Kezdőlap (Agyrázkódás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agyrázkódás

Betegségek  Agylágyulás  Agysérv

Agyrázkódás
Az agyrázkódás rengeteg esetben eshet meg. elég egy rossz mozdulat és máris kész a paj. Ugyebár az emberi test az egy remeg, megismételhetetlen gépezet. Az agy ugyebár zárt csontos koponyában helyezkedik el, melyben az agyat az úgynevezett agy folyadék veszi körül.


Agyrázkódás
Fejfájás, szédülés, hányinger
A sérülésekre és külső behatásokra igen érzékeny központi idegrendszer - melynek része a gerincvelő és az agy - a mindennapos fizikai hatásokkal szemben hatékony védelemmel rendelkezik.

Agyrázkódás
Az agyrázkódás (commotio cerebri) a fejet érő tompa erőbehatás nyomán, illetve akár talpra vagy farra esés nyomán is bekövetkezhet.

Agyrázkódás
A koponya csontos falának ütköző agyállomány károsodása. Leggyakrabban a fejet érő ütés miatt alakul ki az agyrázkódás, mely az agyműködések hirtelen változásával jár, s ez gyakran [eszméletvesztés]?t idéz elő.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki).

~, traumás agyi sérülések
Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (~). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki.

~

Bár agyunk a bőrrel fedett, csontos koponyán belül, többszörös hártyarendszer alatt, vékonyka kötőszövetes szálacskákkal kirögzítve, folyadékban - az ún.

~
Közvetlenül a fejet ért ütést, ütődést követően, általában balesetkor eszméletvesztés következik be, melynek időtartama néhány másodperc és néhány perc között mozog.

~
~ - Mi okozza, mik a tünetei?
Gyermekbalesetek
Elsősegély.hu ...

~ után test és elme egyaránt pihenjen
A fejsérülések miatt kétezer játékos perli az amerikaifutball-ligát
A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár ...

~ gyerekeknél
A gyerekek számos fontos szempontból különböznek a felnőttektől, amikor ~ról van szó de jelenleg nem léteznek irányelvek a gyerekeknél előforduló ~ megállapítására és kezelésére.

~ diagnózisa és kezelése
A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az ~t egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, mely a fejsérüléssel egyidejűleg bekövetkezhetett.

Az ~ megelőzése gyermekkorban a fokozott szülői figyelmet, a gyermek tanítását, helyes nevelését, például kerékpározásnál sisak használatát jelenti, míg a felnőtteknél a tudatmódosítók - alkohol, drogok - használatának kerülése, ...

Felépülés ~ után
Az agynak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felépüljön egy ~ után, a sportolóknak nem elég csak kihagyniuk a következő meccset.

~ gyerekeknél: mit tegyünk?
A modern bukósisakok, melyeket a gyerekek például síelésnél, korcsolyázásnál vagy biciklizésnél viselhetnek, segítenek megakadályozni komolyabb esések esetén is a koponyasérüléseket, az agyi károsodást. Az ~t azonban nem tudják megelőzni.

~ esetén a kezelés tüneti: fájdalomcsillapító, hányáscsillapító és nyugtató adásából áll, illetve célszerű a sérültnek a kórházi megfigyelés alatt napi 1500-2000 ml infúziót kapnia.

~ - lelki okai
Ez a betegség a keletkezését és a jelentését tekintve is hasonlít bizonyos mértékig az orrcsonttöréshez. Az érintettek túl messze mentek el, és a hajó orra beleütközött valamibe. Mint ahogy a név is mutatja, az agyat megrázkódtatás éri.

~ esetén
Egyes területeken, úgy tűnik, az emberek megfelelően tájékozottak voltak.

Az ~ a fejsérülést követő rövid eszméletvesztés, mely nem kísér egyéb szembetűnő fizikai károsodás.
Az ~ átmeneti agyi működészavart okoz, de nem okoz látható testi károsodás. Akár enyhe fejtrauma következménye is lehet, attól függően, hogyan ütődik az agy a koponyán belül.

Az ~ (commotio cerebri) tünetei: ideiglenes, de azonnali eszméletvesztés lehet a következménye, aminek oka vagy egy közvetlen mechanikai trauma (pl. koponyát ért ütés), vagy a mozgó agy hirtelen megállítása, illetve irányváltoztatása (lineáris vagy szöggyorsulás ill lassulás).

~
Az ~ agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az ~ agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül.

~ esetén, illetve agyhártyagyulladásoknál úgyszintén az egyik bevezető tünet a hányás lehet. Fontoljuk meg: lehet, hogy nyaralás előtt érdemes családunkat beoltani kullancs ellen.

~ Lefektetjük a sérültet. Enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. Nyugtatjuk, nem engedjük el a baleset helyszínéről, mentő szállíthatja. Mentő hívás.
A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. (eszméleténél van-e, van- légzése...) ...

* ~ gyanúja esetén figyeljük meg a sérültet akkor is, ha azt állítja, jól van. Ha később hányingerre vagy fejfájásra panaszkodik, hívjunk orvost!
Kolimár Éva
Az Ön kosara ...

Az ~ jelei - gyermekbalesetek
A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha ~ra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.
tovább a cikkre ...

Rövid távú, majd jellegzetes tudatzavarral rendeződő az ~, melynek hátterében mindig feltételezendő a komolyabb agykárosodás hospitalisatio!
Lezajlott convulsio jelei: tudatzavar, enuresis, sérülés, nyelvharapás
Előttünk zajló ...

~ (Magyar)
210. ~ (Magyar)
211. agyrém (Magyar)
212. agyrém (Magyar)
213. agysérv (Magyar)
214. agysérv (Magyar)
215. agysorvadás (Magyar)
216. agysorvadás (Magyar)
217. agyszár (Magyar)
218. agytályog (Magyar)
219.

Többféle oka lehet: leggyakrabban demenciáknál, vitaminhiányos táplálkozás esetén (alkoholistáknál), valamint fejsérülés (~) után jelentkezik.
A betegség tünetei:
A hosszútávú emlékezet a leginkább megtartott; a közelmúlt eseményeit könnyebben elfelejti a beteg.

Használható levertség, roncsolódásból, sérülésből eredő idegbénulások, sebek, ~, sérüléses izomfájdalom, általános rosszullét, zsibbadás, idegeket érintő megbetegedések, gerinc és hátfájdalmak, máj és vese betegségek, szívdobogás, meghűlések esetén.

A "sima" ~t csak ki kell pihenni, mert egyébként hosszan tartó fejfájást okozhat. Ahogy mondta gyermeke esetében a koponyatörést kizárták.
Elvileg előfordulhat a koponyán belüli sérülés is valamilyen vérzés formájában, de ez ahogy mondtam nagyon ritka. Ennek különböző formái vannak.

A futballisták kórtörténetében nem szerepelt ~ és nem voltak agyi problémákra utaló tüneteik sem" - nyilatkozta Dr. Inga Koerte, a kutatás vezetője, a Harvard Egyetem Orvosi Kar pszichiátriai és idegi képalkotó laboratórium, valamint a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem munkatársa.

Ha a kisgyerek feje éri el először a talajt, előfordulhat, hogy ~t szenved, aminek biztos jele a rövidebb vagy hosszabb eszméletvesztés.

A koponyatörés ", Az ~ ", Az agyi kontúzió és laceráció ", A koponyán belüli vérömlenyek "
88. FEJEZET - Az idegrendszer daganatai
Az agydaganatok ", A gerincvelődaganatok ", Neurofibromatózis ", Az idegrendszer sugárkárosodása " ...

A fejsérüléseket kísérő émelygés, hányinger, hányás esetén ~ra kell gondolnunk és kórházi megfigyelés szükséges a súlyosabb idegrendszeri szövődmények kizárására.

Az ilyen tünetek mögött nem csak ~, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes.

A szédülés hátterében állhat az idegrendszer betegsége vagy sérülése, mint például ~, tumor, agyhártyagyulladás és egyéb kórképek.

Ha valaki közlekedési balesetben fejét megütötte, bizonyos időre elvesztette az eszméletét, esetleg koponyatörést vagy ~t szenvedett, felépülése után a balesetet megelőző vagy azt közvetlen követő eseményekre nem emlékszik.

Kivált­hatja tehát gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, ~, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élet­tani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

a tarkó irányába kisugároznak, hevesek és közvetlenül fizikai erőfeszítést követően jelentkeznek
magas lázzal járnak
koponya- vagy fejsérülést követően, például ~ után lépnek fel
egyre gyakoribbak és erősebbek
epileptikus rohammal egyidejűleg alakulnak ki ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Cukorbetegség, Csonttörés, Szindróma, Csonttörések?

◄ Agylágyulás   Agysérv ►
 
RSS Mobile