Kezdőlap (Dongaláb)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dongaláb

Betegségek  Dizentéria  Down kór

Dongaláb tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Veleszületett dongaláb) ...


Dongaláb

A dongaláb a lábfejek leggyakoribb tartási rendellenessége. Az esetek egy részében veleszületett problémáról van szó, máskor viszont a méhen belüli téraránytalanság okozhatja.

dongaláb
a láb állásának az a kóros eltérése, midőn a láb hossztengelye körül befelé van fordulva ugy, hogy a láb belső széle fel van emelve, külső széle pedig lejebb van szállva és a talp befelé, a láb hátsó felszine pedig kifelé áll.

Dongaláb oldalak
Magyar Ortopéd Társaság
Szebben szeretnék járni egyesület
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja
Fórum
A dongaláb
Dongaláb-helyzet (pes equinovarus) ...

Dongaláb
A lábfej jellegzetes befelé fordulása, ami lehet veleszületett és szerzett is. Or-topédiai kezelést igényel.
Még ajánljuk ...

A dongaláb deformitástól el kell különíteni a befelé hajló lábat (pes adductus), a felcsapott lábat (calcaneus lábállás), a hasonfekvő lábtartást, amely gyakran észlelhető eltérés koraszülött, tartósan inkubátorbam tartott, rendszeresen hason alvó csecsemőkön.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > D > Dongaláb
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Dongaláb ...

Dongaláb:
Kérdés:
Egy ismerősöm nevében írom a következő sorokat. Van egy 3 éves kisfiúk aki dongalábbal született. Megműtötték.
Azóta rendszeres ellenőrzésre járnak. A lábfej azonban még mindig egy kissé befelé fordul. Szeretnék tudni, hogy lehetne ezen valamiképp javítani.

Dongaláb
Legsúlyosabb a veleszületett lábdeformitások közül a dongaláb, ilyenkor a csecsemő lába bokaízületben fokozottan meghajlik, a sarok és a láb befelé fordul. Kezelés nélkül a beteg gyermekek nem tudnak a talpukra lépni, lábuk külső élén járnak.

Dongaláb: a lábfej vagy lábfejek elcsavarodását jelenti befelé vagy kifelé. Az esetek 50%-ban mindkét láb ilyen módon fejlődik. A járás a külső lábszélen történik, de súlyosabb esetben, amikor az elcsavarodás mértéke nagyobb, a járás történhet a lábháton is.

dongaláb - pes varus, varus foot
dongalóláb - pes equinovarus, horse foot
dongatérdállás - gunu varum, bowleg ...

Dongaláb (Pes varus)
jellemzés: olyan veleszületett fejlődési rendellenesség, amelyben a lábfejek deformitása a hordódongához hasonló alakú - általában kétoldali az érintettség - nemcsak önállóan fordulhat elő, hanem más betegségekkel együtt is megjelenhet (pl. arthrogryposis) ...

Dongaláb Az egyik leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenesség, legtöbbször fiúknál fordul elő. Ultrahanggal nem mutatható ki, a születéskor azonban rögtön diagnosztizálható. Dongalábról beszélünk, ha a lábfej helyzetéből elcsavarodik, a lábfej befelé fordul.

Dongaláb
Az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, melynek két fajtája van- ...

Dongaláb
Veleszületett, gyakran kétoldali lábtartási hiba. A talp befelé néz, a láb külső széle lejjebb áll és így a láb legalsó részét képezi.
A láb nyugalmi állapotában a sarok kiáll, a lábujjak közelebb vannak a sípcsont elülső széléhez, mint normálisan.

Dongaláb: többnyire mindkét lábat érinto multifaktoriális fejlodési rendellenesség, melyben a lábfejek erosen befelé fordulva állnak. Születés után ortopédiai korrekció szükséges. Lásd még: multifaktoriális.

Dongaláb
Címkefelhő
allergia bulvár cukorbetegség daganat depresszió diabetes diabetes mellitus diabétesz diagnosis diéta dohányzás egyetem egészségpolitika egészségügy elhízás emlőrák fejfájás fertőzés fogamzásgátlás fogamzásgátló fogyókúra folyás fájdalom genetika gyermek gyulladás gyógyszer ...

Dongalábú (láb deformitás).
talipes
Dongaláb. Minden, a talust magában foglaló lábdeformitás.

Veleszületett dongaláb (pes equinovarus congenitus)
A veleszületett dongaláb a lábfejek leggyakoribb tartási rendellenessége, mely a boka, a sarkak és az ujjak deformitásában és csavarodásában nyilvánul meg.
Betegségek - tünetek és kezelések ...

Már fiatal korban megjelenek a csontrendszeri elváltozások (dongaláb, gerinc- és mellkas torzulás) Lehetnek melléktünetei is, mint például ekcéma, pajzsmirigy duzzadás. A betegség felnőttkorban is jelentkezhet, ezt csontlágyulásnak ( oszteomalácia) nevezik. Az angolkór eredete a 18-19.

Ez a varus (dongaláb vagy óláb) jelenség erősen kinyújtja a láb külső oldali izmait és ínszalagjait, és ezzel egyidőben összenyomja a térdízületet a láb belső oldalán. [b]- A lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal?

(68.ábra)Mindenképpen indokolt elvégzése, ha a klinikai vizsgálat felveti a dysplasia gyanúját, vagy rizikófaktor (farfekvés, ikerszülés, családban csípőficam, oligohydramnion, dongaláb, neuromuscularis betegségek) fennállása esetében szűrővizsgálatként alkalmazható.

10. Pes equinovarus congenitus (dongaláb)
A láb leggyakoribb fejlődési rendellenessége. Az equinus-helyzet (lóláb) a láb flexiós tartása. Az alsó ugróízület és a talp adductiós helyzetben van (varus). A flexorok inai és az ízületi szalagok ebben az állásban megrövidültek.

Alsó végtag elváltozásia: veleszületett csípőficam, Schlatter-Osgood-féle betegség, dongaláb (pes varus congenitus), X láb (genu valgum), O láb (genu recurvatum), lábboltozat süllyedés
2. Belgyógyászati betegségek
szerzett billentyűhibák (szűkület, billentyűelégtelenség) ...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.
Tovább... » ...

Dongalábbal születtem, az elsők között műtöttek hajdanán, Dr. Koncz professzor egyik utolsó betege voltam. Hazánkban ekkor kezdődött a gyógyítása. Most meg az SM. TUDOM (sic!), hogy megtalálják a jelenleg még gyógyíthatatlan betegségünk gyógymódját, még életemben. Addig meg tűrök.

Kényszertartás miatti fejlődési rendellenességek (csípőficam, ferdenyak, dongaláb)
Oxigénhiány (főként a "B" magzatnál)
Összenövések ...

A lábfej anomaliák átlagos előfordulási gyakorisága 100 szülésenként 1 eset. Szerencsére ezek többsége functionalis (pl. metatarsus adductus) és nem anatómiai elváltozás (pl. részleges dongaláb, talipes varus vagy metatarsus varus).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Cukorbetegség, Fejlődési rendellenesség, Szindróma, Sebészet?

◄ Dizentéria   Down kór ►
 
RSS Mobile