Kezdőlap (Bélmozgás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Bélmozgás


 

Bélmozgás

Betegségek  Bell-féle bénulás  Bélrák

Bélmozgásokat serkentő élelmiszerek a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek, a növényi rostban gazdag ételek, a savanyított ételek, főként tejtermékek, füstölt húsok, az alkoholmentes innivalók, ...


Bélmozgást csökkentő hatóanyagok a vényköteles difenoxilát (Reasec), és a vény nélkül kapható loperamid, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz, tápanyagok ásványi anyagok felszívódjanak. Ennek eredményeként normális széklet keletkezik.

A bélmozgást serkentő gyakorlatoknak két kategóriája van. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek összepréselik a hasat, a másikba pedig azok, amelyek a bélrendszer területét a szokásostól eltérő helyzetbe hozzák.

A bélmozgás lelassulásának okai
Az elégtelen folyadékbevitel.
Az alacsony rosttartalmú étrendek.
Ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra.
Életkor.
A mozgásszegény életmód.
Terhesség.
Betegség.

Zavart bélmozgás
Általában emésztést serkentőek a keserűanyagokat tartalmazó készítmények. Ezek a gyomorsavtermelést serkentik. Ilyen például az üröm, a narancshéj, az ezerjófű, a vidrafű vagy a tárnicsgyökér kivonata.

bélmozgás miatt a nyálkahártya előreesik, de spontán helyrehúzódik a székletürítés után.
A záróizom működészavara, a fal megnyúlása miatt még kifejezettebbé válik az előreesés és spontán nem fordul vissza.

Bélmozgások zavara (elzáródásos bélelzáródás, bélhűdés)
Flatulentia: bélgázok gyakori és nagy mennyiségű távozása
Összefügg: étkezés (cellulóz, rostok, hüvelyesek) ...

Bélmozgás. A tápcsatorna izomzatának contractioja. Ld peristaltica. (entero- + G. kinesis, mozgás)
enterokineticus
Peristalticus. Bélmozgást okozó vagy bélmozgásra vonatkozó.

A bélmozgások leállása, mely súlyos következményekkel jár. Megkülönböztetjük két formáját, a mechanikus ileusz oka valamilyen akadály a bélben, mely lehet daganat, sérv kizáródása, egy bélszakasz csavarodása vagy a béltartalom megkeményedése.

A bélmozgások reflexes szabályozásának zavarait idegrendszeri betegségek, például Parkinson-kór, agyérelmeszesedés, sclerosis multiplex is okozhatják. A bél saját idegeinek működési zavara figyelhető meg Hirschsprung-betegség esetén.

ér bélmozgás megelőző védőoltás lábszár idegesség izomsérülés izomdaganat vizelési inger szellőztetés Down-szindróma pcos testékszer színpadmászás szédülés pánik könnyréteg zöld széklet érrendszeri betegségek Pascal szoros ruha szagtalanító füstölő ...

fokozott bélmozgás vagy hasmenés
ingerlékenység, idegesség
szemtünetek (szemszúródás, fokozott könnyezés, szemviszketés, szemvörösség) ...

A renyhe bélmozgás következtében gyakori jelenség a székrekedés. Hashajtók használata helyett élelmirostokban gazdag táplálékok fogyasztásával lehetne ezen segíteni.

Fájdalmas bélmozgások és székletürítés (tenezmus).
A betegség 15-21 napos lappangási idő után fájdalmatlan fekéllyel kezdődik, mely főként a férfiak makkján, nőknél pedig a hüvelyben jelenik meg.

Normális a bélmozgás? Volt változás a székelési szokásokban?
Vannak-e egyéb panaszok (hasi vagy általános panaszok, fogyás)?
Fizikális vizsgálat ...

Növeli a bélmozgást, gyorsítja a salakanyagok kiürülését
Növeli a széklet térfogatát, a salakanyagok a vastagbélen gyorsabban haladnak át, kimélve az emésztőrendszert. Székrekedés kezelésére is kiváló, de nem okoz hasmenést.

a belet tápláló erek elzáródása
a bélmozgás leállása
a bélfal elhalása, kilyukadása
életveszélyes hashártya-gyulladás ...

A perisztaltika (bélmozgás-továbbítás), a tónus és a szekréció (kiválasztás) fokozódik, az epehólyag összehúzódik
A bélperisztaltika, a tónus és a szekréció nagyban csökken, az epehólyag elernyed
Szem ...

A rostban gazdag, bélmozgást fokozó karalábé, káposzta, kelkáposzta szilva, szőlő, dinnye egyéni elbírálást igényel. Ha ezek fogyasztása után rosszabbodik a beteg állapota, el kell hagyni őket.

A kávé serkenti a bélmozgást, a tea (főleg az erős fekete tea)viszont székrekedést okoz, mint ahogy a kakaó, csokoládé és a savanyú borok is.
Kávéból   bélmozgást serkentő hatása ellenére sem javasolt napi 1 csészényinél többet fogyasztani.

A bélimmunitás épsége rendkívül sok tényezőtől függ többek között a felszívódástól, normális bélmozgástól, emésztőnedvektől satöbbi Ebben kap szerepet a kiegyensúlyozott bélflóra is.

A csípős fűszerek serkentik a bélmozgást, és ezzel segítik a bélben az elfogyasztott étel jobb összekeveredését.

Okát a gyorsult bélmozgások képezik amelyek, a béltartalmat gyorsan továbbítva, annak besürítését akadályozzák.

Akut hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a bélmozgást csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált, gyógyszerek adása.

naptól nyűgösebb, az újra és újra meginduló bélmozgások görcsöket válthatnak ki, puffadt beleik miatt többet buknak, és van olyan baba is, amelyik ilyenkor határozottan kevesebbet eszik. Ezt az állapotot tehát célszerű megelőzni.

- Passagezavarok ( bélmozgáswzavar ), például subileus, ileus, szűkületek ( heges, gyulladásos, malignus-rosszindulatu), diabeteses gastroparesis (cukorbetegséget kísérő lassult gyomorürülés) ...

Az ép bélflóra a bélmozgásokra is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgásai lassulnak, és rendezetlenebbé válnak. A bélbaktériumok és az immunrendszer folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad.

Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe bélmozgás esetén - ami rendszeres tornával, vagy valamilyen mozgásformával teljesen el is kerülhető - hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan 'anyag" távozására.

Lehet, hogy az abnormális bélmozgásokat éli meg a beteg fájdalomként, vagy a normális ingerekre reagál másként a szervezete.

A táplálék a gyomorba jutva idegi úton a bélmozgásokat fokozza. A bélrendszer ürülni kezd és a széklet a tárolásáért felelős helyre, a bél alsóbb szakaszába jut, ahol székelési inger jelentkezik.

A lusta, mozgásszegény életmód lusta bélmozgáshoz vezet, ezért szervezetünk számára mindenképpen fontos a testmozgás.

A bélrendszerből érkező legkisebb feszülés, erélyesebb bélmozgás is olyan választ vált ki az agyában, mint a végítélet harsonái. A fejében összeált mintát kínzó fájdalomként éli meg.

Az emocionális faktorok - mint például az akut stressz, az izgatottság - fokozhatják a bélmozgást, továbbá hányingert, teltségérzetet okozhatnak.

Lásd még: Lásd még: Hasmenés, Székrekedés, Puffadás, Daganat, Szindróma

Betegségek  Bell-féle bénulás  Bélrák

 
RSS Mobile