Kezdőlap (Csalánkiütés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Csalánkiütés

Betegségek  Csalánfolt  Császármetszés

Csalánkiütés
A csalánkiütés bőrbetegség. A kiütést könnyű felismerni: halvány vörös, kissé kiemelkedő, éles határú, a közepén világosabb bőrelváltozás. Lehetnek parányiak, de több centiméter átmérőjűek is.


Csalánkiütés (urtica)
A csalánkiütés a bőrön és a nyálkahártyán kialakuló, 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses, viszkető elváltozás. A csalánkiütésnél a kis erek falának fokozott áteresztőképessége miatt vizenyő képződik (folyadék kiáramlás történik a szövetek közé).

csalánkiütés
Allergia - lelki háttere
A minket körülvevő és életünk részét képező anyagok rendszerint közömbösek a szervezet számára, ám ha az immunrendszer tévesen 'ellenségként" kezeli őket, a szokásostól eltérően, fokozottan reagál rájuk.

Csalánkiütés
Csalánkiütés kezelése
Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus csalánkiütésről van szó törekedni kell a kiváltó ok pontos meghatározására, mert a bőrreakció megelőzésének az a legbiztosabb módja, ha elkerüljük a bőrreakciót kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat.

CSALÁNKIÜTÉS
A csalánkiütés allergiás reakció, amely a cukorka nagyságútól a csészealj méretűig terjedő, viszkető, vöröses vagy fehér dudorok, illetve csíkok formájá­ban jelentkezik a bőrön.

Csalánkiütés
Diagnózis: Apró duzzanatok a bőrön. (Mintha csalánhoz, a növényhez ért volna.) Allergiát kiválthatnak gyógyszerek, tartósítószerek, festékek, az aszpirin, rovarcsípések és bizonyos ételek (tojás, egyes gyümölcsök, kagyló stb.) ...

Csalánkiütés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: urticaria) ...

Csalánkiütés

A csalánkiütés allergia okozta bőrbetegség. Rendszerint nem súlyos, de orvosi szempontból rendkívül veszélyes, ha érinti az arcot és nehézzé válik a légzés.

Csalánkiütés
1. gyógynövény-készítményekkel - Aloe vera nyugtatja a bőrt, antihisztamin hatású a csalán, bojtorján, kasvirág, mirha és zilizgyökér főzete, stresszes csalánkiütésre jó az orvosi macskagyökér- és kamillatea, viszketést enyhít a kamilla, tyúkhúr vagy bodzavirág főzete, ...

Címke: "csalánkiütés"
Allergiás bőrbetegségek a kicsiknél
Gyermekkorban az allergia sokkal gyakoribb, mint felnőttkorban. A gyermekek mintegy 5-10%-a krónikus allergiás bőrbetegségben szenved, és még ennél is gyakoribbak az egyéb, allergiás eredetűnek tartott betegségek.

Betegséglexikon Csalánkiütés
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

Csalánkiütés? - 8 éves kisfiú

Kisfiam 8 éves. Májusban megcsípte egy kullancs, és júniusban megjelentek rajta Lyme kórra utaló foltok. Kezdetben ezzel kezelték, 21 napig antibiotikumot szedett. A foltok azonban csak nem múltak, időközben azt mondták, hogy csalánkiütése van, és nem Lyme kór.

csalánkiütés
(Urticaria), oly bőrbetegség, mely babnyi vagy annál nagyobb, halványrózsaszinü v.

Csalánkiütés
Hives, Urticaria
kapcsolódó oldalak:
Bőrbetegségek - bőrgyógyászat ...

Csalánkiütés kézen
Szintén nem allergiás alapon, de hisztamin hatására jön létre az urticaria hisztamin tartalmú ételektől (halak, húsfélék, sajtok, savanyú káposzta, sonka, kolbász, borok).

Csalánkiütés és gyomorégés: ez is állhat a háttérben
Vedd komolyan a tüneteket!
Néhány egyszerű tünet sokkal komolyabb problémát is jelezhet.

A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike. Testszerte számos, különböző nagyságú, néha összefolyó, éles szélű, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő viszkető csalánfolt (urtica - ejtése: urtika) jelenik meg. Lapos, puha tapintású, múlékony jelenségek.

Vannak azonban a csalánkiütésnek olyan formái, melyek nem allergiás eredetűek, ezeket összefoglalóan fizikális eredetű urtikáriának hívjuk.

Csalánkiütés:
Sokan szenvednek sokszor feleslegesen a csalánkiütésektől. Néha a csalánkiütések csak múló, átmeneti problémának tekinthetők, maguktól meggyógyulnak, hátterükben nem egyszer fertőzés vagy diétahiba áll. Máskor, főleg elhúzódó esetekben belgyógyászati betegség vagy allergia.

Csalánkiütés:
Kérdés:
Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú csalánkiütés jelenik meg rajta és a szeme is ödémásodik. Azt már megfigyeltük, hogy csak a megfázások alkalmával jön elő az allergia, egyébként tünetmentes.

A csalánkiütés (urticaria) szintén allergiás bőrbetegség, amely minden életkorban előfordul, ám gyermekkorban gyakoribb. Rendszerint nem súlyos. Veszélyessé akkor válhat, ha érinti az arcot, és nehézzé válik a légzés is.

A csalánkiütés vörös vagy fehér viszkető bőrfelület. Az Amerikai Allergia, ...

JELLEGZETES CSALÁNKIÜTÉS/URTIKARIA/
AZ -URTIKARIA -VIZENYŐS,FEHÉRES SZINÜ,VÖRÖS UDVARRAL KÖRÜLVETT,A BŐR SZINTJÉBŐL KIEMELKEDŐ,ERŐSEN VISZKETŐ KÉPLET.A BEMUTATOTT KÉPEN SZÁMOS,KITERJEDT,PLAKARDOKBAN CSOPORTOSULÓ ALAKZATOKAT LÁTUNK ...
Posted by Dr. Bauer Bela at 13:42 345 678 ...

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az érzelmi élet zavarai krónikus csalánkiütéses és pikkelysömörös betegeknél testi tünet, például viszketés formájában jelentkezhetnek.

Csalánkiütés
Ki gondolná, hogy az almás pitében az alma alá darált dió is okozhat csalánkiütéseket? De kisgyermekkor elején gyakori allergének még az eper, málna, olajos magvak és a tojásfehérje is. Mit tegyünk, ha gyermekünkön csalánkiütést fedezünk fel?
tovább ...

Csalánkiütések
A csalánkiütés olyan allergiás bőrjelenség, mely szinte minden gyermek életében előfordulhat. Több fajtája van. Lehet gyorsan múló, vissza nem térő, ártalmatlan kiütés, de súlyos, életet veszélyeztető allergiás állapot bevezető tünete is lehet.

Csalánkiütés, vagy angioödéma?
A csalánkiütés (urticaria) a bőr felső, az angioödéma, vagy másnéven Quincke-ödéma pedig a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló duzzanatával járó tünetegyüttes.

Csalánkiütés
... A csalánkiütés (orvosi néven urticaria) a lakosság közel 20 %-át érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes, melynek o...
Ételallergia, étel-intolerancia bőrtünetei ...

CSALÁNKIÜTÉS (urticaria)
Bőrből kiemelkedő, lapos, változó méretű, erősen viszkető bőrelváltozás, mely gyakran összefolyik. Láz nem kíséri. A szülő sokszor fel tudja idézni, hogy a gyermek új ételt, italt gyógyszert fogyasztott, új tisztítószert, kozmetikumot használtak.

Csalánkiütés:
E bőrkiütést allergia -azaz bizonyos anyagokkal szemben fellépő túlérzékenység- váltja ki.
A kiütés lapos, többnyire fehér hólyagocskáit pír veszi körül, mintha csak csalánhoz értünk volna. Az ilyen és más hasonló kiütések hevesen viszketnek.

Csalánkiütés: Szinte "nulldiétával" kezdünk, azaz 3 napig koplal a beteg, ilyenkor főtt burgonyát, rizst, kétszersültet ehet, s vizet ihat.

Csalánkiütés
Egyes embereknél túlérzékenység következtében, rák, hal, földieper satöbbi elfogyasztása után csalánkiütés jelenik meg a testen. De idült gyomor- és bélhurutnál, bélrenyheségnél, anyagcsere-bántalomnál és nőbetegségnél is felléphet.

Csalánkiütés
Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi és milyen szerepet tölt be az életünkben. A hisztamin a szervezetünkben lévő természetes anyag, mely a szervezetünkben termelődik, valamint élelmiszerekkel kerül be.

CSALÁNKIÜTÉS
Igen gyakori bőrgyógyászati elváltozás. Nevét onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a csalán okozta bőrkiütéshez.

Csalánkiütés
A bőr allergiás megnyilvánulásának tartjuk, noha ezt az adott esetben ritkán lehet bizonyítani. A leggyakoribb fajtája kissé kiemelkedő foltokból áll, a folt közepe néha fehér az ottani erek pillanatnyi szűkülete miatt. Az elváltozás néha elviselhetetlenül viszket.

CSALÁNKIÜTÉS (URTICARIA, URTIKÁRIA)
Meghatározása:
A bőrön és nyálkahártyákon megjelenő, rendszerint 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozás, melyet időnként hólyagképződés is kísér.

Csalánkiütés
A bőr úgy néz ki, mintha az illető csalánbokorba zuhant volna: duzzadt, kissé kiálló, piros, viszkető, égő kiütések. A betegséget a csalán latin nevéről (urtica) nevezték el urtikáriának.

A csalánkiütés tünetei és kezelése
A csalánkiütés (urticaria) allergiás reakció, amely a bőrben felszabaduló hisztamin hatására alakul ki.

A csalánkiütés (urtikária) bőrreakció, amelyre halvány, a bőrből enyhén előemelkedő duzzanat (kiütés) jellemző, melyet a környezetétől jól elhatárolható vörös udvar vesz körül.

Csalánkiütések a nyomásnak, dörzsölésnek kitett területeken (nadrág korca, melltartó pántja, zokni gumis része stb.). Erős viszketés - vakaródzás helyén csalánok
Mechanikai behatás (+esetleg ételallergia)
Dermatogrophometer ...

Csalánkiütés vagy ekcémás bőrgyulladás kialakulhat napsütés hatására is, ha a szervezet valamilyen okból érzékennyé válik a fényre. A kiváltó tényezők közé tartoznak bizonyos gyógyszerek, növények, kémiai és illatanyagok, egyes autoimmun betegségek, mint a lupus (SLE).

Csalánkiütés - 38 éves nő
Csalánkiütés eltüntetése gyorsan
Csalánkiütés, hormonális okok miatt? - 12 éves kislány ...

csalánkiütés szívhalál autizmus oka orrváladék anyagcsere-betegség vérnyomásmérés hőkimerülés hüvelyfertőzés nátha seb krónikus leukémia agyalapi mirigy tesztoszteron váladékos szem Hodgkin-kór rendőrség sebességváltozás mentés memória orrváladék elfogyasztása kontakt bőrgyulladás szunyókálás munka ...

Csalánkiütés
×
Vegyünk minden nap egy kakukkfüves fürdőt amikor és amíg kiütések vannak. Tegyünk 4
evőkanálnyi füvet egy gézbe, és ezt tegyük be a kádba.
Belsőleg igyuk a Gyuri bácsi által összeállított Tisztító tea keveréket egy hónapig.

A csalánkiütése krónikus formája egyébként ritka, pár száz embert érint Magyarországon, jellemzően 20 és 40 év közötti nőket, viszont évtizedekig is tarthat.
(forrás: Kisalföld Online)
az 'eü-gazdaság' rovat további cikkei ...

Hasonló csalánkiütést, csomókat más állatok például hobbiállatok élősködői is okozhatnak. A teendő a megelőzés (állatok rendszeres ápolása, fertőtlenítése) és bőrtünetek esetén a viszketéscsillapítás, gyulladáscsökkentés, a gennyesedés megelőzése, illetve kezelése.

Földieper érzékeny volt, így a gyümölcs csalánkiütést okozott neki, amikor akarta, vagyis amikor evett belőle. Ha hihetünk a szóbeszédnek, a király remekül ismerte panaszainak okát és a kifejlődéshez szükséges időt.

Rosaceas betegeink gasztroenterológiai kivizsgálása / Helicobactérium kimutatása / javasolt. Hasonlóan járunk el idült csalánkiütés esetén.

A kiütés általában kicsiny csalánkiütésekkel, vörös foltokkal vagy vörös dudorokkal kezdődik, amelyek idővel lilás, zúzódásszerű sérülésekké változnak. 'Tapintható bőrbevérzéses purpurának' nevezik, mert a kiugró bőrelváltozásokat ki lehet tapintani.

A felnőttek akut bőrgyógyászati panaszai között manapság a leggyakoribbak a különböző csalánkiütések, melyeknek csupán egy részében igazolható allergia a háttérben. Kisgyermek korban az atópiás ekcéma a nagy probléma, ami a gyerekek akár 10%-át is érinti.

Használható csalánkiütés, más kiütések, torokfájás, hányás, emésztési nehézségek, allergia, szénanátha, gyulladások esetén.

Elsősorban a csalánkiütésre való fokozott hajlam észlelhető. Gondot okozhat annak eldöntése, hogy a kiütést a gátlószer (Metothyrin) váltja-e ki, vagy attól független jelenség. Propycil szedésekor ritkább a kiütés.

Az ételallergia, a tápanyagok által kiváltott allergia a leggyakoribb, a test szinte minden részén jelentkezhet, így ekcémát, asztmás rohamot, csalánkiütést és egyéb más jelenségeket okozhat.

Urticaria (csalánkiütés): aspirin, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók, ACE inhibitor vérnyomáscsökkentők, penicillin, cefalosporinok antibiotikumok, opiátok fájdalomcsökkentő, peptid alapú hormonok, kontrasztanyagok, vaccinák.

Ügyeljünk arra, hogy egyes gyógyszerek (pl. allergia gyógyszerek stb.) fényérzékenységet okozhatnak, amely allergiás bőrreakciókat válthat ki, például csalánkiütést, ekcémát vagy barna foltokat.

Az I-es típusú akut allergiás reakció a bőrön csalánkiütés, viszketés és bőrgyulladás formájában jelentkezik, míg krónikusan atópiás dermatitis és ekcéma fejlődik ki. Az akut allergiás reakció a légutakban orrdugulást, tüsszögést, garatödémát okoz. A krónikus légúti allergia aszthmaként ismert.

Az ételallergia által kiváltott tünetek azonnali típusú allergia esetén: csalánkiütés, ekzema, arc és ajkak duzzanata, esetleg (szerencsére ritkán) anaphylaxiás shock.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az allergénekkel való érintkezés nyomán a bőrön kialakuló különböző csalánkiütések és sömörök.

A bőrünkön megjelenő elváltozások közül a csalánkiütések például a valamitől való irtózást szimbolizálják. Rosszabb esetben a tünetek nem ennyire látványosan jelentkeznek, ehelyett férgesedés, gombásodás alakul ki a szervezetben.

A tengeri hal hisztamintartalma magas, és a szervezetbe jutva enyhe csalánkiütéstől a súlyosabb, akár nehézlégzéssel is járó tünetegyüttesig bármit okozhat.

Az fokozott immunrendszer - válasz bőrben csalánkiütés (urticaria), kiterjedt bőrgyulladás (ekcéma, allergiás dermatitis), az orrban szénanátha, a gégében vizenyős gyulladás, a hörgőkben körkörös simaizom összehúzódás (asztma) képében jelentkezik.

Asztma, allergiás, krónikus nátha, allergiás kötőhártya-gyulladás, ekcéma, csalánkiütés, hideg, meleg allergia, napallergia, krónikus köhögés, fulladás, gégeödéma, anafilaxia, viszketés, ételallergia, rovarcsípés allergia, fogászati allergia, fémallergiák, gyógyszerallergiák, foglalkozási allergiák, ...

Éppen ezért nagy testfelületre terjedő csalánkiütés, az arcot - szemet érintő csalánkiütés és duzzanat, vagy rekedtséggel és nehezített belégzéssel járó állapot esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, állapottól függően mentőhívás is szükséges lehet.

- testszerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
- olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás ...

1. stádium: bőrreakciók: viszketés, csalánkiütés, vörösség, duzzanat; szédülés, fejfájás, remegés,
2. stádium: az előzőekhez társult vérnyomásesés, a pulzus emelkedése, émelygés, hányás, enyhe nehézlégzés,
3. stádium: az előzőekhez társult asztmás roham, kifejlődött shock, ...

Allergiás tünetek elsősorban a szájra és környékére korlátozódnak, némely esetben azonban kiterjedt csalánkiütéssel, esetleg életveszélyt okozó sokkos állapottal is számolhat a beteg. Különösen a nyírpollenre és a feketeürömre allergiás betegek veszélyeztettek.

Bizonyos hernyófélék csalánkiütést okozó szőrének hatására kialakuló urticaria.
hideg urticaria
Hidegre való hiperszenzitivitás, mely átmeneti viszketés, erythema és kiütés formájában megnyilvánuló superficialis vascularis reakcióhoz vezet. Ld hypothermia.

Az eper fogyasztásától súlyos csalánkiütést kapott.
Allergiás volt a lószőrre.
Virágportól hörgőgörcse alakult ki.
A világ lakosságát átlagosan hány százalékban érinti a felső légúti allergia?

Címkék: Allergének, Allergia, Asztma, Csalánkiütés, Emberi Test, Homeopátia, Immunrendszer, Pollen, Rovarcsípés, Stressz, Szénanátha, Tünetek, Tüsszentés
Hírlevél
küldés...

-Candida gomba / toxin által kiváltott bőrtünetek (csalánkiütés, viszketés, bőrvörösség, ekcéma)
-Candida gomba / toxin által kiváltott fokozott hajhullás és hajkorpa, zsírosodás, foltos jellegű kopaszodás a fejbőrön ...

ulcus - fekély
urticaria - csalánkiütés (a bőr szúnyogcsípés-szerű elváltozása)
uterus - méh
uvula - nyelvcsap (a szájpadlásról lelógó szövetrész) ...

esetenként csalánkiütésszerű bőrpír, főleg a mellkas területén
álomszerű érzés vagy érzékelési zavarok (derealizáció)
disszociáció, az az érzés, hogy az egyén nincs kapcsolatban a saját testével, vagy akár idővel és térrel (elszemélytelenítés - deperszonalizáció) ...

A főbb tünetek szervrendszerek szerint: szénanátha, tüdőasztma, allergiás kötőhártya-gyulladás, csalánkiütés, ekcé­ma, életveszélyes gégenyálkahártya-duzzanat (Quincke-ödéma), tehéntejfehér­je-túlérzékenység okozta hasmenés. Egyszerre több szerv is megbetegedhet.

Napallergia
A napallergia kialakulása két formában jelentkezhet. A nap sugarainak kitett bőrterületen csalánkiütések jelennek meg, melyek viszkethetnek. Máskor ekcémás jelek észlelhetők (kipirosodás, viszketés, kiszáradás).

Ekcéma esetén hatásosak, míg például csalánkiütésben biztosan hatástalanok.
A Fenistil gél recept nélkül kapható, elsősorban rovarcsípésekre ajánlható.
Az otthon korábbról megmaradt antihisztaminokat sokan megpróbálják.

Látszólag nem összefüggő betegségek széles skálája - beleértve az asztmát, a szénanáthát, az ekcémát és a csalánkiütést (urticaria) - mind az allergiának tulajdoníthatóak.
Tovább...
...

A fertőzés bizonytalan hasi fájdalmakkal, esetleg ismétlődő csalánkiütéssel járhat. Mivel a fertőzés emberről emberre is terjedhet, egész családok, gyermekközösségek kaphatják el. Ezért ha a család egyik tagjánál bebizonyosodik, hogy tüneteit bélférgesség okozza, akkor a vele élőket is kezelni kell.

Szezonális allergiák ", Egész évben tartó allergiák ", Ételallergia ", Masztocitózis ", Fizikai allergiák ", Testmozgás kiváltotta allergiás reakciók ", Csalánkiütés és angioödéma ", Anafilaxiás reakció "
186. FEJEZET - Autoimmun betegségek
187. FEJEZET - Transzplantáció ...

Kezdeti tünetek a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, izom és izületi fájdalom, valamint bőrkiütés is (viszkető, csalánkiütésszerű).

szénanátha
egész éven át tartó allergiás nátha
allergiás eredetű asztma
allergiás eredetű csalánkiütés, ekcéma
ételallergia ...

Ritkábban az atka nyálára vagy székletére adott allergiás reakciók súlyosabb tüneteket, ekcémát, csalánkiütést provokálhatnak, illetve a vakarózás következtében kialakuló felülfertőződés ótvart eredményezhet. Jellemző, hogy a viszketés meleg vizes fürdő hatására illetve éjjel ágymelegben fokozódik.

A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, ...

Coccidioidomycosis (gombás fertőzés)
Combcsontfej fiatalkori, nem fertőzéses eredetű elhalása
Combsérv
Creutzfeldt-Jakob betegség ("Lassú vírus fertőzés")
Cryptococcosis (gombás fertőzés)
Cryptosporidiosis
Csalánkiütés
Császármetszés
Csecsnyúlvány gyulladás ...

A kiütés először a csalánkiütéshez hasonló, de gyorsan hólyagossá válik, nedvezik.

Az ilyen allergiával küszködők hámrétege nagyon érzékenyen reagál a környezeti tényezőkre, így akár a napsütésre, kozmetikumokra, textil színezőanyagokra, sőt még a fűtött szoba hőmérsékletére is. Két gyakori csoportja különböztethető meg: a csalánkiütés és az ekcéma.

Esetenként különböző fokú allergiás reakció, például bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén.

Mellékhatás: könnytermelés csökkenése, csalánkiütés,
esetleg szisztémás hatások: (szív)
Gyógyszer interakció: adrenalin: hipertóniás krízis
Figyelmeztetés: jól felszívódik, szisztémás mellékhatások
2. β-1-szelektív szerek
Atenolol - Atenolol tabl. Atenobene tabl. Blokium tabl. Coratenol tabl.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kiütés, Allergia, Ekcéma, Hasmenés, Daganat?

◄ Csalánfolt   Császármetszés ►
 
RSS Mobile