Kezdőlap (Bakteriális fertőzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bakteriális fertőzés

Betegségek  Avitaminózis  Bakteriofág

Bakteriális fertőzések
A fertőzések azon csoportja, amelyeket baktériumok okoznak. A szervezetbe bejutó baktériumokat a különböző szövetekben, illetve a vérben és a nyirokrendszerben keringő falósejtek és más immunsejtek bekebelezik, elpusztítják, és lebontják.


Szem bakteriális fertőzése

A bakteriális szemfertőzés a szemhéj, a szemet körülvevő bőr és a szemüregen belüli rész duzzanatát és vörösségét okozza.
A szemet körülvevő rész fertőződhet sebesülésből, rovarcsípésből vagy arcüreggyulladásból kiindulva.

AZ AKNÉ BAKTERIÁLIS FERTŐZÉSÉNEK KRONOLÓGIÁJA KÉPEKBEN
Klinikai szempontból az acne vulgaris 3 csoportra osztható:
1. Acne comedonica: elsosorban az arc borén komedók (zárt és nyílt komedók) láthatók, gyulladásos tünetek nincsenek.

Hüvely bakteriális fertőzésre nekem nagyon bevált a *-től az *! tényleg csak ajánlani tudom.

Bakteriális fertőzések
Nagyon gyakori, hogy a hüvely normális baktériumflórája megváltozik (eltűnnek a jótékony Döderlein-féle laktobacillusok), ezzel párhuzamosan különböző kórokozó baktériumok szaporodnak el.

~ek lokalizációja
Felületes: erythema, bulla, pustula, gennyes pörkképződés
Mély: szövetnecrosis, tályog, fekélyképződés ...

~eket antibiotikumokkal gyógyítjuk. Ha azonban krónikus arcüreggyulladásról van szó, akkor sokszor sebészeti beavatkozásra van szükség.

~ek
A csecsemő születéskor még steril bélrendszere szigorú evolúciós törvényszerűségek alapján népesül be .

Nem ~ okozta húgyúti gyulladások
Az akut húgyúti fertőzések mellett a következő ritka típusok is előfordulhatnak: ...

~ is vezethet sebek és duzzanat megjelenéséhez a szájban. A fertőzés a szájban egyébként is jelenlevő mikroorganizmusok elszaporodása, vagy egy új mikroorganizmus megjelenésének következménye lehet.

~
Bélfertőzések
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

~ esetén orvosod antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja, ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik.

~ esetén a szemorvos szemcsepp formájában megfelelő antibiotikus kúrát alkalmaz. Vírusos betegség esetén az antibiotikus kezelés az esetlegesen fellépő bakteriális felülfertőzés esetén, illetve annak megelőzése esetén lehet szükséges.

~ után a gamma-interferon ébreszti fel a csontvelőben lévő vérképző őssejteket, hogy segítsenek az immunrendszer aktiválásában - állapították meg amerikai kutatók egérkísérleteikben.
Tovább... »
5. / 6. oldal (13/67) ...

~ révén a penicillin alkalmas a gyógyításra. Néhány törzs azonban rezisztens lehet, ilyenkor indokolt a cefalosporin antibiotikum-terápia.
Ez a betegség könnyen kezelhető, de kezelés nélkül, általános szepszist okozva, halálos lehet a betegség, ám ez igen ritka.

Minden más kevert ~ esetén célszerű a hüvely kifertőtlenítése (pl. benzidamin, povidon-jód oldatos irrigálással, minimálisan 10 napig, naponta egy alkalommal.

~ esetében: fejfájás, hasfájás, hányás, magas láz, torokfájás.
A mandulák megnagyobbodnak, vérbővek, majd a garatban és a mandulákon tüszők jelennek meg. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, fájdalmasak.
Diagnózis: ...

~re antibiotikum, vírus esetén antivirális kezelés, illetve tüneti kezelés (lázcsillapítás).
Alternatív gyógymódok:
Folyadékbevitel, ágynyugalom.

~ következtében kialakuló keringési elégtelenség. A nitrogén-monoxid biológiai szerepét először rágcsálók fehérvérsejtjeiben vizsgálták.

a ~ek kimutatása a legjobb diagnosztikus eszközökkel történjen
antibiotikumot kizárólag ~re rendeljen
ismernie kell a terápiás ajánlásokat (folyamatos önképzés) ...

A ~ kívülről, a környezetből vagy a vizeletkiválasztó rendszer más szakaszából is kiindulhat, de társulhat szövődményként egyéb kismedencei szervek prosztata, méh, petefészek - gyulladásos folyamataihoz is.

A ~ek ritkábban okoznak non-Hodgkin limfómát, mint a vírusfertőzések. A gyomornyálkahártya sok éven át tartó baktériumfertőzése (Helicobacter pylori) azonban a mérsékelten rosszindulatú gyomorlimfóma kialakulásához vezethet (MALT-limfóma).

A ~ súlyossága miatt az antibiotikumos kezelést már a vizsgálatok megkezdése előtt el kell kezdeni. A pontos gyógyszerezést az adott helyen előforduló gyulladást okozó baktériumfajok alapján állapítják meg.

Hüvely ~e
Az örökletes betegségek esetleges kialakulásának valószínűségét becslő vizsgálatok (mind a nő, mind a férfi számára)
Genetikai vizsgálat örökletes betegségek kimutatására ...

pyogen ~ek
inguinalis lymphadenopathia STD-kben (herpes genitalis, syphilis)
tubercolusisos lymphadenopathia
közös jellemzők: ...

A hüvely ~ei
Ezekre a fertőzésekre jellemző, hogy a normál tejsavas környezet megszűnik, a tejsavas közegben élő savas pH-t fenntartó laktobacillusok kipusztulnak, helyettük kórokozó baktériumok telepednek meg.

A kolerát ~ okozza. Elsősorban a fejlődő országok nagy nyomornegyedeinek betegsége, ahol a szegénység a tisztálkodási lehetőségek hiányával és a tanulatlansággal társul.

A hüvelyi ~t különböző ártalmatlan baktériumok okozzák. Nagyon sok féle létezik belőlük. A fertőzés jele, tünete kellemetlen szagú folyás, de tünetmentes is lehet. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítják.

Gyulladás, ~ esetén természetesen gyulladáscsökkentő és antibiotikum tartalmú szemcsepp használata is elengedhetetlen.

A betegség ~ lévén antibiotikumokkal kezelhető. A dózisok és a terápia időtartama tekintetében azonban nincs egységes álláspont. Például egy nézet szerint a különböző antibiotikumok kombinálása nem növeli a gyógyulás esélyeit, más nézet szerint fontos eszköz a gyógyulásban.

- rejtőzködő ~ek, például Chlamydia Pneumoniae vagy Helicobacter Pylori
- rejtőzködő vírusfertőzések, például Cítomegalo vírus vagy Herpes Simplex vírus ...

A jégárpa nem ~ nyomán alakul ki. A krónikus megbetegedést a Meibom-mirigyek kivezető csövének ártalmatlannak látszó elzáródása okozza.
A váladék megreked, a szemhéj bőre megduzzad. Ha a váladék nem tör a felszínre, az árpát el kell távolítani.

FEJEZET - ~ek
Sugárgomba betegség (aktinomikózis) ", Lépfene (antrax) ", Bejel, frambőzia, pinta ", Campylobacter-fertőzések ", Kolera ", Sercegő üszök (gázgangréna) ", Enterobacteriaceae-fertőzések ", Haemophilus-fertőzések ", Leptospirózis ", Liszteriózis ", Lyme-kór ", ...

~ esetén, általában érintés útján terjed, vírusos eredetnél, a gyulladást nátha vagy torokgyulladás okozza legtöbbször.

Számos vírus- és ~ okozhat lázat, felső légúti hurutot, kötőhártya-gyulladást. Kiütést az említett kórokozókon kívül természetesen különféle allergiás állapotok is előidézhetnek.

de minden tizedik ~t
Csak a vírusos agyhártya-gyulladás ellen véd az oltás, a Lyme kór kórokozóját pedig elpusztítja a megfelelő antibiotikum. A Lyme kór ellen még nem rendelkezünk oltóanyaggal. A fertőzött kullancsok néhány óra (4-8) után már megfertőzhetik áldozatukat.

A fülfájás gyakran ~ eredménye, amikor a dobhártya mögötti üregben (a dobüregben) felgyülemlő folyadékban kórokozó baktériumok szaporodnak el. Normális esetben a dobüreg a fülkürtön keresztül az orrüreggel közlekedik, így a kórokozók nem tudnak elszaporodni.

Vírusos, ~ek (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
A túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat.

A prosztata gyulladását ~, vagy belső gyulladásos folyamat létrejötte eredményezheti. Utóbbit az urológusok kismedencei fájdalom szindróma összefoglaló néven említik.

Kiscsecsemőnél a véres széklet megjelenésekor, ha az lázzal, hasfájással, étvágytalansággal, közérzetromlással nem jár, elsősorban tejallergia és egy bizonyos ~ merülhet fel. Ez utóbbi széklet bakteriológiai vizsgálattal kizárható. Az egyéb, bélvérzést, ill.

A teszt egy életveszélyes ~, illetve a szepszis markereként szolgáló enzim vérből történő kimutatására alkalmas, jóval korábban, mint a szakmai ajánlásokban jelenleg szereplő tenyésztéses vizsgálat, aminek csak 48-72 óra múlva van eredménye.

Folytonos dilemmánk, hogy egyfelől a ~ek gyors felismerése és antibiotikum kezelése életet menthet, másfelől az antibiotikumok túlzott és felesleges használata teret enged az antibiotikumra nem-érzékeny baktériumok elszaporodásának.

Az antibiotikumok jók a ~ek kezelésére, de ezek hatással vannak az olyan baktériumokra is, amelyek normálisan a belekben élnek.

Használható gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, féregűzés, bőrelváltozások, vírusos és ~ekből eredő gyulladások, fertőző váladékozások, ízületi, izom és ideggyulladások, reuma, megfázások, sebkezelés esetén.

A ~ veszélye miatt a bőrt tisztán kell tartani, például szappannal és vízzel gyakran le lehet mosni, az elvakarás megakadályozásához a körmöket le kell vágni, a kezeket és a ruházatot tisztán és szárazon kell tartani.

A hólyaghurut rendszerint a húgyhólyag ~ okozta gyulladása, amit a gyakoribbá váló vizeléskor égő, csípő érzés kísér. Bizonyos események vagy helyzetek arra késztetnek, hogy visszatartsam az ingerültségemet és frusztrációimat. Annyira dühös vagyok, hogy a hólyagom begyullad.

A láb gombás fertőzésének szövődménye másodlagos ~, vagy nyirokgyulladás lehet, ezek olykor vissza is térhetnek.
A láb megfelelő higiénéje igen fontos! ...

A kötőhártya csomós gyulladásáért, a trachomáért szintén ~t okolhattunk, és ebben az esetben is fennállt a vakság lehetősége. Szerencsére ez a két kórkép ma már csak ritkán fordul elő.

Az STD-ket általában két nagyobb csoportba, a virusos és ~ekbe sorolják.
Azonkívül vannak protozoa-fertőzések, valamint rüh és tetvek által okozott gyulladások. Az utóbbiak és a ~ek ma már gyógyíthatók.

A mandulagyulladást többnyire vírusok okozzák, felnőttkorban az esetek 10, gyermekkorban 25-40%-ában ~ okozza, melyek közül kiemelendő a Streptococcus pyogenes.

Ha az érték túl magas, az egyebek mellett rendszeres sztreroidhasználatra, ~re, krónikus gyulladásra (mint például artritisz, reuma), szívinfarktusra, daganatra utalhat.

A fogágy - először az íny - a ~re gyulladással reagál, és ennek egyik következménye az íny duzzanata, érzékenysége és vérzésre való hajlama. Az íny és a fogak természetes, közvetlen kapcsolata megszűnik, és a fogak érzékeny nyaki területe elveszíti szigetelését.

Mindazonáltal, a Lyme kór Európában a leggyakoribb artritisz forma, amely ~t követően alakul ki gyermekeknél és felnőtteknél is. Ritkán jelenik meg 4 éves kor előtt, tehát főleg az iskoláskorú gyermekek betegsége.

Egyesek vírusok és ~ek szerepét valószínűsítik. Szerepet játszik benne a hormonháztartás egyensúlyának kibillenése: van olyan, akinek minden menzeszével együtt jár az afta.

A tünetek alapján el lehet-e dönteni, hogy vírus- vagy ~ről van-e szó, mikor kell - milyen tünetek alapján lehet - szövődményekre gondolni?
A vírus okozta betegségek nagyon gyorsan és nagy erővel támadnak, de viszonylag hamar rendeződnek, sokszor orvosi beavatkozás nélkül is.

Azoknál, akiknél esetleg ~től kell tartani, megfelelő antibiotikus háttérben elvégezhetők a beavatkozások. A foghúzás utáni vérzések többnyire jól csillapíthatók, ám szükség esetén a sebeket képesek vagyunk fájdalom nélkül bezárni.

A fogszuvasodást a streptococcus mutans nevű baktérium okozza, amely a lepedéken kívül magán a fogkefe fején is megtalálható, mivel a fogmosáskor elkerülhetetlen a ~ a szájüregben fellelhető mikroorganizmusok révén.

A gesztenye nagyságú prosztata vagy dülmirigy gyulladását, a húgycsövön keresztül történő ~ okozza. A prosztata valójában nem egyetlen mirigy, hanem egy 30-50 speciális mirigyből álló szerv. A húgyhólyag alatt elhelyezkedő kb.

Széklettenyésztés szükséges a ~ek kizárására. Sokszor jelent nehézséget a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa elkülönítése, ezt legtöbbször csak a szövettani elemzés során tudjuk megtenni (esetleg korai stádiumokban még akkor sem).

Ez utóbbi, azaz a ~ a magzatra nézve sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a hüvelygomba. A bakteriális infekciók a méhszáj idő előtti kinyílását okozhatják, idő előtti fájásokhoz vezethetnek és a koraszülés kockázatát növelik.

A betegség mindkét vese valamilyen ~t - többnyire torokgyulladást - követő, immun alapon fellépő gyulladása.

A tüdőgyulladás kezelésében az azonnal megkezdett antibiotikum terápia a célravezető ~ esetén. A tenyésztés eredménye előtt az orvos a tünetek, a gyulladás kiterjedése, a beteg általános állapota és esetleges egyéb betegségek figyelembevételével választ antibiotikumot.

A rövid ideig tartó hörghurutos megbetegedések többségét vírusos vagy ~ okoz­za, de allergia is kiválthatja. A hörgők megduzzadnak, és a csillószőrök - a légutakat borító apró szőrök - megbénulnak, így tisztító tevékenységüket nem tud­ják elvégezni.

A csecsemőkori hörghurut (bronchitis) többségét vírusos vagy ~ okozza, amely a tüdőben elhelyezkedő hörgőket bélelő nyálkahártyát érinti. A betegség első életévet be nem töltött csecsemők egyharmadát érinti, nagyobb gyerekek esetében pedig heveny hörghurutról beszélhetünk.

- ún. "banális" hólyaghurut (első ~, negatív anamnézis)
- komplikált hólyaghurut (urológiai kő, vagy egyéb betegség, diabetes, terhesség, azotaemia, 65 év felett)
- visszatérő hólyaghurut (relapsus vagy perzisztáló fertőzés) ...

3.1.2. Nekrotikus akne: ~ miatt alakul ki szőrtüszőgyulladás a hajas fejbőrön, mely elsősorban férfiaknál megfigyelhető. Tünetei: viszkető, fájdalmas 2-4mm nagyságú, kemény tapintású gennyhólyagok a hajszálak tövében.

Ha a fájdalom a hüvelybemenetnél érződik, okozhatja valamilyen gombás vagy ~, kiválthatja allergiás túlérzékenység intim kozmetikumokkal illetve helyi fogamzásgátló eszközökkel szemben, de lehet szüléssel vagy műtéttel kapcsolatos hegek következménye is.

A különböző vírusos és ~ekben, valamint a nátha megelőzésében is kiemelkedő jelentőségű, védelmet nyújt a gyakori szembetegség a szürke hályog és a fogíny betegségekkel szemben, immunrendszerünk normális működéséhez és az erek rugalmasságának megőrzéséhez, ...

A rekurráló meningitis egyik leggyakoribb és legfontosabb előidézője ~. A recidív bakteriális meningitisek legtöbbször olyan anatómiai rendellenességek következményei, amelyek lehetővé teszik az organizmusok subarachnoidealis térbe való behatolását.

a talp nem gyulladásos, Gram-pozitív ~e, amelynek következtében a szarurétegben mélyedések jönnek létre. Gyakran vizes környezet vagy erős verítékezés van a háttérben.
keratolyticus
a keratolysissel kapcsolatos ...

A vakbélgyulladás a vakbélben található féregnyúlvány gyulladásos betegsége. A féregnyúlvány ~ét és gyulladását általában a vakbélszakasz elzáródása okozza. Mivel a féregnyúlvány nem játszik létfontosságú szerepet a szervezet működésében, gyulladás esetén eltávolítják.

Szédülés kísérheti a középfül gyulladást is. Ebben az esetben elzáródik a fülkürt - a vírusos vagy ~ okozta nyálkahártya - duzzanat miatt. Így a dobüreg nem tud szellőzni. Ennek következtében a dobhártya mögött savós folyadék képződik.
Gyakori tünetei:
szédülés ...

Súlyos légúti betegség a tüdőgyulladás (pneumonia), melyet baktériumok vagy vírusok okoznak. A ~ jellemző tünete a zöldes vagy rozsdaszínű köpet ürítése, a betegséget gyakran kíséri láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradtságérzet és émelygés.

Ennek következtében a gombás és más ~ könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok így az orbánc és a gombás fertőzés kialakulását is. De a legsúlyosabb szövődménye természetesen a lábszár fekély kialakulása.

A fehérvérsejtek száma növekedhet ~, vérvesztés, égési sérülés miatt, ritkábban leukémia vagy rákos megbetegedés következtében. A fehérvérsejt szám csökkenhet autoimmun betegségekben, vírusfertőzésben, olykor gyógyszerek mellékhatása következtében.

Mivel a vörös serkenti a keringést, alkalmas a vírusos vagy ~ek gyógyítására is. Ha vörös fényt sugárzunk egy elfertőződött sebre, azzal gyorsítjuk a terület vérellátását, lehetővé téve ezzel, hogy a test fehér vérsejtjei gyorsabban megküzdjenek a baktériummal.

A felfázáson, másnéven a hólyaghuruton a hólyag nyálkahártyájának gyulladását értjük, melyet okozhat a hideg, az alulról történő felfázás, ~ vagy akár az is, ha mezítláb szaladgálunk otthon, ha nem elég vastag a cipő talpa, de kialakulhat a vizes fürdőruhától is az uszodában.

~ek). Ha a pontos kórtani hátteret a nyugati orvostudomány nem tudja kideríteni (pl. krónikus hátfájdalom), a keleti gyógyászat hasznosabb lehet. Szintén ez részesítendő előnyben a működési zavaroknál (pl. chr. asthma bronchiale vagy bizonyos ízületi gyulladások).

A gyulladás kezelésére különféle krémek szolgálnak. Mivel a bőr nyílt sebein ~ keletkezhet, antibiotikum alkalmazása is szükségessé válhat, ha az orvos előírja. Ha gomba okozza a tüneteket, gombaellenes szert kell használni.

Kóroki kezelésről csak akkor beszélhetünk, ha tudjuk, mi okozta a fertőzést. A vírális bélfertőzésekre antibiotikus kezelés teljesen fölösleges, sőt káros. A ~ek közül a Campylobacter fertőzések súlyosabb formáiban speciális antibiotikum kezelést kell alkalmazni.

Ha a betegséget tévesen ~nek, például tüszős mandulagyulladásnak tartják, és antibiotikummal kezelik, akkor gyakrabban jelenik meg egy rózsaszínes, kanyaróra emlékeztető kiütés.

Guttált pikkelysömör inkább gyerekeknél és fiatal betegeknél jelentkezik. A betegséget néha ~ idézi elő, mint a torokgyulladás. Számos kis vízcsepp alakú sérülés jellemzi a karon, lábon, fejbőrön vagy törzsön.

Olyan anyag, amelyet eredetileg valamely gomba vagy baktériumféleség termel, s amelyről kiderült, hogy alkalmas betegségek kezelésére, különböző fertőzések leküzdésére. Legismertebb példája a Penicillin, amelyet különböző ~ek kezelésére alkalmaznak.

Kiválthatja túlzott savtermelés, fokozott stressz állapot, ~ vagy gyógyszerszedés, antibiotikumos kezelés.

Részt vettem két európai módszertani útmutató elkészítésében is. A Lyme-kórral foglalkozó 1996-ban jelent meg, az Európában előforduló kullancs által terjesztett ~ek kórismézésével foglalkozó 2004-ben került közlésre.

Mivel a visszerekben pang a vér, a kellő vérmennyiség nem tud visszaáramolni, így több folyadék reked a szövetek között és ez a nyirokrendszer megterheléséhez vezet.
A végtagok bőre a rossz táplálás miatt kiszáradhat és fogékonyabbá válhat gombás, ~ekre is.

Jellegzetes lehet ilyenkor a visszatérő, görcsökkel kísért hasmenéseket követő átmeneti szorulásos, székletmentes periódus.
Idült bélfertőzések. A ~ek, bélférgesség, egysejtű élősdik bizonyos formái tudnak tartós hasmenést okozni.

Arra is tippeltem már, hogy a wc papír talán dörzsöl de nem vagyok benne biztos.Azt olvastam, hogy stresszes körülmények között kialakulhat ilyesmi?!Jelenleg külföldön tartózkodom és elég sokan járunk a wc-re.Lehet ez valamilyen ~??
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel István ...

Fertőzések: kutatók úgy vélik, hogy korábbi vírusos, vagy ~ áll a hátterében. Megosztja azonban a tudósok véleményét, hiszen egyesek úgy hiszik, hogy bizonyos baktériumok (Listeria, Yersinia) elősegítik a kór kialakulását.

A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések, illetve az ezek talaján kialakuló ~ek.

- pszichés tényezők (düh, zavar, stressz)
- klimatikus viszonyok (A téli, tavaszi hónapokban rosszabbodik a betegség. Ilyenkor, az
egyébként is jellemző gyakoribb vírus okozta és ~ek az érintett bőr felülfertőződéséhez vezethetnek.) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Antibiotikum, Fertőző betegség, Daganat, Nyálkahártya, Vírusfertőzés?

◄ Avitaminózis   Bakteriofág ►
 
RSS Mobile