Kezdőlap (Beültetés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Beültetés

Betegségek  Betüremkedés  Bevérzett szem

A beültetésre kerülő mesterséges billentyű kétféle lehet:
1. biológiai billentyű, amely disznó- vagy borjú-szívbillentyűből készül:
2. mechanikus billentyű, amely mesterséges anyagból készül, és billenőszeleppel vagy mozgókoronggal működik.


A beültetésre használt harmadik protézis fajtát a felkarcsont töréseinél alkalmazzuk, amelynek speciális kialakítása teszi lehetővé az eltört csontrészek stabil rögzítését. Az OEP szerencsére támogatja a vállprotézis beültetését, amit egyrészről a kórkép fontossága, másrészt a betegszám is indokol.

A fogbeültetés különösen alkalmas a balesetekben kitört fog pótlására, ha a mellette lévő fog ép, és tulajdonosa nem akarja lecsiszoltatni. Így lehet megoldani kisebb hidak elkészítését, amennyiben a hiányt határoló fogak épek, vagy a hidat tartandó hátsó fogak hiányoznak.
Kizáró okok ...

Petesejt beültetés
Szakmai becslések szerint 150 ezerre tehető a terméketlenséggel küzdő párok száma hazánkban. A meddőség kezelésének egy ritkábban emlegetett formája a petesejt donáció, más néven petesejt adományozás.

Az Esperal beültetést a pszichiátriai gondozók (osztályok) szokták javasolni, ahol alkoholbetegekkel is foglalkoznak. A beültetés ambuláns sebészi beavatkozásként helyi érzéstelenítésben (műtői körülmények között) elvégezhető. A lehetőségekről a területileg illetékes sebészeten érdeklődjön.

Az egyik legfontosabb pacemaker centrum Magyarországon, ahol a legtöbb szívritmus-szabályozó beültetést végzik éves szinten, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja.

Medical Online gyógyítás háziorvostan A mélyvénás thrombosisról - térdprotézis beültetése után
A Practice Analysis of THromboprophylaxis after Orthopaedic Surgery (PATHOS) vizsgálat eredményei
A mélyvénás thrombosisról - térdprotézis beültetése után ...

FOGBEÜLTETÉS - IMPLANTÁCIÓ
Helyesen műgyökér-beültetésnek nevezzük, mert nem műfogat ültettünk be (implantálunk), hanem valamely álcsontba a foggyökér helyére olyan szövetbarát tartószerkezet kerül, amely úgynevezett csontintegráció révén már megbírja a felépítményt, ...

A beültetés után
A szapora szívműködések, ritmuszavarok kezelésénél a szívritmusszabályozók meg tudják szüntetni "elektromos ütésekkel" az életveszélyes ritmuszavarokat. A speciálisabb készülékek pedig a gyenge szív teljesítményét is fokozni tudják, ha megfelelő feltételek állnak fent.

A hajbeültetés végleges megoldást jelenthet a kopaszságra
LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK
Csúf igazság: mások rossz hangulatának örülünk a Facebookon?

Az ICD beültetése Az ICD-t műtői körülmények között ültetik be. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, és nyugtató szereket, de altatásra nem kerül sor. A legtöbb esetben a készülék telepét a kulcscsont alá, legtöbbször baloldalt ültetik be.

A beültetéses fogpótlás - A fogászati implantációról
A fogászati implantáció (1.)
A fogászati implantáció (2.) ...

Fogbeültetés. Olyan fogpótlás, melynek stabilitását részben vagy teljesen a lágyszövet alá beágyazott alap képezi.
ideiglenes dentura ...

- A beültetés előtt
A fizikális vizsgálat után szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, fogkő, plakkok, lepedék satöbbi eltávolítására. Később digitális röntgenfelvételt készítenek, sőt szükség esetén 3 dimenziós CT vizsgálatot is igénybe vesznek a pontos tervezéshez.

A CI beültetése minden esetben teljes narkózisban zajlik. A CI vevőtekercsét a fül mögött, a koponyacsontra vájt mélyedésben helyezik el, míg az elektródát a középfülön keresztül a csigába vezetik. Az ily módon elhelyezett implantátumot rögzítik.

A szervbeültetés legfőbb gondja, hogy az immunrendszert gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a beültetett szerv, a vese vagy a szív kilökődését, de ugyanakkor a szervezet ellenállóképességét is csökkentik, ezért a betegek az máskülönben veszélytelen fertőzésekre is fokozottan érzékennyé válnak.

Az őssejtbeültetés hosszútávon is hatékony...
Egy új kutatás szerint a saját őssejt beültetése hosszú távon segíti a gerincvelősérültek gyógyulását. Az őssejtkezelésben részesülő betegek harminc százaléka mutatott hat hónap után jelentős funkcionális vagy más jellegű javulást.

pacemaker beültetés
szívátültetés
A cardiomiopathiás beteg életkilátásai egyénenként igen változóak.

Az őssejt-beültetés javíthat az úgynevezett buborékgyermekek állapotán is : immunhiánnyal születő gyerekeknek steril körülményekre és kemoterápiára van szükségük az életben maradáshoz, a csontvelőbe épített őssejt azonban részben helyettesítheti a gyógyszeres kezelést.

Pacemaker beültetés.
A beültetett egyéb elektromos eszközök.
Agyműtét utáni fém klippek.
Szívben levő műbillentyű.

Az őssejt-beültetés - sok más betegség mellett - talán az AIDS-re is gyógyír lehet. Egy amerikai férfin már segített.
Egészség
15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmet ...

A fájdalmas hajbeültetés mellett (amit valamikor régen először végeztem Szegeden, de ma már nem vállalom) létezik egy nagyon primitív, de érdekes módszer: a haj rászórása a fejre.

A csípőprotézis beültetése egy olyan sebészeti eljárás, melynek során eltávolítják a károsodott, gyulladt porc- és csontszövetet a csípőízület vápájából. Ezt követően részben, vagy egészben egy mesterséges csípőízülettel helyettesítik az ízületet.

Ennél korszerűbb eljárás az úgynevezett hálóbeültetés, amikoris az izomzat és a szalag közti varrat helyére egy szövetbarát hálót ültet be a sebész.

Három hónappal a beültetés után termékenysége helyreállt. Több ciklusban is végeztek nála mesterséges megtermékenyítést, és bár teherbe esnie nem sikerült, a kutatók szerint ígéretesek és reményt keltőek az eredmények.

renalis stent beültetés. Bal panel: az aortographián a jobb a. renalis eredésénél 90%-os stenosis figyelhető meg. Középső panel: A 0,014 hüvelyk vastagságú vezetődróttal (pontozott nyilak) sikerült a szűkületen átjutni, és a stentfelvívő-eszközt (szaggatott nyilak) a stenosisba helyezni.

Idegen anyag beültetés (implantáció):
Ritka esetben az állcsontra vagy a csontba ültetett pillérek alkalmazásával is készíthető fogmű.

szájpadhasadéklap beültetése 1 - 2 hónapos korban, melyet időnként nagyobbra cserélve, a műtétet akár a pubertás korig is elodázhatjuk, így tökéletesebbé téve a műtéti reparációt ...

Érvényes ez a sebészi kanül beültetések eseteire is. E nélkül ugyanis nem garantált a máj egészének perfúziója.
Az epehólyag artériás ellátása is az arteria hepaticából törfenik, a communis vagy a propria szakaszból, de eredhetnek az arteria hepatica dextrából ís.

Már igazolták, hogy az őssejtek a hasnyálmirigyben képesek inzulintermelő szigetsejtekké alakulni, ezért a fiatalkori cukorbetegek szervezetébe történő beültetésükkel kiküszöbölhető lesz a naponkénti injekciós inzulinkezelés.

A szívkatéteres ballontágítás során az esetek közel felénél a tágítás mellett a szűkület helyére, úgynevezett stent beültetésére is sor kerülhet. A stent egy drótból készült vagy fémcsőből lézerrel kivágott, hálózatos falú cső, ami az érfal belülről történő megtámasztását szolgálja.

fogfehérítés, fogfehérítő kezelés, fehérebb fogak, fogászati ellátás, fogászati kezelés, fog, foginy sorvadás, fogágy betegség, fogászati rendelő, fogászat, fogorvos, fogorvosi rendelő, fogszakorvos, fogpótlás, fehér fogak, fogkő, rossz lehelet, szájszag, protézis, esztétikai fogászat, fogbeültetés, ...

Az aneurizma műtéti megoldása szintetikus graft beültetéséből áll. Két módszer létezik. A hagyományos módszer során az altatott beteg szegycsontja alól a köldök alá érő bemetszést ejtenek.

Ezeket, ha lehet, előnyben kell részesíteni a műbillentyű beültetéssel szemben, mivel áramlásdinamikailag előnyösebbek. Másik nagy csoport a műbillentyű beültetés. A billentyűk lehetnek un.

Előbbi kettő esetében a protézis beültetése után mértéktartó mozgásba kezdhetnek a páciensek. A boka ízületeinél ez eddig nem volt bizonyított.

Csak néhány példát említve: nagyon nehézkes hazánkban a váll- és könyök protézis beültetése, a láb- és kéz-kisízületi protéziseinek beültetése, illetve teljesen hiányzik Magyarországról a bokaízületi protézis.

Különböző szakmai protokollok léteznek a kezelés lépéseire, de mikor gyógyszeresen már nem tudjuk uralni a betegséget, a neuropacemaker beültetése a megoldás.

A legeredményesebb műtéti megoldás a szilikon betétek (implantátumok) beültetése a barlangos testekbe. Ezeknek két fő változata a hajlékony és a hidraulikus implantátum.

A pénisz barlangos testeibe műtét során beültetésre kerülő, speciálisan erre a célra kifejlesztett szilikon, illetve szilikon-dacron 'szerkezetről' van szó, amely a pénisz eredeti alakját megőrzi, kívülről nem észrevehető.

Egy erős ízületi kopás (arthrosis) ami immobilitáshoz, fájdalomhoz vezet, megoldható egy "műízület", egy protézis beültetésével. A műtét utáni rehabilitáció célja egy stabil járási kép, biztonságos lépcsőzés és egy megfelelő járási terhelhetőség kialakítása.

Az érvényben lévő magyar rendelkezések szerint amennyiben életében nem tesz az ember tiltakozó nyilatkozatot, halála után minden további nélkül felhasználhatják szerveit, ha azok alkalmasak a beültetésre.

A beültetés időpontja elhúzható, ha a gyermek szemüveggel jól korrigált, azt megszokta. Gyermekkorban kizárólag hátsócsarnoklencsét szabad beültetni.

Ezért mechanikus műbillentyű beültetést követően egész életen át, biológiai (tartósított állati szövetből készült) műbillentyű beültetés után néhány hétig véralvadásgátló gyógyszert kell szedniük, amelynek hatékonyságát rendszeresen ellenőriztetni kell.

- Ezeknek a betegeknek jelenthet új terápiás lehetőséget a szívizom regenerációját segítő kezelési mód, az őssejt beültetés.

A visszatérő vetélés és az in vitro fertilizáció utáni beültetés sikertelensége a nők millióit érinti évente. Az orvostársadalom komoly problémája, hogy az esetek mintegy 75%-ában az oki tényező soha nem derül ki.

A PTCA fontos része a stent beültetés. Az esetek kb. 80%-ában a betegek a stenttel rendben vannak. Így jelentősen csökkent a szövődményes esetek száma, és a restenosis kockázata. Válogatott esetekben gyógyszer bevonatú stentet helyeznek be, mely simaizom nevekedési faktor gátlót tartalmaz.

Laparoszkópos sérvműtét során a minimális sebzéssel ( invazivitással ) járó technikát ötvözzük a hálóbeültetés nyújtotta biztosabb műtéti eredménnyel.

Így bizonyos esetekben a térdprotézis beültetése jelentősen elodázható.
*A szövegben a magyar név mellett zárójelben a latin elnevezést találják, míg a számok a képeken jelölt részre utalnak.
A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával! ...

A károsodott ízületi felszín, vagy felszínek cseréjével, azaz protézis beültetésével a fájdalom teljes mértékben megszüntethető, helyreáll a mozgás, azonban végső esetben, ha a csont már protézis befogadására alkalmatlan, az ízület elmerevítésével érhető el a fájdalommentes állapot, ...

stádiumban a fragmentum kimozdul, műtét szükséges (refixáció vagy eltávolítás + osteochondrális graft beültetés). A III. stádiumban ízületi szabadtest alakul ki, műtéti a kezelés (szabadtest eltávolítás + osteochondrális graft beültetés).

Azok, akik műbillentyű- vagy ízületi protézis beültetésen esnek át, a műtétet követően nagyobb veszélynek vannak kitéve, de az ilyen fertőzések nem gyakoriak.

Számos próbálkozás van arra, hogy combizom elforgatásával mesterséges záróizmot ültessenek a végbélhez. Elektrostimulátor beültetésével ugyancsak számos vizsgálat zajlik.

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani arról, hogy megszületett a világ első olyan lánycsecsemője, akinél a mesterséges beültetés előtt genetikai vizsgálat segítségével zárták ki az öröklődő emlőrák kockázatát.

impl.valv.aortae arteff. - mű aorta billentyű beültetés, implantation of an arteficail aortic valve,
impressio - lásd: impresszió
impresszió - benyomás, impression
improduktív - nem produktív, nem termelő, non productive (pl. köhögés)
ín - tendo, tendon ...

A kezelés itt is elsősorban gyulladáscsökkentés, későbbiekben pacemaker beültetése is szóba jöhet.
Tüdő
Az RA betegek mintegy 10 százalékánál a tüdővel is súlyos gondok akadnak, a leggyakoribb a mellhártyagyulladás, a tüdőfibrózis, valamint a tüdőtágulás (emfizéma) fokozott kockázata.

implantáció
Idegen szövet, anyag beültetése a szervezetbe.
Orvosi szakszavak a latin implantare, tkp. in-plantare (beültet) igéből: in- (bele) és planta (növény, palánta). palánta, plánta.

Implantátumok
A pénisz súlyos, belső károsodása esetén egyes férfiak pénisz-protézis műtéti beültetésére tartanak igényt. Ezt a komoly döntést csak minden más lehetőség gondos mérlegelése után érdemes meghozni.
Az implantátumok két fő típusa: a hajlítható rudacskák és a hidraulikus rendszerek.

A mozgásmegtartó műtétek tulajdonképpen olyan porckorong protézisek beültetését jelentik, melyek a leginkább igyekeznek fenntartani a fiziológiás viszonyokat és felépítésükből adódóan visszaállítani a porckorongok eredeti mozgástartományát úgy, ...

Ha a betegség már zavarja a mindennapi életed, és sem a fizikai terápia, sem pedig a gyógyszerek nem segítenek, van lehetőség porc beültetésére. Ezen procedúrára csak azok jelentkezhetnek, akiknek már nagyon súlyos a helyzetük. Ugyanis ekkor a sérült porcot, egy mű porccal helyettesítik.

8-9 éves kortól csontbeültetés szükség esetén
12-14 éves korban a maradványhasadék zárása
16-18 éves kortól végső ajak- és orrkorrekció ...

Merev bronchoscopos vizsgálatra ritkán kerül sor, leggyakrabban idegentest-eltávolítás, lézerkezelés, hörgőprotézis-beültetés céljából, esetleg vizsgálati szövődmény elhárítására.
A vizsgálatot végző orvos a tájékoztató beszélgetés során részletesen elmagyarázza az Ön esetében tervezett beavatkozást.

Vérrögoldás (tPA segítségével), a vérrög eltávolítása, alvadásgátlás (aszpirin, clopidogrel), agioplasztika, sztentbeültetés. Kiemelkedő fontosságú a rehabilitáció. Vérzés esetén idegsebészeti konzílium dönt a műtétről, gyakran nincs szükség rá.
Javasolt életmódváltás ...

Telt ajkakra vágyik rendszeres feltöltés nélkül? Akkor válassza a PermaLip ajakimplantátumot, melynek beültetéséhez csak egy alkalom szükséges, azonban bármikor eltávolítható.
Bővebben
Szemhéjplasztika és szemöldökplasztika ...

A Candida endocarditis folyamata leggyakrabban átmeneti Candida gomba okozta fertőzésként a szívbillentyűk beültetése után szokott kialakulni, de az intravénás (tűvel a vénákba juttatott) kábítószer élvezők esetében is igen gyakori fertőzési forma.
Hüvely Candida gomba fertőzése: ...

Számos megközelítése van a pitvarfibrilláció kezelésének. Többek között napi rendszeres gyógyszerszedés, orvosi eszköz beültetése (pl. pace-maker), sebészeti, ill. nem sebészeti beavatkozások, ill. a fenti kezelések kombinációja (Fuster V, et al. 2006).

Nemrégen írtunk már a pénisz görbületével járó Peyronie-betegségről, amelynek egyik műtéti megoldása a péniszprotézis beültetése lehet. Ez a lehetőség más eredetű merevedési zavart is megszüntethet. Mostani cikkünkben erről olvashatnak.
Hirdetés
Hirdetés ...

Térdizületi tükrözés (arthroscopia)
Térdizületi protézis beültetés
A bütyök (hallux valgus) korrekciós műtétei
Powered by B4Studio.net ...

LOMBIKBÉBI Az asszisztált reprodukció (peteérés serkentés+ petesejtek kivétele+ megtermékenyítés 'lombikban'+az embrió beültetése a méhbe) sikerességét rontja, ha beteg hypothyreoticus. A kivett pete in vitro megtermékenyítésének esélyét rontotta a magasabb TSH.

a tünetmentes esetek nem igényelnek kezelést
ha van paroxysmalis tachycardia, és az tüneteket okoz, akkor megfontolandó a pacemaker beültetése
Ezek a pótütésekkel ellentétben a vártnál korábban jelentkeznek. Lehet:
kompenzált ...

Szürke hályog, amelynek keletkezésében a magas vércukorszint szerepet játszik, ezért cukorbetegeknél gyakrabban lép fel. Ma már esetükben is sikerrel operálható, műlencse beültetéssel.
Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a cukorbetegség kezelése ...

Speciális, ásványi anyagoktól megszabadított csontszövetet ültettek alkohollal etetett és normál diétán élő patkányok csontjába. Hat héttel a beültetést követően a mintákat eltávolították és megvizsgálták a csontszövetet.

Az utóbbi években dolgoztak ki olyan minimálisan invaziv, akár egynapos sebészet keretében elvégezhető, a húgycsövet megemelő különleges műanyagszalag beültetéséből álló műtéteket, melyekkel napjainkra elég számú tapasztalat gyűlt ahhoz össze, ...

tubus beültetését a dobhártyába, hogy a dobüreg szellőzhessen, gyógyuljon. Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a fülgyertyázás otthoni alkalmazása. Kiegészítő terápiaként, ha a dobhártya zárt ez is alkalmazható, biztosan nem ártalmas, esetleg valóban gyorsíthatja a gyógyulást.
Dr. Gömöri Ágnes ...

Ezen a klinikán autológ, vagyis a betegből saját magába történő őssejtbeültetés folyik. Mivel az X-cell viszonylag közel van és az áraik is kedvezőbbek, mint más klinikáké (2,2 és 8 millió forint között), az egyik legnépszerűbb célpont lett az európai betegek körében.

A többes terhességek kihordása és a szülések kapcsán több szövődmény léphet fel, ezért a lombikbébi kezelés kapcsán legfeljebb három embrió beültetésére kerülhet sor.

Idegi eredetű halláscsökkenésnél jönnek szóba a hallókészülékek, súlyos, kétoldali süketségben szenvedőknél pedig az úgynevezett cochlearis implantáció (csigabeültetés).

Gyomor tápszonda beültetése teljes táplálkozási képtelenség esetén.
A vékonybelek műtétet igénylő rendellenességei
A vastagbélbetegségek, vastagbéldaganat radikális műtéte
Végbélrák műtéte mély kismedencei bélvarrattal, ritkábban teljes végbélkiirtással ...

Napjainkban az esetek többségében a szűkületbe egy fémötvözetekből erre a célra gyártott hálós szerkezetű fémcsövecske (idegen szóval sztent) kerül beültetésre.

A megnagyobbodott orrmandula műtéti eltávolítása, vagy az orrsövényferdülés műtéti megoldása satöbbi segít a fülkürt működésének helyreállításában. Elhúzódó esetekben szóba jön a ventillációs tubus beültetése, melynek lényege, ...

Az évek során mind a beültetésre került anyag, mind a műtétek technikája rengeteget fejlődött. Legnagyobb számban a csípő pótlása történik változatlanul. Manapság azonban a diszkóban táncoló fiatalok között is előfordulhat olyan, aki műcsípőkkel vesz részt a mulatságban.

Sokszor segítenek a gyógyfürdők, de nem veszélytelenek, mert többlet terhet ró a szívre és a vérkeringésre, ezért fürdőkúra előtt mindig kötelező kikérni az orvos tanácsát. A váll-, csípőizületi, térdízületi artrózis kitűnő eredménnyel kezelhető ízületi protézis beültetéssel, ...

A lisztéria fertőzések (listeriosis) egy jelentős része, kb. 10%-a megtámadhatja a szívet. Ez különösen azoknál fordulhat elő, akiknél már jelentkeztek a szívbetegség tünetei, vagy műbillentyű beültetésen estek át.

Hogy a legkevesebb károsodást okozzák a kezelésekkel, a csontvelőből kinyerik az őssejteket, hogy ezt majd a kezelés lefolyása után, újra visszaültessék, és a csontvelőt helyes működésbe hozzák. - Autológ őssejtbeültetés: az őssejtek megtalálhatóak a perifériás vérben, a csontvelőben, ...

A műtét utáni ellenőrzések során figyelemmel kísérjük a herék növekedési ütemét és szükség esetén a nemi érést. A kezelés végleges eredménye, azaz a termékenyítő képesség megléte csak felnőtt korra derül ki. Herehiány esetén protézis beültetésével enyhíthetők a pszichés problémák.

A betegeknek adni antibiotikumot adnak, ami lerövidíti a lefolyást és csökkenti a panaszokat, de nem minden esetben szünteti meg a fertőzést. Szívbelhártya gyulladás kialakulásakor az antibiotikus kezelést évekig alkalmazhatják, és szóba jön műbillentyű beültetése.

A keresztszalag sérülés utáni élsport a korai súlyos artrózis (ízületi kopás) esélyét jelentősen és biztosan megnöveli, ami későbbi protézis beültetését is eredményezheti.

A kamrafibrillatio kiváltó oka leggyakrabban akut koszorúér-elzáródás vagy szívinfarktus. A másik veszélyes forma szívingerület vezetési zavar, az ún. pitvar-kamrai blokk. Ennek különböző fokozatai vannak. A III. fokúnál már csak a pacemaker-beültetés segít.

Növésben lévő gyermeknél, ha a szemérintettség a szaruhártya lerakódásai révén látásromláshoz vezet, szemműtétet végeznek szarúhártya beültetéssel.
Amennyiben szükséges ortopéd sebészt is be kell vonni a kezelésbe az ízületi deformitások csökkentésére.

Ami a transzplantáció utáni esélyeket illeti, a dohányzás mind a beültetett vese megmaradása, mind annak működése szempontjából károsnak bizonyult. Azoknál azonban, akik legalább 5 évvel a szervbeültetés előtt leszoktak a cigarettázásról, ez a káros hatás már nem volt tapasztalható.

Előfordul, hogy nagyon lassan ver a gyermek szíve. Ez általában veleszületett, vagy esetleg szívműtét után alakulhat ki. Ilyenkor előfordulhat, hogy pacemaker (a szív ritmusát befolyásoló, szabályozó készülék) beültetésére kerül sor.

Egyre gyakrabban már a lencseeltávolító műtéttel egyidőben megtörténik a műlencse beültetése, így elegendő korrekció lesz a közeli látáshoz (pl. olvasáshoz) szükséges pluszszemüveg. Sajnos azonban az esetek nagy részében gyengénlátó marad a gyermek.

addig nem ismert cukorbetegségre, magas vérnyomásra vagy emelkedett koleszterinszintre. Az erektilis diszfunkció kezelésére ma már korszerű, szájon át szedhető készítmények állnak rendelkezésünkre. Amennyiben a tablettás kezelés hatékonysága nem megfelelő, injekciós terápia és protézis beültetése ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Sebészet, Szindróma, Szívbetegség, Protézis?

◄ Betüremkedés   Bevérzett szem ►
 
RSS Mobile