Kezdőlap (Beszűrődés)

 Betegségek 

  » »
 
   

Beszűrődés

Betegségek  Beszédzavar  Béta-mimetikum

beszűrődés
valamely apró üregekkel biró testnek idegen anyaggal való áthatoltatása. Igy az orvosi tudományban savós, véres, genyes, eves, rákos, gümős stb beszűrődés az, ha valamely szövetnek közeibe savó, vér, ráksejtek, gümőbacillusok stb hatolnak.


Beszűrődéses árnyékok
A tüdő minden gyulladásos megbetegedésénél középen tömöttebb, a szélek felé áttetszőbb, nem élesen határolt, elmosódott szélű 'beszűrődéses' foltárnyékot látunk: ...

Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.
Legfrissebb
Legolvasottabb
Először igazolták, hogy a kolonoszkópia a vastagbélrák-halálozások számát is csökkenti ...

a cornea beszűrődése, amely a szem becsukásának képtelensége okozta kiszáradás és irritáció következménye
térkép
a herpeses k.-ben ha a felületes laesiók térképszerűen összefolynak.

infiltráció
Beszűrődés, beszivárgás.
Orvosi szakszó (infiltratio) a latin in- (bele) és a középkori latin filtrum (nemez szűrő) elemekből, ennek eredetéről lásd filter.

D ⟨10 mm, a beszűrődés rózsaszín, elmosódott szélű, alig kiemelkedő, alig tapintható
Álnegatív próba okai
A fertőzés óta eltelt idő 6 hétnél rövidebb ...

A gyulladásos beszűrődés magját (amely tartalmazza a kórokozókat, sejttörmelékeket és a fagocitákat, azaz maga a genny), ún.

Jellegzetes bőrtünet még a tenyéren, talpon, az ujjvégeken bevérzésszerű, később hámlóbeszűrődés, amely szintén nagyon viszket.
Ezek nagyon ritkán fertőződnek be, ilyenkor kialakulhat a másodlagos ótvar.
Összefoglalva: ...

környező szervekben beszűrődés, majd távoli áttétek, térszűkítés, befertőződés
Kezelés
korai stádiumban a nyakcsatorna körüli szövet kúp alakú kimetszése (konizáció) későbbiekben általános daganatellenes terápia ...

Szeborreás dermatitis (zsírosan hámló bőrgyulladás) A hajas fejbőr, az arc, a fül, a hajlatok, a törzs bőrének sajátos, körülírt, zsírosan hámló, minimális beszűrődéssel (göbös tapintatú a bőrből kiemelkedő terület) járó folyamata.

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő sejtes beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a fertőző vírust.

stádiumban: a kórokozó behatolási helyén beszűrődés után, fekélyesedés (sánker) jön létre ill. a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Ezek fájdalmatlanok.
A II.

Szívelégtelenség a szív falait elmerevítő betegségek, például beszűrődés (infiltráció) vagy fertőzés következtében is létrejöhet.

A CC esetén megvastagodott subepiteliális kollagénréteget lehet látni gyulladásos infiltrációval és a kapillárisok beszűrődésével. A normálisan 2-3 μm-es kollagénsáv 10-20 μm-re vastagodhat. Az eltérések lehetnek foltszerűek.

Azonban azt nem tudom, látnak-e valami elváltozást - pírt, beszűrődést, finom, korpázó hámlást- akkor, amikor vakarja a fülét.
Ugyanis vannak gyerekek, akiknek ez egyszerűen szokása, és nincs mögötte semmi bőrfolyamat.

Az atkára illetve ürülékére csökkent érzékenységet mutató beteg bőrén hosszan fennálló, kezeléssel dacoló gennyes beszűrődés alakulhat ki (scabies nodosa), amelynek elemi jelenségei tulajdonképpen 5-10 mm-es papulák, ...

A test más és más területén a visszerek felett vérbő lesz a bőr, és alatta vonalszerű köteg vagy csomós beszűrődés jelenik meg. Az elváltozás leggyakrabban az alsó és a felső végtagok, a hasfal felületes visszerei felett alakul ki.

Alkoholos májgyulladás esetében a sejteken belül jelen vannak a zsírcseppek, de emellett kifejezett gyulladásos sejtes beszűrődés, gócokban elhalás és a cirrózis első jelei is mutatkozhatnak.

Ilyen tünet lehet például bőrfelszín több mint 80%-át érintő , általános beszűrődés, hámlás, bőrvörösödés / erythrodermia/ - gyomor, bélrákok késői tünete lehet. Itt említem meg az un.

A nyelőcső hiányzó serosarétege miatt a daganat már korán hajlamos a szomszédos struktúrák infiltratiójára ( beszűrődésére) és submucosus ( falat átteörő) terjedésre (Cave álnegatív biopsziás eredmények!), ...

Infiltratio/infiltráció: beszűrődés, idegen anyag behatolása a sejtekbe, szövetekbe
Infiltratív növekedés: a daganatszövet csápokkal, nyúlványokkal beszövi a környező, ép szöveteket
Inflammatio: gyulladás ...

Ezt követően a kórokozó behatolásának helyén (makkon, fitymán, húgycsőnyílás körül, kis- vagy nagyajkak területén, végbélnyílás körül, emlőbimbón, ajkakon, nyelven) egy tömött tapintatú, fájdalmatlan beszűrődés alakul ki, ...

Igen súlyos forma a teljes bőrfelszínre kiterjedő gyulladás vörös beszűrődéssel, mely forró tapintatú, duzzadt, a hajlatokban berepedezhet, pereg róla a leváló apró korpa, néha nedvezhet is.

Mivel a petefészekben képződő daganatok kifejlődésének tünete rejtve marad, csak később, a jelentős megnagyobbodásakor, illetve a környezet beszűrődésekor, majd a távoli áttétek megjelenésekor gondolnak rá, ...

Gyermekekben általában az első tüneteket (a vérszegénységet, a kiütéseket és az idegrendszeri tüneteket: például gyengeséget és érzészavart) a csontvelő, a vér, a bőr, a belek, az agy és a gerincvelő limfómasejtes beszűrődése okozza.

Előrehaladott stádiumban szervi infiltratiok lépnek fel. Leggyakoribb a lép és a máj beszűrődése, ami e szervek jelentős megnagyobbodásához vezethet. A lépmegnagyobbodás gyakran okozza a hyperspleniának nevezett tünetegyütest.
Ennek jellegzetességei: ...

A legenyhébb formában csak egy-egy vöröses beszűrődést látunk fehér pikkelyes felrakódással, többnyire a könyökön, térden vagy a hajas fejbőrön.

A röntgenen foltos árnyékoltság, és kisebb nagyobb beszűrődések láthatók. Ma már viszonylag ritka a lebenyes tüdőgyulladás, ami egy egész tüdőlebenyre kiterjedő élesen elhatárolódó árnyékot ad.

nyirokcsomók hosszabb idő óta fennálló beszűrődése
Vizsgálatokra (szűrésre) ajánlottak köre
szenvedélybetegek, pl.: alkoholisták, kábítószeresek ...

Kialakult allergiában a bélnyálkahártyában krónikus gyulladás zajlik; gyulladásos sejtes beszűrődés, és hámsérülés okozzák a tartós tüneteket.

Heveny encephalopathiával és a máj zsíros beszűrődésével járó syndroma, amely általában valamilyen heveny vírusos fertőzést követ.

gombakivonattal való intracutan bőrpróba a sejtes immunválasz kimutatására - 24 - 48 óra múlva beszűrődés → pozitív
szerológia: latex - agglutináció, agargél - precipitáció, immunfluoreszencia, immunelektroforézis, Elisa
Szaporodás: ...

változó súlyosságú gyulladásos beszűrődés
hegesedés
necrosis
gyógyulás után kialakulhat: ...

Infiltráció (infiltratio) : Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.

A sipolynyílások nedvesednek, a végbél körül viszkető ekcéma alakul ki. Maga a tályog, vagy egyszerűen a fisztulanyílás körüli gyulladásos beszűrődés okozza a panaszokat, ...

Tüdőmezőkben friss beszűrődés nem látható. Kissé fokozottabb hilusrajzolat. Rekesz éleskontúrú, a sinusokban folyadékárnyék nem ábrázolódott. Szív jobbra enyhén nagyobb, öble elsimult. Aorta eltérés nélkül.

Ezek mellett lencsényi csomós beszűrődések alakulhatnak ki, amelyekben lezajló gyulladás után heg is visszamaradhat.

A BCG oltásban részesült csecsemők oltási helyét 6 hónapos korban ellenőrizni kell. Ha az oltás helyén beszűrődés vagy heg nem látható az oltást meg kell ismételni.

Máskor krónikus folyamatba megy át, ekkor állandóbb, merev beszűrődés tapintható, amely rövid időközönként változtatja nagyságát, és nyomásra mérsékelten fájdalmas: ezt az állapotot heveny fellobbanások szakíthatják meg.

Atípusos lymphocytákból és hystiocytákból álló gyulladásos beszűrődés, mely a septum nasale, a keményszájpad, a lateralis orrfal, a paranasalis sinusok, az arcbőr, az orbita és a nasopharynx roncsolódását eredményezi; ...

Idegrendszeri tünetek is gyakoriak, főleg heveny limfoid leukémiában, ezek az agyhártyák daganatsejtes beszűrődéséből adódnak.

Ennek során az orvos a húgycsövön át a hólyagba vezetett száloptikán át világítással ellátott vékony csövön keresztül áttekinti a hólyag falát, esetleges rákos beszűrődés jelenlétének megállapítása vagy kizárása érdekében.

A kolin nélkülözhetetlen a koleszterin és általában a zsírok anyagcseréjéhez (a kolin hiánya éppúgy kiválthatja máj- és vesesejtek, mint az artériák beszűrődését).

A rosszindaltúan elfajult (malignusan transzformált) sejtek nem csupán nyomják a környező szöveteket, meg is támadják azokat, beléjük hatolnak - ezt nevezik a szakemberek beszűrődésnek, infiltrációnak.

Előbbi esetben a szemhéj hatalmasan megduzzad, keményen beszűrődik, nyomásérzékeny, utóbbinál élesen határolt, vörös, kemény beszűrődést látunk, mely fájdalmas, határa lángnyelvszerű. Mindkét betegség elesettséggel, rossz közérzettel, lázzal jár.

A tágult erekből gyulladást keltő anyagok jutnak a bőrbe, ezek eredményezik a gennyes "pattanások"; kialakulását, majd jóval később ez a gyulladásos beszűrődés kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzást gerjesztve alakítja ki a végstádiumot jelentő ...

Az oltás helyén sokszor duzzanat, pír lép fel, esetenként akár nedvedző elváltozás is kialakulhat (ez később spontán gyógyul). A csecsemők 6 hónapos korában ellenőrzik az oltás helyét, amennyiben nem észlelhető beszűrődés vagy heg, ...

a saját pajzsmirigyet idegennek tekinti, és gyulladás keltésével, krónikus fenntartásával megpróbálja a pajzsmirigyet tönkretenni. Az autoimmunitás kiváltó okát nem ismerjük.
A pajzsmirigy állományában szövettanilag nyiroksejtes beszűrődés látható, ...

távú (egyéves) mortalitást és a hepatikus encephalopathiát, különösen azokban az esetekben, ha infekció, gastrointestinalis vérzés, diabetes vagy veseelégtelenség nem áll fenn, illetve, ha a májszövetben jelentős a neutrophil leukocytás beszűrődés, ...

Betapintásos vizsgálat során kőkemény tapintatú sokszor fájdalmatlan beszűrődés, vagy göb jelezheti a prostatarákot, de gyakran normális lelet is előfordulhat.

pang a váladék, nehezen ürül ki, ez tovább segíti a baktériumok szaporodását. A gyermek vizsgálatakor a tüdő felett a hörgőkben pangó váladék okozta úgynevezett "szörtyzörejeket" hallunk. A mellkas röntgen-felvételen hörghurut esetében beszűrődés nem ...

a máj Candida gomba általi fertőzöttsége, ez esetben jellemző a láz és a változó jellegű hasi fájdalom. Gyakori a retina elváltozás észlelése "generalizált" Candida gomba fertőzöttség esetén, ebben az esetben pehelyszerű, fehér kis beszűrődések ...

A betegség szemölcsszerű fénylő kiütések formájában mutatkozik meg, melyek tetején később, beszűrődéses horpadás alakul ki.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Köhögés, Nyirokcsomó, Antibiotikum, Rosszindulatú

Betegségek  Beszédzavar  Béta-mimetikum

 
RSS Mobile