Kezdőlap (Dementia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Dementia

Betegségek  Demencia  Dengue-láz

Dementia: Elmegyengeség, különösen időskori elbutulás formájában lép fel az agy elsorvadása miatt. Ezt jelentős emlékezetvesztés követi, amely a racionális gondolkodás és ítélőképesség lassú, de állandó gyengülésével és regresszióval jár.


A "dementia" jelentése: Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan hanyatlása.

Dementia
A szellemi képességek romlásának előrehaladott állapota, elbutulás. Főbb jellemzői: csökkent memória- és ítélőképesség, amelyhez gyakran rossz tájékozódó képesség, szellemi gátoltság, személyiségzavar társul.

Dementia I.- Általános tudnivalók
A dementia(ejtsd: demencia) lehet tünet és betegség, amit az agy organikus károsodása okoz. Vezető tünetei az emlékezetzavar, csökkenő koncentrálóképesség, a szerzett ismeretanyag és a tanulás képességének elvesztése, a viselkedés és személyiség hanyatlása.

Pseudodementia
Pseudodementia,
A depresszió egysúlyos formája ahol a kognitív elváltozások a demenciát mímelik.

Depresszió, delírium, ~
Hangulatzavarok - szorongásos zavarok
A depresszió az idős emberek leggyakrabban előforduló pszichés problémája, különösen friss traumákat - házastárs elveszítése, súlyos testi betegség - átélt egyéneknél és demenciától szenvedőknél gyakori.

~
Definíció
Chronicus, több funkciót is jelentősen érintő, fokozatos progressiót mutató mentalis deficit-tünetegyüttes, melyben az alábbi tünetek dominálnak: ...

~ -demencia - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.
[reklám kicsi]"
~
depléció - depletio - jelentése. A szó megvonást jelent.

~: a cognitiv funkció zavara, melynek tünetei:
feledékenység (raktározó emlékezet zavara)
korábban megtanult ismeretek elvesztése (felidéző emlékezet zavara)
absztrakciós képességek csökkenése
kísérheti afázia, apraxia, agnosia, személyiségváltozás
az önellátóképesség romlik ...

~
Általában az intellektus és a gondolkodás progresszív romlását jelenti, ugyanakkor nem károsodik a felfogás, a tudat. Különböző betegségek, leggyakrabban organikus agyi megbetegedések okozzák. Desorientatio, memóriazavar, valamint nem megfelelő ítéletalkotás és intellektus jellemzi.

latin: ~ = értelmi hanyatlás, elbutulás
Az ideggyógyászati betegségek közé tartozó kórkép. 65 év felett a lakosság még csak 1%-a érintett, de ekkor is már enyhe értelmi hanyatlás 10-15%-ban előfordulhat. 90 éves kor felett az idősek harmadánál alakul ki demencia.

a multi-infarct ~ egyik oka, a fehérállományban sok elhalás, infarctus és lacuna látható.
binuclearis
kétmagvú (pl. sejt) ...

Számos oka lehet a ~ kialakulásának, de a tünetek nagyon hasonlítanak: az emlékezeti funkciók gyorsabb vagy lassúbb ütemű hanyatlása jelentkezik, esetleg egyéb idegrendszeri vagy pszichiátriai tünetek is csatlakoznak hozzá.

Elfelejtettem… ...

(másnéven: demencia, ~)
Az életkor előrehaladtával agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak.

A betegség legjellemzőbb tünete a végtagok és a fej remegése, de felléphet hirtelen merevség, amikor a beteg nem képes megmozdulni, és előfordulhatnak kognitív problémák, valamint ~ is.
A betegséget az okozza, hogy az agy egy részében elhalnak az idegsejtek, ami dopaminhiányhoz vezet.

Az alapellátásban a szérum B12-vitamin-koncentráció meghatározásának javallatai az alábbiak: anaemia perniciosára utaló kórelőzmény, nem megfelelő tápláltsági állapot, kognitív zavar, ~, neuropathia vagy felszívódási zavar.

A niacinhiányt el kell különíteni a stomatitis, a glossitis, a diarrhoea és a ~ egyéb okaitól. A diagnózis felállítása könnyű, ha a klinikai tünetek között a bőr- és szájüregi laesiók, a hasmenés, delirium és ~ egyaránt jelen van.

Gyakori némely organikus idegrendszeri megbetegedésben (~ paralytica progressiva, gyengeelméjűség), előfordul krónikus alkoholistáknál, kábítószer-élvezőknél, és különböző gyógyszerek mellékhatásaként, ólommérgezés, diabetes mellitus (cukorbetegség), Addison-kór, Basedow-kór, ...

Első szakasz (Praesymptomatikus ~)
Ez a kifejezés arra utal, hogy a ~ megállapításához már előrehaladt stádiumban kell, hogy legyen a kognitív hanyatlás.
Emlékezethanyatlás
Időbeli, térbeli jó tájékozódó képesség elvesztése ...

Frontotemporális demencia (elbutulás) vagy (FTD), (~ frontotemporalis), az agy egy részének elsorvadása. Tünetei hasonlóak az Alzheimer-kór tüneteihez, ami fokozatos teljes elbutuláshoz vezet.

Az átvizsgálás végeztével - ha szükségessé válik -, a megfelelő szakrendelés (~, cerbrovascularis stb) veszi gondozásba a beteget, így a kezelést a továbbiakban az adott betegségre specializált orvosok tudják biztosítani. Leírása szerint nagymamája időnként tájékozatlanul viselkedik.

A leghatékonyabb anti~-gyógyszerek, az acetilkolin-észteráz gátlók (AchEI) és az NMDA-antagonista memantin, jelenleg még havi adagjuk is sokaknak megfizethetetlen.

demencia
Elbutulás.
Latin orvosi szakszó (~) a fosztó értelmű de- és a mens, mentis (értelem) elemekből. mentális.

A depresszión kívül jelentős problémát okoz a stroke-ot követő ~, amelyben a szellemi leépülés alapja az az agykárosodás, amit a vérkeringési zavar hozott létre.

Kognitív funkcionálás (demencia - pseudo~)
Öngyilkosság kockázata (reménytelenségérzés!)
Pszichológiai vagy szociális reaktiváló tényező (pl. nyugdíjazás, házastárs, barát halála)
Pszichoszociális funkcionálás szintje (korlátozottság, önellátási képesség)
Szociális támogatás szintje ...

elbutulás - ~, mozgásszervi megbetegedések és vérkeringési rendellenességek esetén) és a hospice szolgálatban egyre inkább nő.

A kezelés fő célja az állapotromlás megállítása. Nootrop szerekkel javítani lehet az emlékezeten. Depresszió esetén antidepresszánsok szedése javasolt. Az alvászavart korszerű gyógyszerekkel kell kezelni, mert néhány régebbi hatóanyag elősegítheti a ~ romlását.
Javasolt életmódváltás ...

Egy friss tanulmányban brit kutatók arról számolnak be, hogy a selegiline szer hatásos lehet a Parkinson-kór gyógyításában. A selegiline a MAOBI, azaz monoamin oxidáz gátlók B típusába tartozik, amelyek ismereteink szerint lelassítják a Parkinson-kórral járó ~ folyamatát.

Amikor járványszerű betegséggé vált Észak-Olaszországban, a milánói Francesco Frapoli "pelle agra"-nak (pelle ‘bőr', agra ‘savanyú', vagyis savanyú bőrnek) nevezte el. Klinikailag a betegséget három D azonosítja - dermatitis (bőrgyulladás), diarrhoea (hasmenés) és ~ ...

Hollandiában 900 idős ember körében végeztek felmérést, és megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-6 linolinsavat (LA) fogyasztották, alakult ki a legnagyobb eséllyel szenilis ~.

A 10 cm2 -es felületű tapasz hatóanyag tartalma 17,5 mg-nak felel meg, a 20 ill. 30 jelzések két- háromszoros hatóanyag tartalmat jelentenek.
A dohányzásról való leszoktatás mellett tettek kísérletet a nikotin tapasz agitalt ~ban való terápiás célú alkalmazására is. [19 ...

Megállapították azt, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is, és hogy a középkor nem túl korai arra, hogy elkezdjünk gondolkodni a ~ (azaz a folyamatos elbutulás) kockázati tényezőin, ami az Alzheimer- kór jellemző tünete.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Alzheimer-kór, Pajzsmirigy, Folyás, Alkoholizmus, Alvászavar?

◄ Demencia   Dengue-láz ►
 
RSS Mobile