Kezdőlap (Agytrombózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agytrombózis

Betegségek  Agytályog  Agyvelőgyulladás

Agyvérzés, agytrombózis , Stroke
A betegség lényege:
A betegség valamilyen fő ér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása következtében az agy állományában keletkezett lágyulást vagy vérzést jelenti.


Agytrombózis, felépülés esélyei - Nagypapám mire számíthat?
Agyinfarktus, várható javulás? - 66 éves édesapám
Stroke, fertőző betegség - 82 éves édesapám ...

A sima agytrombózis, - az agyban bekövetkezett érelzáródás, - akár bevérzés nélkül is előfordulhat, és hasonló tüneteket okoz, mint az agyvérzés. A vért nem kapó agyterületek, sejtek elhalnak, és nagy kiterjedés esetén bomlásnak indulnak.

Fél éve agytrombózison estem át. Mozgáskorlátozottságom szerencsére csupán átmeneti volt, azonban feledékenynek érzem magam, sokszor nem jutnak szavak az eszembe, állandóan lehangolt vagyok, nem tudok örülni semminek, nem látok célokat magam előtt, és jószerivel semmibe nem tudok belekezdeni, ...

Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, satöbbi
Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével ...

Magyarországon még mindig a harmadik haláloki tényező a stroke, - a kifejezés az agyérrendszeri betegségek (gutaütés, szélütés, ~, agyvérzés) összefoglaló neve.

~on átesett betegek fokozottabban hajlamosabbak újabb ~ vagy szívinfarktus kialakulására.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Lumbál punkció (gerinccsapolás)
Szemfenék vizsgálat
Vérvétel ...

Agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, ~, agyvérzés, agyérgörcs), Gyulladásos szívbetegségek (szívbelhártya, szívburok, szívizomzat), Koszorúér-betegségek (angina pectoris, szívinfarktus, hirtelen halál), ...
Szülészet, nőgyógyászat
Meddőség, Petefészekgyulladás, Klimaktérium, ...

trombózis
Vérrög elakadása az érrendszerben: ~.
Latin orvosi szakszó (thrombosis), a görög thrombószisz (megalvadás) megfelelője a thrombosz (alvadt vérrög) szóból.

A cerebrovascularis betegségek, más néven agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, ~, agyvérzés, agyérgörcs) többnyire hirtelen fellépő tünetek formájában jelentkeznek.

Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, ~t. Ugyanakkor a magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredményezi.

A magas vérnyomás káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az ~, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség satöbbi A vérnyomás a legtöbb embernél nem állandóan magas, és a betegek gyakran magas vérnyomásérték esetén is - panaszmentesek.

Napjainkban az agyi erek és a szív koszorúsereinek elmeszesedése felelős azért, hogy az emberek nagy része nem él a biológiailag elérhető legfelsőbb korhatárig, hanem agyvérzés, ~ okozta érelzáródás, infarktus következtében idő előtt hal meg ...

normál értéknél magasabb vérnyomás igen ártalmas, növeli a szív munkáját és károsítja az érfalakat, amely az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg. A magas vérnyomás (hipertónia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. Káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az ~, ...

- Mind az agyvérzés, mind az ~ fellépésének leggyakoribb kockázati tényezője a kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia). A gutaütés további legfontosabb kockázati tényezői a dohányzás, a cukorbetegség, magas vérzsír-tartalom (hiperlipidémiák). Az életkorral a szélütés kockázata nő.

A vérrög végül teljesen elzárja a koszorúeret, a szívizomsejtek nem jutnak oxigénhez, és néhány óra alatt elhalnak: kialakul az infarktus. Hasonlóképpen keletkezhet vérrög a meszes agyi artériákban is, ilyenkor ~ keletkezik.

ételkészítési eljárások elhagyása, helyettük a párolást, gőzölést, gőzben főzést, saját zsírban történő kisütést kell választani.
Ezzel a zsírszegény és zsírösszetételében módosult diétával megelőzhetők az érelmeszesedés szövődményei: a trombusképződés és a tromboembóliás folyamatok (~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Trombózis, Infarktus, Szívinfarktus, Agyvérzés, Embólia?

◄ Agytályog   Agyvelőgyulladás ►
 
RSS Mobile