Kezdőlap (Elkékülés)

 Betegségek 

  » »
 
   

Elkékülés

Betegségek  Elgörbülés  Elmebetegség

Kislányuk kezeinek elkékülését nagy valószínuséggel átmeneti keringési zavar okozta. Ezt csecsemokorban gyakran látjuk, például ölbe vett baba lábai, esetleg vállon fekvo baba lógó karja, elszínezodhet foltosan lilás-kékessé.


a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés, cyanosis (elkékülés),
véres vagy elszíneződött köpet,
mellkasi fájdalom,
megváltozott tudatállapot, ...

Ezek azok, melyek elkéküléssel (cyanosissal) járnak, hiszen a szervekhez oxigénben szegény vér jut, mivel az elhasznált vérnek csak egy része tud oxigénben feldúsulni a tüdőn keresztül.

a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, általános állapotromlás, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, elkékülés (cianózis), fáradtság, fejfájás, fényérzékenység, ...

Márványozott bőr: Az ajkak, körmök vagy a lábujjak elkékülése, vagy a bőr márványozott színe leggyakrabban annak a jele, hogy a cscsemő fázik. Fiatal csecsemőkorban a bőralatti zsírpárnák még vékonyak, ezért még 'melegben' is fázhatnak.

A láz lázgörcsöt idézhet elő, ami sápadtsággal, a száj elkékülésével, az izmok megfeszülésével és rángatózással jár. Habár hasonlít az epilepsziás rohamra, semmi köze az epilepsziához.

A progresszív szisztémás szklerózis a kézujjak rohamszerű elfehéredésével, elkékülésével kezdődik. Ez az ún. Raynaud-jelenség főleg hideg hatására jelentkezik az erek rendellenessége miatt.

A sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, a mellkas felfújt állapota , súlyos roham esetén elkékülés és légzési elégtelenség, mely néha akár halálhoz is vezethet.

- Ajak és nyelv elkékülése.
- Aluszékonyság.
Az érintett terület
a gyermek állapota rosszabbodik, haladéktalanul hívjunk orvost, súlyos esetben mentőt.
Mit várhatunk az orvostól?

- A belégzés pillanatában, köhögés, nehéz légzés, elkékülés keletkezik. Az idegen anyagok izgató hatása és a társuló bakteriális fertőzés tüdőgyulladást okozhat. A tüdőgyulladás többnyire a tüdő jobb felső lebenyében helyezkedik el.

A Raynaud-szindrómára rohamszerűen jelentkező sápadtság majd elkékülés jellemző a kéz ujjain (és ritkábban a lábujjakon is), melyet hideghatás vagy néha stressz, bizonyos gyógyszerek válthatnak ki.

Raynaud-jelenség, mely az erek rendellenes érzékenysége következtében egy vagy több ujj rohamszerű elsápadását és elkékülését jelenti a hideg és/vagy ritkábban az érzelmi stressz hatására.

Köpetürítés (átlátszó), megnyúlt kilégzés, szapora szívverés, légzési segédizmok használata. Súlyos esetben cianózis (elkékülés), eszméletvesztés is felléphet.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

állandóan csorgó nyál, magzatvíz vagy nyálka hányása, szörcsögő légzés, köhögés, elkékülés
Diagnózis ...

periódikus légzéstől (ami a normális légzés egy fajtája a csecsemőkben). A periódikus légzés során rövid szüneteket követ átmeneti gyors légzés. Apnoe során legalább 20 másodpercig nincs légzés, amit elkékülés (vagy elszürkülés) és lassult szívverés ...

Magas, 39 fok feletti láz esetén, vagy ha a kisbaba lázgörcsöt kap - melynek jele az arc elkékülése, a kezek és lábak szabályozhatatlanul remegnek - az orvos megérkezéséig langyos vizes borogatással szükséges a testet hűteni.

Később az ajkak szürkesége, elkékülése is megfigyelhető. Az oxigén hiánya és a széndioxid visszatartása miatt kezdetben fokozott ingerlékenység, majd később tudatzavar, eszméletvesztés is felléphet.

Lásd még: Lásd még: Sebészet, Allergia, Szindróma, Fejlődési rendellenesség, Cukorbetegség

Betegségek  Elgörbülés  Elmebetegség

 
RSS Mobile