Kezdőlap (Agytrombózis)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Agytrombózis


 

Agytrombózis

Betegségek  Agytályog  Agyvelőgyulladás

Agyvérzés, agytrombózis , Stroke
A betegség lényege:
A betegség valamilyen fő ér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása következtében az agy állományában keletkezett lágyulást vagy vérzést jelenti.


Agyvérzés, , agyembólia
Olvasva: 997
Leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése váltja ki őket. Agyvérzés esetén a sérült érfalon át vér lép ki a környező agyszövetekbe.

Agytrombózis (agyi infarktus): egy nagyobb ütőeret vérrög zár el. Az a terület, amely így kiesik a vérellátásból, elhal, ezt "agylágyulásnak is nevezik". A tünetek súlyosak és legtöbbször azonnaliak.

, felépülés esélyei - Nagypapám mire számíthat?
Agyinfarktus, várható javulás? - 66 éves édesapám
Stroke, fertőző betegség - 82 éves édesapám ...

A sima agytrombózis, - az agyban bekövetkezett érelzáródás, - akár bevérzés nélkül is előfordulhat, és hasonló tüneteket okoz, mint az agyvérzés. A vért nem kapó agyterületek, sejtek elhalnak, és nagy kiterjedés esetén bomlásnak indulnak.

esetén a keringés akadályozott, a koponyán belüli nyomás növekszik. A nyomásfokozódás fejfájást, tudatzavart, idegrendszeri zavarokat, perifériás bénulásokat, eszméletvesztést okoz.

Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia
Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, satöbbi
Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével ...

Magyarországon még mindig a harmadik haláloki tényező a stroke, - a kifejezés az agyérrendszeri betegségek (gutaütés, szélütés, , agyvérzés) összefoglaló neve.

Agytrombózison átesett betegek fokozottabban hajlamosabbak újabb agytrombózis vagy szívinfarktus kialakulására.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Lumbál punkció (gerinccsapolás)
Szemfenék vizsgálat
Vérvétel ...

Agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, , agyvérzés, agyérgörcs), Coronariasclerosis (Koszorúér-elmeszesedés), Visszérbetegségek (trombózis, visszér gyulladás), ...
Szülészet, nőgyógyászat
Méhgyulladás, Preeklampszia, Endometriózis, ...

trombózis
Vérrög elakadása az érrendszerben: agytrombózis.
Latin orvosi szakszó (thrombosis), a görög thrombószisz (megalvadás) megfelelője a thrombosz (alvadt vérrög) szóból.

A cerebrovascularis betegségek, más néven agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, , agyvérzés, agyérgörcs) többnyire hirtelen fellépő tünetek formájában jelentkeznek.

A magas vérnyomás káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség satöbbi A magas vérnyomásnak az érfalra kifejtett károsító hatása az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg.

Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, t.

A hosszabb ideje fennálló alvási apnoé megnöveli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az agytrombózis, az agyembólia, az elbutulás kialakulásának kockázatát.

Napjainkban az agyi erek és a szív koszorúsereinek elmeszesedése felelős azért, hogy az emberek nagy része nem él a biológiailag elérhető legfelsőbb korhatárig, hanem agyvérzés, okozta érelzáródás, ...

A magas vérnyomás (hipertónia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. Káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség.

- Mind az agyvérzés, mind az fellépésének leggyakoribb kockázati tényezője a kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia).

A vérrög végül teljesen elzárja a koszorúeret, a szívizomsejtek nem jutnak oxigénhez, és néhány óra alatt elhalnak: kialakul az infarktus. Hasonlóképpen keletkezhet vérrög a meszes agyi artériákban is, ilyenkor agytrombózis keletkezik.

Ezzel a zsírszegény és zsírösszetételében módosult diétával megelőzhetők az érelmeszesedés szövődményei: a trombusképződés és a tromboembóliás folyamatok (, szívtrombózis, verőér-elzáródás az alsó végtagokban).

Lásd még: Lásd még: Trombózis, Agyvérzés, Embólia, Cukorbetegség, Agyembólia

Betegségek  Agytályog  Agyvelőgyulladás

 
RSS Mobile