillapodásra, kórházi felvételkor rendszerint az esetek 70-80%-ánál már nem észlelünk aktív vérzést az urgens ~ során.

~, amelynek során egy csövet vezetnek le a beteg torkán keresztül a gyomrába, és így szövetmintát vesznek (biopszia) a gyomorfalból. A biopszia segítségével a gyomorfájások egyéb okai is kimutathatóak, és a H.

A diagnózis felállításának legérzékenyebb és legcélravezetőbb módszere ezért az ~. Ez olyan módszer, amellyel egy üvegszálas optikával ellátott, hajlékony csővel egészen a patkóbélig közvetlen vizuális információ nyerhető.

A diagnózis gyomortükrözéssel (felső pán~, gasztroszkópia) és ennek során a nyelőcső nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálatával állítható fel.

~. Ezzel a módszerrel a nyelőcső közvetlen megtekintésére, a szövettani vizsgálatra nyílik lehetőség.

Az ~ során vékony vizsgálófejet vezetnek be a nyelőcsövön keresztül a gyomorba (gastroscopia), vagy még lejjebb a vékonybélbe. A colonoscopia a vastagbél, a rectoscopia a végbél tükrözéses vizsgálatát jelenti.

Ha a röntgenvizsgálat fekélyt igazol, azt is ~ kell kövesse, így sokszor hasznosabb, ha alapos gyanú esetén rögtön első vizsgálatként ~ történik. Ez azért fontos, mert ilyenkor lehetőség nyílik szövettani mintavételre.

A belgyógyászati kivizsgálás alapja a sürgősségi gyomor-bél tükrözés (~). A vérzés leggyakrabban a felső tápcsatornából származik, de pontos helye nem mindig tisztázható. Ilyenkor javasolható 24 óra múlva egy második (second look) vizsgálat.

Itt vagy most: Főoldal > Intim szótár > ~
Intim szótár
~Olyan vizsgálati eljárás, amely során egy vékony, fényforrással ellátott hajlékony csövet (endoszkópot) a testnyílásokon bevezetve az orvos betekint az üreges szervekbe vagy a testüregekbe (has, mellkas).

A korszerű nőgyógyászati ~ segítségével a betegség diagnosztizálása hatalmas lépést tett előre. Mivel nagyfelbontású, jó képminőségű endoszkópos eszközökkel rendelkezünk, így már extrémen korai fázisában beazonosíthatóvá tesszük az endometriozist.
ENDOMETRIOZIS KEZELÉSE ...

A hagyományos diagnosztikai eljárások (például az ~) gyakran ugyanúgy nem hoznak megoldást, mint a standard terápiához tartozó gyógyszerek vagy a bélflóra helyreállítása.

.Helicobacter pylori teszt és a pozitív esetek kezelése, vagy felső gastrointestinális ~ és biopsiák, a következő betegségek irányában:
Gastro-oesophagealis reflux betegség
Strikturák ...

Vérvizsgálat, báriumos beöntés, hasi röntgen, CT (Computer tomographia) vizsgálat, ~ és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés). Az utóbbi azért is lényeges, mivel a Crohn-betegség növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, így ezzel a vizsgálattal még időben felfedezhető.

Diagnosztika: a szokásos alapos kikérdezés és fizikális vizsgálaton kívül labor (vér, vizelet), hasi ultrahang, kontrasztanyagos röntgen, CT, valamint további bonyolult vizsgálatok: epeutak kontrasztos feltöltése, ~, vékonytű-biopszia, hasüregen keresztüli megtekintés.

A képalkotó diagnosztika (ultrahang, CT, MR, izotóp) igen nagy fejlődésen ment és megy át, így nem csak a lokalizációban, hanem némileg az aktivitás megítélésében, de főleg a szövődmények felismerésében kulcsszerepe van. Rutinnak számít a felső pan~ és a colonoscopia biopsziával együtt.

: The effect of oral pancreatic enzymes on steatorroea. Pancreas, 2006, 33:156-162
Pap Á: Invazív ~ vagy műtét a pancreasbetegek kezelésében? Orv Hetil 2008, 48:2325-2328
Talukdar R et al.: Chronic pancreatitis: Evolving paradigms. Pancreatology 2006, 6:440-449 ...

Ez esetben a felület saját színintenzitása, átlátszósága, valamint a ráeső fény paramétereinek megfelelő beállításával kiemelhetőek akár egyes szervek a testen belül, valamint magában foglalja a virtuális ~ lehetőségét is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Hányinger, Szteroid, Stroke, Prosztata?

◄ Endometritisz   Enkefalitisz ►
 
RSS Mobile