Kezdőlap (Bölcsőhalál)

 Betegségek 

  » »
 
   

Bölcsőhalál

Betegségek  Böfögés  Bőnye

Bölcsőhalál
Tünetek Nagynéha előforduló, "hirtelen csecsemőhalál" néven is emlegetett, tragikus kóreset. Az egészségesnek látszó, jól táplált csecsemő váratlan és hirtelen halála: többnyire éjszaka, alvás közben "elfelejt" lélegezni.


Bölcsőhalál megelőzése
A bölcsőhalál
Bölcsőhalálnak azt nevezzük, amikor a csecsemő hirtelen halálára nem nyújt magyarázatot a baba addigi egészségi állapota, és alapos kivizsgálás során sem derül fény a valódi okra.

Bölcsőhalál
A hirtelen újszülöttkori halál vagy SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) a gyermek egy éves kora előtt bekövetkezett, váratlan halála.

Bölcsőhalál tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: hirtelen újszülöttkori halál, SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) ...

A bölcsőhalál okai és megelőzése
A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.

A bölcsőhalál megelőzése
A bölcsőhalál évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott.

Címke: "bölcsőhalál"
Biztonságban a kiságyban - mit tehet a szülő a bölcsőhalál megelőzéséért?

bölcsőhalál, az ismeretlen gyilkos - megelőzhető? - Böl­cső­ha­lálnak a hirtelen csecsemőhalált nevezik.

A bölcsőhalál (csecsemőkori hirtelen halál) az egy éves kor előtt bekövetkező, tisztázatlan okú hirtelen halál. Az oka utólagos vizsgálattal, boncolással sem derül ki.

A bölcsőhalál csecsemőkorban (1 éves kor előtt) bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halál, amelynek kapcsán sem a kórelőzmény-felvétel, a kórbonctani vizsgálat nem tud kiváltó okot igazolni.

A bölcsőhalál az első életévben hirtelenül és váratlanul, látszólag egészséges csecsemőnélbekövetkező, sokszor még kórbonctani vizsgálattal is nehezen kideríthető halál.

"Sajnos bölcsőhalál tekintetében a légzésfigyelő nem jelent előnyt a túlélésben! Ellenben segít az apnoe észlelésénél , amit viszont nem szabad összehozni a bölcsőhalállal, mert egy másik betegség. - mondja Dr.

Bölcsőhalál
Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordulhat elő . Sajnos ennek a kornak nincs előjele , egyik percről a másikra hunynak el a babák , általában éjszaka történik a baj .

Bölcsőhalál
(újszülöttkori hirtelen szívhalál)
Fülgyulladás
Légúti fertőzések
Asztma kialakulása
Asztmásokban gyakoribb rohamok ...

Bölcsőhalál
Angolul: sudden infant death syndrome (SIDS); hirtelenül, váratlanul és még utólag sem megfogható okból bekövetkező csecsemőhalál. Az esemény derült égből jövő villámcsapásként éri a családot.

A bölcsőhalál szerencsére igen ritka, világviszonylatban 1000 élve született gyermek közül 1-2 esetben fordul elő.

A bölcsőhalál egyik oka
A hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) az esetek felében akkor következik be, amikor a csecsemő egy ágyban alszik szüleivel, ...

- A bölcsőhalál gyakrabban fordul elő a dohányosok gyermekeinél, mint nemdohányzó társaikénál.
- Azok a babák, akiknek anyja terhessége alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.
vissza ...

A váratlan bölcsőhalál-szindróma Angliában leggyakrabban 1 hónapos és 1 éves kor közötti gyermekeknél következik be. Ezzel a megnevezéssel illetik azokat a haláleseteket, amelyeknek nincs semmiféle látható előzménye a jó állapotban lévő gyermeknél.

Csecsemőkori bölcsőhalál
Magyarországon viszonylag ritkán előforduló (az éves születésszám 1-2 tízezreléke) tragikus helyzet, mikor is az egészségesnek ismert csecsemőt váratlanul, leginkább a kora reggeli órákban halva találják.

A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a csecsemőkori bölcsőhalál gyakoriságát is, brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy a bölcsőhalál kockázata egyenes arányban nő a dohányfüstben eltöltött órák számával.

Az alváslaboratóriumi vizsgálatoknak egyébként nemcsak a kisgyerekkori alvászavarok okainak felderítésben, hanem a rejtélyesnek tartott bölcsőhalál megelőzésében is nagy a szerepük.

Noha a hirtelen csecsemőhalál (más néven bölcsőhalál) igen ritka, 2 hetes és 1 éves életkor között a leggyakoribb halálok. Leggyakrabban a 2-4 hónapos csecsemőket érinti. A világon bárhol előfordulhat.

Még mindig létező kockázat a hirtelen bölcsőhalál
Még mindig jelen van a bölcsőhalál kockázata az Egyesült Államokban: a véletlen fulladás megelőzését célzó kampány hatására a szülők már jobban odafigyelnek a csecsemők biztonságos lefektetésére, ...

- A kilélegzett cigarettafüst súlyosbítja az asztmát és szintén kapcsolatba hozták a SIDS-el (bölcsőhalál).
- A cigarettafüst több mint 4200 káros anyagot tartalmaz ...

A bölcsőhalál eseteinek 30%-a is retardált újszülötteknél fordul elő. Az összes születés körüli megbetegedés és halálozás 8-10-szer gyakoribb, mint egészséges csecsemőknél.

A bal oldalon fektetés és a hason fektetés csökkenti a reflux tüneteit, ám hason csak éber babát fektessünk a megnövekedett bölcsőhalál kockázat miatt.

Egyes szakemberek szerint csecsemők esetében összefüggés lehet a bölcsőhalál és az alvási apnoé között.

Új életmentő eszköz a bölcsőhalál ellen
Az arlingtoni Texasi Egyetem kutatói egy új eszközt fejlesztettek ki, melynek segítségével a gyors érzékelésnek köszönhetően megelőzhető lehet a hirtelen csecsemőkori halál szindróma - SIDS, ...

Ismeretesek olyan vélemények is, hogy a bölcsőhalál, az autizmus, a hiperaktivitás és még számos idegrendszeri megbetegedés a védőoltások számlájára lenne írható csakúgy, mint az allergiás megbetegedések bizonyos százaléka is. Mások ezt vitatják.

Apnoe (légzésleállás), azaz hirtelen bölcsőhalál: Japánban az első (pertusszisz komponensű) oltást a gyermekek 2 éves korára tolták ki, ezután a hirtelen bölcsőhalál előfordulása drámaian (85-90%-kal ) lecsökkent.

A legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a bölcsőhalál megelőzésére.
VMD95 Kft. 2008. 01. 14.
CE1011
legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a bölcsőhalál megelőzésére.

Újszülött újraélesztési tanfolyam (bölcsőhalál-megelőzésére)
Szívultrahangos szűrővizsgálat újszülöttek, kisgyermekek részére
Hallásszűrés (TEOAE) újszülöttek, csecsemők részére
Proetz kezelés
Hemoglobin szint mérés
Lisztérzékenység vizsgálata ...

A bölcsőhalál (SIDS) szignifikánsan gyakoribb, ha az anya dohányzott a terhesség alatt. Tovább növeli ezt a rizikót az, ha az anya a szülés után is dohányzik; ilyenkor a kockázat már négy és félszeres.

A szülő dohányzása szerepet játszik a bölcsőhalál kialakulásában és összefüggésbe hozható a gyermekkori légzési rendellenességek nagyobb számával, beleértve a bronchitist, a megfázásokat és a tüdőgyulladást.

A baba attól is elcsendesedhet, hogy bebugyoláljuk, és az oldalára fektetjük a kiságyában. Maradjunk a közelében, és figyeljünk oda rá. Amikor hasra fordul, fordítsuk a hátára. A bölcsőhalál kockázatának elkerülése érdekében nagyon lé­nyeges, ...

Passzív dohányos kismamák magzata növekedésében elmarad. Környezeti dohányfüst ártalomnak kitett csecsemők körében gyakoribb a hirtelen halál, az ún. bölcsőhalál előfordulása.
A dohányzás szervkárosító hatásai ...

Valószínűnek tekinthetjük ma már hogy a tartós, kizárólagos szoptatás védelmet jelent a bölcsőhalál, az allergiás kórképek, az inzulin dependens diabetes mellitus, a colitis ulcerosa, a crohn betegség és a lymphoma kialakulásával szemben.

Ritkán előfordulhat, hogy a gerincvelő felső részének összenyomatása miatt ezek a gyerekek hirtelen bölcsőhalál áldozatává válnak.
Csökkent izomtónus és laza ízületek.
Gyakori középfülgyulladások (emiatt esetleg halláscsökkenés).

még számtalan más káros anyag is bekerül az anyatejbe, aminek következtében a gyermekeknél gyakoribb a hasmenés, károsodik a tüdejük, az ereik összehúzódnak, rosszabb a vérellátásuk. Ezek között a gyermekek között gyakrabban fordul elő a bölcsőhalál.

A tachycardiás epizód olyan rövid lehet, hogy nem is alakul ki cerebrális ischaemia következtében eszméletvesztés, és a beteg palpitáció érzésről vagy szemkáprázásról számol be. LQT lehet az részben az oka néhány bölcsőhalálnak; ...

Lásd még: Lásd még: Allergia, Cukorbetegség, Szindróma, Mérgezés, Pajzsmirigy

Betegségek  Böfögés  Bőnye

 
RSS Mobile