Kezdőlap (Autoimmun)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Autoimmun

Betegségek  Autizmus  Autoimmun betegség

Autoimmun hólyagos bőrbetegségek: Pemphigus és más kórképek
Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése.


Autoimmun betegségek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.

autoimmun
Bőrfarkas betegség - lelki okai
A bőrfarkas betegség (lupus erythematosus) számos apró göbből álló gümőkórós bőrjelenség. Autoimmun, gyulladásos betegség, mely számos szervet érinthet.

Autoimmun-diabetes meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
A cukorbetegség kezelésének több módja van, olvass bele itt, az orvosok mit javasolnak! ...

Autoimmun betegségek
Az immunrendszer működése
Az emberi testet többszörös védekezőrendszer óvja a mikroorganizmusok jelentette fenyegetéstől. A védelem azonban meggyengülhet, sőt, az immunrendszer akár tévedhet is. Hogyan működik ez a bonyolult rendszer?

~ betegségek, sejthalál, apoptózis, ellenanyagok, immunszupresszió, tumor necrosis faktor ...

~ betegségek

Címkék: immunrendszer, ~ betegség, kollagén, fibrin, saját fehérje, gyulladás, degeneráció, hegképződés, immunszuppresszív kezelés ...

~
~e,
immúnreakció a szervezet saját anyagaira, ...

~ diabétesz
1-es típusú cukorbetegség, amelynek során a szervezet immunrendszere több síkon "megtámadja" az inzulint elválasztó béta-sejteket.
Cimkék: ...

Az ~thyreopathiák (angolul.: ~e thyroiditis) krónikus ~ pajzsmirigybetegségek, melyek az immunrendszer (a B és T sejtek) hibás működése következtében alakulnak ki.

Címke: "~ betegség"
A lisztérzékenységről
A coeliakia (lisztérzékenység) valójában egy ~ betegség, élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz. Sokáig gyermekbetegségként ismertük, de ma már több felnőtt szenved tőle, mint gyerek.

Betegséglexikon ~ betegség
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

~itásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit 'idegen testnek' érzékeli, és elpusztításukra törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék vagy poliszacharidok, melyek a sejtek felszínén vagy annak belsejében találhatók.

Tag Archives: ~ betegseg
A cukorbetegseg, mint anyagcsere rendellenesseg ...

~ betegségek
Mi az immunrendszer?
Az immunrendszer a szervezet eszköze a baktériumok és egyéb testidegen anyagok elleni védelemre. Az immunrendszer alapvetően két fő egységből áll:
Az egyik, az úgynevezett humorális rendszer molekuláris szinten védi a szervezetet.

~ eredetű sokizületi gyulladás - PCP
Az ún. ~ betegségek csoportjába tartozó idült, gyulladásos kórkép, amikor az ízületen belüli szöveteket (elsősorban kötőszövetet) a szervezet által termelt ellenanyagok megtámadják, jellegzetes tüneteket okozva. Átlagosan minden 75.

~ HÓLYAGOS BŐRBRTEGSÉG A PEMPHIGUS VULGARIS
~ hólyagos bőrbetegség a
Pemphigus vulgaris ...

Mik az ~ betegségek?
Az immunrendszer sejtjei és szervei együttműködve küzdenek a szervezetet támadó külső hatások (pl. baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) ellen.

Mi az az ~itás?
A csecsemőmirigyben van az az adatbázis, mely tárolja az összes információt, és értesíti az immunrendszer mikrohadseregének megfelelő tagjait, mikor lendüljenek támadásba, és - ártalmatlan idegen anyagok esetén - mikor ne támadjanak.

az immunkomplex-betegségek szisztémás manifesztációjú ~ kórképeket okoznak
a szervspecifikus ~ betegségeket okozhatja:
saját szervi antigén elleni tolerancia elvesztése
idegen antigénnel szembeni antitest keresztreakciója saját szervi antigénnel ...

~ BETEGSÉGEK Az ~ betegség, nem egyetlen betegséget jelent, hanem számos betegség gyűjtőfogalma. A csoportba sorolt betegségek mindegyikére jellemző az a reakció, amit ~itásnak nevezünk.

~ betegségek
Az ~ betegségek jellegzetessége, hogy az immunrendszer tévesen idegen testként észleli a szervezet saját elemeit és elpusztításukra törekszik.

~ pancreatitis
Aluldiagnosztizált kórkép?

Az ~ pancreatitis a krónikus pancreatitis egy, az utóbbi időben elfogadott sajátos formája, amely alapvetően különbözik az alkoholos eredetű krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól.

~itás definíciója
A szervezetben physiologiás körülmények között is fellelhető autoreaktív T és B lymphocyták tolerantiája immunológiai egyensúly megbomlása következtében felfüggesztődik.

~ hepatitis
Az ~ hepatitis (AIH) női dominanciával, hypergammaglobulinaemiával, autoantitestekkel, gyakran HLA DR3/HLA DR4 társulással járó ismeretlen eredetű, cirrhosisba progrediáló, immunszuppressív kezelésre rendszerint javuló, gyulladásos májbetegség.

~ betegségek
Sokan nem tudják, hogy mikor kell ~ betegségre gyanakodni . Vajon milyen tünetei vannak , vagy hogyan és miként lehet kezelni vagy egyáltalán lehet e kezelni ezt a fajta betegséget ?

~ gyulladásos gerinc betegség (Bechterew-féle betegség) » ...

~ reakciók: Az influenza elleni vakcina ~ megbetegedést
előidéző hajlamát több tanulmány támasztja alá, melyek szerint az oltás
után az antitestek gyakran a szervezet saját lymphocitái ellen fordultak.

~e diseases
Close immunologic control is required; certain types may harm the embryo.
Facial dermatitis ...

~ betegségek:Az ~ betegségekben képződő kóros ellenanyagok átjuthatnak a méhlepényen, és károsíthatják a magzatot. A terhesség az egyes ~ betegségekre eltérően hat.

~-betegség
A szervezet védelmi rendszere nem ismeri fel a saját szöveteit - ízületeket borító porcot, csontot, ízületi szalagokat -, és támadást indít ellenük, ezért az állapot idővel súlyossá válik.

~ betegség
A test védekezőrendszerének megbetegedése következtében fellépő betegség. Normális esetben a szervezet csak akkor termel ellenanyagokat, ha valamilyen kórokozó vagy más veszedelmes anyagellen küzd; ~ betegségben a saját szöveteit megtámadó ellenanyagokat állít elő.

Az ~ betegségekről
Minden amit jelenleg tudunk...
Az ~ betegségekről röviden
Juvenilis idiopathias arthritis (JIA)
Juvenilis spondylarthropathia (JSPA)
Uveitis
Juvenilis szisztémás lupus erythematodes (JSLE)
Juvenilis dermatomyositis (JDM)
Lokalizált scleroderma ...

1. ~ hemolitikus anémia
A saját vörösvérsejt ellen a saját szervezet termel ellenanyagot (antitestet). Relatívegyakori megbetegedés. Bevezető tünetként az anémia jelei jelentkezhetnek, melyet azelőző fejezetben részletesen ismertettünk.

Az ~ eredetű és a krónikus, fertőző májgyulladásnak (hepatitis B és C) speciális terápiája van. Azonban a májzsugorodás okától függetlenül is tartózkodni kell minden olyan anyagtól, gyógyszertől és magatartásformától, amely a májelégtelenség kialakulását elősegíti.

/~ megbetegedések:
E betegség-csoport kialakulásának lényege, hogy megszünik a szervezet autotoleranciája. A lymphocyták érése során mindenféle (köztük auto-) antigén ellen is létrejöhetnek klónok, melyek azonban az immunrendszer reguláló hatása alatt supprimálva vannak.

Az ~ thyreoiditis (pajzsmirigygyulladás) témaköréről már nem tudott beszélni, az idő előrehaladta miatt, de elmondta, hogy nem sokban különbözik a coeliakiások leleteinek értékelése a normál lakosság értékeitől.

Mik az ~ betegségek?
Az ~ betegségeknél az ember immunrendszere valamilyen hibából kifolyólag megtámadja a test egészséges szöveteit, úgy, mintha azok idegen betolakodók lennének. Ha a támadás elég súlyos, akkor az befolyásolhatja az adott testrész működését.

~ atrófiás gasztritiszben és krónikus H. pylori okozta gasztritiszben szenvedők, gyomorműtéten átesettek.
Legfontosabb tünetek
Fáradékonyság, alacsony vérnyomás, szapora szívverés, sápadtság, légszomj.

~ eredetű fokozott pajzsmirigy működés. Első leírójáról, egy német orvosról nevezték el.

~ eredetű betegségnek gondolják, de a valódi oka nem ismert. Gyakrabban fordul elő nőkben.

~ betegség, melyre jellemző, a szervezetben több helyen előforduló bazálmembrán pusztulása. Vesebetegség (progresszív glomerulonephritis) és tüdővérzés formájában manifesztálódik. A halál végül veseelégtelenség miatt áll be.
GOR
Gastrooesophagealis reflux betegség.

Az ~ kórképek olyan betegségek, amelyek során a szervezet a saját szövetei ellen indít immunválaszt. Az ~ betegségek kiváltó oka ma még ismeretlen. Nehéz is lenne egy kiváltó okot meghatározni, amikor több mint 80 különféle ~ betegség ismert.

Az ~ betegségekben (reumás sokízületi gyulladás, lupus) szenvedő betegek szervezetében nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök kórházi tartózkodásuk alatt - egy új vizsgálat szerint. A betegség szövődményei akár a beteg halálát is okozhatják.

Az ~ eredetű Addison-kór társulása más, ~ eredetű betegségekkel
~ pajzsmirigy alulműködés
mellékpajzsmirigy betegség ...

Az ~ bőrgyulladások közül legjellegzetesebb a bőrfarkas (lupus erythematodes), mely típusos pillangószerű bőrpírral jelenik meg az arcon, de hasonló színű, enyhén hámló, hegesedéssel járó diszkoid kiütések testszerte megjelenhetnek, a hajas fejbőrön foltos kopaszodást okozva.

Az ~ folyamat hosszú távú, hatásos és mellékhatásmentes gátlására ma még nem rendelkezünk megfelelő gyógymóddal. Amennyiben lenne ilyen gyógyszer, a hajlamos egyének időszakos szűrésével megakadályozható lenne a betegség kialakulása.

Az ~ betegségekben a szervezet hiperaktív védekező mechanizmus révén önmaga ellen fordul. A leggyakoribb példák a szénanátha, a reumatoid artritisz, a köszvény, a kismedencei gyulladás, a vastagbélgyulladás és a burzitisz.

Az ~-folyamat mikéntje egyelőre csak nagy vonalakban ismert. A teljesség igénye nélkül a következőképpen képzelhető el a folyamat:
A gliadin 266 aminosavból álló polipeptid, ami a vékonybél egyik emésztőenzimének tevékenysége nyomán elhasad.

Az ~ betegségek gyógyítását könnyítik a...
Számos ~ betegség gyógymódját rejtheti egy 2000 éves kínai gyógynövény, amelynek különleges, az immunrendszerre gyakorolt hatását csak most fedezték fel a kutatók.
Tovább... » ...

Az ~ gyulladásos folyamatokat is kedvezően befolyásolják, így jó hatásúnak találták rheumatoid arthritisben, ekcémában, psoriasisban, sőt sclerosis multiplexben is. Kijelenthető tehát, hogy az ereket károsító oxidatív stressz kivédhető.

B. ~: gastrointestinalis, cardiovascularis, genitourinaris funkciózavarok
és eltérések.
DIABETES KIEGÉSZÍTÉS ...

Az ~ betegségek, különösképpen az SLE területén végzett kutatás igen intenzív. A jövőbeli cél az, hogy megismerhetővé váljanak a gyulladás és az ~itás sajátos mechanizmusai annak érdekében, hogy célzottabb terápiát alkalmazzhaasunk anélkül, hogy az egész immunrendszert fékeznék.

Egy ~ elváltozás, amelyet a vérben keringő kóros fehérjék, antitestek okoznak. Az antitestek a pajzsmirigyet arra serkentik, hogy felesleges mennyiségben állítson elő és jutasson a vérbe pajzsmirigyhormonokat. Gyakran öröklött betegség, majdnem mindig pajzsmirigy megnagyobbodást okoz.

Az SM ~-betegség, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. A betegség folyamán az idegrendszer állandó gyulladásban van.

számos ~ betegségben és gyulladásban használatos, tehát a maga helyén jó és hatékony szer lehet, ám nem véletlenül vényköteles: alkalmazásának módját, adagját és idejét csakúgy, mint az összes többi szteroid esetén, orvos dönti el.

Bizonyos ~ folyamatokban (pl.
krónikus - idült
Évekre, sőt évtizedekre elhúzódó, hosszan tartó betegség. A betegség lassú lefolyású, tünetei kevésbé szembetűnők. Lehet valamely akut megbetegedés következménye.

Ritka, az ~ betegségekhez tartozó kórkép, melyet az egész kötőszövet állomány ismeretlen eredetű elváltozása jellemez.

A betegség ~ eredetű, az immunrendszer fehérvérsejt­jei kórosan működnek. A saját izület alkotórészeit idegenként felis­merve védekező reakciót, ~ gyulladást indítanak el, amely roncsolja az izületet.

Krónikus ~ pajzsmirigy-gyulladás: elsősorban nőket érintő betegség. Gyakran teljesen tünetmentes, máskor átmeneti pajzsmirigy-érzékenység, hőemelkedés, pajzsmirigy megnagyobbodás jelentkezhet. Sokszor csak a csökkent pajzsmirigyműködés irányítja rá a figyelmet.

186. FEJEZET - ~ betegségek
187. FEJEZET - Transzplantáció
A szervtranszplantáció alapjai ", Vesetranszplantáció ", Májtranszplantáció ", Szívátültetés ", Tüdő- és szívtüdő-transzplantáció ", Hasnyálmirigy-transzplantáció ", Őssejt-transzplantáció ", Egyéb szervek transzplantációja " ...

A betegség hátterében álló ~ eredet sem kizárható. A MC betegek nagy százaléka egyéb ~ betegséggel is rendelkezik, úgymint coeliakia, rheumatoid arthritis, thyreoiditis, I-es típusú diabetes.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy ~ betegség, melyet abszolút inzulinhiány okoz.

~ betegségek,amikor a szervezet saját szövetei ellen termel ellenanyagokat.

Egy fertőzést követően, más ~ betegségekhez társulva (pajzsmirigy alulműködés, lisztérzékenység), gyógyszerek okozta ( szteroid terápia), hasnyálmirigyet ért trauma, agyi trauma.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők: ...

Ez a betegség nem is klasszikus allergiás betegség, hanem inkább ~ betegség. Az immunválasz ugyanis nem a glutén ellen alakul ki, hanem a glutént lebontó fehérje és az ahhoz kacsolódó gliadin ellen, ami a glutén bomlásterméke.

Lupusz: krónikus ~ betegség, amely gyulladásos formában jelentkezik az arra hajlamos egyéneknél. Leggyakoribbak a bőrön lévő, az ízületi, és a vérképzőszervi elváltozások, valamint a veseérintettség. De mivel a betegség szisztémás, így az egész szervezetet megbetegítheti.

zsírmáj
PBC, PSC, ~ hepatitisek
1 típusú diabetes mellitus
dermatitis herpetiformis Duhring
Down-kór gyakoribb
Rheumatoid arthritis ...

~ urticaria, amikor is az értágulatot okozó anyag felszabadulását autoantitestek váltják ki.
Milyen okai vannak az heveny csalánkiütéseknek?
A heveny csalánkiütésekre jellemző, hogy általában 24 órán belül, spontán elmúlnak.

Használható vérkeringés és vérnyomás felborulása, mirigyrendszer zavarai, külső és belső vérzések, ~, és immunbetegség, rákos daganatok, idegrendszeri megbetegedések, epilepszia, görcsös állapotok, ágybavizelés, izomgyengeség esetén.

A legújabb álláspont szerint az IBD egy ~ folyamat eredménye, melynek során a szervezet önmaga ellen fordul és ezekben az esetekben a bél különböző szakaszaiban jelentkezik gyulladás. A modern orvostudomány ezt az ~ folyamatot próbálja meg tompítani a forgalomban lévő terápiákkal.

Ez a szigetsejtek elleni ~-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.
2-es típusú cukorbetegség: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz.

gyerekeknél, allergiás bőrkiütések gyerekeknél képekkel, allergias borkiutesek gyerekkorban, allergiás bőrkiütések képekkel, allergiás kiütés gyerekeknél, allergiás kiütések, allergias kiutesek gyerekeken kepekkel, allergiás kiütések gyerekeknél képek, allergias kiutesek kepekkel, ~ ...

~ eredetű. Mit is jelent ez?
Az emberi szervezetnek a kívülről bekerülő kórokozók ellen védő rendszerét nevezzük immunrendszernek. Ez a rendszer a saját-idegen megkülönböztetése révén dolgozik (mint a légvédelem), igy szűri ki a szervezetből a betolakodókat.

Amennyiben valamelyik oltóvírus immungyengülést hoz létre (pl. a kanyaró jellegzetessége) a többi vírus elleni védelem gyengülése miatt megakadályozódik az oltóvírus elpusztítása és tartós hordozó állapot alakulhat ki: a vírus genetikai-, ~ betegségeket, satöbbi indít(hat) el, ...

A Crohn betegség, a gyomor-bél rendszer sajátos "gyulladásos" megbetegedése, végső soron ~ kórképként értelmezhető.

Vitaminhiány, ~ betegségek, néhány gyógyszer, a száraz levegő és a cigarettafüst is szerepet játszik a kialakulásában. A 'száraz szem' enyhébb formái igen gyakoriak.

Ilyen például a kiterjedt , egyéb bőrbetegséggel nem magyarázható, viszketés, a kiterjedt és szóródó övsömör,/ a bárányhimlő vírusa által okozott betegség /, az ~ betegségek közé tartozó dermatomyositis / kiterjedt izomgyulladás / , ...

Hátterében állhat pericarditis, infarctus, ~ folyamat, tumoros érintettség. Haemopericardium származhat valamely szívüreg (spontán vagy iatrogen) rupturájából, 'A' típusú aorta dissectio pericardiumba töréséből, és viszonylag gyakran alakul ki szívműtétet követő postoperatív állapotban.

~
a szervezetben a saját anyagokkal szemben termelt ellenanyok
hatására
belgyógyászati betegségekhez, daganatokhoz társuló
kontakt urtikária ...

A foltos hajhullás (alopecia areata) a nyugati orvoslás szerint ~ betegség. Az ~ betegség fogalma azt jelenti, hogy a szervezet saját képletei ellen termel ellenanyagokat, és ez az immunreakció tehető felelőssé a tünetekért. Ennél a betegségnél az ellenanyagok célszervei a szőrtüszők.

A nagy nyálmirigyek begyulladhatnak sérülés, fertőzések, vagy ~ betegségek (pl.: Sjörgen szindróma) esetén, de jelentkezhet a kórkép tuberkolózis, sugárkezelés, gyógyszeres terápia kísérő tüneteként, vagy legyengült állapotban( pl.: műtétek után).

Felvetették, hogy a betegség kialakulásában immun-(~) folyamat, vírusfertőzés, vagy HLA-antigenitástól függő immunogenetikus hajlam (a Földközi-tenger vidékén és Japánban HLA-B51-el associált eseteket észleltek) is szerepet játszhat.

Az ~ betegségek közül a rheumatoid arthritis genetikai háttere egyre jobban ismert, genetikai diagnosztikája ma már rutinszerű. Azt tanácsolom Önnek, hogy vegyen részt egy genetikai tanácsadáson, ahol lehetőség nyílik a családfaelemzésre, valamint a meglévő leletek áttanulmányozására.

80%-ban ~ betegségek a felelősek ezért, amit a tuberkulózis követ a gyakorisági listán. A betegség ha nincs időben felismerve, halálhoz vezethet. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Leggyakrabban fiatal és középkorú (30-50 éves) felnőtteknél fordul elő. Tünetek: 1.

Egyes álláspontok szerint ~ folyamatok eredményeként jelennek meg a bőrön a fehér foltok, vagyis a szervezet maga zavarja meg a pigmentsejtek működését. Az elmélet hívei szerint erre utal, hogy sokszor más ~ betegség mellett bukkan fel a vitiligo.

A barátcserje növény kivonatát 2010-ben az európai orvosok szövetsége is javasolta, mivel vizsgálatok igazolják eredményességét a premenstruációs és menstruációs zavarok, meddőség és az ~ pajzsmirigy-gyulladás kezelésében.

A Basedow-kór az ~ pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb formája.

A foltos kopaszodás (alopecia areata) oka ~ reakció a hajhagymákkal szemben. Ha csak egy-két folt alakul ki, egy éven belül magától is többnyire elmúlik. Az alopecia areatát meg kell különböztetni a fejbőr gombás fertőzésétől.

A pontos oka nem ismert, de a szövettani metszetek feldolgozása során gyulladásos, illetve ~ eredetet feltételeznek, mások a pénisz közösülés során bekövetkező mikrotraumáinak tulajdonítanak szerepet.

A szkleroderma ritka ~-betegségek csoportja, amelyek a bőr és a szervek kötőszö veteinek megkeményedésével járnak. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerekkel és rehabilitációs módszerekkel jelentősen javítható a lefolyása, prognózisa és a beteg életminősége.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin nemcsak a csontok erőssége miatt fontos, de az ~-betegségekben is fontos szerepet játszik. Sok közép-európai ember szervezetében kimutathatóan csökkent a D-vitamin szintje, ami nemcsak a csontritkulás, hanem a reuma kialakulásának is kedvez.

Az esetek döntő többségében a háttérben szokatlan kórokozók okozta fertőzés (pl. malária, legionella, HIV), ~ betegség (pl. SLE) ill. daganatos betegségek (hasnyálmirigy daganat, lymphomák) derülnek ki.

A betegségnek létezik olyan formája - az ~ eredetű kórképek esetén - amelyben gyorsan súlyosbodó glomerulonephritis alakul ki, akár egy éven belül elérve a teljes veseelégtelenség állapotát.

Régóta kezelnek ~ betegséggel,mely ízület,kevert kötőszöveti fájdalomban nyílvánul meg.Sajnos sjörgen szindrómám is van.Porckopások,az ereket is érintette a betegség,hiába szedem a gyulladáscsökkentőket nem használnak.Szinte egész nap rossz a közérzetem.

Nem árt leszögezni, hogy egyes mozgásszervi kórképek magasabb halálozással járnak, gondoljunk csak például az osteoporosis talaján kialakuló combnyaktáji törések utáni, vagy a szisztémás ~ betegségekhez, illetve a rheumatoid arthritishez (RA) társuló magas mortalitásra.

társbetegségek: például ~ pajzsmirigybetegség, inzulinkezelést igénylő cukorbetegség, ~ májbetegség, ideggyógyászati tünetek, epilepszia, depresszió, menstruációzavarok, csontritkulás, visszatérő vetélés, terméketlenség, hajhullás, ismeretlen eredetű szívnagyobbodás, stb.

Arra, hogy mi az összefüggés a diszlexia, és a különféle allergiás és ~ betegségek között, csak a közelmúlt intenzív kutatásai adtak választ.

Szemben a sok esetben életmódfüggő, civilizációs ártalmakra visszavezethető kórképekkel, ez ~ betegség, amelynek során tehát maga az immunrendszer támadja meg az ízületeket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Autoimmun betegség, Daganat, Cukorbetegség, Szindróma, Allergia?

◄ Autizmus   Autoimmun betegség ►
 
RSS Mobile