Kezdőlap (Bőrpír)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Bőrpír


 

Bőrpír

Betegségek  Bőrkiütés  Bőrrák
2014.04.24

Herezacskón bőrpír - 4,5 éves kisfiú
herezacskó, bőrpír
4,5 éves kisfiam herezacskóján pár hete bőrpír jelentkezett. Eleinte nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, de nem akar múlni.


Zsibbadás, bőrpír, vállfájdalom
A laptop-betegségek tünetei
A hordozható gépek használata elősegítheti a kéztőalagút-szindróma, illetve akár a rák kialakulását is.

Bőrpír - Leukémiás vagyok? Megduzzadtak a nyirokcsomók - Rosszat jelent? Leukémia - kemoterápia mikortól?
További gyakori kérdések a témában
Kiemelt témák ...

-Erősebb bőrpír, viszketés, hámló bőrtünetek esetén azonban elengedhetetlenül fontos a hatóanyag-tartalmú helyi kezelés.

-A betegség egyik legkellemetlenebb tünetét, a bőrviszketést viszketéscsillapítókkal - antihisztaminokkal - kezelik.

bőrpír, oedema, fájdalmasság (narancshéj tünet)
tumor bőrrel, vagy mellkasfallal való összekapaszkodottsága
Vizsgálatokra (szűrésre) ajánlottak köre ...

bőrpír, bőrkeményedés
egy gyulladásos folyamat indul el, melynek során a bőr hámrétege lehámlik, itt seb képződik, ami begennyesedhet, és végül akár fekély is kialakulhat, ami egészen a csonthártyáig is hatolhat. Ez nagy fájdalommal jár.

Bőrpír, fájdalom a beadás helyén
A reakció általában toxikus hatás következménye. Leggyakrabban diphteria-pertussis- tetanus oltás után fordul elő.
Terápia: a beadási hely immobilisatiója.

A bőrpír először az arcon jelentkezik, szájkörüli sápadtsággal. Ezt néhány nap múlva (1-4) a törzsön megjelennek a bőrkiütések, amely általában 5-9 napig tart.

- Bőrpír, láz, izomfájdalom jelzi, súlyos esetben pedig el is halhatnak a végtagok. Az ilyen izomelhalásos eset valóban drámai képet mutat.

: bőrpír, bőrvizenyő, hámhólyag, hidegrázás, magas láz
Comments are closed.
Previous Post
« Cellulitis ...

Viszkető bőrpír
Hajhullás, krónikus mandula
Anyajegy gyereknél - Eltávolítás vagy sem?

Fájdalmas bőrpír. Ld erythromelalgia. (erythro- + G. algos,fájdalom)
erythrasma ...

Lángnyelv alakú bőrpírral, vizenyővel, duzzanattal jár, az érintett rész fájdalmas. Magas láz, elesettség előfordulhat.
Diagnosztizálása a tünetek, panaszok és a gyulladásos laborértékek alapján történik.
Kezelése: ...

ödémás, vizenyős bőr
bőrpír, duzzanat
kis kiemelkedő göbök
növekvő, majd kipukkanó hólyagok
pörkképződés, vagy hámlás
száraz, erősen viszkető bőr ...

Az oltás helyén bőrpír, enyhe duzzanat, fájdalom jelentkezhet
Ellenjavallat:
1 éves kor alatt, súlyos lázas fertőzések.

bőrpír és duzzanat, égő fájdalom, érzészavarok, viszketés, égő, viszkető érzés a hüvelyben, külső nemi szerveken, fájdalmas közösülés, hüvelyváladékozás, hüvelyviszketés, külső nemi szervek duzzanata, viszketés, megnövekedett mennyiségű, ...

I. Fokú: Bőrpír, fájdalom. Folyóvíz alá kell tartani. Semmit nem szabad rákenni. Steril fedőkötés.
II. Fokú: Bőrpír, fájdalom. Hólyagok keletkeznek. Folyó víz, laza steril fedőkötés.

A bőr gyulladása, bőrpír, égő viszketésérzet, csalánszerű kiütések, hólyagok formájában nyilvánul meg. A bőr rohamszerűen, hirtelen, egyes területeken vörössé válik, majd feszes, savós tartalmú hólyagok keletkeznek.

Lyme-folt: terjedő bőrpír típusos képe
Gondot jelenthet, hogy a Lyme-kórnak kevés egyértelmű tünete van. A kokárdaszerű bőrgyulladás megjelenése biztos jele a fertőzésnek, de ez csak az esetek kb.

Oltási reakció: Nagyon ritkán fordul elő enyhe helyi tünet (bőrpír, fájdalom). Ellenjavallat: Nincs. - Az agyhártya gyulladás elleni védőoltás is indokolt lehet. Csak akkor javasoljuk, ha a célországban éppen járványos megbetegedések fordulnak elő.

megjelenő bőrpírt dózismérésre (!) is használták (Haut-Einheitsdose, HED (2).

Ritkán lázat, gyakran az oltás helyén enyhe fájdalmat és bőrpírt okoz, előfordulhat ideggyulladás, fejfájás, hányás is.

A szervezet részéről normális rovarcsípési reakciónak számít: a bőrpír, a csípés helyén (környékén) jelentkező fájdalom, duzzanat.

Az ekcéma (dermatitisz) a bőr felszínes gyulladása, mely viszketést, hólyagosodást, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést és hámlást okoz.

egyharmadánál bőrpírral járó kiütés jelenik meg az érintett ízület fölött. Az ízületi rohamok kissé hosszabb ideig tartanak, mint más rohamformák.
Ez 4 naptól 2 hétig tart, mielőtt teljesen elmúlik.

Az anafilaxia tünetei a viszketés, test szerte megjelenő csalánkiütések, bőrpír, az ajak, nyelv, gége, herezacskó nyálkahártyájának duzzanata, kétoldali kötőhártya gyulladás, orrfolyás, fejfájás.

Rovar- és szúnyogcsípés következtében kisgyermekeknél sajnos gyakran alakul ki viszonylag nagyméretű (babnyi, diónyi, kisalmányi) duzzanat, amit rendszerint bőrpír, égő érzés és erős viszketés is kísér.

A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). Lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét.

A kezdeti bőrpír később fényes, vörös, ödémás bőrgyulladássá fejlődik. Az arc cellulitisze ráterjedhet a szemkörnyékre, szemre is. Sebkörnyéken, ill. a gáttájékon is kialakulhat.

A "vándorló" bőrpír a legjellegzetesebb klinikai tünet. A csípés körül minimum 48 óra elteltével, de akár hetek múlva is, a széli részek felé növekvő, 3-5 centiméternél nagyobb bőrpír jelentkezik, mely növekszik (nem vándorol!), ...

Néhány nap múlva a csípés helyén kis fájdalmas duzzanat, bőrpír keletkezik. A betegség első fázisában a fertőzési kapuból a kórokozók a vérbe kerülnek, elárasztják a szervezetet, magas lázat, fejfájást, verejtékezést okoznak.

Bőrpír észlelésekor fokozott figyelemre van szükség. Ezeken a területeken érdemes párnával, vattával, egyéb puha anyaggal mentesíteni a nyomás alól az érintett testfelszínt.

Gyakori mellékhatása a kezelésnek a fagyasztás helyén kialakuló bőrpír, hólyag illetve kisebesedés, ezek azonban általában gyorsan és nyom nélkül gyógyulnak. Gyakran többszöri kezelésre is szükség van.

Típusos bőrkiütések az orcákon és az orron a pillangó-szerű vörös bőrpír; kiemelkedő dudorok vagy foltok a vékony bőrön; és vörös, lapos vagy kiemelkedő területek az arcon és a napfénynek kitett nyakon, a mellkas felső részén és a könyökön.

fokú égés, melyet a bőrpír és enyhe duzzanat jellemez (ide tartozik például a napon való leégés), s az ilyen sérüléssel többnyire nem kell orvoshoz fordulni. Veszélyesebb állapotot jelez a II.

A gyógyszerallergia tünetei az enyhe panaszoktól (bőrpír, csalánkiütés) az életveszélyes tünetegyüttesig (anafilaxiás sokk) terjedhetnek.
Allergiát okozhatnak a védőoltások is.

A pikkelysömör, illetve a neurodermatitis jellemző tünetei a bőrviszketés, a korpás hámlás, a bőrpír. A betegségek oka mindmáig felderítetlen, csupán annyit tudunk, hogy a bőr valamiféle gyulladásos reakciójáról van szó.

Ez okozhat bőrpírt, duzzanatot, bélnyálkahártya érintettség esetén hasmenést, a garat és gége besugárzása esetén rekedtséget.

Hogyan ismerhetők fel a tünetek, ha nem jelenik meg a jellegzetes bőrpír?
A bőrpír csak a fertőzések kb. 50%-ában jelentkezik.

Az autoimmun bőrgyulladások közül legjellegzetesebb a bőrfarkas (lupus erythematodes), mely típusos pillangószerű bőrpírral jelenik meg az arcon, de hasonló színű, enyhén hámló, hegesedéssel járó diszkoid kiütések testszerte megjelenhetnek, ...

Bőrallergiáknál, amikor viszkető és égő érzéssel együtt pörsenések, bőrpírok jelentkeznek az arcon, jótékony hatású a langyos Papsajttea. Áztatással készített kivonatát lemosószerként használjuk, és napi 2-3 csészényit fogyasszunk is el belőle.

- kontakt dermatitisz (ekcéma): bőrpírral, hólyagképződéssel, pörkösödéssel, hámlással, viszketéssel járó gyulladásos folyamat. Akut, nedvedző ekcéma esetén nedves borogatást kell használni egészen addig, amíg a gyulladás és a nedvedzés megszűnik.

A fent említett tünetekhez helyi bőrpír és a hónalji nyirokcsomók duzzanata is társulhat.

Kezdeti hatásként említhetjük a bőrpírt, a hámréteg leválását, a nyelőcső gyulladását, a hányingert és a vérképző szervek működésének zavarát, vagyis az intenzíven osztódó, a vérképzés kiindulását jelentő "őssejtek" szaporodásának bénulását.

A fertőződést követően 3-12 nap múlva fájdalom, bőrpír, majd többszörös hólyagképződés jelentkezik a nemi szervek területén illetve a végbélnyílűs körül, a megfertőződés helye függvényében.

Gennyedés: Ha fertőzésre utaló jel (láz, hőemelkedés, gennyedés, erős feszülés, bőrpír, váladék) vagy gyanú van, akkor antibiotikum kezelés, vérvétel és röntgen, ...

A tágult visszér lefutása mentén, a gyulladás helyén bőrpír, duzzanat és fájdalom keletkezik. Ha ilyenkor orvoshoz fordul a beteg, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, nyugtató hűtő borogatások és pihentetés hatására a gyulladás megszűnik.

Tünetek: Az első bőrpír vagy fájdalmas feszülő nyomán azonnal hagyja abba a napfürdőzést. Pár óra múlva jelentkeznek a tünetek: forró, égő, vöröslő bőr. A mélyebb rétegek károsodása ráncosodást, a bőr sárgás elszíneződését okozza.

: közepes mértékű leégésre emlékeztető bőrpír a megcélzott és a környező bőrfelületen.
Szőrveszteség a kezelt területen, például a mellkason, ha a tüdőt kezelik. Hajhullás akkor fordul elő, ha a sugárkezelés közvetlenül a fejre irányul.

Szerencsés esetben az áldozat idejében elugrik a hőforrástól, így a bőrpír mellett legfeljebb hólyagok lesznek a kalandból.

A fül mögött kialakuló, nagyobb kiterjedésű, bőrpírral járó elváltozás összetéveszthető a középfülgyulladás szövődményeként fellépő csecsnyúlvány-gyulladás okozta bőrpírral.

Lehetséges mellékhatások: fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, láz, étvágytalanság, ingerlékenység, bágyadtság.

A gyulladás, és az azzal járó duzzanat, bőrpír, fájdalom bármelyik ízületet érintheti (sőt több ízületet egyszerre), de leggyakrabban az ujjak, csuklók, térdek, bokák érintettek.

Legismertebb bevezető tünet a bőrön a csípés körül kialakuló bőrpír, amely lassan a szélek felé növekszik, miközben középen visszafejlődik, elhalványul. A gyűrű alakú bőrpír többtenyérnyi nagyságot is elérhet.

A kullancsbetegségek többsége két héten belül jelentkezik. A legfontosabb tünetek: láz, fejfájás, bőrpír, nyirokmirigy-duzzanat.
Mi látható a kullancscsípés helyén?

Akut formában igen heves fájdalom alakul ki, amely pihenéskor sem szűnik. Bőrpír a sípcsonton, a lábujjak és a láb feszítő ereje gyengül, érzészavar a lábszár területén.

Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is.

Antitest keletkezik az idegen anyag jelenlétére válaszolva. A bőrbe juttatott antigén hatására pozitív esetben bőrpír jön létre.

Minden oltásnál előfordulhatnak mellékhatások, ezek egyrészt általános tünetek lehetnek, úgy mint rossz közérzet, láz, vagy helyi tünetek, mint az oltás helyén jelentkező duzzanat, fájdalom, bőrpír.

A tömlő megduzzad, feszülésétől függően lehet fájdalmas. A sérülés nem súlyos, a sportolást többnyire nem akadályozza. Veszélyes formája a gennyes gyulladás, ilyenkor láz, bőrpír és a lágyékhajlati nyirokcsomók fájdalmas duzzanata is jelentkezik.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Allergia, Viszketés, Szindróma, Fekély

Betegségek  Bőrkiütés  Bőrrák
2014.04.24

 
RSS Mobile