Kezdőlap (Artrózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Artrózis

Betegségek  Artroszkópia  Asperger-szindróma

Artrózis
Az ízületi betegségeknek sok típusát különböztetik meg. Egyik gyakori formájuk az ízületi kopás (artrózis, köznyelven porckopás).
Okok és tünetek
Az artrózis az ízületi porc kopása következtében kialakuló degeneratív betegség.


Artrózis (ízületi porckopás)
Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, ...

Artrózis
latin: arthrosis
A leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, nem gyulladásos ízületi betegség. Hátterében az ízületi porc károsodása áll, melyet később a csontok és a szalagrendszer másodlagos elváltozásai kísérnek.

Artrózis
Ízületi elváltozás, melyet a porcok kopása, csontkinövések, csontvégek rendellenes összetömörülése jellemez. Leggyakrabban a nyak, a térd, a kéz és a csípő ízületén jelenik meg.

Az "artrózis" jelentése: Izületi károsodás (elváltozás: kopás vagy csontkinövés).

Az ~ okai
Az okok szerint az ~t elsődleges és másodlagos típusokra osztályozzuk.

~, artritisz megállapítása
~, Botox-kezelés
Ízületi kopás, izommerevség - Fürdőutalvány helyett gyógyszer?

~ - Túrázás, sport
~, Botox-kezelés
Ízületi kopás, izommerevség - Fürdőutalvány helyett gyógyszer?

A térdizület elfajulásos kopással járó megbetegedésének, más néven ~ának előfordulási gyakorisága a második helyen áll, közvetlenül a csípőizület megbetegedései után.

~
Az ~ népbetegség, kezelése egyre nagyobb szakmai feladat és gazdasági teher. Az ~ sportolóknál három jellemző korosztályt érint.

~
Gyulladás talaján kialakuló, alakváltozással járó ízületi elváltozás. A porc elhasználódhat, elkophat, de megjelenhetnek rajta csontkinövések vagy csonthiányok is. A legtöbb ~os elváltozás az öregedés számlájára írható; ezek az elváltozások nem járnak mindig fájdalommal.

~ok - izületi elváltozások
Húst, halat kerülni kell, sok friss gyümölcsöt kell fogyasztani.
Csontritkulás ...

Az ~ (korábban degeneratív artritisz, degeneratív ízületi betegség), az ízületi porcok és a környező szövetek idült betegsége, mely fájdalommal, merevséggel és funkciócsökkenéssel jár.

A térd~ idősebb korú nőknél fordul elő gyakrabban, különösen, ha túlsúlyosak. A járást kifejezetten korlátozhatja mind a fájdalom, mind az ízület deformitása.

Kopás: ~
Az ~ az ízület kopásának folyamata, mely az ízület működéséhez szükséges porcréteg eltűnését jelenti. Degeneratív ízületi betegségnek is nevezik. Az ~ fájdalommal és merevségérzéssel kezdődik, sokszor csak fokozatosan alakul ki, hónapok, évek alatt.

~ - Ízületi porckopás
Illóolajok - A szépség és egészség illatai
Anatomical Illustration of Acupuncture Points - kártyák ...

~, ínhüvelygyulladás, ízület, ízületek, ízületgyakorlatok, ízületi gyulladás, ízületi kopás, ízületkezelés, könyök, könyökízület, porckopás, porckorongsérv, teniszkönyök
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Az ~ bármely ízület­ben kialakulhat; hátterében a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy valamilyen sérülés áll. A csontok fel­színét védő és a lengéscsil­lapító szerepét betöltő porc kopása miatt a csont a másik csonthoz dörzsölődik, és az ízület fájdalma­san merevvé, duzzadttá válik.

Az ~ a mozgásszervi fájdalmak leggyakoribb oka, ugyanis az ízületek kor előrehaladtával járó elfajulása az egyik legelterjedtebb, ízületeket érintő megbetegedés. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyaránt megkeserítheti az idősebb emberek az életét.

Az ~ fájdalommal és merevségérzéssel kezdődik, sokszor csak fokozatosan alakul ki, hónapok, évek alatt. A fájó ízület meg is duzzadhat, és ez fokozódik a fizikai tevékenységek után, illetve a nap végére, míg korán reggel vagy pihenés után az ízületi merevség jellemző.

Az ~ ízületi fájdalommal és merevséggel járó idült ízületi elváltozás, kopás, mely idős embereken kívül sportolókat is nagy számban érint, lassacskán gyakorlatilag népbetegségnek számít.

Az ~ elleni küzdelem egyik legjobb eszköze a testmozgás. Mit érdemes sportolni?
Fűszerekkel a fájdalom ellen48
Jó néhány olyan fűszer van, amely gátolja a fájdalmat és a gyulladást. Íme a leghatásosabbak és hogy mire jók ...

( Arthrosis, ~, gonarthrosis, gon~)
Leggyakrabban a csípő a térd ízület kopik el. Ez nem meglepő, hiszen ezek a nagy mozgástartománnyal bíró, jelentős erőkarokkal mázsás terheléseket bíró ízületek. A porc kopása már igen korán, néha már a 20-as éveinkben elkezdődik.

porckopás (~)
Az ízületi porc kopása igen gyakori betegség, minden ízületben előfordulhat, jellemzően a nagy terhelésnek kitett alsó végtagi ízületekben, az ágyéki gerincen alakul ki. Ritkábban a könyök, a váll ízületei is érintettek lehetnek.

66. FEJEZET - ~
67. FEJEZET - Reumatoid artritisz és más gyulladásos artritiszek
Reumatoid artritisz ", Pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás ", A Reiter-szindróma ", Szpondilitisz ankilopoetika " ...

taj-csi, tai chi, ~, fájdalom, edzés
Amerikai kutatók hét vizsgálat eredményeinek áttekintése után megállapították, hogy a taj-csi csökkentheti az ízületi fájdalmat és a mozgást is javíthatja.
" cellpadding="0" cellspacing="4" border="0" ...

A nagyteherhordó ízületek súlyos degeneratív elváltozása, ~a esetén fontos mérlegelni, hogy szükséges, illetve lehetséges-e az ízület szövet-, és szervezetbarát protézissel való pótlása.
A kisízületek ~a általában idősebb nőkön fordul elő: a kezek ujjainak kisízületeit érinti.

Az ízületi porckopás (~) az ízületi felszínek degeneratív (szövetpusztulásos) folyamata. Az életkor előrehaladtával szinte mindenkinél kialakul legalább néhány ízületen. A porcok degenerációja mechanikus hatásra következik be.

Az ~ gyakoribb időskorban, de nem törvényszerűen jelentkezik az öregedéssel párhuzamosan. Hátterében inkább a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy valamilyen sérülés, megerőltetés, esetleg fertőzés állhat.

Az ízületi károsodás, azaz az ~ egy reumás megbetegedés, ami nedves, hideg időben különösen kínozza a betegeket. Ízületeik fájnak, megdagadnak, eldeformálódnak, megérzik az időjárás változását. Kiváltó oka lehet a túlzott igénybevétel, a porcok sérülnek.

Ez az elváltozás főleg az idősebbeket súlytja - 40 év fölött - a discusporckorong (diszkusz) degeneráció és az ízületi felszínek arthrosiskopásos, nem gyulladásos ízületi betegség (~)ának a következménye. Leggyakrabban az LIV-LV-ös szintben jelentkezik.

A gerincvelői gyökök nyomásából származó, éles, kisugárzó fájdalom hátterében porckorongsérv, csigolyaízületi elváltozás (~), gerinccsatorna-szűkület vagy csontritkulás állhat. Tipikusan egy rossz emelés következtében vagy egy szerencsétlen mozdulattól alakul ki.

A reggeli kézmerevség már felhívhatja a kórképre a figyelmet, de ez ugyanúgy lehet kísérő tünete az igen gyakori, jóval ártalmatlanabb lefolyású ízületi degeneratív kórképeknek (~) is.

A mindössze néhány grammnyi zsírból kinyert őssejtek ígéretes fegyverként használhatók az ~ életminőséget rontó hatásai ellen. Az elmúlt két évtizedben a térd-, csípő- és más ízületek műtéti pótlása számított a betegség standard kezelésének.

Egyfelől gyulladásgátló hatásának köszönhetően enyhíti a hörghurut, az ~, az ízületi gyulladás, valamint a rándulások fájó tüneteit. Egyes kutatások szerint pedig még a vérrögképződést is megakadályozza - minek köszönhetően csökkenti a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A gyulladásgátlókkal és fájdalomcsillapítókkal lecsökkenthetjük az osteo~ okozta panaszokat, de az ízületek károsodását, további kopást nem sikerül kivédeni, nem beszélve a gyógyszerek káros mellékhatásairól.

Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek mozgáskorlátozottá válhat. A csípőficam későbbi csípőízületi kopásos betegségre (~) hajlamosít. Ilyenkor csak a csípőprotézis beültetése oldhatja meg a mozgászavart.

A keresztszalag sérülés utáni élsport a korai súlyos ~ (ízületi kopás) esélyét jelentősen és biztosan megnöveli, ami későbbi protézis beültetését is eredményezheti.

Kiterjedése, mélysége és helye szerint nagy változatossággal jelentkezik. Térdkalácsficam, térd instabilitás vagy tengelyeltérés gyakori következménye. A későbbi általános ízületi kopás, degeneráció (~) korai jele is lehet.

Az ~ (degeneratív ízületi betegség) ízületi fájdalommal és merevséggel járó, gyakori idült ízületi elváltozás. A betegséget az ízületi porc és az alatta lévő csont elfajulása jellemzi. Hetven éves korra bizonyos fokban a lakosság jelentős részében kimutatható.

Közöttük vannak a várost az ezerhatszázas években sújtó pestisjárvány áldozatai is, melyről Alessandro Manzoni A jegyesek című regényéből tudnak az olaszok. A vizsgálatok azt mutatják, sokan ólommérgezésben vesztették életüket vagy a ma már könnyen gyógyítható ~ban (izületi porckopás).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Reuma, Depresszió, Emlőrák, Pajzsmirigy?

◄ Artroszkópia   Asperger-szindróma ►
 
RSS Mobile