Kezdőlap (Biopszia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Biopszia

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.


Biopszia
Kis mennyiségű szövet és/vagy folyadék eltávolítása az élő szervezetből abból a célból, hogy mikroszkópos és/vagy egyéb módszerekkel megvizsgálják. A vizsgálat célja lehet egy betegség kimutatása, egy ismert betegség alakulásának követése, és/vagy a betegség kimenetelének becslése.

Colitis - Biopszia eredménye

2007. decembere óta nyákos hasmenésem volt naponta egyszer. A háziorvosom vastagbéltükrözésre küldött, ahol a tükrözés során nem volt látható semmilyen elváltozás, a nyálkahártya és a redőzet ép volt.

A csontvelő-biopszia
Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos - rendszerint a vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó hematológus - a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol.

(méhnyálkahártyabiopszia)
Ez egy módszer arra, hogy a méhnyálkahártyát lehessen tanulmányozni. A mintavétel az orvos rendelőjében történik. Az egész eljárás csak pár percig tart.

Jegyzetek medikusoknak/Nephrologia/Vesebiopszia
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás: navigáció, keresés ...

Biopszia (biopsia)
Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Biopszia
A sejt- és szövettani mintavétel
Uroradiológiai intervenciók
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

Biopszia
Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.

Biopszia: Szövetminta vétele a patológus által végzett vizsgálathoz. A beavatkozás során sejteket vagy szöveteket távolítanak el, amelyeket mikroszkóppal megvizsgálnak, s a betegség jeleit keresik. Ha teljes daganatot vagy elváltozást távolítanak el, a beavatkozást excíziós biopsziának nevezik.

Biopszia
Diagnosztikus célú nyálkahártya kimetszés
Indikáció:elsősorban a csillók ultrastructuralis elváltozásainak kimutatására ...

Biopszia
Vizsgálat céljából a szövetminta vétele a testből.
Citotoxikus hatóanyag
A kemoterápiás kezelések hatóanyagai, különböző sejtmérgek.

Biopszia
Az élő szervezetből kiemelt szövetdarab elsősorban mikroszkópos vizsgálata. A sejtek és szövetek vizsgálatát patológusok végzik.
Hemolítikus anémia ...

Biopszia (Biopsy )
Olyan beavatkozás, melynek során sejteket vagy szöveteket távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Vissza az előző szócikkre ...

Biopszia
Az egyetlen biztos módja annak, hogy eldöntsük egy kóros dologról a tüdőben, hogy az rák, vagy esetleg valami más elváltozás, az, ha egy kis mintát kicsípünk belőle, és azt megvizsgáljuk mikroszkóp alatt.

Biopszia - lásd Biopsia
Biparietal diameter - lásd Biparietaler Durchmesser ...

Biopszia

Ha a klinikai és a képalkotó vizsgálatok alapján nem lehet eldönteni egy csigolya kompressziós törésének természetét, vagy olyan csigolyametastasis esetén, amikor a primer tumor ismeretlen, biopsziát indokolt végezni, ...

Májbiopszia: A májból történő szövet mikroszkópos és biokémiai vizsgálatával kimutatható az enzim hiánya, és a diagnózis felállítható.
DNS-vizsgálat: Ismert a betegségben létrejövő örökítőanyag-eltérés is, ennek meghatározása azonban egyelőre csak kutatási célokra történik.
Kezelés ...

Májbiopszia: A májból tűvel történő szövetmintát vesznek, ebben a falósejtekben mikroszkópos vizsgálattal kimutatható a lerakódott réz.

Vesebiopszia, szövettan akkor válik szükségessé, ha a betegség atípusos lefolyása vagy a társuló betegségek más eredetű vesegyulladás lehetőségét vetik fel.
Kórlefolyás ...

Vesebiopszia:A vesebiopszia (veséből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata) főként a vese különleges ereit (glomerulusokat) érintő kórképek, illetve az akut veseelégtelenség szokatlan okainak diagnosztikájában segíti az orvost.

A vesebiopszia indikációja cukorbetegségben

Világszerte folyamatosan nő a veseelégtelenségben szenvedő, vesepótló kezelést igénylő betegek száma.

biopszia: a daganatból vett minta szövettani vizsgálata
vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, májfunkció, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang ...

Biopszia
Szövetminta eltávolítása valamely szervből, annak érdekében, hogy szövetteni vizsgálattal a diagnózist pontosítani lehessen.
Burkitt limfóma ...

biopszia
Terápia:
A betegség kezelése során az a cél, hogy a pótolják a hiányzó tiroxin hormont (mivel ennek hiánya okozza a tüneteket) kívülről bejuttatott levothyroxin tablettával, így a páciens állapota egyensúlyban tartható.

A biopszia típusát az határozza meg, hogy melyik nyirokcsomó nagyobbodott meg, illetve mennyi szövet kivételére van szükség.

A biopszia kivitelezéséhez nem elég a jó manualitás, mint azt sokan gondolják, nagyjából tisztában kell lenni azzal, hogy mibe szúrunk, mivel minden szerv minden elváltozása másképp viselkedik a biopszia során, míg egy emlő fibroadenoma ritkán bizonyul vérzékenynek, ...

Májbiopszia
A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével.

Májbiopszia végzésének indikációja
Májbiopszia végzése indokolt, ha a steatosisra utaló jelek mellett a necro-inflammatorikus enzimek kórosak. A szövettani vizsgálat egyéb májbetegségek kizárásához, a fibrosis súlyosságának megítéléséhez és a betegség prognózisának meghatározásához szükséges.

A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

egyéb (biopszia, lapalotómia)
Terápia:
gyógyszeres kezelés (direkt bilirubin csökkentése) ...

A szövetbiopszia nem kívánatos beavatkozás - különösen gyerekeknél és időseknél -, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél - idézte a kutatót a BBC hírszolgálata.

A szövet-biopszia mintáin látható elváltozások az érfal gyulladását és a károsodás mértékét mutatják. Az ütőér ezáltal eredményezett alaki elváltozásai az angiográfia (radiológiai vizsgálati módszer: érfestés) segítségével fedezhetők fel.

biopsia (biopszia)
élő szervezetből vett szövetminta vizsgálata
bipoláris zavar ...

"Az embrióbiopszia nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - hangsúlyozta a BBC hírszolgálatának adott nyilatkozatában Sonja Desmyttere kutatásvezető.

151. Emlő biopszia - szorongás az eredményére várva
Amíg egy nő napokon át bizonytalanságban, szorongva várja az emlő biopszia eredményét, szervezete éppen olyan sok stresszhormont te...
InforMed Hírek7 ...

prosztata-biopszia
*
TUR (transurethralis)-biopszia (amennyiben vizeletelakadás észlelhető, a húgycsövön keresztül felvezetett eszköz segítségével a terápiás beavatkozás mellett mintavétel is történik egyben), ...

Az 'optikai biopszia'
Célja a dysplasiára, malignitásra leggyanúsabb területek kiválasztása, endoszkópos felismerése. A legtöbb kutatás talán az autofluorescencia jelenségével történt. (9.) Elve, hogy bizonyos un.

Nyirokcsomó biopszia
Célja:
Daganatsejteknek a nyirokutakon történő terjedésének felderítése.

Konizáció, kúpbiopszia
Nőgyógyászati kisműtét, melynek célja, hogy a méhszájból vagy tájékáról szövettani vizsgálat céljára anyagot vegyenek.
Tovább...

* Ritkábban biopszia
* Tünetmentes, egészséges védekezőképességű embert nem kell kezelni
* szem gyulladását ...

DRE (Digitalis Rektális Examination) prosztata tapintása ň tapintható a daganat (végbélen keresztül)
TR UH TransRektális UltraHang ultrahang vizsgálat ň ábrázolható a daganat (végbélen keresztül)
Biopszia ( (gáti v. végbélen keresztül) szövettani mintavétel. pontos diagnózis ...

A szakorvosok manapság kialakult véleménye alapján (revised ESPGAN criteria 1989) egy biopszia elég, ha a szövettani kép típusos volt, az antitestvizsgálat pozitív és a gluténmentes diétára javulás következett be! ...

Tüdő mintavétel (biopszia)
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu ...

Ha tumort találunk endoszkópos vizsgálat indokolt, mert elvégezhető a biopszia. CT vizsgálat is szükséges a tumor kiterjedésének megítélésére, illetve a környező szervekhez való viszony és az esetleges áttétek kimutatására.

A gyermekkori és felnőttkori DM definitív diagnózisa felállítható izombiopszia nélkül, ...

Kislányom három és fél éves, másfél évvel ezelőtt állapították meg bélbiopszia segítségével, hogy liszt- és laktózérzékeny.

A talált tumorból a vizsgálat során szövettani célra mintavétel történik (biopszia). A daganat rosszindulatúságát a minta patológiai feldolgozása igazolja. Ha a béldaganatot esetlegesen más vizsgálat fedi fel, a tükrözés elvégzése csaknem mindig szükséges, a kórisme igazolására és pontosítására.

A diagnózis a jellegzetes klinikai tüneteken alapszik, a betegség kezdetének időpontja és a családi anamnesis jellemző, az electromyographia, izombiopszia és a dystrophin immun-festés pedig tovább erősítheti azt.

Vékonytű biopszia (pajzsmirigy, emlő , nyirokcsomó) Vastagtű biopszia (pajzsmirigy, emlő , izom, in, nyirokcsomó)
Perioperatív biopszia (bőr, bőr alatti szövet, emlő , izom, in, ideg, nyirokcsomó, perifériás ér)
Punkciók (izületi, bursa, mamma) AV-i visszeresség, sclerotizálás ...

KonizációConisatio, kúpkimetszés, kúpbiopszia: sebészeti beavatkozás, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából.

A kórisme megerősítésének szokásos módja az elváltozásból végzett biopszia (próbakimetszés és szövettani vizsgálat), amelyre azonban nagyon ritkán van szükség.

A diagnózis felállítása tükrözéses ( endoscopos )vizsgálattal, biopsziavétellel, különleges esetekben röntgenvizsgálattal, és 24-órás pH méréssel kiegészítve történik. A fekélyek differenciáldiagnózisában ( elkülönítésében ) a tápcsatorna felső szakaszán kialakuló rosszindulatú daganataitól .

A vizsgálat során mintát vesznek a gyanús elváltozásból (biopszia), majd abban az esetben, ha az eredmény rosszindulatúságot állapít meg, sebészi kezelés szükséges. A műtét során az elváltozás kimetszésre kerül.

A legtöbb esetben a vesebiopszia elkerülhetetlen. A veseszövetbe pisztolyszerű szerkezet segítségével, ultrahang-ellenőrzés mellett belőtt tűvel néhány, pár milliméteres szövethengerhez jut az orvos, melyeket patológusok különböző mikroszkópokkal, festési eljárásokkal tüzetesen átvizsgálnak, ...

A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-biopszia) alapján mondható ki.

A diagnózis felállításához vérvétel, illetve biopszia kellhet. Az alkoholról való leszokással a májelzsírosodás, sok esetben még a májgyulladás is spontán gyógyul, és a májzsugor tünetei is kontrollálhatókká válnak. Az orvos felírhat gyógyszereket, vitaminokat, és speciális diétát javasol.

- az orvos a sebészeti biopszia során kimetsz egy darabot a daganatos szövetből (incisional biopszia) vagy teljes egészében eltávolítja azt (excisional biopszia).
A csontrák pontos diagnosztizálása után meghatározzák a betegség előrehaladottsági fokát.

Amennyiben a szövettani vizsgálat (biopszia) rosszindulatú daganatos elváltozást jelzett, az elsődleges teendő a tumor stádiumának meghatározása. Magyarán: fel kell mérni, hogy pontosan melyik szerveket, s milyen arányban érinti a daganat, s milyen általános állapotban van a beteg.

Fontos a mielőbbi diagnózis, amelynek legfontosabb módszere a máj szövettani mintavétele (májbiopszia). Gyakorlott kezekben nem sokkal kellemetlenebb, mint egy akupunktúrás kezelés.

Képalkotó eljárások ", Májbiopszia "
135. FEJEZET - A májbetegség klinikai megnyilvánulásai
Sárgaság ", Epepangás ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség " ...

3. A néhány országban, így több brit és skandináv intézményben, vakon végzett négy nyirokcsomóbiopszia során kiemelt nyirokcsomók gyakran tartalmazhatják az őrszemnyirokcsomót is. Ez magyarázhatja a vak biopszia eredményességét a daganat stádiumának meghatározásában (Cserni, 1999a).

A diagnózis alapja a szövettani mintavétel és annak elemzése, vagyis a biopszia. A mintát közvetlenül a bőrelváltozásból veszik, és laboratóriumban dolgozzák fel. Az esetleges áttétek azonosításához vérvétel és számos képalkotó vizsgálat szükséges (ultrahang, röntgen, CT, MR).
Kezelés ...

A gyomorrák diagnosztizálásának legelterjedtebb módszere a biopszia, amelynek során szövetmintát vesznek a gyomorfalból.
Kapcsolódó cikkek
Kávé, dohányzás és stressz - a gyomor ellenségei ...

Részterület, amelynek tárgya a biopszia vagy postmortem vizsgálat során eltávolított szervek és szövetek makro- és mikroszkópos vizsgálata, valamint ezen vizsgálatok eredményeinek interpretációja. SZIN pathological anatomy.
cellularis pathologia ...

Mivel a PSA-teszt nem tud különbséget tenni rossz- és jóindulatú elváltozások között, sok páciensnél nem találnak rákot a biopszia során. Nem tesz különbséget a PSA-teszt a lassan növő és a gyors lefolyású rákok között sem.
A kutatók eközben pontosabb tesztelési módok kidolgozásán fáradoznak.

A kezelőorvosa a kolonoszkópia , szigmoidoszkópia vagy biopszia során kóros sejtek jelenlétét vizsgálni tudja.

Míg a Papanicolaou módszerével festett kenetek vizsgálat már egy hatékony szűrési teszt, a méhnyakrák vagy a méhnyakrákot megelőző állapot diagnózisának megerősítéséhez anyagkimetszésre (biopszia) van szükség a méhnyakból.

minden 100 kromoszóma mintavételre, legyen az korion-boholy biopszia (CVS) vagy magzatvíz mintavétel (amniocentézis) esik egy vetélés. Mivel a beavatkozás kapcsán egészséges embriók is elvetélhetnek, a viszonylag magas kockázatot sokan nem merik felvállalni.

A prosztata gyulladása művi beavatkozás következménye is lehet, prosztata biopszia vagy rosszul végrehajtott katéterezés esetén.

Nyelőcsővisszér kezelés
Epeúti kövek eltávolítása
Epeúti elzáródás megoldása
Májbiopszia
Polyp eltávolítás ...

Olyan pácienseknél, akiknél korábban nem diagnosztizáltak kolorektális rákot, biopsziát kell végezni a vastagbélben vagy a végbélben elhelyezkedő tumorból a kolorektális rák igazolása vagy kizárása érdekében. A biopszia során szövet- vagy sejtmintát vesznek, ...

egyéb hormonok meghatározása
sperma analízis
agyalapi mirigy MR vizsgálat
genetikai vizsgálat
herebiopszia
csontsűrűség mérés.

Amennyiben úgy tűnik, hogy az eltérés oka a májban van, májbiopszia végezhető, ami általában biztosítja a diagnózist.

Diagnosztika: a szokásos alapos kikérdezés és fizikális vizsgálaton kívül labor (vér, vizelet), hasi ultrahang, kontrasztanyagos röntgen, CT, valamint további bonyolult vizsgálatok: epeutak kontrasztos feltöltése, endoszkópia, vékonytű-biopszia, hasüregen keresztüli megtekintés.

Amennyiben a tünetek daganatra utalnak, először kétirányú röntgenfelvétel készül az érintett területről, ezzel párhuzamosan a páciens vérvizsgálatát is elvégzik. A pontos diagnózist szövettani mintavétel (biopszia) mondja ki.

Gyakran tünetmentes, de olykor a pajzsmirigy érzékennyé válthat vagy meg is nagyobbodhat. A pajzsmirigy komponensei: a Thyreoglobulin és a TPO elleni antitest mérése fontos. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű biopszia (szövettani vizsgálat) is szükséges lehet.

vizsgálata, melynek során az emlőt két sugáráteresztő lemez közé szorítják és mindkét emlőről két felvételt készítenek, egyet felülről, egyet pedig oldalról. Amennyiben a vizsgálat során daganatra gyanús elváltozást ábrázolódik további vizsgálatok szükségesek. Ilyen az aspirációs biopszia, ...

Ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy finomtű-biopsziával meggyőződjünk, hogy jóindulatú elváltozásról van szó. A finomtű-biopszia - más néven aspirációs citológia- során egy vékony tűt szúrnak a csomóba, vákuumot képezve leszippantanak sejtek.

A diagnosztikus út első lépcsője a vérvétel, majd áramlási citometriás vizsgálatot végeznek (vénás vérvétel), mert az esetek 99 %-ban ezzel az eljárással alá lehet támasztani a diagnózist. Csontvelő-vizsgálat és nyirokcsomó-biopszia a tudomány mai állása szerint már csak nagyon ritkán szükséges - ...

A mozgásszervi onkológiában is áttörést értünk el - a szövettani mintavételt például korábban négy-öt cm-es feltárásból végeztük, míg napjainkban a hengerbiopszia során mindössze négymilliméteres kis metszést ejtünk, vagy egy tűszúrással nyerünk anyagot aspirációs citológia számára.

ot végeznek, köztük a prosztata specifikus antigén (a prosztata által termelt enzim) szintjének mérését ([PSA-teszt]?, I.ott). Rákra utal az, ha az enzim nagy mennyiségben mutatható ki. A diagnózis megerősítéséhez szövettani vizsgálatra (biopszia) is szükség van.

A Prosztata Specifikus Antigénnek a vérben jelen lévő mennyiségéből a szakorvosok - a tapintásos vizsgálat eredményeivel összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Gyanú esetén szövettani vizsgálatra (biopszia) kerül sor, ...

sejttenyészet váladékból (köpet), bronchoszkópia, tüdő vagy mellhártya biopszia, ventillációs - perfúziós vizsgálat, ultrahang vizsgálat (ezzel a folyadék jelenlétét vizsgálják).
A légzőszervi betegségek kezelése széles skálán történhet pl.

Az elváltozások kórismézésére a CT, a MRI és a tomographia is igénybe vehető. Megfelelő javallat esetén más vizsgálatok (biopszia, ultrahangvizsgálat, arthroscopia, arthrographia, csontscintigraphia, EMG stb.) is hasznosak lehetnek.

A betegség diagnózisát a klinikai tünetek (sárga bőr, csillag naevusok, erythema palmaris és plantaris) mellett a kóros májműködési próbák, a képalkotó eljárások nagy valószínűséggel bizonyítják. A diagnózist májbiopszia kapcsán a szövettani vizsgálat erősítheti meg. Kezelése a szövődményektől függ.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Acut, Tumor, Májfunkció?

◄ Bioetika   Blefaritisz ►
 
RSS Mobile