Kezdőlap (Bélmozgás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bélmozgás

Betegségek  Bell-féle bénulás  Bélrák

Bélmozgásokat serkentő élelmiszerek a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek, a növényi rostban gazdag ételek, a savanyított ételek, főként tejtermékek, füstölt húsok, az alkoholmentes innivalók, szőlő és ezek jól kipróbált vegyítése.


Bélmozgást csökkentő hatóanyagok a vényköteles difenoxilát (Reasec), és a vény nélkül kapható loperamid, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz, tápanyagok ásványi anyagok felszívódjanak. Ennek eredményeként normális széklet keletkezik.
Vény nélkül kapható készítmények: ...

A bélmozgást serkentő gyakorlatoknak két kategóriája van. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek összepréselik a hasat, a másikba pedig azok, amelyek a bélrendszer területét a szokásostól eltérő helyzetbe hozzák.

A bélmozgás lelassulásának okai
Az elégtelen folyadékbevitel.
Az alacsony rosttartalmú étrendek.
Ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra.
Életkor.
A mozgásszegény életmód.
Terhesség.
Betegség.

Zavart bélmozgás
Általában emésztést serkentőek a keserűanyagokat tartalmazó készítmények. Ezek a gyomorsavtermelést serkentik. Ilyen például az üröm, a narancshéj, az ezerjófű, a vidrafű vagy a tárnicsgyökér kivonata.

~ miatt a nyálkahártya előreesik, de spontán helyrehúzódik a székletürítés után.
A záróizom működészavara, a fal megnyúlása miatt még kifejezettebbé válik az előreesés és spontán nem fordul vissza.

~ok zavara (elzáródásos bélelzáródás, bélhűdés)
Flatulentia: bélgázok gyakori és nagy mennyiségű távozása
Összefügg: étkezés (cellulóz, rostok, hüvelyesek) ...

~. A tápcsatorna izomzatának contractioja. Ld peristaltica. (entero- + G. kinesis, mozgás)
enterokineticus
Peristalticus. ~t okozó vagy ~ra vonatkozó.

A ~ok leállása, mely súlyos következményekkel jár. Megkülönböztetjük két formáját, a mechanikus ileusz oka valamilyen akadály a bélben, mely lehet daganat, sérv kizáródása, egy bélszakasz csavarodása vagy a béltartalom megkeményedése.

A ~ok csökkenhetek, emiatt a gázok nem távoznak, a has hatalmasra puffadt lehet, ami fokozza a nehézlégzést mert a puffadt has a rekeszizmot felnyomva megakadályozza hogy a megnövekedett oxigénigényt plusz légzőmozgással (hasi légzéssel) elégítse ki a csecsemő.

ér ~ megelőző védőoltás lábszár idegesség izomsérülés izomdaganat vizelési inger szellőztetés Down-szindróma pcos testékszer színpadmászás szédülés pánik könnyréteg zöld széklet érrendszeri betegségek Pascal szoros ruha szagtalanító füstölő gond Kötőhártyagyulladás haj
Nyereményjáték ...

fokozott ~ vagy hasmenés
ingerlékenység, idegesség
szemtünetek (szemszúródás, fokozott könnyezés, szemviszketés, szemvörösség) ...

A renyhe ~ következtében gyakori jelenség a székrekedés. Hashajtók használata helyett élelmirostokban gazdag táplálékok fogyasztásával lehetne ezen segíteni. (Nyers gyümölcs, zöldség, magas kiőrlésű lisztből készült termékek, magokkal dúsított barna kenyér, stb.) ...

Fájdalmas ~ok és székletürítés (tenezmus).
A betegség 15-21 napos lappangási idő után fájdalmatlan fekéllyel kezdődik, mely főként a férfiak makkján, nőknél pedig a hüvelyben jelenik meg.

Normális a ~? Volt változás a székelési szokásokban?
Vannak-e egyéb panaszok (hasi vagy általános panaszok, fogyás)?
Fizikális vizsgálat ...

Növeli a ~t, gyorsítja a salakanyagok kiürülését
Növeli a széklet térfogatát, a salakanyagok a vastagbélen gyorsabban haladnak át, kimélve az emésztőrendszert. Székrekedés kezelésére is kiváló, de nem okoz hasmenést.

a belet tápláló erek elzáródása
a ~ leállása
a bélfal elhalása, kilyukadása
életveszélyes hashártya-gyulladás ...

A perisztaltika (~-továbbítás), a tónus és a szekréció (kiválasztás) fokozódik, az epehólyag összehúzódik
A bélperisztaltika, a tónus és a szekréció nagyban csökken, az epehólyag elernyed
Szem ...

A kávé serkenti a ~t, a tea (főleg az erős fekete tea)viszont székrekedést okoz, mint ahogy a kakaó, csokoládé és a savanyú borok is.
Kávéból   ~t serkentő hatása ellenére sem javasolt napi 1 csészényinél többet fogyasztani.
Üres kalóriák ...

A bélimmunitás épsége rendkívül sok tényezőtől függ többek között a felszívódástól, normális ~tól, emésztőnedvektől satöbbi Ebben kap szerepet a kiegyensúlyozott bélflóra is.

Okát a gyorsult ~ok képezik amelyek, a béltartalmat gyorsan továbbítva, annak besürítését akadályozzák.

Akut hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a ~t csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált, gyógyszerek adása.

naptól nyűgösebb, az újra és újra meginduló ~ok görcsöket válthatnak ki, puffadt beleik miatt többet buknak, és van olyan baba is, amelyik ilyenkor határozottan kevesebbet eszik. Ezt az állapotot tehát célszerű megelőzni.

- Passagezavarok ( ~wzavar ), például subileus, ileus, szűkületek ( heges, gyulladásos, malignus-rosszindulatu), diabeteses gastroparesis (cukorbetegséget kísérő lassult gyomorürülés)
- Gyomorműtétek, például odavezetőkacs-szindróma Billroth II.

Az ép bélflóra a ~okra is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgásai lassulnak, és rendezetlenebbé válnak. A bélbaktériumok és az immunrendszer folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad. Az egészséges bélflóra nagyban függ a táplálkozástól is.

Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe ~ esetén - ami rendszeres tornával, vagy valamilyen mozgásformával teljesen el is kerülhető - hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan 'anyag" távozására.
Minden megfázásból eredő betegség ellen érdemes bevetni.

Lehet, hogy az abnormális ~okat éli meg a beteg fájdalomként, vagy a normális ingerekre reagál másként a szervezete. A tünetek kialakulásában a bél fokozott érzékenysége (irritábilitás), az összerendezett ~ zavara és a fokozott fájdalomérzés játszik szerepet.

A táplálék a gyomorba jutva idegi úton a ~okat fokozza. A bélrendszer ürülni kezd és a széklet a tárolásáért felelős helyre, a bél alsóbb szakaszába jut, ahol székelési inger jelentkezik. Bonyolult mechanizmusok útján a széklet ezt követően a külvilágba ürül.

A lusta, mozgásszegény életmód lusta ~hoz vezet, ezért szervezetünk számára mindenképpen fontos a testmozgás. Már napi fél óra tempós sétával is sokat tehetünk az egészségünkért és anyagcserénkért: az aktív testben a belek is aktívabban végzik a feladatukat.

A bélrendszerből érkező legkisebb feszülés, erélyesebb ~ is olyan választ vált ki az agyában, mint a végítélet harsonái. A fejében összeált mintát kínzó fájdalomként éli meg.

Az emocionális faktorok - mint például az akut stressz, az izgatottság - fokozhatják a ~t, továbbá hányingert, teltségérzetet okozhatnak. A tünetek megjelenése összefüggésbe hozható a feszült munkahelyi légkörrel vagy egy megoldatlan családi problémával.

Minthogy az anorexiás beteg gyomrából a kelleténél lassabban továbbítódik az emésztődőfélben levő táplálék, s renyhe a ~a is, a páciens már néhány falat után úgy érzi, hogy jóllakott, tele van a tápcsatornája.

Peritonitis (hashártyagyulladás) - a hashártyagyulladás okán izzadmány keletkezik, a ~ok megszűnnek, gáz és folyadék gyűlik meg bennük, súlyos só- és folyadékháztartási zavar jelei mutatkoznak. A betegnek heves fájdalmai lehetnek, melyet mozgás, mély belégzés, köhögés tovább fokoz.

A szilárd, emésztetlen élelmiszermaradékot azután a ~ a vastagbélbe juttatja. Amikor a vékonybél gyulladt, mint Crohn-betegségben gyakran, a bél kevésbé képes teljes egészében megemészteni és feldolgozni az élelmiszerben található tápanyagokat.

A táplálékban levő rostok nehezen bomlanak le, növelik a széklet tömegét és elősegítik a ~t. E mellett előnyös, hogy hamar teltség érzetet okoznak, így az elhízást is megakadályozhatják.

Az elhízás, a gyakori köhögés (pl. tüdőbetegségben vagy dohányzás miatt), gyakori préselés a ~ok során, illetve nagy súlyok emelése szintén hozzájárul a medencefenék betegségeihez. További okok lehetnek: méheltávolítás, idegrendszeri betegségek, sérülések és daganatok.

Van még egy alkalmazási köre a ~t lassítóknak, ami viszont tényleg hasznos és jogos: a lelki alapon működő hasmenéseknél, vagyis irritábilis bél szindrómában, vizsgadrukk okozta hasmenésnél, egyéb stressz esetén.

Levertség, olykor depresszió fáradság, gyengeség, nyálkás (némelykor véres), híg széklet, amely időnként székrekedésbe megy át, étvágytalanság, felfúvódás, gázosodás, ~, fájdalom, görcs, valamint étkezés utáni nyomásérzés.

"Régóta tudjuk, hogy a rostok segítenek a koleszterin- és glükózszint szabályozásában és javítják a ~okat. A mostani kutatásaink szerint azonban egyúttal némileg gátolják is a kalcium felszívódását - nyilatkozta Dr.

Az ülő életmód, a kevés ~, ugyancsak előidézheti a betegséget.
A székrekedés legfontosabb okozója azonban, a helytelen táplálkozás, a rossz életviteli szokások. Az ételeket a széklet szempontjából általában két részre oszthatjuk fel.

Hasfogónak - nyaralás tekintetében - vagy a széntablettát, vagy más gyógyszertárban kapható tablettát ajánlok, mert ezek nem csak csökkentik a ~t, hanem képesek megkötni az emésztőrendszerben felhalmozódott káros anyagokat, amire ilyenkor valójában szükség van.

A műszer a lenyelés után automatikusan, a ~okat követve sodródik tovább. Útja során képeket készít, majd 8-20 óra elteltével a végbélen át kiürül. A beteg számára a vizsgálat nem jár megterheléssel és nem igényel kórházi tartózkodást.

A legtöbb ballasztanyag a bélben megduzzad, és mennyiségénél fogva serkenti a ~t.

Természetesen a testmérettől függően legalább mintegy napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe ~t.

Nem is gondolnánk, hogy egyes gyógyszerek a ~ lassulásával, vagy például a rágógumi használata a fokozott levegőnyeléssel is ilyen panaszt provokálhat.

Kiterjedtebb hashártya-összenövések a későbbiekben ~i akadályokat képezhetnek, aminek akár bélelzáródás is lehet a következménye. Az operálatlan esetek legsúlyosabb következménye a diffúz hashártyagyulladás, szepszis, shock és halál lehet.

A ~ok segítségével a szervezet számára használhatatlan salakanyagok távoznak a szervezetbol. Az emésztorendszerhez tartoznak a nyálmirigyek, a száj, a nyelőcső, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a vékony- és vastagbél, valamint a végbél.

Az étkezési rostokról ismert, hogy elősegítik a ~t, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.
Hasznos tippek reflux esetén ...

Jellemző a kismértékű hízás, a nagyobb visszatartott folyadéktartalom, a csökkent ~ok miatti székrekedés. Vérképzőrendszeri tünetek: mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása, illetve néha a folsav és B12-vitamin felszívódásának romlása miatt.
Idegrendszeri tünetek ...

A székrekedés oka általában a rostszegény étrend és az ülő életmód, kevés mozgás miatti renyhe ~. Általában életmód-váltással, megfelelő táplálkozással orvosolható a probléma.

perisztaltika - hullámzó ~, peristalsis
peritoneo - hashártyával kapcsolatos,
peritoneum - hashártya, peritoneum ...

A kezelés általános teendői közé tartozik a hajlamosító antibiotikus kezelés felfüggesztése, a folyadékpótlás és az antiperisztaltikus (a ~t lassító) gyógyszerek kerülése.

A hashajtók mértéktelen szedése véres hasmenést, zsírszékletet és fehérjevesztést okozhat, ennek következtében pedig a természetes ~ok esetleg megszűnhetnek, így az emésztés teljesen leáll. Előfordulhat a hasnyálmirigy gyulladása is, ami nemcsak fájdalmat, hanem halált is okozhat.

Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes ~t segítő salakanyagot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket - például tök, sárgarépa - főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat - például zöldborsó, zöldbab - passzírozzuk át.

De a betegség jellegéből adódóan nem ritka a deréktáji, vagy ~okat kísérő, vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező kín. Az endometriózis folyományaként megjelenhetnek egyéb béltünetek, puffadás, hasmenés, székrekedés, de akár a fáradékonyság is.

A Gastro-Life Prebiotikum számos jótékony hatással lehet az emberi szervezetre, többek között:- elősegítheti a hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) szaporodását;- segíthet megakadályozni a patogén (betegséget kiváltó) baktériumok megtelepedését, átjutását a bélfalon;- elősegítheti a ~t, ...

Kezelés: Megfelelő testmozgással, bőséges folyadék fogyasztással, rostdús étrenddel - zöldségek, gyümölcsök, korpás péktermékek - általában jól kezelhető. Alkalmazhatók gyógyszertárban vény nélkül kapható székletlágyítók, ásványi olajok, ~t segítő hashajtók is.

A sovány betegnél esetleg a hasfalon át is láthatóak lehetnek a felerősödött ~ok, melyek próbálják a megrekedt béltartalmat átpasszírozni a szűkült szakaszokon. A gyulladás helyén tapintható lehet a fájdalmas, megvastagodott bélrészlet.

Az aszalt szilva az egyik legrégibb házi orvosság székreke­dés ellen. Rostban gazdag (1 szem kb. 1 grammnyit tartalmaz), ráadásul a benne lévő szerves savak elősegítik a ~okat.

Az emésztőfolyamatok javulása által regenerálódhat a nyálkahártya, a ~ok fokozódhatnak. A bőr letisztul, a kúra alatti átmeneti rosszabbodás után javulhat az ekcéma, a pikkelysömör állapota. A kúra végére csökkennek a gyulladások, és az ideiglenes leromlás után erősödik az immunrendszer is.

Rosttartalom: minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint. Ennek oka, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben való tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (~t), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.

Az Endometriózis leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a fájdalom, főleg menstruáció előtt és alatt, amelyek súlyosabbak, mit az ilyenkor "normális" görcsök, sajgó derék, intenzív ~, fájdalmas széklet vagy vizelet ürítés. Gyakori panasz a szexuális ... Érdekel a cikk folytatása?

A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (~t) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak. Mivel az IBD tünetei is hasonlóak, ezért olykor nehéz megkülönböztetni a kettőt egymástól.

A betegség szövődményei lehetnek: tüdőgyulladás, tüdő eredetű szívbetegség, magas vérnyomás, vesekövesség, mozgásképtelenség, tüdőproblémák, szívizomgyulladás, paralitikus ileus (a ~ok megállása), maradandó izombénulás, tüdővizenyő, sokk, húgyúti fertőzések.

Várom, hogy jöhessek a táncórára, és maga a zene, az érzésvilág nekem valahogy jó. Jó hatással van rám, jól érzem magam tőle. Kicsit ki is bontakozhatok. Testileg pedig, elég rossz az emésztésem, és ez a sok hastorna a ~t elősegíti, így ez javult.

Az orvosok ma már többet tudnak e kellemetlen betegségről, amely a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti. Tünetek Hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása (rendszerint étkezés után) hónapokon keresztül. Hasi görcsök, amelyeket gyakran valamilyen ~ enyhít. Nyálka a székletben.

Helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Természetesen a testmérettől függően legalább mintegy napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe ~t.

rész resectiójával és a béláthúzással addig kell várni, amíg a colon és az anus nagyobb nem lesz. Van azonban olyan gyermeksebész is, aki már újszülöttkorban elvégzi valamelyik definitív műtétet a sok közül. A végleges sebészi megoldás után a kilátások jók; a legtöbb csecsemőben megfelelő ~ ...

A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott ~, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

A gyümölcslevek és lekvárok ugyancsak jó hatásúak, mert elősegítik a ~t, görcsös összehúzódás nélkül. Az erősebb fűszerezést kerüljük, mert fokozhatják a bél görcskészségét.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Székrekedés, Daganat, Szindróma, Puffadás?

◄ Bell-féle bénulás   Bélrák ►
 
RSS Mobile