Kezdőlap (Beszűrődés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Beszűrődés


 

Beszűrődés

Betegségek  Beszédzavar  Béta-mimetikum

beszűrődés
valamely apró üregekkel biró testnek idegen anyaggal való áthatoltatása. Igy az orvosi tudományban savós, véres, genyes, eves, rákos, gümős stb beszűrődés az, ha valamely szövetnek közeibe savó, vér, ráksejtek, gümőbacillusok stb hatolnak.


es árnyékok
A tüdő minden gyulladásos megbetegedésénél középen tömöttebb, a szélek felé áttetszőbb, nem élesen határolt, elmosódott szélű 'es' foltárnyékot látunk: ...

Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.
Legfrissebb
Legolvasottabb
Először igazolták, hogy a kolonoszkópia a vastagbélrák-halálozások számát is csökkenti ...

a cornea e, amely a szem becsukásának képtelensége okozta kiszáradás és irritáció következménye
térkép
a herpeses k.-ben ha a felületes laesiók térképszerűen összefolynak.

infiltráció
Beszűrődés, beszivárgás.
Orvosi szakszó (infiltratio) a latin in- (bele) és a középkori latin filtrum (nemez szűrő) elemekből, ennek eredetéről lásd filter.

D ⟨10 mm, a rózsaszín, elmosódott szélű, alig kiemelkedő, alig tapintható
Álnegatív próba okai
A fertőzés óta eltelt idő 6 hétnél rövidebb ...

A gyulladásos beszűrődés magját (amely tartalmazza a kórokozókat, sejttörmelékeket és a fagocitákat, azaz maga a genny), ún.

Jellegzetes bőrtünet még a tenyéren, talpon, az ujjvégeken bevérzésszerű, később hámló, amely szintén nagyon viszket.
Ezek nagyon ritkán fertőződnek be, ilyenkor kialakulhat a másodlagos ótvar.
Összefoglalva: ...

környező szervekben beszűrődés, majd távoli áttétek, térszűkítés, befertőződés
Kezelés
korai stádiumban a nyakcsatorna körüli szövet kúp alakú kimetszése (konizáció) későbbiekben általános daganatellenes terápia ...

Szeborreás dermatitis (zsírosan hámló bőrgyulladás) A hajas fejbőr, az arc, a fül, a hajlatok, a törzs bőrének sajátos, körülírt, zsírosan hámló, minimális sel (göbös tapintatú a bőrből kiemelkedő terület) járó folyamata.

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő sejtes beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust.

stádiumban: a kórokozó behatolási helyén után, fekélyesedés (sánker) jön létre ill. a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Ezek fájdalmatlanok.
A II.

Szívelégtelenség a szív falait elmerevítő betegségek, például beszűrődés (infiltráció) vagy fertőzés következtében is létrejöhet.

Azonban azt nem tudom, látnak-e valami elváltozást - pírt, t, finom, korpázó hámlást- akkor, amikor vakarja a fülét.
Ugyanis vannak gyerekek, akiknek ez egyszerűen szokása, és nincs mögötte semmi bőrfolyamat.

Az atkára illetve ürülékére csökkent érzékenységet mutató beteg bőrén hosszan fennálló, kezeléssel dacoló gennyes beszűrődés alakulhat ki (scabies nodosa), amelynek elemi jelenségei tulajdonképpen 5-10 mm-es papulák, ...

A test más és más területén a visszerek felett vérbő lesz a bőr, és alatta vonalszerű köteg vagy csomós jelenik meg. Az elváltozás leggyakrabban az alsó és a felső végtagok, a hasfal felületes visszerei felett alakul ki.

Alkoholos májgyulladás esetében a sejteken belül jelen vannak a zsírcseppek, de emellett kifejezett gyulladásos sejtes beszűrődés, gócokban elhalás és a cirrózis első jelei is mutatkozhatnak.

Ilyen tünet lehet például bőrfelszín több mint 80%-át érintő , általános , hámlás, bőrvörösödés / erythrodermia/ - gyomor, bélrákok késői tünete lehet. Itt említem meg az un.

A nyelőcső hiányzó serosarétege miatt a daganat már korán hajlamos a szomszédos struktúrák infiltratiójára ( beszűrődésére) és submucosus ( falat átteörő) terjedésre (Cave álnegatív biopsziás eredmények!), ...

Infiltratio/infiltráció: , idegen anyag behatolása a sejtekbe, szövetekbe
Infiltratív növekedés: a daganatszövet csápokkal, nyúlványokkal beszövi a környező, ép szöveteket
Inflammatio: gyulladás ...

Ezt követően a kórokozó behatolásának helyén (makkon, fitymán, húgycsőnyílás körül, kis- vagy nagyajkak területén, végbélnyílás körül, emlőbimbón, ajkakon, nyelven) egy tömött tapintatú, fájdalmatlan beszűrődés alakul ki, ...

Igen súlyos forma a teljes bőrfelszínre kiterjedő gyulladás vörös sel, mely forró tapintatú, duzzadt, a hajlatokban berepedezhet, pereg róla a leváló apró korpa, néha nedvezhet is.

Mivel a petefészekben képződő daganatok kifejlődésének tünete rejtve marad, csak később, a jelentős megnagyobbodásakor, illetve a környezet beszűrődésekor, majd a távoli áttétek megjelenésekor gondolnak rá, ...

Gyermekekben általában az első tüneteket (a vérszegénységet, a kiütéseket és az idegrendszeri tüneteket: például gyengeséget és érzészavart) a csontvelő, a vér, a bőr, a belek, az agy és a gerincvelő limfómasejtes e okozza.

Előrehaladott stádiumban szervi infiltratiok lépnek fel. Leggyakoribb a lép és a máj beszűrődése, ami e szervek jelentős megnagyobbodásához vezethet. A lépmegnagyobbodás gyakran okozza a hyperspleniának nevezett tünetegyütest.
Ennek jellegzetességei: ...

nyirokcsomók hosszabb idő óta fennálló e
Vizsgálatokra (szűrésre) ajánlottak köre
szenvedélybetegek, pl.: alkoholisták, kábítószeresek ...

Kialakult allergiában a bélnyálkahártyában krónikus gyulladás zajlik; gyulladásos sejtes beszűrődés, és hámsérülés okozzák a tartós tüneteket.

gombakivonattal való intracutan bőrpróba a sejtes immunválasz kimutatására - 24 - 48 óra múlva → pozitív
szerológia: latex - agglutináció, agargél - precipitáció, immunfluoreszencia, immunelektroforézis, Elisa
Szaporodás: ...

változó súlyosságú gyulladásos beszűrődés
hegesedés
necrosis
gyógyulás után kialakulhat: ...

Infiltráció (infiltratio) : . Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.

A sipolynyílások nedvesednek, a végbél körül viszkető ekcéma alakul ki. Maga a tályog, vagy egyszerűen a fisztulanyílás körüli gyulladásos beszűrődés okozza a panaszokat, ...

Tüdőmezőkben friss nem látható. Kissé fokozottabb hilusrajzolat. Rekesz éleskontúrú, a sinusokban folyadékárnyék nem ábrázolódott. Szív jobbra enyhén nagyobb, öble elsimult. Aorta eltérés nélkül.

Ezek mellett lencsényi csomós beszűrődések alakulhatnak ki, amelyekben lezajló gyulladás után heg is visszamaradhat.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Rosszindulatú, Nyirokcsomó, Antibiotikum, Köhögés

Betegségek  Beszédzavar  Béta-mimetikum

 
RSS Mobile