Kezdőlap (Csípőfájdalom)

 Betegségek 

  » »
 
   

Csípőfájdalom

Betegségek  Csípőbél  Csípőficam

Csípőfájdalom és sántítás a serdülőkori epiphyseolysisre és a combfej kisgyermekkori avascularis necrosisára jellemző (Legg-Calvé-Perthes-betegség. A betegek néha térd- vagy combfájdalmakkal jelentkeznek.


Csípőfájdalom
1. A csípőre lokalizálódó fájdalom.
2. A csípőcsont tuberkulózisa: A tuberkulotikus folyamat elpusztítja a csípőcsont velőüregét, a csontszövetet, végül a csonthártyát is, és átterjed a megtámadott csont környezetére is.

Csípőfájdalom - lelki okai
A csípőkből indul ki a lábak mozgása, a járás. Segítségükkel szabadon haladhatunk előre. Lehetséges, hogy visszatartom magam az előrehaladásban. Ebből ered a járás bizonytalansága.

Tüdőrák? - Csípőfájdalom, 80 éves nagypapám
Tüdődaganat, hányás, dohányzás - Párom problémája
Tüdőrák, Echinacea ...

53. Ábra: Bal csípőfájdalom. A röntgen felvételen a bal femurfej meszesedése és egyenetlensége látható. A coronalis síkú CT rekonstrukción a femurfej sclerosisa mellett osteochondralis törés is látható. Avascularis necrosis a bal femurfejben.

A csípőfájdalom oka lehet még az ízület körüli tömlők gyulladása -a burzitisz. Mivel a combfej vérellátása igen sérülékeny, traumák miatt könnyen károsodik, ami a combfej elhalásához vezethet.

Általában hirtelen kezdődő csípőfájdalom, amelyet néha térdpanaszok előznek meg.
A fájdalmas időszakokban sántítás jelentkezik (érintett oldal kímélő jellegű sántítása).
Az esetek egy részében kétoldali panaszok jelentkeznek változó intenzitással.

-combfájdalom, térdfájdalom, csípőfájdalom, sántítás jöhet létre.
Fiatal gyermekeknél hasonló tünetekkel járhat a combcsont epifízisének aszeptikus elhalása (Legg-Calvé-Perthes-szindróma), amikor a csövescsontok ízületi vége, ...

A terhesség alatt fokozatosan nő a kismama testsúlya, mely mind nagyobb és nagyobb terhelést ró az ízületekre és a keringésre - ilyen kor kialakulhat bokasüllyedés, derékfájás, csípőfájdalom illetve fáradékonyabbak lehetünk ...

Leginkább hirtelen kezdődő csípőfájdalom az első panasz, ami terhelésre rosszabbodik, pihenésre szűnik. Kialakulását térdfájdalom előzheti meg.
A köszvény okai és tünetei ...

Szeméremcsontok elváltozása csípőfájdalom képében
[a] totálendoprothesis
[b] ultrahangvizsgálat, helyesebben sonographia ...

ischialgia - ischialga, 1. ma már nem használt kifejezés a csípőfájdalomra (pontosabban az ülőcsont fájdalomra), 2. ma már nem használt kifejezés az ülőideggyulladásta,
isémia - lásd: ischaemia ...

Utóbbi fájdalmát tévedésből csípőfájdalomként kezelhetnek. Megfelelő kórelőzmény felvétellel (anamnézis, kikérdezés) és a fizikális vizsgálat alapján, az esetek többségében, jól elkülöníthető kórképekről van szó.

Pihentetésre javul, és járásra vagy a csípő mozgatására rosszabbodik. Később sántítás alakul ki, amit csípőfájdalom követ, mely a comb belső felén a térdbe sugárzik. Az érintett láb rendszerint kifelé csavarodik.

A német Ischias szó átvétele a szokványos német ejtésszabályok alapján. Mint orvosi szakszó helyesen [iszkhiász, iszchiász] formán ejtendő, mert a latin ischiason át a görög iszkhiasz (csípőfájdalom) szóra megy vissza, ...

Idősebb korban az életkorhoz képest korábban jelentkeznek az ízület kóros elváltozásai. Felnőttkorban, a csípőficam tünetei a sántítás, mozgásbeszűkülés, csípőfájdalom, izomsorvadás, speciális az ún.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Sántítás, Röntgenfelvétel, Csípőficam, Beültetés

Betegségek  Csípőbél  Csípőficam

 
RSS Mobile