Kezdőlap (Endoszkópia)

 Betegségek 

  » »
 
   

Endoszkópia

Betegségek  Endometritisz  Enkefalitisz

Mi az endoszkópia?
Széles körben alkalmazott vizsgáló eljárás. Flexibilis video-endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a nyelőcső, a gyomor, vékony- és vastagbél megtekintésére, ugyanakkor szövettani mintavételre, ...


Endoszkópia
Az endoszkópia egy endoszkópnak nevezett vékony, hajlékony csövet használ a tápcsatorna egyes részeinek felderítésére. Bélvizsgálathoz az endoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezetik be.

Az endoszkópia alulfinanszírozottságára jó példa, hogy pár évvel ezelőtt készült egy összehasonlítás, hogy a környező országokban mennyit fizetnek egy gyomortükrözésért.

A'kapszula' endoszkópia alkalmazási területének kiszélesítése
Az utóbbi idők endoszkópos innovációi közül kétségtelenül a 'kapszula endoszkópia' kapta a legnagyobb reklámot.

Diagnózis :
Hasi ultrahangvizsgálat, mellkas + hasi rtg., endoszkópia, EKG, szűrő jellegű laboratóriumi vizsgálatok, esetenként koponya CT
Kezelés:
1. Oki kezelés
2. Tüneti kezelés: antiemetikumok( hányáscsillapítók), víz-, és folyadékpótlás ...

Endoszkópia (endoscopia)
Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.

Endoszkópia
Diagnosztikus eljárás, amelynek során az orvos műszer (endoszkóp) segítségével a test belsejét meg tudja vizsgálni, és ha szükséges szövetmintát tud venni további vizsgálat céljából.

EndoszkópiaOlyan vizsgálati eljárás, amely során egy vékony, fényforrással ellátott hajlékony csövet (endoszkópot) a testnyílásokon bevezetve az orvos betekint az üreges szervekbe vagy a testüregekbe (has, mellkas).

endoszkópia: egy vékony üvegszálas optika lejuttatása a nyelőcsőbe és a gyomorba, melynek segítségével láthatóvá válnak a nyálkahártya elváltozásai, szükség esetén szüvettani mintavételre is alkalmas eszköz.

Endoszkópia előtt...
Szakértő neve: dr. Székely Gábor
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Az Endoszkópia.hu oldal összeállításában segítségemre volt több gasztroenterológus kollegám, valamint onkológus, patológus, radiológus, bőrgyógyász, allergológus , pszichiáter szakorvos, dietetikus szakasszisztens.

. Az endoszkópia (cystoskopia) diagnosztikus jelentősége jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor a kezelés fontos része lett.
Kezelés ...

Privát Endoszkópia - Budapest
Dr. Herszényi László PhD., MTA doktora
...

Endoszkópia
Az endoszkópia a szervek belső felszínének megtekintése, egy cső alakú, száloptikás műszerrel (endoszkóp).

endoszkópia
Csőszerű vagy üreges szerv belsejének vizsgálata egy speciális eszköz segítségével, mint például endoszkóppal. Ld endoszkóp.
endoszkopizáló ...

Az endoszkópia és a minimálisan invazív sebészet az 1900-as évek második felében megfigyelhető technikai újításokkal érte el mai színvonalát.

Az endoszkópia (a tápcsatorna belső vizsgálata hajlékony vizsgáló eszközzel) a legcélravezetőbb eljárás.

Ha az endoszkópia során a rosszindulatúság jeleit mutató daganat derül ki, ebből szövettani mintavétel, biopszia történik. Ha ez igazolja a rákot, akkor a betegnek sebészeti vizsgálatra kell kerülnie.

Lézer, endoszkópia, laparoszkópia, intervenciós radiológia, minimálisan invazív sebészet, robotsebészet. E kifejezések mind-mind az elmúlt években, évtizedekben vonultak be a szótárunkba.

A felső endoszkópia segít tisztázni a vékonybél elváltozását: a szövettani mintára a bélbolyhok szokásosnál fejlettebb állapota jellemző. Kezelése a kiváltó ok - a glutén - az étrendből való teljes elhagyása jellemző.

Felső pánendoszkópia = a nyelőcső, a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálata.

Felső pánendoszkópia (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálata)
A vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói
A vizsgálat menete
A szövettani vizsgálat ...

Kapszula-endoszkópia: új vizsgálóeljárás, amikor is a beteg egy kapszula méretű videókamerát nyel le, mely képet közvetít a tápcsatorna belsejéből, miközben végighalad rajta. Hátránya, hogy drága, és nem juthatunk vele szövettani mintához.

Diagnózis: endoszkópia → különálló vagy összefolyó plakkok (a candida szerológia
értelmetlen)
Terápia: oki → az alapfolyamat kezelése ...

Endoszkópia
Célja a GORB- okozta nyálkahártya- károsodás kimutatása és súlyosságának megállapítása, szövettani mintavétel, továbbá a kórok esetleges tisztázása.

Colitis ulcerosa - Endoszkópia
Colitis chronica atrophica - Colon hidroterápia
Crohn betegség, nővéremért aggódom ...

A kettős ballonos endoszkópia szerepe a vékonybélbetegségek diagnózisában és kezelésében összehasonlítva a kapszulás endoszkópiával
...

A már bekövetkezett fekélyvérzések hajlamosak a spontán csillapodásra, kórházi felvételkor rendszerint az esetek 70-80%-ánál már nem észlelünk aktív vérzést az urgens endoszkópia során.

endoszkópia, amelynek során egy csövet vezetnek le a beteg torkán keresztül a gyomrába, és így szövetmintát vesznek (biopszia) a gyomorfalból. A biopszia segítségével a gyomorfájások egyéb okai is kimutathatóak, és a H.

A diagnózis felállításának legérzékenyebb és legcélravezetőbb módszere ezért az endoszkópia. Ez olyan módszer, amellyel egy üvegszálas optikával ellátott, hajlékony csővel egészen a patkóbélig közvetlen vizuális információ nyerhető.

A diagnózis gyomortükrözéssel (felső pánendoszkópia, gasztroszkópia) és ennek során a nyelőcső nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálatával állítható fel.

endoszkópia. Ezzel a módszerrel a nyelőcső közvetlen megtekintésére, a szövettani vizsgálatra nyílik lehetőség.

Az endoszkópia során vékony vizsgálófejet vezetnek be a nyelőcsövön keresztül a gyomorba (gastroscopia), vagy még lejjebb a vékonybélbe. A colonoscopia a vastagbél, a rectoscopia a végbél tükrözéses vizsgálatát jelenti.

Ha a röntgenvizsgálat fekélyt igazol, azt is endoszkópia kell kövesse, így sokszor hasznosabb, ha alapos gyanú esetén rögtön első vizsgálatként endoszkópia történik. Ez azért fontos, mert ilyenkor lehetőség nyílik szövettani mintavételre.

A belgyógyászati kivizsgálás alapja a sürgősségi gyomor-bél tükrözés (endoszkópia). A vérzés leggyakrabban a felső tápcsatornából származik, de pontos helye nem mindig tisztázható. Ilyenkor javasolható 24 óra múlva egy második (second look) vizsgálat.

A hagyományos diagnosztikai eljárások (például az endoszkópia) gyakran ugyanúgy nem hoznak megoldást, mint a standard terápiához tartozó gyógyszerek vagy a bélflóra helyreállítása.

A vérzések endoszkópia közben hőkezeléssel időlegesen elállíthatók, de ha az alapbetegség továbbra is fennáll, a vérzés újra indul.

.Helicobacter pylori teszt és a pozitív esetek kezelése, vagy felső gastrointestinális endoszkópia és biopsiák, a következő betegségek irányában:
Gastro-oesophagealis reflux betegség
Strikturák ...

Vérvizsgálat, báriumos beöntés, hasi röntgen, CT (Computer tomographia) vizsgálat, endoszkópia és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés).

Diagnosztika: a szokásos alapos kikérdezés és fizikális vizsgálaton kívül labor (vér, vizelet), hasi ultrahang, kontrasztanyagos röntgen, CT, valamint további bonyolult vizsgálatok: epeutak kontrasztos feltöltése, endoszkópia, vékonytű-biopszia, ...

diagnosztika (ultrahang, CT, MR, izotóp) igen nagy fejlődésen ment és megy át, így nem csak a lokalizációban, hanem némileg az aktivitás megítélésében, de főleg a szövődmények felismerésében kulcsszerepe van. Rutinnak számít a felső panendoszkópia és ...

Ez esetben a felület saját színintenzitása, átlátszósága, valamint a ráeső fény paramétereinek megfelelő beállításával kiemelhetőek akár egyes szervek a testen belül, valamint magában foglalja a virtuális endoszkópia lehetőségét is.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Hányinger, Szteroid, Stroke, Prosztata

Betegségek  Endometritisz  Enkefalitisz

 
RSS Mobile