Kezdőlap (Demencia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Demencia

Betegségek  Delírium trémensz  Dementia

Demencia
latin: dementia = értelmi hanyatlás, elbutulás
Az ideggyógyászati betegségek közé tartozó kórkép. 65 év felett a lakosság még csak 1%-a érintett, de ekkor is már enyhe értelmi hanyatlás 10-15%-ban előfordulhat. 90 éves kor felett az idősek harmadánál alakul ki demencia.


Demencia cikkek
Demencia: Az első jeleket komolyan kell venni!
A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egy-harmada szenved demenciában. A leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Demencia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egy-harmada szenved demenciában. A leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Demencia
Elbutulás, az intellektuális teljesítőképesség csökkenése, hanyatlása. Enyhébb esetben a magasabb rendű szellemi tevékenységeket érinti (kritikai képesség, lényegmegragadás, kombinatív készség), súlyos esetben a konkrét ismeretanyag is jelentősen megkevesbedik, elvész.

Demencia
A lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok, és az alkalmazkodási képesség fokozatos hanyatlása. Egyaránt károsodik a memória, a gondolkodás, az ítéletalkotás, a tanulás, a figyelem képessége és a személyiség.

Demencia (szellemi hanyatlás) korai tünetei
Szinte mindannyiunk családjában vagy szűkebb ismeretségi körben vannak idős emberek. Sokukat régóta ismerjük és a mindennapi rohanásban, mely az összes energiánkat felemészti, észre sem vesszük, hogy lassan "megváltoztak".

demencia
Elbutulás.
Latin orvosi szakszó (dementia) a fosztó értelmű de- és a mens, mentis (értelem) elemekből. mentális.

Demencia
Elbutulás, a lelki és szellemi képesség folyamatos, visszafordíthatatlan hanyatlása. Leggyakrabban az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél és a többszöri szélütésen átesetteknél tapasztalható.

A demencia kivizsgálása
A demencia kórismézése, kezelése és gondozása
Fórum
Aranykereszt
Otthoni betegápolás
Felejtek.hu ...

A demencia olyan Alzheimer-típusú betegség, amit nehéz diagnosztizálni. A szellemi teljesítőképesség hanyatlani kezd, olyan viselkedésbeli elváltozások következnek be, mint például az ellenségeskedés. Az érintetteknek nincs betegségtudatuk.

Demencia okai
Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. A betegség pontos oka ismeretlen, de az öröklődés szerepet játszhat. Úgy tűnik, hogy néhány családban halmozottan fordul elő; a betegség több rendellenes gén hatásának következtében alakulhat ki.
Demencia tünetei ...

Demencia, örökölhető?
Alzheimer-kór tünetei
Agysorvadás - Krewel Meuselbach által gyártott gyógyszert keresek ...

Memóriazavarok, demencia, Alzheimer-kór - Küzdelem a szellemi hanyatlás ellen ...

Demencia
Cukorbetegség
Hízás és antidepresszánsok
Cukorbetegség, sejtbeültetés
Diabétesz-gyógyszer szedése fogyás céljából?
Kevés az ondó...
Terhesség és gyógyszerszedés
Pszichiátriai gyógyszerek, és betegség
Szédüléses panasz
Antidepresszáns szedése
Cukorbetegség?

A lovak körül enyhébb a demencia
A The Ohio State University kutatói elsőként igazolták, hogy a lovakkal való foglalatoskodás csökkenti az Alzheimer-demenciában szenvedő betegek tüneteit.

A depressziós cukorbetegeknél megduplázódik a demencia veszélye
Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik náluk a demencia, szellemi leépülés kockázata is - derül ki egy friss tanulmányból.
Hirdetés ...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > D > Értelmi hanyatlás - demencia
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Értelmi hanyatlás - demencia ...

Demencia, azaz elbutulás
Az alkohol közvetlenül és közvetve, azonnal gátolja az agyműködést, de közvetve is, miután a máj lebontása nem képes lépést tartani a bevitt mennyiséggel.
Számtalan vicc szól az alkohol butító hatásáról, ami azonban a valóságban korántsem olyan derűs.

demencia - dementia - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.
[reklám kicsi]"
demencia
dementia -demencia - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.

A demencia
Elbutulás, szellemi hanyatlás, vagyis demencia. Egy kór a sok közül, amitől mindenki fél. Olyan Alzheimer-típusú betegségről van szó, amit nehéz diagnosztizálni.

A demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik.

A demencia megelőzése és kezelése
A természetgyógyászat számára a demencia nagy kihívást jelent. A legfontosabb az első tünetek korai felismerése, mert ekkor a megfelelő, aktivitást fokozó terápiákkal lassítható a folyamat.
» Részletek ...

Demencia Alzheimer-betegségben, késői kezdettel (G30.1+)
F0020
Demencia Alzheimer-betegségben, atípusos, vagy kevert formájú (G30.8+) ...

A demencia a szellemi képességek csökkenését, hanyatlását jelenti. Kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő (65 éves korban minden tizedik, 90 éves korban minden harmadik embenél előfordul), Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint.

A demencia legjelentősebb kockázati tényezője az életkor. 65 évnél idősebb lakosság körében 15%-ban enyhe kognitív hanyatlás - a korfüggő feledékenység és a demencia közötti állapot - figyelhető meg.

A demencia, azaz az elbutulás szignifikánsan lelassítható olyan gyógymódokkal, amelyek átállítják a szervezet belső óráját.

A demencia és az idősödő népesség 'ketyegő időzített bomba' világszerte.
Kategória: Elme- és idegrendszer Írta: drinfo.hu
A demencia és az idősödő népesség 'ketyegő időzített bomba' világszerte.

A demencia a memória hanyatlásával és valamilyen más egyéb kognitív romlással - például az absztrakt gondolkodás, az ítélőképesség vagy a beszéd képességének zavaraival - együtt járó súlyos tünet-együttes.

Kisebb a demencia kockázata, ha egészségesnek érzed...
Egy új tanulmány szerint ha valaki azt gondolja, hogy rossz az egészségi állapota, növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.
Tovább... » ...

A valódi demencia betegség, irreverzibilis (visszafordíthatatlan) folyamat, míg a többi tempózavar időleges állapot.
Kapcsolódó fórumok:
tempózavar
zabkorpa csivava ...

Vascularis demencia
Más néven multiinfarctus demencia (a 2. leggyakoribb demencia fajta).
Képalkotóval multifocalis infarctusok láthatók, a kéregállományban és a szomszédos, subcorticalis fehérállományban, valamint a basalis ganglionokban is.

Az elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A kognitív funkció beszűkülésével, viselkedési zavarral és az elbutulást követően kialakuló gyors biológiai leépüléssel jellemezhető betegség. A halálokok között jelenleg a negyedik helyen áll, oka ismeretlen. Családi halmozódása előfordulhat.

Ha a betegnél demencia tünetei mutatkoznak - például emlékezetkiesés, viselkedési zavarok, vagy az idős ember egyre kevésbé képes a mindennapi teendők ellátására - az orvos alapos kivizsgálásnak veti alá, hogy kiderítse a demencia okát.

15. Delírium, demencia, amnézia és egyéb kognitív zavarok
16. Más klinikailag lényeges zavarok ...

Kognitív funkcionálás (demencia - pseudodementia)
Öngyilkosság kockázata (reménytelenségérzés!)
Pszichológiai vagy szociális reaktiváló tényező (pl. nyugdíjazás, házastárs, barát halála)
Pszichoszociális funkcionálás szintje (korlátozottság, önellátási képesség)
Szociális támogatás szintje ...

A delírium ", A demencia "
84. FEJEZET - A stupor és kóma
85. FEJEZET - Görcsrohammal járó betegségek ...

Agytréning a demencia ellen
Nem új keletű hír, hogy a tanulás karbantartja az agyad, serkenti a működését, és ellenállóbbá tesz az időskori demenciával szemben.

A dementia(ejtsd: demencia) lehet tünet és betegség, amit az agy organikus károsodása okoz. Vezető tünetei az emlékezetzavar, csökkenő koncentrálóképesség, a szerzett ismeretanyag és a tanulás képességének elvesztése, a viselkedés és személyiség hanyatlása.

Értelmi leépülés (demencia).
A tünetek nagyon hasonlóak az idült májbetegséggel szövődött Parkinson-szindrómához, ami arra enged következtetni, hogy a réz lerakódása elsősorban az agytörzs azon területeinek pusztulását okozza, ahol a dopamin nevű ingerületátvivő anyag termelődik.

Alzheimer-kór és a demencia egyéb fajtái
Acupuncture Technique 1.: Filiform Needle Techniques - DVD
Trombózis és véralvadásgátlás ...

májgyulladás stroke demencia sperma tinédzserkori depresszió sí testképzavar csipa kankó kisajak ingerlékenység főiskola dohányzás Napóleon grill figyelemhiány kortizol egyoldalú fejfájás parkinson-kór vérnyomásmérés félelem Cook afta relaxáció Vénuszbetegség prosztata
Nyereményjáték ...

A szerzők kiemelték, hogy ez a megfigyelés nagyon fontos, mert a kognitív nehézségekkel küzdő középkorúaknál gyakrabban és gyorsabban fejlődik ki demencia a későbbi életkorban.
6. Garat, gége
A dohányzás fokozza a garat, a gége és a nyelőcső daganatos elfajulásának kockázatát.

Ebben az irányban található a tünetek kitörésénél kezdődő és azután folyamatosan előrehaladó demencia (elbutulás) jelentése is. Az agy, mint kapcsolóközpont lassan, ám biztosan leköszön, és elengedi a hatalmát.

szorongásos zavar, szkizofrénia, demencia, súlyos depresszió), de előfordulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként (nyugtatók, depresszió elleni szerek) vagy alkohol, illetve kábítószerek hatására.

A stroke-on átesett betegek egy részénél sajnos elbutulás, demencia jelentkezik. A beteg ilyenkor nem tudja ügyeit önállóan intézni, szociális kapcsolatait megtartani, gyógyszereit bevenni, ezért felismerése nagyon fontos.

A hozzátartozó számára a demencia súlyossága fokozódásával egyre nagyobb teher hárul. Ő is áldozata a betegségnek, éppúgy, mint a beteg. Az idült lefolyású, évekre kiterjedő betegség óriási erőfeszítést igényel. Ezért folyamatosan elérhető, egyéni igényeihez igazított segítség szükséges.

Az Alzheimer-kór az elbutulás (demencia) egy visszafordíthatatlan formája. A betegségben szenvedők szellemi képessége folyamatosan romlik, a személyiségben és a viselkedésben egyaránt olyan változások következnek be, amelyek akadályozzák a mindennapi életet.

A demencia (elbutulás, a szellemi képességek leromlása, elvesztése) jegyei nélkül fellépő téveszmék meggyőzően ható, logikailag megalapozható, önmagában zárt rendszere, amely mellett az észlelés és a gondolkodás széles tartományai érintetlenek maradnak.

Késői szakasz: Hirtelen és váratlanul súlyos tünetek jelentkezhetnek - szívbaj, paralízis, süketség, részleges vakság és demencia. A károsodás akár halált is okozhat.
Lásd a következő illusztrációkat is! ...

Elégtelen táplálkozás következtében kialakuló, niacinhiány által okozott betegség, amelyre hasmenés, dermatitis, és demencia jellemzők.
pellagrosus
pellagrás Pellagrában szenvedő vagy pellagrához kapcsolódó.

Depresszió, pszichózis, emlékezetzavar, beszédzavarok, vakság, demencia egyaránt előfordulhat. Kevesen tudják, hogy a CO krónikus mérgezést is okozhat, ez lehet oka némely depressziónak, tanulási nehézségnek vagy emlékezetzavarnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Stroke, Alzheimer-kór, Depresszió, Cukorbetegség, Diabétesz?

◄ Delírium trémensz   Dementia ►
 
RSS Mobile