Kezdőlap (Csonkolás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Csonkolás

Betegségek  Csókláz  Csontbetegségek

tüdőcsonkolás - pneumonectomia, pneumonectomy
tüdőembólia - embolia pulmonis, A tüdőverőér elzáródása általában vérröggel, amely általában az alsó végtagokból származik, de lehet más idegen anyaggal is., pulmonary embolism, ...


Csonkolásos műtétek
A fekélybetegség története című fejezetben már említés történt Billroth, osztrák sebészről, aki a mai napig is alkalmazott gyomorcsonkolásos műtétet először alkalmazta.

csonkolás (verőérbetegségek)
csonkolásos műtétek (gyomor- és nyombélfekélybetegség) ...

Csonkolásos munkabaleset az a munkabaleset, amely bármely ujj első percének az elvesztését eredményezi, továbbá az ennél súlyosabb esetek.
Az üzemi baleset fogalma ...

- Gyomor csonkolásos műtétje 15 év után
- Óriásredős gyomorhurut / Menetrier gastritis /
Az endoscopos kép és a szövettani lelet alapján mondható ki a diagnózis.

4. gyökércsúcs csonkolása fúróval vagy vésővel
5. periapicalis tér radikális excohleációja
6. szükség szerint retrograd gyökértömés elkészítése ...

A diabéteszes láb szindróma miatt kialakuló sebek miatt gyakran van szükség csonkolásos műtétre. Hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek.

A kezelés célja a betegség romlását megelőzni; a szívroham, a szélütés és a kiterjedt ateroszklerózis miatti halálozás kockázatát csökkenteni; a csonkolást megelőzni; ...

Lehet a méh hüvely feletti részének csonkolása (Chrobak-műtét). Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában csonk-karcinóma kialakulásával is számolni kell.

Az idegbántalom miatti alsóvégtag-csonkolások jelentős többsége megelőzhető lenne. A diabéteszes láb létrejöttéhez hozzájárul a vegetatív idegrendszer károsodása is.

Sebészi eljárás: Kisebb, négy centiméternél nem nagyobb és az alsó vagy a felső pólusban elhelyezkedő, a környezetétől elhatárolt daganat esetén úgynevezett szervmegtartó műtétet (csonkolás) lehet végezni, ...

A részleges gyomorcsonkolás általában súlyos nyombélfekély kezelése során válik szükségessé, ilyenkor a gyomor alsó, savtermelőrészét távolítják el.

csonkolásos balesetek), az élet minőségének javítása illetve az egészségi állapot romlásának megakadályozása. Megkülönböztetnek még ún.

A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását (szubtotális csonkolás, rezekció) végzik.

A felső végtagok, kezek, részleges vagy teljes elhalásáról és csonkolásáról általában csak balesetek esetén hallunk, mivel az érrendszeri betegségek esetén (érszűkület), ...

Annál fontosabb a torzító hegek, csonkolások megelőzése érdekében a gyors felismerés és hatékony gyógyszeres kezelés. Ezek teljesülése esetén a lepra ma már szelíd betegségnek tekinthető - de egyelőre csak a fejlettebb országokban.

amputáció
Végtag sebészeti csonkolása vagy eltávolítása.
Latin orvosi szakszó az amputare (lenyes, lemetsz) igéből, ennek elemei ambi- (körül) és putare (tisztít, fát megnyes). ambíció, ambitus, ámbitus.

A pajzsmirigy állomány műtéti csonkolás, valamint sugárterápia vagy betegség okozta károsodása miatt jelentkező, hypothyreoticus panaszok és tünetek (myxoedemával vagy anélkül). Syn c. strumipriva.
cachexiás ...

A fejlődés következtében egyre többen gyógyultak meg illetve élték túl a műtétet hosszabb idővel, kisebb csonkolással, kevesebb fájdalommal és depresszióval. Egyre kevesebben százalékoltatják le magukat.

Ellenzői szerint a körülmetélés felesleges műtét, amely során a test egy egészséges darabkáját távolítják el, sőt vannak, akik egyenesen "genitális csonkolásnak" tartják.

A műtéti típusok között azonban a leggyakoribbnak a prosztata transurethralis (húgycsövön keresztüli) csonkolása (TURP) és a nyílt prostatectomia (a prosztata nyílt hasi műtéttel történő eltávolítása) számít.

Ezeknek az elváltozásoknak a kezelése a mai korszerű gyógyszerek birtokában, ellentétben az évtizedekkel ezelőtti gyakorlattal, amikor a megoldást főként a gyomorcsonkolás jelentette, átment a belgyógyászok kezébe és hatáskörébe.

A gyomorcsonkolás daganat, vagy szövődményes fekélybetegség miatt.
Gyomor tápszonda beültetése teljes táplálkozási képtelenség esetén.
A vékonybelek műtétet igénylő rendellenességei
A vastagbélbetegségek, vastagbéldaganat radikális műtéte ...

Így a méh csonkolásával járó műtétek, méhnyak záró műtétek ritka szövődményeként megfigyelhető. Ugyancsak leírták, mint hysteroscopos endometrium ablaciós beavatkozás (méh üregében végzett endoszkópos műtét), ill.

Minél előrehaladottabb stádiumú az endometriózis, annál radikálisabb beavatkozásra van szükség - a legrosszabb eset a már említett belső csonkolásos (hólyag, belek részleges eltávolítása) operáció.

susceptibilitási,
áramlási,
kémiai eltolódás (chemical shift),
behajtogatási (aliasing) artefactum,
csonkolásos,
burn out (beégéses),
statikus elektromosság okozta artefactum, valamint a
keresztezett gerjesztés is okoz artefactumot.

Megelőzés
Egyébként megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással, felszívódási zavar esetén annak oki kezelésével, gyomorcsonkolás után pedig azonnal elkezdett vitaminpótlással lehet megelőzni kialakulását.

Szomorú végső kimenetele az érszűkületnek a végtag csonkolása (amputációja), ami rokkantságot eredményez.

-Ez életveszélyes állapot - hasűri vérzést okozhat. Leggyakrabban műtétes megoldás javasolt még mielőtt megreped a kürt, hogy konzervative csonkolás nélkül tudjuk gyógyítani.

érszűkület pedig a felnőtt lakosság közel 10-15 százalékát érinti. Amennyiben ez végtagon alakul ki, akkor a szűkület helyétől függően üszkösödés vagyis gangraena lesz a következménye, amely indokolhatja a végtag teljes vagy részleges csonkolását ...

Sajnos a cukorbetegeknél fokozott a fertőzésveszély is. A fenti okok hosszú ideje fennálló és nem mindig jól " karbantartott" cukorbetegség esetén olyan súlyos elváltozásokhoz vezethetnek, melyek gyakran csak csonkolásos műtéttel gyógyíthatók.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Rosszindulatú, Fekély, Nyálkahártya, Daganatok

Betegségek  Csókláz  Csontbetegségek

 
RSS Mobile