Kezdőlap (Berepedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Berepedés

Betegségek  Bénulás  Beriberi

Végbél berepedése, "nyákosodási" probléma
Végbélnyílás környékén pattanásszerű kiütések
Aranyér vagy valami más?


A végbélberepedés a székelés alatt vagy röviddel azt követően, fájdalommal és vérzéssel járhat. A fájdalom néhány percig vagy több óráig is tarthat, majd a következő székletürítésig alábbhagy. Az orvos a betegséget a végbélnyílás megtekintésével állapítja meg.
Kezelés ...

A végbél berepedés (fissura), a végbél és a végbél körüli bőr találkozásánál, az úgy nevezet hámátmeneti terület berepedése keményebb székletürítés, robbanásszerű hasmenés ürítését követően.

A berepedések leggyakrabban dorsalisan, a végbélcsatorna középvonalában alakulnak ki (>80%). A második leggyakoribb hely az elülső középvonal (>10%).
Ha a berepedés nem a középvonalban helyezkedik el, vessük fel Crohn-betegség gyanúját!
Tünetek ...

- berepedés
Kezelésük:
Canesten oldat 20ml, krém 20g: (klotrimazol hatóanyag) ...

a bőr ~ei, főként vitaminhiányban, szifiliszben fordulnak elő.
rheobasis/reobázis
a legkisebb áramerősség, amellyel izom- ill. idegizgalom kiváltható.

Szájzug ~e (Angulus fissura)
Előfordul:
B - vitamin hiányban, vashiányos anaemiában, candidaban.

A végbél ~e szintén gyakoribb gyermekkorban, mint a felnőttek esetében. Hasonlóan az aranyérhez, ez is a székrekedéssel áll összefüggésben.

A szájzug ~ét (perleche) is okozhatjaCandida. Az elváltozás kialakulhat állandó jelleggel történő ajak nyalogatástól, ujjszopástól, rosszul illeszkedő műfogsortól, vagy bármi olyantól, mely a szájzugokat elég nedvesen tartja ahhoz, hogy a sarjadzó gomba elszaporodhasson ott.

Hegesedés, ~, továbbá a makk gyulladása (balanitis) a felgyülemlő, hámsejtekből és baktériumokból létrejövő smegma miatt.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Aranyér, végbél~, végbélsipoly oka és következménye is lehet a székrekedésnek.

bőrhámlás, bőrpír, bőrsérülések a vakarózás miatt, csalánkiütés, excessziv kipirulás, fájdalmas, esetenként összefolyó hólyagok az ajkakon, nemi szerveken, fehér hámdarabkák a haj tövén, foltos, vagy sárga bőrszín, kicsi, kemény, lapos vagy kiemelkedő bőrelváltozás vagy csomó, köröm ~e, ...

Meg kell említeni, az úgynevezett relatív fitymaszűkületet, mely csak a pénisz merev állapotában látható és így a szexuális együttlétkor okoz panaszt, fájdalmat, vagy a bőr ~ét. A műtét jelenti a végleges megoldást és ritkán kerülhető el.

Dissectio során az intima réteg ~én keresztül vér jut az intima és media réteg közé, mely a két érfalréteget egymástól szeparálva egy ú.n. ál-lument hoz létre. Amennyiben distalisabban újabb repedés ('refenestratio') alakul ki, az állumenben is áramlás alakul ki.

nagyon el vagyok keseredve,s sajnos az előadása láttán meg is ijedtem,mivel az én tüneteim is hasonlóak a ~hez,viszont az orvos nem ad egyértelmű választ a panaszaim okára.

Az elváltozást okozhatja a nyálkahártyán kialakuló hosszanti ~, melyet a túl kemény széklet hozhat létre. Az aranyeres elváltozások is gyakran kifekélyesedhetnek. A belek idült gyulladása, egyes nemi betegségek és a végbéltájék viszketése miatti túlzott vakarás is előidézheti.

A kicsi hasa általában puffadt, gázos, a gyermekorvos székletrögöket tapint ki a hasfalon keresztül a vastagbél lefutása mentén, a végbélnyíláson sokszor ~ek láthatóak.
Ha régóta fennálló székrekedésről van szó, akkor az úgynevezett rektális digitális vizsgálatot kötelező elvégezni.

A szivárványhártyán ~ek, vérzés, gyöki szakadás keletkezhet. A sugártest, valamint a csarnokzug is sérülhet. Ennek másodlagos zöld hályog kialakulása lehet a következménye. A lencse is sérülhet, melynek következtében szürkehályog-képződés indulhat meg. A szemlencse elhagyhatja a helyét.

A véres széklet ürítésének következő okai lehetnek: helyi: például a végbéltáj ~éből eredő, azután a különböző kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták) által okozott fertőzések, majd a belek - nem fertőzéses jellegű - gyulladása.

Egy betegség azonban otthon is jó eséllyel diagnosztizálható, ez pedig a végbél ~e (fissura ani). Ha a vér a széklet felszínén csíkokban látható, nem nagy mennyiségu, esetleg a popsitörlo lesz csak véres, akkor szinte bizonyos, hogy egy kemény székletrög távozását követo problémáról van szó.

~
106. berotáció
107. Bertolotti-szindróma
108. Bertolotti tendencia
109. besűrűsödik
110. beszakadás
111. beszéd-
112. beszédképtelenség
113. beszipantás (pl. idegen testet a tüdőbe)
114. betegség
115. betüremkedés
116. beültet ...

Ha a végbélnyílás nyálkahártyájának ~e vagy sérülé­se, illetve aranyér idéz elő viszketést, vásároljunk az adott problémára javasolt kenőcsöt vagy kúpot, és alkalmazzuk reggel meg este, valamint minden székletürítés után.

A ~ után hámhiány és nedvedzés jelentkezik. A gombás betegség az ujjak közéből a lábujj háti felszínére, a lábszárra és természetesen a talpra is ráterjedhet. Utóbbi helyen száraz, makacs hámlás is elkezdődhet, néha a bőr vörös, gyulladt. A beteg terület éles határral végződik.

a száj nyálkahártyájának sérülése (például szájszél ~), a nyelv gyulladása, a genitáliák bőrének sérülése, ekcéma, szaruhártya keringési zavara
gyakran más táplálkozásbeli hiánybetegség alakul ki, például pellagra ...

- ~
Általában kellemetlen viszketéssel és bőrpírral jelentkezik, később pedig fél- öt centiméter nagyságú, éles körvonalú, kerek folt jelenik meg, mely vörös, viszket és hámlik.

A másik formája szintén enyhe fokú minimális ~, ami főleg gyerekeknél szokott jelentkezni.

Okozhat ilyet a végbél~ is, de a fájdalom miatt ez hamar orvoshoz kergeti a beteget.
Ennél sokkal alattomosabb kórok a napjainkban egyre gyakoribb gyulladásos bélbetegségek és a fájdalmatlanul növekvő jó és rosszindulatú daganatai a bélnek.
...

A közvetlen kijárat mellett a végbélnyálkahártya ~e, és az aranyeres csomók a felelősek, nameg persze az ujjal jól elérhető rosszindulatú daganat. A szájba ugye könnyű benézni, az okokat is könnyebb feltárni és segíteni rajta.

Impetigo (másodlagos infekció) Azért alakul ki, mert a hám ~ein keresztül a baktériumok képesek behatolni a hám mélyebb rétegeibe. Ugyancsak a védőréteg megszűntét jelenti, hogy a viszketés és a nem korlátozott vakarás miatt felületes hámfosztott területek keletkeznek, amelyek fertőződnek.

Súlyos hámlás is előfordul, mely a bőr szerkezetének megbomlásával és fájdalmas ~ével jár. Folyadékkal teli hólyagok is keletkezhetnek a bőrön.

A lábakon, különösen a sarkakon, száraz ~ek keletkezhetnek, melyek amellett hogy fájdalmasak, a fertőzések nyitott kapui. A megoldás egyszerű: hidratáló krémet kell használni a lábra is.

Az élet előrehaladtával az 'elhasználódás' folyamatával kisebb- nagyobb ~ek jelenhetnek meg a porckoron külső gyűrűjén, amik a belső állomány kitüremkedésének kedveznek.

Ez okozza a bőr ~eit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Az ekcémának számos jele van: viszkető piros kiütés, amely időről, időre visszatér, száraz, foltos duzzadt, hámló bőrterületek.

A lábujjak közötti nedves meleg terület ideális táptalaja gombáknak: a fehér színű kipállás bűzös, és mély, fájdalmas ~ek is láthatók. A továbbterjedő fertőzés az orbánc 'nyitánya' is lehet.

Gyakori, hogy a klasszikus tüneteket megelőzően a beteg kórelőzményében végbél~ (Fissura ani - fisszúra áni) vagy végbélsipoly (Fistula ani - fisztula áni) kialakulása szerepel.

Bélférgesség, aranyérbetegség, végbélnyílás ~, végbél körüli ekcéma, gombásodás, végbélnyílás daganata okozhatja.
Hirtelen fellépő végbéltáji fájdalom
A kismedence záró izomzatának hirtelen görcse tud ilyen panaszt okozni ( proctalgia fugax).

Többnyire csekély sérülések, például a szájzug ~e vagy a lábszár kisebb karcolása következtében jutnak a baktériumok a szervezetbe.
Lábszárfekélyen át különösen könnyen juthatnak kórokozók a beteg testébe.

Az aranyeresség talaján különböző további szövődmények is kialakulhatnak, például nyálkahártya-~, érrögképződés a külső vénákban, vérzés, melyek rendkívül kellemetlenek, fájdalmasak.

Ha a betegség sokáig fennáll a késői fázisban a bőr ~e jelentkezhet. A betegség előre haladásában fontos szerepet játszik a folyamatos viszketés miatti vakarás, mely még nagyobb kárt okozhat a bőrön. Akár kisfokú láz is kísérheti ... Érdekel a cikk folytatása?

4. Mallory-Weiss-szindróma (= heves hányáskor kialakuló nyálkahártya-~ek a nyelőcső-gyomor átmenetben,
a felső gyomorszáj tájon )
5 ...

A hányás egyéb káros hatása az úgynevezett Mallory-Weiss szindróma, amely az erőltetett hányás következtében a nyelőcső-gyomor átmeneti területén a nyálkahártya ~ével jár. Ez súlyos vérzéshez is vezethet, ritkán akár a nyelőcső perforációja is megtörténhet.

- Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, ~e is összefügg.
- A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de például antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.

a fedett nyálkahártya foltosan vagy egészében vörös, esetleg hyperplasiás
gyakran társulhat ajakzuggyaulladással (kis ~, körülötte vörös)
Kezelése: ...

A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok ~e, a lábujjak közötti gombásodás okozta maceráció, ...

A hideg hatására a bőr lehűl, a külső szaruréteg fellazul, így csökken a kórokozókkal szembeni védelem. Ezt a védelmet tovább csökkenti az erős szél, amelynek hatására a bőrön finom ~ek alakulhatnak ki, és lehetővé teszik a bőrön lévő baktériumok behatolását.

Emésztési- és felszívódási zavar (malabszorpciós szindróma) gyanúját keltik az alábbi panaszok: fogyás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak, gyengeség, vérszegénység, csontfájdalmak, izomgörcsök, a szájzúg ~e és egyéb bőrelváltozások, menstruációs zavarok, ...

Az újabb elképzelés a középső réteg bevérzésének szerepét tartja elsődlegesnek, melyet az aortát ellátó kis ereknek szakadásai (rupturái) okoznak, és a belső réteg ~ét csak ennek következtében kialakuló, másodlagos jelenségként kezeli.

A tenyereken az infiltráció jelentősen mérséklődött, a bőr puhává vált, ~ek már nem jelentkeztek. A La Cure kozmetikumok két hónapos használata után a paciensek mindegyike egyértelműen a készítmények jó hatásáról számolt be.

Mivel ezek a bőr ~ével, hólyagosodásával járnak, így bármely fajtájánál kialakulhat bakteriális felülfertőzés.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fekély, Hasmenés, Székrekedés, Daganat, Szindróma?

◄ Bénulás   Beriberi ►
 
RSS Mobile