Kezdőlap (Berepedés)

 Betegségek 

  » »
 
   

Berepedés

Betegségek  Bénulás  Beriberi

végbél berepedés, fissura ani
A végbél berepedése (fisszura áni, végbélfekély) a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye. A végbél berepedését rendszerint a kemény széklet erőltetett kiürítése okozza.


Végbél berepedése, "nyákosodási" probléma
Végbélnyílás környékén pattanásszerű kiütések
Aranyér vagy valami más?

A végbél berepedés (fissura), a végbél és a végbél körüli bőr találkozásánál, az úgy nevezet hámátmeneti terület berepedése keményebb székletürítés, robbanásszerű hasmenés ürítését követően.

A végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhatl ki.
Kiváltó okok ...

Berepedést, bőrkeményedést, tyúkszemet, fertőzést, bőrelszíneződést vagy fekélyt.

A berepedések leggyakrabban dorsalisan, a végbélcsatorna középvonalában alakulnak ki (>80%). A második leggyakoribb hely az elülső középvonal (>10%).
Ha a berepedés nem a középvonalban helyezkedik el, vessük fel Crohn-betegség gyanúját!
Tünetek ...

- berepedés
Kezelésük:
Canesten oldat 20ml, krém 20g: (klotrimazol hatóanyag) ...

a bőr berepedései, főként vitaminhiányban, szifiliszben fordulnak elő.
rheobasis/reobázis
a legkisebb áramerősség, amellyel izom- ill. idegizgalom kiváltható.

Végbél berepedése
Analis fuissurának (ejtsd: anális fisszúra) is nevezik; igen fájdalmas, legtöbbször apró, alig látható, felületes berepedés a végbélnyílás nyálkahártyáján.

Szájzug berepedése (Angulus fissura)
Előfordul:
B - vitamin hiányban, vashiányos anaemiában, candidaban.

A végbél berepedése szintén gyakoribb gyermekkorban, mint a felnőttek esetében. Hasonlóan az aranyérhez, ez is a székrekedéssel áll összefüggésben.

A szájzug berepedését (perleche) is okozhatjaCandida. Az elváltozás kialakulhat állandó jelleggel történő ajak nyalogatástól, ujjszopástól, rosszul illeszkedő műfogsortól, vagy bármi olyantól, mely a szájzugokat elég nedvesen tartja ahhoz, ...

A bőr apró berepedései, amelyek mélyre terjedve fájdalmasak lehetnek. Jóformán mindig a bőr kiszáradása előzi meg.

Hegesedés, berepedés, továbbá a makk gyulladása (balanitis) a felgyülemlő, hámsejtekből és baktériumokból létrejövő smegma miatt.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Aranyér, végbélberepedés, végbélsipoly oka és következménye is lehet a székrekedésnek.

miatt, csalánkiütés, excessziv kipirulás, fájdalmas, esetenként összefolyó hólyagok az ajkakon, nemi szerveken, fehér hámdarabkák a haj tövén, foltos, vagy sárga bőrszín, kicsi, kemény, lapos vagy kiemelkedő bőrelváltozás vagy csomó, köröm berepedése, ...

Meg kell említeni, az úgynevezett relatív fitymaszűkületet, mely csak a pénisz merev állapotában látható és így a szexuális együttlétkor okoz panaszt, fájdalmat, vagy a bőr berepedését. A műtét jelenti a végleges megoldást és ritkán kerülhető el.

Dissectio során az intima réteg berepedésén keresztül vér jut az intima és media réteg közé, mely a két érfalréteget egymástól szeparálva egy ú.n. ál-lument hoz létre.

nagyon el vagyok keseredve,s sajnos az előadása láttán meg is ijedtem,mivel az én tüneteim is hasonlóak a berepedéshez,viszont az orvos nem ad egyértelmű választ a panaszaim okára.

Az elváltozást okozhatja a nyálkahártyán kialakuló hosszanti berepedés, melyet a túl kemény széklet hozhat létre. Az aranyeres elváltozások is gyakran kifekélyesedhetnek.

A kicsi hasa általában puffadt, gázos, a gyermekorvos székletrögöket tapint ki a hasfalon keresztül a vastagbél lefutása mentén, a végbélnyíláson sokszor berepedések láthatóak.

A szivárványhártyán berepedések, vérzés, gyöki szakadás keletkezhet. A sugártest, valamint a csarnokzug is sérülhet. Ennek másodlagos zöld hályog kialakulása lehet a következménye.

A véres széklet ürítésének következő okai lehetnek: helyi: például a végbéltáj berepedéséből eredő, azután a különböző kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták) által okozott fertőzések, majd a belek - nem fertőzéses jellegű - gyulladása.

Egy betegség azonban otthon is jó eséllyel diagnosztizálható, ez pedig a végbél berepedése (fissura ani).

berepedés
106. berotáció
107. Bertolotti-szindróma
108. Bertolotti tendencia
109. besűrűsödik
110. beszakadás
111. beszéd-
112. beszédképtelenség
113. beszipantás (pl. idegen testet a tüdőbe)
114.

Ha a végbélnyílás nyálkahártyájának berepedése vagy sérülé­se, illetve aranyér idéz elő viszketést, vásároljunk az adott problémára javasolt kenőcsöt vagy kúpot, és alkalmazzuk reggel meg este, valamint minden székletürítés után.

A berepedés után hámhiány és nedvedzés jelentkezik. A gombás betegség az ujjak közéből a lábujj háti felszínére, a lábszárra és természetesen a talpra is ráterjedhet. Utóbbi helyen száraz, makacs hámlás is elkezdődhet, néha a bőr vörös, gyulladt.

Okozhat ilyet a végbélberepedés is, de a fájdalom miatt ez hamar orvoshoz kergeti a beteget.
Ennél sokkal alattomosabb kórok a napjainkban egyre gyakoribb gyulladásos bélbetegségek és a fájdalmatlanul növekvő jó és rosszindulatú daganatai a bélnek.

A közvetlen kijárat mellett a végbélnyálkahártya berepedése, és az aranyeres csomók a felelősek, nameg persze az ujjal jól elérhető rosszindulatú daganat. A szájba ugye könnyű benézni, az okokat is könnyebb feltárni és segíteni rajta.

Impetigo (másodlagos infekció) Azért alakul ki, mert a hám berepedésein keresztül a baktériumok képesek behatolni a hám mélyebb rétegeibe.

Nagy a berepedés veszélye kezelés nélkül a betegek csupán 50 %-a éli túl az első 48 órát., 80 %-uk berepedést követő 2 hónapban meghal.

Súlyos hámlás is előfordul, mely a bőr szerkezetének megbomlásával és fájdalmas berepedésével jár. Folyadékkal teli hólyagok is keletkezhetnek a bőrön.

A lábakon, különösen a sarkakon, száraz berepedések keletkezhetnek, melyek amellett hogy fájdalmasak, a fertőzések nyitott kapui. A megoldás egyszerű: hidratáló krémet kell használni a lábra is.

Az élet előrehaladtával az 'elhasználódás' folyamatával kisebb- nagyobb berepedések jelenhetnek meg a porckoron külső gyűrűjén, amik a belső állomány kitüremkedésének kedveznek.

Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Az ekcémának számos jele van: viszkető piros kiütés, amely időről, időre visszatér, száraz, foltos duzzadt, hámló bőrterületek.

A lábujjak közötti nedves meleg terület ideális táptalaja gombáknak: a fehér színű kipállás bűzös, és mély, fájdalmas berepedések is láthatók. A továbbterjedő fertőzés az orbánc 'nyitánya' is lehet.

Gyakori, hogy a klasszikus tüneteket megelőzően a beteg kórelőzményében végbélberepedés (Fissura ani - fisszúra áni) vagy végbélsipoly (Fistula ani - fisztula áni) kialakulása szerepel.

Az eszköz gyors felvezetése végbélnyílás berepedést, aranyérvérzést provokálhat. Végbél kilyukadás előfordulhat.
Ez az általános tájékoztató nem helyettesítheti a páciens-orvos személyes találkozását és beszélgetését!
...

Többnyire csekély sérülések, például a szájzug berepedése vagy a lábszár kisebb karcolása következtében jutnak a baktériumok a szervezetbe.
Lábszárfekélyen át különösen könnyen juthatnak kórokozók a beteg testébe.

A másik formája szintén enyhe fokú minimális berepedés, ami főleg gyerekeknél szokott jelentkezni. A lép minimálisan beszakad, a sérült nem mutatja a lépszakadás súlyos tüneteit.

Az aranyeresség talaján különböző további szövődmények is kialakulhatnak, például nyálkahártya-berepedés, érrögképződés a külső vénákban, vérzés, melyek rendkívül kellemetlenek, fájdalmasak.

Ha a betegség sokáig fennáll a késői fázisban a bőr berepedése jelentkezhet. A betegség előre haladásában fontos szerepet játszik a folyamatos viszketés miatti vakarás, mely még nagyobb kárt okozhat a bőrön. Akár kisfokú láz is kísérheti ...

4. Mallory-Weiss-szindróma (= heves hányáskor kialakuló nyálkahártya-berepedések a nyelőcső-gyomor átmenetben,
a felső gyomorszáj tájon )
5 ...

- Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.

A hányás egyéb káros hatása az úgynevezett Mallory-Weiss szindróma, amely az erőltetett hányás következtében a nyelőcső-gyomor átmeneti területén a nyálkahártya berepedésével jár.

a fedett nyálkahártya foltosan vagy egészében vörös, esetleg hyperplasiás
gyakran társulhat ajakzuggyaulladással (kis berepedés, körülötte vörös)
Kezelése: ...

A baktérium a bőrbe hámsérüléseken keresztül jut be, melyek sokszor szabad szemmel nem is észrevehetőek, sokszor egy banális sérülés következményei. A behatolási kapu azonban gyakran könnyen azonosítható. Lehet például a sarok berepedése, ...

Vegye igénybe új szolgáltatásunkat, jelentkezzen be proktológosunkhoz!A proktológia a végbél különböző betegségeivel foglalkozik, mint aranyér, végbélviszketés, végbél gyulladása és berepedése, végbélrák stb.Tudjon meg többet! ...

A hideg hatására a bőr lehűl, a külső szaruréteg fellazul, így csökken a kórokozókkal szembeni védelem. Ezt a védelmet tovább csökkenti az erős szél, amelynek hatására a bőrön finom berepedések alakulhatnak ki, ...

Emésztési- és felszívódási zavar (malabszorpciós szindróma) gyanúját keltik az alábbi panaszok: fogyás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak, gyengeség, vérszegénység, csontfájdalmak, izomgörcsök, a szájzúg berepedése és egyéb bőrelváltozások, ...

Az újabb elképzelés a középső réteg bevérzésének szerepét tartja elsődlegesnek, melyet az aortát ellátó kis ereknek szakadásai (rupturái) okoznak, és a belső réteg berepedését csak ennek következtében kialakuló, másodlagos jelenségként kezeli.

A tenyereken az infiltráció jelentősen mérséklődött, a bőr puhává vált, berepedések már nem jelentkeztek. A La Cure kozmetikumok két hónapos használata után a paciensek mindegyike egyértelműen a készítmények jó hatásáról számolt be.

Mivel ezek a bőr berepedésével, hólyagosodásával járnak, így bármely fajtájánál kialakulhat bakteriális felülfertőzés.

Lásd még: Lásd még: Fekély, Hasmenés, Székrekedés, Daganat, Szindróma

Betegségek  Bénulás  Beriberi

 
RSS Mobile