Kezdőlap (Agyrázkódás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agyrázkódás

Betegségek  Agylágyulás  Agysérv

Agyrázkódás
Fejfájás, szédülés, hányinger
A sérülésekre és külső behatásokra igen érzékeny központi idegrendszer - melynek része a gerincvelő és az agy - a mindennapos fizikai hatásokkal szemben hatékony védelemmel rendelkezik.


Agyrázkódás
Az agyrázkódás (commotio cerebri) a fejet érő tompa erőbehatás nyomán, illetve akár talpra vagy farra esés nyomán is bekövetkezhet.

Agyrázkódás
A koponya csontos falának ütköző agyállomány károsodása. Leggyakrabban a fejet érő ütés miatt alakul ki az agyrázkódás, mely az agyműködések hirtelen változásával jár, s ez gyakran [eszméletvesztés]?t idéz elő.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki).

Agyrázkódás, traumás agyi sérülések
Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki.

~

Bár agyunk a bőrrel fedett, csontos koponyán belül, többszörös hártyarendszer alatt, vékonyka kötőszövetes szálacskákkal kirögzítve, folyadékban - az ún.

~
Közvetlenül a fejet ért ütést, ütődést követően, általában balesetkor eszméletvesztés következik be, melynek időtartama néhány másodperc és néhány perc között mozog.

~
~ - Mi okozza, mik a tünetei?
Gyermekbalesetek
Elsősegély.hu ...

~ után test és elme egyaránt pihenjen
A fejsérülések miatt kétezer játékos perli az amerikaifutball-ligát
A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár ...

~ gyerekeknél
A gyerekek számos fontos szempontból különböznek a felnőttektől, amikor ~ról van szó de jelenleg nem léteznek irányelvek a gyerekeknél előforduló ~ megállapítására és kezelésére.

~ diagnózisa és kezelése
A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az ~t egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, mely a fejsérüléssel egyidejűleg bekövetkezhetett.

Az ~ megelőzése gyermekkorban a fokozott szülői figyelmet, a gyermek tanítását, helyes nevelését, például kerékpározásnál sisak használatát jelenti, míg a felnőtteknél a tudatmódosítók - alkohol, drogok - használatának kerülése, ...

Felépülés ~ után
Az agynak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felépüljön egy ~ után, a sportolóknak nem elég csak kihagyniuk a következő meccset.

~ gyerekeknél: mit tegyünk?
A modern bukósisakok, melyeket a gyerekek például síelésnél, korcsolyázásnál vagy biciklizésnél viselhetnek, segítenek megakadályozni komolyabb esések esetén is a koponyasérüléseket, az agyi károsodást. Az ~t azonban nem tudják megelőzni.

~ esetén a kezelés tüneti: fájdalomcsillapító, hányáscsillapító és nyugtató adásából áll, illetve célszerű a sérültnek a kórházi megfigyelés alatt napi 1500-2000 ml infúziót kapnia.

~ - lelki okai
Ez a betegség a keletkezését és a jelentését tekintve is hasonlít bizonyos mértékig az orrcsonttöréshez. Az érintettek túl messze mentek el, és a hajó orra beleütközött valamibe. Mint ahogy a név is mutatja, az agyat megrázkódtatás éri.

~ esetén
Egyes területeken, úgy tűnik, az emberek megfelelően tájékozottak voltak.

Az ~ a fejsérülést követő rövid eszméletvesztés, mely nem kísér egyéb szembetűnő fizikai károsodás.
Az ~ átmeneti agyi működészavart okoz, de nem okoz látható testi károsodás. Akár enyhe fejtrauma következménye is lehet, attól függően, hogyan ütődik az agy a koponyán belül.

~
Az ~ agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az ~ agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül.

~ esetén, illetve agyhártyagyulladásoknál úgyszintén az egyik bevezető tünet a hányás lehet. Fontoljuk meg: lehet, hogy nyaralás előtt érdemes családunkat beoltani kullancs ellen.

~ Lefektetjük a sérültet. Enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. Nyugtatjuk, nem engedjük el a baleset helyszínéről, mentő szállíthatja. Mentő hívás.
A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. (eszméleténél van-e, van- légzése...) ...

Az ~ jelei - gyermekbalesetek
A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha ~ra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.
tovább a cikkre ...

Rövid távú, majd jellegzetes tudatzavarral rendeződő az ~, melynek hátterében mindig feltételezendő a komolyabb agykárosodás hospitalisatio!
Lezajlott convulsio jelei: tudatzavar, enuresis, sérülés, nyelvharapás
Előttünk zajló ...

~: az eddigi út és a gondolkodás megtörése, irányváltás szükségességét jelzi.
Ájulás: El akarsz menekülni a világ és a problémák elől. Önvédelem
Alacsony vérnyomás: Félsz a felelősségtől, nem mersz elmenni a végsőkig.
Alkar: cselekvőképesség ...

~ (Magyar)
210. ~ (Magyar)
211. agyrém (Magyar)
212. agyrém (Magyar)
213. agysérv (Magyar)
214. agysérv (Magyar)
215. agysorvadás (Magyar)
216. agysorvadás (Magyar)
217. agyszár (Magyar)
218. agytályog (Magyar)
219.

Többféle oka lehet: leggyakrabban demenciáknál, vitaminhiányos táplálkozás esetén (alkoholistáknál), valamint fejsérülés (~) után jelentkezik.
A betegség tünetei:
A hosszútávú emlékezet a leginkább megtartott; a közelmúlt eseményeit könnyebben elfelejti a beteg.

Használható levertség, roncsolódásból, sérülésből eredő idegbénulások, sebek, ~, sérüléses izomfájdalom, általános rosszullét, zsibbadás, idegeket érintő megbetegedések, gerinc és hátfájdalmak, máj és vese betegségek, szívdobogás, meghűlések esetén.

A "sima" ~t csak ki kell pihenni, mert egyébként hosszan tartó fejfájást okozhat. Ahogy mondta gyermeke esetében a koponyatörést kizárták.
Elvileg előfordulhat a koponyán belüli sérülés is valamilyen vérzés formájában, de ez ahogy mondtam nagyon ritka. Ennek különböző formái vannak.

A futballisták kórtörténetében nem szerepelt ~ és nem voltak agyi problémákra utaló tüneteik sem" - nyilatkozta Dr. Inga Koerte, a kutatás vezetője, a Harvard Egyetem Orvosi Kar pszichiátriai és idegi képalkotó laboratórium, valamint a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem munkatársa.

Ha a kisgyerek feje éri el először a talajt, előfordulhat, hogy ~t szenved, aminek biztos jele a rövidebb vagy hosszabb eszméletvesztés.

A koponyatörés ", Az ~ ", Az agyi kontúzió és laceráció ", A koponyán belüli vérömlenyek "
88. FEJEZET - Az idegrendszer daganatai
Az agydaganatok ", A gerincvelődaganatok ", Neurofibromatózis ", Az idegrendszer sugárkárosodása " ...

A fejsérüléseket kísérő émelygés, hányinger, hányás esetén ~ra kell gondolnunk és kórházi megfigyelés szükséges a súlyosabb idegrendszeri szövődmények kizárására.

Az ilyen tünetek mögött nem csak ~, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes.

A szédülés hátterében állhat az idegrendszer betegsége vagy sérülése, mint például ~, tumor, agyhártyagyulladás és egyéb kórképek.

Ha valaki közlekedési balesetben fejét megütötte, bizonyos időre elvesztette az eszméletét, esetleg koponyatörést vagy ~t szenvedett, felépülése után a balesetet megelőző vagy azt közvetlen követő eseményekre nem emlékszik.

Kivált­hatja tehát gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, ~, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élet­tani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Cukorbetegség, Csonttörés, Szindróma, Csonttörések?

◄ Agylágyulás   Agysérv ►
 
RSS Mobile