Kezdőlap (Csalánkiütés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Csalánkiütés

Betegségek  Csalánfolt  Császármetszés

Csalánkiütés
A csalánkiütés bőrbetegség. A kiütést könnyű felismerni: halvány vörös, kissé kiemelkedő, éles határú, a közepén világosabb bőrelváltozás. Lehetnek parányiak, de több centiméter átmérőjűek is.


Csalánkiütés (urtica)
A csalánkiütés a bőrön és a nyálkahártyán kialakuló, 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses, viszkető elváltozás. A csalánkiütésnél a kis erek falának fokozott áteresztőképessége miatt vizenyő képződik (folyadék kiáramlás történik a szövetek közé).

csalánkiütés
Allergia - lelki háttere
A minket körülvevő és életünk részét képező anyagok rendszerint közömbösek a szervezet számára, ám ha az immunrendszer tévesen 'ellenségként" kezeli őket, a szokásostól eltérően, fokozottan reagál rájuk.

Csalánkiütés
Csalánkiütés kezelése
Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus csalánkiütésről van szó törekedni kell a kiváltó ok pontos meghatározására, mert a bőrreakció megelőzésének az a legbiztosabb módja, ha elkerüljük a bőrreakciót kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat.

CSALÁNKIÜTÉS
A csalánkiütés allergiás reakció, amely a cukorka nagyságútól a csészealj méretűig terjedő, viszkető, vöröses vagy fehér dudorok, illetve csíkok formájá­ban jelentkezik a bőrön.

~
Diagnózis: Apró duzzanatok a bőrön. (Mintha csalánhoz, a növényhez ért volna.) Allergiát kiválthatnak gyógyszerek, tartósítószerek, festékek, az aszpirin, rovarcsípések és bizonyos ételek (tojás, egyes gyümölcsök, kagyló stb.) ...

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: urticaria) ...

~

A ~ allergia okozta bőrbetegség. Rendszerint nem súlyos, de orvosi szempontból rendkívül veszélyes, ha érinti az arcot és nehézzé válik a légzés.

~
1. gyógynövény-készítményekkel - Aloe vera nyugtatja a bőrt, antihisztamin hatású a csalán, bojtorján, kasvirág, mirha és zilizgyökér főzete, stresszes ~re jó az orvosi macskagyökér- és kamillatea, viszketést enyhít a kamilla, tyúkhúr vagy bodzavirág főzete, ...

Címke: "~"
Allergiás bőrbetegségek a kicsiknél
Gyermekkorban az allergia sokkal gyakoribb, mint felnőttkorban. A gyermekek mintegy 5-10%-a krónikus allergiás bőrbetegségben szenved, és még ennél is gyakoribbak az egyéb, allergiás eredetűnek tartott betegségek.

Betegséglexikon ~
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

~? - 8 éves kisfiú

Kisfiam 8 éves. Májusban megcsípte egy kullancs, és júniusban megjelentek rajta Lyme kórra utaló foltok. Kezdetben ezzel kezelték, 21 napig antibiotikumot szedett. A foltok azonban csak nem múltak, időközben azt mondták, hogy ~e van, és nem Lyme kór.

~
(Urticaria), oly bőrbetegség, mely babnyi vagy annál nagyobb, halványrózsaszinü v.

~
Hives, Urticaria
kapcsolódó oldalak:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat ...

~ kézen
Szintén nem allergiás alapon, de hisztamin hatására jön létre az urticaria hisztamin tartalmú ételektől (halak, húsfélék, sajtok, savanyú káposzta, sonka, kolbász, borok).

~ és gyomorégés: ez is állhat a háttérben
Vedd komolyan a tüneteket!
Néhány egyszerű tünet sokkal komolyabb problémát is jelezhet.

A ~ a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike. Testszerte számos, különböző nagyságú, néha összefolyó, éles szélű, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő viszkető csalánfolt (urtica - ejtése: urtika) jelenik meg. Lapos, puha tapintású, múlékony jelenségek.

Vannak azonban a ~nek olyan formái, melyek nem allergiás eredetűek, ezeket összefoglalóan fizikális eredetű urtikáriának hívjuk.

~:
Sokan szenvednek sokszor feleslegesen a ~ektől. Néha a ~ek csak múló, átmeneti problémának tekinthetők, maguktól meggyógyulnak, hátterükben nem egyszer fertőzés vagy diétahiba áll. Máskor, főleg elhúzódó esetekben belgyógyászati betegség vagy allergia.

~:
Kérdés:
Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú ~ jelenik meg rajta és a szeme is ödémásodik. Azt már megfigyeltük, hogy csak a megfázások alkalmával jön elő az allergia, egyébként tünetmentes.

A ~ (urticaria) szintén allergiás bőrbetegség, amely minden életkorban előfordul, ám gyermekkorban gyakoribb. Rendszerint nem súlyos. Veszélyessé akkor válhat, ha érinti az arcot, és nehézzé válik a légzés is.

A ~ vörös vagy fehér viszkető bőrfelület. Az Amerikai Allergia, ...

JELLEGZETES CSALÁNKIÜTÉS/URTIKARIA/
AZ -URTIKARIA -VIZENYŐS,FEHÉRES SZINÜ,VÖRÖS UDVARRAL KÖRÜLVETT,A BŐR SZINTJÉBŐL KIEMELKEDŐ,ERŐSEN VISZKETŐ KÉPLET.A BEMUTATOTT KÉPEN SZÁMOS,KITERJEDT,PLAKARDOKBAN CSOPORTOSULÓ ALAKZATOKAT LÁTUNK ...
Posted by Dr. Bauer Bela at 13:42 345 678 ...

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az érzelmi élet zavarai krónikus ~es és pikkelysömörös betegeknél testi tünet, például viszketés formájában jelentkezhetnek.

~
Ki gondolná, hogy az almás pitében az alma alá darált dió is okozhat ~eket? De kisgyermekkor elején gyakori allergének még az eper, málna, olajos magvak és a tojásfehérje is. Mit tegyünk, ha gyermekünkön ~t fedezünk fel?
tovább ...

~ek
A ~ olyan allergiás bőrjelenség, mely szinte minden gyermek életében előfordulhat. Több fajtája van. Lehet gyorsan múló, vissza nem térő, ártalmatlan kiütés, de súlyos, életet veszélyeztető allergiás állapot bevezető tünete is lehet.

~, vagy angioödéma?
A ~ (urticaria) a bőr felső, az angioödéma, vagy másnéven Quincke-ödéma pedig a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló duzzanatával járó tünetegyüttes.

~
... A ~ (orvosi néven urticaria) a lakosság közel 20 %-át érintő allergiás bőrbetegség. A ~ a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes, melynek o...
Ételallergia, étel-intolerancia bőrtünetei ...

CSALÁNKIÜTÉS (urticaria)
Bőrből kiemelkedő, lapos, változó méretű, erősen viszkető bőrelváltozás, mely gyakran összefolyik. Láz nem kíséri. A szülő sokszor fel tudja idézni, hogy a gyermek új ételt, italt gyógyszert fogyasztott, új tisztítószert, kozmetikumot használtak.

~:
E bőrkiütést allergia -azaz bizonyos anyagokkal szemben fellépő túlérzékenység- váltja ki.
A kiütés lapos, többnyire fehér hólyagocskáit pír veszi körül, mintha csak csalánhoz értünk volna. Az ilyen és más hasonló kiütések hevesen viszketnek.

~: Szinte "nulldiétával" kezdünk, azaz 3 napig koplal a beteg, ilyenkor főtt burgonyát, rizst, kétszersültet ehet, s vizet ihat.

~
Egyes embereknél túlérzékenység következtében, rák, hal, földieper satöbbi elfogyasztása után ~ jelenik meg a testen. De idült gyomor- és bélhurutnál, bélrenyheségnél, anyagcsere-bántalomnál és nőbetegségnél is felléphet.

~
Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi és milyen szerepet tölt be az életünkben. A hisztamin a szervezetünkben lévő természetes anyag, mely a szervezetünkben termelődik, valamint élelmiszerekkel kerül be.

CSALÁNKIÜTÉS
Igen gyakori bőrgyógyászati elváltozás. Nevét onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a csalán okozta bőrkiütéshez.

~
A bőr allergiás megnyilvánulásának tartjuk, noha ezt az adott esetben ritkán lehet bizonyítani. A leggyakoribb fajtája kissé kiemelkedő foltokból áll, a folt közepe néha fehér az ottani erek pillanatnyi szűkülete miatt. Az elváltozás néha elviselhetetlenül viszket.

CSALÁNKIÜTÉS (URTICARIA, URTIKÁRIA)
Meghatározása:
A bőrön és nyálkahártyákon megjelenő, rendszerint 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozás, melyet időnként hólyagképződés is kísér.

~
A bőr úgy néz ki, mintha az illető csalánbokorba zuhant volna: duzzadt, kissé kiálló, piros, viszkető, égő kiütések. A betegséget a csalán latin nevéről (urtica) nevezték el urtikáriának.

A ~ tünetei és kezelése
A ~ (urticaria) allergiás reakció, amely a bőrben felszabaduló hisztamin hatására alakul ki.

A ~ (urtikária) bőrreakció, amelyre halvány, a bőrből enyhén előemelkedő duzzanat (kiütés) jellemző, melyet a környezetétől jól elhatárolható vörös udvar vesz körül.

~ek a nyomásnak, dörzsölésnek kitett területeken (nadrág korca, melltartó pántja, zokni gumis része stb.). Erős viszketés - vakaródzás helyén csalánok
Mechanikai behatás (+esetleg ételallergia)
Dermatogrophometer ...

~ vagy ekcémás bőrgyulladás kialakulhat napsütés hatására is, ha a szervezet valamilyen okból érzékennyé válik a fényre. A kiváltó tényezők közé tartoznak bizonyos gyógyszerek, növények, kémiai és illatanyagok, egyes autoimmun betegségek, mint a lupus (SLE).

~ - 38 éves nő
~ eltüntetése gyorsan
~, hormonális okok miatt? - 12 éves kislány ...

~ szívhalál autizmus oka orrváladék anyagcsere-betegség vérnyomásmérés hőkimerülés hüvelyfertőzés nátha seb krónikus leukémia agyalapi mirigy tesztoszteron váladékos szem Hodgkin-kór rendőrség sebességváltozás mentés memória orrváladék elfogyasztása kontakt bőrgyulladás szunyókálás munka ...

~
×
Vegyünk minden nap egy kakukkfüves fürdőt amikor és amíg kiütések vannak. Tegyünk 4
evőkanálnyi füvet egy gézbe, és ezt tegyük be a kádba.
Belsőleg igyuk a Gyuri bácsi által összeállított Tisztító tea keveréket egy hónapig.

A ~e krónikus formája egyébként ritka, pár száz embert érint Magyarországon, jellemzően 20 és 40 év közötti nőket, viszont évtizedekig is tarthat.
(forrás: Kisalföld Online)
az 'eü-gazdaság' rovat további cikkei ...

Hasonló ~t, csomókat más állatok például hobbiállatok élősködői is okozhatnak. A teendő a megelőzés (állatok rendszeres ápolása, fertőtlenítése) és bőrtünetek esetén a viszketéscsillapítás, gyulladáscsökkentés, a gennyesedés megelőzése, illetve kezelése.

Földieper érzékeny volt, így a gyümölcs ~t okozott neki, amikor akarta, vagyis amikor evett belőle. Ha hihetünk a szóbeszédnek, a király remekül ismerte panaszainak okát és a kifejlődéshez szükséges időt.

Rosaceas betegeink gasztroenterológiai kivizsgálása / Helicobactérium kimutatása / javasolt. Hasonlóan járunk el idült ~ esetén.

A kiütés általában kicsiny ~ekkel, vörös foltokkal vagy vörös dudorokkal kezdődik, amelyek idővel lilás, zúzódásszerű sérülésekké változnak. 'Tapintható bőrbevérzéses purpurának' nevezik, mert a kiugró bőrelváltozásokat ki lehet tapintani.

A felnőttek akut bőrgyógyászati panaszai között manapság a leggyakoribbak a különböző ~ek, melyeknek csupán egy részében igazolható allergia a háttérben. Kisgyermek korban az atópiás ekcéma a nagy probléma, ami a gyerekek akár 10%-át is érinti.

Használható ~, más kiütések, torokfájás, hányás, emésztési nehézségek, allergia, szénanátha, gyulladások esetén.

Elsősorban a ~re való fokozott hajlam észlelhető. Gondot okozhat annak eldöntése, hogy a kiütést a gátlószer (Metothyrin) váltja-e ki, vagy attól független jelenség. Propycil szedésekor ritkább a kiütés.

Az ételallergia, a tápanyagok által kiváltott allergia a leggyakoribb, a test szinte minden részén jelentkezhet, így ekcémát, asztmás rohamot, ~t és egyéb más jelenségeket okozhat.

Urticaria (~): aspirin, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók, ACE inhibitor vérnyomáscsökkentők, penicillin, cefalosporinok antibiotikumok, opiátok fájdalomcsökkentő, peptid alapú hormonok, kontrasztanyagok, vaccinák.

Ügyeljünk arra, hogy egyes gyógyszerek (pl. allergia gyógyszerek stb.) fényérzékenységet okozhatnak, amely allergiás bőrreakciókat válthat ki, például ~t, ekcémát vagy barna foltokat.

Az I-es típusú akut allergiás reakció a bőrön ~, viszketés és bőrgyulladás formájában jelentkezik, míg krónikusan atópiás dermatitis és ekcéma fejlődik ki. Az akut allergiás reakció a légutakban orrdugulást, tüsszögést, garatödémát okoz. A krónikus légúti allergia aszthmaként ismert.

Az ételallergia által kiváltott tünetek azonnali típusú allergia esetén: ~, ekzema, arc és ajkak duzzanata, esetleg (szerencsére ritkán) anaphylaxiás shock.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az allergénekkel való érintkezés nyomán a bőrön kialakuló különböző ~ek és sömörök.

A bőrünkön megjelenő elváltozások közül a ~ek például a valamitől való irtózást szimbolizálják. Rosszabb esetben a tünetek nem ennyire látványosan jelentkeznek, ehelyett férgesedés, gombásodás alakul ki a szervezetben.

A tengeri hal hisztamintartalma magas, és a szervezetbe jutva enyhe ~től a súlyosabb, akár nehézlégzéssel is járó tünetegyüttesig bármit okozhat.

Az fokozott immunrendszer - válasz bőrben ~ (urticaria), kiterjedt bőrgyulladás (ekcéma, allergiás dermatitis), az orrban szénanátha, a gégében vizenyős gyulladás, a hörgőkben körkörös simaizom összehúzódás (asztma) képében jelentkezik.

Asztma, allergiás, krónikus nátha, allergiás kötőhártya-gyulladás, ekcéma, ~, hideg, meleg allergia, napallergia, krónikus köhögés, fulladás, gégeödéma, anafilaxia, viszketés, ételallergia, rovarcsípés allergia, fogászati allergia, fémallergiák, gyógyszerallergiák, foglalkozási allergiák, ...

Éppen ezért nagy testfelületre terjedő ~, az arcot - szemet érintő ~ és duzzanat, vagy rekedtséggel és nehezített belégzéssel járó állapot esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, állapottól függően mentőhívás is szükséges lehet.

- testszerte viszketés, ~, angioödéma
- időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
- olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

1. stádium: bőrreakciók: viszketés, ~, vörösség, duzzanat; szédülés, fejfájás, remegés,
2. stádium: az előzőekhez társult vérnyomásesés, a pulzus emelkedése, émelygés, hányás, enyhe nehézlégzés,
3. stádium: az előzőekhez társult asztmás roham, kifejlődött shock, ...

Allergiás tünetek elsősorban a szájra és környékére korlátozódnak, némely esetben azonban kiterjedt ~sel, esetleg életveszélyt okozó sokkos állapottal is számolhat a beteg. Különösen a nyírpollenre és a feketeürömre allergiás betegek veszélyeztettek.

Bizonyos hernyófélék ~t okozó szőrének hatására kialakuló urticaria.
hideg urticaria
Hidegre való hiperszenzitivitás, mely átmeneti viszketés, erythema és kiütés formájában megnyilvánuló superficialis vascularis reakcióhoz vezet. Ld hypothermia.

Az eper fogyasztásától súlyos ~t kapott.
Allergiás volt a lószőrre.
Virágportól hörgőgörcse alakult ki.
A világ lakosságát átlagosan hány százalékban érinti a felső légúti allergia?

Címkék: Allergének, Allergia, Asztma, ~, Emberi Test, Homeopátia, Immunrendszer, Pollen, Rovarcsípés, Stressz, Szénanátha, Tünetek, Tüsszentés
Hírlevél
küldés...

-Candida gomba / toxin által kiváltott bőrtünetek (~, viszketés, bőrvörösség, ekcéma)
-Candida gomba / toxin által kiváltott fokozott hajhullás és hajkorpa, zsírosodás, foltos jellegű kopaszodás a fejbőrön ...

ulcus - fekély
urticaria - ~ (a bőr szúnyogcsípés-szerű elváltozása)
uterus - méh
uvula - nyelvcsap (a szájpadlásról lelógó szövetrész) ...

esetenként ~szerű bőrpír, főleg a mellkas területén
álomszerű érzés vagy érzékelési zavarok (derealizáció)
disszociáció, az az érzés, hogy az egyén nincs kapcsolatban a saját testével, vagy akár idővel és térrel (elszemélytelenítés - deperszonalizáció) ...

A főbb tünetek szervrendszerek szerint: szénanátha, tüdőasztma, allergiás kötőhártya-gyulladás, ~, ekcé­ma, életveszélyes gégenyálkahártya-duzzanat (Quincke-ödéma), tehéntejfehér­je-túlérzékenység okozta hasmenés. Egyszerre több szerv is megbetegedhet.

Napallergia
A napallergia kialakulása két formában jelentkezhet. A nap sugarainak kitett bőrterületen ~ek jelennek meg, melyek viszkethetnek. Máskor ekcémás jelek észlelhetők (kipirosodás, viszketés, kiszáradás).

Ekcéma esetén hatásosak, míg például ~ben biztosan hatástalanok.
A Fenistil gél recept nélkül kapható, elsősorban rovarcsípésekre ajánlható.
Az otthon korábbról megmaradt antihisztaminokat sokan megpróbálják.

Látszólag nem összefüggő betegségek széles skálája - beleértve az asztmát, a szénanáthát, az ekcémát és a ~t (urticaria) - mind az allergiának tulajdoníthatóak.
Tovább...
...

A Rhus toxicodendron feltűnő jellegzetessége még az ajakherpesz és néha a ~ megjelenése a bőrön. A beteg folyton izeg-mozog, nyugtalan, kívánja a meleget, borzong, és köhög, mihelyt kitakarózik. Jellegzetes a nyelv hegyének háromszög alakú pirossága.

Szezonális allergiák ", Egész évben tartó allergiák ", Ételallergia ", Masztocitózis ", Fizikai allergiák ", Testmozgás kiváltotta allergiás reakciók ", ~ és angioödéma ", Anafilaxiás reakció "
186. FEJEZET - Autoimmun betegségek
187. FEJEZET - Transzplantáció ...

Kezdeti tünetek a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, izom és izületi fájdalom, valamint bőrkiütés is (viszkető, ~szerű).

szénanátha
egész éven át tartó allergiás nátha
allergiás eredetű asztma
allergiás eredetű ~, ekcéma
ételallergia ...

Ritkábban az atka nyálára vagy székletére adott allergiás reakciók súlyosabb tüneteket, ekcémát, ~t provokálhatnak, illetve a vakarózás következtében kialakuló felülfertőződés ótvart eredményezhet. Jellemző, hogy a viszketés meleg vizes fürdő hatására illetve éjjel ágymelegben fokozódik.

A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, ~es, ...

Coccidioidomycosis (gombás fertőzés)
Combcsontfej fiatalkori, nem fertőzéses eredetű elhalása
Combsérv
Creutzfeldt-Jakob betegség ("Lassú vírus fertőzés")
Cryptococcosis (gombás fertőzés)
Cryptosporidiosis
~
Császármetszés
Csecsnyúlvány gyulladás ...

A kiütés először a ~hez hasonló, de gyorsan hólyagossá válik, nedvezik.

Az ilyen allergiával küszködők hámrétege nagyon érzékenyen reagál a környezeti tényezőkre, így akár a napsütésre, kozmetikumokra, textil színezőanyagokra, sőt még a fűtött szoba hőmérsékletére is. Két gyakori csoportja különböztethető meg: a ~ és az ekcéma.

Esetenként különböző fokú allergiás reakció, például bőrpír, ~, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén.

Mellékhatás: könnytermelés csökkenése, ~,
esetleg szisztémás hatások: (szív)
Gyógyszer interakció: adrenalin: hipertóniás krízis
Figyelmeztetés: jól felszívódik, szisztémás mellékhatások
2. β-1-szelektív szerek
Atenolol - Atenolol tabl. Atenobene tabl. Blokium tabl. Coratenol tabl.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kiütés, Allergia, Ekcéma, Hasmenés, Daganat?

◄ Csalánfolt   Császármetszés ►
 
RSS Mobile