Kezdőlap (Agytrombózis)

 Betegségek 

  » »
 
   

Agytrombózis

Betegségek  Agytályog  Agyvelőgyulladás

Agyvérzés, agytrombózis , Stroke
A betegség lényege:
A betegség valamilyen fő ér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása következtében az agy állományában keletkezett lágyulást vagy vérzést jelenti.


Agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Olvasva: 997
Leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése váltja ki őket. Agyvérzés esetén a sérült érfalon át vér lép ki a környező agyszövetekbe.

Agytrombózis (agyi infarktus): egy nagyobb ütőeret vérrög zár el. Az a terület, amely így kiesik a vérellátásból, elhal, ezt "agylágyulásnak is nevezik". A tünetek súlyosak és legtöbbször azonnaliak.

Agytrombózis, felépülés esélyei - Nagypapám mire számíthat?
Agyinfarktus, várható javulás? - 66 éves édesapám
Stroke, fertőző betegség - 82 éves édesapám ...

A sima agytrombózis, - az agyban bekövetkezett érelzáródás, - akár bevérzés nélkül is előfordulhat, és hasonló tüneteket okoz, mint az agyvérzés. A vért nem kapó agyterületek, sejtek elhalnak, és nagy kiterjedés esetén bomlásnak indulnak.

Fél éve agytrombózison estem át. Mozgáskorlátozottságom szerencsére csupán átmeneti volt, azonban feledékenynek érzem magam, sokszor nem jutnak szavak az eszembe, állandóan lehangolt vagyok, nem tudok örülni semminek, nem látok célokat magam előtt, ...

Agytrombózis esetén a keringés akadályozott, a koponyán belüli nyomás növekszik. A nyomásfokozódás fejfájást, tudatzavart, idegrendszeri zavarokat, perifériás bénulásokat, eszméletvesztést okoz.

Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, satöbbi
Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével ...

Magyarországon még mindig a harmadik haláloki tényező a stroke, - a kifejezés az agyérrendszeri betegségek (gutaütés, szélütés, agytrombózis, agyvérzés) összefoglaló neve.

Agytrombózison átesett betegek fokozottabban hajlamosabbak újabb agytrombózis vagy szívinfarktus kialakulására.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Lumbál punkció (gerinccsapolás)
Szemfenék vizsgálat
Vérvétel ...

Agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs), Coronariasclerosis (Koszorúér-elmeszesedés), Visszérbetegségek (trombózis, visszér gyulladás), ...
Szülészet, nőgyógyászat
Méhgyulladás, Preeklampszia, Endometriózis, ...

trombózis
Vérrög elakadása az érrendszerben: agytrombózis.
Latin orvosi szakszó (thrombosis), a görög thrombószisz (megalvadás) megfelelője a thrombosz (alvadt vérrög) szóból.

A cerebrovascularis betegségek, más néven agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs) többnyire hirtelen fellépő tünetek formájában jelentkeznek.

A magas vérnyomás káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség satöbbi A magas vérnyomásnak az érfalra kifejtett károsító hatása az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg.

Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, agytrombózist.

A hosszabb ideje fennálló alvási apnoé megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az agytrombózis, az agyembólia, az elbutulás kialakulásának kockázatát.

Napjainkban az agyi erek és a szív koszorúsereinek elmeszesedése felelős azért, hogy az emberek nagy része nem él a biológiailag elérhető legfelsőbb korhatárig, hanem agyvérzés, agytrombózis okozta érelzáródás, ...

A magas vérnyomás (hipertónia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. Káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség.

- Mind az agyvérzés, mind az agytrombózis fellépésének leggyakoribb kockázati tényezője a kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia).

A vérrög végül teljesen elzárja a koszorúeret, a szívizomsejtek nem jutnak oxigénhez, és néhány óra alatt elhalnak: kialakul az infarktus. Hasonlóképpen keletkezhet vérrög a meszes agyi artériákban is, ilyenkor agytrombózis keletkezik.

Ezzel a zsírszegény és zsírösszetételében módosult diétával megelőzhetők az érelmeszesedés szövődményei: a trombusképződés és a tromboembóliás folyamatok (agytrombózis, szívtrombózis, verőér-elzáródás az alsó végtagokban).

Lásd még: Lásd még: Trombózis, Infarktus, Szívinfarktus, Agyvérzés, Embólia

Betegségek  Agytályog  Agyvelőgyulladás

 
RSS Mobile