Kezdőlap (Agysorvadás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agysorvadás

Betegségek  Agysérv  Agytályog

Agysorvadás

Feleségem anyukájánál a koponya CT agysorvadást mutatott ki. MR-vizsgálatot javasoltak, amit december 16-án fognak elvégezni.
Olvasva 2007. 12.


Az agysorvadás összefüggésben áll az Alzheimer-kórral és a kognitív funkciók hanyatlásával, kialakulásának egyéb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint.

Agysorvadással kapcsolatos.
encephalicus
Az agyra vagy a koponyában elhelyezkedő struktúrákra vonatkozó.

Idős korban kezdődő agysorvadás. A szellemi képesség hanyatlásával kezdődik, majd teljes elbutuláshoz vezet.A betegség a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel jár.

agysorvadás (Magyar)
216. agysorvadás (Magyar)
217. agyszár (Magyar)
218. agytályog (Magyar)
219. agytekervény (Magyar)
220. agytörzs (Magyar)
221. agyvelő (Magyar)
222. agyvelő- (Magyar)
223. agyvelő- (Magyar)
224. agyvelőbántalom (Magyar)
225.

Ismeretes a nyérc és a macskafélék fertőző szivacsos ~a is. A kór humán vonatkozásaira igazán 1985-ben figyeltek fel, amikor Angliában sok-sok szarvasmarhát betegített meg a kergemarha-kór (BSE), majd tíz évvel később az emberi Creutzfeldt-Jakob-szindróma olyan formáját észlelték, ...

A központi idegrendszeri károsodást ("neurosyphilis") a homloklebenyt legerősebben érintő ~ (paralysis progressiva), a gerincvelő egyes kötegeinek pusztulása (tabes dorsalis) jellemzi.

Mielőtt a prionokat felismerték, a Creutzfeldt- Jakob-betegség és a többi szivacsos ~ hátterében vírusokat sejtettek. A prionok a vírusoknál sokkal kisebbek, és különböznek azoktól, mint ahogy eltérnek a baktériumoktól és az összes élő sejttől abban, hogy nem tartalmaznak genetikai anyagot.

A képalkotó diagnosztikai eljárások közül a CT és az MRI sok esetben nem alkalmas más ~os betegségektől való elkülönítésre. 2. Elektroenkefalográfia: A jellegzetes hullámok felhívják a figyelmet a betegség lehetőségére, de nem bizonyítják azt. 3.

Ez az egyik bizonyítéka annak, hogy a CJB hasonló a Pápua Új-Guinea-i emberevők között előforduló ~hoz, a "kuru" nevű betegséghez. A "kuru"-val történő fertőződés temetési szertartás alatt történik, amikor a hozzátartozók az elhunyt agyából fogyasztanak.

Jellemző az alkohol miatt kialakuló demencia, mely jelentős ~sal jár. Krónikus alkoholos organikus pszichoszindróma a Wernicke-Korsakow-szindróma, melyre a szemizmok egy részének kétoldali bénulása, a járás és a törzs egyensúlyának zavara.

Szélhűdés és agyi atrófia (a kései Alzheimer-kórral összefüggő ~)
Kevésbé általános laboratóriumi vizsgálatok
Amyloid Beta 42 peptid és a Tau fehérje korrelációja (Tau/Ab 42) ...

Kutatások azt is kimutatták, hogy az ADHD gyógyszerek lassítják a növekedést és ~t is előidézhetnek.
Hosszútávú használatkor, nem meglepően a szívroham kialakulásának a veszélye is megnő.

Az Alzheimer-kór, az egyén fokozatos elbutulási folyamata, amely lényegében az agysejtek degenerálódását, az ~t jelenti.

A panaszok és tünetek alapján fel kell merüljön a gyanúja, de csak ha a családban is előfordult már Huntington betegség. Képalkotó vizsgálattal ~ jelei láthatók.
Kezelése: ...

a vírusokhoz hasonlíthatók, de azoknál mind méretükben, mind felépítésükben lényegesen primitívebbek, olyannyira, hogy még genetikai kódot hordozó DNS-sel vagy RNS-sel sem rendelkezik, mindössze egyetlen fehérjemolekulából áll. Legismertebb képviselőik a szarvasmarhák szivacsos ~át (BSE) ...

létesül akkor is, ha az utolsó (az 5-ik) ágyékcsigolya a felette fekvő gerincoszloppal a keresztcsontok bázisa felett mellfelé elcsúszik és lefelé sülyed (műnyelven spondylolisthesis), ami lobok, sérülések folytán, de néha a gerinc~ (tabes) folyamán is létesül.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sorvadás, Demencia, Alzheimer-kór, Cukorbetegség, Depresszió?

◄ Agysérv   Agytályog ►
 
RSS Mobile