Kezdőlap (Bokasüllyedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bokasüllyedés

Betegségek  Bokarándulás  Bolhacsípés

Bokasüllyedés
A bokasüllyedés rossz [testtartás]?t okozhat, emellett könnyen kifáradnak miatta a [lábfej]? és a [láb]? izmai, fájdalom jelentkezhet a keresztcsonti tájékon és égő érzés a [talp]?on. A bokasüllyedés hosszú távon porckopást okozhat a lábfejben, a [térd]?ben és a [csípő]?ben.


Bokasüllyedés - Kinőhető?
Kislányom 9 éves, lúdtalpas. Amióta cipő van a lábán, azóta betétes, jó cipőket veszünk neki. Betétet javasolt az ortopéd szakorvos 2 évvel ezelőtt.
Kinőhető ez probléma, vagy tehetünk ellene valamit?
Tisztelettel és köszönettel! ...

Lúdtalp (bokasüllyedés)
A láb statikai deformitásai körébe sorolható kórkép hazánkban népbetegség, a leggyakoribb ortopédiai kórképek egyike. ...

Bokasüllyedés

A bokasüllyedés a lúdtalppal együtt az egyik leggyakrabban előforduló lábbetegség. Kialakulásában szerepet játszik mindkét boltozat lesüllyedése.

Bokasüllyedés megtekintése: Kis terpeszállásban (lábfejek között kb. tenyérnyi távolság) vizsgáljuk a láb helyzetét. Ha belső boka befelé (középvonal felé), a sarok csont kifelé dől, a láb boltozata lelapult, a lábfej szétterült, I-II.

~ Fogalma, és ortopédiai tünetei: A hosszanti boltozat lesüllyedése miatt következik be. Oka: szalagok gyengesége, alkati sajátosság, álló foglalkozás, túlsúly, erőltetett járás, gerincferdülés, gerinckopás, nemi érés, hirtelen növekedés.

~, gerincferdülés.
9. Milyen mozgásformánál veszíted el leghamarabb a kitartásodat?
Erősítő edzések.
Futás, úszás.
Jóga, pilates, nyújtógyakorlatok.

A ~ és lúdtalp leggyakoribb panasza, hogy az érintett nem tud sokat gyalogolni. Gyakori klasszikus tünet, hogy álláskor szemmel láthatóan lesüllyed a láb belső íve. Enyhébb esetekben még a vizes láblenyomat is informatív, amikor a lenyomatnál teli talp látszik.

A ~, vagy lúdtalp tulajdonképpen a talp hosszanti boltozatának a lesüllyedését jelenti, leggyakoribb panasza, hogy az érintett nem tud sokat gyalogolni.

Az alsó végtag mobilitása gyakran a csípőízületi arthrosis, valamint a ~ miatt is korlátozódik.

A boltozat lelapulását ~nek, lúdtalpnak nevezzük. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a láb teherelosztó képességét, a szalagok, inak túlnyúlnak, a fokozott izomfeszülés miatt láb- és lábszárfájdalmak jelentkeznek.

A talpbetétek enyhítik a lúdtalp és a ~ okozta lábfejfájdalmat. Gyógyászati segédeszközt árusító üzletekben pontos, számítógépes méretvételt követően a betétet a lábunk­hoz is igazítják.
Lábtorna ...

Szemölcsök kialakulására hajlamosít a körömrágás (sérülések keletkeznek). A fokozott izzadás, ~, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.
Előfordulásuk a testen ...

A lúdtalp kezelése
Lúdtalpkezelés.hu
Tényleg gyakori a lúdtalp?
Lúdtalp, ~, lábsüllyedés? De, mi a különbség..?

Kézháti szemölcsök
A bőrsérülések elősegítik a vírus megtelepedését. Körömrágás vagy sérülés nyomán a szemölcs halmozódhat. A fokozott izzadás, ~, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

A napokban felkerestem az ortopédia szakrendelést, ahol felhívták a figyelmem, hogy a jobb lábam ~es és ebből kifolyólag alakult ki a kalapácsujjam. Az ortopédus talpbetétet ajánlott, amit két napja viselek.

Az elülső vagy haránt boltozat (transverse) a nagylábujj és a kisujj tövénél húzódik, talpi párnánk itt elvileg egy masnihoz hasonlít. Ennek ellapulása a lúdtalp.
A hosszanti ív (longitudinal) a nagylábujj és a sarok között húzódik, ennek elsimulása a ~.

A boka és a talp hosszanti- és harántboltozatát szalagok és a lábizmok tartják fenn. Amennyiben lazák a szalagok vagy gyengék a lábizmok és ráadásul túl is vannak terhelve, megerőltetve, akkor létrejöhet a ~, a lúdtalp.

Leggyakoribbak 16-20 éves korban, ezt követően előfordulásuk csökken. Szemölcsök kialakulására hajlamosít a körömrágás (sérülések keletkeznek). A fokozott izzadás, ~, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

A sternum deformitásai is gyakoriak: pectus carinatum, vagy pectus excavatum is létrejöhet. Gyakori az ízületek hyperextendibilitása, a térdeknél fordított görbületű lábak (genu recurvatum), a ~ és a kyphoscoliosis, valamint a herniák.

Ennél fiatalabb korban a sarok belső oldala alá helyezett 5 mm-es a külső oldal felé lejtő ékkel korrigálhatjuk a sarok befelé történő billenését, amit a köznyelv "~ként" ismer. Rendkívül fontos szerepe van a gyermekcipők megfelelő kiválasztásának és használatának.

A lúdtalp, vagy ~ kialakulásában fontos szerepe van a mozgás hiányának, illetve a nem megfelelő cipő viselésének is. Egy rugalmatlan cipőben, vagy a sima kemény aszfalton való hosszú séták során a boltozatot fenntartó izmok nem működnek kellőképpen, megnyúlnak, az ívek ellapulnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Lúdtalp, Ízületek, Lúdtalpbetét, Bütyök, Kalapácsujj?

◄ Bokarándulás   Bolhacsípés ►
 
RSS Mobile