Kezdőlap (Agyrázkódás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Agyrázkódás

Betegségek  Agylágyulás  Agysérv

Agyrázkódás
Az agyrázkódás rengeteg esetben eshet meg. elég egy rossz mozdulat és máris kész a paj. Ugyebár az emberi test az egy remeg, megismételhetetlen gépezet.


Agyrázkódás
Fejfájás, szédülés, hányinger
A sérülésekre és külső behatásokra igen érzékeny központi idegrendszer - melynek része a gerincvelő és az agy - a mindennapos fizikai hatásokkal szemben hatékony védelemmel rendelkezik.

Agyrázkódás
Az agyrázkódás (commotio cerebri) a fejet érő tompa erőbehatás nyomán, illetve akár talpra vagy farra esés nyomán is bekövetkezhet.

Agyrázkódás
A koponya csontos falának ütköző agyállomány károsodása. Leggyakrabban a fejet érő ütés miatt alakul ki az agyrázkódás, mely az agyműködések hirtelen változásával jár, s ez gyakran [eszméletvesztés]?t idéz elő.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik.

Agyrázkódás, traumás agyi sérülések
Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának.

Agyrázkódás

Bár agyunk a bőrrel fedett, csontos koponyán belül, többszörös hártyarendszer alatt, vékonyka kötőszövetes szálacskákkal kirögzítve, folyadékban - az ún.

Agyrázkódás
Közvetlenül a fejet ért ütést, ütődést követően, általában balesetkor eszméletvesztés következik be, melynek időtartama néhány másodperc és néhány perc között mozog.

Agyrázkódás
Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Gyermekbalesetek
Elsősegély.hu ...

Agyrázkódás után test és elme egyaránt pihenjen
A fejsérülések miatt kétezer játékos perli az amerikaifutball-ligát
A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár ...

Agyrázkódás gyerekeknél
A gyerekek számos fontos szempontból különböznek a felnőttektől, amikor agyrázkódásról van szó de jelenleg nem léteznek irányelvek a gyerekeknél előforduló agyrázkódás megállapítására és kezelésére.

Agyrázkódás diagnózisa és kezelése
A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az agyrázkódást egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, ...

Az agyrázkódás megelőzése gyermekkorban a fokozott szülői figyelmet, a gyermek tanítását, helyes nevelését, például kerékpározásnál sisak használatát jelenti, míg a felnőtteknél a tudatmódosítók - alkohol, drogok - használatának kerülése, ...

Felépülés agyrázkódás után
Az agynak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felépüljön egy agyrázkódás után, a sportolóknak nem elég csak kihagyniuk a következő meccset.

Agyrázkódás gyerekeknél: mit tegyünk?
A modern bukósisakok, melyeket a gyerekek például síelésnél, korcsolyázásnál vagy biciklizésnél viselhetnek, segítenek megakadályozni komolyabb esések esetén is a koponyasérüléseket, az agyi károsodást.

Agyrázkódás esetén a kezelés tüneti: fájdalomcsillapító, hányáscsillapító és nyugtató adásából áll, illetve célszerű a sérültnek a kórházi megfigyelés alatt napi 1500-2000 ml infúziót kapnia.

Agyrázkódás - lelki okai
Ez a betegség a keletkezését és a jelentését tekintve is hasonlít bizonyos mértékig az orrcsonttöréshez. Az érintettek túl messze mentek el, és a hajó orra beleütközött valamibe.

Agyrázkódás: hányinger és fejfájás
Ha sportolás közben vagy baleset során erős ütés éri a fejedet, esetleg rövid ideig az eszméletedet is elveszted, nagy valószínűséggel számolhatsz az agyrázkódással.

Az agyrázkódás a fejsérülést követő rövid eszméletvesztés, mely nem kísér egyéb szembetűnő fizikai károsodás.

Az agyrázkódás (commotio cerebri) tünetei: ideiglenes, de azonnali eszméletvesztés lehet a következménye, aminek oka vagy egy közvetlen mechanikai trauma (pl. koponyát ért ütés), vagy a mozgó agy hirtelen megállítása, ...

Agyrázkódás
Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül.

Agyrázkódás esetén, illetve agyhártyagyulladásoknál úgyszintén az egyik bevezető tünet a hányás lehet. Fontoljuk meg: lehet, hogy nyaralás előtt érdemes családunkat beoltani kullancs ellen.

Agyrázkódás Lefektetjük a sérültet. Enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. Nyugtatjuk, nem engedjük el a baleset helyszínéről, mentő szállíthatja. Mentő hívás.

* Agyrázkódás gyanúja esetén figyeljük meg a sérültet akkor is, ha azt állítja, jól van. Ha később hányingerre vagy fejfájásra panaszkodik, hívjunk orvost!
Kolimár Éva
Az Ön kosara ...

Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek
A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Rövid távú, majd jellegzetes tudatzavarral rendeződő az agyrázkódás, melynek hátterében mindig feltételezendő a komolyabb agykárosodás hospitalisatio!
Lezajlott convulsio jelei: tudatzavar, enuresis, sérülés, nyelvharapás
Előttünk zajló ...

Az egyenes gerinc ezeket a lökéseket a medenceövtől a koponyába vezetné, ami könnyed andalgás után is kisebb fokú agyrázkódáshoz vezetne.

agyrázkódás (Magyar)
210. agyrázkódás (Magyar)
211. agyrém (Magyar)
212. agyrém (Magyar)
213. agysérv (Magyar)
214. agysérv (Magyar)
215. agysorvadás (Magyar)
216. agysorvadás (Magyar)
217. agyszár (Magyar) ...

Többféle oka lehet: leggyakrabban demenciáknál, vitaminhiányos táplálkozás esetén (alkoholistáknál), valamint fejsérülés (agyrázkódás) után jelentkezik.
A betegség tünetei: ...

Használható levertség, roncsolódásból, sérülésből eredő idegbénulások, sebek, agyrázkódás, sérüléses izomfájdalom, általános rosszullét, zsibbadás, idegeket érintő megbetegedések, gerinc és hátfájdalmak, máj és vese betegségek, szívdobogás, ...

A "sima" agyrázkódást csak ki kell pihenni, mert egyébként hosszan tartó fejfájást okozhat. Ahogy mondta gyermeke esetében a koponyatörést kizárták.

A futballisták kórtörténetében nem szerepelt agyrázkódás és nem voltak agyi problémákra utaló tüneteik sem" - nyilatkozta Dr.

Ha a kisgyerek feje éri el először a talajt, előfordulhat, hogy agyrázkódást szenved, aminek biztos jele a rövidebb vagy hosszabb eszméletvesztés.

A koponyatörés ", Az agyrázkódás ", Az agyi kontúzió és laceráció ", A koponyán belüli vérömlenyek "
88. FEJEZET - Az idegrendszer daganatai
Az agydaganatok ", A gerincvelődaganatok ", Neurofibromatózis ", Az idegrendszer sugárkárosodása " ...

A fejsérüléseket kísérő émelygés, hányinger, hányás esetén agyrázkódásra kell gondolnunk és kórházi megfigyelés szükséges a súlyosabb idegrendszeri szövődmények kizárására.

Az ilyen tünetek mögött nem csak agyrázkódás, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes.

Ha valaki közlekedési balesetben fejét megütötte, bizonyos időre elvesztette az eszméletét, esetleg koponyatörést vagy agyrázkódást szenvedett, felépülése után a balesetet megelőző vagy azt közvetlen követő eseményekre nem emlékszik.

Kivált­hatja tehát gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élet­tani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

koponya- vagy fejsérülést követően, például agyrázkódás után lépnek fel
egyre gyakoribbak és erősebbek
epileptikus rohammal egyidejűleg alakulnak ki
egyre több fájdalomcsillapító használatára ösztönöznek ...

Lásd még: Lásd még: Allergia, Cukorbetegség, Csonttörés, Szindróma, Csonttörések

Betegségek  Agylágyulás  Agysérv

 
RSS Mobile