Kezdőlap (Elmebetegség)

 Betegségek 

  » »
 
   

Elmebetegség

Betegségek  Elkékülés  Elmegyógyászat

Az elmebetegség jelei
Miben különbözik a pszichológus a pszichiátertől és a pszichoterapeutától?
A pszichiáterek orvosdoktorok, akik az egyetem elvégzése után legalább négy évig részesültek elmegyógyászati képzésben.


elmebetegség
(Psychosis, Psychopathia), a központi idegrendszer azon megbetegedései, melyek a szellemi élet megzavarásával járnak. Noha a központi idegrendszer elváltozását az E.

Elmebetegség, kezelési módszerek
Szomatizáció
Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) ...

Főoldal Betegségek Betegségek részletesen Gyermekbetegségek Pszichés zavarok, elmebetegségek
Legfrissebb cikkeink a rovatban ...

Nem elmebetegség
Tévhit, hogy a depresszió 'elmebetegség'! Magyarul kedélybetegségnek nevezhetjük. Kialakulásában több tényező játszik szerepet. A depressziós epizódot gyakran valamilyen negatív életesemény provokálja.

Elmebetegségnek általában a tudathasadásos elmezavart (szkizofréniát), a paranoiát és a mániás depressziós pszichózist nevezzük. Ezek a kórképek a magyar lakosság körében körülbelül 1 százalékos arányban fordulnak elő.

Elmebetegségek kezelésére szolgáló eljárás, melynek során az agyon át vezetett elektromos árammal görcsöket váltanak ki. Syn elektroconvulsiv terápia.
fizikális terápia ...

'Elmebetegség szintjét elérő személyiségzavart, illetve elmebetegséget vagy szellemi leépülést okoz.'
'Ha a hozzájutás hiányában jelentkező megvonásos tünetek elérik az elmebetegség szintjét.' ...

Az elmebetegség egy tünete, általában schizophraeniás betegeknél jelentkezik, melyre jellemző egy másik egyén szavainak (echolalia), vagy mozdulatainak (echopraxia) utánzása és ismétlése. Syn echomimia. (echo + G. pathos, szenvedés)
echophrasia ...

FEJEZET Elmebetegség
Autizmus "
Asperger-kór és máshová nem sorolt általános fejlődési zavar "
Rett-szindróma
Gyermekkori dezintegratív betegség "
Gyermekkori skizofrénia "
Depresszió "
Mániás-depresszió "
Öngyilkos magatartás " ...

Epilepszia, egyes elmebetegségek, illetve a rák utolsó stádiuma esetén a csikung nem segít, sőt ellenjavallt. Minden egyéb esetben segíthet. Az eredmény a gyakorló szorgalmán, tehetségén és kitartásán múlik.
...

A skizofrénia olyan elmebetegség, melynél a beteg nem tudja elkülöníteni a valóságot a képzelgésektől, hallucinációktól, téveszméktől, lehetetlenné válik a logikus gondolkodás és az adott helyzetnek megfelelő viselkedés.

Az epilepszia nem elmebetegség!
A központi idegrendszer betegsége, amelynek következtében a betegnek ismétlődő, eltérő jellegű rohamai vannak.

Az elmebetegség is több ott, mint bárhol másutt. " /7./ Azt is hozzáfűzte azonban, hogy maguk az angolok is terjesztették az érzékeny idegrendszerükről szóló híreszteléseket. Ennek ugyanis hosszú ideig egyáltalán nem volt pejoratív mellékzöngéje.

Ez úton keletkező megnyilvánulsait legalábbis "ideggyengeségnek", "elmebetegségnek" igyekszik beállítani.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a depresszió kedélybetegség, mely a hangulati életet jelentősen befolyásolja, és nem elmebetegség.
A ma rendelkezésre álló terápiás módszerekkel a depresszió nagy sikerrel gyógyítható.

Egyes szakemberek szerint a pszichiátria egyik legnagyobb áttörése volt, amikor felfedezték, hogy a vérbaj (szifilisz) elmebetegséget okozhat, ami antibiotikummal gyógyítható.

Az elmebetegségek társadalmi veszélyessége nagyon is előtérben van, rendszeresen hírként közlik, ha történik egy ilyen esemény.

A fellépő testi jelenségeket természetesen ugyanolyan kritériumok alapján értelmezhetjük, mint a többi tünetet közben, pedig állandóan beleütközünk az elmebetegség határaiba.

öröklött és lelki elmebetegségek,
hiány- és anyagcsere-betegségek (pl. avitaminózis, diabetes mellitus),
tumorbetegség (csak a palliatív - analgatikus hatás miatti céllal),
TBC, SM,
szervi hegesedések (májcirrózis, nefrosclerózis), ...

Egy spanyolországi tanulmányban kimutatták, hogy a legtöbb, tudathasadásos elmebetegségben szenvedő beteg egyedülálló, munkanélküli férfi, s többnyire a szüleivel él.

A személyiségzavar betegség, de nem “elmebetegség'. Munkám során egyre több narcisztikus személyiség keres fel, azonban az esetek többségében egy olyan problémát, tünetet hoznak el, amelyek másodlagosak a személyiségzavar tekintetében.

Sokk
Lelki megrázkódtatás: idegsokk, áramütéssel kiváltott epilepsziás roham elmebetegségek kezelésére: elektrosokk.
A francia choc átvétele a choquer (megráz) ige nyomán, ennek eredetéről lásd sokíroz.

A diagnózis az anamnézis, a panszok és a tünetek értékelése során alakul ki. Több a szkizofréniával rokon elmebetegség létezik: téveszmés zavar, szkizotipiás zavar, rövid pszichotikus zavar, paranoid zavarok, akut és indukált paranoid zavarok, ...

A túlzott nyálelválasztás reflexesen a felső emésztőtraktusban fennálló gyulladásos folyamatok következménye is lehet. A tünet oka lehet: ideg és elmebetegség, nyálmirigyek gyulladása, stb.
A nyelés zavarai ...

Nincs köze az elmebetegségekhez, és csak igen ritkán jár a szellemi képességek csökkenésével. A mai kórszerű gyógyszerek mellett jól kezelhető, gyógyítható megbetegedés.

Gyakori, nem előidézett, és nem alvási szakban bekövetkező serdülőkori magömlés, idegbetegséggel, elmebetegséggel együtt járó sűrű szexuális késztetés, valamint örömérzés közben jelentkező fájdalom esetén is javallt fogyasztása.

Ez az élmény akár a drog használatát követően hónapokkal, évekkel később, újabb droghasználat nélkül is visszatérhet (='flashback').
az LSD használata szerepet játszhat elmebetegségek (paranoia, skizofrénia) kialakulásában, felszínre hozásában ...

- cukorbetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés esetén -, légzési nehézségekkel járó betegségnél - asztma, krónikus légcsőhurut -, szívproblémáknál - amikor a szív gyengén vagy kevésbé hatékonyan képes pumpálni a vért -, illetve elmebetegségeknél, ...

Ezekben az esetekben a baktérium károsíthatja a szívet, a szemet, az agyat, az idegrendszert, a csontokat, az ízületeket, vagy bármely más részét a szervezetnek. Ez a stádium évekig eltarthat, és a végső szakaszban elmebetegség, vakság, ...

Lásd még: Lásd még: Öngyilkos magatartás, Személyiségzavar, Folyás, Szenvedélybetegség, Szenvedélybetegségek

Betegségek  Elkékülés  Elmegyógyászat

 
RSS Mobile