Kezdőlap (Biopszia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Biopszia


 

Biopszia

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz
2014.04.20

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.


Biopszia
Kis mennyiségű szövet és/vagy folyadék eltávolítása az élő szervezetből abból a célból, hogy mikroszkópos és/vagy egyéb módszerekkel megvizsgálják.

Colitis - Biopszia eredménye

2007. decembere óta nyákos hasmenésem volt naponta egyszer. A háziorvosom vastagbéltükrözésre küldött, ahol a tükrözés során nem volt látható semmilyen elváltozás, a nyálkahártya és a redőzet ép volt.

A csontvelő-biopszia
Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos - rendszerint a vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó hematológus - a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol.

(méhnyálkahártyabiopszia)
Ez egy módszer arra, hogy a méhnyálkahártyát lehessen tanulmányozni. A mintavétel az orvos rendelőjében történik. Az egész eljárás csak pár percig tart.

Jegyzetek medikusoknak/Nephrologia/Vesebiopszia
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás: navigáció, keresés ...

Biopszia (biopsia)
Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás.

Biopszia
A sejt- és szövettani mintavétel
Uroradiológiai intervenciók
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

Biopszia (szövettani vizsgálat)
orvosi teszt, amelynek során sejteket vagy szövetet távolítanak el vizsgálat céljára. Ezen szövet- élő alanyból történő orvosi -eltávolítása egy betegség meglétének illetve mértékének meghatározására szolgál.

Biopszia
Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják.

Biopszia: Szövetminta vétele a patológus által végzett vizsgálathoz. A beavatkozás során sejteket vagy szöveteket távolítanak el, amelyeket mikroszkóppal megvizsgálnak, s a betegség jeleit keresik.

Biopszia
Diagnosztikus célú nyálkahártya kimetszés
Indikáció:elsősorban a csillók ultrastructuralis elváltozásainak kimutatására ...

Biopszia
Az élő szervezetből kiemelt szövetdarab elsősorban mikroszkópos vizsgálata. A sejtek és szövetek vizsgálatát patológusok végzik.
Hemolítikus anémia ...

Biopszia
Vizsgálat céljából a szövetminta vétele a testből.
Citotoxikus hatóanyag
A kemoterápiás kezelések hatóanyagai, különböző sejtmérgek.

Biopszia (Biopsy )
Olyan beavatkozás, melynek során sejteket vagy szöveteket távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Vissza az előző szócikkre ...

Biopszia
Az egyetlen biztos módja annak, hogy eldöntsük egy kóros dologról a tüdőben, hogy az rák, vagy esetleg valami más elváltozás, az, ha egy kis mintát kicsípünk belőle, és azt megvizsgáljuk mikroszkóp alatt.

Biopszia - lásd Biopsia
Biparietal diameter - lásd Biparietaler Durchmesser ...

Biopszia

Ha a klinikai és a képalkotó vizsgálatok alapján nem lehet eldönteni egy csigolya kompressziós törésének természetét, vagy olyan csigolyametastasis esetén, amikor a primer tumor ismeretlen, biopsziát indokolt végezni, ...

Májbiopszia: A májból történő szövet mikroszkópos és biokémiai vizsgálatával kimutatható az enzim hiánya, és a diagnózis felállítható.

Májbiopszia: A májból tűvel történő szövetmintát vesznek, ebben a falósejtekben mikroszkópos vizsgálattal kimutatható a lerakódott réz.

Vesebiopszia, szövettan akkor válik szükségessé, ha a betegség atípusos lefolyása vagy a társuló betegségek más eredetű vesegyulladás lehetőségét vetik fel.
Kezelés ...

Vesebiopszia:A vesebiopszia (veséből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata) főként a vese különleges ereit (glomerulusokat) érintő kórképek, illetve az akut veseelégtelenség szokatlan okainak diagnosztikájában segíti az orvost.

A vesebiopszia indikációja cukorbetegségben

Világszerte folyamatosan nő a veseelégtelenségben szenvedő, vesepótló kezelést igénylő betegek száma.

biopszia: a daganatból vett minta szövettani vizsgálata
vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, májfunkció, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang ...

biopszia
Terápia:
A betegség kezelése során az a cél, hogy a pótolják a hiányzó tiroxin hormont (mivel ennek hiánya okozza a tüneteket) kívülről bejuttatott levothyroxin tablettával, így a páciens állapota egyensúlyban tartható.

Biopszia
Szövetminta eltávolítása valamely szervből, annak érdekében, hogy szövetteni vizsgálattal a diagnózist pontosítani lehessen.
Burkitt limfóma ...

A biopszia típusát az határozza meg, hogy melyik nyirokcsomó nagyobbodott meg, illetve mennyi szövet kivételére van szükség.

A biopszia kivitelezéséhez nem elég a jó manualitás, mint azt sokan gondolják, nagyjából tisztában kell lenni azzal, hogy mibe szúrunk, mivel minden szerv minden elváltozása másképp viselkedik a biopszia során, ...

Májbiopszia
A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével.

Májbiopszia végzésének indikációja
Májbiopszia végzése indokolt, ha a steatosisra utaló jelek mellett a necro-inflammatorikus enzimek kórosak.

A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

egyéb (biopszia, lapalotómia)
Terápia:
gyógyszeres kezelés (direkt bilirubin csökkentése) ...

az első biopszia eldöntésében, ha a prosztatarák kockázata a családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA-változás mértéke alapján nagy, de a PSA szintje (2,5-10 ng/ml) és a fizikális lelet nem egyértelmű; ...

A szövetbiopszia nem kívánatos beavatkozás - különösen gyerekeknél és időseknél -, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél - idézte a kutatót a BBC hírszolgálata.

A szövet-biopszia mintáin látható elváltozások az érfal gyulladását és a károsodás mértékét mutatják. Az ütőér ezáltal eredményezett alaki elváltozásai az angiográfia (radiológiai vizsgálati módszer: érfestés) segítségével fedezhetők fel.

biopsia (biopszia)
élő szervezetből vett szövetminta vizsgálata
bipoláris zavar ...

151. Emlő biopszia - szorongás az eredményére várva
Amíg egy nő napokon át bizonytalanságban, szorongva várja az emlő biopszia eredményét, szervezete éppen olyan sok stresszhormont te...
InforMed Hírek7 ...

prosztata-biopszia
*
TUR (transurethralis)-biopszia (amennyiben vizeletelakadás észlelhető, a húgycsövön keresztül felvezetett eszköz segítségével a terápiás beavatkozás mellett mintavétel is történik egyben), ...

Az 'optikai biopszia'
Célja a dysplasiára, malignitásra leggyanúsabb területek kiválasztása, endoszkópos felismerése. A legtöbb kutatás talán az autofluorescencia jelenségével történt. (9.) Elve, hogy bizonyos un.

Nyirokcsomó biopszia
Célja:
Daganatsejteknek a nyirokutakon történő terjedésének felderítése.

Konizáció, kúpbiopszia
Nőgyógyászati kisműtét, melynek célja, hogy a méhszájból vagy tájékáról szövettani vizsgálat céljára anyagot vegyenek.
Tovább...

* Ritkábban biopszia
* Tünetmentes, egészséges védekezőképességű embert nem kell kezelni
* szem gyulladását ...

DRE (Digitalis Rektális Examination) prosztata tapintása ň tapintható a daganat (végbélen keresztül)
TR UH TransRektális UltraHang ultrahang vizsgálat ň ábrázolható a daganat (végbélen keresztül)
Biopszia ( (gáti v. végbélen keresztül) ...

A szakorvosok manapság kialakult véleménye alapján (revised ESPGAN criteria 1989) egy biopszia elég, ha a szövettani kép típusos volt, az antitestvizsgálat pozitív és a gluténmentes diétára javulás következett be! ...

Tüdő mintavétel (biopszia)
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu ...

Pecsételő vérzés biopszia után
Mammográfia eredménye
Szövettani eredmény - El lehet kerülni a műtétet?

Ha tumort találunk endoszkópos vizsgálat indokolt, mert elvégezhető a biopszia. CT vizsgálat is szükséges a tumor kiterjedésének megítélésére, illetve a környező szervekhez való viszony és az esetleges áttétek kimutatására.

A gyermekkori és felnőttkori DM definitív diagnózisa felállítható izombiopszia nélkül, ...

Kislányom három és fél éves, másfél évvel ezelőtt állapították meg bélbiopszia segítségével, hogy liszt- és laktózérzékeny.

A talált tumorból a vizsgálat során szövettani célra mintavétel történik (biopszia). A daganat rosszindulatúságát a minta patológiai feldolgozása igazolja.

Vékonytű biopszia (pajzsmirigy, emlő , nyirokcsomó) Vastagtű biopszia (pajzsmirigy, emlő , izom, in, nyirokcsomó)
Perioperatív biopszia (bőr, bőr alatti szövet, emlő , izom, in, ideg, nyirokcsomó, perifériás ér) ...

KonizációConisatio, kúpkimetszés, kúpbiopszia: sebészeti beavatkozás, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából.

A diagnózis felállítása tükrözéses ( endoscopos )vizsgálattal, biopsziavétellel, különleges esetekben röntgenvizsgálattal, és 24-órás pH méréssel kiegészítve történik.

A vizsgálat során mintát vesznek a gyanús elváltozásból (biopszia), majd abban az esetben, ha az eredmény rosszindulatúságot állapít meg, sebészi kezelés szükséges. A műtét során az elváltozás kimetszésre kerül.

A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-biopszia) alapján mondható ki.

A diagnózis felállításához vérvétel, illetve biopszia kellhet. Az alkoholról való leszokással a májelzsírosodás, sok esetben még a májgyulladás is spontán gyógyul, és a májzsugor tünetei is kontrollálhatókká válnak.

A mozgásszervi onkológiában is áttörést értünk el - a szövettani mintavételt például korábban négy-öt cm-es feltárásból végeztük, míg napjainkban a hengerbiopszia során mindössze négymilliméteres kis metszést ejtünk, ...

A beavatkozás lényege, hogy helyi érzéstelenítés mellett egy hurok alakú, magas frekvenciás rádióhullámokat kibocsátó eszközzel vágják ki az elváltozott részeket. A kúpbiopszia nevű módszer esetén - többnyire altatatásban - kúp alakú darabot ...

ot végeznek, köztük a prosztata specifikus antigén (a prosztata által termelt enzim) szintjének mérését ([PSA-teszt]?, I.ott). Rákra utal az, ha az enzim nagy mennyiségben mutatható ki. A diagnózis megerősítéséhez szövettani vizsgálatra (biopszia) is ...

A Prosztata Specifikus Antigénnek a vérben jelen lévő mennyiségéből a szakorvosok - a tapintásos vizsgálat eredményeivel összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Gyanú esetén szövettani vizsgálatra (biopszia) kerül ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Acut, Daganatok, Tumor, Májfunkció

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz
2014.04.20

 
RSS Mobile