Kezdőlap (Bénulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bénulás

Betegségek  Benőtt köröm  Berepedés

BÉNULÁS - LELKI OKAI
A bénulás mélyen gyökerező félelemre utal, mely gyakran feloldat­lan sokkhatás nyomán keletkezik. Itt a felelősségtől, nemritkán az önmagunk iránti felelősségtől való félelemről lehet szó.


Bénulás
A bénulás kifejezést arra az állapotra használják, amelyre az jellemző, hogy rendellenes genetikai fejlődés vagy bármilyen károsodás miatt romlik az agy motoros működése, mely miatt nem képes megfelelően szabályozni a mozgásokat és a testhelyzeteket.

Bénulás - kialakulásának lelki oka
Bénulás: mélygyökerű félelem, szellemi-lelki mozdulatlanság; nem engedem önmagamat érvényre jutni; érzelmi gátlások, belső feszültség ...

Bénulás műtét után

Azt szeretném megkérdezni a doktornőtől, hogy egy nagyon jó barátom műtét után lebénult, van-e remény, hogy még járni tudjon?
Olvastam a "Kelj fel, és járj!" című cikket. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy emberen kipróbálták már ezt az anyagot?

Gyermekbénulás
A gyermekbénulás (polyomielitis) a gerincvelő ún. motoros sejtjeinek pusztulása vírusfertőzés következtében. A gyermekbénulás kezdeti tünetei számos más vírusfertőzésével azonosak: láz, torokfájás, fejfájás, nyakmerevedés.

Gyermekbénulás
Tünetek Járványos, régebben nem- ritkán halálos kimenetelű vírusos betegség. Kisgyermekeknél enyhe lefolyású. A fertőzést követően három-öt nappal kezdődő tünetek: rossz közérzet, mérsékelt láz, fej-, torokfájás és hányás. Általában három napon belül nyom nélkül gyógyul a beteg.

Gyermekbénulás-járvány Nigériában, egy mutálódott oltóanyagtól
Egy mutálódott vírus, mely egy gyermekbénulás elleni orális oltóanyagból származik, ebben az évben megbénított legalább 124 gyereket Nigériában.
Nigéria: gyermekbénulás járvány ...

A kóla bénulást okozhat
Az emberek az utóbbi időben több üdítőitalt fogyasztottak, mint valaha. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott kólafogyasztás izomproblémákat okozhat.

Arcidegbénulás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Gyermekbénulás (Heine-Medin)
A poliovírus okozza, mely a vírussal szennyezett anyag lenyelésével terjed. A fertőzés a belekből az agynak és a gerincvelőnek az izmokat irányító részébe jut. A betegség 1-2 hét lappangási idő után lázzal, légúti huruttal, hasmenéssel kezdődik.

A gyermekbénulás (Heine-Medin kór, Poliomielitisz akuta anterior) első tünete a hányással kísért magas láz. Később fejfájás, tartós izomgörcsök (főleg a tarkón és a gerinc környékén), az izmok petyhüdt bénulása, torokfájás, kimerültség, nyelési nehézség lépnek fel.

Daganat, bénulás, katéterezés, hüvelynél hólyagszerű valami
Az én édesanyám rosszindulatú daganat miatt deréktól lefele béna. Meg kellett katéterezni, mert nem indult meg a vizelete. Már a felhelyezés után 2 nappal ki kellett cserélni és kétszer hólyagöblítést végezni (07. 13-a felhelyezés ideje).

A gyermekbénulás elleni immunizálást 3 hónapos korban inaktivált poliovírus-vakcinával, majd 4, 5, 15 hónapos, valamint 3 és 6 éves korban élő poliovírus-vakcinával kell végezni.

-ARCIDEGBÉNULÁS-
Az arcizom-gyengeség súlyosságát tekintve az enyhétől a teljes bénulásig terjedhet. Csak az arc egyik fele érintett. Ez az oldal elsimul és kifejezéstelenné válik.

Az arcideg-bénulás a VII. agyideg (orvosi nyelven nervus facialis) valamilyen károsodás miatt létrejött kisebb-nagyobb mértékű működés-képtelensége vagy teljes bénulása. Ennek következtében az általa beidegzett azonos oldali arcfél izmainak gyengesége vagy bénulása jön létre.
Előfordulás ...

A gyermekbénulás
Okozója vírus (poliovírus), mely piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz.

Az agy és gerincvelő megbetegedése esetén alakul ki az elnevezést is adó izombénulás, mely maradandó, és ha a légzőizmokat érinti, akár halálos is lehet.

9 ezer embert érint itthon! Bénulást is okozhat a kór
Hogyan kezeld természetesen?
A sclerosis multiplex gyógymasszázs kezeléséről.

Bénulásos kancsalság
A bénulásos kancsalság esetén valamelyik, illetve több szemizom teljesen bénul (paralízis) vagy működése gyengül (parézis). Vezető tünet a kettőslátás, mely a beteget rendkívül zavarja, emellett szédülés, tájékozódási nehézség társul hozzá.

Bénulásos kancsalság:Bénulásos kancsalságban (paralitikus strabizmusban) egy, vagy több szemmozgató izom megbénul. Ennek következtében az izmok munkája nem kiegyensúlyozott. A szemizmok bénulását általában az őket ellátó idegek rendellenessége okozza.

gyomorbénulás - gastroparalysis,
gyomorerózió - a gyomor belső felszíni hámjának a körülírt kimaródása, gastric erosion
gyomorégés - pyrosis, stomachburn ...

Gyermekbénulás
Fertőzőképesség
mérsékelt, leginkább 3 hétig áll fenn, néha tovább; egy családon belül nem szokott újabb bénulás fellépni ...

Gyermekbénulás és kanyaró elleni védőoltás kampány Dél-Afrikában
Dél-Afrikában május 5-től 10 napos polio (járványos gyermekbénulás) és kanyaró védőoltás kampány veszi kezdetét.

bénulásokkal járó stroke
id
a pszichoanalízis freudi rendszere szerint a psziché hármas felépítésének egyik része, másik kettő az ego és superego (én és fölöttes én).

bénulásokkal járó stroke
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Hiányzó szó: ...

Bénulásos kancsalság : Strabismus paralyticus; bármely életkorban kialakulhat, a szemmozgató izmok valamelyikének működési zavara miatt jön létre, a kancsalsági szög változó. Kettőslátás kialakulásához vezet.

BÉNULÁS
Idős emberek hólyagbénulására a sárga Árvacsalánból készített tea és a belőle készített ülőfürdő ajánlott.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

- bénulás okozta scoliosis (Sc. Paralytica)
Az izomzat bénulása játszik szerepet. Az izomegyensúly megbomlik. Az antagonista izmok zsugorodása a gerinc oldalirányú elcsavarodásos elhajlásához vezet. A bénulástól függően alakulnak ki a görbületek. Gyorsan alakul ki és súlyos görbületet eredményez.

A bénulásos kancsalság lehet veleszületett, de többnyire szerzett betegség. Oka leggyakrabban koponyacsonttörés, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, vérzések, mérgezések, daganatok, érelmeszesedés, övsömör.

Bell-bénulás***
A *-gal jelzett kórképek kezelése egyértelműen műtéti, **: konzervatív kezelést igényelnek.

Gyermekbénulás-járvány: 100-ból 95 tünetmentes hordozó
Két év alatt le kell számolni a járványos gyermekbénulással
A poliovakcina ígéretes az agytumor ellen is
Új védőoltások: plusz egy kötelező, meg egy kötelezően ajánlott ...

Gyomor-bénulás, a neuropátia gyomorra lokalizált formája, melynél a táplálék lassabban, vagy egyáltalán nem távozik a belek felé. Hányingert, hányást, felfújódást okozhat és nagyon megnehezíti a vércukor szintentartását.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

A gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) okozói poliovírusok, melyeknek közös jellemzője, hogy a beteg székletével ürülnek, és szennyezett kézzel, vagy tárgyakkal terjednek. Ez a vírus a gerincvelő izommozgatásért felelős terültét támadja meg, ilyen módon bénulást okozva.

paralízis
Bénulás. - paralizál: megbénít.
Tudományos szakszócsalád a görög paralüszisz (bénultság, tehetetlenség) nyomán, a paralüó (kiold, meglazít, elgyengít) igéből, a para- (mellett, mellől) és lüó (felold) elemek alapján. analízis, dialízis.

Féloldali bénulás. Általában szélütés (stroke) következménye, amikor az agyat tápláló ér elzáródik trombózis vagy embolia miatt.
Hemoperikardium
hipokinézis ...

bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás),
"elkent" beszéd, ...

- féloldali bénulás
- zsibbadás
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés
- megváltozott légzés és szívritmus
- nehézség a beszédben ...

Címkék: bénulás, ct vizsgálat, derékfájás, derékfájdalom, fájdalom, gerincműtét, gerincsérv, gyógytorna, ideggyulladás, inkontinencia, keresztcsont, mr vizsgálat, műtét, porckorongsérv ...

A hangszalag bénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara. A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése ...

Légzőközpont bénulás, szívműködés is leállhat. 10-16 éves korosztály.
- fulladásveszély
- lehülés a kitágult erek miatt ...

A poliomyelitis (szó szerinti fordítása: többgócú gerincvelő-gyulladás - magyar megfelelője: gyermekbénulás)
A betegséget a leírások szerint az 1850-es évektől ismerik, az 1900-as években járványszerűen jelent meg az USA északi államaiban, majd a nyugati világ nagy részén.

Az esetek a 6%-a sajnos halálos kimenetelű, míg 14%-nál szövődményeket okoz, melyek lehetnek, agybénulás, tanulási nehézségek vagy éppen süketség.
Agyhártyagyulladást okozhatja kecsketej vagy szabadon legelő állattól származó tej, amennyiben az állatot kullancsok csípték meg.

A legsúlyosabb forma, amikor maga a gerincvelő sem záródik, szabadon fekszik az ágyéki bőrön kinyílva. Ez a forma szinte biztosan bénulásokkal, érzéskieséssel jár.

A stroke okozta bénulás, illetve egyéb károsodások optimális esetben ma már megakadályozhatók, illetve visszafordíthatók infúziós vérrögoldó kezeléssel. Napjainkban sikerrel alkalmazzák az ún. mechanikus trombuskihúzást is.

jellemzés: a bénulás miatt az izmok ernyedtek, tónustalanok, 'nincs parancsuk' a működésre, és miután nem használja őket a beteg, gyengülnek, sorvadnak ...

Plegia: teljes bénulás
Plexus brachialis: karfonat, azaz a karban futó idegfonat
Progrediáló: rosszabbodó ...

Járványos gyerekbénulás (Polimyelitis)
Vírus okozta megbetegedés, ami a gerincvelőben lévő mozgatósejteket támadja meg. Jelenleg Magyarországon nincs. A betegség megkapása életre szóló immunitást ad a szervezetnek.
Lappangási idő 6-12 nap ...

Bénulások, görcsök, fejfájás hívhatják föl rá a figyelmet
A leggyakrabban agyi metastasist adó primer tumorok: Bronchus cc, emlő cc, vese cc. A bronchus cc-re különösen jellemző az ún. korai metastasis, amikor még a primer tumor nem is ismert.

Perifériás arcidegbénulás - Akupunktúrával regenerálható a lebénult arcideg
42-43.
Megnagyobbodott nyirokcsomók: mi áll a háttérben? - Vegyük komolyan a hónalj és a kulcscsont környéki nyirokcsomó-duzzanatokat ...

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), a bénulás (paralysis) vagy a szélütés (apoplexia).

Infekció, allergiás reakció, vasomotoros bénulás kapcsán a pre-, és postcapillaris erek (arteriolák, venulák) vasodilatatiója miatt az orrnyálkahártya, ezáltal a barlangos és erectilis testek vérteltsége többszörösére növekedhet, amely klinikailag a gátolt orrlégzés egyik oka.

Kulcsszavak:Arcüreg- anatómiája, élettana, gyulladásai, arcüreg endoscopos vizsgálata- műtétje, arcüregöblítés, ádámcsutka, agytályog, agyhártyagyulladás, allergia, arcduzzanat, arcidegbénulás, arckoponyasérülés, audiométer, audiometria belső fül, BERA, Bell-féle arcidegbénulás, beszédaudiometria, ...

Amikor a lábak egy hosszú időn keresztül nem mozognak (például kórházi bennfekvés, csonttörés miatt begipszelés vagy bénulás esetén), akkor a vádliban levő izompumpa nem működik, ezért a vér könnyebben megalvadhat.
- Sérülés vagy műtét.

Idegrendszer: Szenvedélybetegségek, különböző eredetű fájdalmak csillapítása, fejfájások egyes formái, bénulások utókezelése, herpes zoster, Meničre-szindróma, Parkinson-szindróma, trigeminus neuralgia, lumbágó, ischalgia, epilepszia, álmatlanság, pánikbetegség, neurotikus tünetegyüttes, ...

Angol neve szerint (cerebral palsy) agyi bénulás, ami nagyon általános elnevezés. Mutatja, hogy a kórkép igen sok és változatos idegrendszeri tünetben juthat kifejezésre. Ezek legfontosabb közös jellemzője valamilyen bénulás, és ezen túlmenően az, hogy sokféle eltérő kóros folyamat eredményezheti.

Bizonyos mozgásszervi betegségek, balesetek, idegrendszeri, agyi bénulások, nagyobb műtéti beavatkozások, daganatos betegségek, anyagcsere-betegségek mind-mind a szervezetünk nagyfokú leromlásához, szöveti károsodásokhoz, decubitusokhoz vezethet.

a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (1923), valamint az Orvosi Hetilap Gyermekgyógyászati mellékletének megalapítása fűződik, hanem a varicella (bárányhimlő) és a herpes zoster (övsömör) közti kóroktani összefüggés kimutatása és a poliomyelitis kórtanának (Heine-Medin-kór, gyermekbénulás) ...

Ez utóbbiak csak ritkán járnak bénulásokkal (közöttük is messze a leggyakoribb az arcidegbénulás: a beteg az egyik szemét nem tudja behunyni, szája elferdül). Jellegzetes a vándorló zsibbadások érzése, végtaggyengeség és az indokolatlan fáradékonyság, feledékenység.

A Guillain-Barre kórképen fokozatosan előrehaladó izomgyengeséget, vagy bénulást értünk. Leginkább valamilyen fertőzés után alakul ki, a fertőzések közül is leggyakrabban a légúti vagy gastrointestinalis eredetűeket követően.

Megvizsgálnám a szemmozgásokat szabadok-e, van-e bénulás?
5. Megvizsgálnám a szemfenéket, és a szem egészét nincs-e valamilyen fejlődési zavar, gyulladás, rendellenesség. Ép-e a szemfenék
6. Megfigyelném a fixálást , az éleslátás helyével fixál-e a gyermek.
7.

A bőrön pigmentált csomók, plakkok keletkeznek, az idegrostokon fejlődő sarjszövet érzészavarokat, bénulásokat okozhat, sokszor izomsorvadás, arcidegbénulás jeletkezhet, asszimetrikus idegrendszeri elváltozásokkal. Ebben a formában a folyamat lassabban zajlik, spontán gyógyulásra hajlamos.

Egyáltalán az által válnak veszélyesekké, hogy vagy külső seb van jelen s ezen keresztül fertőzés történhetik, ebből agyhártyagyuladás és halál; vagy pedig a törésdarabok egyike besüpped a koponyaüreg felé s az agyvelőre nyomást gyakorol, ezzel eleintén bénulásokat az agyvelő nyomott részeinek ...

A sportoló nyaki fájdalomról, különböző neurológiai tünetekről: végtagokba kisugárzó fájdalomról, zsibbadtságról, fülzúgásról, gyengeségről, súlyosabb esetben végtag bénulásról panaszkodhat.

- A túlélőknél az agy maradandó károsodása következtében bénulás, beszédzavar (afázia), elbutulás (demen­cia) alakul ki, gyakori a szélütést követően a depresszió. Az agykárosodás kialakulásának mechanizmusa különböző.

A szélütés - amit apoplexiának vagy apoplektikus inzultusnak is neveznek - a leggyakoribb oka a tartós bénulásoknak. Szélütés esetén az agy idegsejtjei vérzés vagy érelzáródás miatt nem kapnak oxigént, ezért elhalnak.

Más néven járványos gyermekbénulás. Az ún. polivírusok 1., 2., 3 típusa által okozott, gyakran maradandó izombénulásokkal járó fertőző betegség. A bénulásokra a változatos kiterjedés jellemző.

Nagyon sok tünete lehet a fejfájástól kezdve a bénuláson át a látásromlásig. Az esetek nagy részében egy jellegzetes bőrtünettel indul, ez a kokárdaszerű, vándorló bőrpír, amelyet időben felismerve, a betegség többnyire még ebben a kezdeti stádiumban megállítható.

Nagyon ritkán van szükség egy-két napon túli mozdulatlanságra, sôt féloldali bénulás esetén a tartós mozdulatlanság mélyvénás trombózis veszélyével is járhat. Ezért még az eszméletlen betegnél is el lehet, és el is kell indítani a passzív rehabilitációt.

A különböző oltások rövid távú kockázata lehet láz, görcs, fulladás, maga a betegség (például kanyaró, bárnyhimlő vagy épp polyomyelitis - azaz bénulás) megjelenése gyengébb vagy erősebb formában. A védőoltásoknak számos mellékhatása és szövődménye lehet.

- A járványos gyermekbénulás pillanatnyilag éppen eltűnőben van a világon, viszont néhány afrikai országban előfordulnak még járványok. Ezért fontos, hogy aki ezen országok valamelyikébe indul, ún. emlékeztető oltást kapjon.

Légzési nehézség és hangadási nehézség a hangszalagok bénulása miatt. Félrenyelés alakul ki a nyelőcső és a gége izmainak bénulása miatt. A beszéd orrhangú lesz a lágyszájpad bénulása miatt. Köhögés jelentkezhet. Kétoldali károsodás esetén életveszélyes légzésproblémák léphetnek fel.

A közszájon forgó légzésbénulás, alsó végtag bénulás és egyéb komoly szövődménnyel nem kell számolni. A legkellemetlenebb mellékhatás, ami ritkán előfordul az a 2-3 napon jelentkező erős fejfájás.

Az agyvérzés tünetei megegyeznek a szélütés tüneteivel - rendszerint féloldali bénulás, féloldali érzészavar-érzéskiesés, beszédzavar-beszédképtelenség, látáskárosodás -, azonban jellegük és súlyosságuk attól függ, milyen kiterjedésű a vérzés, és milyen területet érintett.

A tünetek: fájdalom, valamelyik végtag zsibbadása, illetve izomgyengeség, bénulás. A fájdalom a gerinc vonalában jelentkezik vagy lesugárzik a végtagokba, és köhögésre, tüsszentésre fokozódik. A fájdalom ugyancsak erősödik, ha a lábat nyújtva megemelik, vagy a fejet előrehajtják.

A halálozási arány különösen akkor magas, ha görcsök, petyhüdt izombénulás, valamint légzésleállás lép fel. A túlélők kórjóslata általában jó, a visszaesés, kiújulás ritka.

Okai közé tartoznak a bénulásos betegségek, a gyulladásos zsugorodások satöbbi Ennek során a szem még alvás közben sem záródik teljesen össze.

Idegrendszeri betegségek - főleg a féloldali bénulással járó kórképek esetén a béna oldal ödémássá válhat. A vesebetegségek szemkörüli ödémával járnak, de legtöbbször helyi gyulladásos folyamatok állnak az ilyen tünetek hátterében. Májbetegeken több okból is kialakulhat vizenyő.

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár. A megelőzés, illetve a kezelés sikere nagymértékben függ attól, hogy a beteg milyen hamar kapja meg a megfelelő kezelést.

féloldali végtaggyengeség- bénulás
átmeneti látásvesztés az egyik szemen
kettőslátás, látótérkiesés
beszéd megértési zavarok,
szóformálási nehézségek
zavartság, szédülés, fejfájás
hirtelen fellépő eszméletvesztés ...

- hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
- hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség ...

Fontos elkülöníteni a fájdalom miatti általános izomgyengeséget a valós kezdeti bénulástól. Az orvosi szaknyelv megkülönbözteti a csökkent izomműködést (paresis) és a teljes bénulást (plegia).

Internukleáris oftalmoplégia ", A szemmozgató agyidegek bénulásai ", Trigeminusz neuralgia ", Arcideg bénulás (Bell-féle bénulás) ", Hemifaciális spazmus ", Glosszofaringeusz neuralgia ", A nyelvalatti ideg betegségei "
97. FEJEZET - A szaglás és az ízérzés zavarai
Vissza Főoldalra ...

- a vér pangása: immobilizáció, bénulás, krónikus vénás pangás, kongesztív szívelégtelenség, stb.
- érfalkárosodás: baleset, törések, műtét, stb.
- véralvadási zavar: protein-C és -S-hiány, antitrombin III-hiány, a fibrin- és plazminogén rendellenességei, hiperlipidémia, fogamzásgátlók szedése stb.

Amennyiben több csigolyát, csontokat esetleg több szervrendszert is érint a folyamat és fenyegető bénulás miatt gerincsebészeti beavatkozás szükséges, általában az idegelemek felszabadítását végezzük el az áttétes csigolya eltávolítása nélkül, ...

Leggyakrabban alsó húgyúti panaszokkal, vizelési problémákkal küzdő idősebb férfiaknál látjuk, de kialakulhat a hólyag beidegzési zavara okozta ürülési nehézség, bénulás miatti állandó, mozdulatlan fekvés, tartós katéter viselés mellett is.

Az érkatasztrófa utáni károsodás erősen függ a vérhiányos agyterület mértékétől, helyétől. Következmény lehet halál, ellen oldali bénulás, mely visszafordíthatatlan, vagy rehabilitációval javítható, emlékezet, beszédzavar, tudatzavar, keringési vagy légzési zavarok, hő és fájdalomérző zavar, ...

Érzészavar, fájdalomérzet-csökkenés, izomgyengeség, izombénulás esetén azonnal forduljunk orvoshoz!
A polyneuropathia kiterjedése és mértéke idegvezetési sebességvizsgálattal pontosan meghatározható.
A vizsgálatok elvégzése után dönt az orvos a szükséges gyógyszeres vagy egyéb terápiáról.

A gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, melyek bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezethetnek. Ezeknél a gyerekeknél az agyfolyadék felszaporodhat, ún.

A diabéteszes betegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége.

Az egyik oldali kar vagy a láb gyengülése vagy bénulása. Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, látászavar, ami rendszerint féloldali. Nyelési nehezítettség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

Féloldali vagy egy végtagot érintő zsibbadás vagy gyengeség, bénulás
Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
Beszéd értés és kifejezés zavara
Féloldali vakság vagy látótérkiesés
Tudatzavar, eszméletvesztés, legsúlyosabb esetben kóma, keringés/légzésleállás ...

az inkubáció ideje 4-5 naptól több hétig terjedhet
a toxin tünete a spasztikus bénulás
először a száj körül alakul ki, ez a trismus vagy szájzár
a spazmus lefelé haladva az egész testet eléri
a halált a légzőizmok bénulása okozza ...

Az agyvelőgyulladással járó esetekben súlyos tünetek jelentkeznek (tudatzavar, szemizmok bénulása stb.), leggyakrabban a vállöv izmainak bénulása észlelhető következményes izomsorvadással.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Az orvosi nyelvhasználatban afázia görög szóként ismert a beszédkészség elvesztése, az az idegrendszeri eredetű kommunikációs zavar, amely leggyakrabban valamilyen agyi katasztrófa - stroke - következtében vagy agykárosodással járó balesetek folytán következik be a féloldali bénulás ...

Az egy vagy kétoldali hangszalagbénulás szintén súlyos légzési problémákhoz vezet.
A gége fejlődési és veleszületett rendellenességeinek tünetei:
A tünetek azonosak bármi legyen a szűkület oka.

Súlyos, hirtelen kialakuló alsó végtagi izomgyengeség, esetleges bénulás, láz, általános rossz közérzet, végbél körüli zsibbadás, széklet vizelettartási nehézség, társuló láz esetén azonnali szakorvosi vizsgálat javasolt.

A gerincműtétek abszolút indokoltságát jelenti a "Cauda-szindróma" kialakulása (kétoldali lumboischialgia, vizelési, székelési zavarok jelentkezése, perianalis anaesztézia fennállása), illetve a frissen kialakult, súlyos alsó végtagi bénulás, izomerő csökkenés.

A túlélőknél gyakori a maradandó bénulás.
Megelőzése:
A szúnyogcsípés elkerülhető megfelelő öltözékkel és rovarriasztóval.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Pajzsmirigy, Cukorbetegség, Fertőző betegség, Fejlődési rendellenesség?

◄ Benőtt köröm   Berepedés ►
 
RSS Mobile