Kezdőlap (Dongaláb)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Dongaláb


 

Dongaláb

Betegségek  Dizentéria  Down kór

Dongaláb tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Veleszületett dongaláb) ...
A a lábfejek leggyakoribb tartási rendellenessége. Az esetek egy részében veleszületett problémáról van szó, máskor viszont a méhen belüli téraránytalanság okozhatja.

dongaláb
a láb állásának az a kóros eltérése, midőn a láb hossztengelye körül befelé van fordulva ugy, hogy a láb belső széle fel van emelve, külső széle pedig lejebb van szállva és a talp befelé, a láb hátsó felszine pedig kifelé áll.

oldalak
Magyar Ortopéd Társaság
Szebben szeretnék járni egyesület
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja
Fórum
A
-helyzet (pes equinovarus) ...

Dongaláb
A lábfej jellegzetes befelé fordulása, ami lehet veleszületett és szerzett is. Or-topédiai kezelést igényel.
Még ajánljuk ...

A deformitástól el kell különíteni a befelé hajló lábat (pes adductus), a felcsapott lábat (calcaneus lábállás), a hasonfekvő lábtartást, amely gyakran észlelhető eltérés koraszülött, tartósan inkubátorbam tartott, ...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > D > Dongaláb
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Dongaláb ...

:
Kérdés:
Egy ismerősöm nevében írom a következő sorokat. Van egy 3 éves kisfiúk aki bal született. Megműtötték.
Azóta rendszeres ellenőrzésre járnak. A lábfej azonban még mindig egy kissé befelé fordul.

A dongaláb kezelése

A könnyű esetek nem igényelnek kezelést, de bizonyos gyerekeknek szükségük lesz orvosi beavatkozásra.


Legsúlyosabb a veleszületett lábdeformitások közül a , ilyenkor a csecsemő lába bokaízületben fokozottan meghajlik, a sarok és a láb befelé fordul.

Dongaláb: a lábfej vagy lábfejek elcsavarodását jelenti befelé vagy kifelé. Az esetek 50%-ban mindkét láb ilyen módon fejlődik.

- pes varus, varus foot
dongalóláb - pes equinovarus, horse foot
dongatérdállás - gunu varum, bowleg ...

Dongaláb (Pes varus)
jellemzés: olyan veleszületett fejlődési rendellenesség, amelyben a lábfejek deformitása a hordódongához hasonló alakú - általában kétoldali az érintettség - nemcsak önállóan fordulhat elő, ...

Az egyik leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenesség, legtöbbször fiúknál fordul elő. Ultrahanggal nem mutatható ki, a születéskor azonban rögtön diagnosztizálható.

Dongaláb
Az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, melynek két fajtája van- ...


Veleszületett, gyakran kétoldali lábtartási hiba. A talp befelé néz, a láb külső széle lejjebb áll és így a láb legalsó részét képezi.

Dongaláb: többnyire mindkét lábat érinto multifaktoriális fejlodési rendellenesség, melyben a lábfejek erosen befelé fordulva állnak. Születés után ortopédiai korrekció szükséges. Lásd még: multifaktoriális.


Címkefelhő
allergia bulvár cukorbetegség daganat depresszió diabetes diabetes mellitus diabétesz diagnosis diéta dohányzás egyetem egészségpolitika egészségügy elhízás emlőrák fejfájás fertőzés fogamzásgátlás fogamzásgátló fogyókúra folyás ...

Dongalábú (láb deformitás).
talipes
Dongaláb. Minden, a talust magában foglaló lábdeformitás.

Már fiatal korban megjelenek a csontrendszeri elváltozások (, gerinc- és mellkas torzulás) Lehetnek melléktünetei is, mint például ekcéma, pajzsmirigy duzzadás.

Ez a varus (dongaláb vagy óláb) jelenség erősen kinyújtja a láb külső oldali izmait és ínszalagjait, és ezzel egyidőben összenyomja a térdízületet a láb belső oldalán. [b]- A lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal?

(68.ábra)Mindenképpen indokolt elvégzése, ha a klinikai vizsgálat felveti a dysplasia gyanúját, vagy rizikófaktor (farfekvés, ikerszülés, családban csípőficam, oligohydramnion, , neuromuscularis betegségek) fennállása esetében ...

Leggyakrabban a csipőficam, dongaláb és ferde nyak jár együtt. Emellett kapcsoldóhatnak még ezekkel a koponya alakváltozásai, az arc összenyomottsága, a mellkas és a gerinc deformitása, a rendellenes tartású kéz és más izületi deformációk.

Pes equinovarus congenitus ()
A láb leggyakoribb fejlődési rendellenessége. Az equinus-helyzet (lóláb) a láb flexiós tartása. Az alsó ugróízület és a talp adductiós helyzetben van (varus).

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, ...

Alsó végtag elváltozásia: veleszületett csípőficam, Schlatter-Osgood-féle betegség, (pes varus congenitus), X láb (genu valgum), O láb (genu recurvatum), lábboltozat süllyedés
2. Belgyógyászati betegségek ...

Dongalábbal születtem, az elsők között műtöttek hajdanán, Dr. Koncz professzor egyik utolsó betege voltam. Hazánkban ekkor kezdődött a gyógyítása. Most meg az SM.

Kényszertartás miatti fejlődési rendellenességek (csípőficam, ferdenyak, )
Oxigénhiány (főként a "B" magzatnál)
Összenövések ...

Lásd még: Lásd még: Pajzsmirigy, Cukorbetegség, Szindróma, Ortopédia, Sebészet

Betegségek  Dizentéria  Down kór

 
RSS Mobile