Kezdőlap (Asztma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Asztma

Betegségek  Asztigmia  Asztmás roham

Asztma, Fulladás
A betegség idült, rohamokban jelentkezik, sokszor súlyosabb légúti betegség, erős fulladással jár. Itthon minden évben 300-400 ember meghal az asztma következtében fellépő rohamokban. Az utóbbi években, gyermekek esetében, nem okozott halált a betegség.


Asztma
Tünetek Az asztma sajnos egy életre szóló betegség, amelynek tünetei igen hasonlítanak az egyszerű hörghurutéhoz: a gyerek nehezen lélegzik, erőlködve préseli ki a levegőt. Az oxigéncsere elégtelenségét szaporább lélegzetvétellel próbálja ellensúlyozni, eredménytelenül.

Asztma - Hogyan tudjuk kontrollálni?
Az Asztma Világnapját szervező GINA nemcsak jelentős nemzetközi kampánnyal hívja fel a betegek figyelmét arra, hogy az asztma kezelhető és megfelelő életmóddal kordában tartható, hanem bemutatja a legfrissebb, ...

Asztma
Rohamokban jelentkező nehézlégzés. Ismeretes a hörgi asztma (asthma bronchiale), valamint a szívasztma (asthma cardiale) is. A hörgi roham a nap bármely szakaszában megjelenhet, gyakran ékszaka. Főleg a kilégzés nehezített. Fulladásérzés jellemzi, melyet szorongás, félelem kísér.

Asztma
latin: asthma bronchiale
Az asztma valamilyen külső kiváltó ok hatására, vagy a szervezet immunzavara következtében külső kiváltó ok nélkül létrejövő hörgőgörcs. Általában krónikus betegség, hullámzó lefolyással.

~ kezelése kezelése
Kóréllattana
A légutak (hörgők) nyálkahártyájának krónikus gyulladása a jelenleg ismert legfontosabb elváltozás.

~
Mi az ~?
Az ~, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

~ - LELKI OKAI
A görög eredetű ~ szó 'szűkmellűséget" jelent.

~ - Mikor és miért forduljon orvoshoz?
Az ~ évente többszázezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.

~, tüdő~, kezelés
A leukorién módosítók, mint a zafirlukast és a zileuton a legújabb ~ elleni gyógyszerek, melyek a leukotriének reakcióit és szintézisét akadályozzák meg. A leukotriének szervezetünkben termelődő, asztmás tüneteket okozó vegyületek.

~
Asthma
Az ~ egy növekvő probléma. A legtöbb gyermek aki asztmás allergiában is szenved.

~ és allergia
A két betegség kapcsolata
Minden 100 újszülöttből 40 atopiás alkattal jön világra, azaz hajlama van valamilyen allergiás betegség megjelenésére.

~ (asthma bronchiale, tüdő~) tünetei és kezelése gyermekkorban
Az ~ a hörgők ...

~ Kontroll Teszt
Az alábbi teszt segítségével felmérhető a 12 év feletti asztmás betegek esetében, milyen mértékben kontrollált a betegségük.

~
leírás tünetek diagnózis kezelés gyakori kérdések
név ~ ...

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: astma) ...

~, szénanátha - egy betegség, vagy kettő?

Az ~ elnevezés ókori görög eredetű, nehéz légzést jelent.

~ betegség tünetei, az ~ tünetei:
Az ~ betegség tünetek az enyhétől az egészen súlyosakig igen változatosak. Elképzelhető, hogy csak alkalmi asztmás epizódok fordulnak elő, és a sípolásos légzés is csak rövid ideig tart.

~
Acsalapu
Acsalapu, Vörös acsalapu Petasites officinalis, Petasites hybridus Évelő növény vastag, vízszintes gyöktörzzsel, igen nagy méretű levelekkel, melyek veselakúak vagy kerek-tojásdadok, vékonyak, fonákjuk rendszerint alig szőrözött, zöld.

~ bronchiale gyermekkorban
1 . oldal
Kialakulása - Tünetek - Kezelés ...

~
Rövid leírás:
(másnéven: astma)
Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza.

~
1. homeopátia - éjszakai rohamoknál: Arsenicum, köhögéssel és hányingerrel járó rohamoknál: Ipekakuána, nedves, nyirkos helyen fellépő rohamoknál: Natrum sulphuricum, ha a friss levegő jó hatású: Pulsatilla.
2. masszázs - a közelgő roham esetén hátmasszázs a gerinc mentén.

Az ~ kezelésének irányelveit módosítani kell?
Az ~ optimális kezelési eljárásának kidolgozása érdekében végeztek vizsgálatot amerikai kutatók, eredményeik nyomán valószínűleg módosítani kell a betegség kezelésének általános irányelveit.
Asztmás gyerekek - kezünkben a kontroll ...

Az ~ előfordulása
Magyarországon az össznépesség 2-3 %-át érinti az ~. Gyermekek között a gyakoriság országosan még nem éri el az egy százalékot, de a betegek száma folyamatosan nő. A kezeletlen légúti allergiások 20-40%-a idővel asztmás lesz.

~
(gör.), hirtelen fellépő és aránylag rövid ideig tartó nehéz légzési roham. Az A.

~ - allergia és gyulladás - A légutak beszűkülésével járó, roha­mokban jelentkező nehézlégzés nemcsak allergia (allergénre adott fokozott válasz), hanem a kishörgőkben zajló gyulladás is.

~ felnőttkorban
Írta: Beregszaszy Szabolcs
Az ~ a légutak krónikus megbetegedése, amely világszerte több millió embert érint, ezen belül a terhes nők 1%-át. Az asztmára jellemző gyulladás beszűkíti a légutakat ezért a betegek fulladnak, nehezen kapnak levegőt.

~-kontroll
Alvászavarok, fulladás, nehézlégzés? Szellemi és fizikai teljesítmény romlása? Tehetetlenségérzés, állandó félelem? Megoldás: ~-kontroll
h i r d e t é s ...

~
Légzési nehézséggel járó allergikus betegség.
Az orvosi nyelv latinon át (asthma) elterjedt szakszavai, forrásuk a görög aszthma, aszthmatosz (lihegés) az aadzó (nehezen lélegzik) igéből.

~
Allergiás megbetegedés, mely rohamokban jelentkezik, nehézlégzéssel, légszomjjal, mellkasi sípolással jár.

Az ~ klinikai tünetei jól felismerhetők: rohamokban jelentkező nehézlégzés, amely megnyúlt, sípoló kilégzéssel párosul, fulladás és mellkasi szorítás. Különösen gyermekeknél a nyak és mellkas tájék viszketése is lehet az ~ korai jele. Lázzal nem jár.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > A > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~ ellen tbc
/ Dr.Sóti László / ~
A fiatalkorban lezajlott Mycobacterium tuberculosis fertőzés nőknél csökkenti a későbbi életkorban kialakuló ~, illetve az allergiás megbetegedések kockázatát, ...

~ Útmutató
Az amerikai National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) Nemzeti ~ Ismeretterjesztési és Megelőzési Programja (National Asthma Education and Prevention Program; NAEPP) keretében 2007 augusztusában jelent meg az ún.

~:
Mi is az ~?
Az ~ a légutak idült gyulladással járó betegsége, jellemző rá a különböző anyagokkal szembeni fokozott válaszkészség. Ez a fokozott válaszkészség a hörgők izomzatának görcsében, a kisléguti váladékképződésben és gyulladásos sejtszaporulatban nyilvánul meg.

~ - a meghűlés súlyosbítja
Nem a szmog okolható azért, hogy az ~ tünetei télen erősebben jelentkeznek - állítják USA-beli kutatók. Az iskolás gyerekek megfigyelésén alapuló tanulmány szerint sokkal inkább a köhögés és a hideg hibáztatható a szimptómákért.

Az ~ a leggyakoribb krónikus ellátást, gondozást igénylő gyermekkori megbetegedés.

1. ~ és allergia
Az ~ krónikus tüdőbetegség, amely a légutak gyulladásával és duzzanatával, beszűkülésével jár. A tünetek a következők: mellkasi nyomás, légszomj, tüsszögés, köhögés, különösen reggel. A hirtelen fellángoló tünetek esetén asztmás rohamról beszélünk.

Az ~ (asthma broncchiale) visszafordíthatatlan légzési zavar, a hörgők gyulladásos megbetegedése, melynek során a légutak és a hörgők nyálkahártyája megduzzad, a hörgők izomzata görcsösen összehúzódik. Görcsös állapotban a kilégzés megnehezedik, ami fulladást, nehézlégzést okoz.

Nátha, ~ és allergia ellen
A sókamra egészségügyi hatásai
Ezeréves csodaszer, ma pedig már bárki számára elérhető. Próbáld ki te is a természetes gyógymódot! ...

~ - kiváltó okok és tünetek
Az ~ gyermekkorban az egyik leggyakoribb krónikus betegség, amely napjainkban még nem gyógyítható, azonban gyógyszeres kezelés mellett a tünetek ellenőrzés alatt tarthatóak és minimálisra csökkenthetőek.

~
Magyarországon rengeteg ember tapasztalja meg saját bőrén ezt a fajta légúti betegséget . A légutak és a tüdő sokkal érzékenyebb , mint egy egészséges emberé , a nyálkahártya pedig gyulladt .

~ és sport - kevesebb tünet, jobb életminőség
Az asztmás betegek, a rohamoktól való félelmükben gyakran inkább kerülik a testedzést.

~:Az asztmás nők közel felében nem változik terhesség során az asztmás rohamok gyakorisága vagy súlyossága. Körülbelül egynegyedükben javul, negyedükben pedig romlik a betegség.

~: már a nagymama dohányzása is felelős?
A terhesség alatti dohányzás káros hatása nem csak a köldökzsinóron keresztül "öröklődik" az első generációba, de befolyásolja az unokák egészségét is.

~
A pycnogenol szignifikánsan csökkenti a vérben a leucotrien szintet, azt a mediátort mely nagymértékben felelős a légcsövek gyulladásáért és duzzanatáért, így a nehézlégzés kialakulásáért ~ esetén. A légáramlást javító hatásáról számos asztmás betegem is beszámol.

~ (ASTHMA BRONCHIALE)
Meghatározása:
Az ~ a légutak krónikus gyulladásával járó betegség.

Az ~ kezelése a megújított nemzetközi terápiás ajánlás alapján
...

Az ~ kardiale
Rapidan kifejlődő pangás a kisvérkörben
A pulmonális erek áteresztő képessége megnövekszik, ...

Az ~- civilizációs ártalom?
Mai ismereteink szerint az ~ a hörgők gyulladásos megbetegedése, melyet ezek különböző ingerekre adott fokozott válaszkészsége jellemez és...
A terheléses ~ ...

Tüdő~
A légúti betegségek közül két kórkép érdemel figyelmet abból a szempontból, hogy kezelésükben a rendszeres testedzés - gyógyszeres kezelés mellett - a beteg állapotának jelentős javulását eredményezheti. Az egyik betegség, amely rohamokban jelentkezik, az ~ ...

~: a légutak krónikus gyulladásos állapota, amely kiterjedt, változó mértékű légúti obstrukcióhoz vezet. Ez spontán vagy kezelésre reverzibilis. A hosszantartó ~ a kezelésre érzéketlenné válhat.

~, gyulladásos bélbetegségek,
egyéb olyan zavarok, amikor a kálcium felszívódása nem megfelelő
A betegség gyakorisága ...

~
ájulás
a porckorong elfertőződése
Mire kell figyelni?
A vizsgálat napján: Ha más utasítást nem kap, a beavatkozás napján csak könnyű reggelit fogyasszon, és keveset igyon! A beavatkozás előtt 30-40 perccel előkészítést kap, nyugtató-altató injekció formájában.

~
szív-érrendszeri betegsége vagy szívelégtelenség
gyulladásos bélbetegség
károsodott vese vagy májműködés ...

~ ", Hörgőcskegyulladás ", Krupp "
275. FEJEZET - Emésztőszervi megbetegedések
Gyomor-bélhurut ", Savas visszaáramlás ", Peptikus fekély ", Bélbetüremkedés ", Féregnyúlvány-gyulladás (appendicitisz) ", Meckel-féle divertikulum ", Székrekedés ", Ismétlődő hasi fájdalom " ...

~
×
Gyuri bácsi Torok barátja teakeverékét javasoljuk minden nap inni egy csészével. Kúraszerűen 4 hónapig lehet fogyasztani majd szünetet kell tartani mielőtt újra végeznénk a kúrát.

~atropinhioszciaminlexikon beléndeksimaizom görcsökszkopolamin
Tweet
Pin It ...

~: Lásd NEHÉZLÉGZÉS.
AURA
Az auráról a PÁR SZÓT A CSAKRÁKRÓL ÉS AZ AURÁRÓL szóló részben találunk.

Az ~ és a cukorbetegség esetén igen kedvezőtlen nemzetközi adatok állnak rendelkezésre, melyek szerint feltételezhető, hogy ezekben a betegségcsoportokban csupán a betegek kevesebb mint fele tartja be a rendelt terápiát.

Az ~ komplex kezelése-a gyógyszeres terápia, a pszichoterápia, a dietetika és a fizioterápia összehangolása- nehéz feladat, de csak ezek együttes alkalmazásával érhetünk el optimális állapotot.

Az ~ nehézlégzéssel, köhögéssel, fulladással és mellkasi szorítás érzéssel jár - mindez rohamokban jelentkezik a betegeknél.

tüdő~, garat- és gégegyulladás, fogzománcsérülés, a betegség által provokált reflexes szív-koszorúérgörcs
A reflux betegség lehetséges komplikációi, szövődményei:
- idült garat- és gége gyulladás ...

Az ~, orrsövényferdülés, különböző allergiák, a megfázás nehezíti a légzést, és rákényszeríthet bennünket arra, hogy szájon át lélegezzünk, tovább mélyítve a helytelen légzésformát.
Helyes légzéstechnika ...

Allergia és ~ esetén érdemes napi 1000 mg-ot szedni. A C-vitamin hatása kettős: egyrészt csökkenti a hisztamin szintet; másrészt az antioxidáns hatás védi a tüdőt és a légutakat a szabadgyököktől és a külső légszennyezéstől (pollen).

Az allergiás ~ vezető tünete az allergén belégzését követően váratlanul fellépő nehézlégzés, amelyet köpetürítéssel nem járó köhögés és mellkasi feszülés érzése kísér. A légzéskor a hörgők görcse miatt a kilégzés nehezített. A rohamot kísérő sípolás gyakran szabad füllel is hallható.

A diagnózis: ~
Az asztmát csaknem mindig allergiás megbetegedés előzi meg. A hajlam gyakran már gyermekkorban észlelhető, első jele sok esetben az ekcéma.
Tovább...

Szénanátha és ~
A légúti allergiák általában 3-4-5 éves korban jelentkeznek először.

Megelőzhető-e az ~?
Kérdés:
A kisfiam 3 és fél éves és sajnos pár hónappal ezelőtt kiderült, hogy asztmás. Kanadában élünk. Azután éjjel-nappal az internetet böngésztük, itt olvastunk a csúcs-áramlásmérőről.

légúti allergia, ~ gondozás
fogászati allergiák kivizsgálása
élelmiszer allergia, intolerancia kivizsgálása ...

A dohányosoknál 33 százalékkal nagyobb az ~ kialakulásának kockázata a nemdohányzókhoz képest. Közöttük is a nôket fenyegeti inkább a betegség. Egy 1444 ember bevonásával végzett 30 hónapos tanulmány eredménye az eddigi legerôsebb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a dohányzás asztmát okozhat.

A speciális só-terápiának elsősorban ~, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása.. A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban, Erdélyben ) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek.

Standardizált epidemiológiai felmérések szerint Európában az allergiás ~ előfordulási gyakorisága 3-5%. A Magyarországon 1980 óta rendelkezésre álló tüdőgyógyászati nyilvántartás az asztmás panaszok miatt gondozott betegek adatait tartalmazza.

Krónikus tüdőbetegségek: emphysaema, ~, kisvérköri véralvadási zavarok
Koszorúérbetegség
Szívműködést stimuláló anyagok használata: bizonyos gyógyszerek okozhatnak pitvarfibrillációt
Családi halmozódás: pitvarfibrilláció gyakran érint teljes családokat.

Gyakran előfordul, hogy egyszerűen nem lehet a gyermekeket a '4-A'- betegségből (~, Allergia, Autizmus, ADHD /Attention Deficit Hyperactivity Disorder - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar/ ) meggyógyítani anélkül, hogy először a bél diszbiózisának (diszbakteriózis, ...

~, szénanátha fennállásakor
Menstruációs fájdalmak, vérzési zavarok, megtermékenyülési nehézségek esetén
Klimaxos panaszok esetén
Impotencia, szexuális problémák esetén
Vizelési panaszok esetén
Emésztési zavarok (a Refluxbetegség!), székelési nehézségek, puffadások fennállásakor ...

Erre az allergia formára jellemzőek a bőr tünetek, kiütések, a szemben és orrban létrejövő szezonális kötőhártyagyulladások, a nátha, az akut ~ bronchiale, a bélgyulladásos folyamatai (enteritisz, kolitisz).

A higiénia-hipotézis szerint az ~, ekcéma, szénanátha, és a gyermekkori cukorbaj azokat fenyegeti leginkább, akiket nem hagynak soha a sárban hempergőzni, pocsolyába toccsanni vagy állatokkal játszani.

Elhúzódó száraz köhögés, rekedtség, tüdő ~ (ha nincs a háttérben gégészeti vagy tüdőgyógyászati alapbetegség)
Torokkaparás, gombócérzés a torokban
Savas érzés a szájüregben, kellemetlen szájszag, rossz lehelet
Bizonytalan mellkasi fájdalom (ha a kardiológiai eredet kizárható) ...

Nem lehet azon csodálkozni, hogy valakinek nehézséget jelent olyan komoly krónikus betegséggel együtt élni, mint például a fiatalkori cukorbetegség, az ~ vagy az IBD.

hajhullás, idegrendszer harmonizálás, méregtelenítés, schüssler-sók, stressz, szenvedély betegségek, természetgyógyászat, voll-féle állapotfelmérés pajzsmirigy betegségek, meddőség, lyme kór, ekcéma, gyomorfekély, allergia, puffadás, candida, depresszió, folyás, góc, candida, hajhullás, ~, ...

Emellett ki lehetne küszöbölni a súlyos ~ és más betegségek kezelésében használatos glukokortikoidok, például a prednizolon mellékhatásait, mint a súlygyarapodást, a vércukorszint felborulását és a cukorbetegséget.

reuma, ~ vagy allergia kezelésére) nagyobb valószínűséggel kaphatnak glaukómát, ha a megfelelő hajlam fennáll. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos még ma is csak akkor fedezik fel a magasabb szemnyomást, amikor a betegnek az első szemüveget felírják és ilyenkor gyakran már túl késő.

D-vitaminnal és gyömbér kivonattal az ~ ellen?
Egy friss kutatás eredményei szerint a D-vitaminnak fontos szerepe lehet az ~ tüneteinek csökkentésében.

Jean Valnet a következőkben foglalja össze az erdeifenyő illóolajának gyógyhatásait és indikációit: belsőleg a légző- (nátha, influenza, bronchitis, légcsőhurut, tüdőgyulladás, ~, tuberkulózis, stb.), ...

Az allergiás foglalkozási ~ és szénanátha bejelentése hazánkban kötelező. Ez az Egészségügyi Minisztérium ajánlása alapján elvégzett kivizsgálást követően, adott esetben akár a foglalkozástól való eltiltással, pályamódosítással is jár.
Mik ezek?
Mik ezek?
X ...

A helyi kezelések indikációs területei: fejfájások, otitisek, krónikus légzőszervi betegségek, ~, angina, intercostalis neuralgia, herpes zooster, lumbagó, porckorong ischalgia, polyarthralgiák, dorsalgia, myogelosisok, sinusitisek, hepato- és nefropátiák, epe-máj betegségek, fekélyek, ...

OKA: Általában alkohol, szteroid gyógyszeres kezelés (~, daganat, immunterápia, stb...).
DIAGNÓZIS: Klinikai tünet (hirtelen, erős fájdalom, terhelési képtelenség), és korai szakban MR (csontödéma), később rtg (fejbelapulás-deformatio).

Teofillin kezelés esetén nagyobb dózisok javasoltak. Az ~ rövid fellángolása lehetséges.
Súlyos koszorúérbetegség növeli a bradikardia és az AV-blokk veszélyét.
A szívátültetett betegek igen érzékenyek adenozinra: nagyon kis adagban adandó ...

Az ~ hipnózisos kezelésének eredményessége 60% feletti, a gyógyszeres terápia ellenben csak 40%-os sikerkvótát mutat. Az új homeopátia tehát puszta placébóként is eredményes lehetne. Azonban növényeknél és állatoknál is hat, ami azt jelenti, hogy nem lehet csupán placébó.

Címkék: Allergének, Allergia, ~, Csalánkiütés, Emberi Test, Homeopátia, Immunrendszer, Pollen, Rovarcsípés, Stressz, Szénanátha, Tünetek, Tüsszentés
Hírlevél
küldés...

A klóros uszodavíz növeli az ~ és allergia kockázatát
Súlyos problémák állhatnak a köhögés hátterében
Kérdések és válaszok a tojásallergiáról.

Ma nemcsak a szív-érrendszeri betegségek, ~, fertőző betegségekkel szembeni ellenállás csökkenése, emésztési zavarok, a szervezet fizikai-szellemi kimerülése tekinthető az "oxigénhiány" következményének, ...

Munkahelyi allergiák
Terhességi ~
Gyermekgyógyászat
D-vitamin hiány kivizsgálása
Dietetikai tanácsadás ...

Az egyik betegség, amely rohamokban jelentkezik, az ~, míg a másik idült állapotnak tekinthető, a légzőfelület kórosan csökkenése, kiváltója legtöbbször a krónikus hörghurut, vagy tüdőtágulás, ...

mágneses terápia segítségével (a teljesség igénye nélkül) az alábbi tünetek enyhíthetők, vagy gyógyíthatók: Szív és érrendszeri betegségek, vérellátási zavarok, anyagcserezavarok, cukorbetegség, általános fájdalmak, fejfájás, migrén, vegetatív zavarok, izomfeszesség, hátgerinc-szindrómák, ~, ...

-Candida gomba / toxin által kiváltott ~
-Candida toxin által kiváltott gyomorégés és fájdalom
-Candida toxin által kiváltott refluxbetegség ...

Allergiás bronhitis
Allergiás sinusitis
~
Krónikus légzőszervi betegség (COPD)
Krónikus légzőszervi allergiák ...

A betegség sok esetben álmatlansággal, erős viszketési rohamokkal kezdődik, és az esetek bizonyos százalékánál a felnőttkorban is megmarad, sőt a tünetek az idő múlásával súlyosbodhatnak, és növelik más allergiás betegségek, mint például az ~ rizikóját vagy súlyosságát.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Daganat, Szindróma, Cukorbetegség, Pajzsmirigy?

◄ Asztigmia   Asztmás roham ►
 
RSS Mobile