Kezdőlap (Elkékülés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Elkékülés

Betegségek  Elgörbülés  Elmebetegség

Kislányuk kezeinek elkékülését nagy valószínuséggel átmeneti keringési zavar okozta. Ezt csecsemokorban gyakran látjuk, például ölbe vett baba lábai, esetleg vállon fekvo baba lógó karja, elszínezodhet foltosan lilás-kékessé. A testhelyzet megváltozása után ez megszunik.


a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés, cyanosis (elkékülés),
véres vagy elszíneződött köpet,
mellkasi fájdalom,
megváltozott tudatállapot,
három napon túl fennálló magas láz,
a vérnyomás csökkenése, ...

Ezek azok, melyek elkéküléssel (cyanosissal) járnak, hiszen a szervekhez oxigénben szegény vér jut, mivel az elhasznált vérnek csak egy része tud oxigénben feldúsulni a tüdőn keresztül.

a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, általános állapotromlás, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, elkékülés (cianózis), fáradtság, fejfájás, fényérzékenység, fokozott szomjúságérzés, fül fájdalom, gerinc fájdalom, ...

Márványozott bőr: Az ajkak, körmök vagy a lábujjak elkékülése, vagy a bőr márványozott színe leggyakrabban annak a jele, hogy a cscsemő fázik. Fiatal csecsemőkorban a bőralatti zsírpárnák még vékonyak, ezért még 'melegben' is fázhatnak.

A láz lázgörcsöt idézhet elő, ami sápadtsággal, a száj ~ével, az izmok megfeszülésével és rángatózással jár. Habár hasonlít az epilepsziás rohamra, semmi köze az epilepsziához.

A progresszív szisztémás szklerózis a kézujjak rohamszerű elfehéredésével, ~ével kezdődik. Ez az ún. Raynaud-jelenség főleg hideg hatására jelentkezik az erek rendellenessége miatt. Három fázisból áll, először az ujjak vége fájdalmassá válik, elfehéredik, majd ellilul, végül kivörösödik.

A sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, a mellkas felfújt állapota , súlyos roham esetén ~ és légzési elégtelenség, mely néha akár halálhoz is vezethet. Tünetek már kisgyermekkorban jelentkezhetnek. Leggyakrabban 3 éves kor után.

- Ajak és nyelv ~e.
- Aluszékonyság.
Az érintett terület
a gyermek állapota rosszabbodik, haladéktalanul hívjunk orvost, súlyos esetben mentőt.
Mit várhatunk az orvostól?
- Ha az orvos a fertőzést enyhének tartja, tanácsot ad az otthoni ápolás módját illetően.

- A belégzés pillanatában, köhögés, nehéz légzés, ~ keletkezik. Az idegen anyagok izgató hatása és a társuló bakteriális fertőzés tüdőgyulladást okozhat. A tüdőgyulladás többnyire a tüdő jobb felső lebenyében helyezkedik el.

A Raynaud-szindrómára rohamszerűen jelentkező sápadtság majd ~ jellemző a kéz ujjain (és ritkábban a lábujjakon is), melyet hideghatás vagy néha stressz, bizonyos gyógyszerek válthatnak ki. A roham elmúlásával erőteljes vörösség, lüktető fájdalom, érzészavar és enyhe duzzanat léphet fel.

Raynaud-jelenség, mely az erek rendellenes érzékenysége következtében egy vagy több ujj rohamszerű elsápadását és ~ét jelenti a hideg és/vagy ritkábban az érzelmi stressz hatására.

Köpetürítés (átlátszó), megnyúlt kilégzés, szapora szívverés, légzési segédizmok használata. Súlyos esetben cianózis (~), eszméletvesztés is felléphet.
Kezelése, alkalmazott terápiák
Roham esetén inhalációs béta-2-agonisták, megelőzésre szteroidok, leukotrién antagonisták.

állandóan csorgó nyál, magzatvíz vagy nyálka hányása, szörcsögő légzés, köhögés, ~
Diagnózis ...

periódikus légzéstől (ami a normális légzés egy fajtája a csecsemőkben). A periódikus légzés során rövid szüneteket követ átmeneti gyors légzés. Apnoe során legalább 20 másodpercig nincs légzés, amit ~ (vagy elszürkülés) és lassult szívverés kísér.

Magas, 39 fok feletti láz esetén, vagy ha a kisbaba lázgörcsöt kap - melynek jele az arc ~e, a kezek és lábak szabályozhatatlanul remegnek - az orvos megérkezéséig langyos vizes borogatással szükséges a testet hűteni. Hányás esetén ki kell tisztítani a szájüreget.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sebészet, Allergia, Szindróma, Fejlődési rendellenesség, Cukorbetegség?

◄ Elgörbülés   Elmebetegség ►
 
RSS Mobile