Kezdőlap (Berepedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Berepedés

Betegségek  Bénulás  Beriberi

Végbél berepedése, "nyákosodási" probléma
Végbélnyílás környékén pattanásszerű kiütések
Aranyér vagy valami más?


A végbélberepedés a székelés alatt vagy röviddel azt követően, fájdalommal és vérzéssel járhat. A fájdalom néhány percig vagy több óráig is tarthat, majd a következő székletürítésig alábbhagy. Az orvos a betegséget a végbélnyílás megtekintésével állapítja meg.
Kezelés ...

A végbél berepedés (fissura), a végbél és a végbél körüli bőr találkozásánál, az úgy nevezet hámátmeneti terület berepedése keményebb székletürítés, robbanásszerű hasmenés ürítését követően.

A végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhatl ki.
Kiváltó okok ...

Berepedést, bőrkeményedést, tyúkszemet, fertőzést, bőrelszíneződést vagy fekélyt. Az előbbiek közül a bőrkeményedés habkővel óvatosan eltávolítható, az összes többi esetben viszont diabéteszes láb ellátásában járatos szakorvosnál történő mielőbbi jelentkezést javaslok.

A berepedések leggyakrabban dorsalisan, a végbélcsatorna középvonalában alakulnak ki (>80%). A második leggyakoribb hely az elülső középvonal (>10%).
Ha a berepedés nem a középvonalban helyezkedik el, vessük fel Crohn-betegség gyanúját!
Tünetek ...

- berepedés
Kezelésük:
Canesten oldat 20ml, krém 20g: (klotrimazol hatóanyag) ...

a bőr berepedései, főként vitaminhiányban, szifiliszben fordulnak elő.
rheobasis/reobázis
a legkisebb áramerősség, amellyel izom- ill. idegizgalom kiváltható.

Végbél berepedése
Analis fuissurának (ejtsd: anális fisszúra) is nevezik; igen fájdalmas, legtöbbször apró, alig látható, felületes berepedés a végbélnyílás nyálkahártyáján.
Oka legtöbbször az, hogy a vastag, kemény széklet áthaladása közben berepeszti a végbelet székszorulás esetén.

Szájzug berepedése (Angulus fissura)
Előfordul:
B - vitamin hiányban, vashiányos anaemiában, candidaban.

A végbél berepedése szintén gyakoribb gyermekkorban, mint a felnőttek esetében. Hasonlóan az aranyérhez, ez is a székrekedéssel áll összefüggésben.

A szájzug berepedését (perleche) is okozhatjaCandida. Az elváltozás kialakulhat állandó jelleggel történő ajak nyalogatástól, ujjszopástól, rosszul illeszkedő műfogsortól, vagy bármi olyantól, mely a szájzugokat elég nedvesen tartja ahhoz, hogy a sarjadzó gomba elszaporodhasson ott.

A bőr apró berepedései, amelyek mélyre terjedve fájdalmasak lehetnek. Jóformán mindig a bőr kiszáradása előzi meg. Minthogy ez hideg, forró vagy száraz levegő következménye, a bőr felrepedése a test fedetlen részein - ajkak, ujjak, kéz, fül-fordul a leggyakrabban elő.
Súlyosnak tekinthető-e?

Hegesedés, berepedés, továbbá a makk gyulladása (balanitis) a felgyülemlő, hámsejtekből és baktériumokból létrejövő smegma miatt.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Aranyér, végbélberepedés, végbélsipoly oka és következménye is lehet a székrekedésnek.

bőrhámlás, bőrpír, bőrsérülések a vakarózás miatt, csalánkiütés, excessziv kipirulás, fájdalmas, esetenként összefolyó hólyagok az ajkakon, nemi szerveken, fehér hámdarabkák a haj tövén, foltos, vagy sárga bőrszín, kicsi, kemény, lapos vagy kiemelkedő bőrelváltozás vagy csomó, köröm berepedése, ...

Meg kell említeni, az úgynevezett relatív fitymaszűkületet, mely csak a pénisz merev állapotában látható és így a szexuális együttlétkor okoz panaszt, fájdalmat, vagy a bőr berepedését. A műtét jelenti a végleges megoldást és ritkán kerülhető el.

Dissectio során az intima réteg berepedésén keresztül vér jut az intima és media réteg közé, mely a két érfalréteget egymástól szeparálva egy ú.n. ál-lument hoz létre. Amennyiben distalisabban újabb repedés ('refenestratio') alakul ki, az állumenben is áramlás alakul ki.

nagyon el vagyok keseredve,s sajnos az előadása láttán meg is ijedtem,mivel az én tüneteim is hasonlóak a berepedéshez,viszont az orvos nem ad egyértelmű választ a panaszaim okára.

Az elváltozást okozhatja a nyálkahártyán kialakuló hosszanti berepedés, melyet a túl kemény széklet hozhat létre. Az aranyeres elváltozások is gyakran kifekélyesedhetnek. A belek idült gyulladása, egyes nemi betegségek és a végbéltájék viszketése miatti túlzott vakarás is előidézheti.

A kicsi hasa általában puffadt, gázos, a gyermekorvos székletrögöket tapint ki a hasfalon keresztül a vastagbél lefutása mentén, a végbélnyíláson sokszor berepedések láthatóak.
Ha régóta fennálló székrekedésről van szó, akkor az úgynevezett rektális digitális vizsgálatot kötelező elvégezni.

A szivárványhártyán berepedések, vérzés, gyöki szakadás keletkezhet. A sugártest, valamint a csarnokzug is sérülhet. Ennek másodlagos zöld hályog kialakulása lehet a következménye. A lencse is sérülhet, melynek következtében szürkehályog-képződés indulhat meg. A szemlencse elhagyhatja a helyét.

A véres széklet ürítésének következő okai lehetnek: helyi: például a végbéltáj berepedéséből eredő, azután a különböző kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták) által okozott fertőzések, majd a belek - nem fertőzéses jellegű - gyulladása.

Egy betegség azonban otthon is jó eséllyel diagnosztizálható, ez pedig a végbél berepedése (fissura ani). Ha a vér a széklet felszínén csíkokban látható, nem nagy mennyiségu, esetleg a popsitörlo lesz csak véres, akkor szinte bizonyos, hogy egy kemény székletrög távozását követo problémáról van szó.

berepedés
106. berotáció
107. Bertolotti-szindróma
108. Bertolotti tendencia
109. besűrűsödik
110. beszakadás
111. beszéd-
112. beszédképtelenség
113. beszipantás (pl. idegen testet a tüdőbe)
114. betegség
115. betüremkedés
116. beültet ...

Ha a végbélnyílás nyálkahártyájának berepedése vagy sérülé­se, illetve aranyér idéz elő viszketést, vásároljunk az adott problémára javasolt kenőcsöt vagy kúpot, és alkalmazzuk reggel meg este, valamint minden székletürítés után.

A berepedés után hámhiány és nedvedzés jelentkezik. A gombás betegség az ujjak közéből a lábujj háti felszínére, a lábszárra és természetesen a talpra is ráterjedhet. Utóbbi helyen száraz, makacs hámlás is elkezdődhet, néha a bőr vörös, gyulladt. A beteg terület éles határral végződik.

Okozhat ilyet a végbélberepedés is, de a fájdalom miatt ez hamar orvoshoz kergeti a beteget.
Ennél sokkal alattomosabb kórok a napjainkban egyre gyakoribb gyulladásos bélbetegségek és a fájdalmatlanul növekvő jó és rosszindulatú daganatai a bélnek.
...

A közvetlen kijárat mellett a végbélnyálkahártya berepedése, és az aranyeres csomók a felelősek, nameg persze az ujjal jól elérhető rosszindulatú daganat. A szájba ugye könnyű benézni, az okokat is könnyebb feltárni és segíteni rajta.

Impetigo (másodlagos infekció) Azért alakul ki, mert a hám berepedésein keresztül a baktériumok képesek behatolni a hám mélyebb rétegeibe. Ugyancsak a védőréteg megszűntét jelenti, hogy a viszketés és a nem korlátozott vakarás miatt felületes hámfosztott területek keletkeznek, amelyek fertőződnek.

Nagy a berepedés veszélye kezelés nélkül a betegek csupán 50 %-a éli túl az első 48 órát., 80 %-uk berepedést követő 2 hónapban meghal. Nagyon erős szaggató vagy éles jellegű, esetleg vándorló mellkasi fájdalom, vagy háton hasba sugárzó fájdalom jelzi.

Súlyos hámlás is előfordul, mely a bőr szerkezetének megbomlásával és fájdalmas berepedésével jár. Folyadékkal teli hólyagok is keletkezhetnek a bőrön.

A lábakon, különösen a sarkakon, száraz berepedések keletkezhetnek, melyek amellett hogy fájdalmasak, a fertőzések nyitott kapui. A megoldás egyszerű: hidratáló krémet kell használni a lábra is.

Az élet előrehaladtával az 'elhasználódás' folyamatával kisebb- nagyobb berepedések jelenhetnek meg a porckoron külső gyűrűjén, amik a belső állomány kitüremkedésének kedveznek.

Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Az ekcémának számos jele van: viszkető piros kiütés, amely időről, időre visszatér, száraz, foltos duzzadt, hámló bőrterületek.

A lábujjak közötti nedves meleg terület ideális táptalaja gombáknak: a fehér színű kipállás bűzös, és mély, fájdalmas berepedések is láthatók. A továbbterjedő fertőzés az orbánc 'nyitánya' is lehet.

Gyakori, hogy a klasszikus tüneteket megelőzően a beteg kórelőzményében végbélberepedés (Fissura ani - fisszúra áni) vagy végbélsipoly (Fistula ani - fisztula áni) kialakulása szerepel.

Bélférgesség, aranyérbetegség, végbélnyílás berepedés, végbél körüli ekcéma, gombásodás, végbélnyílás daganata okozhatja.
Hirtelen fellépő végbéltáji fájdalom
A kismedence záró izomzatának hirtelen görcse tud ilyen panaszt okozni ( proctalgia fugax).

Többnyire csekély sérülések, például a szájzug berepedése vagy a lábszár kisebb karcolása következtében jutnak a baktériumok a szervezetbe.
Lábszárfekélyen át különösen könnyen juthatnak kórokozók a beteg testébe.

A másik formája szintén enyhe fokú minimális berepedés, ami főleg gyerekeknél szokott jelentkezni. A lép minimálisan beszakad, a sérült nem mutatja a lépszakadás súlyos tüneteit.

Az aranyeresség talaján különböző további szövődmények is kialakulhatnak, például nyálkahártya-berepedés, érrögképződés a külső vénákban, vérzés, melyek rendkívül kellemetlenek, fájdalmasak.

Ha a betegség sokáig fennáll a késői fázisban a bőr berepedése jelentkezhet. A betegség előre haladásában fontos szerepet játszik a folyamatos viszketés miatti vakarás, mely még nagyobb kárt okozhat a bőrön. Akár kisfokú láz is kísérheti ... Érdekel a cikk folytatása?

4. Mallory-Weiss-szindróma (= heves hányáskor kialakuló nyálkahártya-berepedések a nyelőcső-gyomor átmenetben,
a felső gyomorszáj tájon )
5 ...

- Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.
- A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de például antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.

A hányás egyéb káros hatása az úgynevezett Mallory-Weiss szindróma, amely az erőltetett hányás következtében a nyelőcső-gyomor átmeneti területén a nyálkahártya berepedésével jár. Ez súlyos vérzéshez is vezethet, ritkán akár a nyelőcső perforációja is megtörténhet.

a fedett nyálkahártya foltosan vagy egészében vörös, esetleg hyperplasiás
gyakran társulhat ajakzuggyaulladással (kis berepedés, körülötte vörös)
Kezelése: ...

A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok berepedése, a lábujjak közötti gombásodás okozta maceráció, ...

Elege van az aranyér okozta kellemetlenségekből?Vegye igénybe új szolgáltatásunkat, jelentkezzen be proktológosunkhoz!A proktológia a végbél különböző betegségeivel foglalkozik, mint aranyér, végbélviszketés, végbél gyulladása és berepedése, végbélrák stb.Tudjon meg többet! ...

A hideg hatására a bőr lehűl, a külső szaruréteg fellazul, így csökken a kórokozókkal szembeni védelem. Ezt a védelmet tovább csökkenti az erős szél, amelynek hatására a bőrön finom berepedések alakulhatnak ki, és lehetővé teszik a bőrön lévő baktériumok behatolását.

Emésztési- és felszívódási zavar (malabszorpciós szindróma) gyanúját keltik az alábbi panaszok: fogyás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak, gyengeség, vérszegénység, csontfájdalmak, izomgörcsök, a szájzúg berepedése és egyéb bőrelváltozások, menstruációs zavarok, ...

Az újabb elképzelés a középső réteg bevérzésének szerepét tartja elsődlegesnek, melyet az aortát ellátó kis ereknek szakadásai (rupturái) okoznak, és a belső réteg berepedését csak ennek következtében kialakuló, másodlagos jelenségként kezeli.

A tenyereken az infiltráció jelentősen mérséklődött, a bőr puhává vált, berepedések már nem jelentkeztek. A La Cure kozmetikumok két hónapos használata után a paciensek mindegyike egyértelműen a készítmények jó hatásáról számolt be.

Mivel ezek a bőr berepedésével, hólyagosodásával járnak, így bármely fajtájánál kialakulhat bakteriális felülfertőzés.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fekély, Hasmenés, Székrekedés, Daganat, Szindróma?

◄ Bénulás   Beriberi ►
 
RSS Mobile