Kezdőlap (Autoimmun)

 Betegségek 

  » »
 
   

Autoimmun

Betegségek  Autizmus  Autoimmun betegség

Autoimmun Betegségek
Az autoimmun betegségek olyan betegségek, melyeket az immunrendszer hibás túlműködése okoz a szervezetben természetesen jelenlévő szövetek és anyagok ellen keltett immunválasszal.
Autoimmun Betegségek ...


Autoimmun hólyagos bőrbetegségek: Pemphigus és más kórképek
Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése.

autoimmun
Bőrfarkas betegség - lelki okai
A bőrfarkas betegség (lupus erythematosus) számos apró göbből álló gümőkórós bőrjelenség. Autoimmun, gyulladásos betegség, mely számos szervet érinthet.

Autoimmun-diabetes meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
A cukorbetegség kezelésének több módja van, olvass bele itt, az orvosok mit javasolnak! ...

Autoimmun betegségek
Az immunrendszer működése
Az emberi testet többszörös védekezőrendszer óvja a mikroorganizmusok jelentette fenyegetéstől. A védelem azonban meggyengülhet, sőt, az immunrendszer akár tévedhet is.

autoimmun betegségek, sejthalál, apoptózis, ellenanyagok, immunszupresszió, tumor necrosis faktor ...

Autoimmun betegségek

Címkék: immunrendszer, autoimmun betegség, kollagén, fibrin, saját fehérje, gyulladás, degeneráció, hegképződés, immunszuppresszív kezelés ...

autoimmun
autoimmune,
immúnreakció a szervezet saját anyagaira, ...

autoimmun diabétesz
1-es típusú cukorbetegség, amelynek során a szervezet immunrendszere több síkon "megtámadja" az inzulint elválasztó béta-sejteket.
Cimkék: ...

Az autoimmunthyreopathiák (angolul.: Autoimmune thyroiditis) krónikus autoimmun pajzsmirigybetegségek, melyek az immunrendszer (a B és T sejtek) hibás működése következtében alakulnak ki.

Címke: "autoimmun betegség"
A lisztérzékenységről
A coeliakia (lisztérzékenység) valójában egy autoimmun betegség, élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz.

Betegséglexikon Autoimmun betegség
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit 'idegen testnek' érzékeli, és elpusztításukra törekszik.

Tag Archives: autoimmun betegseg
A cukorbetegseg, mint anyagcsere rendellenesseg ...

Autoimmun betegségek
Mi az immunrendszer?
Az immunrendszer a szervezet eszköze a baktériumok és egyéb testidegen anyagok elleni védelemre. Az immunrendszer alapvetően két fő egységből áll: ...

Autoimmun eredetű sokizületi gyulladás - PCP
Az ún. autoimmun betegségek csoportjába tartozó idült, gyulladásos kórkép, amikor az ízületen belüli szöveteket (elsősorban kötőszövetet) a szervezet által termelt ellenanyagok megtámadják, ...

AUTOIMMUN HÓLYAGOS BŐRBRTEGSÉG A PEMPHIGUS VULGARIS
Autoimmun hólyagos bőrbetegség a
Pemphigus vulgaris ...

Mik az autoimmun betegségek?
Az immunrendszer sejtjei és szervei együttműködve küzdenek a szervezetet támadó külső hatások (pl. baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) ellen.

Mi az az autoimmunitás?
A csecsemőmirigyben van az az adatbázis, mely tárolja az összes információt, és értesíti az immunrendszer mikrohadseregének megfelelő tagjait, mikor lendüljenek támadásba, ...

az immunkomplex-betegségek szisztémás manifesztációjú autoimmun kórképeket okoznak
a szervspecifikus autoimmun betegségeket okozhatja: ...

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK Az autoimmun betegség, nem egyetlen betegséget jelent, hanem számos betegség gyűjtőfogalma. A csoportba sorolt betegségek mindegyikére jellemző az a reakció, amit autoimmunitásnak nevezünk.

Autoimmun betegségek
Az autoimmun betegségek jellegzetessége, hogy az immunrendszer tévesen idegen testként észleli a szervezet saját elemeit és elpusztításukra törekszik.

Autoimmun pancreatitis
Aluldiagnosztizált kórkép?

Az autoimmun pancreatitis a krónikus pancreatitis egy, az utóbbi időben elfogadott sajátos formája, amely alapvetően különbözik az alkoholos eredetű krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól.

Autoimmunitás definíciója
A szervezetben physiologiás körülmények között is fellelhető autoreaktív T és B lymphocyták tolerantiája immunológiai egyensúly megbomlása következtében felfüggesztődik.

Autoimmun hepatitis
Az autoimmun hepatitis (AIH) női dominanciával, hypergammaglobulinaemiával, autoantitestekkel, gyakran HLA DR3/HLA DR4 társulással járó ismeretlen eredetű, cirrhosisba progrediáló, immunszuppressív kezelésre rendszerint javuló, ...

Autoimmun betegségek
Sokan nem tudják, hogy mikor kell autoimmun betegségre gyanakodni . Vajon milyen tünetei vannak , vagy hogyan és miként lehet kezelni vagy egyáltalán lehet e kezelni ezt a fajta betegséget ?

Autoimmun gyulladásos gerinc betegség (Bechterew-féle betegség) » ...

Autoimmune diseases
Close immunologic control is required; certain types may harm the embryo.
Facial dermatitis ...

Autoimmun betegségek:Az autoimmun betegségekben képződő kóros ellenanyagok átjuthatnak a méhlepényen, és károsíthatják a magzatot. A terhesség az egyes autoimmun betegségekre eltérően hat.

Autoimmun betegség
A test védekezőrendszerének megbetegedése következtében fellépő betegség.

Az autoimmun betegségekről
Minden amit jelenleg tudunk...
Az autoimmun betegségekről röviden
Juvenilis idiopathias arthritis (JIA)
Juvenilis spondylarthropathia (JSPA)
Uveitis
Juvenilis szisztémás lupus erythematodes (JSLE) ...

1. Autoimmun hemolitikus anémia
A saját vörösvérsejt ellen a saját szervezet termel ellenanyagot (antitestet). Relatívegyakori megbetegedés. Bevezető tünetként az anémia jelei jelentkezhetnek, melyet azelőző fejezetben részletesen ismertettünk.

Az autoimmun eredetű és a krónikus, fertőző májgyulladásnak (hepatitis B és C) speciális terápiája van.

/Autoimmun megbetegedések:
E betegség-csoport kialakulásának lényege, hogy megszünik a szervezet autotoleranciája.

Az Autoimmun thyreoiditis (pajzsmirigygyulladás) témaköréről már nem tudott beszélni, az idő előrehaladta miatt, de elmondta, hogy nem sokban különbözik a coeliakiások leleteinek értékelése a normál lakosság értékeitől.

Mik az autoimmun betegségek?
Az autoimmun betegségeknél az ember immunrendszere valamilyen hibából kifolyólag megtámadja a test egészséges szöveteit, úgy, mintha azok idegen betolakodók lennének.

Autoimmun neuromyotonia
Benignus paroxysmalis positionalis vertigo (BPPV)
Blepharospasmus ...

Autoimmun atrófiás gasztritiszben és krónikus H. pylori okozta gasztritiszben szenvedők, gyomorműtéten átesettek.
Legfontosabb tünetek
Fáradékonyság, alacsony vérnyomás, szapora szívverés, sápadtság, légszomj.

Autoimmun eredetű fokozott pajzsmirigy működés. Első leírójáról, egy német orvosról nevezték el.

Autoimmun eredetű betegségnek gondolják, de a valódi oka nem ismert. Gyakrabban fordul elő nőkben.

Autoimmun betegség, melyre jellemző, a szervezetben több helyen előforduló bazálmembrán pusztulása. Vesebetegség (progresszív glomerulonephritis) és tüdővérzés formájában manifesztálódik. A halál végül veseelégtelenség miatt áll be.
GOR ...

- autoimmun vagy pajzsmirigy-betegsége van, illetve tápanyaghiányban szenved
- a közelmúltban kemoterápiás kezelést kapott vagy hormontartalmú gyógyszert szedett
- a hajhullás különálló foltokban jelentkezik ...

Az autoimmun kórképek olyan betegségek, amelyek során a szervezet a saját szövetei ellen indít immunválaszt. Az autoimmun betegségek kiváltó oka ma még ismeretlen.

Az autoimmun betegségekben (reumás sokízületi gyulladás, lupus) szenvedő betegek szervezetében nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök kórházi tartózkodásuk alatt - egy új vizsgálat szerint. A betegség szövődményei akár a beteg halálát is okozhatják.

Az autoimmun eredetű Addison-kór társulása más, autoimmun eredetű betegségekkel
autoimmun pajzsmirigy alulműködés
mellékpajzsmirigy betegség ...

Az autoimmun bőrgyulladások közül legjellegzetesebb a bőrfarkas (lupus erythematodes), mely típusos pillangószerű bőrpírral jelenik meg az arcon, de hasonló színű, enyhén hámló, hegesedéssel járó diszkoid kiütések testszerte megjelenhetnek, ...

Az autoimmun folyamat hosszú távú, hatásos és mellékhatásmentes gátlására ma még nem rendelkezünk megfelelő gyógymóddal. Amennyiben lenne ilyen gyógyszer, a hajlamos egyének időszakos szűrésével megakadályozható lenne a betegség kialakulása.

Az autoimmun betegségekben a szervezet hiperaktív védekező mechanizmus révén önmaga ellen fordul. A leggyakoribb példák a szénanátha, a reumatoid artritisz, a köszvény, a kismedencei gyulladás, a vastagbélgyulladás és a burzitisz.

Az autoimmun-folyamat mikéntje egyelőre csak nagy vonalakban ismert. A teljesség igénye nélkül a következőképpen képzelhető el a folyamat:
A gliadin 266 aminosavból álló polipeptid, ami a vékonybél egyik emésztőenzimének tevékenysége nyomán elhasad.

Az autoimmun betegségek gyógyítását könnyítik a...
Számos autoimmun betegség gyógymódját rejtheti egy 2000 éves kínai gyógynövény, amelynek különleges, az immunrendszerre gyakorolt hatását csak most fedezték fel a kutatók.
Tovább... » ...

Az autoimmun gyulladásos folyamatokat is kedvezően befolyásolják, így jó hatásúnak találták rheumatoid arthritisben, ekcémában, psoriasisban, sőt sclerosis multiplexben is. Kijelenthető tehát, hogy az ereket károsító oxidatív stressz kivédhető.

B. Autoimmun: gastrointestinalis, cardiovascularis, genitourinaris funkciózavarok
és eltérések.
DIABETES KIEGÉSZÍTÉS ...

Az autoimmun betegségek, különösképpen az SLE területén végzett kutatás igen intenzív.

Egy autoimmun elváltozás, amelyet a vérben keringő kóros fehérjék, antitestek okoznak. Az antitestek a pajzsmirigyet arra serkentik, hogy felesleges mennyiségben állítson elő és jutasson a vérbe pajzsmirigyhormonokat.

Az SM autoimmun-betegség, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. A betegség folyamán az idegrendszer állandó gyulladásban van.

számos autoimmun betegségben és gyulladásban használatos, tehát a maga helyén jó és hatékony szer lehet, ám nem véletlenül vényköteles: alkalmazásának módját, adagját és idejét csakúgy, mint az összes többi szteroid esetén, orvos dönti el.

Ebben az autoimmun-betegségben az immunrendszer megtámadja és pusztítja a nyál- és könnymirigyek szöveteit. Bár tünetei kellemetlenek, egyszersmind kezelhetőek.

Bizonyos autoimmun folyamatokban (pl.
krónikus - idült
Évekre, sőt évtizedekre elhúzódó, hosszan tartó betegség. A betegség lassú lefolyású, tünetei kevésbé szembetűnők. Lehet valamely akut megbetegedés következménye.

Ritka, az autoimmun betegségekhez tartozó kórkép, melyet az egész kötőszövet állomány ismeretlen eredetű elváltozása jellemez.

A betegség autoimmun eredetű, az immunrendszer fehérvérsejt­jei kórosan működnek. A saját izület alkotórészeit idegenként felis­merve védekező reakciót, autoimmun gyulladást indítanak el, amely roncsolja az izületet.

Krónikus autoimmun pajzsmirigy-gyulladás: elsősorban nőket érintő betegség. Gyakran teljesen tünetmentes, máskor átmeneti pajzsmirigy-érzékenység, hőemelkedés, pajzsmirigy megnagyobbodás jelentkezhet.

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)
Létezik az 1-es típusú cukorbetegségnek egy lassan kialakuló formája, a LADA. A tünetek nem olyan súlyosak, mint a "klasszikus" 1-es típusban, és ezek későbbi életkorban jelennek meg.

FEJEZET - Autoimmun betegségek
187. FEJEZET - Transzplantáció
A szervtranszplantáció alapjai ", Vesetranszplantáció ", Májtranszplantáció ", Szívátültetés ", Tüdő- és szívtüdő-transzplantáció ", Hasnyálmirigy-transzplantáció ", ...

A betegség hátterében álló autoimmun eredet sem kizárható. A MC betegek nagy százaléka egyéb autoimmun betegséggel is rendelkezik, úgymint coeliakia, rheumatoid arthritis, thyreoiditis, I-es típusú diabetes.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség, melyet abszolút inzulinhiány okoz.

Autoimmun betegségek,amikor a szervezet saját szövetei ellen termel ellenanyagokat.

Egy fertőzést követően, más autoimmun betegségekhez társulva (pajzsmirigy alulműködés, lisztérzékenység), gyógyszerek okozta ( szteroid terápia), hasnyálmirigyet ért trauma, agyi trauma.

Ez a betegség nem is klasszikus allergiás betegség, hanem inkább autoimmun betegség. Az immunválasz ugyanis nem a glutén ellen alakul ki, hanem a glutént lebontó fehérje és az ahhoz kacsolódó gliadin ellen, ami a glutén bomlásterméke.

Lupusz: krónikus autoimmun betegség, amely gyulladásos formában jelentkezik az arra hajlamos egyéneknél. Leggyakoribbak a bőrön lévő, az ízületi, és a vérképzőszervi elváltozások, valamint a veseérintettség.

zsírmáj
PBC, PSC, autoimmun hepatitisek
1 típusú diabetes mellitus
dermatitis herpetiformis Duhring
Down-kór gyakoribb
Rheumatoid arthritis ...

autoimmun urticaria, amikor is az értágulatot okozó anyag felszabadulását autoantitestek váltják ki.
Milyen okai vannak az heveny csalánkiütéseknek?
A heveny csalánkiütésekre jellemző, hogy általában 24 órán belül, spontán elmúlnak.

Használható vérkeringés és vérnyomás felborulása, mirigyrendszer zavarai, külső és belső vérzések, autoimmun, és immunbetegség, rákos daganatok, idegrendszeri megbetegedések, epilepszia, görcsös állapotok, ágybavizelés, izomgyengeség esetén.

A legújabb álláspont szerint az IBD egy autoimmun folyamat eredménye, melynek során a szervezet önmaga ellen fordul és ezekben az esetekben a bél különböző szakaszaiban jelentkezik gyulladás.

Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

képekkel, allergias borkiutesek gyerekkorban, allergiás bőrkiütések képekkel, allergiás kiütés gyerekeknél, allergiás kiütések, allergias kiutesek gyerekeken kepekkel, allergiás kiütések gyerekeknél képek, allergias kiutesek kepekkel, autoimmun ...

autoimmun eredetű. Mit is jelent ez?
Az emberi szervezetnek a kívülről bekerülő kórokozók ellen védő rendszerét nevezzük immunrendszernek.

Amennyiben valamelyik oltóvírus immungyengülést hoz létre (pl. a kanyaró jellegzetessége) a többi vírus elleni védelem gyengülése miatt megakadályozódik az oltóvírus elpusztítása és tartós hordozó állapot alakulhat ki: a vírus genetikai-, autoimmun ...

A Crohn betegség, a gyomor-bél rendszer sajátos "gyulladásos" megbetegedése, végső soron autoimmun kórképként értelmezhető.

Vitaminhiány, autoimmun betegségek, néhány gyógyszer, a száraz levegő és a cigarettafüst is szerepet játszik a kialakulásában. A 'száraz szem' enyhébb formái igen gyakoriak.

Ilyen például a kiterjedt , egyéb bőrbetegséggel nem magyarázható, viszketés, a kiterjedt és szóródó övsömör,/ a bárányhimlő vírusa által okozott betegség /, az autoimmun betegségek közé tartozó dermatomyositis / kiterjedt izomgyulladás / , ...

Hátterében állhat pericarditis, infarctus, autoimmun folyamat, tumoros érintettség.

autoimmun
a szervezetben a saját anyagokkal szemben termelt ellenanyok
hatására
belgyógyászati betegségekhez, daganatokhoz társuló
kontakt urtikária ...

A foltos hajhullás (alopecia areata) a nyugati orvoslás szerint autoimmun betegség. Az autoimmun betegség fogalma azt jelenti, hogy a szervezet saját képletei ellen termel ellenanyagokat, és ez az immunreakció tehető felelőssé a tünetekért.

A nagy nyálmirigyek begyulladhatnak sérülés, fertőzések, vagy autoimmun betegségek (pl.: Sjörgen szindróma) esetén, de jelentkezhet a kórkép tuberkolózis, sugárkezelés, gyógyszeres terápia kísérő tüneteként, vagy legyengült állapotban( pl.

Felvetették, hogy a betegség kialakulásában immun-(autoimmun) folyamat, vírusfertőzés, vagy HLA-antigenitástól függő immunogenetikus hajlam (a Földközi-tenger vidékén és Japánban HLA-B51-el associált eseteket észleltek) is szerepet játszhat.

Az autoimmun betegségek közül a rheumatoid arthritis genetikai háttere egyre jobban ismert, genetikai diagnosztikája ma már rutinszerű.

80%-ban autoimmun betegségek a felelősek ezért, amit a tuberkulózis követ a gyakorisági listán. A betegség ha nincs időben felismerve, halálhoz vezethet. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

Egyes álláspontok szerint autoimmun folyamatok eredményeként jelennek meg a bőrön a fehér foltok, vagyis a szervezet maga zavarja meg a pigmentsejtek működését.

A barátcserje növény kivonatát 2010-ben az európai orvosok szövetsége is javasolta, mivel vizsgálatok igazolják eredményességét a premenstruációs és menstruációs zavarok, meddőség és az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás kezelésében.

A Basedow-kór az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb formája.

A foltos kopaszodás (alopecia areata) oka autoimmun reakció a hajhagymákkal szemben. Ha csak egy-két folt alakul ki, egy éven belül magától is többnyire elmúlik. Az alopecia areatát meg kell különböztetni a fejbőr gombás fertőzésétől.

A pontos oka nem ismert, de a szövettani metszetek feldolgozása során gyulladásos, illetve autoimmun eredetet feltételeznek, mások a pénisz közösülés során bekövetkező mikrotraumáinak tulajdonítanak szerepet.

A szkleroderma ritka autoimmun-betegségek csoportja, amelyek a bőr és a szervek kötőszö veteinek megkeményedésével járnak.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin nemcsak a csontok erőssége miatt fontos, de az autoimmun-betegségekben is fontos szerepet játszik.

Az esetek döntő többségében a háttérben szokatlan kórokozók okozta fertőzés (pl. malária, legionella, HIV), autoimmun betegség (pl. SLE) ill. daganatos betegségek (hasnyálmirigy daganat, lymphomák) derülnek ki.

A betegségnek létezik olyan formája - az autoimmun eredetű kórképek esetén - amelyben gyorsan súlyosbodó glomerulonephritis alakul ki, akár egy éven belül elérve a teljes veseelégtelenség állapotát.

Régóta kezelnek autoimmun betegséggel,mely ízület,kevert kötőszöveti fájdalomban nyílvánul meg.Sajnos sjörgen szindrómám is van.Porckopások,az ereket is érintette a betegség,hiába szedem a gyulladáscsökkentőket nem használnak.

Nem árt leszögezni, hogy egyes mozgásszervi kórképek magasabb halálozással járnak, gondoljunk csak például az osteoporosis talaján kialakuló combnyaktáji törések utáni, vagy a szisztémás autoimmun betegségekhez, ...

társbetegségek: például autoimmun pajzsmirigybetegség, inzulinkezelést igénylő cukorbetegség, autoimmun májbetegség, ideggyógyászati tünetek, epilepszia, depresszió, menstruációzavarok, csontritkulás, visszatérő vetélés, terméketlenség, hajhullás, ...

Lásd még: Lásd még: Autoimmun betegség, Daganat, Cukorbetegség, Szindróma, Allergia

Betegségek  Autizmus  Autoimmun betegség

 
RSS Mobile