Kezdőlap (Csonkolás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Csonkolás

Betegségek  Csókláz  Csontbetegségek

tüdőcsonkolás - pneumonectomia, pneumonectomy
tüdőembólia - embolia pulmonis, A tüdőverőér elzáródása általában vérröggel, amely általában az alsó végtagokból származik, de lehet más idegen anyaggal is., pulmonary embolism,
tüdő fibrózis - pulmonary fibrosis, (bővebben) ...


Csonkolásos műtétek
A fekélybetegség története című fejezetben már említés történt Billroth, osztrák sebészről, aki a mai napig is alkalmazott gyomorcsonkolásos műtétet először alkalmazta.

Csonkolásos munkabaleset az a munkabaleset, amely bármely ujj első percének az elvesztését eredményezi, továbbá az ennél súlyosabb esetek.
Az üzemi baleset fogalma ...

- Gyomor csonkolásos műtétje 15 év után
- Óriásredős gyomorhurut / Menetrier gastritis /
Az endoscopos kép és a szövettani lelet alapján mondható ki a diagnózis.

4. gyökércsúcs csonkolása fúróval vagy vésővel
5. periapicalis tér radikális excohleációja
6. szükség szerint retrograd gyökértömés elkészítése ...

A diabéteszes láb szindróma miatt kialakuló sebek miatt gyakran van szükség ~os műtétre. Hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek.

A kezelés célja a betegség romlását megelőzni; a szívroham, a szélütés és a kiterjedt ateroszklerózis miatti halálozás kockázatát csökkenteni; a ~t megelőzni; valamint - a tünetek (például a klaudikáció intermittensz) enyhítésén keresztül - az életminőséget javítani.

Lehet a méh hüvely feletti részének ~a (Chrobak-műtét). Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában csonk-karcinóma kialakulásával is számolni kell.

Az idegbántalom miatti alsóvégtag-~ok jelentős többsége megelőzhető lenne. A diabéteszes láb létrejöttéhez hozzájárul a vegetatív idegrendszer károsodása is.

Sebészi eljárás: Kisebb, négy centiméternél nem nagyobb és az alsó vagy a felső pólusban elhelyezkedő, a környezetétől elhatárolt daganat esetén úgynevezett szervmegtartó műtétet (~) lehet végezni, de ehhez szükséges az eltávolított részlet azonnali szövettani vizsgálata.

A részleges gyomor~ általában súlyos nyombélfekély kezelése során válik szükségessé, ilyenkor a gyomor alsó, savtermelőrészét távolítják el. A részleges gyomorkivétel leggyakoribb alternatívája a vagotomia (idegátmetszés), vagy egy megkerülő járat készítése a gyomor és a vékonybél között.

A pajzsmirigy állomány műtéti ~, valamint sugárterápia vagy betegség okozta károsodása miatt jelentkező, hypothyreoticus panaszok és tünetek (myxoedemával vagy anélkül). Syn c. strumipriva.
cachexiás
Rákos senyvedésben szenvedő beteget, illetve ezen állapottal kapcsolatos fogalmat jelöl.

~os balesetek), az élet minőségének javítása illetve az egészségi állapot romlásának megakadályozása. Megkülönböztetnek még ún.

A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt ~át (szubtotális ~, rezekció) végzik.

A felső végtagok, kezek, részleges vagy teljes elhalásáról és ~áról általában csak balesetek esetén hallunk, mivel az érrendszeri betegségek esetén (érszűkület), a szívet már elérő elváltozások hatására a halál szinte együtt áll be a fenti végtagok elhalásával együtt, ...

Annál fontosabb a torzító hegek, ~ok megelőzése érdekében a gyors felismerés és hatékony gyógyszeres kezelés. Ezek teljesülése esetén a lepra ma már szelíd betegségnek tekinthető - de egyelőre csak a fejlettebb országokban. A gyógyult beteg teljes értékű emberi életet élhet.

amputáció
Végtag sebészeti ~a vagy eltávolítása.
Latin orvosi szakszó az amputare (lenyes, lemetsz) igéből, ennek elemei ambi- (körül) és putare (tisztít, fát megnyes). ambíció, ambitus, ámbitus.

A fejlődés következtében egyre többen gyógyultak meg illetve élték túl a műtétet hosszabb idővel, kisebb ~sal, kevesebb fájdalommal és depresszióval. Egyre kevesebben százalékoltatják le magukat. Különösen jó a gyógyulási esélyük az időben, még tünetmentes stádiumban felfedezett betegeknek.

Ellenzői szerint a körülmetélés felesleges műtét, amely során a test egy egészséges darabkáját távolítják el, sőt vannak, akik egyenesen "genitális ~nak" tartják.

A műtéti típusok között azonban a leggyakoribbnak a prosztata transurethralis (húgycsövön keresztüli) ~a (TURP) és a nyílt prostatectomia (a prosztata nyílt hasi műtéttel történő eltávolítása) számít. Magyarországon évente mintegy 8000 ilyen beavatkozás történik.

Ezeknek az elváltozásoknak a kezelése a mai korszerű gyógyszerek birtokában, ellentétben az évtizedekkel ezelőtti gyakorlattal, amikor a megoldást főként a gyomor~ jelentette, átment a belgyógyászok kezébe és hatáskörébe.

Megelőzés
Egyébként megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással, felszívódási zavar esetén annak oki kezelésével, gyomor~ után pedig azonnal elkezdett vitaminpótlással lehet megelőzni kialakulását.
68. A C és az E-vitamin és hiányaiknak megnyilvánulása
Vitaminszükséglet ...

A gyomor~ daganat, vagy szövődményes fekélybetegség miatt.
Gyomor tápszonda beültetése teljes táplálkozási képtelenség esetén.
A vékonybelek műtétet igénylő rendellenességei
A vastagbélbetegségek, vastagbéldaganat radikális műtéte ...

Így a méh ~ával járó műtétek, méhnyak záró műtétek ritka szövődményeként megfigyelhető. Ugyancsak leírták, mint hysteroscopos endometrium ablaciós beavatkozás (méh üregében végzett endoszkópos műtét), ill. terhesség megszakítás 3%-ban előforduló szövődményét.

Minél előrehaladottabb stádiumú az endometriózis, annál radikálisabb beavatkozásra van szükség - a legrosszabb eset a már említett belső ~os (hólyag, belek részleges eltávolítása) operáció.

susceptibilitási,
áramlási,
kémiai eltolódás (chemical shift),
behajtogatási (aliasing) artefactum,
~os,
burn out (beégéses),
statikus elektromosság okozta artefactum, valamint a
keresztezett gerjesztés is okoz artefactumot.

-Ez életveszélyes állapot - hasűri vérzést okozhat. Leggyakrabban műtétes megoldás javasolt még mielőtt megreped a kürt, hogy konzervative ~ nélkül tudjuk gyógyítani.

érbetegségre vezethető vissza, az alsó végtagi érszűkület pedig a felnőtt lakosság közel 10-15 százalékát érinti. Amennyiben ez végtagon alakul ki, akkor a szűkület helyétől függően üszkösödés vagyis gangraena lesz a következménye, amely indokolhatja a végtag teljes vagy részleges ~át ...

Sajnos a cukorbetegeknél fokozott a fertőzésveszély is. A fenti okok hosszú ideje fennálló és nem mindig jól " karbantartott" cukorbetegség esetén olyan súlyos elváltozásokhoz vezethetnek, melyek gyakran csak ~os műtéttel gyógyíthatók.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rosszindulatú, Fekély, Nyálkahártya, Daganatok?

◄ Csókláz   Csontbetegségek ►
 
RSS Mobile