Kezdőlap (Beszűrődés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Beszűrődés

Betegségek  Beszédzavar  Béta-mimetikum

beszűrődés
valamely apró üregekkel biró testnek idegen anyaggal való áthatoltatása. Igy az orvosi tudományban savós, véres, genyes, eves, rákos, gümős stb beszűrődés az, ha valamely szövetnek közeibe savó, vér, ráksejtek, gümőbacillusok stb hatolnak.


Beszűrődéses árnyékok
A tüdő minden gyulladásos megbetegedésénél középen tömöttebb, a szélek felé áttetszőbb, nem élesen határolt, elmosódott szélű 'beszűrődéses' foltárnyékot látunk:
bronchopneumoniák, abscessusok, mycosisok, tbc-s beszűrődések, súlyos pangás, centrális tüdőrák.

Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.
Legfrissebb
Legolvasottabb
Először igazolták, hogy a kolonoszkópia a vastagbélrák-halálozások számát is csökkenti ...

a cornea beszűrődése, amely a szem becsukásának képtelensége okozta kiszáradás és irritáció következménye
térkép
a herpeses k.-ben ha a felületes laesiók térképszerűen összefolynak.

infiltráció
Beszűrődés, beszivárgás.
Orvosi szakszó (infiltratio) a latin in- (bele) és a középkori latin filtrum (nemez szűrő) elemekből, ennek eredetéről lásd filter.

D ⟨10 mm, a ~ rózsaszín, elmosódott szélű, alig kiemelkedő, alig tapintható
Álnegatív próba okai
A fertőzés óta eltelt idő 6 hétnél rövidebb ...

A gyulladásos ~ magját (amely tartalmazza a kórokozókat, sejttörmelékeket és a fagocitákat, azaz maga a genny), ún. lobgát veszi körül, amely részben az erek eltömődésével apró vérrögökből (mikrotrombusok), részben fehérvérsejtekből (fagocitákból) áll.

Jellegzetes bőrtünet még a tenyéren, talpon, az ujjvégeken bevérzésszerű, később hámló~, amely szintén nagyon viszket.
Ezek nagyon ritkán fertőződnek be, ilyenkor kialakulhat a másodlagos ótvar.
Összefoglalva: ...

környező szervekben ~, majd távoli áttétek, térszűkítés, befertőződés
Kezelés
korai stádiumban a nyakcsatorna körüli szövet kúp alakú kimetszése (konizáció) későbbiekben általános daganatellenes terápia ...

Szeborreás dermatitis (zsírosan hámló bőrgyulladás) A hajas fejbőr, az arc, a fül, a hajlatok, a törzs bőrének sajátos, körülírt, zsírosan hámló, minimális ~sel (göbös tapintatú a bőrből kiemelkedő terület) járó folyamata.

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő sejtes ~ével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust. Hazánkban az ismert kórokú esetek fele kullancsencephalitis.

stádiumban: a kórokozó behatolási helyén ~ után, fekélyesedés (sánker) jön létre ill. a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Ezek fájdalmatlanok.
A II.

Szívelégtelenség a szív falait elmerevítő betegségek, például ~ (infiltráció) vagy fertőzés következtében is létrejöhet. Az amiloidózisban például egy szokatlan, a szervezetben egyébként elő nem forduló fehérje, az amiloid szűri be (infiltrálja) a szervezet sokféle szövetét.

A CC esetén megvastagodott subepiteliális kollagénréteget lehet látni gyulladásos infiltrációval és a kapillárisok ~ével. A normálisan 2-3 μm-es kollagénsáv 10-20 μm-re vastagodhat. Az eltérések lehetnek foltszerűek.

Azonban azt nem tudom, látnak-e valami elváltozást - pírt, ~t, finom, korpázó hámlást- akkor, amikor vakarja a fülét.
Ugyanis vannak gyerekek, akiknek ez egyszerűen szokása, és nincs mögötte semmi bőrfolyamat. Tehát alapvető, van-e valami bőrjelenség az érintett területen.

Az atkára illetve ürülékére csökkent érzékenységet mutató beteg bőrén hosszan fennálló, kezeléssel dacoló gennyes ~ alakulhat ki (scabies nodosa), amelynek elemi jelenségei tulajdonképpen 5-10 mm-es papulák, alkalmanként járattal a tetejükön.

A test más és más területén a visszerek felett vérbő lesz a bőr, és alatta vonalszerű köteg vagy csomós ~ jelenik meg. Az elváltozás leggyakrabban az alsó és a felső végtagok, a hasfal felületes visszerei felett alakul ki.

Alkoholos májgyulladás esetében a sejteken belül jelen vannak a zsírcseppek, de emellett kifejezett gyulladásos sejtes ~, gócokban elhalás és a cirrózis első jelei is mutatkozhatnak.

Ilyen tünet lehet például bőrfelszín több mint 80%-át érintő , általános ~, hámlás, bőrvörösödés / erythrodermia/ - gyomor, bélrákok késői tünete lehet. Itt említem meg az un.

A nyelőcső hiányzó serosarétege miatt a daganat már korán hajlamos a szomszédos struktúrák infiltratiójára ( ~ére) és submucosus ( falat átteörő) terjedésre (Cave álnegatív biopsziás eredmények!), valamint korai lymphogen ( nyirokútakon keresztül) áttétképzésre.

Infiltráció (infiltratio) : ~. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.
Infiltratív növekedés : A rosszindulatú daganatok növekedési formája. Jellemzője, hogy a daganatszövet nyúlványokat, csápokat bocsát a környező ép szövetekbe, s beszűri azokat.

Infiltratio/infiltráció: ~, idegen anyag behatolása a sejtekbe, szövetekbe
Infiltratív növekedés: a daganatszövet csápokkal, nyúlványokkal beszövi a környező, ép szöveteket
Inflammatio: gyulladás ...

papula - Göbcse. A bőrben és bőraljában található különféle nagyságú sejtes ~ekből álló képlet. A göbcse felszínes és 1 cm-nél nem nagyobb.
A bőrelváltozások elemi jelenségeiről itt olvashatsz !
" class="glossaryLink " target="_blank"
papula) jelentkeznek. A göbcséket hólyagok ( ...

Ezt követően a kórokozó behatolásának helyén (makkon, fitymán, húgycsőnyílás körül, kis- vagy nagyajkak területén, végbélnyílás körül, emlőbimbón, ajkakon, nyelven) egy tömött tapintatú, fájdalmatlan ~ alakul ki, melynek a felszíne gyorsan kifekélyesedik, és egy éles szélű, ...

Igen súlyos forma a teljes bőrfelszínre kiterjedő gyulladás vörös ~sel, mely forró tapintatú, duzzadt, a hajlatokban berepedezhet, pereg róla a leváló apró korpa, néha nedvezhet is.

Mivel a petefészekben képződő daganatok kifejlődésének tünete rejtve marad, csak később, a jelentős megnagyobbodásakor, illetve a környezet ~ekor, majd a távoli áttétek megjelenésekor gondolnak rá, így a diagnózis általában már késve állítható fel, ...

Gyermekekben általában az első tüneteket (a vérszegénységet, a kiütéseket és az idegrendszeri tüneteket: például gyengeséget és érzészavart) a csontvelő, a vér, a bőr, a belek, az agy és a gerincvelő limfómasejtes ~e okozza.

Előrehaladott stádiumban szervi infiltratiok lépnek fel. Leggyakoribb a lép és a máj ~e, ami e szervek jelentős megnagyobbodásához vezethet. A lépmegnagyobbodás gyakran okozza a hyperspleniának nevezett tünetegyütest.
Ennek jellegzetességei: ...

A legenyhébb formában csak egy-egy vöröses ~t látunk fehér pikkelyes felrakódással, többnyire a könyökön, térden vagy a hajas fejbőrön. Súlyos esetben ezek a plackok elterjednek, akár az egész testet ellephetik, illetve ízületi gyulladással társulhatnak.

A BCG oltásban részesült csecsemők oltási helyét 6 hónapos korban ellenőrizni kell. Ha az oltás helyén ~ vagy heg nem látható az oltást meg kell ismételni.
A felnőtteken is végeznek bizonyos időközönként TBC szűrést így kisebb az esélye, hogy elkapják.
Rózsahimlő (Rubeola) ...

nyirokcsomók hosszabb idő óta fennálló ~e
Vizsgálatokra (szűrésre) ajánlottak köre
szenvedélybetegek, pl.: alkoholisták, kábítószeresek ...

A bőr hyperkeratosissal kísért ~e és megvastagodása, atópiás vagy krónikus kontakt dermatitisben vakarózás idézi elő.
lichenoid
1. Lichenre emlékeztető. 2. A bőr normál rajzolatának kifejezettebbé válása, például krónikus ekcéma esetén. 3. Szövettanilag lichen planushoz hasonló.

Kialakult allergiában a bélnyálkahártyában krónikus gyulladás zajlik; gyulladásos sejtes ~, és hámsérülés okozzák a tartós tüneteket. A sérült helyen bejutott allergének a bőrbe, tüdőbe kerülnek, ahol további gyulladásos reakciót váltanak ki.

Heveny encephalopathiával és a máj zsíros ~ével járó syndroma, amely általában valamilyen heveny vírusos fertőzést követ.

gombakivonattal való intracutan bőrpróba a sejtes immunválasz kimutatására - 24 - 48 óra múlva ~ → pozitív
szerológia: latex - agglutináció, agargél - precipitáció, immunfluoreszencia, immunelektroforézis, Elisa
Szaporodás: ...

változó súlyosságú gyulladásos ~
hegesedés
necrosis
gyógyulás után kialakulhat: ...

A sipolynyílások nedvesednek, a végbél körül viszkető ekcéma alakul ki. Maga a tályog, vagy egyszerűen a fisztulanyílás körüli gyulladásos ~ okozza a panaszokat, amelyek egyébként megegyeznek a szervezet bármely részében előforduló tályogok tüneteivel.

Tüdőmezőkben friss ~ nem látható. Kissé fokozottabb hilusrajzolat. Rekesz éleskontúrú, a sinusokban folyadékárnyék nem ábrázolódott. Szív jobbra enyhén nagyobb, öble elsimult. Aorta eltérés nélkül.\" Megköszönném ha felvilágositana állapotomról. Előre is köszönöm válaszát! ...

Ezek mellett lencsényi csomós ~ek alakulhatnak ki, amelyekben lezajló gyulladás után heg is visszamaradhat.

A kolin nélkülözhetetlen a koleszterin és általában a zsírok anyagcseréjéhez (a kolin hiánya éppúgy kiválthatja máj- és vesesejtek, mint az artériák ~ét).
Ennek a B-vitaminnak tulajdonítjuk az alábbi funkciókat is, melyeket fontos megismernünk: ...

A heveny tünetekhez tartozik még ezenkívül a fokozott nyálzás, nyelési nehézség, a környező nyirokcsomók megduzzadása, de láz és szájzár is jelentkezhet. Máskor krónikus folyamatba megy át, ekkor állandóbb, merev ~ tapintható, amely rövid időközönként változtatja nagyságát, ...

A rotátor köpeny degeneráció mértéke az izom atrófiájával (sorvadásával) és az izom zsíros infiltrációjával (~ével) hozható összefüggésbe.

Az éreredetű rák, az angioszarkóma egy elég ritka, elsődleges rosszindulatú neoplazma, amelyet gyors és agresszív sejtburjánzás, a vérér sejtek más szövetekbe történő extenzív ~e jellemez.
Angioszarkóma rizikófaktorai és fajtái
Angioszarkóma kezelése ...

Idegrendszeri tünetek is gyakoriak, főleg heveny limfoid leukémiában, ezek az agyhártyák daganatsejtes ~éből adódnak.

Ennek során az orvos a húgycsövön át a hólyagba vezetett száloptikán át világítással ellátott vékony csövön keresztül áttekinti a hólyag falát, esetleges rákos ~ jelenlétének megállapítása vagy kizárása érdekében.

A rosszindaltúan elfajult (malignusan transzformált) sejtek nem csupán nyomják a környező szöveteket, meg is támadják azokat, beléjük hatolnak - ezt nevezik a szakemberek ~nek, infiltrációnak.

Előbbi esetben a szemhéj hatalmasan megduzzad, keményen beszűrődik, nyomásérzékeny, utóbbinál élesen határolt, vörös, kemény ~t látunk, mely fájdalmas, határa lángnyelvszerű. Mindkét betegség elesettséggel, rossz közérzettel, lázzal jár.

A tágult erekből gyulladást keltő anyagok jutnak a bőrbe, ezek eredményezik a gennyes "pattanások"; kialakulását, majd jóval később ez a gyulladásos ~ kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzást gerjesztve alakítja ki a végstádiumot jelentő krumpliorrot.

Az oltás helyén sokszor duzzanat, pír lép fel, esetenként akár nedvedző elváltozás is kialakulhat (ez később spontán gyógyul). A csecsemők 6 hónapos korában ellenőrzik az oltás helyét, amennyiben nem észlelhető ~ vagy heg, a BCG oltást meg kell ismételni.

Közös jellemzőjük, hogy az immunrendszer a saját pajzsmirigyet idegennek tekinti, és gyulladás keltésével, krónikus fenntartásával megpróbálja a pajzsmirigyet tönkretenni. Az autoimmunitás kiváltó okát nem ismerjük.
A pajzsmirigy állományában szövettanilag nyiroksejtes ~ látható, ...

25-27 %ában), a korticosteroid mérsékli a rövid távú (egyéves) mortalitást és a hepatikus encephalopathiát, különösen azokban az esetekben, ha infekció, gastrointestinalis vérzés, diabetes vagy veseelégtelenség nem áll fenn, illetve, ha a májszövetben jelentős a neutrophil leukocytás ~, ...

Betapintásos vizsgálat során kőkemény tapintatú sokszor fájdalmatlan ~, vagy göb jelezheti a prostatarákot, de gyakran normális lelet is előfordulhat.

Ha a hörgőkben pang a váladék, nehezen ürül ki, ez tovább segíti a baktériumok szaporodását. A gyermek vizsgálatakor a tüdő felett a hörgőkben pangó váladék okozta úgynevezett "szörtyzörejeket" hallunk. A mellkas röntgen-felvételen hörghurut esetében ~ nem látható.

Kemoterápiás kezelések után gyakrabban felléphet a máj Candida gomba általi fertőzöttsége, ez esetben jellemző a láz és a változó jellegű hasi fájdalom. Gyakori a retina elváltozás észlelése "generalizált" Candida gomba fertőzöttség esetén, ebben az esetben pehelyszerű, fehér kis ~ek ...

A betegség szemölcsszerű fénylő kiütések formájában mutatkozik meg, melyek tetején később, ~es horpadás alakul ki.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Köhögés, Nyirokcsomó, Antibiotikum, Rosszindulatú?

◄ Beszédzavar   Béta-mimetikum ►
 
RSS Mobile