Kezdőlap (Csípőfájdalom)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Csípőfájdalom

Betegségek  Csípőbél  Csípőficam

Csípőfájdalom és sántítás a serdülőkori epiphyseolysisre és a combfej kisgyermekkori avascularis necrosisára jellemző (Legg-Calvé-Perthes-betegség. A betegek néha térd- vagy combfájdalmakkal jelentkeznek. Az epiphyseolysis korai diagnózisa jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit.


Csípőfájdalom
1. A csípőre lokalizálódó fájdalom.
2. A csípőcsont tuberkulózisa: A tuberkulotikus folyamat elpusztítja a csípőcsont velőüregét, a csontszövetet, végül a csonthártyát is, és átterjed a megtámadott csont környezetére is. A folyamat tályogképződéssel jár.

Csípőfájdalom - lelki okai
A csípőkből indul ki a lábak mozgása, a járás. Segítségükkel szabadon haladhatunk előre. Lehetséges, hogy visszatartom magam az előrehaladásban. Ebből ered a járás bizonytalansága. A csípőproblémák által a testem merevségről...
Csípőízület problémák - lelki háttere ...

Tüdőrák? - Csípőfájdalom, 80 éves nagypapám
Tüdődaganat, hányás, dohányzás - Párom problémája
Tüdőrák, Echinacea ...

53. Ábra: Bal csípőfájdalom. A röntgen felvételen a bal femurfej meszesedése és egyenetlensége látható. A coronalis síkú CT rekonstrukción a femurfej sclerosisa mellett osteochondralis törés is látható. Avascularis necrosis a bal femurfejben.
17.12. Fejlődési rendellenességek ...

A ~ oka lehet még az ízület körüli tömlők gyulladása -a burzitisz. Mivel a combfej vérellátása igen sérülékeny, traumák miatt könnyen károsodik, ami a combfej elhalásához vezethet. Ez a forma férfiakon gyakran fiatalabb életkorban is, túlzott alkoholfogyasztás miatt jelentkezhet.

Általában hirtelen kezdődő ~, amelyet néha térdpanaszok előznek meg.
A fájdalmas időszakokban sántítás jelentkezik (érintett oldal kímélő jellegű sántítása).
Az esetek egy részében kétoldali panaszok jelentkeznek változó intenzitással.

Mint ismeretes, számos oka lehet a ~nak. Egyik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő (burza) mechanikai eredetű gyulladásos fájdalma.

-combfájdalom, térdfájdalom, ~, sántítás jöhet létre.
Fiatal gyermekeknél hasonló tünetekkel járhat a combcsont epifízisének aszeptikus elhalása (Legg-Calvé-Perthes-szindróma), amikor a csövescsontok ízületi vége, az ízületet alkotó csontok valamilyen okból kifolyólag elpusztulnak.

Leginkább hirtelen kezdődő ~ az első panasz, ami terhelésre rosszabbodik, pihenésre szűnik. Kialakulását térdfájdalom előzheti meg.
A köszvény okai és tünetei ...

Szeméremcsontok elváltozása ~ képében
[a] totálendoprothesis
[b] ultrahangvizsgálat, helyesebben sonographia ...

ischialgia - ischialga, 1. ma már nem használt kifejezés a ~ra (pontosabban az ülőcsont fájdalomra), 2. ma már nem használt kifejezés az ülőideggyulladásta,
isémia - lásd: ischaemia ...

A négyes ágyéki ideg (L4) nyomása ritkább, ez a comb elülső részébe (nervus femoralis ellátási területe) okoz fájdalmat. Utóbbi fájdalmát tévedésből ~ként kezelhetnek.

A fájdalom azonban úgy tűnhet, mintha a térd felől jönne. Pihentetésre javul, és járásra vagy a csípő mozgatására rosszabbodik. Később sántítás alakul ki, amit ~ követ, mely a comb belső felén a térdbe sugárzik. Az érintett láb rendszerint kifelé csavarodik.

Idősebb korban az életkorhoz képest korábban jelentkeznek az ízület kóros elváltozásai. Felnőttkorban, a csípőficam tünetei a sántítás, mozgásbeszűkülés, ~, izomsorvadás, speciális az ún. Trendelenburg-tünet, amikor az egyik lábon állva a másik oldali far lejjebb kerül.

isiász
Az ülőideg zsábája.
A német Ischias szó átvétele a szokványos német ejtésszabályok alapján. Mint orvosi szakszó helyesen [iszkhiász, iszchiász] formán ejtendő, mert a latin ischiason át a görög iszkhiasz (~) szóra megy vissza, az iszkhion (csípő) származékára.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Sántítás, Röntgenfelvétel, Csípőficam, Beültetés?

◄ Csípőbél   Csípőficam ►
 
RSS Mobile