Kezdőlap (Cöliákia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Cöliákia

Betegségek  Costoclavicularis szindróma  CPPD

Cöliákia
Felszívódási zavar, mely valószínűleg immunológiai eredetű. A glutént tartalmazó ételeket a beteg nem tudja megemészteni (glutén intolerancia). A vékonybelet borító nyálkahártya bolyhainak sorvadásával jár.


A cöliákia vagy gluténszenzitív enteropathia autoimmun betegség, amely azon egyéneknél okoz problémát a glutén fehérje megemésztésben, akik hordozzák a HLA-DQ2 és DQ8 alléleket.

Cöliákia, vagy lisztérzékenység
Magyarországon népbetegségnek számít a cöliákia, azaz egy autoimmun betegség, amit a gabonafélékben található glutén okoz. Nem könnyű felismerni, ezért sajnos sokszor későn kezdik el kezelni.

Cöliákia - Az ezerarcú betegség
Sokan nem is tudják, hogy betegek és az életüket kockáztatják - állítják amerikai orvosok. Tény, hogy a gabonában található glutén nevű fehérje igen változatos panaszok forrása lehet.

A cöliákia nem gyógyítható meg véglegesen, de megfelelő diétával a lisztérzékenység miatt kialakult bélnyálkahártya-károsodás és a betegség tünetei teljesen megszűnnek.
...

A ~ öröklődő betegség, amelyben elsősorban a búzában megtalálható fehérje, a glutén, a bélrendszer belső felszínét érintő allergiás reakciót indít el, ami a zsírok rossz felszívódásához vezet. A ~ alultápláltságot, rossz étvágyat és nagy mennyiségű, világos, bűzös székletet okoz.

~
A ~ (nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropátia) öröklött érzékenység a búzában, árpában és zabban található fehérjére, a gluténre. A rendellenesség jellegzetes változásokat okoz a vékonybél nyálkahártyáján, ezek miatt felszívódási zavar alakul ki.

~ (gliadin- /liszt/érzékenység, glutén szenzitív enteropátia; túlérzékenység búza-, árpa-, rozs- és zabliszt egyik összetevőjével szemben, ami bélgyulladást és felszívódási zavart okoz)
Baktériumok túlzott elszaporodása a gyomorban és belekben ...

~-szűrés
 
Lisztérzékenység szűrése, önellenőrzése
Otthoni, lisztérzékenységi gyorsteszt ...

(~, Gluten enteropátia, Gliadin érzékenység)
Gyógymód=diéta
Tünetek: ...

A ~ az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.

A ~ (nem-trópusi sprue, glutén enteropátia, ~ sprue) örökletes betegség, amelyben allergiás túlérzékenység alakul ki a glutén nevű fehérjével szemben, és ez olyan elváltozásokhoz vezet a bélrendszerben, amelyek felszívódási zavart okoznak.
Vékonybél nyirokértágulata ...

- LB: Szerinted a ~-szűrésre fölkészült a gasztroenterológia? Mert a köztudatba már bement ez a betegség, jönnek úgy betegek, hogy azt kérdezik, nincs-e cöliákiájuk. De én itt ütköztem szakorvosi falakba.

A lisztérzékenység (~) a gabonafélékben található egy fehérje, a glutén iránti érzékenység, melynek egytelen kezelési lehetősége van: a szigorúan gluténmentes étrend betartása.
BŐVEBBEN
További cikkeink ...

: ~ (lisztérzékenység), Crohn-betegség, laktóz-intolerancia. A bél nyálkahártyájának sérülése, vagy műtétileg eltávolított nagyobb rész a vékonybélből is eredményezhet felszívódási problémát.
Paraziták, férgek jelenléte a szervezetben.

Önök az egyik válaszukban azt írták, hogy a lisztérzékenység és a ~ ugyanaz.

A lisztérzékenység vagy ~ felszívódási zavar, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A glutén intolerancia esetén megváltozik a vékonybél felülete: a bélnyálkahártya kis kiemelkedései, a bélbolyhok visszafejlődnek.

Jelenlegi ismereteink szerint a ~ egyetlen gyógymódja a diéta, mely során az étrendből teljesen kiiktatjuk a gliadint. Ennek megoldása nem egyszerű, hiszen viszonylag kevés helyen szerezhetőek be az egyéb termékekből készült készítmények.

-A lisztérzékenység - orvosi nevén ~ - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

Tejcukor-érzékenység ", ~ ", Trópusi sprue ", Whipple-kór ", Bél-nyirokértágulat "
126. FEJEZET - Gyulladásos bélbetegségek
Crohn-betegség ", Kólitisz ulceróza ", Kollagén és limfocitás vastagbélgyulladás ", Diverziós vastagbélgyulladás " ...

1. Lisztérzékenység (gluténérzékenység, ~) (1. oldal)
2. (2. oldal)
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat! ...

A szívizom rendellenességeit előidézheti vírusfertőzés, szívroham, alkoholizmus, magas vérnyomás, táplálkozási betegségek, szisztémás lupus erythematosus, ~, végstádiumú vesebetegség. Léteznek ismeretlen okú szívizomrendellenességek is. Típusok: tágulásos (dilatatív), hipertófiás, restriktív.

Növekszik azoknak a száma, akik egyáltalán nem bírják a lisztet (ez a ~). Előfordulhat, hogy a glutén lebontása nem megfelelő a gyomorban, és a falat gombócokban vagy kemény idegen testként jut el a vékonybélbe, ahelyett, hogy folyékony és pépes lenne.

malabszorpciós szindróma - Tünetek csoportja ami magába foglalja az étvágytalanságot, sulyvesztést, felfújódást, izomfájdalmat és steatorrheát. A malabszorpciós szindróma kapcsolatban lehet a coeliakiával vagy ~ sprueval vagy a cisztikus fibrózissal., malabsorption syndrome ...

Bizonyos betegségek - mint például a lisztérzékenység (~) - akadályozhatják a vékonybél bolyhainak normális működését. Ha a vékonybél egy részét eltávolították, vagy egyéb műtétet hajtottak végre rajta, az szintén felszívódási problémákhoz vezethet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Lisztérzékenység, Hasmenés, Allergia, Daganat, Immunrendszer?

◄ Costoclavicularis szindróma   CPPD ►
 
RSS Mobile