Kezdőlap (Bilirubin)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bilirubin

Betegségek  Bevizelés  Billentyűelégtelenség

Bilirubin szótárszó meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
Glitazonok tartós vércukor kontrollt biztosítanak a hypoglikémia veszélye nélkül.


A bilirubin-lebomlás zavarai: a Gilbert-kór
A hemoglobin - más néven vérfesték - a vörösvérsejtekhez kötődve végzi a légzési gázok szállítását a vérben. Anyagcsereterméke a bilirubin, melynek vérben való felhalmozódása sárgaságot okoz. A Gilbert-kórt ezek idézik elő.

Össz-bilirubin
Ha az össz-bilirubin szinted magas, az a vörösvértestek fokozott lebomlására utal a szervezetedben. A normálérték feletti szint oka lehet májbetegség, illetve epeelfolyási akadály - például epekő - is. Az össz-bilirubin normálértéke 0,3-1,0 mg/dl - 5-17 µmol/L között van.

Magas bilirubin szint, rosszullét - 36 éves nő

36 éves nő vagyok. Születésemkor bekómáztam, mert kicsapta a szervezetem a cukrot, azt mondták gyenge a vegetatív idegrendszerem. Valóban elég nehezen viselem a stresszt. 6 éve refluxra Quamatel 20-at szedek.

Emelkedett bilirubinszint - 32 éves nő
32 éves gyermekgondozáson lévő anyuka vagyok. Egy éve rendszeresen járok belgyógyász szakorvoshoz, mivel tavaly október óta magas-vérnyomással kezelnek, azóta gyógyszer szedése mellett a vérnyomás normalizálódott.

A nem konjugált ~ a májban szállítódik, ahol glükuronsavval kapcsolódva konjugált ~ná válik.

~
A máj által termelt sárgás epefesték. Az emelkedett ~ szint sárgaságot okoz, melynek jele a szem és a bőr sárga színe, a sötét vizelet és a világos széklet.

~aemia: felszaporodott ~ jelenléte a vérben, együttjár a vörösvértestek fokozott bomlásával
cholaemia: epesavak megjelenése a vérkeringésben
cholecystectomia: epehólyag műtéti eltávolítása ...

~
Az epefesték ~ egy leépült formája a vérfestéknek (hemoglobin).

~
epefesték
Emelkedik: epeuti elzáródás, májbetegség, vörös vértestek szétesése ...

~ - sport és laborértékek
A ~ a hemoglobin metabolitja, annak lebontásakor jön létre (főként a lépben és csontvelőben) Teljes cikk megtekintés
Thrombocyták - sport és laborértékek ...

A ~szint emelkedése a szemfehérjén és a bőrön észlelhető, a vizelet pedig sötétsárga vagy barna színű. Ha a sárgaság epeúti elzáródás következtében alakul ki (epekő, tumor) a széklet világossá válik.
Kialakulás ...

Bi - ~
A ~ a hemoglobin bomlásterméke, annak lebontásakor jön létre, az epe fontos alkotórésze. A magas ~szint pusztítja a fejlődő agysejteket az újszülöttekben, ez értelmi fogyatékosságot, fizikális károsodást vagy vakságot eredményezhet.

~-interferencia miatt csak 3 hónapos kor fölött!
epiglottitisben kritikus fontosságú a légutak biztosítása
leggyakrabban a maternalis ellenanyagok eliminációjától 4 éves korig fordulnak elő
hajlamosít a komplement- és immundeficiencia
a veszélyeztetett korban vakcina adása célszerű ...

~? Creatinin? CRP? PCT?
Egyéb: bronchoscopia, BAL, biopsziák
Infekció microbiológiai/cytologiai/histologiai bizonyítéka?

~
fénynek kitett minta, aszkorbinsav, magas nitritszint, vörös színű vizelet
rifampin és klórpromazin ...

~ meghatározása szérumban
Glukóz meghatározása vérben és vizeletben
Trigliceridek meghatározása ...

~ anyagcsere rendellenesség, k.m.n.
E8300
A réz-anyagcsere rendellenességei ...

~
nátrium ~át, sárga epefesték, több típusa van.
Találatok Magyarázat
konjugált ~ ...

A ~ felszaporodása már a máj előtt megkezdődik.
Ha a lépben fokozódik a vörösvértestek elhalása, vagy a vörösvértestek valamilyen kóros folyamat során már a keringő vérben szétesnek, a vérben felszaporodik a hemoglobin, illetve bomlásterméke, a ~, s van, ...

A ~ vízben nem oldódik, ezért a vérbe kerülve fehérjéhez kötődik, így jut el a májba. A máj termeli az epét, amelynek a sárgás színét a ~ alakítja ki. A májsejtek a ~t vízoldékonnyá alakítják; egy fontos enzim két molekulát kapcsol hozzá, ezt konjugációnak nevezzük.

A ~ vizsgálat azért nagyon fontos, mert előfordul, hogy a sárgaság nem fiziológiás, hanem betegség indikátora, mely esetben azonnali orvosi beavatkozást kíván. Ez nagyon ritka eset, ám szűrése igen fontos, mivel a ~ abnormális felszaporodása az agyban maradandó károsodást okozhat.

A ~-anyagcsere zavara, általában jóindulatú betegség.
Kezdeti tünetek:
Általános tünetek:
fáradtság
Has és emésztő rendszer:
sárgaság ...

A ~szint az ember élete során később is emelkedhet. Ezzel mindig kell foglalkozni.

A ~ (Bir), a hemoproteinből keletkező protohem degradációs terméke. Nagyobb koncentrációban mérgező, míg metabolizmusának prekurzora a biliverdin peroxil-gyökfogóként viselkedik. Hatékony peroxil-gyökfogóként és "lánctörő" antioxidánsként is viselkedik kísérletes körülmények között.


~-transzport gátlása -
conjugatio gátlása
~-excretio gátlása
epeáramlással való interferencia
fokozott lipogenesis, zsírsav-oxidatio gálása, satöbbi
...

Amíg a ~ termelődése és kiválasztása között teljes az összhang, nincs semmi baj. Ha azonban több ~ termelődik, vagy a megszokottnál kevesebb választódik ki, emelkedik a vér ~szintje, és előbb csak a szem kötőhártyáján, majd a bőr teljes felületén sárgaság lép fel.

A szérum ~ szintje emelkedett lehet a nem konjugált, indirekt reakciot adó ~ megszaporodása következtében, akkor, ha a máj a Hb lebontása révén megnövekedett mennyiségő ~t nem tudja kiválasztani (praehepaticus icterus).

A vér magas ~szintjét májon belüli vagy azon kívüli problémák is okozhatják. A máj (például gyulladástól vagy kiterjedt hegesedéstől származó) károsodása hátráltathatja az epekiválasztási képességet.

Az epefesték (~) konjugálatlan formájának túlzott felszaporodása okozza. A lakosság 3-5%-a érintett. Gyakran családon belül halmozódik.
A betegség kialakulásának hátterében az epefesték konjugációjának elégtelensége áll, mely a májsejtekben zajlik.
Tünete: ...

A sárgaság a bőr illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése, melyet a vérben, az epefesték, a ~ szintjének megnövekedése okoz.

Vércserét igénylő ~ felszaporodás
E.
Súlyos légzési zavar, 7,5 nél alacsonyabb artériás pH-val és a Joint Committee által megállapított 0-3 Apgar érték 5 percig.Veszélyeztetett az újszülött, ha 10 percig nem indul meg a spontán légzés és ahol a hypotonia fennállása 2 óra időtartamot elér.

A vörös-vértestek lebomlása során ~ keletkezik, amelyet a májsejtek felvesznek a vérből, és azt epefestékké alakítva kiválasztják az epeutakba, ahonnan az epehólyagba jut. Az emésztés során az epehólyagból epe ürül segítve a zsírok emésztését, felszívódását.

Az újszülöttekben a vérfesték, a hemoglobin lebontása során keletkező ~, a máj kiválasztó működésének az éretlensége miatt felszaporodik a vérben, a bőrben és az egyéb szervekben. A ~ okozza a beteg jellegzetes sárga színét.
A betegség oka: ...

Tudni kell a ~ frakcióit. Amennyiben indirekt, azt megnyugtatóbbnak tartom, és én sem gondolnék betegségre. Természetesen, más a helyzet, ha a direkt frakció emelkedett, mert akkor további vizsgálatok feltétlenül szükségesek. (Májenzim szintek, vérkép stb.) ...

A porfirin-gyűrű egy enzimrendszer segítségével előbb zöld színű biliverdinné, majd sárga színű ~ná alakul. (Ez magyarázza azt a jelenséget, amikor ütés hatására bőrünk alatt véraláfutás keletkezik, és előbb lilás, majd zöldes, később sárgás színre vált, miközben fokozatosan felszívódik.) ...

Így a ~ a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű. Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a ~szint.

ban, az epe festőanyagai közül a ~ és ennek bomlásterménye a hidro~ fordúlnak benne elő. A B.

A sárgaságot okozhat ~-túltengés, amely a máj mellékterméke és az elöregedett vörösvértestek lebontásáért felelős, illetve a véráramba kerülő túl sok epe. A bőr és a szemfehérje sárgás színezetet kap.

Az esetek döntő többségében az emelkedett szérum ~-szint panaszokat nem okoz, ezért annak kezelése nem szükséges.

A széklet barna színét a máj által termelt ~ redukciós terméke, a szterkobilin adja. A túlzott fehérjebevitel, illetve elégtelen fehérjeemésztés rothadásos diszpepsziára vezet (a széklet bűzös -szkatol által, kémhatása lúgos).

Általában emelkedett alkalikus foszfatáz hívja fel a figyelmet a PBC-re, ehhez magasabb koleszterinszint és kezdetben többnyire normális ~ szint társul. A transzamináz értékek normálisak vagy enyhén emelkedettek, a normális felső határának 2-3-szorosát nem haladják meg.

A normál értékeknél magasabb össz- és indirekt ~szint egyébként normális májfunkciós értékek (protrombin, direkt ~, epesav, GOT, GPT, alkalikus foszfatáz, g -GT, szérumalbumin és g-globin értékek) mellett nagy valószínűséggel Mivel a Gilbert-kór ún.

Az epe, az epehólyag váladéka, mely epesavak sóit, koleszterint, ~t, valamint vizet is tartalmaz.

Májgyulladás esetén rendszerint emelkedett a ~ (epefesték) szintje, ennek felszaporodása a vérben látható sárgaságot is okozhat. A májsejtekből kiszabaduló enzimek szintje is megemelkedhet.

Az epét a máj termeli, sárga színét a ~ adja, ami a vérfesték lebomlásából és máj által történő átalakításából származik. Az epe tartalmaz még koleszterint, epesavas sókat, elektrolitokat, nyákot és egyéb zsírszerű (lecitin) anyagokat.

A rutin laborvizsgálat tartalmaz olyan értékeket, mely a májműködésről ad információt (ALAT, ASAT, GGT, ALP, direkt és indirekt ~). Az AFP nevű tumormarker emelkedése szintén kórjelző. Kezelésében a sebészi, a kemoterápiás és a sugárterápiás módszerek kombinációja játszik szerepet.

Az alábbi paramétereket szűrjük: UBG, ~, aceton, vér, fehérje, nitrit, fehérvérsejt, glükóz, pH,
SECA 336 digitális hitelesített csecsemőmérleg testhosszmérővel
SECA 704 digitális hitelesített személyi mérleg testmagasságmérővel ...

Az epekövek kisebbik hányadát okozhatja a magas ~szint, amely a vörösvértestek lebomlásakor képződik. Az epekövesség visszatérő hasi fájdalmakat, görcsöket okoz.

Az újszülöttkori sárgaság hátterében a magas ~ szint áll, amely rendszerint néhány nap vagy hét alatt magától elmúlik.
Betegségek - tünetek és kezelések
Vészjelek: a látási rendellenességek szimptómája a csecsemőknél ...

laborparaméterek egy részében változások lépnek fel: többek között nő az epefesték szintje a vérben (szérum ~), emelkednek a májfunkciót jelző enzimaktivitások.

A sárgaságot kiváltó tényezők sokfélék lehetnek. Ilyen ok lehet például a ~, a sárga színű epefesték felszaporodása a vérben. A hasnyálmirigy bizonyos betegségei szintén sárgasághoz vezethetnek. A sárgaság okának kiderítéséhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

A plazmában található nem enzim természetű antioxidáns anyagok közül - viszonylag nagyobb koncentrációjuk miatt - az albumin, a húgysav és a ~, valamint (jelentős gyökfogó kapacitásuk miatt) a vitaminok bizonyos csoportja fontos.

Laboratóriumi vizsgálatok: A laboratóriumi vizsgálatokra egyéb betegségek kizárása miatt lehet szükség, mert az úgynevezett direkt és indirekt ~ vérszint, valamint a vizeletben a direkt ~ kimutatásával a sárgaságok alaptípusai jól elkülöníthetők egymástól.

Táplálkozáskor az epehólyag falának sima izomzata biztosítja az epe kiürülését. Az epe vízből, szervetlen és epesavas sókból, ~ból, lecitinből, koleszterinből, fehérjéből tevődik össze. Emésztőnedvként a zsíremésztésben van szerepe.

A legfontosabb contraindikációk közé tartozik a jelentősen megemelkedett serum ~ szint, az 1,8-nál nagyobb INR szint, 12-nél nagyobb Child-Pugh érték, és jelentősen megemelkedett serum creatinin.

Az epehólyag a bevitt zsírmennyiségtől függően perisztaltikus (továbbító, tovahaladó), összehúzó mozgás során üríti ki a szükséges epemennyiséget a vékonybélbe, ahol elkezdődik a zsírok bontása. Az epét a máj termeli és az ún. ~ adja meg a színét (lásd. még: emésztés és felszívódás).

A májgyulladást sokszor véletlenül, a vérképből fedezik föl, de a diagnózis felállítására is elvégzik a májenzimek, az ún. transzaminázok (SGOT és SGPT) működésének vizsgálatát. Ezek emelkedett értéke a vérben májgyulladásra utal. Nézik továbbá a ~ értékeit is.

A kutatók jól tolerálható, hatásos készítménynek értékelték a simeprevirt, a kezelés során mérsékelt fokú szérum ~ szint emelkedést észleltek, de semmi egyéb jelentős laboratóriumi eltérést vagy mellékhatást nem tapasztaltak.

A plazma ezeken kívül tartalmaz még zsírokat és lipoidokat (többek között koleszterint), szénhidrátot (cukrot), és elszállítandó salakanyagokat (pl. nitrogéntartalmú anyagokat /karbamid, kreatinin, húgysav/, tejsavat, citromsavat, epesavakat, ~t, stb.).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sárgaság, Daganat, Hányás, Akut, Vérszegénység?

◄ Bevizelés   Billentyűelégtelenség ►
 
RSS Mobile