Kezdőlap (Dementia)

 Betegségek 

  » »
 
   

Dementia

Betegségek  Demencia  Dengue-láz

Dementia: Elmegyengeség, különösen időskori elbutulás formájában lép fel az agy elsorvadása miatt. Ezt jelentős emlékezetvesztés követi, amely a racionális gondolkodás és ítélőképesség lassú, de állandó gyengülésével és regresszióval jár.


A "dementia" jelentése: Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan hanyatlása.

Dementia
A szellemi képességek romlásának előrehaladott állapota, elbutulás. Főbb jellemzői: csökkent memória- és ítélőképesség, amelyhez gyakran rossz tájékozódó képesség, szellemi gátoltság, személyiségzavar társul.

Dementia I.- Általános tudnivalók
A dementia(ejtsd: demencia) lehet tünet és betegség, amit az agy organikus károsodása okoz.

Pseudodementia
Pseudodementia,
A depresszió egysúlyos formája ahol a kognitív elváltozások a demenciát mímelik.

Depresszió, delírium, dementia
Hangulatzavarok - szorongásos zavarok
A depresszió az idős emberek leggyakrabban előforduló pszichés problémája, különösen friss traumákat - házastárs elveszítése, ...

Dementia
Definíció
Chronicus, több funkciót is jelentősen érintő, fokozatos progressiót mutató mentalis deficit-tünetegyüttes, melyben az alábbi tünetek dominálnak: ...

dementia -demencia - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.
[reklám kicsi]"
dementia
depléció - depletio - jelentése. A szó megvonást jelent.

Dementia: a cognitiv funkció zavara, melynek tünetei:
feledékenység (raktározó emlékezet zavara)
korábban megtanult ismeretek elvesztése (felidéző emlékezet zavara)
absztrakciós képességek csökkenése ...

dementia
Általában az intellektus és a gondolkodás progresszív romlását jelenti, ugyanakkor nem károsodik a felfogás, a tudat. Különböző betegségek, leggyakrabban organikus agyi megbetegedések okozzák.

latin: dementia = értelmi hanyatlás, elbutulás
Az ideggyógyászati betegségek közé tartozó kórkép. 65 év felett a lakosság még csak 1%-a érintett, de ekkor is már enyhe értelmi hanyatlás 10-15%-ban előfordulhat.

a multi-infarct dementia egyik oka, a fehérállományban sok elhalás, infarctus és lacuna látható.
binuclearis
kétmagvú (pl. sejt) ...

Számos oka lehet a dementia kialakulásának, de a tünetek nagyon hasonlítanak: az emlékezeti funkciók gyorsabb vagy lassúbb ütemű hanyatlása jelentkezik, esetleg egyéb idegrendszeri vagy pszichiátriai tünetek is csatlakoznak hozzá.

(másnéven: demencia, dementia)
Az életkor előrehaladtával agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak.

A betegség legjellemzőbb tünete a végtagok és a fej remegése, de felléphet hirtelen merevség, amikor a beteg nem képes megmozdulni, és előfordulhatnak kognitív problémák, valamint dementia is.

Az alapellátásban a szérum B12-vitamin-koncentráció meghatározásának javallatai az alábbiak: anaemia perniciosára utaló kórelőzmény, nem megfelelő tápláltsági állapot, kognitív zavar, dementia, neuropathia vagy felszívódási zavar.

A niacinhiányt el kell különíteni a stomatitis, a glossitis, a diarrhoea és a dementia egyéb okaitól. A diagnózis felállítása könnyű, ha a klinikai tünetek között a bőr- és szájüregi laesiók, a hasmenés, delirium és dementia egyaránt jelen van.

Gyakori némely organikus idegrendszeri megbetegedésben (dementia paralytica progressiva, gyengeelméjűség), előfordul krónikus alkoholistáknál, kábítószer-élvezőknél, és különböző gyógyszerek mellékhatásaként, ólommérgezés, ...

Első szakasz (Praesymptomatikus dementia)
Ez a kifejezés arra utal, hogy a dementia megállapításához már előrehaladt stádiumban kell, hogy legyen a kognitív hanyatlás.
Emlékezethanyatlás
Időbeli, térbeli jó tájékozódó képesség elvesztése ...

Frontotemporális demencia (elbutulás) vagy (FTD), (Dementia frontotemporalis), az agy egy részének elsorvadása. Tünetei hasonlóak az Alzheimer-kór tüneteihez, ami fokozatos teljes elbutuláshoz vezet.

Az átvizsgálás végeztével - ha szükségessé válik -, a megfelelő szakrendelés (dementia, cerbrovascularis stb) veszi gondozásba a beteget, így a kezelést a továbbiakban az adott betegségre specializált orvosok tudják biztosítani.

A leghatékonyabb antidementia-gyógyszerek, az acetilkolin-észteráz gátlók (AchEI) és az NMDA-antagonista memantin, jelenleg még havi adagjuk is sokaknak megfizethetetlen.

demencia
Elbutulás.
Latin orvosi szakszó (dementia) a fosztó értelmű de- és a mens, mentis (értelem) elemekből. mentális.

A depresszión kívül jelentős problémát okoz a stroke-ot követő dementia, amelyben a szellemi leépülés alapja az az agykárosodás, amit a vérkeringési zavar hozott létre.

Kognitív funkcionálás (demencia - pseudodementia)
Öngyilkosság kockázata (reménytelenségérzés!)
Pszichológiai vagy szociális reaktiváló tényező (pl. nyugdíjazás, házastárs, barát halála) ...

elbutulás - dementia, mozgásszervi megbetegedések és vérkeringési rendellenességek esetén) és a hospice szolgálatban egyre inkább nő.

Nootrop szerekkel javítani lehet az emlékezeten. Depresszió esetén antidepresszánsok szedése javasolt. Az alvászavart korszerű gyógyszerekkel kell kezelni, mert néhány régebbi hatóanyag elősegítheti a dementia romlását.

brit kutatók arról számolnak be, hogy a selegiline szer hatásos lehet a Parkinson-kór gyógyításában. A selegiline a MAOBI, azaz monoamin oxidáz gátlók B típusába tartozik, amelyek ismereteink szerint lelassítják a Parkinson-kórral járó dementia ...

Klinikailag a betegséget három D azonosítja - dermatitis (bőrgyulladás), diarrhoea (hasmenés) és dementia (elbutulás) - és kezeletlen esetben a pellagra négy vagy öt éven belül jellemző módon halálhoz vezet.

Hollandiában 900 idős ember körében végeztek felmérést, és megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-6 linolinsavat (LA) fogyasztották, alakult ki a legnagyobb eséllyel szenilis dementia.

A 10 cm2 -es felületű tapasz hatóanyag tartalma 17,5 mg-nak felel meg, a 20 ill. 30 jelzések két- háromszoros hatóanyag tartalmat jelentenek.
A dohányzásról való leszoktatás mellett tettek kísérletet a nikotin tapasz agitalt dementiaban való ...

Megállapították azt, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is, és hogy a középkor nem túl korai arra, hogy elkezdjünk gondolkodni a dementia (azaz a folyamatos elbutulás) kockázati tényezőin, ami az Alzheimer- kór jellemző tünete.

Lásd még: Lásd még: Alzheimer-kór, Pajzsmirigy, Folyás, Alkoholizmus, Alvászavar

Betegségek  Demencia  Dengue-láz

 
RSS Mobile