Kezdőlap (Citológiai vizsgálat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Citológiai vizsgálat

Betegségek  Cisztoszkópia  Citomegalovírus

A nőgyógyászati citológiai vizsgálatról. (Papanicolau teszt) Mit mutat a rákszűrés lelet?
Források
Minden oldal
1. oldal / 2 ...


Diagnosztikus célból Önnél aspirációs citológiai vizsgálat elvégzése indokolt. A vizsgálat mindenképpen az Ön érdekeit szolgálja, amelyet csak beleegyezése esetén végzünk el. Ez a tájékoztató informálja Önt a beavatkozásról.
Mi a FNAB?

Citológiai vizsgálat
A citológiai vizsgálat (Papanicolaou-kenet, Pap-vizsgálat) segítségével a méhszáj esetleges rákos vagy rákot megelőző elváltozásait, gyulladásait és egyes nemi úton terjedő betegségek tüneteit ismerhetjük fel. Helyes, ha minden nőnél rendszeres időközönként sor kerül rá.

Citológiai vizsgálat: a vizsgálat során a pajzsmirigyből sejtek, sejtcsoportok kerülnek leszívásra egy vékony tű segítségével. A mintavétel apró kellemetlenségen kívül fájdalommal nem szokott járni. Az ily módon nyert minta vizsgálata nagyon fontos információt ad a göb természetét illetően.

A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javításának érdekében:
Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést,
Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában,
Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában, ...

A ~ segítségével időben észrevehető a méhnyakrák
'A ~ (Pap-teszt) még időben kiszűri a betegséget, ezért az előnye elvitathatatlan.' - vélekedett a kutatás vezetője, Dr. Bengt Andrae, az Uppsala Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának munkatársa.

Köpet-~
A mélyről felköhögött tüdőváladék mikroszkópos vizsgálata, amely során daganatos és egyéb sejteket találhatnak.
Közegcserélt (fehérjementesített) vérkészítmény ...

A ~ során a méhnyak területéről kenetet vesznek. Az eljárás nem fáj és legfeljebb egy-két percig tart. A kenet olyan sejteket tartalmaz, amelyek a méhnyak belső és külső felszínéről válnak le a mintavétel során.

A ~nál még kevésbé egységes a gyakorlat. Van ahol megnagyobbodott pajzsmirigyű betegeknél is sort kerítenek erre a vizsgálatra pajzsmirigygyulladás gyanúja miatt, másutt viszont esetleg daganatgyanúnál sem végzik el, mondván úgy is műtétre kerül a beteg.

"A ~ (Pap-teszt) még időben kiszűri a betegséget, ezért az előnye elvitathatatlan." - vélekedett a kutatás vezetője, Dr. Bengt Andrae, az Uppsala Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának munkatársa.

Ha a ~ HPV-jelenlétet mutat ki, további vizsgálatok során megállapítják, mekkora a kockázati szint mértéke.

A rutin ~nak nem része automatikusan a HPV szűrés. Erre külön speciális vizsgálatra, a HPV tipizálásra, azaz a vírus DNS kimutatására van szükség.

Ezután megfelelő eszközökkel ~hoz anyagmintát vesz a méhszáj felszínéről és a méhnyakról, amely a vizsgáló orvos számára csak részben áttekinthető. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti. Ez a Papanicolauról elnevezett Pap-teszttel történik.

Az impressziós ~ a kötő- és szaruhártyára juttatott speciális festékek (bengál vörös vagy lissamin-zöld) segítségével mutatja ki a kehelysejtek számának csökkenését és e szövetek sérülését. Ha a felszíni sejtekben glikogén- és glikoproteinhiány áll fenn, a sejtek megfestődnek.

Papanicolaou-féle osztályozás~ eredményének egyik minősítő rendszere. Napjainkban kezd háttérbe szorulni, egyre inkább a Bethesda klasszifikáció váltja fel, mely lényegesen informatívabb. A Papanicolaou-féle osztályozás öt kategóriát különböztet meg.

A kenetvétellel (~) végzett rendszeres (legalább évente) szűrés könnyen hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét biztosítja. A vizsgálat alkalmával sok esetben hamar el is lehet távolítani az esetleges kóros vagy rákmegelőző szövetrészt.

Ha a megismételt ~ P1 vagy P2-es eredményű, akkor a rendszeres rákszűrésen kívül további teendő nincs. Amennyiben a citológiai lelet nem változik, legtöbbször konizációt végeznek.

CITOLÓGIA A pajzsmirigy göb vékonytű ~a (angol megnevezése fine needle aspiration FNA) mindig elvégzendő, ha felmerül a pajzsmirigydaganat gyanúja. A vizsgálat során a pajzsmirigyben lévő göböt megszúrják egy fecskendőre illesztett vékony tűvel, majd a fecskendőt megszívják.

CUP-syndroma (carcinoma unknown primary) esetén, amikor ~tal igazolt axillanis nyirokcsomó-metastasis mellett az emlőkben ultrahang- és mammográfiás vizsgálattal sem tudunk kórosat kimutatni, szintén nagy segítséget jelenthet a magas szenzitivitású MR-mammográfia (37, 40).
4.

A terápia kezdetén kötelező a szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat, a ~tal egyetemben, a kórokozók kimutatása miatt. Vérvizsgálat is ajánlott a Chlamydia- és a Candida-fertőzés szűrése miatt! ...

A ~ találati pontossága ugyanis 98%, és az első kóros lelet évekkel előzi meg a valódi rák kialakulását. A közelmúltban az évenként végezhető rákszűrő vizsgálat hazánk egészségügyének egyik legnagyobb vívmánya volt.

A nők számára évente kolposzkópos és ~ javasolt. Cervix calcinoma megelőzése aktív immunizálással. SILGARD rekombináns HPV 4 típusának (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) tisztitott fehérjéit tartalmazó vakcina.

Ezekben a nem negatív esetekben újabb klinikai vizsgálat, kibővített mammográfiás, ultrahangos vizsgálat, aspirációs ~, szövethenger-mintavétel (ún. corebiopszia), sebészi biopszia történik.

George Papanicolaou által kifejlesztett ~, melynek lényege, hogy a hüvelyből váladékot vesznek, azt egy tárgylemezre kikenik, megszárítják, rögzítik, megfestik, majd mikroszkóppal megvizsgálják, hogy vannak-e benne kóros sejtek.

A daganatos betegségek kivizsgálása során is alkalmaznak ~ot. Ennek során a beteg szövetből nyert mintát megfelelő előkészítés után mikroszkóp alatt megvizsgálják, és megállapítják, hogy van-e köztük rákos sejt, illetve milyen típusú elváltozás áll fenn.

A betegséget egy úgynevezett precancerosus állapot előzi meg, melynek során a tünetek nem jelentkeznek, ám a hüvelykenet ~ából kimutatható. Az ilyenkor alkalmazott kezeléssel a betegség kifejlődése megelőzhető.

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres ~.

Olyan elváltozásoknál, amelyekkel kapcsolatban a rosszindulatúság legkisebb gyanúja is felmerül, előzetesen onko-dermatológus (bőrgyógyász-onkológus) véleményét kérjük, s attól függően állítjuk fel a műtéti tervet; szükség esetén akár ~ is szükségessé válhat műtét előtt.

Nem tartalmaz izotópot ezért az izotópos vizsgálat során egy üres kékekkel jelzett terület jelenik meg. Ebben az esetben a ~ot is elvégzik. A hideg göbök esetében nagyobb arányban vannak jelen a rosszindulatú daganatok, mint a meleg göbök esetében.

A hüvelyhám jellegzetesen változik a petefészek által termelt ösztrogén hatására, melyet a hormon~ is tükröz. Megjelenik az élettani fehérfolyás, a váladék vegyhatása fokozatosan savanyú lesz. Ez a savanyú vegyhatás, az ún. Döderlein-pálcák jelenléte biztosítja a hüvely védelmét.

Júniusban emlőultrahangvizsgálat készült, amely a jobb emlőben malignus folyamat lehetőségét vetette fel. Előjegyzése volt ultrahang vezérelte aspirációs ~ra, amelyet az előjegyzett időpontban nem tudtak elvégezni. A beteg ezt követően a vizsgálat elvégzését nem kérte.

A legfontosabb ezek közül a secundaer syphilishez és a neurosarcoidosishoz valamint az agyhártyákra terjedt carcinomához és a lymphomához társuló meningitis.A syphilis legjobb tesztje a serum és a liquor TPHA-ja. A malignus sejtek jelenlétét csak a liquor ~ával lehet ...

A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve ~ - rendszeres szexuális élet elkezdésétől (függetlenül a kortól!) folyamatosan! A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után közel 100%! ...

Mellkasi folyadék- az esetek 5-10%-ában a tüdőrák mellett a nyirokkeringés zavara, retenciós pneumonia, tüdőinfarktus következtében is létrejöhet pleurális folyadék, ezért ha a ~ ismételten negatív, és nem bizonyítható, hogy a tumor ráterjedt a fali pleurára, ...

- A régebbi álláspont, miszerint csak 18 éves kor fölött javasolt az évenkénti ~, mára elavult. A szexuális élet elkezdését követően évente javasolt felkeresni a nőgyógyászt. " A meddőség és a csontritkulás kezelése is gyermekkorban kezdődik ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szűrővizsgálat, Nőgyógyászat, Rosszindulatú, Kockázati tényező?

◄ Cisztoszkópia   Citomegalovírus ►
 
RSS Mobile