Kezdőlap (Bénulás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Bénulás

Betegségek  Benőtt köröm  Berepedés

BÉNULÁS - LELKI OKAI
A bénulás mélyen gyökerező félelemre utal, mely gyakran feloldat­lan sokkhatás nyomán keletkezik. Itt a felelősségtől, nemritkán az önmagunk iránti felelősségtől való félelemről lehet szó.


Bénulás
A bénulás kifejezést arra az állapotra használják, amelyre az jellemző, hogy rendellenes genetikai fejlődés vagy bármilyen károsodás miatt romlik az agy motoros működése, ...

Bénulás - kialakulásának lelki oka
Bénulás: mélygyökerű félelem, szellemi-lelki mozdulatlanság; nem engedem önmagamat érvényre jutni; érzelmi gátlások, belső feszültség ...

Bénulás műtét után

Azt szeretném megkérdezni a doktornőtől, hogy egy nagyon jó barátom műtét után lebénult, van-e remény, hogy még járni tudjon?
Olvastam a "Kelj fel, és járj!" című cikket.

Gyermekbénulás
A gyermekbénulás (polyomielitis) a gerincvelő ún. motoros sejtjeinek pusztulása vírusfertőzés következtében. A gyermekbénulás kezdeti tünetei számos más vírusfertőzésével azonosak: láz, torokfájás, fejfájás, nyakmerevedés.

Gyermekbénulás
Tünetek Járványos, régebben nem- ritkán halálos kimenetelű vírusos betegség. Kisgyermekeknél enyhe lefolyású. A fertőzést követően három-öt nappal kezdődő tünetek: rossz közérzet, mérsékelt láz, fej-, torokfájás és hányás.

Gyermekbénulás-járvány Nigériában, egy mutálódott oltóanyagtól
Egy mutálódott vírus, mely egy gyermekbénulás elleni orális oltóanyagból származik, ebben az évben megbénított legalább 124 gyereket Nigériában.
Nigéria: gyermekbénulás járvány ...

A kóla bénulást okozhat
Az emberek az utóbbi időben több üdítőitalt fogyasztottak, mint valaha. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott kólafogyasztás izomproblémákat okozhat.

Arcidegbénulás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Gyermekbénulás (Heine-Medin)
A poliovírus okozza, mely a vírussal szennyezett anyag lenyelésével terjed. A fertőzés a belekből az agynak és a gerincvelőnek az izmokat irányító részébe jut.

A gyermekbénulás (Heine-Medin kór, Poliomielitisz akuta anterior) első tünete a hányással kísért magas láz.

Daganat, bénulás, katéterezés, hüvelynél hólyagszerű valami
Az én édesanyám rosszindulatú daganat miatt deréktól lefele béna. Meg kellett katéterezni, mert nem indult meg a vizelete.

A gyermekbénulás elleni immunizálást 3 hónapos korban inaktivált poliovírus-vakcinával, majd 4, 5, 15 hónapos, valamint 3 és 6 éves korban élő poliovírus-vakcinával kell végezni.

-ARCIDEGBÉNULÁS-
Az arcizom-gyengeség súlyosságát tekintve az enyhétől a teljes bénulásig terjedhet. Csak az arc egyik fele érintett. Ez az oldal elsimul és kifejezéstelenné válik.

Az arcideg-bénulás a VII. agyideg (orvosi nyelven nervus facialis) valamilyen károsodás miatt létrejött kisebb-nagyobb mértékű működés-képtelensége vagy teljes bénulása.

A gyermekbénulás
Okozója vírus (poliovírus), mely piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz.

Az agy és gerincvelő megbetegedése esetén alakul ki az elnevezést is adó izombénulás, mely maradandó, és ha a légzőizmokat érinti, akár halálos is lehet.

Bénulásos kancsalság:Bénulásos kancsalságban (paralitikus strabizmusban) egy, vagy több szemmozgató izom megbénul. Ennek következtében az izmok munkája nem kiegyensúlyozott.

gyomorbénulás - gastroparalysis,
gyomorerózió - a gyomor belső felszíni hámjának a körülírt kimaródása, gastric erosion
gyomorégés - pyrosis, stomachburn ...

Végtagbénulás
A felsoroltak közül bármelyikben létrejöhet kedvezőtlen változás az agyi keringészavar következtében.

Gyermekbénulás
Fertőzőképesség
mérsékelt, leginkább 3 hétig áll fenn, néha tovább; egy családon belül nem szokott újabb bénulás fellépni ...

Gyermekbénulás és kanyaró elleni védőoltás kampány Dél-Afrikában
Dél-Afrikában május 5-től 10 napos polio (járványos gyermekbénulás) és kanyaró védőoltás kampány veszi kezdetét.

bénulásokkal járó stroke
id
a pszichoanalízis freudi rendszere szerint a psziché hármas felépítésének egyik része, másik kettő az ego és superego (én és fölöttes én).

bénulásokkal járó stroke
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Hiányzó szó: ...

Bénulásos kancsalság : Strabismus paralyticus; bármely életkorban kialakulhat, a szemmozgató izmok valamelyikének működési zavara miatt jön létre, a kancsalsági szög változó. Kettőslátás kialakulásához vezet.

BÉNULÁS
Idős emberek hólyagbénulására a sárga Árvacsalánból készített tea és a belőle készített ülőfürdő ajánlott.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

- bénulás okozta scoliosis (Sc. Paralytica)
Az izomzat bénulása játszik szerepet. Az izomegyensúly megbomlik. Az antagonista izmok zsugorodása a gerinc oldalirányú elcsavarodásos elhajlásához vezet. A bénulástól függően alakulnak ki a görbületek.

A bénulásos kancsalság lehet veleszületett, de többnyire szerzett betegség. Oka leggyakrabban koponyacsonttörés, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, vérzések, mérgezések, daganatok, érelmeszesedés, övsömör.

Bell-bénulás***
A *-gal jelzett kórképek kezelése egyértelműen műtéti, **: konzervatív kezelést igényelnek.

Gyermekbénulás-járvány: 100-ból 95 tünetmentes hordozó
Két év alatt le kell számolni a járványos gyermekbénulással
A poliovakcina ígéretes az agytumor ellen is
Új védőoltások: plusz egy kötelező, meg egy kötelezően ajánlott ...

Gyomor-bénulás, a neuropátia gyomorra lokalizált formája, melynél a táplálék lassabban, vagy egyáltalán nem távozik a belek felé. Hányingert, hányást, felfújódást okozhat és nagyon megnehezíti a vércukor szintentartását.
Ossza meg másokkal is! ...

A gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) okozói poliovírusok, melyeknek közös jellemzője, hogy a beteg székletével ürülnek, és szennyezett kézzel, vagy tárgyakkal terjednek.

paralízis
Bénulás. - paralizál: megbénít.
Tudományos szakszócsalád a görög paralüszisz (bénultság, tehetetlenség) nyomán, a paralüó (kiold, meglazít, elgyengít) igéből, a para- (mellett, mellől) és lüó (felold) elemek alapján. analízis, dialízis.

Féloldali bénulás. Általában szélütés (stroke) következménye, amikor az agyat tápláló ér elzáródik trombózis vagy embolia miatt.
Hemoperikardium
hipokinézis ...

bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás), ...

- féloldali bénulás
- zsibbadás
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés ...

A hangszalag bénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara. A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése ...

Légzőközpont bénulás, szívműködés is leállhat. 10-16 éves korosztály.
- fulladásveszély
- lehülés a kitágult erek miatt ...

A poliomyelitis (szó szerinti fordítása: többgócú gerincvelő-gyulladás - magyar megfelelője: gyermekbénulás) ...

Az esetek a 6%-a sajnos halálos kimenetelű, míg 14%-nál szövődményeket okoz, melyek lehetnek, agybénulás, tanulási nehézségek vagy éppen süketség.

A legsúlyosabb forma, amikor maga a gerincvelő sem záródik, szabadon fekszik az ágyéki bőrön kinyílva. Ez a forma szinte biztosan bénulásokkal, érzéskieséssel jár.

A stroke okozta bénulás, illetve egyéb károsodások optimális esetben ma már megakadályozhatók, illetve visszafordíthatók infúziós vérrögoldó kezeléssel. Napjainkban sikerrel alkalmazzák az ún. mechanikus trombuskihúzást is.

jellemzés: a bénulás miatt az izmok ernyedtek, tónustalanok, 'nincs parancsuk' a működésre, és miután nem használja őket a beteg, gyengülnek, sorvadnak ...

Plegia: teljes bénulás
Plexus brachialis: karfonat, azaz a karban futó idegfonat
Progrediáló: rosszabbodó ...

Járványos gyerekbénulás (Polimyelitis)
Vírus okozta megbetegedés, ami a gerincvelőben lévő mozgatósejteket támadja meg. Jelenleg Magyarországon nincs. A betegség megkapása életre szóló immunitást ad a szervezetnek.
Lappangási idő 6-12 nap ...

Bénulások, görcsök, fejfájás hívhatják föl rá a figyelmet
A leggyakrabban agyi metastasist adó primer tumorok: Bronchus cc, emlő cc, vese cc. A bronchus cc-re különösen jellemző az ún. korai metastasis, amikor még a primer tumor nem is ismert.

Perifériás arcidegbénulás - Akupunktúrával regenerálható a lebénult arcideg
42-43.
Megnagyobbodott nyirokcsomók: mi áll a háttérben? - Vegyük komolyan a hónalj és a kulcscsont környéki nyirokcsomó-duzzanatokat ...

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), ...

Infekció, allergiás reakció, vasomotoros bénulás kapcsán a pre-, és postcapillaris erek (arteriolák, venulák) vasodilatatiója miatt az orrnyálkahártya, ezáltal a barlangos és erectilis testek vérteltsége többszörösére növekedhet, ...

Kulcsszavak:Arcüreg- anatómiája, élettana, gyulladásai, arcüreg endoscopos vizsgálata- műtétje, arcüregöblítés, ádámcsutka, agytályog, agyhártyagyulladás, allergia, arcduzzanat, arcidegbénulás, arckoponyasérülés, audiométer, audiometria belső fül, ...

Amikor a lábak egy hosszú időn keresztül nem mozognak (például kórházi bennfekvés, csonttörés miatt begipszelés vagy bénulás esetén), akkor a vádliban levő izompumpa nem működik, ezért a vér könnyebben megalvadhat.
- Sérülés vagy műtét.

Idegrendszer: Szenvedélybetegségek, különböző eredetű fájdalmak csillapítása, fejfájások egyes formái, bénulások utókezelése, herpes zoster, Meničre-szindróma, Parkinson-szindróma, trigeminus neuralgia, lumbágó, ischalgia, epilepszia, álmatlanság, ...

Angol neve szerint (cerebral palsy) agyi bénulás, ami nagyon általános elnevezés. Mutatja, hogy a kórkép igen sok és változatos idegrendszeri tünetben juthat kifejezésre.

Bizonyos mozgásszervi betegségek, balesetek, idegrendszeri, agyi bénulások, nagyobb műtéti beavatkozások, daganatos betegségek, anyagcsere-betegségek mind-mind a szervezetünk nagyfokú leromlásához, szöveti károsodásokhoz, decubitusokhoz vezethet.

valamint az Orvosi Hetilap Gyermekgyógyászati mellékletének megalapítása fűződik, hanem a varicella (bárányhimlő) és a herpes zoster (övsömör) közti kóroktani összefüggés kimutatása és a poliomyelitis kórtanának (Heine-Medin-kór, gyermekbénulás) ...

Ez utóbbiak csak ritkán járnak bénulásokkal (közöttük is messze a leggyakoribb az arcidegbénulás: a beteg az egyik szemét nem tudja behunyni, szája elferdül).

A Guillain-Barre kórképen fokozatosan előrehaladó izomgyengeséget, vagy bénulást értünk. Leginkább valamilyen fertőzés után alakul ki, a fertőzések közül is leggyakrabban a légúti vagy gastrointestinalis eredetűeket követően.

Megvizsgálnám a szemmozgásokat szabadok-e, van-e bénulás?
5. Megvizsgálnám a szemfenéket, és a szem egészét nincs-e valamilyen fejlődési zavar, gyulladás, rendellenesség. Ép-e a szemfenék
6.

A bőrön pigmentált csomók, plakkok keletkeznek, az idegrostokon fejlődő sarjszövet érzészavarokat, bénulásokat okozhat, sokszor izomsorvadás, arcidegbénulás jeletkezhet, asszimetrikus idegrendszeri elváltozásokkal.

amely a nyúltvelő szürke magjainak gyuladásából származik, s a betegnél mint szemhéjsülyedés, szemizombénulás ingatag járás és mindinkább fokozódó álmosság jelentkezik, s rendesen halálra vezet; 2.

A sportoló nyaki fájdalomról, különböző neurológiai tünetekről: végtagokba kisugárzó fájdalomról, zsibbadtságról, fülzúgásról, gyengeségről, súlyosabb esetben végtag bénulásról panaszkodhat.

- A túlélőknél az agy maradandó károsodása következtében bénulás, beszédzavar (afázia), elbutulás (demen­cia) alakul ki, gyakori a szélütést követően a depresszió. Az agykárosodás kialakulásának mechanizmusa különböző.

A szélütés - amit apoplexiának vagy apoplektikus inzultusnak is neveznek - a leggyakoribb oka a tartós bénulásoknak. Szélütés esetén az agy idegsejtjei vérzés vagy érelzáródás miatt nem kapnak oxigént, ezért elhalnak.

Más néven járványos gyermekbénulás. Az ún. polivírusok 1., 2., 3 típusa által okozott, gyakran maradandó izombénulásokkal járó fertőző betegség. A bénulásokra a változatos kiterjedés jellemző.

Nagyon sok tünete lehet a fejfájástól kezdve a bénuláson át a látásromlásig.

Nagyon ritkán van szükség egy-két napon túli mozdulatlanságra, sôt féloldali bénulás esetén a tartós mozdulatlanság mélyvénás trombózis veszélyével is járhat.

A különböző oltások rövid távú kockázata lehet láz, görcs, fulladás, maga a betegség (például kanyaró, bárnyhimlő vagy épp polyomyelitis - azaz bénulás) megjelenése gyengébb vagy erősebb formában.

- A járványos gyermekbénulás pillanatnyilag éppen eltűnőben van a világon, viszont néhány afrikai országban előfordulnak még járványok. Ezért fontos, hogy aki ezen országok valamelyikébe indul, ún. emlékeztető oltást kapjon.

Légzési nehézség és hangadási nehézség a hangszalagok bénulása miatt. Félrenyelés alakul ki a nyelőcső és a gége izmainak bénulása miatt. A beszéd orrhangú lesz a lágyszájpad bénulása miatt. Köhögés jelentkezhet.

A közszájon forgó légzésbénulás, alsó végtag bénulás és egyéb komoly szövődménnyel nem kell számolni. A legkellemetlenebb mellékhatás, ami ritkán előfordul az a 2-3 napon jelentkező erős fejfájás.

Az agyvérzés tünetei megegyeznek a szélütés tüneteivel - rendszerint féloldali bénulás, féloldali érzészavar-érzéskiesés, beszédzavar-beszédképtelenség, látáskárosodás -, azonban jellegük és súlyosságuk attól függ, milyen kiterjedésű a vérzés, ...

A tünetek: fájdalom, valamelyik végtag zsibbadása, illetve izomgyengeség, bénulás. A fájdalom a gerinc vonalában jelentkezik vagy lesugárzik a végtagokba, és köhögésre, tüsszentésre fokozódik.

A halálozási arány különösen akkor magas, ha görcsök, petyhüdt izombénulás, valamint légzésleállás lép fel. A túlélők kórjóslata általában jó, a visszaesés, kiújulás ritka.

Okai közé tartoznak a bénulásos betegségek, a gyulladásos zsugorodások satöbbi Ennek során a szem még alvás közben sem záródik teljesen össze.

Idegrendszeri betegségek - főleg a féloldali bénulással járó kórképek esetén a béna oldal ödémássá válhat. A vesebetegségek szemkörüli ödémával járnak, de legtöbbször helyi gyulladásos folyamatok állnak az ilyen tünetek hátterében.

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a stroke (szélütés), mely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás, ami legtöbbször bénulással jár.

féloldali végtaggyengeség- bénulás
átmeneti látásvesztés az egyik szemen
kettőslátás, látótérkiesés
beszéd megértési zavarok,
szóformálási nehézségek
zavartság, szédülés, fejfájás
hirtelen fellépő eszméletvesztés ...

- hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
- hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség ...

Fontos elkülöníteni a fájdalom miatti általános izomgyengeséget a valós kezdeti bénulástól. Az orvosi szaknyelv megkülönbözteti a csökkent izomműködést (paresis) és a teljes bénulást (plegia).

Amennyiben több csigolyát, csontokat esetleg több szervrendszert is érint a folyamat és fenyegető bénulás miatt gerincsebészeti beavatkozás szükséges, általában az idegelemek felszabadítását végezzük el az áttétes csigolya eltávolítása nélkül, ...

Leggyakrabban alsó húgyúti panaszokkal, vizelési problémákkal küzdő idősebb férfiaknál látjuk, de kialakulhat a hólyag beidegzési zavara okozta ürülési nehézség, bénulás miatti állandó, mozdulatlan fekvés, tartós katéter viselés mellett is.

Következmény lehet halál, ellen oldali bénulás, mely visszafordíthatatlan, vagy rehabilitációval javítható, emlékezet, beszédzavar, tudatzavar, keringési vagy légzési zavarok, hő és fájdalomérző zavar, kétoldali bénulás, stb.

Internukleáris oftalmoplégia ", A szemmozgató agyidegek bénulásai ", Trigeminusz neuralgia ", Arcideg bénulás (Bell-féle bénulás) ", Hemifaciális spazmus ", Glosszofaringeusz neuralgia ", A nyelvalatti ideg betegségei " ...

A polyneuropathia talaján kialakult érzészavarok és bénulások elektroterápiával és célzott gyógytornával gyógyíthatók.
Érzészavar, fájdalomérzet-csökkenés, izomgyengeség, izombénulás esetén azonnal forduljunk orvoshoz! ...

A gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, melyek bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezethetnek. Ezeknél a gyerekeknél az agyfolyadék felszaporodhat, ún.

A diabéteszes betegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége.

Az egyik oldali kar vagy a láb gyengülése vagy bénulása. Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, látászavar, ami rendszerint féloldali. Nyelési nehezítettség, félrenyelés.

Féloldali vagy egy végtagot érintő zsibbadás vagy gyengeség, bénulás
Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
Beszéd értés és kifejezés zavara
Féloldali vakság vagy látótérkiesés ...

az inkubáció ideje 4-5 naptól több hétig terjedhet
a toxin tünete a spasztikus bénulás
először a száj körül alakul ki, ez a trismus vagy szájzár
a spazmus lefelé haladva az egész testet eléri
a halált a légzőizmok bénulása okozza ...

A kullancs-encephalitis esetében a kezdeti influenzaszerű tüneteket követően ismételten magas láz, majd idegrendszeri tünetek - görcsök, bénulások - következhetnek.

Az agyvelőgyulladással járó esetekben súlyos tünetek jelentkeznek (tudatzavar, szemizmok bénulása stb.), leggyakrabban a vállöv izmainak bénulása észlelhető következményes izomsorvadással.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

görög szóként ismert a beszédkészség elvesztése, az az idegrendszeri eredetű kommunikációs zavar, amely leggyakrabban valamilyen agyi katasztrófa - stroke - következtében vagy agykárosodással járó balesetek folytán következik be a féloldali bénulás ...

Az egy vagy kétoldali hangszalagbénulás szintén súlyos légzési problémákhoz vezet.
A gége fejlődési és veleszületett rendellenességeinek tünetei:
A tünetek azonosak bármi legyen a szűkület oka.

Súlyos, hirtelen kialakuló alsó végtagi izomgyengeség, esetleges bénulás, láz, általános rossz közérzet, végbél körüli zsibbadás, széklet vizelettartási nehézség, társuló láz esetén azonnali szakorvosi vizsgálat javasolt.

A gerincműtétek abszolút indokoltságát jelenti a "Cauda-szindróma" kialakulása (kétoldali lumboischialgia, vizelési, székelési zavarok jelentkezése, perianalis anaesztézia fennállása), illetve a frissen kialakult, súlyos alsó végtagi bénulás, ...

A túlélőknél gyakori a maradandó bénulás.
Megelőzése:
A szúnyogcsípés elkerülhető megfelelő öltözékkel és rovarriasztóval.

A skorpiók több mint 600 fajtája sokféle problémát okozhat, az egyszerű csípéstől a méreganyag bejutását követő végzetes bénulásig.
Sok rovar fertőző ágenseket hordozhat, amelyek csípéskor bejuthatnak az ember szervezetébe.

Igen rosszak annak az újszülöttnek az esélyei, aki az alsó végtagok petyhüdt bénulásával és a húgyhólyag beidegzésének teljes zavarával születik - még abban az esetben is, ha nagyon gondos ellátást kap.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Pajzsmirigy, Cukorbetegség, Fertőző betegség, Fejlődési rendellenesség

Betegségek  Benőtt köröm  Berepedés

 
RSS Mobile