Kezdőlap (Bölcsőhalál)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Bölcsőhalál


 

Bölcsőhalál

Betegségek  Böfögés  Bőnye

Bölcsőhalál
Tünetek Nagynéha előforduló, "hirtelen csecsemőhalál" néven is emlegetett, tragikus kóreset. Az egészségesnek látszó, jól táplált csecsemő váratlan és hirtelen halála: többnyire éjszaka, alvás közben "elfelejt" lélegezni.


megelőzése
A
nak azt nevezzük, amikor a csecsemő hirtelen halálára nem nyújt magyarázatot a baba addigi egészségi állapota, és alapos kivizsgálás során sem derül fény a valódi okra.

Bölcsőhalál
A hirtelen újszülöttkori halál vagy SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) a gyermek egy éves kora előtt bekövetkezett, váratlan halála.

tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: hirtelen újszülöttkori halál, SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) ...

A bölcsőhalál okai és megelőzése
A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.

A megelőzése
A évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott.

Címke: "bölcsőhalál"
Biztonságban a kiságyban - mit tehet a szülő a bölcsőhalál megelőzéséért?

, az ismeretlen gyilkos - megelőzhető? - Böl­cső­ha­lálnak a hirtelen csecsemőhalált nevezik.

A bölcsőhalál (csecsemőkori hirtelen halál) az egy éves kor előtt bekövetkező, tisztázatlan okú hirtelen halál. Az oka utólagos vizsgálattal, boncolással sem derül ki.

A csecsemőkorban (1 éves kor előtt) bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halál, amelynek kapcsán sem a kórelőzmény-felvétel, a kórbonctani vizsgálat nem tud kiváltó okot igazolni.

A bölcsőhalál az első életévben hirtelenül és váratlanul, látszólag egészséges csecsemőnélbekövetkező, sokszor még kórbonctani vizsgálattal is nehezen kideríthető halál.

"Sajnos tekintetében a légzésfigyelő nem jelent előnyt a túlélésben! Ellenben segít az apnoe észlelésénél , amit viszont nem szabad összehozni a lal, mert egy másik betegség. - mondja Dr.

Bölcsőhalál
(újszülöttkori hirtelen szívhalál)
Fülgyulladás
Légúti fertőzések
Asztma kialakulása
Asztmásokban gyakoribb rohamok ...


Angolul: sudden infant death syndrome (SIDS); hirtelenül, váratlanul és még utólag sem megfogható okból bekövetkező csecsemőhalál. Az esemény derült égből jövő villámcsapásként éri a családot.

A bölcsőhalál szerencsére igen ritka, világviszonylatban 1000 élve született gyermek közül 1-2 esetben fordul elő.

A egyik oka
A hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) az esetek felében akkor következik be, amikor a csecsemő egy ágyban alszik szüleivel, ...

- A bölcsőhalál gyakrabban fordul elő a dohányosok gyermekeinél, mint nemdohányzó társaikénál.
- Azok a babák, akiknek anyja terhessége alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.
vissza ...

A váratlan -szindróma Angliában leggyakrabban 1 hónapos és 1 éves kor közötti gyermekeknél következik be. Ezzel a megnevezéssel illetik azokat a haláleseteket, amelyeknek nincs semmiféle látható előzménye a jó állapotban lévő gyermeknél.

Csecsemőkori bölcsőhalál
Magyarországon viszonylag ritkán előforduló (az éves születésszám 1-2 tízezreléke) tragikus helyzet, mikor is az egészségesnek ismert csecsemőt váratlanul, leginkább a kora reggeli órákban halva találják.

A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a csecsemőkori gyakoriságát is, brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy a kockázata egyenes arányban nő a dohányfüstben eltöltött órák számával.

Az alváslaboratóriumi vizsgálatoknak egyébként nemcsak a kisgyerekkori alvászavarok okainak felderítésben, hanem a rejtélyesnek tartott bölcsőhalál megelőzésében is nagy a szerepük.

Noha a hirtelen csecsemőhalál (más néven ) igen ritka, 2 hetes és 1 éves életkor között a leggyakoribb halálok. Leggyakrabban a 2-4 hónapos csecsemőket érinti. A világon bárhol előfordulhat.

Még mindig létező kockázat a hirtelen bölcsőhalál
Még mindig jelen van a bölcsőhalál kockázata az Egyesült Államokban: a véletlen fulladás megelőzését célzó kampány hatására a szülők már jobban odafigyelnek a csecsemők biztonságos lefektetésére, ...

- A kilélegzett cigarettafüst súlyosbítja az asztmát és szintén kapcsolatba hozták a SIDS-el ().
- A cigarettafüst több mint 4200 káros anyagot tartalmaz ...

A bölcsőhalál eseteinek 30%-a is retardált újszülötteknél fordul elő. Az összes születés körüli megbetegedés és halálozás 8-10-szer gyakoribb, mint egészséges csecsemőknél.

Egyes szakemberek szerint csecsemők esetében összefüggés lehet a és az alvási apnoé között.

Ismeretesek olyan vélemények is, hogy a bölcsőhalál, az autizmus, a hiperaktivitás és még számos idegrendszeri megbetegedés a védőoltások számlájára lenne írható csakúgy, mint az allergiás megbetegedések bizonyos százaléka is. Mások ezt vitatják.

A legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a megelőzésére.
VMD95 Kft. 2008. 01. 14.
CE1011
legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a megelőzésére.

A bölcsőhalál (SIDS) szignifikánsan gyakoribb, ha az anya dohányzott a terhesség alatt. Tovább növeli ezt a rizikót az, ha az anya a szülés után is dohányzik; ilyenkor a kockázat már négy és félszeres.

A szülő dohányzása szerepet játszik a kialakulásában és összefüggésbe hozható a gyermekkori légzési rendellenességek nagyobb számával, beleértve a bronchitist, a megfázásokat és a tüdőgyulladást.

A baba attól is elcsendesedhet, hogy bebugyoláljuk, és az oldalára fektetjük a kiságyában. Maradjunk a közelében, és figyeljünk oda rá. Amikor hasra fordul, fordítsuk a hátára. A bölcsőhalál kockázatának elkerülése érdekében nagyon lé­nyeges, ...

Passzív dohányos kismamák magzata növekedésében elmarad. Környezeti dohányfüst ártalomnak kitett csecsemők körében gyakoribb a hirtelen halál, az ún. előfordulása.
A dohányzás szervkárosító hatásai ...

Valószínűnek tekinthetjük ma már hogy a tartós, kizárólagos szoptatás védelmet jelent a bölcsőhalál, az allergiás kórképek, az inzulin dependens diabetes mellitus, a colitis ulcerosa, a crohn betegség és a lymphoma kialakulásával szemben.

Lásd még: Lásd még: Cukorbetegség, Szindróma, Mérgezés, Bélgyulladás, AIDS

Betegségek  Böfögés  Bőnye

 
RSS Mobile