Kezdőlap (Bilirubin)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Bilirubin


 

Bilirubin

Betegségek  Bevizelés  Billentyűelégtelenség
2014.04.18

Bilirubin szótárszó meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
Glitazonok tartós vércukor kontrollt biztosítanak a hypoglikémia veszélye nélkül.


A bilirubin-lebomlás zavarai: a Gilbert-kór
A hemoglobin - más néven vérfesték - a vörösvérsejtekhez kötődve végzi a légzési gázok szállítását a vérben. Anyagcsereterméke a bilirubin, melynek vérben való felhalmozódása sárgaságot okoz.

Össz-bilirubin
Ha az össz-bilirubin szinted magas, az a vörösvértestek fokozott lebomlására utal a szervezetedben. A normálérték feletti szint oka lehet májbetegség, illetve epeelfolyási akadály - például epekő - is.

Magas bilirubin szint, rosszullét - 36 éves nő

36 éves nő vagyok. Születésemkor bekómáztam, mert kicsapta a szervezetem a cukrot, azt mondták gyenge a vegetatív idegrendszerem. Valóban elég nehezen viselem a stresszt.

Emelkedett bilirubinszint - 32 éves nő
32 éves gyermekgondozáson lévő anyuka vagyok.

A nem konjugált bilirubin a májban szállítódik, ahol glükuronsavval kapcsolódva konjugált bilirubinná válik.

Bilirubin
A máj által termelt sárgás epefesték. Az emelkedett bilirubin szint sárgaságot okoz, melynek jele a szem és a bőr sárga színe, a sötét vizelet és a világos széklet.

bilirubinaemia: felszaporodott bilirubin jelenléte a vérben, együttjár a vörösvértestek fokozott bomlásával
cholaemia: epesavak megjelenése a vérkeringésben
cholecystectomia: epehólyag műtéti eltávolítása ...

Bilirubin
Az epefesték bilirubin egy leépült formája a vérfestéknek (hemoglobin).

Bilirubin
epefesték
Emelkedik: epeuti elzáródás, májbetegség, vörös vértestek szétesése ...

A bilirubinszint emelkedése a szemfehérjén és a bőrön észlelhető, a vizelet pedig sötétsárga vagy barna színű. Ha a sárgaság epeúti elzáródás következtében alakul ki (epekő, tumor) a széklet világossá válik.
Kialakulás ...

Bi - Bilirubin
A bilirubin a hemoglobin bomlásterméke, annak lebontásakor jön létre, az epe fontos alkotórésze.

bilirubin-interferencia miatt csak 3 hónapos kor fölött!
epiglottitisben kritikus fontosságú a légutak biztosítása ...

Bilirubin? Creatinin? CRP? PCT?
Egyéb: bronchoscopia, BAL, biopsziák
Infekció microbiológiai/cytologiai/histologiai bizonyítéka?

Bilirubin meghatározása szérumban
Glukóz meghatározása vérben és vizeletben
Trigliceridek meghatározása ...

Bilirubin anyagcsere rendellenesség, k.m.n.
E8300
A réz-anyagcsere rendellenességei ...

bilirubin
nátrium bilirubinát, sárga epefesték, több típusa van.
Találatok Magyarázat
konjugált bilirubin ...

A bilirubin felszaporodása már a máj előtt megkezdődik.
Ha a lépben fokozódik a vörösvértestek elhalása, vagy a vörösvértestek valamilyen kóros folyamat során már a keringő vérben szétesnek, a vérben felszaporodik a hemoglobin, illetve bomlásterméke, ...

A bilirubin vízben nem oldódik, ezért a vérbe kerülve fehérjéhez kötődik, így jut el a májba. A máj termeli az epét, amelynek a sárgás színét a bilirubin alakítja ki.

A bilirubin vizsgálat azért nagyon fontos, mert előfordul, hogy a sárgaság nem fiziológiás, hanem betegség indikátora, mely esetben azonnali orvosi beavatkozást kíván.

A bilirubin-anyagcsere zavara, általában jóindulatú betegség.
Kezdeti tünetek:
Általános tünetek:
fáradtság
Has és emésztő rendszer:
sárgaság ...

A bilirubinszint az ember élete során később is emelkedhet. Ezzel mindig kell foglalkozni.


bilirubin-transzport gátlása -
conjugatio gátlása
bilirubin-excretio gátlása
epeáramlással való interferencia
fokozott lipogenesis, zsírsav-oxidatio gálása, satöbbi
...

Magas bilirubin szint
Emelkedett májenzim értékek, térdműtét
Gilbert-szindróma - újabb leleteim vannak ...

Amíg a bilirubin termelődése és kiválasztása között teljes az összhang, nincs semmi baj.

A szérum bilirubin szintje emelkedett lehet a nem konjugált, indirekt reakciot adó bilirubin megszaporodása következtében, akkor, ha a máj a Hb lebontása révén megnövekedett mennyiségő bilirubint nem tudja kiválasztani (praehepaticus icterus).

A vér magas bilirubinszintjét májon belüli vagy azon kívüli problémák is okozhatják. A máj (például gyulladástól vagy kiterjedt hegesedéstől származó) károsodása hátráltathatja az epekiválasztási képességet.

Az epefesték (bilirubin) konjugálatlan formájának túlzott felszaporodása okozza. A lakosság 3-5%-a érintett. Gyakran családon belül halmozódik.

A sárgaság a bőr illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése, melyet a vérben, az epefesték, a bilirubin szintjének megnövekedése okoz.

az epében oldott bilirubinból a bélben képződő festékanyag
urobilinogén
vérfesték ...

Vércserét igénylő bilirubin felszaporodás
E.
Súlyos légzési zavar, 7,5 nél alacsonyabb artériás pH-val és a Joint Committee által megállapított 0-3 Apgar érték 5 percig.

A vörös-vértestek lebomlása során bilirubin keletkezik, amelyet a májsejtek felvesznek a vérből, és azt epefestékké alakítva kiválasztják az epeutakba, ahonnan az epehólyagba jut.

Az újszülöttekben a vérfesték, a hemoglobin lebontása során keletkező bilirubin, a máj kiválasztó működésének az éretlensége miatt felszaporodik a vérben, a bőrben és az egyéb szervekben. A bilirubin okozza a beteg jellegzetes sárga színét.

Tudni kell a bilirubin frakcióit. Amennyiben indirekt, azt megnyugtatóbbnak tartom, és én sem gondolnék betegségre. Természetesen, más a helyzet, ha a direkt frakció emelkedett, mert akkor további vizsgálatok feltétlenül szükségesek.

A porfirin-gyűrű egy enzimrendszer segítségével előbb zöld színű biliverdinné, majd sárga színű bilirubinná alakul.

Így a bilirubin a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű. Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a bilirubinszint.

ban, az epe festőanyagai közül a bilirubin és ennek bomlásterménye a hidrobilirubin fordúlnak benne elő. A B.

A sárgaságot okozhat bilirubin-túltengés, amely a máj mellékterméke és az elöregedett vörösvértestek lebontásáért felelős, illetve a véráramba kerülő túl sok epe. A bőr és a szemfehérje sárgás színezetet kap.

Színét a bilirubin és biliverdin festékanyagok (epefestékek) adják, amelyek a vörösvértestek hemoglobinja hem részegységének lebontása során keletkező, kiürülő végtermékei.

Bilirubin totál
Bilirubin konjugált
Gamma-glutamil-transzferáz (GGT)
C reaktív fehérje, ultraszenzitív (hsCRP)
Fehérje ELFO
Foszfor (szérumból vagy vizeletből)
Fruktózamin
Hemoglobin A1c (Hb A1c)
LDL koleszterin
HDL koleszterin ...

Az esetek döntő többségében az emelkedett szérum bilirubin-szint panaszokat nem okoz, ezért annak kezelése nem szükséges.

Míg korábban a csecsemőkori bilirubin okozta sárgaságot nem egyszer veszélyes vérátömlesztéssel kezelték, addig ma egy egyszerű kék fénnyel is orvosolható a probléma.

A széklet barna színét a máj által termelt bilirubin redukciós terméke, a szterkobilin adja. A túlzott fehérjebevitel, illetve elégtelen fehérjeemésztés rothadásos diszpepsziára vezet (a széklet bűzös -szkatol által, kémhatása lúgos).

Színét az epefesték (bilirubin) lebomlási terméke, a szterkobilin adja. A széklet lényegében tápanyagmaradványokból, baktériumokból, az emésztőnedvekből és a bél nyálkahártyájáról levált hámsejtekből áll.

Általában emelkedett alkalikus foszfatáz hívja fel a figyelmet a PBC-re, ehhez magasabb koleszterinszint és kezdetben többnyire normális bilirubin szint társul.

A normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint egyébként normális májfunkciós értékek (protrombin, direkt bilirubin, epesav, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, g -GT, szérumalbumin és g-globin értékek) mellett nagy valószínűséggel ...

Epekövesség általában akkor alakul ki, ha a szervezetben túltelítettség mutatkozik koleszterinből, vagy bilirubinból (vérfesték) és azok az epehólyagban kicsapódva apró rögökké állnak össze, amelyek a továbbiakban kövekké híznak.

Májgyulladás esetén rendszerint emelkedett a bilirubin (epefesték) szintje, ennek felszaporodása a vérben látható sárgaságot is okozhat. A májsejtekből kiszabaduló enzimek szintje is megemelkedhet.

Az epét a máj termeli, sárga színét a bilirubin adja, ami a vérfesték lebomlásából és máj által történő átalakításából származik. Az epe tartalmaz még koleszterint, epesavas sókat, elektrolitokat, nyákot és egyéb zsírszerű (lecitin) anyagokat.

(sárgaság) A vérben lévő epefesték (bilirubin) felszaporodása következtében a bőr és a nyálkahártyák sárga elszíneződése, amit a köznyelv sárgaságnak nevez. A jelenségnek számos oka lehet, többnyire a máj, a hasnyálmirigy vagy az epeutak betegségei.

Ennek kiváltó oka a bilirubin (a vörös vérsejtek által termelt anyag) túltermelődése.

A rutin laborvizsgálat tartalmaz olyan értékeket, mely a májműködésről ad információt (ALAT, ASAT, GGT, ALP, direkt és indirekt bilirubin). Az AFP nevű tumormarker emelkedése szintén kórjelző.

Az epekövek kisebbik hányadát okozhatja a magas bilirubinszint, amely a vörösvértestek lebomlásakor képződik. Az epekövesség visszatérő hasi fájdalmakat, görcsöket okoz.

Ilyen ok lehet például a bilirubin, a sárga színű epefesték felszaporodása a vérben. A hasnyálmirigy bizonyos betegségei szintén sárgasághoz vezethetnek. A sárgaság okának kiderítéséhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Ennek megfelelően többféle epekő létezik. A sok apró kicsi a bilirubin kövekre jellemző, a magányos, nagy pedig a koleszterin kövek sajátossága. Vannak kevert kövek is.
Mit kell tennünk azért, hogy ne alakuljanak ki bennünk kövek?

A plazmában található nem enzim természetű antioxidáns anyagok közül - viszonylag nagyobb koncentrációjuk miatt - az albumin, a húgysav és a bilirubin, valamint (jelentős gyökfogó kapacitásuk miatt) a vitaminok bizonyos csoportja fontos.

Laboratóriumi vizsgálatok: A laboratóriumi vizsgálatokra egyéb betegségek kizárása miatt lehet szükség, mert az úgynevezett direkt és indirekt bilirubin vérszint, ...

Táplálkozáskor az epehólyag falának sima izomzata biztosítja az epe kiürülését. Az epe vízből, szervetlen és epesavas sókból, bilirubinból, lecitinből, koleszterinből, fehérjéből tevődik össze. Emésztőnedvként a zsíremésztésben van szerepe.

A legfontosabb contraindikációk közé tartozik a jelentősen megemelkedett serum bilirubin szint, az 1,8-nál nagyobb INR szint, 12-nél nagyobb Child-Pugh érték, és jelentősen megemelkedett serum creatinin.

Az epehólyag a bevitt zsírmennyiségtől függően perisztaltikus (továbbító, tovahaladó), összehúzó mozgás során üríti ki a szükséges epemennyiséget a vékonybélbe, ahol elkezdődik a zsírok bontása. Az epét a máj termeli és az ún. bilirubin adja meg a ...

Lásd még: Lásd még: Sárgaság, Daganat, Akut, Hányás, Vérszegénység

Betegségek  Bevizelés  Billentyűelégtelenség
2014.04.18

 
RSS Mobile