Kezdőlap (Bélcsavarodás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bélcsavarodás

Betegségek  Bélbetüremkedés  Bélelzáródás

bélcsavarodás
(volvulus); betegség, mely akkor áll elő, ha a bél hossz- vagy haránttengelye körül csavarodik. A szabadabban mozgó bélrészletekben fordul elő s létrejöttének feltételeit a bél heves perisztaltikus mozgásai és a petyhüdt hasfal képezik.


A viszonylag szabadon mozgó vakbélkacs saját tengelye körüli megfordulását értjük szorosabb értelemben bélcsavarodás (volvulus) alatt. Hétköznapi értelemben bélcsavarodásként szokás emlegetni például a strangulációs ileuszt is.

Csecsemőkorban: bélcsavarodás, invagináció (egy bélszakasznak az utána való szakaszba történő teleszkópszerű betüremkedése), Hirschprung-betegség, Meckel-féle vak tasak.
Gyermekkorban: bélcsavarodás, invagináció, hasnyálmirigy-gyulladás, petefészekciszta csavarodás
...

Köznapi nyelven bélcsavarodásnak is nevezik. Létrejön, ha a bél tényleg megcsavarodik, ha műtéti hegszövet vagy gyulladásos eredetű köteg leszorítja, ha az egyik bélszakasz a másikba beletolódik, és végül, ha a beleket beidegző vegetatív idegrendszer valami okból bénul.
A vékonybél érbetegsége ...

Bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet. Tünete lehet a fájdalom nélküli nagy mennyiségű friss piros vér távozása a végbélnyíláson keresztül, sokszor széklet nélkül.
Terápia: Műtéti kezelés.
DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK: ...

Obstrukciót okozó ~. (L. volvo, tekeredni, tekerni) A belek, illetve a bélfodor megcsavarodása, mely a bél üregének és a belet ellátó erek elzáródásához végül bélelhaláshoz vezethet.
Találatok Magyarázat
~
lásd. volvulus ...

-elzáródás, ileus (~) hányás, puffadás, széklet - szél nem távozik
Mechanikus ileusban: kezdetben hangosabb, erősebb bélhangok, később 'néma has', loccsanás
Csuklás, defanse (izomgörcs) ...

A diverticulum bélbetüremkedést, ~t okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal hashártyagyulladáshoz vezethet. Ugyanakkor olyan savtermelő sejtek helyezkedhetnek el benne, mint a gyomorban, így az adott bélszakasz kifekélyesedését, ezáltal masszív vérzését eredményezheti.

A fiamat több mint egy éve ~sal műtötték. Azóta kisujjnyi vastag kidudorodó heg van a hasán a köldökétől lefelé. Rendjén van ez így vagy kell-e ezzel valamit csinálni.
Válasz: ...

A mekónium ileusz bizonyos esetekben ~sal (volvulusszal) vagy a belek elégtelen kifejlődésével szövődik. A mekónium ileuszos újszülöttekben a későbbiekben majdnem biztos, hogy a cisztikus fibrózis valamelyik másik tünete is fellép.

Gyakori a veleszületett sérv, gyomorbélrendszeri rendellenességek (pl. ~), és a már születéskor fennálló gerincferdülés is. Sokszor a kézen is észrevehetőek eltérések, viszonylag gyakori például bizonyos ujjak összenövése.

- Mielőtt bármilyen további kezelésben részesül, orvosi vizsgálattal ellenőriztesse, hogy nincs-e ~a vagy bélelzáródása a gyermeknek!
- Ezután hashajtó felírása javasolt, ennek megfelelő adagolása nagyon fontos! ...

A betegek attól is retteghetnek, hogy a felesleges erőlködéstől sérvük, ~uk vagy aranyerük alakul ki. Különösen zavaró, hogy a hasi görcsök negatívan hatnak a szexuális életre is. Ilyenkor már szükségessé válhat gyógyszerek szedése, de a folyamat még visszafordítható.

Problémát okozhat, ha a szülők túl sokat aggódnak a széklet elmaradása miatt, attól félve, hogy gyermeküknek bélelzáródása vagy ~a lesz, holott normális esetben két ürítés között egy-két nap is eltelhet. Ez az aggodalom a gyermekre is átragadhat, és ő is szorongani kezd.

Rendszerint csövet vezetnek le a beteg gyomrába vagy belébe, és le-, illetve felszívják le az elzáródásnál felgyülemlett béltartalmat. Infúzióval pótolják az elvesztett folyadékot és sót. A báriumos beöntés általában feloldja a ~t. A leggyakrabban azonban operációra van szükség.

: vakbélgyulladás, nyirokcsomó-gyulladás, ~ ill. bélösszecsúszás. Ezek általában jól diagnosztizálhatók, további beavatkozást tehetnek szükségessé. Ilyenkor soron kívül elvégezzük a vizsgálatot, mely miatt az előjegyzett betegek vizsgálata kissé "csúszhat".

varicella - bárányhimlő
véna - az elhasználódott, oxigénben szegény vért szállító a szív felé szállító erek gyűjtőneve
vertigo - szédülés
vitiligo - a bőr pigmenthiányos állapota miatt kialakuló fehér folt
volvulus - ~
vomitus - hányás ...

A mukoviszcidózisos gyermekeknél az első tünet, hogy a születésüket követő 24-48 órában elmarad a mekónium (magzatszurok) ürítése. A túlságosan besűrűsödött széklet orvosi beavatkozás híján bélelzáródást okozhat, ami előbb-utóbb a bélfal kilyukadásához (perforációhoz) vagy ~hoz vezethet.

Ha bélgörcsnél sem széklet, sem pedig bélgáz nem távozik, számításba jönnek a következők: epekőbántalom, vesebaj, bélszűkület, ~, vakbélgyulladás és sérvkizáródás. Azonnal hívjunk orvost! ...

Bár a tünetek jellege, súlyossága és az állapotromlás gyorsasága elsősorban az elzáródás magasságától és jellegétől (pl. ~) függ, a diagnózis felállítása egyben sürgős műtéti javallatot is jelent, mert ez az állapot életveszélybe sodorhatja a beteget.

Nagyon ritkán ~ (intusszuszcepció) léphet fel, ami bélelzáródást okozhat és műtétre lehet szükség.
Amikor a vesék erei gyulladnak be, szintén bevérezhetnek és enyhe vagy súlyos vérvizelés vagy fehérjevizelés (a vizelet fehérjét tartalmaz) léphet fel.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bélelzáródás, Elzáródás, Daganat, Hányás, Székrekedés?

◄ Bélbetüremkedés   Bélelzáródás ►
 
RSS Mobile