Kezdőlap (Embólia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Embólia


 

Embólia

Betegségek  Elzáródás  Émelygés
2014.04.17

Embólia
Érelzáródás, ami akkor alakul ki, amikor valamelyik érszakasz elzáródik megakadályozva a véráram útját. Nagyon súlyos, végzetes kimenetelű érkatasztrófa is lehet.


embólia
Vérrög okozta (halálos) verőér-elzáródás.
Orvosi szakszó a görög embolia nyomán, amely az embolon (ék, faszeg) származéka, ez pedig éppúgy az emballó igéből ered, mint az embléma.

Embólia
Betegség ABC
A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z ...

Embólia: Vérrög a tüdőartériában
Embólia: Vérrög a tüdőartériában
A tüdőembólia ünetei:
A kezelésnek minél korábban meg kell kezdődnie.
Források
Minden oldal ...

embólia, vese, veseelégtelenség
Ateroembóliás vesebetegségekről akkor beszélünk, amikor a vese apró verőereit magas zsírtartalmú részecskék (ateromatózus embólusok) elzárják, és ez veseelégtelenséget okoz.

Zsírembólia
Balesetek után, pontosabban törések után, zsírcseppek emboluszként viselkednek. Ezek a zsírcseppek elakadhatna a tüdő, agy, vagy más erekben. Az embolizáció általában lassan indul, majd eléri a csúcsát 48 órával a balesetután.

Tüdőembólia (embolia pulmonis)
A tüdőartériák általában egy oda sodródott vérrög által okozott elzáródása. Az elzáródást néha okozhatja zsír (csonttörés után) vagy levegő (búvárbaleset során vagy vénás injekció beadása közbeni hiba miatt) is.

Tüdőembólia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

A tüdőembólia és tünetei
A tüdőembólia egy gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll.

A tüdőembólia tünetei
Hirtelen jelentkező éles, heves mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpet. Az, hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ.

A tüdőembólia felismerése
Hogyan ismerjük fel a tüdőembóliát?
A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Thromboembólia
A véralvadás helyéről az alvadék egy része (thrombus) leszakad, és a vérárammal az érrendszer szűkebb helyéhez érve elzárja azt.

Embólia, mint érkatasztrófa akkor jön létre, amikor valamelyik ér üregében idegen test jelenik meg, és elzárja az áramló vér útját.

Tüdőembólia
Írta: Beregszaszy Szabolcs
A betegség lényege:
A tüdőembólia érrög vagy érrögök tüdőben való elakadását jelenti. Ezek az érrögök a vénákban, vagy jobb szívfélben kialakuló trombusból (helyileg képződött érrög) szakadnak le.

Agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Olvasva: 997
Leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése váltja ki őket. Agyvérzés esetén a sérült érfalon át vér lép ki a környező agyszövetekbe.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > T > Tüdőembólia
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Tüdőembólia ...

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Kategória: Szívügyekért
Bővebben...

Tüdőembólia:A tüdőembólia során egy tüdőartériát csaknem mindig hirtelen egy embólus (vérrög) zár el, mely a vérárammal kerül a tüdőbe, többnyire az alsó végtag mélyvénás rendszeréből.

Tüdőembólia ismétlődésének kivédésére
A gyógyszer adagolása Mindenkinek más-más gyógyszeradag szükséges a kívánt véralvadásgátlás eléréséhez. Nagyon fontos az adagolás pontos betartása.

Tüdőembólia
Még a nagy kiterjedésű tüdőembolia sem okoz feltétlenül eltérést a mellkas felvételen, az esetleges lelet pedig többnyire nem jellegzetes. A diagnózis felállításában a klinikai kép az elsődleges.

Tüdőembólia: Mivel a felületes vénákban található vérrög kicsi, a tüdőembólia nem jellemző és tünetmentes maradhat. A tüdő fertőzéséből általános szepszis is kialakulhat, ezért is fontos a mikrobiológiai vizsgálat.

A tüdőembólia előszobája
Önmagában a trombózis is kellemetlen betegség, hiszen fáj és bedagad a láb (legtöbbször a láb, de máshol is előfordulhat). Utána pedig hosszú ideig 'hasbaszúrós' véralvadásgátló injekciót kell kapni.

A tüdőembólia tünetei attól is függnek, hogy melyik és mekkora artéria záródott el, milyen lassan, vagy gyorsan.

Embólia, az ultrahang nem látja - Fiamnak miért kellett meghalnia?
Visszér, Bihari doktor elérhetősége
Visszerek, seprűvénák - 20 éves férfi ...

Embólia : A véráramba jutott anyag (leggyakrabban vérrög) a vérrel tovasodródik, majd valahol "elakad', beékelődik az ér üregébe, sőt el is zárhatja. Ilyenkor az ér ellátási területén szövetelhalás következhet be.

légembólia vagy pneumohydropericardium esetén hallható pezsgő, habzó szívzörej Szin.: vízkerék zörej
malpozíció
dystopia, rendellenes elhelyezkedés ...

Tüdőembólia a mesterséges megtermékenyítésben részesült nők körében tízezerből 8,1 esetben, a normális terhességen átesetteknél pedig tízezerből 6,0 volt.

Tüdőembólia Asztma Légmell Mellhártyagyulladás Sarcoidosis Szamárköhögés Szénanátha Tüdőfibrózis Tüdőgyulladás Tüdőödéma Tüdőrák
Betegség
Tüdőödéma ...

A Légembólia egyik típusa. Abban az esetben alakul ki, ha nagy nyomású térből hirtelen kis nyomású térbe kerül az ember. Mélyvízi búvároknál gyakori betegség
Kis csomó
Kisméretű, gömbölyded, változó szöveti összetételű duzzanat.

A tüdőembólia - ami miatt nemrég a teniszcsillag Serena Williams is kórházba került - okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba.
Bővebben...
Vigyázat, a sok ülés vérrögöt okoz a tüdőben! ...

embólia.
38 éves haemophiliás nő. Jobb oldali mellkasi fájdalom, haemoptoe, D-dimer pozitivitás. Jobb oldalon az S9-ben és S10-ben 2 cm-es subatelectasiás területek, környezetükben tejüvegszerű fedettséggel.

Trombózis, embólia keletkezése szintén megelőzhető a megfelelő fektetéssel, illetve mozgatással, ha sikerül biztosítani a jó keringést.
Az ápolási tervről ...

trombózis-, embólia-, alvadási zavar profilaxis:
LACHESIS C - 7 (esténként lo napig) varicositas, toxaemia (hypertonia)
CROTALUS C - 3o (3 - 4 adag) ...

Tartós meleg: embólia, szívinfarktus kockázata, erősödő gyulladási hajlam, depresszió, alvászavarok jelentkezése, növekedő baleseti kockázat.
Alacsony légköri nyomás: fejfájás, szívinfarktus kockázata.

A vénás tromboembólia az érrendszer egyik leggyakrabban előforduló betegsége. Az érintettek pontos számát nem ismerjük, mivel a betegség sokszor tünetmentesen zajlik, és sok beteg már csak annak kései következményeivel kerül orvoshoz.

Szapora szívverés; hirtelen kialakuló, megmagyarázhatatlan légszomj, légvételre fokozódó, szúró mellkasi fájdalom; köhögés, véres köpetürítés már tüdőembólia jele lehet, ami a mélyvénás trombózis legsúlyosabb szövődménye.

Életveszélyt akkor jelent a trombózis, ha a folyamatosan leszakadó vérrögök krónikus tüdőembóliát okoznak. Amennyiben ezek a trombusok a tüdőn is átjutnak, agyér-embólia lehet a végeredmény.

Tüdőembólia akkor fordul elő, ha egy vérrög elzárja valamelyik tüdőartériát. A tünetek hirtelen lépnek fel: belégzéskor jelentkező éles fájdalom - rendszerint az egyik oldalon -, légszomj, vér felköhögése.

Téli vitaminéhség Vitaminok télen Télen gyógyító növények Téli levesek Magas vérnyomás A legjobb almás pite Fogamzásgátlótól tüdőembólia?

Ha az érpálya valamelyik szakaszán kialakult vérrög a vérkeringés során elvándorol a keletkezés helyéről, a vérárammal tovasodródik, majd valahol egy szűkebb érszakaszán megakad és elzárja a vér útját, embólia jön létre.

Mint az előzőekből láthattuk, a trombózis megelőzésére, a thrombus növekedésének, az embólia kialakulásának megakadályozására számos esetben alvadásgátló kezelésre van szükség.

A pitvarlebegés veszélyes ritmuszavar, mert magas kamrafrekvencia esetén keringés-összeomláshoz vezethet, és nagymértékben növeli az embólia lehetőségét.

Az aranyeres thrombosisból embólia soha nem keletkezik.A thrombus kialakulásakor fájdalom, feszítő érzés, idegentest érzés van, a fájdalom lassan enyhül és gyakran a thrombust fedő bőr elhalása miatt spontán kiürül, ilyenkor sötét, ...

Ezáltal megakadályozható a tüdőembólia, a szívinfarktus, az agy-embólia, valamint az üszkösödés, végső soron a láb amputálása. A lábon a fekély fölötti részeket kenjük be a kivonatával, vagy masszájával. A fekély alatt a láb felső részére kenhető.

tüdőembólia) jelentősen sikerült lecsökkenteni.
A rehabilitáció kórházi szakasza (első fázis) során orvos és gyógytornász felügyelete mellett történik a betegek mozgáskezelése, ...

Mélyvénás thrombosis: A láb mély vénáinak gyulladása, ami tüdőembólia vagy krónikus vénás elégtelenség veszélyével jár, azonnali kórházi kezelést indokol. Ennek a betegségnek a 2/3-a a bal lábon alakul ki.

Mélyvénás thrombosis és tudôembólia terhességben és gyermekágyban
Menopausalis és női climacterialis állapotok
Missed abortion
Myoma cervicis uteri
Myoma corporis uteri
Myoma és terhesség
NIDDM és terhesség ...

Tracy állapotát több tényező okozhatta: magzatvíz-embólia, az epidurális injekcióra adott allergiás válasz, szívritmuszavar vagy a méhlepény idő előtti leválása, amikor súlyos belső vérzés következik be.

Minden évben 100-180 ezer ember amerikai hal meg tüdőembólia miatt. Éppen ezért a Szív- és érrendszeri Betegségek Alapítvány arra bíztatja az amerikaiakat, főként a nőket, hogy tudjanak meg minél többet a vérrögök kialakulásáról.

Pulmonális embólia.
Takayasu szindróma az érgyulladások csoportjába tartozik. Kézfájdalom, zsibbadás, kíséretében jelentkezik, fiatal felnőtteken fordul elő.
Akut artériás embólia.

Például embólia gyanúja esetén a koponya helyett a mellkas megnyitása az első lépés; májcirrhózisban szenvedett elhunytaknál pedig a nyaki komplexumot gyakran a hasival együtt veszik ki, ...

Leszakadó vérrög esetén tüdőembólia tünetei:
A mély-vénás trombózis tünetei küzül az egyik legsúlyosabb közvetett következmény a tüdőembólia, tünetei:
fulladás
köhögés
nehézlégzés ...

Tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás- kezelés antibiotikumokkal, megelőzhető sok mozgás-ivás, légzési torna (kesztyűfújás); trombózis-embólia ellen: spicc-pipa folyamatosan ágyban, folyadék!, mozgás.
Később: ...

A mélyvénák elzáródása esetén a tüdőembólia elkerülése érdekében kötelező az ágynyugalom. A trombózis korai szakaszában ugyanis a vérrög leszakadhat a véna faláról, és tovasodródva a tüdőkeringésbe juthat.

A dialízis leggyakoribb szövődményei lehetnek a különböző fertőzések, melyek kórokozói a dialízissel összefüggésben kerülhetnek a véráramba, a dialízis utáni túl alacsony vérnyomás, szívritmuszavar a nem kellő ionegyensúly miatt, légembólia, ...

A műtétek általános veszélyei (pl. trombózis, embólia, sebfertőzés, kóros vérzés és/vagy vérzékenység, életveszélyes és kóros lázas állapot, kóros keringési reakció) egészséges egyénben ritkák, de előfordulhatnak.

Mellkasi fájdalmat egy sor más kór is kiválthat: a gerinc és a vállízület kopása, meszesedése, a tüdőgyulladás és a tüdőembólia, a bordaközi idegek víruseredetű gyulladása (Tietze-szindróma), az övsömör, ...

Tüdőembólia: olyan betegség, amikor a lábakban vérrög keletkezik, és a tüdőbe jut
Strukturális szívbetegségek: a pitvarfibrilláció leggyakoribb okai a szív strukturális elváltozásai ...

Az agyi erek meszesedése értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után. Máskor az agy állományának elhalását közvetlenül trombózis, embólia vagy roncsoló agyvérzés okozhatja.

A rapid kezdetű panaszok gyakran heveny mellkasi vagy hasi kórkép (leginkább myocardialis infarctus vagy tüdőembólia, ill. cholecystitis vagy pancreatitis) gyanúját keltik, és sok esetben ilyen irányú, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Elzáródás, Szindróma, Fekély, Sebészet

Betegségek  Elzáródás  Émelygés
2014.04.17

 
RSS Mobile