Kezdőlap (Bénulás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Bénulás


 

Bénulás

Betegségek  Benőtt köröm  Berepedés
2014.04.18

BÉNULÁS - LELKI OKAI
A bénulás mélyen gyökerező félelemre utal, mely gyakran feloldat­lan sokkhatás nyomán keletkezik. Itt a felelősségtől, nemritkán az önmagunk iránti felelősségtől való félelemről lehet szó.


Bénulás
A bénulás kifejezést arra az állapotra használják, amelyre az jellemző, hogy rendellenes genetikai fejlődés vagy bármilyen károsodás miatt romlik az agy motoros működése, ...

Bénulás - kialakulásának lelki oka
Bénulás: mélygyökerű félelem, szellemi-lelki mozdulatlanság; nem engedem önmagamat érvényre jutni; érzelmi gátlások, belső feszültség ...

Bénulás műtét után

Azt szeretném megkérdezni a doktornőtől, hogy egy nagyon jó barátom műtét után lebénult, van-e remény, hogy még járni tudjon?
Olvastam a "Kelj fel, és járj!" című cikket.

Gyermekbénulás
A gyermekbénulás (polyomielitis) a gerincvelő ún. motoros sejtjeinek pusztulása vírusfertőzés következtében. A gyermekbénulás kezdeti tünetei számos más vírusfertőzésével azonosak: láz, torokfájás, fejfájás, nyakmerevedés.

Gyermekbénulás
Tünetek Járványos, régebben nem- ritkán halálos kimenetelű vírusos betegség. Kisgyermekeknél enyhe lefolyású. A fertőzést követően három-öt nappal kezdődő tünetek: rossz közérzet, mérsékelt láz, fej-, torokfájás és hányás.

Gyermekbénulás-járvány Nigériában, egy mutálódott oltóanyagtól
Egy mutálódott vírus, mely egy gyermekbénulás elleni orális oltóanyagból származik, ebben az évben megbénított legalább 124 gyereket Nigériában.
Nigéria: gyermekbénulás járvány ...

A kóla bénulást okozhat
Az emberek az utóbbi időben több üdítőitalt fogyasztottak, mint valaha. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott kólafogyasztás izomproblémákat okozhat.

Arcidegbénulás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Gyermekbénulás (Heine-Medin)
A poliovírus okozza, mely a vírussal szennyezett anyag lenyelésével terjed. A fertőzés a belekből az agynak és a gerincvelőnek az izmokat irányító részébe jut.

A gyermekbénulás (Heine-Medin kór, Poliomielitisz akuta anterior) első tünete a hányással kísért magas láz.

Daganat, bénulás, katéterezés, hüvelynél hólyagszerű valami
Az én édesanyám rosszindulatú daganat miatt deréktól lefele béna. Meg kellett katéterezni, mert nem indult meg a vizelete.

A gyermekbénulás elleni immunizálást 3 hónapos korban inaktivált poliovírus-vakcinával, majd 4, 5, 15 hónapos, valamint 3 és 6 éves korban élő poliovírus-vakcinával kell végezni.

-ARCIDEGBÉNULÁS-
Az arcizom-gyengeség súlyosságát tekintve az enyhétől a teljes bénulásig terjedhet. Csak az arc egyik fele érintett. Ez az oldal elsimul és kifejezéstelenné válik.

Az arcideg-bénulás a VII. agyideg (orvosi nyelven nervus facialis) valamilyen károsodás miatt létrejött kisebb-nagyobb mértékű működés-képtelensége vagy teljes bénulása.

A gyermekbénulás
Okozója vírus (poliovírus), mely piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz.

Az agy és gerincvelő megbetegedése esetén alakul ki az elnevezést is adó izombénulás, mely maradandó, és ha a légzőizmokat érinti, akár halálos is lehet.

Bár több tucat kerekes székes résztvevő teljesítette az idei londoni maratont, Lomas az első, aki bénulása után is saját lábán tette ezt meg. A ReWalk elnevezésű bionikus sétáló eszközt az Argo Medical Technologies nevű izraeli cég alkotta meg.

Bénulásos kancsalság:Bénulásos kancsalságban (paralitikus strabizmusban) egy, vagy több szemmozgató izom megbénul. Ennek következtében az izmok munkája nem kiegyensúlyozott.

gyomorbénulás - gastroparalysis,
gyomorerózió - a gyomor belső felszíni hámjának a körülírt kimaródása, gastric erosion
gyomorégés - pyrosis, stomachburn ...

Végtagbénulás
A felsoroltak közül bármelyikben létrejöhet kedvezőtlen változás az agyi keringészavar következtében.

Gyermekbénulás
Fertőzőképesség
mérsékelt, leginkább 3 hétig áll fenn, néha tovább; egy családon belül nem szokott újabb bénulás fellépni ...

Gyermekbénulás és kanyaró elleni védőoltás kampány Dél-Afrikában
Dél-Afrikában május 5-től 10 napos polio (járványos gyermekbénulás) és kanyaró védőoltás kampány veszi kezdetét.

bénulásokkal járó stroke
id
a pszichoanalízis freudi rendszere szerint a psziché hármas felépítésének egyik része, másik kettő az ego és superego (én és fölöttes én).

bénulásokkal járó stroke
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Hiányzó szó: ...

Bénulásos kancsalság : Strabismus paralyticus; bármely életkorban kialakulhat, a szemmozgató izmok valamelyikének működési zavara miatt jön létre, a kancsalsági szög változó. Kettőslátás kialakulásához vezet.

BÉNULÁS
Idős emberek hólyagbénulására a sárga Árvacsalánból készített tea és a belőle készített ülőfürdő ajánlott.

Bénulás, széklet- vagy vizelet-inkontinencia esetén sürgős kórházi ellátásra van szükség. Különösen idős nőknél az isiász leggyakoribb oka a csontritkulás miatt bekövetkező csigolya-összeroppanás (kompressziós törés).

(bénulás) Az akaratlagos mozgások hiánya vagy elvesztése az izmokat ellátó idegek károsodása miatt. Ez utóbbi bekövetkezhet mind a központi, mind a környéki idegrendszerben.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

- bénulás okozta scoliosis (Sc. Paralytica)
Az izomzat bénulása játszik szerepet. Az izomegyensúly megbomlik. Az antagonista izmok zsugorodása a gerinc oldalirányú elcsavarodásos elhajlásához vezet. A bénulástól függően alakulnak ki a görbületek.

A bénulásos kancsalság lehet veleszületett, de többnyire szerzett betegség. Oka leggyakrabban koponyacsonttörés, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, vérzések, mérgezések, daganatok, érelmeszesedés, övsömör.

Bell-bénulás***
A *-gal jelzett kórképek kezelése egyértelműen műtéti, **: konzervatív kezelést igényelnek.

Gyomor-bénulás, a neuropátia gyomorra lokalizált formája, melynél a táplálék lassabban, vagy egyáltalán nem távozik a belek felé. Hányingert, hányást, felfújódást okozhat és nagyon megnehezíti a vércukor szintentartását.
Ossza meg másokkal is! ...

A gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) okozói poliovírusok, melyeknek közös jellemzője, hogy a beteg székletével ürülnek, és szennyezett kézzel, vagy tárgyakkal terjednek.

paralízis
Bénulás. - paralizál: megbénít.
Tudományos szakszócsalád a görög paralüszisz (bénultság, tehetetlenség) nyomán, a paralüó (kiold, meglazít, elgyengít) igéből, a para- (mellett, mellől) és lüó (felold) elemek alapján. analízis, dialízis.

Féloldali bénulás. Általában szélütés (stroke) következménye, amikor az agyat tápláló ér elzáródik trombózis vagy embolia miatt.
Hemoperikardium
hipokinézis ...

bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás), ...

- féloldali bénulás
- zsibbadás
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés ...

A hangszalag bénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara. A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése ...

Légzőközpont bénulás, szívműködés is leállhat. 10-16 éves korosztály.
- fulladásveszély
- lehülés a kitágult erek miatt ...

Az esetek a 6%-a sajnos halálos kimenetelű, míg 14%-nál szövődményeket okoz, melyek lehetnek, agybénulás, tanulási nehézségek vagy éppen süketség.

A legsúlyosabb forma, amikor maga a gerincvelő sem záródik, szabadon fekszik az ágyéki bőrön kinyílva. Ez a forma szinte biztosan bénulásokkal, érzéskieséssel jár.

A stroke okozta bénulás, illetve egyéb károsodások optimális esetben ma már megakadályozhatók, illetve visszafordíthatók infúziós vérrögoldó kezeléssel. Napjainkban sikerrel alkalmazzák az ún. mechanikus trombuskihúzást is.

jellemzés: a bénulás miatt az izmok ernyedtek, tónustalanok, 'nincs parancsuk' a működésre, és miután nem használja őket a beteg, gyengülnek, sorvadnak ...

Járványos gyerekbénulás (Polimyelitis)
Vírus okozta megbetegedés, ami a gerincvelőben lévő mozgatósejteket támadja meg. Jelenleg Magyarországon nincs. A betegség megkapása életre szóló immunitást ad a szervezetnek.
Lappangási idő 6-12 nap ...

Bénulások, görcsök, fejfájás hívhatják föl rá a figyelmet
A leggyakrabban agyi metastasist adó primer tumorok: Bronchus cc, emlő cc, vese cc. A bronchus cc-re különösen jellemző az ún. korai metastasis, amikor még a primer tumor nem is ismert.

Perifériás arcidegbénulás - Akupunktúrával regenerálható a lebénult arcideg
42-43.
Megnagyobbodott nyirokcsomók: mi áll a háttérben? - Vegyük komolyan a hónalj és a kulcscsont környéki nyirokcsomó-duzzanatokat ...

Számos betegség ereje oly nagy, hogy bizonyosan halálhoz vezetne, ha az orvos nem segítene rajtunk: ilyen például az idegbénulás (stupor), ami főként asszonyoknál gyakori, a szívroham (syncope profunda), ...

Infekció, allergiás reakció, vasomotoros bénulás kapcsán a pre-, és postcapillaris erek (arteriolák, venulák) vasodilatatiója miatt az orrnyálkahártya, ezáltal a barlangos és erectilis testek vérteltsége többszörösére növekedhet, ...

Kulcsszavak:Arcüreg- anatómiája, élettana, gyulladásai, arcüreg endoscopos vizsgálata- műtétje, arcüregöblítés, ádámcsutka, agytályog, agyhártyagyulladás, allergia, arcduzzanat, arcidegbénulás, arckoponyasérülés, audiométer, audiometria belső fül, ...

Amikor a lábak egy hosszú időn keresztül nem mozognak (például kórházi bennfekvés, csonttörés miatt begipszelés vagy bénulás esetén), akkor a vádliban levő izompumpa nem működik, ezért a vér könnyebben megalvadhat.
- Sérülés vagy műtét.

Idegrendszer: Szenvedélybetegségek, különböző eredetű fájdalmak csillapítása, fejfájások egyes formái, bénulások utókezelése, herpes zoster, Meničre-szindróma, Parkinson-szindróma, trigeminus neuralgia, lumbágó, ischalgia, epilepszia, álmatlanság, ...

Angol neve szerint (cerebral palsy) agyi bénulás, ami nagyon általános elnevezés. Mutatja, hogy a kórkép igen sok és változatos idegrendszeri tünetben juthat kifejezésre.

Bizonyos mozgásszervi betegségek, balesetek, idegrendszeri, agyi bénulások, nagyobb műtéti beavatkozások, daganatos betegségek, anyagcsere-betegségek mind-mind a szervezetünk nagyfokú leromlásához, szöveti károsodásokhoz, decubitusokhoz vezethet.

valamint az Orvosi Hetilap Gyermekgyógyászati mellékletének megalapítása fűződik, hanem a varicella (bárányhimlő) és a herpes zoster (övsömör) közti kóroktani összefüggés kimutatása és a poliomyelitis kórtanának (Heine-Medin-kór, gyermekbénulás) ...

- hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
- hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség ...

Fontos elkülöníteni a fájdalom miatti általános izomgyengeséget a valós kezdeti bénulástól. Az orvosi szaknyelv megkülönbözteti a csökkent izomműködést (paresis) és a teljes bénulást (plegia).

Az irodalomban peroneus bénulás néven szerepel. A peroneus ideg a bőr alatt, a lábszár külső oldalán a térd hátsó széléhez közel fut, nyomódása bénulást okoz.

Amennyiben több csigolyát, csontokat esetleg több szervrendszert is érint a folyamat és fenyegető bénulás miatt gerincsebészeti beavatkozás szükséges, általában az idegelemek felszabadítását végezzük el az áttétes csigolya eltávolítása nélkül, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Cukorbetegség, Fertőző betegség, Daganatok, Szindróma

Betegségek  Benőtt köröm  Berepedés
2014.04.18

 
RSS Mobile