Kezdőlap (Csonttörés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Csonttörés

Betegségek  Csontszú  Csonttörések

Csonttörés
Tünetek A megütött hely roppant érzékeny, nagyfokú duzzanat és erős fájdalom jelentkezik. A bevérzés következtében a bőrön kékes elszíneződés látható. KezelésA végtagot sínnel kell rögzíteni, illetve a sérülés helye alatt és felett az ízületeket is.


CSONTTÖRÉSEK - LELKI OKAI
A csont rendkívüli ellenállóerejét nem csupán keménységének, de egyben rugalmasságának is köszönheti. Ha a csont szilárdsága fokozódik, megnövekszik a törés kockázata is.

Csonttörés

A csonttörésnek két alaptípusát, a zárt és a nyílt törést különböztetjük meg. Minden balesetes csonttörésnél keletkeznek sérülések a környező lágy szövetekben, erekben, esetleg idegekben is.

Csonttörések tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: törés, fractura) ...

Csonttörések
Rövid leírás:
(másnéven: törés, fractura)
Törésnek nevezzük a csontszövet folytonosságának megszakadását, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik.

~ek - lelki okai
~ek: bizonyos területen 'bekeményítettem"; a rugalmasság hiánya; valami múltbelivel 'törésre" vittem a dolgot, újra kezdek, valamit ...

A ~ek ellátása
Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a ~. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

~
a csont folytonosságának megszakadása; legtöbbször külső erő okozza (traumatikus C.), de néha erős izomműködés is létrehozhatja (spontan C.).

~ rögzítése velőűr-szegezéssel
és csavarozással
Gyógyulási esélyek
A ~ gyógyulásának alapvető feltétele a csontszövet regenerációs képessége, amely szoros kapcsolatban áll a csontnak és környékének jó vérellátásával és az érintett rész szöveti nyugalmával.

~ek, Shock (sokk), Agy- és gerincsérülések, ...
Bőrbetegségek
Orbánc, Seborrheás dermatitisz, Rosacea, ...

A ~t szenvedett beteg, csontképzést elősegítő élelmiszerek bevitelével gyorsíthat a gyógyulási folyamaton. A csontok keménységét adó foszfor és mész beépülésének elősegítése érdekében, kalciumhoz, foszforhoz, illetve D-vitaminhoz kell hozzájuttassuk szervezetünket.

~kor vagy feltételezett ~kor a legtöbb, amit az elsősegélynyújtó tehet, hogy a sérültet nyugalomba helyezi, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy mégis elsősegélyben kell részesíteni a sérültet.
Mit tehet Ön mint elsősegélynyújtó?

FDA: a ~ kockázatát növelik a refluxbetegség kezelésére alkalmazott savlekötők
reflux, protonpumpagátlók, gyógyszer, ~ ...

Növelik a ~ kockázatát a refluxra adott gyógyszerek
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA arra figyelmezteti az orvosokat, hogy a refluxbetegség kezelésére alkalmazott protonpumpagátlók hosszas, nagy dózisokban történő szedése növeli a combnyaktörés, ...

Az előbb említett mechanizmusok az alkohol krónikus hatására vezethetők vissza. Azonban van közvetlen hatása is, melyet eddig nem ismertünk. Ez nem is a csontritkulással függ össze, hanem a ~ek utáni rossz gyógyulási hajlammal.

Az osteoporosis lehetséges klinikai következménye a ~. Jellegzetesek a csípőtáji, csigolyatest-, radius distalis vég- és proximalis humerus végtörések, de egyéb lokalizációban is előfordulhatnak osteoporosissal összefüggő törések, ...

A kalcium és a D-vitamin csökkenti a ~ rizikóját
Egy tanulmány szerint, akár rövid ideig tartó kalcium és D-vitamin pótlás csökkentheti az ízületek fokozott igénybevétele miatt kialakult úgynevezett stressz-törések (a csont túlzott igénybevétele miatt kialakuló törés) valószínűségét.

~
A kisgyermekek csontja még sokkal rugalmasabb, mint a felnőtteké, nem törik el olyan könnyen. Mit tegyen a szülő, ha gyermekének tünetei mégis törésre engednek következtetni és mit várhat az orvostól?
tovább ...

~ - fractura, fracture
csontváz - skeleton, skeleton
csontvelő - medulla ossium, bone marrow ...

~ek

Chris Hobbs
közösségi gyermekgyógyász szakértő
St James's University Hospital, Leeds ...

Orr~
Kialakulás
A csontos orrvázat ért, főleg tompa, ritkán nagyerejű éles erőművi behatás.

Szegy~
Előfordulása, tünetei és általános kezelési elvei megegyeznek a bordatörésekével. Diszlokált (elmozdult) törés esetén a beteg kórházi megfigyelése elkerülhetetlen. Egyéb esetben szorosabb, gyakori ellenőrzéssel ambulánsan kezelhető.

§ Medence~
§ Gerinctörés
§ Mellkas-, medence-,Combcsont-, Nyílt hasi sérülés ...

~ gyógyulásának gyorsítása
bizonyos bőrgyógyászati betegségek
sebgyógyulás, stb.

~ ellen segít a mozgás A fogyás csökkentheti a hőhullámokat Már 20 évesen megjósolható lehet a menopauza időpontja A férfiaknál ritkább a menopauza Új tünet írható a menopauza számlájára 9 tanács a klimax idejére Hormonális változások a klimax idején Klimax, ...

~ összeforradása rostos szövet kialakulásával. Ld viciosus unió. Syn hibás unió.
hibás unió
Hiányos összehegedés. Syn fibrosus unió. Ld viciosus unió.

A ~ kezelése minden esetben orvost igényel, hiszen a röntgenfelvétel segítségével csak ő tudja a csontvégek pontos helyzetét megállapítani és ellenőrizni. A csontokat gipszkötéssel rögzítik, komplikáltabb esetekben szegecsek, drótok vagy lemezek tartják össze a csontokat.

A ~, vagy szalagszakadás pillanatától kezdve az emberi szervezet azon dolgozik, hogy helyreállítsa a sérült szövetek eredeti állapotát. Attól kezdve, hogy egy csont eltörik, vagy egy szalag elszakad, a szervezet dolgozni kezd azon, hogy helyreállítsa a sérült szövetek eredeti állapotát.

A ~ek gyanúját már a sérülés jellege felkelti. A törések - elsősorban végtagtörések - legjellegzetesebb tünetei a sérülés helyén fellépő fájdalom, duzzanat, a végtag alakjának megváltozása, eldeformálódása, valamint a kóros helyen (vagyis nem az ízületben) kialakuló mozgathatóság.

: ~, deformitás, fájdalom, nyomásérzet
Comments are closed.
Previous Post
« Méhnyakrák ...

A ~ek gyógyításában alapvető kérdés a rehabilitáció, az utóbbinak pedig alapfeltétele a sérült testrész mozgatása. Igen ám, de milyen erővel mozgassuk az összeforróban lévő csontot?

A ~ek bekövetkeztekor a betegség már kialakult, a csonttömeget nem lehet visszaállítani, a cél a további csonttömeg-vesztés megakadályozása. A hatékony oszteoporózis-ellenes terápia legfeljebb 5 %-kal tudja növelni a teljes csonttömeget.
Hasznos tudnivalók ...

Orr~
Az orr csontjai gyakrabban törnek el, mint az arc többi csontja. Töréskor az orrnyálkahártya általában megreped, ezért orrvérzés jelentkezik. Az orrnyereg gyakran az egyik irányba tolódik el. Az orrsövény porcos része is eltörhet. Ha vér gyűlik össze a porc körül, az elhalhat.

Ha ~ed van, nagyon fontos, hogy megfelelően étkezz. Olyan tápanyagokat kell bevinned a szervezetedbe, melyek segítik, hogy a sérülésed gyorsabban gyógyuljon.
8 tipp a háziállat-allergia leküzdésére ...

Orr~ ", Orrsövényferdülés ", Az orrsövény átlyukadása ", Orrvérzés ", Orrnyílás gyulladás ", Orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) ", Orrpolip ", Orrmelléküreg-gyulladás "
222. FEJEZET - A garat rendellenességei ...

Comb~ a térdízület felett és a bütykök törései
A vérhigítót kapó csípőtáji törött betegeknél fokozott a sebfertőzés veszélye
Csípőtáji törések ...

- A ~ek gyógyításában a pulzáló elektromágneses mezőket létrehozó készülékeket használják, s már a terápia első hete után kimutatható az eredmény: csökken a fájdalom és az ödéma.
Újabb eredmények ...

o Járom~: Mivel a járomcsont az orbita lateralis falát képezi, az orbitatörések közé is soroljuk. Az okklúziót nem befolyásoló formáját tripoid-tetrapoid terminológiával illetik.

Főleg a ~től valamint értelemszerűen egyéb porc- és lágyrész-sérülésektől kell elkülöníteni, amelyek hasonló traumák során keletkeznek. Az elsősegélynyújtás ezekben az esetekben egyébként megegyezik.

§ áll~ esetén a törésvonalban elhelyezkedő fogak
§ mozgó, atrophiás fogak, ha gyulladást tartanak fenn
Abszolút kontraindikációk: ...

rachitis, ~, hajhullás, száraz bőr
izomgyengeség
menstruációs zavarok ...

Csontok, ~ek, csonthártya gyulladás
A gyógyítás elősegítése
Hozzávalók:
agyag- vagy túróborogatás.
Hideg agyag- vagy túróborogatás segíthet a csonthártyagyulladás gyógyításában.
(Orvossal megbeszélni!) ...

Dengue láz (~es láz)
Előfordulás:
Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Kuba, Barbados, Dominika, Jamaika
Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Columbia, Equador, Francia Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela, ...

Az időskori ~ rendkívül lassan és nehezen gyógyul. Most azonban a Stanford Egyetem orvosi karának szakértői egyszerű módszert fedeztek fel arra, hogy növeljék a csontoltásnak is hívott sebészeti eljárás hatékonyságát, és ösztönözzék az új, egészséges csontszövetek képződését.

Baleset, ~: Nem a helyes úton jársz, túl merev vagy, változásra van szükséged.
Bal oldalon megjelenő elváltozások: Az anyához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni. Jelképezi még az érzelmi oldalt és a múltat is.
Bélpanaszok: a szügségtelen elengedése félelemmel ...

Az alacsony testsúlyúak jóval hajlamosabbak ~re és csontritkulásra. Kissé elnagyolva mondhatjuk, hogy ha egy átlagos magasságú nő 57 kg-nál könnyebb, akkor kis súlyú, ezért hajlamosabb a csontritkulásra. Miért veszélyes a kis testsúly?

Amikor a lábak egy hosszú időn keresztül nem mozognak (például kórházi bennfekvés, ~ miatt begipszelés vagy bénulás esetén), akkor a vádliban levő izompumpa nem működik, ezért a vér könnyebben megalvadhat.
- Sérülés vagy műtét.

Trombózis kialakulásához vezethet az érfal baleset (például ~) okozta sérülése is. Növeli a rizikót, ha az operáció 90 percnél tovább tart.

Trombózisra hajlamosítanak: tartós ágynyugalom, műtét, szülés, fogamzásgátló tabletta szedése, idős kor, agyi történés (agyvérzés, agylágyulás), szívinfarktus, szívelégtelenség, elhízás, combnyak-, comb~, rosszindulatú daganatok, örökletes véralvadási zavar.
A betegség tünetei: ...

A PPI alkalmazás és a Ca anyagcsere - ~ek
Insogna KL. a PPI alkalmazás és az ásványi anyag metabolizmusa közötti viszonyról ír. Két friss tanulmány kapcsolatot talált a csípő csont törések és a tartós PPI szedés között.

Az orvos számba veszi a kockázati tényezőket is, melyek közé tartozik az életkor, a nem (a nők veszélyeztetettebbek, de a férfiak sem megkíméltek), a testsúly és a testmagasság aránya (veszélyeztetett az, aki túl sovány) a saját- vagy szülői ~ (olyan esetben ha valaki a saját ...

A csontritkulás 'csendes' betegség (lappangó, néma járvány), mivel egészen addig nem okoz tüneteket, amíg a betegnél ~ nem következik be.

A következmény a ~ kockázatának megnövekedése. Az USA-ban 300 millió ember él és évente 1,5 millióra becsülik az osteoporosis okozta csont-törések számát. A nők veszélyeztetettebbek, mert a menstruáció elmaradása után az ösztrogén szint csökken, a csontleépülése meggyorsul.

Az első és legfontosabb cél a ~ekből eredő fájdalom csillapítása, hiszen a fájdalomból (és az újabb eséstől fakadó félelemből) adódóan a páciensek gyakran -egyébként indokolatlanul hosszú- ágynyugalomra ítélik magukat, ...

A panaszok nélkül kifejlődő, később fájdalmas csigolya - és ~sé súlyosbodó betegség világméretű probléma, s a trendek is riasztóak.

A ~ek kockázata nők esetében nagyobb, ez feltehetően az eleve kisebb csonttömeg eleve gyorsabb ütemű csökkenésének következtében alakul ki.
A gerinc elváltozásainak oka lehet degeneráció vagy csontritkulás.

A csípőtáji törés és a comb~ a legsúlyosabb töréstípusok. A csonttömeg csökkenése mellett a törés kialakulásában szerepet játszik a csökkenő járásbiztonság, az esést elhárító mechanizmusok gyengülése és a csípő körüli zsírtömeg csökkenése.

Hormonpótló kezelés: ezzel a módszerrel nagyon hatékonyan megakadályozható a csonttömegvesztés, és csökkenthető a ~ek kockázata. Mivel azonban alkalmazása nem jár veszélyek nélkül, csak akkor ajánlott, ha kiemelten veszélyeztetett vagy.

A ~ jobb és gyorsabb gyógyulásában is sokat tudnak segíteni az ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítők.
Nyáron gyakran vannak mezítláb a gyerekek. Ez újabb veszélyforrás, ugyanis többször és könnyebben lehet belelépni valamibe.

A születéskor létrejövo kulcs~ valóban csaknem kivétel nélkül kezelés nélkül meggyógyul. Ilyenkor a törés helyén viszonylag nagy tapintható csomó alakul ki, ami teljesen normális része a gyógyulásnak. Ez a csomó több hónap alatt múlik csak el.

Az oszteoporózis a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete, és következménye a fokozott ~ lesz. Az egyre öregedő népesség következményeként a porotikus csontbetegek száma is a következő 50 évben megduplázódik.

Főként ~ekre javasolja egyrészt a füvet vagy a gyökerét borral vagy vízzel meginni, másrészt pedig a fűből vízzel főzve borogatást készíteni. Másik felhasználási területe a köszvény, amelyre két receptet is ajánl.

Ilyen szöveti károsodást okozhatnak például a szövetsérüléssel járó balesetek (~, zúzódás, izomroncsolódás stb.), vagy gyulladás esetében a fájdalomérzetet a perifériás idegsejtek speciális recepetorai (ún. vanilloid-receptorok) fogják fel, ...

Előfordulhat, hogy csak ~kor derül ki a betegség, amely általában valamelyik csigolya, a combnyak vagy a csukló törésével végződik.

A csontritkulás (osteoporosis) olyan mind nőket, mind pedig férfiakat érintő betegség, ahol a csontállomány az életkorra jellemző normális mértékűnél jelentősebben csökken, és elér egy ~i küszöbértéket. A csont gerendái elvékonyodnak, átszakadoznak, a csontszerkezet meggyengül.

Rándulások, ficamok, ~ek utóhatásainak csökkentésére meleg fürdők vagy serkentő hatású bedörzsölők hasznosak. Használjunk angyalgyökér, borókabogyó, kálmosgyökér kivonatot.

Amerikai állatorvosok a mágnesmező terápiát sikkerrel használják nehezen gyógyuló ~ek, idült reumatikus gyulladások, diszpláziás, vagy idős nehezen mozgó kutyák kezelésére.

A csontritkulás általában éveken keresztül diagnosztizálatlan marad, sokszor csak egy ~ hívja fel rá a figyelmet.

A csontritkulás visszafordíthatatlan károkat okoz a csontokban, melyek ~hez és az általa okozott szövődmények kialakulásához vezet. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a csontritkulás kialakulására. Megmutatjuk mi az a 3 dolog, amivel megelőzhető a csontritkulás: ...

Osteoporosis: a csont atrófiája és demineralizációja, amely ~ fokozott kockázatával jár. Leggyakrabban posztmenopauzális nőkben fordul elő, de orális kortikoszteroidok hosszantartó használatakor is felléphet.
Oxidáns: lásd oxigéngyökök/oxidánsok.

A betegség szövődményei lehetnek: vesekövesség, hallószervi károsodás, ~ek, izületi fájdalmak, szívelégtelenség, daganatos átalakulás.

De bármilyen gyulladás, ~ miatt is kialakulhat trombózis, ugyanis ezek során sérülhet az ér belhártyája, a sérülés helyén pedig a vérlemezkék összetapadhatnak.

jelentős fájdalom - láb esetén sántítás
~ek a meggyengült csontszerkezet miatt
áttétek képződése (leggyakrabban a tüdőben)
A csontdaganatok kezelésének lehetőségei ...

A posztmenopauzális életszakasz fô problémája az osteoporózis és a ~ kockázata. A dohányos posztmenopauzális asszonyokat alacsonyabb csontsűrűség jellemzi, mint azokét az asszonyokét, akik sose dohányoztak.

A tüdőartériák általában egy oda sodródott vérrög által okozott elzáródása. Az elzáródást néha okozhatja zsír (~ után) vagy levegő (búvárbaleset során vagy vénás injekció beadása közbeni hiba miatt) is. Bármi is legyen az ok, az eret elzáró "dugót" embolusnak nevezik.
Szeretnél többet tudni?

befúvásos lélegeztetés: szájból orrba, ha nem lehet (pl orr~), szájból szájba
Professzionális BLS algoritmusa: ...

Végtagtörés esetén: a fájdalom hamar orvoshoz viszi a beteget, de nem is érdemes várakozni: a fájdalmas duzzanat vagy alakváltás alapján gyanítható a ~, ám az esetleges repedés utáni teendőket is inkább az orvos diktálja.
(A Heim Pál Gyermekórház szakmai ajánlása nyomán) ...

A csontot körülvevő rostos kötőszövet fájdalmas gyulladása. A betegség kialakulásáért általában gennykeltő baktériumok felelősek, de kialakulhat ~, sérülés szövődményeként is.
Még ajánljuk
Támadó vírusok ...

- a bőr sápadtsága,
- puha koponyacsontok,
- boltozatos homlok,
- elgörbült alsó végtagok ('o' láb kialakulása)
- mellkasi csontok, a bordák deformálódása ('tyúkmell')
- fokozott hajlam a ~re
- izomzat tónusának csökkenése,
- fogzás és mozgásfejlődés késése,
- gyakori légúti fertőzések.

Hirtelen, minden előjel nélkül jelentkeznek, rendkívül fájdalmasak, ~eket, izomrostszakadásokat okozhatnak. A legerősebb izom-összehúzódások az egész test ívszerű homorulatát (opisztotónus) válthatják ki. Az izmok felgyorsult anyagcseréje miatt magas láz jellemző.

Számtalan esetben fordul elő, hogy a várandós kismama - nem tudva még terhességéről - ionizáló sugárzásnak van kitéve. Egyszerű mellkasröntgen-felvétel, fogászati röntgenvizsgálat, ~ gyanúja vagy megléte miatt történik a vizsgálat.

A biszfoszfonátok hatása a csontok törési kockázatára

A nagy mintaelemszámú, megfigyeléses vizsgálatban valós körülmények között igazolták az alendronat és a risedronat hatékonyságát a ~ek kockázatának a csökkentésében.
Takács István ...

Emlőbimbó elváltozásai: bőrpír, váladékozás, viszketés, fájdalom, sebesedés. Tapintható csomó az emlőben. További tünetek alakulhatnak ki az áttétek következtében (pl. a hónalji nyirokcsomók duzzanata, ~i rendellenesség).
További lehetséges tünetek ...

A csontritkulásnak létezik heveny formája is, amely ~ek után alakulhat ki. Gyógykezelése a kiváltó októl függ: hormonpótlás, D-vitamin, kálciumsók adagolása.

vesebetegségek: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
reumatológiai problémák: ízületi gyulladások
~, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

beszélünk -1 SD fölött; a T-score -1 és -2,5 közötti értéke esetén osteopeniáról; míg -2,5 alatti T-score esetén határozottan csökkent csonttömegről nyilatkozhatunk. Ezen küszöbértékek önmagukban annak jelzései, hogy metabolikus osteopathia áll fenn. Tükrözik a calcipenia mértékét, és a ~ ...

csontok, inak és szalagok erősödése - csontritkulás és ~ek megelőzése
ízület mozgásfunkciójának elősegítése - csak a 'kent' izületek maradnak fittek
túlsúly csökkentése - a zsírégetés 30 perces terheléssel ajánlott
izomtömeg felépítése - emelkedik az alaptömeg ...

A macskadorombolás alacsony frekvenciás rezgései - kísérletekkel igazolhatóan - meggyorsítják még a ~ek utáni gyógyulást is.Az idős korúak, akik állatokat gondoznak, érzik, hogy az állatnak szüksége van rájuk, emiatt jobban törődnek magukkal, saját egészségükkel is.

a BEMER 3000 signal plus készülék alkalmazása esetén a kezelést követően akár további 120 percig is fennállhat! In vitro kísérletekben bizonyosságot nyert, hogy a BEMER mágneses signal serkenti a csontsejtek osztódását, így a BEMER terápia eredményesen alkalmazható csontritkulásos és ~ után ...

A betegeket immunológiai állapotuk szerint különböző csoportokba sorolták. A kontrollcsoport olyan betegekből állt, akik nem immunológiai természetű problémával, például ~sel vagy kisebb sebészeti beavatkozás miatt kerültek kórházba.

középfülgyulladásból - a véráram útján a csontba jutó kórokozók, az esetek csaknem 90 százalékában a staphylococcus aureus a felelős. Leggyakrabban a hosszú, csöves csontok (combcsont, lábszárcsont, felkarcsont, alkarcsont) érintettek. Máskor helyi hatásra, baleseti nyílt ~ után vagy ...

Fürdőkúrája elsősorban az alábbi betegségek esetében a leghatásosabbak: - Idült ízületi gyulladások - Degeneratív csontelváltozások - Gerincbetegségek - Krónikus izomfájdalmak - Nehezen gyógyuló ~e utókezelése - ... Érdekel a cikk folytatása?

a súlyos esetek már a méhen belüli életben is számtalan törést szenvedhetnek, születés után a törött és rossz helyzetben gyógyult csontok extrém módon deformálódhatnak, továbbá a csontok mésztartalma folyamatosan ürül, ami tovább növeli a ~ esélyét ...

Ahogy a daganat a hólyagalapot beszűri, a felső húgyutak elzáródhatnak, a vizelet elakad, pang; súlyos gyulladás, fertőzés alakulhat ki, s a vesék elzáródhatnak, ami életveszélyes állapotot hoz létre. Megjelenhetnek a távoli áttétek tünetei: például csontfájdalom, kóros ~.

Használjuk akut és krónikus sérülések, izomfájdalmak, ~, idegbénulások, agyrázkódás, véraláfutás, ütés esetén. Óvatosan használandó, erős hatású szer! Ellenjavallatait, és használatának részletes leírását lásd a gyógynövénynél.

Egyéb gyógyszer-betegség kölcsönhatások közé tartozik a chronicus obstructiv tüdőbetegségben szenvedők béta blokkoló okozta dyspnoéja, gyomorfekélyes betegek gyomor-bél vérzése nem-szteroid gyulladásgátlók hatására, osteoporosisos beteg ~e kortikoszteroid szedése következtében, ...

orr-anatómiája, élettana, betegségei, orrgarat, orrüreg, ormelléküregek-endoscópos vizsgálata, gyulladásai, orrsövény, orrsövényferdülés, orrjárat, orrmandula,orrlégzés, orrdugulás, orrvérzés, orrmandula műtét, objektív audiometria, operációk, operációs mikroszkóp, orr idegentest, orr~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Csonttörések, Depresszió, Cukorbetegség, Szindróma, Diabétesz?

◄ Csontszú   Csonttörések ►
 
RSS Mobile