Kezdőlap (Biopszia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Biopszia

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.


Biopszia
Kis mennyiségű szövet és/vagy folyadék eltávolítása az élő szervezetből abból a célból, hogy mikroszkópos és/vagy egyéb módszerekkel megvizsgálják. A vizsgálat célja lehet egy betegség kimutatása, egy ismert betegség alakulásának követése, és/vagy a betegség kimenetelének becslése.

Colitis - Biopszia eredménye

2007. decembere óta nyákos hasmenésem volt naponta egyszer. A háziorvosom vastagbéltükrözésre küldött, ahol a tükrözés során nem volt látható semmilyen elváltozás, a nyálkahártya és a redőzet ép volt.

A csontvelő-biopszia
Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos - rendszerint a vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó hematológus - a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol.

(méhnyálkahártyabiopszia)
Ez egy módszer arra, hogy a méhnyálkahártyát lehessen tanulmányozni. A mintavétel az orvos rendelőjében történik. Az egész eljárás csak pár percig tart.

Jegyzetek medikusoknak/Nephrologia/Vese~
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás: navigáció, keresés ...

~ (biopsia)
Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

~
A sejt- és szövettani mintavétel
Uroradiológiai intervenciók
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

~
Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják. Ezzel a módszerrel megállapítható, hogy a szervezetben lévő daganat rosszindulatú-e.

~: Szövetminta vétele a patológus által végzett vizsgálathoz. A beavatkozás során sejteket vagy szöveteket távolítanak el, amelyeket mikroszkóppal megvizsgálnak, s a betegség jeleit keresik. Ha teljes daganatot vagy elváltozást távolítanak el, a beavatkozást excíziós biopsziának nevezik.

~
Diagnosztikus célú nyálkahártya kimetszés
Indikáció:elsősorban a csillók ultrastructuralis elváltozásainak kimutatására ...

~
Vizsgálat céljából a szövetminta vétele a testből.
Citotoxikus hatóanyag
A kemoterápiás kezelések hatóanyagai, különböző sejtmérgek.

~
Az élő szervezetből kiemelt szövetdarab elsősorban mikroszkópos vizsgálata. A sejtek és szövetek vizsgálatát patológusok végzik.
Hemolítikus anémia ...

~ (Biopsy )
Olyan beavatkozás, melynek során sejteket vagy szöveteket távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Vissza az előző szócikkre ...

~
Az egyetlen biztos módja annak, hogy eldöntsük egy kóros dologról a tüdőben, hogy az rák, vagy esetleg valami más elváltozás, az, ha egy kis mintát kicsípünk belőle, és azt megvizsgáljuk mikroszkóp alatt.

~ - lásd Biopsia
Biparietal diameter - lásd Biparietaler Durchmesser ...

~

Ha a klinikai és a képalkotó vizsgálatok alapján nem lehet eldönteni egy csigolya kompressziós törésének természetét, vagy olyan csigolyametastasis esetén, amikor a primer tumor ismeretlen, biopsziát indokolt végezni, ...

Máj~: A májból történő szövet mikroszkópos és biokémiai vizsgálatával kimutatható az enzim hiánya, és a diagnózis felállítható.
DNS-vizsgálat: Ismert a betegségben létrejövő örökítőanyag-eltérés is, ennek meghatározása azonban egyelőre csak kutatási célokra történik.
Kezelés ...

Máj~: A májból tűvel történő szövetmintát vesznek, ebben a falósejtekben mikroszkópos vizsgálattal kimutatható a lerakódott réz.

Vese~, szövettan akkor válik szükségessé, ha a betegség atípusos lefolyása vagy a társuló betegségek más eredetű vesegyulladás lehetőségét vetik fel.
Kórlefolyás ...

Vese~:A vese~ (veséből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata) főként a vese különleges ereit (glomerulusokat) érintő kórképek, illetve az akut veseelégtelenség szokatlan okainak diagnosztikájában segíti az orvost.

A vese~ indikációja cukorbetegségben

Világszerte folyamatosan nő a veseelégtelenségben szenvedő, vesepótló kezelést igénylő betegek száma.

~: a daganatból vett minta szövettani vizsgálata
vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, májfunkció, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang ...

~
Szövetminta eltávolítása valamely szervből, annak érdekében, hogy szövetteni vizsgálattal a diagnózist pontosítani lehessen.
Burkitt limfóma ...

~
Terápia:
A betegség kezelése során az a cél, hogy a pótolják a hiányzó tiroxin hormont (mivel ennek hiánya okozza a tüneteket) kívülről bejuttatott levothyroxin tablettával, így a páciens állapota egyensúlyban tartható.

A ~ típusát az határozza meg, hogy melyik nyirokcsomó nagyobbodott meg, illetve mennyi szövet kivételére van szükség.

A ~ kivitelezéséhez nem elég a jó manualitás, mint azt sokan gondolják, nagyjából tisztában kell lenni azzal, hogy mibe szúrunk, mivel minden szerv minden elváltozása másképp viselkedik a ~ során, míg egy emlő fibroadenoma ritkán bizonyul vérzékenynek, ...

Máj~
A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével.

Máj~ végzésének indikációja
Máj~ végzése indokolt, ha a steatosisra utaló jelek mellett a necro-inflammatorikus enzimek kórosak. A szövettani vizsgálat egyéb májbetegségek kizárásához, a fibrosis súlyosságának megítéléséhez és a betegség prognózisának meghatározásához szükséges.

A bőr~ (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

egyéb (~, lapalotómia)
Terápia:
gyógyszeres kezelés (direkt bilirubin csökkentése) ...

A szövet~ nem kívánatos beavatkozás - különösen gyerekeknél és időseknél -, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél - idézte a kutatót a BBC hírszolgálata.

A szövet-~ mintáin látható elváltozások az érfal gyulladását és a károsodás mértékét mutatják. Az ütőér ezáltal eredményezett alaki elváltozásai az angiográfia (radiológiai vizsgálati módszer: érfestés) segítségével fedezhetők fel.

"Az embrió~ nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - hangsúlyozta a BBC hírszolgálatának adott nyilatkozatában Sonja Desmyttere kutatásvezető.

151. Emlő ~ - szorongás az eredményére várva
Amíg egy nő napokon át bizonytalanságban, szorongva várja az emlő ~ eredményét, szervezete éppen olyan sok stresszhormont te...
InforMed Hírek7 ...

prosztata-~
*
TUR (transurethralis)-~ (amennyiben vizeletelakadás észlelhető, a húgycsövön keresztül felvezetett eszköz segítségével a terápiás beavatkozás mellett mintavétel is történik egyben), ...

Az 'optikai ~'
Célja a dysplasiára, malignitásra leggyanúsabb területek kiválasztása, endoszkópos felismerése. A legtöbb kutatás talán az autofluorescencia jelenségével történt. (9.) Elve, hogy bizonyos un.

Nyirokcsomó ~
Célja:
Daganatsejteknek a nyirokutakon történő terjedésének felderítése.

Konizáció, kúp~
Nőgyógyászati kisműtét, melynek célja, hogy a méhszájból vagy tájékáról szövettani vizsgálat céljára anyagot vegyenek.
Tovább...

* Ritkábban ~
* Tünetmentes, egészséges védekezőképességű embert nem kell kezelni
* szem gyulladását ...

DRE (Digitalis Rektális Examination) prosztata tapintása ň tapintható a daganat (végbélen keresztül)
TR UH TransRektális UltraHang ultrahang vizsgálat ň ábrázolható a daganat (végbélen keresztül)
~ ( (gáti v. végbélen keresztül) szövettani mintavétel. pontos diagnózis ...

A szakorvosok manapság kialakult véleménye alapján (revised ESPGAN criteria 1989) egy ~ elég, ha a szövettani kép típusos volt, az antitestvizsgálat pozitív és a gluténmentes diétára javulás következett be! ...

Tüdő mintavétel (~)
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu ...

Ha tumort találunk endoszkópos vizsgálat indokolt, mert elvégezhető a ~. CT vizsgálat is szükséges a tumor kiterjedésének megítélésére, illetve a környező szervekhez való viszony és az esetleges áttétek kimutatására.

A gyermekkori és felnőttkori DM definitív diagnózisa felállítható izom~ nélkül, ...

Kislányom három és fél éves, másfél évvel ezelőtt állapították meg bél~ segítségével, hogy liszt- és laktózérzékeny.

A talált tumorból a vizsgálat során szövettani célra mintavétel történik (~). A daganat rosszindulatúságát a minta patológiai feldolgozása igazolja. Ha a béldaganatot esetlegesen más vizsgálat fedi fel, a tükrözés elvégzése csaknem mindig szükséges, a kórisme igazolására és pontosítására.

A diagnózis a jellegzetes klinikai tüneteken alapszik, a betegség kezdetének időpontja és a családi anamnesis jellemző, az electromyographia, izom~ és a dystrophin immun-festés pedig tovább erősítheti azt.

Vékonytű ~ (pajzsmirigy, emlő , nyirokcsomó) Vastagtű ~ (pajzsmirigy, emlő , izom, in, nyirokcsomó)
Perioperatív ~ (bőr, bőr alatti szövet, emlő , izom, in, ideg, nyirokcsomó, perifériás ér)
Punkciók (izületi, bursa, mamma) AV-i visszeresség, sclerotizálás ...

KonizációConisatio, kúpkimetszés, kúp~: sebészeti beavatkozás, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából.

A kórisme megerősítésének szokásos módja az elváltozásból végzett ~ (próbakimetszés és szövettani vizsgálat), amelyre azonban nagyon ritkán van szükség.

A diagnózis felállítása tükrözéses ( endoscopos )vizsgálattal, ~vétellel, különleges esetekben röntgenvizsgálattal, és 24-órás pH méréssel kiegészítve történik. A fekélyek differenciáldiagnózisában ( elkülönítésében ) a tápcsatorna felső szakaszán kialakuló rosszindulatú daganataitól .

A legtöbb esetben a vese~ elkerülhetetlen. A veseszövetbe pisztolyszerű szerkezet segítségével, ultrahang-ellenőrzés mellett belőtt tűvel néhány, pár milliméteres szövethengerhez jut az orvos, melyeket patológusok különböző mikroszkópokkal, festési eljárásokkal tüzetesen átvizsgálnak, ...

A vizsgálat során mintát vesznek a gyanús elváltozásból (~), majd abban az esetben, ha az eredmény rosszindulatúságot állapít meg, sebészi kezelés szükséges. A műtét során az elváltozás kimetszésre kerül.

A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-~) alapján mondható ki.

A diagnózis felállításához vérvétel, illetve ~ kellhet. Az alkoholról való leszokással a májelzsírosodás, sok esetben még a májgyulladás is spontán gyógyul, és a májzsugor tünetei is kontrollálhatókká válnak. Az orvos felírhat gyógyszereket, vitaminokat, és speciális diétát javasol.

- az orvos a sebészeti ~ során kimetsz egy darabot a daganatos szövetből (incisional ~) vagy teljes egészében eltávolítja azt (excisional ~).
A csontrák pontos diagnosztizálása után meghatározzák a betegség előrehaladottsági fokát.

Amennyiben a szövettani vizsgálat (~) rosszindulatú daganatos elváltozást jelzett, az elsődleges teendő a tumor stádiumának meghatározása. Magyarán: fel kell mérni, hogy pontosan melyik szerveket, s milyen arányban érinti a daganat, s milyen általános állapotban van a beteg.

Fontos a mielőbbi diagnózis, amelynek legfontosabb módszere a máj szövettani mintavétele (máj~). Gyakorlott kezekben nem sokkal kellemetlenebb, mint egy akupunktúrás kezelés.

Képalkotó eljárások ", Máj~ "
135. FEJEZET - A májbetegség klinikai megnyilvánulásai
Sárgaság ", Epepangás ", Májmegnagyobbodás ", Magas vérnyomás a májkapuvénában ", Hasvízkór ", Máj eredetű agyi működészavar ", Májelégtelenség " ...

3. A néhány országban, így több brit és skandináv intézményben, vakon végzett négy nyirokcsomóbiopszia során kiemelt nyirokcsomók gyakran tartalmazhatják az őrszemnyirokcsomót is. Ez magyarázhatja a vak ~ eredményességét a daganat stádiumának meghatározásában (Cserni, 1999a).

A diagnózis alapja a szövettani mintavétel és annak elemzése, vagyis a ~. A mintát közvetlenül a bőrelváltozásból veszik, és laboratóriumban dolgozzák fel. Az esetleges áttétek azonosításához vérvétel és számos képalkotó vizsgálat szükséges (ultrahang, röntgen, CT, MR).
Kezelés ...

A gyomorrák diagnosztizálásának legelterjedtebb módszere a ~, amelynek során szövetmintát vesznek a gyomorfalból.
Kapcsolódó cikkek
Kávé, dohányzás és stressz - a gyomor ellenségei ...

Részterület, amelynek tárgya a ~ vagy postmortem vizsgálat során eltávolított szervek és szövetek makro- és mikroszkópos vizsgálata, valamint ezen vizsgálatok eredményeinek interpretációja. SZIN pathological anatomy.
cellularis pathologia ...

Mivel a PSA-teszt nem tud különbséget tenni rossz- és jóindulatú elváltozások között, sok páciensnél nem találnak rákot a ~ során. Nem tesz különbséget a PSA-teszt a lassan növő és a gyors lefolyású rákok között sem.
A kutatók eközben pontosabb tesztelési módok kidolgozásán fáradoznak.

Vérképvizsgálat, mellkasröntgen, hasi ultrahang, CT, csontvelőbiopszia
Tumormarkerek: neopterin, béta2- MG, TK, TPA
Ajak- és szájüregi rákra utalhat: ...

A kezelőorvosa a kolonoszkópia , szigmoidoszkópia vagy ~ során kóros sejtek jelenlétét vizsgálni tudja.

Míg a Papanicolaou módszerével festett kenetek vizsgálat már egy hatékony szűrési teszt, a méhnyakrák vagy a méhnyakrákot megelőző állapot diagnózisának megerősítéséhez anyagkimetszésre (~) van szükség a méhnyakból.

minden 100 kromoszóma mintavételre, legyen az korion-boholy ~ (CVS) vagy magzatvíz mintavétel (amniocentézis) esik egy vetélés. Mivel a beavatkozás kapcsán egészséges embriók is elvetélhetnek, a viszonylag magas kockázatot sokan nem merik felvállalni.

A prosztata gyulladása művi beavatkozás következménye is lehet, prosztata ~ vagy rosszul végrehajtott katéterezés esetén.

Nyelőcsővisszér kezelés
Epeúti kövek eltávolítása
Epeúti elzáródás megoldása
Máj~
Polyp eltávolítás ...

Olyan pácienseknél, akiknél korábban nem diagnosztizáltak kolorektális rákot, biopsziát kell végezni a vastagbélben vagy a végbélben elhelyezkedő tumorból a kolorektális rák igazolása vagy kizárása érdekében. A ~ során szövet- vagy sejtmintát vesznek, ...

egyéb hormonok meghatározása
sperma analízis
agyalapi mirigy MR vizsgálat
genetikai vizsgálat
here~
csontsűrűség mérés.

Diagnosztika: a szokásos alapos kikérdezés és fizikális vizsgálaton kívül labor (vér, vizelet), hasi ultrahang, kontrasztanyagos röntgen, CT, valamint további bonyolult vizsgálatok: epeutak kontrasztos feltöltése, endoszkópia, vékonytű-~, hasüregen keresztüli megtekintés.

Amennyiben a tünetek daganatra utalnak, először kétirányú röntgenfelvétel készül az érintett területről, ezzel párhuzamosan a páciens vérvizsgálatát is elvégzik. A pontos diagnózist szövettani mintavétel (~) mondja ki.

Gyakran tünetmentes, de olykor a pajzsmirigy érzékennyé válthat vagy meg is nagyobbodhat. A pajzsmirigy komponensei: a Thyreoglobulin és a TPO elleni antitest mérése fontos. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű ~ (szövettani vizsgálat) is szükséges lehet.

vizsgálata, melynek során az emlőt két sugáráteresztő lemez közé szorítják és mindkét emlőről két felvételt készítenek, egyet felülről, egyet pedig oldalról. Amennyiben a vizsgálat során daganatra gyanús elváltozást ábrázolódik további vizsgálatok szükségesek. Ilyen az aspirációs ~, ...

Ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy finomtű-biopsziával meggyőződjünk, hogy jóindulatú elváltozásról van szó. A finomtű-~ - más néven aspirációs citológia- során egy vékony tűt szúrnak a csomóba, vákuumot képezve leszippantanak sejtek.

A diagnosztikus út első lépcsője a vérvétel, majd áramlási citometriás vizsgálatot végeznek (vénás vérvétel), mert az esetek 99 %-ban ezzel az eljárással alá lehet támasztani a diagnózist. Csontvelő-vizsgálat és nyirokcsomó-~ a tudomány mai állása szerint már csak nagyon ritkán szükséges - ...

A mozgásszervi onkológiában is áttörést értünk el - a szövettani mintavételt például korábban négy-öt cm-es feltárásból végeztük, míg napjainkban a henger~ során mindössze négymilliméteres kis metszést ejtünk, vagy egy tűszúrással nyerünk anyagot aspirációs citológia számára.

ot végeznek, köztük a prosztata specifikus antigén (a prosztata által termelt enzim) szintjének mérését ([PSA-teszt]?, I.ott). Rákra utal az, ha az enzim nagy mennyiségben mutatható ki. A diagnózis megerősítéséhez szövettani vizsgálatra (~) is szükség van.

A Prosztata Specifikus Antigénnek a vérben jelen lévő mennyiségéből a szakorvosok - a tapintásos vizsgálat eredményeivel összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Gyanú esetén szövettani vizsgálatra (~) kerül sor, ...

Az elváltozások kórismézésére a CT, a MRI és a tomographia is igénybe vehető. Megfelelő javallat esetén más vizsgálatok (~, ultrahangvizsgálat, arthroscopia, arthrographia, csontscintigraphia, EMG stb.) is hasznosak lehetnek.

A betegség diagnózisát a klinikai tünetek (sárga bőr, csillag naevusok, erythema palmaris és plantaris) mellett a kóros májműködési próbák, a képalkotó eljárások nagy valószínűséggel bizonyítják. A diagnózist máj~ kapcsán a szövettani vizsgálat erősítheti meg. Kezelése a szövődményektől függ.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Acut, Tumor, Májfunkció?

◄ Bioetika   Blefaritisz ►
 
RSS Mobile