Kezdőlap (Dongaláb)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dongaláb

Betegségek  Dizentéria  Down kór

Dongaláb tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Veleszületett dongaláb) ...


Dongaláb

A dongaláb a lábfejek leggyakoribb tartási rendellenessége. Az esetek egy részében veleszületett problémáról van szó, máskor viszont a méhen belüli téraránytalanság okozhatja.

dongaláb
a láb állásának az a kóros eltérése, midőn a láb hossztengelye körül befelé van fordulva ugy, hogy a láb belső széle fel van emelve, külső széle pedig lejebb van szállva és a talp befelé, a láb hátsó felszine pedig kifelé áll.

Dongaláb oldalak
Magyar Ortopéd Társaság
Szebben szeretnék járni egyesület
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja
Fórum
A dongaláb
Dongaláb-helyzet (pes equinovarus) ...

Dongaláb
A lábfej jellegzetes befelé fordulása, ami lehet veleszületett és szerzett is. Or-topédiai kezelést igényel.
Még ajánljuk ...

A ~ deformitástól el kell különíteni a befelé hajló lábat (pes adductus), a felcsapott lábat (calcaneus lábállás), a hasonfekvő lábtartást, amely gyakran észlelhető eltérés koraszülött, tartósan inkubátorbam tartott, rendszeresen hason alvó csecsemőkön.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > D > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~:
Kérdés:
Egy ismerősöm nevében írom a következő sorokat. Van egy 3 éves kisfiúk aki ~bal született. Megműtötték.
Azóta rendszeres ellenőrzésre járnak. A lábfej azonban még mindig egy kissé befelé fordul. Szeretnék tudni, hogy lehetne ezen valamiképp javítani.

~
Legsúlyosabb a veleszületett lábdeformitások közül a ~, ilyenkor a csecsemő lába bokaízületben fokozottan meghajlik, a sarok és a láb befelé fordul. Kezelés nélkül a beteg gyermekek nem tudnak a talpukra lépni, lábuk külső élén járnak.

~: a lábfej vagy lábfejek elcsavarodását jelenti befelé vagy kifelé. Az esetek 50%-ban mindkét láb ilyen módon fejlődik. A járás a külső lábszélen történik, de súlyosabb esetben, amikor az elcsavarodás mértéke nagyobb, a járás történhet a lábháton is.

~ - pes varus, varus foot
dongalóláb - pes equinovarus, horse foot
dongatérdállás - gunu varum, bowleg ...

~ (Pes varus)
jellemzés: olyan veleszületett fejlődési rendellenesség, amelyben a lábfejek deformitása a hordódongához hasonló alakú - általában kétoldali az érintettség - nemcsak önállóan fordulhat elő, hanem más betegségekkel együtt is megjelenhet (pl. arthrogryposis) ...

~ Az egyik leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenesség, legtöbbször fiúknál fordul elő. Ultrahanggal nem mutatható ki, a születéskor azonban rögtön diagnosztizálható. ~ról beszélünk, ha a lábfej helyzetéből elcsavarodik, a lábfej befelé fordul.

~
Az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, melynek két fajtája van- ...

~: többnyire mindkét lábat érinto multifaktoriális fejlodési rendellenesség, melyben a lábfejek erosen befelé fordulva állnak. Születés után ortopédiai korrekció szükséges. Lásd még: multifaktoriális.

~
Címkefelhő
allergia bulvár cukorbetegség daganat depresszió diabetes diabetes mellitus diabétesz diagnosis diéta dohányzás egyetem egészségpolitika egészségügy elhízás emlőrák fejfájás fertőzés fogamzásgátlás fogamzásgátló fogyókúra folyás fájdalom genetika gyermek gyulladás gyógyszer ...

~ú (láb deformitás).
talipes
~. Minden, a talust magában foglaló lábdeformitás.

Veleszületett ~ (pes equinovarus congenitus)
A veleszületett ~ a lábfejek leggyakoribb tartási rendellenessége, mely a boka, a sarkak és az ujjak deformitásában és csavarodásában nyilvánul meg.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

Már fiatal korban megjelenek a csontrendszeri elváltozások (~, gerinc- és mellkas torzulás) Lehetnek melléktünetei is, mint például ekcéma, pajzsmirigy duzzadás. A betegség felnőttkorban is jelentkezhet, ezt csontlágyulásnak ( oszteomalácia) nevezik. Az angolkór eredete a 18-19.

Ez a varus (~ vagy óláb) jelenség erősen kinyújtja a láb külső oldali izmait és ínszalagjait, és ezzel egyidőben összenyomja a térdízületet a láb belső oldalán. [b]- A lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal?

(68.ábra)Mindenképpen indokolt elvégzése, ha a klinikai vizsgálat felveti a dysplasia gyanúját, vagy rizikófaktor (farfekvés, ikerszülés, családban csípőficam, oligohydramnion, ~, neuromuscularis betegségek) fennállása esetében szűrővizsgálatként alkalmazható.

10. Pes equinovarus congenitus (~)
A láb leggyakoribb fejlődési rendellenessége. Az equinus-helyzet (lóláb) a láb flexiós tartása. Az alsó ugróízület és a talp adductiós helyzetben van (varus). A flexorok inai és az ízületi szalagok ebben az állásban megrövidültek.

Alsó végtag elváltozásia: veleszületett csípőficam, Schlatter-Osgood-féle betegség, ~ (pes varus congenitus), X láb (genu valgum), O láb (genu recurvatum), lábboltozat süllyedés
2. Belgyógyászati betegségek
szerzett billentyűhibák (szűkület, billentyűelégtelenség) ...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s ~a volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.
Tovább... » ...

~bal születtem, az elsők között műtöttek hajdanán, Dr. Koncz professzor egyik utolsó betege voltam. Hazánkban ekkor kezdődött a gyógyítása. Most meg az SM. TUDOM (sic!), hogy megtalálják a jelenleg még gyógyíthatatlan betegségünk gyógymódját, még életemben. Addig meg tűrök.

Kényszertartás miatti fejlődési rendellenességek (csípőficam, ferdenyak, ~)
Oxigénhiány (főként a "B" magzatnál)
Összenövések ...

A lábfej anomaliák átlagos előfordulási gyakorisága 100 szülésenként 1 eset. Szerencsére ezek többsége functionalis (pl. metatarsus adductus) és nem anatómiai elváltozás (pl. részleges ~, talipes varus vagy metatarsus varus).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Cukorbetegség, Fejlődési rendellenesség, Szindróma, Sebészet?

◄ Dizentéria   Down kór ►
 
RSS Mobile