Kezdőlap (Bélcsavarodás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Bélcsavarodás

Betegségek  Bélbetüremkedés  Bélelzáródás

bélcsavarodás
(volvulus); betegség, mely akkor áll elő, ha a bél hossz- vagy haránttengelye körül csavarodik. A szabadabban mozgó bélrészletekben fordul elő s létrejöttének feltételeit a bél heves perisztaltikus mozgásai és a petyhüdt hasfal képezik.


Csecsemőkorban: bélcsavarodás, invagináció (egy bélszakasznak az utána való szakaszba történő teleszkópszerű betüremkedése), Hirschprung-betegség, Meckel-féle vak tasak.

A viszonylag szabadon mozgó vakbélkacs saját tengelye körüli megfordulását értjük szorosabb értelemben bélcsavarodás (volvulus) alatt. Hétköznapi értelemben bélcsavarodásként szokás emlegetni például a strangulációs ileuszt is.

Köznapi nyelven bélcsavarodásnak is nevezik. Létrejön, ha a bél tényleg megcsavarodik, ha műtéti hegszövet vagy gyulladásos eredetű köteg leszorítja, ha az egyik bélszakasz a másikba beletolódik, és végül, ...

Bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet. Tünete lehet a fájdalom nélküli nagy mennyiségű friss piros vér távozása a végbélnyíláson keresztül, sokszor széklet nélkül.

Obstrukciót okozó bélcsavarodás. (L. volvo, tekeredni, tekerni) A belek, illetve a bélfodor megcsavarodása, mely a bél üregének és a belet ellátó erek elzáródásához végül bélelhaláshoz vezethet.
Találatok Magyarázat
bélcsavarodás
lásd. volvulus ...

-elzáródás, ileus (bélcsavarodás) hányás, puffadás, széklet - szél nem távozik
Mechanikus ileusban: kezdetben hangosabb, erősebb bélhangok, később 'néma has', loccsanás
Csuklás, defanse (izomgörcs) ...

A diverticulum bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet.

A fiamat több mint egy éve bélcsavarodással műtötték. Azóta kisujjnyi vastag kidudorodó heg van a hasán a köldökétől lefelé. Rendjén van ez így vagy kell-e ezzel valamit csinálni.
Válasz: ...

A mekónium ileusz bizonyos esetekben bélcsavarodással (volvulusszal) vagy a belek elégtelen kifejlődésével szövődik. A mekónium ileuszos újszülöttekben a későbbiekben majdnem biztos, hogy a cisztikus fibrózis valamelyik másik tünete is fellép.

Gyakori a veleszületett sérv, gyomorbélrendszeri rendellenességek (pl. bélcsavarodás), és a már születéskor fennálló gerincferdülés is. Sokszor a kézen is észrevehetőek eltérések, viszonylag gyakori például bizonyos ujjak összenövése.

- Mielőtt bármilyen további kezelésben részesül, orvosi vizsgálattal ellenőriztesse, hogy nincs-e bélcsavarodása vagy bélelzáródása a gyermeknek!
- Ezután hashajtó felírása javasolt, ennek megfelelő adagolása nagyon fontos! ...

A betegek attól is retteghetnek, hogy a felesleges erőlködéstől sérvük, bélcsavarodásuk vagy aranyerük alakul ki. Különösen zavaró, hogy a hasi görcsök negatívan hatnak a szexuális életre is.

az epekő átlyukaszthatja az epehólyagot, és bekerülhet a szabad hasüregbe vagy akár a bélbe is, ilyenkor a nagyobb epekövek bélcsavarodáshoz, és -elzáródáshoz is vezethetnek ...

Problémát okozhat, ha a szülők túl sokat aggódnak a széklet elmaradása miatt, attól félve, hogy gyermeküknek bélelzáródása vagy bélcsavarodása lesz, holott normális esetben két ürítés között egy-két nap is eltelhet.

Infúzióval pótolják az elvesztett folyadékot és sót. A báriumos beöntés általában feloldja a bélcsavarodást. A leggyakrabban azonban operációra van szükség. A műtét során eltávolítják az elzáródott bélszakaszt.

: vakbélgyulladás, nyirokcsomó-gyulladás, bélcsavarodás ill. bélösszecsúszás. Ezek általában jól diagnosztizálhatók, további beavatkozást tehetnek szükségessé.

véna - az elhasználódott, oxigénben szegény vért szállító a szív felé szállító erek gyűjtőneve
vertigo - szédülés
vitiligo - a bőr pigmenthiányos állapota miatt kialakuló fehér folt
volvulus - bélcsavarodás
vomitus - hányás ...

tünet, hogy a születésüket követő 24-48 órában elmarad a mekónium (magzatszurok) ürítése. A túlságosan besűrűsödött széklet orvosi beavatkozás híján bélelzáródást okozhat, ami előbb-utóbb a bélfal kilyukadásához (perforációhoz) vagy bélcsavarodáshoz ...

Ha bélgörcsnél sem széklet, sem pedig bélgáz nem távozik, számításba jönnek a következők: epekőbántalom, vesebaj, bélszűkület, bélcsavarodás, vakbélgyulladás és sérvkizáródás. Azonnal hívjunk orvost! ...

Bár a tünetek jellege, súlyossága és az állapotromlás gyorsasága elsősorban az elzáródás magasságától és jellegétől (pl. bélcsavarodás) függ, a diagnózis felállítása egyben sürgős műtéti javallatot is jelent, ...

A leggyakoribb ok a bélrészek összecsúszása (invaginatio) - általában a felső vékonyabb szakasz türemkedik az alsó vastagabb bélszakaszba; ezenfelül ok lehet még sérv kizáródása ( lágyéksérv); az ún. bélcsavarodás; ...

Nagyon ritkán bélcsavarodás (intusszuszcepció) léphet fel, ami bélelzáródást okozhat és műtétre lehet szükség.

Lásd még: Lásd még: Bélelzáródás, Elzáródás, Daganat, Hányás, Székrekedés

Betegségek  Bélbetüremkedés  Bélelzáródás

 
RSS Mobile