Kezdőlap (Agyrázkódás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agyrázkódás

Betegségek  Agylágyulás  Agysérv

Agyrázkódás
Az agyrázkódás rengeteg esetben eshet meg. elég egy rossz mozdulat és máris kész a paj. Ugyebár az emberi test az egy remeg, megismételhetetlen gépezet. Az agy ugyebár zárt csontos koponyában helyezkedik el, melyben az agyat az úgynevezett agy folyadék veszi körül.


Agyrázkódás
Fejfájás, szédülés, hányinger
A sérülésekre és külső behatásokra igen érzékeny központi idegrendszer - melynek része a gerincvelő és az agy - a mindennapos fizikai hatásokkal szemben hatékony védelemmel rendelkezik.

Agyrázkódás
Az agyrázkódás (commotio cerebri) a fejet érő tompa erőbehatás nyomán, illetve akár talpra vagy farra esés nyomán is bekövetkezhet.

Agyrázkódás
A koponya csontos falának ütköző agyállomány károsodása. Leggyakrabban a fejet érő ütés miatt alakul ki az agyrázkódás, mely az agyműködések hirtelen változásával jár, s ez gyakran [eszméletvesztés]?t idéz elő.

Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki).

Agyrázkódás, traumás agyi sérülések
Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki.

Agyrázkódás

Bár agyunk a bőrrel fedett, csontos koponyán belül, többszörös hártyarendszer alatt, vékonyka kötőszövetes szálacskákkal kirögzítve, folyadékban - az ún.

Agyrázkódás
Közvetlenül a fejet ért ütést, ütődést követően, általában balesetkor eszméletvesztés következik be, melynek időtartama néhány másodperc és néhány perc között mozog.

Agyrázkódás
Agyrázkódás - Mi okozza, mik a tünetei?
Gyermekbalesetek
Elsősegély.hu ...

Agyrázkódás után test és elme egyaránt pihenjen
A fejsérülések miatt kétezer játékos perli az amerikaifutball-ligát
A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár ...

Agyrázkódás gyerekeknél
A gyerekek számos fontos szempontból különböznek a felnőttektől, amikor agyrázkódásról van szó de jelenleg nem léteznek irányelvek a gyerekeknél előforduló agyrázkódás megállapítására és kezelésére.

Agyrázkódás diagnózisa és kezelése
A kezelés elsődleges és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megkülönböztessük az agyrázkódást egy súlyosabb, esetleg életveszélyes agysérüléstől, vagy kizárjuk a gerincsérülés jelenlétét, mely a fejsérüléssel egyidejűleg bekövetkezhetett.

Az agyrázkódás megelőzése gyermekkorban a fokozott szülői figyelmet, a gyermek tanítását, helyes nevelését, például kerékpározásnál sisak használatát jelenti, míg a felnőtteknél a tudatmódosítók - alkohol, drogok - használatának kerülése, ...

Felépülés agyrázkódás után
Az agynak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felépüljön egy agyrázkódás után, a sportolóknak nem elég csak kihagyniuk a következő meccset.

Agyrázkódás gyerekeknél: mit tegyünk?
A modern bukósisakok, melyeket a gyerekek például síelésnél, korcsolyázásnál vagy biciklizésnél viselhetnek, segítenek megakadályozni komolyabb esések esetén is a koponyasérüléseket, az agyi károsodást. Az agyrázkódást azonban nem tudják megelőzni.

Agyrázkódás esetén a kezelés tüneti: fájdalomcsillapító, hányáscsillapító és nyugtató adásából áll, illetve célszerű a sérültnek a kórházi megfigyelés alatt napi 1500-2000 ml infúziót kapnia.

Agyrázkódás - lelki okai
Ez a betegség a keletkezését és a jelentését tekintve is hasonlít bizonyos mértékig az orrcsonttöréshez. Az érintettek túl messze mentek el, és a hajó orra beleütközött valamibe. Mint ahogy a név is mutatja, az agyat megrázkódtatás éri.

Agyrázkódás esetén
Egyes területeken, úgy tűnik, az emberek megfelelően tájékozottak voltak.

Az agyrázkódás a fejsérülést követő rövid eszméletvesztés, mely nem kísér egyéb szembetűnő fizikai károsodás.
Az agyrázkódás átmeneti agyi működészavart okoz, de nem okoz látható testi károsodás. Akár enyhe fejtrauma következménye is lehet, attól függően, hogyan ütődik az agy a koponyán belül.

Az agyrázkódás (commotio cerebri) tünetei: ideiglenes, de azonnali eszméletvesztés lehet a következménye, aminek oka vagy egy közvetlen mechanikai trauma (pl. koponyát ért ütés), vagy a mozgó agy hirtelen megállítása, illetve irányváltoztatása (lineáris vagy szöggyorsulás ill lassulás).

Agyrázkódás
Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül.

Agyrázkódás esetén, illetve agyhártyagyulladásoknál úgyszintén az egyik bevezető tünet a hányás lehet. Fontoljuk meg: lehet, hogy nyaralás előtt érdemes családunkat beoltani kullancs ellen.

Agyrázkódás Lefektetjük a sérültet. Enyhén megemeljük a fejét és alátámasztjuk. Nyugtatjuk, nem engedjük el a baleset helyszínéről, mentő szállíthatja. Mentő hívás.
A sérült állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. (eszméleténél van-e, van- légzése...) ...

* Agyrázkódás gyanúja esetén figyeljük meg a sérültet akkor is, ha azt állítja, jól van. Ha később hányingerre vagy fejfájásra panaszkodik, hívjunk orvost!
Kolimár Éva
Az Ön kosara ...

Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek
A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.
tovább a cikkre ...

Rövid távú, majd jellegzetes tudatzavarral rendeződő az agyrázkódás, melynek hátterében mindig feltételezendő a komolyabb agykárosodás hospitalisatio!
Lezajlott convulsio jelei: tudatzavar, enuresis, sérülés, nyelvharapás
Előttünk zajló ...

Az egyenes gerinc ezeket a lökéseket a medenceövtől a koponyába vezetné, ami könnyed andalgás után is kisebb fokú agyrázkódáshoz vezetne.

agyrázkódás (Magyar)
210. agyrázkódás (Magyar)
211. agyrém (Magyar)
212. agyrém (Magyar)
213. agysérv (Magyar)
214. agysérv (Magyar)
215. agysorvadás (Magyar)
216. agysorvadás (Magyar)
217. agyszár (Magyar)
218. agytályog (Magyar)
219.

Többféle oka lehet: leggyakrabban demenciáknál, vitaminhiányos táplálkozás esetén (alkoholistáknál), valamint fejsérülés (agyrázkódás) után jelentkezik.
A betegség tünetei:
A hosszútávú emlékezet a leginkább megtartott; a közelmúlt eseményeit könnyebben elfelejti a beteg.

Használható levertség, roncsolódásból, sérülésből eredő idegbénulások, sebek, agyrázkódás, sérüléses izomfájdalom, általános rosszullét, zsibbadás, idegeket érintő megbetegedések, gerinc és hátfájdalmak, máj és vese betegségek, szívdobogás, meghűlések esetén.

A "sima" agyrázkódást csak ki kell pihenni, mert egyébként hosszan tartó fejfájást okozhat. Ahogy mondta gyermeke esetében a koponyatörést kizárták.
Elvileg előfordulhat a koponyán belüli sérülés is valamilyen vérzés formájában, de ez ahogy mondtam nagyon ritka. Ennek különböző formái vannak.

A futballisták kórtörténetében nem szerepelt agyrázkódás és nem voltak agyi problémákra utaló tüneteik sem" - nyilatkozta Dr. Inga Koerte, a kutatás vezetője, a Harvard Egyetem Orvosi Kar pszichiátriai és idegi képalkotó laboratórium, valamint a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem munkatársa.

Ha a kisgyerek feje éri el először a talajt, előfordulhat, hogy agyrázkódást szenved, aminek biztos jele a rövidebb vagy hosszabb eszméletvesztés.

A koponyatörés ", Az agyrázkódás ", Az agyi kontúzió és laceráció ", A koponyán belüli vérömlenyek "
88. FEJEZET - Az idegrendszer daganatai
Az agydaganatok ", A gerincvelődaganatok ", Neurofibromatózis ", Az idegrendszer sugárkárosodása " ...

A fejsérüléseket kísérő émelygés, hányinger, hányás esetén agyrázkódásra kell gondolnunk és kórházi megfigyelés szükséges a súlyosabb idegrendszeri szövődmények kizárására.

Az ilyen tünetek mögött nem csak agyrázkódás, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes.

A szédülés hátterében állhat az idegrendszer betegsége vagy sérülése, mint például agyrázkódás, tumor, agyhártyagyulladás és egyéb kórképek.

Ha valaki közlekedési balesetben fejét megütötte, bizonyos időre elvesztette az eszméletét, esetleg koponyatörést vagy agyrázkódást szenvedett, felépülése után a balesetet megelőző vagy azt közvetlen követő eseményekre nem emlékszik.

Kivált­hatja tehát gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élet­tani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

a tarkó irányába kisugároznak, hevesek és közvetlenül fizikai erőfeszítést követően jelentkeznek
magas lázzal járnak
koponya- vagy fejsérülést követően, például agyrázkódás után lépnek fel
egyre gyakoribbak és erősebbek
epileptikus rohammal egyidejűleg alakulnak ki ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Cukorbetegség, Csonttörés, Szindróma, Csonttörések?

◄ Agylágyulás   Agysérv ►
 
RSS Mobile