Kezdőlap (Demencia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Demencia

Betegségek  Delírium trémensz  Dementia

Demencia
latin: dementia = értelmi hanyatlás, elbutulás
Az ideggyógyászati betegségek közé tartozó kórkép. 65 év felett a lakosság még csak 1%-a érintett, de ekkor is már enyhe értelmi hanyatlás 10-15%-ban előfordulhat. 90 éves kor felett az idősek harmadánál alakul ki demencia.


Demencia cikkek
Demencia: Az első jeleket komolyan kell venni!
A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egy-harmada szenved demenciában. A leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Demencia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egy-harmada szenved demenciában. A leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Demencia
Elbutulás, az intellektuális teljesítőképesség csökkenése, hanyatlása. Enyhébb esetben a magasabb rendű szellemi tevékenységeket érinti (kritikai képesség, lényegmegragadás, kombinatív készség), súlyos esetben a konkrét ismeretanyag is jelentősen megkevesbedik, elvész.

Demencia
A lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok, és az alkalmazkodási képesség fokozatos hanyatlása. Egyaránt károsodik a memória, a gondolkodás, az ítéletalkotás, a tanulás, a figyelem képessége és a személyiség.

~ (szellemi hanyatlás) korai tünetei
Szinte mindannyiunk családjában vagy szűkebb ismeretségi körben vannak idős emberek. Sokukat régóta ismerjük és a mindennapi rohanásban, mely az összes energiánkat felemészti, észre sem vesszük, hogy lassan "megváltoztak".

~
Elbutulás.
Latin orvosi szakszó (dementia) a fosztó értelmű de- és a mens, mentis (értelem) elemekből. mentális.

~
Elbutulás, a lelki és szellemi képesség folyamatos, visszafordíthatatlan hanyatlása. Leggyakrabban az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél és a többszöri szélütésen átesetteknél tapasztalható.

A ~ kivizsgálása
A ~ kórismézése, kezelése és gondozása
Fórum
Aranykereszt
Otthoni betegápolás
Felejtek.hu ...

A ~ olyan Alzheimer-típusú betegség, amit nehéz diagnosztizálni. A szellemi teljesítőképesség hanyatlani kezd, olyan viselkedésbeli elváltozások következnek be, mint például az ellenségeskedés. Az érintetteknek nincs betegségtudatuk.

~ okai
Az Alzheimer-kór a ~ leggyakoribb oka. A betegség pontos oka ismeretlen, de az öröklődés szerepet játszhat. Úgy tűnik, hogy néhány családban halmozottan fordul elő; a betegség több rendellenes gén hatásának következtében alakulhat ki.
~ tünetei ...

~, örökölhető?
Alzheimer-kór tünetei
Agysorvadás - Krewel Meuselbach által gyártott gyógyszert keresek ...

Memóriazavarok, ~, Alzheimer-kór - Küzdelem a szellemi hanyatlás ellen ...

~
Cukorbetegség
Hízás és antidepresszánsok
Cukorbetegség, sejtbeültetés
Diabétesz-gyógyszer szedése fogyás céljából?
Kevés az ondó...
Terhesség és gyógyszerszedés
Pszichiátriai gyógyszerek, és betegség
Szédüléses panasz
Antidepresszáns szedése
Cukorbetegség?

A lovak körül enyhébb a ~
A The Ohio State University kutatói elsőként igazolták, hogy a lovakkal való foglalatoskodás csökkenti az Alzheimer-demenciában szenvedő betegek tüneteit.

A depressziós cukorbetegeknél megduplázódik a ~ veszélye
Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik náluk a ~, szellemi leépülés kockázata is - derül ki egy friss tanulmányból.
Hirdetés ...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > D > Értelmi hanyatlás - ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Értelmi hanyatlás - ~ ...

~, azaz elbutulás
Az alkohol közvetlenül és közvetve, azonnal gátolja az agyműködést, de közvetve is, miután a máj lebontása nem képes lépést tartani a bevitt mennyiséggel.
Számtalan vicc szól az alkohol butító hatásáról, ami azonban a valóságban korántsem olyan derűs.

~ - dementia - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.
[reklám kicsi]"
~
dementia -~ - Elbutulás, a szellemi képességek visszafordíthatatlan leépülése, romlása.

A ~
Elbutulás, szellemi hanyatlás, vagyis ~. Egy kór a sok közül, amitől mindenki fél. Olyan Alzheimer-típusú betegségről van szó, amit nehéz diagnosztizálni.

A ~ az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik.

A ~ megelőzése és kezelése
A természetgyógyászat számára a ~ nagy kihívást jelent. A legfontosabb az első tünetek korai felismerése, mert ekkor a megfelelő, aktivitást fokozó terápiákkal lassítható a folyamat.
» Részletek ...

~ Alzheimer-betegségben, késői kezdettel (G30.1+)
F0020
~ Alzheimer-betegségben, atípusos, vagy kevert formájú (G30.8+) ...

A ~ a szellemi képességek csökkenését, hanyatlását jelenti. Kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő (65 éves korban minden tizedik, 90 éves korban minden harmadik embenél előfordul), Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint.

A ~ legjelentősebb kockázati tényezője az életkor. 65 évnél idősebb lakosság körében 15%-ban enyhe kognitív hanyatlás - a korfüggő feledékenység és a ~ közötti állapot - figyelhető meg.

A ~ olyan tünetcsoport, mely a gondolkodási képesség hanyatlásával, személyiség és viselkedés megváltozásával jár. Lássunk hét közkeletű tévhitet a témában:
'Az elbutulás egyenlő az Alzheimer kórral' ...

A ~ és az Alzheimer-kór (AD) egy globális probléma, mely aggodalomra ad okot. 60 éves kortól, sok embernél tapasztalható a...
Close ...

A ~ és az idősödő népesség 'ketyegő időzített bomba' világszerte.
Kategória: Elme- és idegrendszer Írta: drinfo.hu
A ~ és az idősödő népesség 'ketyegő időzített bomba' világszerte.

A ~ a memória hanyatlásával és valamilyen más egyéb kognitív romlással - például az absztrakt gondolkodás, az ítélőképesség vagy a beszéd képességének zavaraival - együtt járó súlyos tünet-együttes.

Kisebb a ~ kockázata, ha egészségesnek érzed...
Egy új tanulmány szerint ha valaki azt gondolja, hogy rossz az egészségi állapota, növelheti a ~ kialakulásának kockázatát.
Tovább... » ...

Vascularis ~
Más néven multiinfarctus ~ (a 2. leggyakoribb ~ fajta).
Képalkotóval multifocalis infarctusok láthatók, a kéregállományban és a szomszédos, subcorticalis fehérállományban, valamint a basalis ganglionokban is.

Az elbutulás (~) leggyakoribb oka. A kognitív funkció beszűkülésével, viselkedési zavarral és az elbutulást követően kialakuló gyors biológiai leépüléssel jellemezhető betegség. A halálokok között jelenleg a negyedik helyen áll, oka ismeretlen. Családi halmozódása előfordulhat.

Ha a betegnél ~ tünetei mutatkoznak - például emlékezetkiesés, viselkedési zavarok, vagy az idős ember egyre kevésbé képes a mindennapi teendők ellátására - az orvos alapos kivizsgálásnak veti alá, hogy kiderítse a ~ okát.

Kognitív funkcionálás (~ - pseudodementia)
Öngyilkosság kockázata (reménytelenségérzés!)
Pszichológiai vagy szociális reaktiváló tényező (pl. nyugdíjazás, házastárs, barát halála)
Pszichoszociális funkcionálás szintje (korlátozottság, önellátási képesség)
Szociális támogatás szintje ...

A delírium ", A ~ "
84. FEJEZET - A stupor és kóma
85. FEJEZET - Görcsrohammal járó betegségek ...

Agytréning a ~ ellen
Nem új keletű hír, hogy a tanulás karbantartja az agyad, serkenti a működését, és ellenállóbbá tesz az időskori demenciával szemben.

A dementia(ejtsd: ~) lehet tünet és betegség, amit az agy organikus károsodása okoz. Vezető tünetei az emlékezetzavar, csökkenő koncentrálóképesség, a szerzett ismeretanyag és a tanulás képességének elvesztése, a viselkedés és személyiség hanyatlása.

Értelmi leépülés (~).
A tünetek nagyon hasonlóak az idült májbetegséggel szövődött Parkinson-szindrómához, ami arra enged következtetni, hogy a réz lerakódása elsősorban az agytörzs azon területeinek pusztulását okozza, ahol a dopamin nevű ingerületátvivő anyag termelődik.

Alzheimer-kór és a ~ egyéb fajtái
Acupuncture Technique 1.: Filiform Needle Techniques - DVD
Trombózis és véralvadásgátlás ...

májgyulladás stroke ~ sperma tinédzserkori depresszió sí testképzavar csipa kankó kisajak ingerlékenység főiskola dohányzás Napóleon grill figyelemhiány kortizol egyoldalú fejfájás parkinson-kór vérnyomásmérés félelem Cook afta relaxáció Vénuszbetegség prosztata
Nyereményjáték ...

â†' ~ - elbutulás (magyar nyelven)
â†' Hipertónia és ~ (magyar nyelven)
â†' Law M, Wald N, Morris J (2003.). 'Lowering blood pressure to prevent myocardial infarction and stroke: a new preventive strategy' (angol nyelven). Health Technol Assess 7 (31), 1-94. o. PMID 14604498.

A szerzők kiemelték, hogy ez a megfigyelés nagyon fontos, mert a kognitív nehézségekkel küzdő középkorúaknál gyakrabban és gyorsabban fejlődik ki ~ a későbbi életkorban.
6. Garat, gége
A dohányzás fokozza a garat, a gége és a nyelőcső daganatos elfajulásának kockázatát.

Ebben az irányban található a tünetek kitörésénél kezdődő és azután folyamatosan előrehaladó ~ (elbutulás) jelentése is. Az agy, mint kapcsolóközpont lassan, ám biztosan leköszön, és elengedi a hatalmát.

szorongásos zavar, szkizofrénia, ~, súlyos depresszió), de előfordulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként (nyugtatók, depresszió elleni szerek) vagy alkohol, illetve kábítószerek hatására.

A stroke-on átesett betegek egy részénél sajnos elbutulás, ~ jelentkezik. A beteg ilyenkor nem tudja ügyeit önállóan intézni, szociális kapcsolatait megtartani, gyógyszereit bevenni, ezért felismerése nagyon fontos.

A hozzátartozó számára a ~ súlyossága fokozódásával egyre nagyobb teher hárul. Ő is áldozata a betegségnek, éppúgy, mint a beteg. Az idült lefolyású, évekre kiterjedő betegség óriási erőfeszítést igényel. Ezért folyamatosan elérhető, egyéni igényeihez igazított segítség szükséges.

szívbaj
paralízis
süketség
részleges vakság
~
A károsodás akár halált is okozhat. A neuroszifilisz (az idegrendszer szifilisze) a kezeletlen betegek mintegy 5%-át érinti. A tünetek észlelése esetén forduljunk orvoshoz Gyógyítása: ...

Késői szakasz: Hirtelen és váratlanul súlyos tünetek jelentkezhetnek - szívbaj, paralízis, süketség, részleges vakság és ~. A károsodás akár halált is okozhat.
Lásd a következő illusztrációkat is! ...

Elégtelen táplálkozás következtében kialakuló, niacinhiány által okozott betegség, amelyre hasmenés, dermatitis, és ~ jellemzők.
pellagrosus
pellagrás Pellagrában szenvedő vagy pellagrához kapcsolódó.

Depresszió, pszichózis, emlékezetzavar, beszédzavarok, vakság és ~ egyaránt előfordulhat. Kevesen tudják, hogy a CO krónikus mérgezést is okozhat, ez lehet oka némely depressziónak, tanulási nehézségnek vagy emlékezetzavarnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Stroke, Alzheimer-kór, Depresszió, Cukorbetegség, Diabétesz?

◄ Delírium trémensz   Dementia ►
 
RSS Mobile