Kezdőlap (Embólia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Embólia

Betegségek  Elzáródás  Émelygés

Embólia
Érelzáródás, ami akkor alakul ki, amikor valamelyik érszakasz elzáródik megakadályozva a véráram útját. Nagyon súlyos, végzetes kimenetelű érkatasztrófa is lehet.


embólia
Vérrög okozta (halálos) verőér-elzáródás.
Orvosi szakszó a görög embolia nyomán, amely az embolon (ék, faszeg) származéka, ez pedig éppúgy az emballó igéből ered, mint az embléma.

Embólia
Általában vérrög okozta érkatasztrófa, mely elzárja az áramló vér útját.

Embólia: Vérrög a tüdőartériában
Embólia: Vérrög a tüdőartériában
A tüdőembólia ünetei:
A kezelésnek minél korábban meg kell kezdődnie.
Források
Minden oldal ...

embólia, vese, veseelégtelenség
Ateroembóliás vesebetegségekről akkor beszélünk, amikor a vese apró verőereit magas zsírtartalmú részecskék (ateromatózus embólusok) elzárják, és ez veseelégtelenséget okoz.

Zsírembólia
Balesetek után, pontosabban törések után, zsírcseppek emboluszként viselkednek. Ezek a zsírcseppek elakadhatna a tüdő, agy, vagy más erekben. Az embolizáció általában lassan indul, majd eléri a csúcsát 48 órával a balesetután.

Tüdőembólia
A tüdőembólia hátterében leggyakrabban mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a vérárammal a tüdő ereibe jutva azok hirtelen elzáródását okozza.

Tüdőembólia (embolia pulmonis)
A tüdőartériák általában egy oda sodródott vérrög által okozott elzáródása. Az elzáródást néha okozhatja zsír (csonttörés után) vagy levegő (búvárbaleset során vagy vénás injekció beadása közbeni hiba miatt) is.

Tüdőembólia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

A tüdőembólia és tünetei
A tüdőembólia egy gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll.

A tüdőembólia tünetei
Hirtelen jelentkező éles, heves mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpet. Az, hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ. Lehet apró, szinte észrevétlen, de nagyobb embolus esetén életveszélyes állapot is kialakulhat.

A tüdőembólia felismerése
Hogyan ismerjük fel a tüdőembóliát?
A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Thromboembólia
A véralvadás helyéről az alvadék egy része (thrombus) leszakad, és a vérárammal az érrendszer szűkebb helyéhez érve elzárja azt.
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

Embólia, mint érkatasztrófa akkor jön létre, amikor valamelyik ér üregében idegen test jelenik meg, és elzárja az áramló vér útját.

Tüdőembólia
Írta: Beregszaszy Szabolcs
A betegség lényege:
A tüdőembólia érrög vagy érrögök tüdőben való elakadását jelenti. Ezek az érrögök a vénákban, vagy jobb szívfélben kialakuló trombusból (helyileg képződött érrög) szakadnak le.
A betegség oka: ...

tromboembólia, trombózisprofilaxis, tüdőembólia
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés: ...

Agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Olvasva: 997
Leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése váltja ki őket. Agyvérzés esetén a sérült érfalon át vér lép ki a környező agyszövetekbe.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > T > Tüdőembólia
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Tüdőembólia ...

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Kategória: Szívügyekért
Bővebben...

Tüdőembólia:A tüdőembólia során egy tüdőartériát csaknem mindig hirtelen egy embólus (vérrög) zár el, mely a vérárammal kerül a tüdőbe, többnyire az alsó végtag mélyvénás rendszeréből. A tüdőembólia a súlyos csípőtáji- és medencetöréseknek leggyakoribb halálos szövődménye.

Tüdőembólia ismétlődésének kivédésére
A gyógyszer adagolása Mindenkinek más-más gyógyszeradag szükséges a kívánt véralvadásgátlás eléréséhez. Nagyon fontos az adagolás pontos betartása.

Tüdőembólia
Még a nagy kiterjedésű tüdőembolia sem okoz feltétlenül eltérést a mellkas felvételen, az esetleges lelet pedig többnyire nem jellegzetes. A diagnózis felállításában a klinikai kép az elsődleges.

Tüdőembólia: Mivel a felületes vénákban található vérrög kicsi, a tüdőembólia nem jellemző és tünetmentes maradhat. A tüdő fertőzéséből általános szepszis is kialakulhat, ezért is fontos a mikrobiológiai vizsgálat.

A tüdőembólia előszobája
Önmagában a trombózis is kellemetlen betegség, hiszen fáj és bedagad a láb (legtöbbször a láb, de máshol is előfordulhat). Utána pedig hosszú ideig 'hasbaszúrós' véralvadásgátló injekciót kell kapni.

A tüdőembólia tünetei attól is függnek, hogy melyik és mekkora artéria záródott el, milyen lassan, vagy gyorsan.

Embólia, az ultrahang nem látja - Fiamnak miért kellett meghalnia?
Visszér, Bihari doktor elérhetősége
Visszerek, seprűvénák - 20 éves férfi ...

Embólia : A véráramba jutott anyag (leggyakrabban vérrög) a vérrel tovasodródik, majd valahol "elakad', beékelődik az ér üregébe, sőt el is zárhatja. Ilyenkor az ér ellátási területén szövetelhalás következhet be.

légembólia vagy pneumohydropericardium esetén hallható pezsgő, habzó szívzörej Szin.: vízkerék zörej
malpozíció
dystopia, rendellenes elhelyezkedés ...

Tüdőembólia a mesterséges megtermékenyítésben részesült nők körében tízezerből 8,1 esetben, a normális terhességen átesetteknél pedig tízezerből 6,0 volt.

Tüdőembólia Asztma Légmell Mellhártyagyulladás Sarcoidosis Szamárköhögés Szénanátha Tüdőfibrózis Tüdőgyulladás Tüdőödéma Tüdőrák
Betegség
Tüdőödéma ...

A tüdőembólia tünetei a következők: intenzív, szúró fájdalom a beteg oldalában, az érintett továbbá alig tud levegőt venni, vérnyomása esik, szívverése szapora és szívritmuszavara is van, valamint néha vérköpés is szerepel a tünetek között.

A tüdőembólia - ami miatt nemrég a teniszcsillag Serena Williams is kórházba került - okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba.
Fogamzásgátlók és vérrögképződés ...

embólia.
38 éves haemophiliás nő. Jobb oldali mellkasi fájdalom, haemoptoe, D-dimer pozitivitás. Jobb oldalon az S9-ben és S10-ben 2 cm-es subatelectasiás területek, környezetükben tejüvegszerű fedettséggel. Jobb alsó lebenyben Subacut multiplex thrombosis jelei.

Trombózis, embólia keletkezése szintén megelőzhető a megfelelő fektetéssel, illetve mozgatással, ha sikerül biztosítani a jó keringést.
Az ápolási tervről ...

trombózis-, embólia-, alvadási zavar profilaxis:
LACHESIS C - 7 (esténként lo napig) varicositas, toxaemia (hypertonia)
CROTALUS C - 3o (3 - 4 adag) ...

A vénás tromboembólia, azaz a mélyvénás trombózis az érrendszer egyik leggyakrabban előforduló betegsége Fontos, hogy a betegséget korai szakaszában ismerjük fel és megfelelően kezeljük.
Bővebben
Sürgősségi állapot: A kamrafibrilláció ...

Tartós meleg: embólia, szívinfarktus kockázata, erősödő gyulladási hajlam, depresszió, alvászavarok jelentkezése, növekedő baleseti kockázat.
Alacsony légköri nyomás: fejfájás, szívinfarktus kockázata.

Szapora szívverés; hirtelen kialakuló, megmagyarázhatatlan légszomj, légvételre fokozódó, szúró mellkasi fájdalom; köhögés, véres köpetürítés már tüdőembólia jele lehet, ami a mélyvénás trombózis legsúlyosabb szövődménye. A tüdőembólia életveszélyes állapot és azonnal orvosi ellátást igényel! ...

Az angina fő tünetei a légszomj, valamint a szegycsont mögött fellépő nyomó-szorító fájdalom, ami jellemzően 2-10 percig tart.
Tüdőembólia akkor fordul elő, ha egy vérrög elzárja valamelyik tüdőartériát.

Téli vitaminéhség Vitaminok télen Télen gyógyító növények Téli levesek Magas vérnyomás A legjobb almás pite Fogamzásgátlótól tüdőembólia?

Ha az érpálya valamelyik szakaszán kialakult vérrög a vérkeringés során elvándorol a keletkezés helyéről, a vérárammal tovasodródik, majd valahol egy szűkebb érszakaszán megakad és elzárja a vér útját, embólia jön létre. Az embólia súlyos, halálos kimenetelű szövődményeket okozhat.

Mint az előzőekből láthattuk, a trombózis megelőzésére, a thrombus növekedésének, az embólia kialakulásának megakadályozására számos esetben alvadásgátló kezelésre van szükség.
Tudnunk kell, hogy az alvadásgátlók nem oldják fel a már kialakult vérrögöt.

Tüdőembólia - vérrög beékelődése a tüdő ereibe
Hólyag-, és végbél-izomzat funkcionális zavarai
A szomszédos szint elöregedésének (degeneráció) felgyorsulása
A behelyezett implantátum elmozdulása, fémanyag esetén (csavar, lemez) törése.

A pitvarlebegés veszélyes ritmuszavar, mert magas kamrafrekvencia esetén keringés-összeomláshoz vezethet, és nagymértékben növeli az embólia lehetőségét.

Az aranyeres thrombosisból embólia soha nem keletkezik.A thrombus kialakulásakor fájdalom, feszítő érzés, idegentest érzés van, a fájdalom lassan enyhül és gyakran a thrombust fedő bőr elhalása miatt spontán kiürül, ilyenkor sötét, szilvalekvár szerű vérzés ismétlődhet néhány napon át.

Ezáltal megakadályozható a tüdőembólia, a szívinfarktus, az agy-embólia, valamint az üszkösödés, végső soron a láb amputálása. A lábon a fekély fölötti részeket kenjük be a kivonatával, vagy masszájával. A fekély alatt a láb felső részére kenhető.

tüdőembólia) jelentősen sikerült lecsökkenteni.
A rehabilitáció kórházi szakasza (első fázis) során orvos és gyógytornász felügyelete mellett történik a betegek mozgáskezelése, amely folytatódik a kórházból való távozás utáni második fázisban is az erre kijelölt speciális szanatóriumban, ...

Tracy állapotát több tényező okozhatta: magzatvíz-embólia, az epidurális injekcióra adott allergiás válasz, szívritmuszavar vagy a méhlepény idő előtti leválása, amikor súlyos belső vérzés következik be. Ilyen helyzetekben előírás, hogy az anya újraélesztése előtt világra segítsék a babát.

Ide sorolható, az agyvérzés, agyembólia, agyinfarktus, és a stroke. Agyvérzés magas vérnyomástól jöhet létre. Agyembólia vérrög képződik a vérben és az feljut az agyba és ott eldugaszolja az eret, Az agyinfarktus szintén ilyen.

Minden évben 100-180 ezer ember amerikai hal meg tüdőembólia miatt. Éppen ezért a Szív- és érrendszeri Betegségek Alapítvány arra bíztatja az amerikaiakat, főként a nőket, hogy tudjanak meg minél többet a vérrögök kialakulásáról.

A legáltalánosabb és leggyakoribb tünetek: vérellátási zavarok, fizikai és szellemi teljesítménycsökkenés, trombózis, embólia. A betegség zömében 40 év felett kezd kialakulni, bár az életkor és e betegség nem szükségszerűen kapcsolódik össze az idő múlásával.

Például embólia gyanúja esetén a koponya helyett a mellkas megnyitása az első lépés; májcirrhózisban szenvedett elhunytaknál pedig a nyaki komplexumot gyakran a hasival együtt veszik ki, hogy az esetleges varix-vérzések könnyebben felderíthetők legyenek.

Leszakadó vérrög esetén tüdőembólia tünetei:
A mély-vénás trombózis tünetei küzül az egyik legsúlyosabb közvetett következmény a tüdőembólia, tünetei:
fulladás
köhögés
nehézlégzés ...

Tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás- kezelés antibiotikumokkal, megelőzhető sok mozgás-ivás, légzési torna (kesztyűfújás); trombózis-embólia ellen: spicc-pipa folyamatosan ágyban, folyadék!, mozgás.
Később:
Gennyedés: ha felületes kötözés, ha mélyebb (láz) akkor fémkivétel, öblítés ...

A mélyvénák elzáródása esetén a tüdőembólia elkerülése érdekében kötelező az ágynyugalom. A trombózis korai szakaszában ugyanis a vérrög leszakadhat a véna faláról, és tovasodródva a tüdőkeringésbe juthat.

A dialízis leggyakoribb szövődményei lehetnek a különböző fertőzések, melyek kórokozói a dialízissel összefüggésben kerülhetnek a véráramba, a dialízis utáni túl alacsony vérnyomás, szívritmuszavar a nem kellő ionegyensúly miatt, légembólia, ha a dializáló készülékben levegő kerül a véráramba.

A műtétek általános veszélyei (pl. trombózis, embólia, sebfertőzés, kóros vérzés és/vagy vérzékenység, életveszélyes és kóros lázas állapot, kóros keringési reakció) egészséges egyénben ritkák, de előfordulhatnak.

Ilyen például, hogy nőknél gyakoribb tünet a tachycardia, a hosszú QT, később jelentkezik a szívinfarktus, több a tüdőembólia és a szívelégtelenség, de például azonos korú férfiakkal összehasonlítva ritkább a pitvarfibrilláció.

Hirtelen fellépő éles, szúró mellkasi fájdalommal, légszomjjal, vérköpéssel, szapora szívveréssel jelentkezhet a tüdőembólia. A fenti két kórképnél ritkábban fordul elő.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 45 év adatait vizsgálták olyan betegek esetében, akik immunológiai betegség miatt kerültek kórházba és kórelőzményükben nem szerepelt vénás vérrögképződés, melynek legsúlyosabb szövődménye a tüdőembólia, mely akár halálos következményekkel is járhat.

" elvét, mivel használata nem jár semmiféle kockázattal: nem kell vénába adni - nincs embólia veszély, nem kell izomba adni - nincs hematológiai kockázat, nem kell inszufflálni - nincs kellemetlen érzés, nem fürdőként használatos - így nem vész kárba az oldat, a stabil oxigén nem roncsoló, ...

Ezzel párhuzamosan sajnos növekszik a vérrög kialakulásának veszélye, ami akár halált is okozhat (tüdőembólia). E tünetek megelőzésére a medvehagyma levele, a fokhagyma és a vöröshagyma is alkalmas. Mindhárom növény csökkenti a vér lipidszintjét. Nagy előnyük, hogy fűszerként is használhatóak.

Hogyha a mélyvénás trombózis tüneteit észleled magadon, azonnal keresd fel orvosodat! Ha a tüdőembólia tünetei alakulnak ki, tehát mellkasi fájdalom vagy diszkonfort jelentkezik, hívj mentőt!
(WEBBeteg)
Kapcsolódó cikkek ...

A vizsgálat biztonságos, hiszen alkalmazásával kiküszöbölhető a szívkatéterezés során esetlegesen fellépő szövődmények (pl.: helyi vérzés, koszorúér-repedés, embólia).

Tájékoztató a cardio-CT vizsgálat végzéséről ...

A hosszabb ideje fennálló alvási apnoé megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az agytrombózis, az agyembólia, az elbutulás kialakulásának kockázatát. Ilyen esetekben indokolt az alváslaboratóriumi vizsgálat, mert az alvási apnoé kezelhető állapot.

Az agyi erek meszesedése értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után. Máskor az agy állományának elhalását közvetlenül trombózis, embólia vagy roncsoló agyvérzés okozhatja.

Az előrehaladottabb életkorban, súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések életveszélyesek. A halálozási arány meghaladja az 50 százalékot. A halál közvetlen oka általában a tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, szepszis (ágyhoz kötöttség).

Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Az általános műtéti kockázat része az esetleges vérátömlesztést is szükségessé tevő nagyobb vérvesztés, trombózis, embólia, illetve előfordulhat fertőzés, sebgennyedés, sebszétválás, vérömleny, vérszegénység.

A lágyulás másik gyakori oka a szív kórállapotai (szívinfarktus, rit­mus­za­va­rok) miatt kialakuló embólia. - Mind az agyvérzés, mind az agytrombózis fellépésének leggyakoribb kockázati tényezője a kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia).

Az utazást követő pár óra múlva jelentkeznek a trombózis típusos tünetei: lábfájás, feszítő érzés, duzzadás. A leszakadt érrögök megakadhatnak a tüdőben és tüdőembóliát okozhatnak. A tüdőembólia súlyos életveszélyes állapot, mely hirtelen alakul ki, nehézlégzéssel, ...

Pitvarfibrilláció esetén a stroke rizikója 6-12X-es! Ha a szívből származó embólia veszélye igazolódik, speciális gyógyszeres kezelést, antikoagulációt állítunk be a betegnek (pl.Syncumar), ezzel a stroke veszélyét jelentősen, 40-60%-kal csökkenthetjük.

internát (a visszeres herevénát), a lefutása mentén valahogy magasságban lekötni, így megszűnik a rá nehezedő hydrosztatikai nyomás, a kanyargós vénák felszívódnak. Újabban végeznek sclerotizációt is, mely a vénába adott injekció. Ennek hatására elzáródik a véna járata. Ez a beavatkozás az embólia ...

Mellkasi fájdalmat egy sor más kór is kiválthat: a gerinc és a vállízület kopása, meszesedése, a tüdőgyulladás és a tüdőembólia, a bordaközi idegek víruseredetű gyulladása (Tietze-szindróma), az övsömör, de a szívizomgyulladás és az aortabillentyű betegségei is.

Tüdőembólia: olyan betegség, amikor a lábakban vérrög keletkezik, és a tüdőbe jut
Strukturális szívbetegségek: a pitvarfibrilláció leggyakoribb okai a szív strukturális elváltozásai
Vírusfertőzés: ritka esetekben egy vírusfertőzés legyengítheti a szívet és így vezethet pitvarfibillációhoz ...

A rapid kezdetű panaszok gyakran heveny mellkasi vagy hasi kórkép (leginkább myocardialis infarctus vagy tüdőembólia, ill. cholecystitis vagy pancreatitis) gyanúját keltik, és sok esetben ilyen irányú, végül feleslegesnek bizonyuló vizsgálatok elvégzéséhez vezethetnek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szindróma, Sebészet, Fekély, Nőgyógyászat?

◄ Elzáródás   Émelygés ►
 
RSS Mobile