Kezdőlap (Elgörbülés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Elgörbülés

Betegségek  Elfajulás  Elkékülés

az állatoknál bonctanilag és kórtanilag teljesen azonos az ember angolkórjával, jellemző tünetei itt is a csontok különböző elgörbülései, ízületi végeik megvastagodása, a hátgerinc, bordák és medence különféle elferdülései, minek következtében a beteg állatok járása nehézkessé, ...


A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen.

Az angolkórt elsősorban fényhiány (D-vitamin-hiány) okozza, melynek következtében zavarok támadnak a kalcium- és a foszfát anyagcserében, ami a csontok elgörbüléséhez, növekedési zavarokhoz és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. Többnyire a gyerekek körében fordul elő.

A szerkezeti, strukturális scoliosisgerincferdülés nem csupán a gerinc oldalirányú elgörbülését, hanem azzal egy időben a gerinc torzióját , az egyes csigolyák vízszintes síkban történő elcsavarodását és a nyílirányú görbületek csökkenését is jelenti.

Az angolkór jellemző tünetei a csontok különböző elgörbülései, az ízületi végek megvastagodása, a hátgerinc, bordák és medence különféle elferdülései.

Peyronie betegség: A hímvessző abnormális ~e, mely merevedéskor okozhat károsodást.
Húgycsőgyulladás: A húgycső begyulladása vagy fertőzése, mely fájdalmat okoz. A húgycsőgyulladás gyakran a gonorrhea és a klamídia betegségek következménye.

A végtagok hosszú csöves csontjainak elhajlásában megnyilvánuló csontváz-dysplasia; az érintett végtag maradandó ~ével vagy íveltségével. (G. kamptos, hajlott + melos, végtag)
camptomeliás
Camptomeliaban előforduló vagy arra jellemző elváltozás, állapot.

A Dupuytren-kontraktúra a rostszövet kötegeinek a folyamatos zsugorodása a tenyérben, mely az ujjak ~éhez, és végül karomszerű kéztartáshoz vezet.
Nincs még bejegyzés.
Hasznos linkek ...

Általában a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, ill. 12-15 éves életkorban. A gerinc oldalirányú ~ét a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri, mely a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet.

Alacsony vagy magas káliumszint a vérben
Kálciumlerakódások a vesében
Kiszáradás
A csontok fájdalmas ellágyulása és ~e (csontlágyulás vagy angolkór).

Nőknél előfordulhatnak klitorális adhéziók, férfiaknál a "Peyronie's" betegség (induratio penis plastica, vagyis a pénis jelentős ~e) kezdődhet. De lehet tisztán pszichológiai oka is, például szorongások és feszültségek.

Míg a gerinc nyílirányú görbületi rendellenességei (lordózis, kifózis) oldalról szembetűnők, gerincferdülés, scoliosis esetén homloksíkban látható a gerinc ~e.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Angolkór, Daganat, Köszvény, Bőrbetegség?

◄ Elfajulás   Elkékülés ►
 
RSS Mobile