Kezdőlap (Embólia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Embólia


 

Embólia

Betegségek  Elzáródás  Émelygés

Embólia
Érelzáródás, ami akkor alakul ki, amikor valamelyik érszakasz elzáródik megakadályozva a véráram útját. Nagyon súlyos, végzetes kimenetelű érkatasztrófa is lehet.


embólia
Vérrög okozta (halálos) verőér-elzáródás.
Orvosi szakszó a görög embolia nyomán, amely az embolon (ék, faszeg) származéka, ez pedig éppúgy az emballó igéből ered, mint az embléma.

Embólia
Általában vérrög okozta érkatasztrófa, mely elzárja az áramló vér útját.

Embólia: Vérrög a tüdőartériában
Embólia: Vérrög a tüdőartériában
A tüdőembólia ünetei:
A kezelésnek minél korábban meg kell kezdődnie.
Források
Minden oldal ...

embólia, vese, veseelégtelenség
Ateroembóliás vesebetegségekről akkor beszélünk, amikor a vese apró verőereit magas zsírtartalmú részecskék (ateromatózus embólusok) elzárják, és ez veseelégtelenséget okoz.

Zsírembólia
Balesetek után, pontosabban törések után, zsírcseppek emboluszként viselkednek. Ezek a zsírcseppek elakadhatna a tüdő, agy, vagy más erekben. Az embolizáció általában lassan indul, majd eléri a csúcsát 48 órával a balesetután.

Tüdőembólia
A tüdőembólia hátterében leggyakrabban mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a vérárammal a tüdő ereibe jutva azok hirtelen elzáródását okozza.

Tüdőembólia (embolia pulmonis)
A tüdőartériák általában egy oda sodródott vérrög által okozott elzáródása. Az elzáródást néha okozhatja zsír (csonttörés után) vagy levegő (búvárbaleset során vagy vénás injekció beadása közbeni hiba miatt) is.

Tüdőembólia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

A tüdőembólia és tünetei
A tüdőembólia egy gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll.

A tüdőembólia tünetei
Hirtelen jelentkező éles, heves mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpet. Az, hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ.

A tüdőembólia felismerése
Hogyan ismerjük fel a tüdőembóliát?
A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Thromboembólia
A véralvadás helyéről az alvadék egy része (thrombus) leszakad, és a vérárammal az érrendszer szűkebb helyéhez érve elzárja azt.

Embólia, mint érkatasztrófa akkor jön létre, amikor valamelyik ér üregében idegen test jelenik meg, és elzárja az áramló vér útját.

Tüdőembólia
Írta: Beregszaszy Szabolcs
A betegség lényege:
A tüdőembólia érrög vagy érrögök tüdőben való elakadását jelenti. Ezek az érrögök a vénákban, vagy jobb szívfélben kialakuló trombusból (helyileg képződött érrög) szakadnak le.

tromboembólia, trombózisprofilaxis, tüdőembólia
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés: ...

Agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Olvasva: 997
Leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése váltja ki őket. Agyvérzés esetén a sérült érfalon át vér lép ki a környező agyszövetekbe.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > T > Tüdőembólia
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Tüdőembólia ...

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Kategória: Szívügyekért
Bővebben...

Tüdőembólia:A tüdőembólia során egy tüdőartériát csaknem mindig hirtelen egy embólus (vérrög) zár el, mely a vérárammal kerül a tüdőbe, többnyire az alsó végtag mélyvénás rendszeréből.

Tüdőembólia ismétlődésének kivédésére
A gyógyszer adagolása Mindenkinek más-más gyógyszeradag szükséges a kívánt véralvadásgátlás eléréséhez. Nagyon fontos az adagolás pontos betartása.

Tüdőembólia
Még a nagy kiterjedésű tüdőembolia sem okoz feltétlenül eltérést a mellkas felvételen, az esetleges lelet pedig többnyire nem jellegzetes. A diagnózis felállításában a klinikai kép az elsődleges.

Tüdőembólia: Mivel a felületes vénákban található vérrög kicsi, a tüdőembólia nem jellemző és tünetmentes maradhat. A tüdő fertőzéséből általános szepszis is kialakulhat, ezért is fontos a mikrobiológiai vizsgálat.

A tüdőembólia előszobája
Önmagában a trombózis is kellemetlen betegség, hiszen fáj és bedagad a láb (legtöbbször a láb, de máshol is előfordulhat). Utána pedig hosszú ideig 'hasbaszúrós' véralvadásgátló injekciót kell kapni.

A tüdőembólia tünetei attól is függnek, hogy melyik és mekkora artéria záródott el, milyen lassan, vagy gyorsan.

Embólia, az ultrahang nem látja - Fiamnak miért kellett meghalnia?
Visszér, Bihari doktor elérhetősége
Visszerek, seprűvénák - 20 éves férfi ...

Embólia : A véráramba jutott anyag (leggyakrabban vérrög) a vérrel tovasodródik, majd valahol "elakad', beékelődik az ér üregébe, sőt el is zárhatja. Ilyenkor az ér ellátási területén szövetelhalás következhet be.

légembólia vagy pneumohydropericardium esetén hallható pezsgő, habzó szívzörej Szin.: vízkerék zörej
malpozíció
dystopia, rendellenes elhelyezkedés ...

Tüdőembólia a mesterséges megtermékenyítésben részesült nők körében tízezerből 8,1 esetben, a normális terhességen átesetteknél pedig tízezerből 6,0 volt.

Tüdőembólia Asztma Légmell Mellhártyagyulladás Sarcoidosis Szamárköhögés Szénanátha Tüdőfibrózis Tüdőgyulladás Tüdőödéma Tüdőrák
Betegség
Tüdőödéma ...

A tüdőembólia tünetei a következők: intenzív, szúró fájdalom a beteg oldalában, az érintett továbbá alig tud levegőt venni, vérnyomása esik, szívverése szapora és szívritmuszavara is van, valamint néha vérköpés is szerepel a tünetek között.

A tüdőembólia - ami miatt nemrég a teniszcsillag Serena Williams is kórházba került - okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba.
Fogamzásgátlók és vérrögképződés ...

embólia.
38 éves haemophiliás nő. Jobb oldali mellkasi fájdalom, haemoptoe, D-dimer pozitivitás. Jobb oldalon az S9-ben és S10-ben 2 cm-es subatelectasiás területek, környezetükben tejüvegszerű fedettséggel.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Sebészet, Fekély, Nőgyógyászat

Betegségek  Elzáródás  Émelygés

 
RSS Mobile