Kezdőlap (Bölcsőhalál)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bölcsőhalál

Betegségek  Böfögés  Bőnye

Bölcsőhalál
Tünetek Nagynéha előforduló, "hirtelen csecsemőhalál" néven is emlegetett, tragikus kóreset. Az egészségesnek látszó, jól táplált csecsemő váratlan és hirtelen halála: többnyire éjszaka, alvás közben "elfelejt" lélegezni.


Bölcsőhalál megelőzése
A bölcsőhalál
Bölcsőhalálnak azt nevezzük, amikor a csecsemő hirtelen halálára nem nyújt magyarázatot a baba addigi egészségi állapota, és alapos kivizsgálás során sem derül fény a valódi okra.

Bölcsőhalál
A hirtelen újszülöttkori halál vagy SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) a gyermek egy éves kora előtt bekövetkezett, váratlan halála. A kórbonctani vizsgálat nem tudja megállapítani, mi a kiváltó ok, mert nem veleszületett rendellenesség vagy baleset okozza.

Bölcsőhalál tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: hirtelen újszülöttkori halál, SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) ...

A bölcsőhalál okai és megelőzése
A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.

A ~ okai
A ~ oka és kialakulása - már a definíció szerint is - ismeretlen. Igaz ez annak ellenére, hogy az elmúlt évek során számos tetszetős és logikusnak tűnő hipotézis jelent meg a szakirodalomban.

A ~ megelőzése
A ~ évezredeken át elkerülhetetlen fátumnak tűnt. Ellene semmit sem tehettünk. Mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma már elvileg megvan a lehetősége annak, hogy kivédjük ezt az értelmetlen tragédiát. A megoldás kulcsa a szülő.

Címke: "~"
Biztonságban a kiságyban - mit tehet a szülő a ~ megelőzéséért?

~, az ismeretlen gyilkos - megelőzhető? - Böl­cső­ha­lálnak a hirtelen csecsemőhalált nevezik.

A ~ (csecsemőkori hirtelen halál) az egy éves kor előtt bekövetkező, tisztázatlan okú hirtelen halál. Az oka utólagos vizsgálattal, boncolással sem derül ki. Legtöbbször alvás közben következik be, addig látszólag egészségesnek tűnő babáknál.

A ~ csecsemőkorban (1 éves kor előtt) bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halál, amelynek kapcsán sem a kórelőzmény-felvétel, a kórbonctani vizsgálat nem tud kiváltó okot igazolni.

A ~ az első életévben hirtelenül és váratlanul, látszólag egészséges csecsemőnélbekövetkező, sokszor még kórbonctani vizsgálattal is nehezen kideríthető halál.

~
Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordulhat elő . Sajnos ennek a kornak nincs előjele , egyik percről a másikra hunynak el a babák , általában éjszaka történik a baj . A halál beállta után semmilyen vizsgálat nem tudja kimutatni a halál okát.

~
(újszülöttkori hirtelen szívhalál)
Fülgyulladás
Légúti fertőzések
Asztma kialakulása
Asztmásokban gyakoribb rohamok ...

A ~ egyik oka
A hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) az esetek felében akkor következik be, amikor a csecsemő egy ágyban alszik szüleivel, és gyakran kapcsolatba hozható a szülők alkohol- vagy gyógyszer és drogfogyasztásával.
A rovat legjobb cikkei ...

A ~ szerencsére igen ritka, világviszonylatban 1000 élve született gyermek közül 1-2 esetben fordul elő.

- A ~ gyakrabban fordul elő a dohányosok gyermekeinél, mint nemdohányzó társaikénál.
- Azok a babák, akiknek anyja terhessége alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.
vissza ...

A váratlan ~-szindróma Angliában leggyakrabban 1 hónapos és 1 éves kor közötti gyermekeknél következik be. Ezzel a megnevezéssel illetik azokat a haláleseteket, amelyeknek nincs semmiféle látható előzménye a jó állapotban lévő gyermeknél.

Bébibiznisz és ~ »
Köszvény és magas húgysavszint
Jó, ha külditek a témát, ez is egy olyan, amit többen kértek, alighanem másképp az életben nem írtam volna meg. A köszvényt és a magas húgysavszintet, noha közös a gyökerük, meg kell különböztetnünk.

Csecsemőkori ~
Magyarországon viszonylag ritkán előforduló (az éves születésszám 1-2 tízezreléke) tragikus helyzet, mikor is az egészségesnek ismert csecsemőt váratlanul, leginkább a kora reggeli órákban halva találják. Az állapot Észak-Európában gyakoribb.

A terhesség vagy szoptatás alatti dohányzás növeli a csecsemőkori ~ gyakoriságát is, brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy a ~ kockázata egyenes arányban nő a dohányfüstben eltöltött órák számával.

Az alváslaboratóriumi vizsgálatoknak egyébként nemcsak a kisgyerekkori alvászavarok okainak felderítésben, hanem a rejtélyesnek tartott ~ megelőzésében is nagy a szerepük.

Noha a hirtelen csecsemőhalál (más néven ~) igen ritka, 2 hetes és 1 éves életkor között a leggyakoribb halálok. Leggyakrabban a 2-4 hónapos csecsemőket érinti. A világon bárhol előfordulhat.

Még mindig létező kockázat a hirtelen ~
Még mindig jelen van a ~ kockázata az Egyesült Államokban: a véletlen fulladás megelőzését célzó kampány hatására a szülők már jobban odafigyelnek a csecsemők biztonságos lefektetésére, ...

- A kilélegzett cigarettafüst súlyosbítja az asztmát és szintén kapcsolatba hozták a SIDS-el (~).
- A cigarettafüst több mint 4200 káros anyagot tartalmaz
- A káros gázok és mérgek átjutnak a még meg nem született gyermekhez és szintén kibocsájtódnak az anyatejbe.

A bal oldalon fektetés és a hason fektetés csökkenti a reflux tüneteit, ám hason csak éber babát fektessünk a megnövekedett ~ kockázat miatt. A vízszintesen hanyatt fekvés a legrosszabb a reflux szempontjából és a bukások, hányások kapcsán nagy a félrenyelés és fulladás veszélye is.

Új életmentő eszköz a ~ ellen
Az arlingtoni Texasi Egyetem kutatói egy új eszközt fejlesztettek ki, melynek segítségével a gyors érzékelésnek köszönhetően megelőzhető lehet a hirtelen csecsemőkori halál szindróma - SIDS, ismertebb nevén a ~.
Találatok: 1685 ...

Egyes szakemberek szerint csecsemők esetében összefüggés lehet a ~ és az alvási apnoé között.

Ismeretesek olyan vélemények is, hogy a ~, az autizmus, a hiperaktivitás és még számos idegrendszeri megbetegedés a védőoltások számlájára lenne írható csakúgy, mint az allergiás megbetegedések bizonyos százaléka is. Mások ezt vitatják.

A legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a ~ megelőzésére.
VMD95 Kft. 2008. 01. 14.
CE1011
legújabb hazai fejlesztésű és gyártású orvosi műszer a ~ megelőzésére.

Újszülött újraélesztési tanfolyam (~-megelőzésére)
Szívultrahangos szűrővizsgálat újszülöttek, kisgyermekek részére
Hallásszűrés (TEOAE) újszülöttek, csecsemők részére
Proetz kezelés
Hemoglobin szint mérés
Lisztérzékenység vizsgálata ...

A dohányzó anyák gyermekei gyakrabban betegszenek meg csecsemőkorukban; felnőttkori életkilátásaik is rosszabbak; elsősorban szív- és érrendszeri betegségekre, hypertoniára és annak következményeire hajlamosak. A ~ (SIDS) szignifikánsan gyakoribb, ha az anya dohányzott a terhesség alatt.

A terhesség alatti dohányzás összefüggésbe hozható a vetélések kockázatának növekedésével, az újszülöttek alacsonyabb születési súlyával és a gátolt gyermekfejlődéssel. A szülő dohányzása szerepet játszik a ~ kialakulásában és összefüggésbe hozható a gyermekkori légzési rendellenességek ...

A baba attól is elcsendesedhet, hogy bebugyoláljuk, és az oldalára fektetjük a kiságyában. Maradjunk a közelében, és figyeljünk oda rá. Amikor hasra fordul, fordítsuk a hátára. A ~ kockázatának elkerülése érdekében nagyon lé­nyeges, hogy a csecsemőket a hátukon altassuk.

Passzív dohányos kismamák magzata növekedésében elmarad. Környezeti dohányfüst ártalomnak kitett csecsemők körében gyakoribb a hirtelen halál, az ún. ~ előfordulása.
A dohányzás szervkárosító hatásai ...

Valószínűnek tekinthetjük ma már hogy a tartós, kizárólagos szoptatás védelmet jelent a ~, az allergiás kórképek, az inzulin dependens diabetes mellitus, a colitis ulcerosa, a crohn betegség és a lymphoma kialakulásával szemben.

Ritkán előfordulhat, hogy a gerincvelő felső részének összenyomatása miatt ezek a gyerekek hirtelen ~ áldozatává válnak.
Csökkent izomtónus és laza ízületek.
Gyakori középfülgyulladások (emiatt esetleg halláscsökkenés).
Lassult mozgásfejlődés.
Normál intelligencia.

A nikotin és még számtalan más káros anyag is bekerül az anyatejbe, aminek következtében a gyermekeknél gyakoribb a hasmenés, károsodik a tüdejük, az ereik összehúzódnak, rosszabb a vérellátásuk. Ezek között a gyermekek között gyakrabban fordul elő a ~.

A tachycardiás epizód olyan rövid lehet, hogy nem is alakul ki cerebrális ischaemia következtében eszméletvesztés, és a beteg palpitáció érzésről vagy szemkáprázásról számol be. LQT lehet az részben az oka néhány ~nak; ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Cukorbetegség, Szindróma, Mérgezés, Pajzsmirigy?

◄ Böfögés   Bőnye ►
 
RSS Mobile