Kezdőlap (Endoszkópia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Endoszkópia


 

Endoszkópia

Betegségek  Endometritisz  Enkefalitisz

Mi az endoszkópia?
Széles körben alkalmazott vizsgáló eljárás. Flexibilis video-endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a nyelőcső, a gyomor, vékony- és vastagbél megtekintésére, ugyanakkor szövettani mintavételre, ...Az egy endoszkópnak nevezett vékony, hajlékony csövet használ a tápcsatorna egyes részeinek felderítésére. Bélvizsgálathoz az endoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezetik be.

A'kapszula' endoszkópia alkalmazási területének kiszélesítése
Az utóbbi idők endoszkópos innovációi közül kétségtelenül a 'kapszula endoszkópia' kapta a legnagyobb reklámot.

Diagnózis :
Hasi ultrahangvizsgálat, mellkas + hasi rtg., , EKG, szűrő jellegű laboratóriumi vizsgálatok, esetenként koponya CT
Kezelés:
1. Oki kezelés
2. Tüneti kezelés: antiemetikumok( hányáscsillapítók), víz-, és folyadékpótlás ...

Endoszkópia (endoscopia)
Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.


Diagnosztikus eljárás, amelynek során az orvos műszer (endoszkóp) segítségével a test belsejét meg tudja vizsgálni, és ha szükséges szövetmintát tud venni további vizsgálat céljából.

EndoszkópiaOlyan vizsgálati eljárás, amely során egy vékony, fényforrással ellátott hajlékony csövet (endoszkópot) a testnyílásokon bevezetve az orvos betekint az üreges szervekbe vagy a testüregekbe (has, mellkas).

: egy vékony üvegszálas optika lejuttatása a nyelőcsőbe és a gyomorba, melynek segítségével láthatóvá válnak a nyálkahártya elváltozásai, szükség esetén szüvettani mintavételre is alkalmas eszköz.

Endoszkópia előtt...
Szakértő neve: dr. Székely Gábor
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Az .hu oldal összeállításában segítségemre volt több gasztroenterológus kollegám, valamint onkológus, patológus, radiológus, bőrgyógyász, allergológus , pszichiáter szakorvos, dietetikus szakasszisztens.

. Az endoszkópia (cystoskopia) diagnosztikus jelentősége jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor a kezelés fontos része lett.
Kezelés ...

Privát - Budapest
Dr. Herszényi László PhD., MTA doktora
...

Endoszkópia
Az endoszkópia a szervek belső felszínének megtekintése, egy cső alakú, száloptikás műszerrel (endoszkóp).


Csőszerű vagy üreges szerv belsejének vizsgálata egy speciális eszköz segítségével, mint például endoszkóppal. Ld endoszkóp.
endoszkopizáló ...

Az endoszkópia és a minimálisan invazív sebészet az 1900-as évek második felében megfigyelhető technikai újításokkal érte el mai színvonalát.

Az (a tápcsatorna belső vizsgálata hajlékony vizsgáló eszközzel) a legcélravezetőbb eljárás.

Ha az endoszkópia során a rosszindulatúság jeleit mutató daganat derül ki, ebből szövettani mintavétel, biopszia történik. Ha ez igazolja a rákot, akkor a betegnek sebészeti vizsgálatra kell kerülnie.

Lézer, , laparoszkópia, intervenciós radiológia, minimálisan invazív sebészet, robotsebészet. E kifejezések mind-mind az elmúlt években, évtizedekben vonultak be a szótárunkba.

A felső endoszkópia segít tisztázni a vékonybél elváltozását: a szövettani mintára a bélbolyhok szokásosnál fejlettebb állapota jellemző. Kezelése a kiváltó ok - a glutén - az étrendből való teljes elhagyása jellemző.

felső pán (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálata)
férfi fogamzásgátlás
férfi meddőség ...

Kapszula-endoszkópia: új vizsgálóeljárás, amikor is a beteg egy kapszula méretű videókamerát nyel le, mely képet közvetít a tápcsatorna belsejéből, miközben végighalad rajta. Hátránya, hogy drága, és nem juthatunk vele szövettani mintához.

Diagnózis: → különálló vagy összefolyó plakkok (a candida szerológia
értelmetlen)
Terápia: oki → az alapfolyamat kezelése ...

Endoszkópia
Célja a GORB- okozta nyálkahártya- károsodás kimutatása és súlyosságának megállapítása, szövettani mintavétel, továbbá a kórok esetleges tisztázása.

Colitis ulcerosa -
Colitis ulcerosa
Colitis chronica atrophica - Colon hidroterápia ...

Colitis ulcerosa - Endoszkópia
Colitis chronica atrophica - Colon hidroterápia
Crohn betegség, nővéremért aggódom ...

A kettős ballonos szerepe a vékonybélbetegségek diagnózisában és kezelésében összehasonlítva a kapszulás val
...

A már bekövetkezett fekélyvérzések hajlamosak a spontán csillapodásra, kórházi felvételkor rendszerint az esetek 70-80%-ánál már nem észlelünk aktív vérzést az urgens endoszkópia során.

, amelynek során egy csövet vezetnek le a beteg torkán keresztül a gyomrába, és így szövetmintát vesznek (biopszia) a gyomorfalból. A biopszia segítségével a gyomorfájások egyéb okai is kimutathatóak, és a H.

A diagnózis felállításának legérzékenyebb és legcélravezetőbb módszere ezért az endoszkópia. Ez olyan módszer, amellyel egy üvegszálas optikával ellátott, hajlékony csővel egészen a patkóbélig közvetlen vizuális információ nyerhető.

A diagnózis gyomortükrözéssel (felső pán, gasztroszkópia) és ennek során a nyelőcső nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálatával állítható fel.

Az endoszkópia során vékony vizsgálófejet vezetnek be a nyelőcsövön keresztül a gyomorba (gastroscopia), vagy még lejjebb a vékonybélbe. A colonoscopia a vastagbél, a rectoscopia a végbél tükrözéses vizsgálatát jelenti.

A belgyógyászati kivizsgálás alapja a sürgősségi gyomor-bél tükrözés (). A vérzés leggyakrabban a felső tápcsatornából származik, de pontos helye nem mindig tisztázható. Ilyenkor javasolható 24 óra múlva egy második (second look) vizsgálat.

A hagyományos diagnosztikai eljárások (például az endoszkópia) gyakran ugyanúgy nem hoznak megoldást, mint a standard terápiához tartozó gyógyszerek vagy a bélflóra helyreállítása.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Hányinger, Szteroid, Polip, Prosztata

Betegségek  Endometritisz  Enkefalitisz

 
RSS Mobile