Kezdőlap (Biopszia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Biopszia


 

Biopszia

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz

A "biopszia" jelentése: Egy szerv darabjának vagy élő szövetnek a kimetszése a betegség meghatározásához.Kis mennyiségű szövet és/vagy folyadék eltávolítása az élő szervezetből abból a célból, hogy mikroszkópos és/vagy egyéb módszerekkel megvizsgálják.

Colitis - Biopszia eredménye

2007. decembere óta nyákos hasmenésem volt naponta egyszer. A háziorvosom vastagbéltükrözésre küldött, ahol a tükrözés során nem volt látható semmilyen elváltozás, a nyálkahártya és a redőzet ép volt.

A csontvelő-
Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos - rendszerint a vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó hematológus - a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol.

(méhnyálkahártyabiopszia)
Ez egy módszer arra, hogy a méhnyálkahártyát lehessen tanulmányozni. A mintavétel az orvos rendelőjében történik. Az egész eljárás csak pár percig tart.

Jegyzetek medikusoknak/Nephrologia/Vese
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás: navigáció, keresés ...

Biopszia (biopsia)
Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás.


A sejt- és szövettani mintavétel
Uroradiológiai intervenciók
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

Biopszia (szövettani vizsgálat)
orvosi teszt, amelynek során sejteket vagy szövetet távolítanak el vizsgálat céljára. Ezen szövet- élő alanyból történő orvosi -eltávolítása egy betegség meglétének illetve mértékének meghatározására szolgál.


Olyan orvosi eljárás, kisebb műtéti beavatkozás, melynek során a test sejtjeiből, szöveteiből mintát vesznek. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják.

Biopszia: Szövetminta vétele a patológus által végzett vizsgálathoz. A beavatkozás során sejteket vagy szöveteket távolítanak el, amelyeket mikroszkóppal megvizsgálnak, s a betegség jeleit keresik.


Diagnosztikus célú nyálkahártya kimetszés
Indikáció:elsősorban a csillók ultrastructuralis elváltozásainak kimutatására ...

Biopszia
Vizsgálat céljából a szövetminta vétele a testből.
Citotoxikus hatóanyag
A kemoterápiás kezelések hatóanyagai, különböző sejtmérgek.


Az élő szervezetből kiemelt szövetdarab elsősorban mikroszkópos vizsgálata. A sejtek és szövetek vizsgálatát patológusok végzik.
Hemolítikus anémia ...

Biopszia (Biopsy )
Olyan beavatkozás, melynek során sejteket vagy szöveteket távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára.
Vissza az előző szócikkre ...


Az egyetlen biztos módja annak, hogy eldöntsük egy kóros dologról a tüdőben, hogy az rák, vagy esetleg valami más elváltozás, az, ha egy kis mintát kicsípünk belőle, és azt megvizsgáljuk mikroszkóp alatt.

Biopszia - lásd Biopsia
Biparietal diameter - lásd Biparietaler Durchmesser ...Ha a klinikai és a képalkotó vizsgálatok alapján nem lehet eldönteni egy csigolya kompressziós törésének természetét, vagy olyan csigolyametastasis esetén, amikor a primer tumor ismeretlen, t indokolt végezni, ...

Májbiopszia: A májból történő szövet mikroszkópos és biokémiai vizsgálatával kimutatható az enzim hiánya, és a diagnózis felállítható.

Máj: A májból tűvel történő szövetmintát vesznek, ebben a falósejtekben mikroszkópos vizsgálattal kimutatható a lerakódott réz.

Vesebiopszia, szövettan akkor válik szükségessé, ha a betegség atípusos lefolyása vagy a társuló betegségek más eredetű vesegyulladás lehetőségét vetik fel.
Kezelés ...

Vese:A vese (veséből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata) főként a vese különleges ereit (glomerulusokat) érintő kórképek, illetve az akut veseelégtelenség szokatlan okainak diagnosztikájában segíti az orvost.

A vesebiopszia indikációja cukorbetegségben

Világszerte folyamatosan nő a veseelégtelenségben szenvedő, vesepótló kezelést igénylő betegek száma.

: a daganatból vett minta szövettani vizsgálata
vérvizsgálatok: vérkép, vérkenet, vérkémia, májfunkció, vesefunkció, genetikai vizsgálatok
képalkotó vizsgálatok: MR, CT, Rtg, Ultrahang ...

biopszia
Terápia:
A betegség kezelése során az a cél, hogy a pótolják a hiányzó tiroxin hormont (mivel ennek hiánya okozza a tüneteket) kívülről bejuttatott levothyroxin tablettával, így a páciens állapota egyensúlyban tartható.


Szövetminta eltávolítása valamely szervből, annak érdekében, hogy szövetteni vizsgálattal a diagnózist pontosítani lehessen.
Burkitt limfóma ...

A biopszia típusát az határozza meg, hogy melyik nyirokcsomó nagyobbodott meg, illetve mennyi szövet kivételére van szükség.

A kivitelezéséhez nem elég a jó manualitás, mint azt sokan gondolják, nagyjából tisztában kell lenni azzal, hogy mibe szúrunk, mivel minden szerv minden elváltozása másképp viselkedik a során, ...

Májbiopszia
A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével.

Máj végzésének indikációja
Máj végzése indokolt, ha a steatosisra utaló jelek mellett a necro-inflammatorikus enzimek kórosak.

A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

egyéb (, lapalotómia)
Terápia:
gyógyszeres kezelés (direkt bilirubin csökkentése) ...

az első biopszia eldöntésében, ha a prosztatarák kockázata a családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA-változás mértéke alapján nagy, de a PSA szintje (2,5-10 ng/ml) és a fizikális lelet nem egyértelmű; ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Acut, Daganatok, Tumor, Májfunkció

Betegségek  Bioetika  Blefaritisz

 
RSS Mobile