Kezdőlap (Aluszékonyság)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Aluszékonyság

Betegségek  Aluszékony  Alvadásgátló

Aluszékonyság akupresszúra kezelése
Aluszékonyság
1. pont: A fül mögött, a csecsnyúlvány hátsó élén, a csúcsától egy harántujjnyira felfelé.


Aluszékonyság (somnolentia)
Megnehezült kontaktus, elmosódott beszéd, ébreszthető, de magára hagyva elalszik.
Sopor ...

Aluszékonyság Sclerosis Multiplex Zsibbad a lábam
További gyakori kérdések a témában
Kiemelt témák ...

aluszékonyság anyagcsere zavar bőrelváltozás bőrpír csonttörés depresszió fejfájás fertőzés folyás fájdalom fáradtság félelem gyulladás gyógyszer mellékhatás h1n1 hasprés hidegrázás hámló bőr hányinger hányás hólyagok hüvelyi folyás hőemelkedés influenza köhögés levertség láz légcső légcsőhurut ...

aluszékonyság, mentális teljesítményzavar
alakulhat ki. Ezen betegeknél gyakoribb a
stroke és a szívinfarctus.

~ fáradtság
Epilepszia - 3 éves fiam állapotjavulása
Fejfájás - Kevés folyadékfogyasztás miatt?

Kóros ~ miatt jelentkező beteg esetén a hangulatra, az alvás-ébrenlét ciklusra, és a gyógyszerszedésre kérdez rá az orvos. A beteg kóros alvási szokásairól gyakran leginkább a hálótárs tud a legpontosabb információkkal szolgálni.

- Kóros ~: ezt is az agytörzs nyomása okozza.
- Tarkómerevség, ami azért alakul ki, mert a nyakizmokat és a hátsó koponyagödröt ugyanazok az idegek látják el.

A nappali ~ a közhiedelemmel ellentétben nem a lustaság jele. A felnőttek mintegy 15 százalékát érintő betegség állandó baleset forrása lehet, ezért is szükséges szakembert felkeresni a kivizsgálás elvégzése céljából.

Fejfájás, ~, zavartság, görcsrohamok jelentkezhetnek. Majd később fokozódó koponyaűri nyomás, góctünetek lépnek fel. Láz, hidegrázás az előrehaladott esetekre jellemző. Fertőzésre igen kevés jel utal, de előfordul, hogy nincs is ilyen tünet.
Diagnózis: ...

~.
Fáradékonyság.
Hányinger, hányás.
Mivel a fejsérülés olykor agyi bevérzéssel, illetve idegkárosodással jár, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Ha nincs komoly probléma, akkor is szükséges a 24 órás pihenés, illetve az orvosi megfigyelés.

Nagyfoku ~ (hiperszomnia)
Hiperszomniát, azaz nagyfokú ~ot leggyakrabban a 24 órás alvás-ébrenlét ritmus megváltozása okoz, melyet legtöbbször külső tényezők hoznak létre.

irritabilitás
~
etetési nehézség
megmagyarázhatatlan sírás
feszes, kidomborodó kutacs
viselkedési változások ...

A rossz légcsere miatt csökken a vér oxigéntartalma, nő viszont a vérben található szén-dioxid mennyiség, amely fokozott ~ot okozhat.
A légcsere zavara okozza a népesség 1-2 %-át érintő alvási légzésszünetet (orvosi nyelven: alvási apnoe) is.

Nappali fokozott ~
Akaratlan mozgások
diagnózis
Neurológiai fizikális vizsgálat általában eltérést nem mutat, azonban másodlagos formákban az adott betegségnek megfelelő (pl. Parkinson kór, multiszisztémás atrófia, vaszkuláris kórképek) kórjelek észlelhetők.

somnolentia - ~, somnolence
somnus - alvás, sleep, álom, dream
sóoldat - saline ...

fokozott napközbeni ~
csökkent koncentráló képesség, romló memória képesség.
Ha a következő betegségek fennállnak a horkoló esetében:: ...

Kis fejsérülések okozhatnak hányást, sápadtságot, izgatottságot és ~ot, eszméletvesztés vagy agykárosodás bármely egyéb tünete nélkül.

Ritalin - ~ ellen, de nem használt, így abbahagytam. Vigil - horror az ára ,TB nem támogatja, nem tudtam hosszabb ideig szedni, így nem tudom, h milyen hatása lenne.

Parasomnia MNO - Igen gyakran a nappali álmosság és ~ valamely más, éjszakai alvás közben jelentkező, az alvás minőségét rontó problémával kapcsolatos, ilyen például a nyugtalan láb szindróma, vagy a különböző periodikus lábmozgások.

Zavartság, ~, esetleg kóma alakulhat ki. Jelentkezhet beszéd nehezítettség, megváltozhat a viselkedés, a bénult végtagban ritkán fájdalom-érzés léphet fel, szédülés, émelygés is jelentkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

Használható asztma, ízérzékelés tompulása, felszívódási zavarok, gyermekek ideg eredetű emésztési zavarai, ~, túlzott elhájasodás, általános gyengeség, soványság, energiahiány esetén. Édesköménnyel kis gyermekek emésztési zavarainál is használható.

gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az ~.
A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki.

Amennyiben a bevezető szakasz után a klinikai tünetek nem szűnnek meg, 2-3 napos láztalan intervallum után kifejlődik a bénulást megelőző (preparalitikus) szak az agyhártya érintettségét mutató tünetekkel (láz, fejfájás, hányás, gerincfájdalmak, ~ vagy nyugtalanság).

Kialakulhat kóros ~ a szaggatottá vált alvási minta miatt. Megfigyelhető még az alvás során maga a légzés kimaradása, fokozódó légszomj, nyugtalanság, fokozott izzadás, rendszertelen szívverés is.

generációjának legjellemzőbb mellékhatása az ~, álmosság. Emiatt ezek az ún.

Jellemző a hangulati labilitás, ingerlékenység, düh, feszültség, idegesség, sértődékenység, energiátlanság, motiválatlanság, koncentrációzavar, álmatlanság-~, fájdalmak, puffadás, mellfeszülés, lehangoltság, reménytelenségérzés, étvágytalanság-falás.

A felnőtt lakosság nagy része időszakosan, vagy rendszeresen küzd az éjszakai álmatlanság, vagy a nappali ~ rémével. Átmeneti álmatlanságot változatos tényezők okozhatnak.

Növekvő ~.
Az egyensúly elvesztése vagy a látótér egy részének kiesése.
Fejfájás és hányás jelezheti a növekvő nyomást. A fejfájás rosszabodik köhögéskor és lefekvéskor, és különösen súlyos lehet reggel.

o fáradékonyság, tompultság, ~
o csökkent teljesítőképesség
o étvágytalanság
o puffadás, teltségérzet
o bizonytalan hasi panaszok
o sárgás bőrszín és szemfehérje
o a hüvelyk és a kisujj begye, valamint a tenyér vöröses
o kis vörös pókerek az orcán, orron, a mellkason, felkaron,
háton ...

Emlőfeszülés, enyhe hányinger, hányás, ~ jelentkezik és kimarad a menstruáció. Ám ha a kimaradt menzesz után barnás vérzés kezdődik, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez lehet az első jele a méhen kívüli terhességnek vagy a kezdődő vetélésnek.

~. Letörtség. Idegesség....
kérdőív-gestatios diabetes Kedves Kismama! Szakdolgozatom elkészítéséhez kérem az Ön segítségét az...
Cukorbeteg kismamaságom negyedszer - foly. köv. 4. Hétfőn ismét Miskolc. Terv: 3 óra alatt 3...
Gyuri bácsi beszél a cukorbetegségről. Vegyük komolyan?

Súlyos esetben az élettel csaknem mindig összeegyeztethetetlen kórkép, melyben jellemző a nehéz táplálhatóság, gyengeség, ~, és különböző súlyosságú idegrendszeri tünetek, görcsök.
Enyhébb formákban súlyos fejlődési visszamaradással jár.

Mivel a baba ~a miatt kevesebbet eszik, kevesebb folyadékhoz is jut, a bilirubin lebontási folyamatai tovább lassúbbodnak, a bilirubinszint tovább emelkedik, amely az előbb leírt folyamatokra kedvezőtlen hatással bír.

Kellemetlenebb tünet lehet a légszomj, ~ és az ítélőképesség elvesztése. Az érpálya kitágulását keringési zavar követheti, mely tüdővizenyőhöz és agynyomás-fokozódáshoz vezet.

Amennyiben 38 foknál magasabb láz mellett szokatlan ~ot, az étel vagy folyadék elutasítását tapasztalunk, azonnal orvosi segítséget kell kérni, mert csak a kórházi diagnózis tudja biztonságosan kizárni az agyhártyagyulladás - meningitis - gyanúját.

~, visszatérő és a folyadékbevitelt meghiúsító hányások, nagyon erős hasi fájdalom, netán véres széklet vagy ájulás, eszméletvesztés esetén minél előbb el kell menni orvoshoz. Hasonlóan, ha a fenti papírlapon nem szerepel innivaló, sem vizelet már jó ideje, akkor nincs mire várni...

első nap: émelygés, hányás, verejtékezés, ~, általános rossz közérzet.
második nap: a szubjektív tünetek javulni látszanak, enyhe fájdalom, esetleg kezdődő sárgaság (szem fehérjén is látszhat), a vizeletkiválasztás csökken.

Fáradtság, nyugtalanság, ~, fokozott étvágy és az ezzel együtt járó hízás, társaságkerülés, dekoncentráció, libidó csökkenése, általános rossz közérzet - mind a tél végi időszak jellemző panaszai.
Kövessen a Facebook-on!
Feliratkozás a hírlevélre ...

Az álmatlanság (inszomnia) ", A kóros ~ (hiperszomnia) ", A narkolepszia ", Az alvási apnoe szindrómák ", A paraszomniák ", A demens betegek alvászavarai "
82. FEJEZET - Az agyi működészavarok
A működészavarok helyi jellegzetességei ", A speciális működészavarok " ...

Legjellemzőbb a nappali ~, mely ellenállhatatlan és 1-10 percig tart. Az emocionális behatásokra (harag) gyakran jelentkezik hirtelen tónusvesztés. Alvási paralízis elalváskor vagy ébredéskor jelentkezhet, mely kb. 1-4 percig mozgásképtelenséget jelent.

Hasüregi vérzés: fájdalom, ~. Szomjúság a sokk tünete.
Lapos fektetés, alsó végtag alápolcolása, megemelése, hogy a vér a létfontosságú szervekhez jusson. (agy, szív, tüdő).
Kötözések ...

Előfordulhat, hogy az első pár napban fejfájás, izzadás, ~, hasi görcs, puffadás vagy bőrkiütés jelentkezik, de ez nem azt jelenti, hogy rosszabbodott az állapota, hanem azt, hogy a mérgek 'előbújtak rejtekhelyükről', a szervezet pedig normálisan reagál a méregtelenítési folyamatra.

ii) hiperszomniák (nappali ~),
iii) paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek),
iiii) az alvás-ébrenlét ciklus zavarai.

A tudatzavar enyhe emlékezetkieséstől és ~tól változó ideig tartó desorientatióval és nyugtalansággal járó epizódokon át többnyire hirtelen megy át a különböző súlyossági fokú comába.

Korai jelek: fáradtság, apátia, fokozott érzékenység, lehangoltság, ~, koncentráció, ill. memória zavarai, étvágytalanság, anorexia nervosa, hányinger és hányás, hasi fájdalom, székrekedés.

A hűvös végtagok, az ~, a bevérzések megjelenése, szaporodása életveszélyes állapot jele. A betegnek haladéktalanul orvosi ellátásra van szüksége! Ha ügyelet vagy háziorvos nem érhető el, mentővel kórházba kell szállítani. Amíg orvos nem látja, nem szabad felügyelet nélkül hagyni! ...

bradycardia
szívblokk
bronchusgörcs
érgörcsök
~, depresszió
tartós szedés csak fokozatosan, ellenőrzés mellett hagyható el ...

Ha a magas láz tartós, illetve, ha egyéb tünetek (~, fejfájás) lépnek fel, szintén szükséges az orvosi kivizsgálás. Ennek következtében többnyire fertőzésre, ritkábban anyagcserezavarra, még ritkábban egyéb kórságra derül fény - de lehet, hogy soha nem tudják meg, mi a baj.

Az időjárás-változás gyakran okoz különböző panaszokat, mint például fejfájást, szédülést, vagy ~ot. Ezeket a kellemetlen tüneteket utazás közben is tapasztalhatjuk.
Béres Actival Extra ...

Hátrányban vannak a már gyermekkorban elhízottak, mert több zsírsejtjük van, és ezek száma felnőtt korban már nem csökkenthető, csak a sejtekben lévő zsír mennyiségét lehet redukálni. Az elhízás fáradékonyságot, ~ot, nehézlégzést, éjjeli légzéskimaradást (alvási apnoe) okozhat, ...

A legáltalánosabb testi tünetek a fejfájás, a szédülés, az izom- és ízületi fájdalmak és a mellfeszülés. Álmatlanság éppúgy előfordulhat, mint ~.

Láz, hányás, fejfájás, ~ vagy súlyos eszméletzavar, máskor nyugtalanság, görcsrohamok, izombénulások, egyensúly-és érzékszervi zavarok kísérhetik. A betegség többnyire meggyógyul, néha idegrendszeri maradványtünetekkel kell számolni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes fájdalomcsillapítók jelentősen csökkenthetik a koncentráló képességet, a figyelmet, ~ot, álmosságot okozhatnak, ezért a magasban vagy veszélyes munkagépekkel dolgozók (gépkocsivezetők is) kérjék ki orvosuk vagy a gyógyszerész tanácsát, ...

Alvászavar: Tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben ~ is lehet.

~, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, csökkent a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki. - ismerteti dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa.

De az is lehet, hogy hirtelen lesz rosszul, súlyos fájdalmak, drámai bőrelváltozások és ~ jelentkezik. Mivel ezek a tünetek sok más gyermekbetegségre is jellemzők, a diagnózis más betegségek - elsősorban a fertőzések - lehetőségének kizárásával állítható fel.

A pajzsmirigy hormonok magasabb szintje ingerlékenységet, feszültséget, alvászavart, kézremegést okoz. A csökkent hormonszint ellenkező irányú változást okoz, a beteg tompulttá, közönyössé válik, feledékenység, ~ jelentkezik, csökken a nemi vágy.
Anyagcsere ...

A depresszió hatalmas súllyal ereszkedik a betegre. Motivációja az élet hétköznapi rutin feladatainak ellátására a minimálisra csökken. A motiváció csökkenéshez kedvtelenség, letörtség, ~ párosul.

A betegség tünetei közé kezdetben enyhe fáradékonyság és a koncentrációs képesség romlása sorolható, később az anyagcsere lelassul, lassul a mozgás, a beszéd, a gondolkodás. A tünetek közé még az ~, a hízás, a szorulás, a fázékonyság is besorolható, ezenkívül az arc puffadása, ...

Forduljon orvoshoz akkor is, hogyha a rheumatoid arthritis szedésére használt gyógyszereinek mellékhatásai alakulnak ki! Ilyen mellékhatás lehet az émelygés, bizonytalan hasi rossz érzés, a fekete, vagy szurok széklet, a széklet mozgások változása, székrekedés, illetve az ~.

mellett külön csoportot képez az a tünet-együttes, melyben enyhe hangulatzavar mellett domináló a szorongás, mely rohamok formájában is jelentkezhet. Nagyfokú fáradékonyság mellett megváltozhat a napszaki ritmus: reggel enyhébbek a tünetek, mint este. Alvászavar helyett túlzott ~ ...

mert a puffadt has a rekeszizmot felnyomva megakadályozza hogy a megnövekedett oxigénigényt plusz légzőmozgással (hasi légzéssel) elégítse ki a csecsemő. Ha toxin termelő a kórokozó, vagy már az agyat is érintő oxigénhiány lép fel, idegrendszeri bántalom tünetei is megjelenhetnek (~, ...

tehát általában életveszélyes állapotokban (súlyos kivérzés vagy elvérzéssel fenyegető véralvadási zavar) születik meg és a beavatkozás elmaradása ezért legtöbbször halálhoz vezet. Enyhébb javallat esetén a vérátömlesztés elmaradása tartós gyengeséggel, erőtlenséggel, szédüléssel, ~gal, ...

Végül de nem utolsósorban az éberségi szintek eltéréseit, a kóros ~ot is ide soroljuk, amely súlyos esetben akár az érintett napközbeni összeeséséhez is vezethet. A legismertebb és leggyakoribb alvászavarok az elalvási-átalvási zavarok - insomniák.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Aluszékony, Cukorbetegség, Diabétesz, Idegesség, HIV?

◄ Aluszékony   Alvadásgátló ►
 
RSS Mobile