Kezdőlap (Citológiai vizsgálat)

 Betegségek 

  » »
 
   

Citológiai vizsgálat

Betegségek  Cisztoszkópia  Citomegalovírus

A nőgyógyászati citológiai vizsgálatról. (Papanicolau teszt) Mit mutat a rákszűrés lelet?
Források
Minden oldal
1. oldal / 2 ...


Diagnosztikus célból Önnél aspirációs citológiai vizsgálat elvégzése indokolt. A vizsgálat mindenképpen az Ön érdekeit szolgálja, amelyet csak beleegyezése esetén végzünk el. Ez a tájékoztató informálja Önt a beavatkozásról.
Mi a FNAB?

Citológiai vizsgálat
A citológiai vizsgálat (Papanicolaou-kenet, Pap-vizsgálat) segítségével a méhszáj esetleges rákos vagy rákot megelőző elváltozásait, gyulladásait és egyes nemi úton terjedő betegségek tüneteit ismerhetjük fel.

Citológiai vizsgálat: a vizsgálat során a pajzsmirigyből sejtek, sejtcsoportok kerülnek leszívásra egy vékony tű segítségével. A mintavétel apró kellemetlenségen kívül fájdalommal nem szokott járni.

A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javításának érdekében:
Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést,
Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában,
Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában, ...

A citológiai vizsgálat segítségével időben észrevehető a méhnyakrák
'A citológiai vizsgálat (Pap-teszt) még időben kiszűri a betegséget, ezért az előnye elvitathatatlan.' - vélekedett a kutatás vezetője, Dr.

Köpet-citológiai vizsgálat
A mélyről felköhögött tüdőváladék mikroszkópos vizsgálata, amely során daganatos és egyéb sejteket találhatnak.
Közegcserélt (fehérjementesített) vérkészítmény ...

A citológiai vizsgálat során a méhnyak területéről kenetet vesznek. Az eljárás nem fáj és legfeljebb egy-két percig tart. A kenet olyan sejteket tartalmaz, amelyek a méhnyak belső és külső felszínéről válnak le a mintavétel során.

A citológiai vizsgálatnál még kevésbé egységes a gyakorlat. Van ahol megnagyobbodott pajzsmirigyű betegeknél is sort kerítenek erre a vizsgálatra pajzsmirigygyulladás gyanúja miatt, másutt viszont esetleg daganatgyanúnál sem végzik el, ...

A citológiai vizsgálat eredménye P1-től P5-ig terjed. A P1, illetve P2 azt jelenti, hogy a méhnyakról levett mintában a sejtek egészségesek, nincs különösebb teendő.

"A citológiai vizsgálat (Pap-teszt) még időben kiszűri a betegséget, ezért az előnye elvitathatatlan." - vélekedett a kutatás vezetője, Dr. Bengt Andrae, az Uppsala Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának munkatársa.

Ha a citológiai vizsgálat HPV-jelenlétet mutat ki, további vizsgálatok során megállapítják, mekkora a kockázati szint mértéke.

A rutin citológiai vizsgálatnak nem része automatikusan a HPV szűrés. Erre külön speciális vizsgálatra, a HPV tipizálásra, azaz a vírus DNS kimutatására van szükség.

A méhszájat borító sejtek alaposabb vizsgálatára a citológiai vizsgálat szolgál.

Ezután megfelelő eszközökkel citológiai vizsgálathoz anyagmintát vesz a méhszáj felszínéről és a méhnyakról, amely a vizsgáló orvos számára csak részben áttekinthető. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti.

Az impressziós citológiai vizsgálat a kötő- és szaruhártyára juttatott speciális festékek (bengál vörös vagy lissamin-zöld) segítségével mutatja ki a kehelysejtek számának csökkenését és e szövetek sérülését.

Papanicolaou-féle osztályozásCitológiai vizsgálat eredményének egyik minősítő rendszere. Napjainkban kezd háttérbe szorulni, egyre inkább a Bethesda klasszifikáció váltja fel, mely lényegesen informatívabb.

A kenetvétellel (citológiai vizsgálat) végzett rendszeres (legalább évente) szűrés könnyen hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét biztosítja.

Ha a megismételt citológiai vizsgálat P1 vagy P2-es eredményű, akkor a rendszeres rákszűrésen kívül további teendő nincs. Amennyiben a citológiai lelet nem változik, legtöbbször konizációt végeznek.

CITOLÓGIA A pajzsmirigy göb vékonytű citológiai vizsgálata (angol megnevezése fine needle aspiration FNA) mindig elvégzendő, ha felmerül a pajzsmirigydaganat gyanúja.

CUP-syndroma (carcinoma unknown primary) esetén, amikor citológiai vizsgálattal igazolt axillanis nyirokcsomó-metastasis mellett az emlőkben ultrahang- és mammográfiás vizsgálattal sem tudunk kórosat kimutatni, ...

A terápia kezdetén kötelező a szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat, a citológiai vizsgálattal egyetemben, a kórokozók kimutatása miatt. Vérvizsgálat is ajánlott a Chlamydia- és a Candida-fertőzés szűrése miatt! ...

A citológiai vizsgálat találati pontossága ugyanis 98%, és az első kóros lelet évekkel előzi meg a valódi rák kialakulását. A közelmúltban az évenként végezhető rákszűrő vizsgálat hazánk egészségügyének egyik legnagyobb vívmánya volt.

A nők számára évente kolposzkópos és citológiai vizsgálat javasolt. Cervix calcinoma megelőzése aktív immunizálással. SILGARD rekombináns HPV 4 típusának (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) tisztitott fehérjéit tartalmazó vakcina.

Ezekben a nem negatív esetekben újabb klinikai vizsgálat, kibővített mammográfiás, ultrahangos vizsgálat, aspirációs citológiai vizsgálat, szövethenger-mintavétel (ún. corebiopszia), sebészi biopszia történik.

George Papanicolaou által kifejlesztett citológiai vizsgálat, melynek lényege, hogy a hüvelyből váladékot vesznek, azt egy tárgylemezre kikenik, megszárítják, rögzítik, megfestik, majd mikroszkóppal megvizsgálják, hogy vannak-e benne kóros sejtek.

A daganatos betegségek kivizsgálása során is alkalmaznak citológiai vizsgálatot.

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.

elváltozásoknál, amelyekkel kapcsolatban a rosszindulatúság legkisebb gyanúja is felmerül, előzetesen onko-dermatológus (bőrgyógyász-onkológus) véleményét kérjük, s attól függően állítjuk fel a műtéti tervet; szükség esetén akár citológiai vizsgálat ...

Nem tartalmaz izotópot ezért az izotópos vizsgálat során egy üres kékekkel jelzett terület jelenik meg. Ebben az esetben a citológiai vizsgálatot is elvégzik.

A hüvelyhám jellegzetesen változik a petefészek által termelt ösztrogén hatására, melyet a hormoncitológiai vizsgálat is tükröz. Megjelenik az élettani fehérfolyás, a váladék vegyhatása fokozatosan savanyú lesz. Ez a savanyú vegyhatás, az ún.

Júniusban emlőultrahangvizsgálat készült, amely a jobb emlőben malignus folyamat lehetőségét vetette fel. Előjegyzése volt ultrahang vezérelte aspirációs citológiai vizsgálatra, amelyet az előjegyzett időpontban nem tudtak elvégezni.

syphilishez és a neurosarcoidosishoz valamint az agyhártyákra terjedt carcinomához és a lymphomához társuló meningitis.A syphilis legjobb tesztje a serum és a liquor TPHA-ja. A malignus sejtek jelenlétét csak a liquor citológiai ...

A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat - rendszeres szexuális élet elkezdésétől (függetlenül a kortól!) folyamatosan! A 0.

- A régebbi álláspont, miszerint csak 18 éves kor fölött javasolt az évenkénti citológiai vizsgálat, mára elavult. A szexuális élet elkezdését követően évente javasolt felkeresni a nőgyógyászt.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szűrővizsgálat, Nőgyógyászat, Rosszindulatú, Kockázati tényező

Betegségek  Cisztoszkópia  Citomegalovírus

 
RSS Mobile