Kezdőlap (Agylágyulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Agylágyulás

Betegségek  Agykamratágulat  Agyrázkódás

Agylágyulás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Orvosi név:
Infarctus cerebri
BNO kód:
I63
A betegség lényege: ...


Agylágyulás
Az agyállomány vérellátottsági zavara miatt fellépő agyszövetsorvadás, mely trauma és vérellátási zavar nyomán is kialakulhat.

Agylágyulás - Lehetőségek, esélyek

Apukám 3 napja kórházban van, amikor bevittük még aránylag jól volt. Azt mondták, agylágyulása van, és nem tudják mennyire sérült az agy bizonyos területe. Nagyon megijedtem, mert még tegnap megismert, mára pedig semmilyen érdeklődést nem mutat.

Agylágyulás, általában ischaemia (isémia), vagy agyinfarktus következtében.
kapcsolódó oldalak:
Agy
vissza a szótár főoldalra ...

Agylágyulás Lábban érzett fájdalom Látótér kiesés
További gyakori kérdések a témában
Kiemelt témák ...

~
Encephalomalacia
Az agyállomány körülírt elhalása, majd ellágyulása. Az elhalt területek a széteső myelinburokból származó anyag miatt megduzzadnak, majd pépszerűvé válnak. Rendszerint keringési zavar idézi elő.

~ - Lehetőségek, esélyek
Igen fontos, hogy a betegek és hozzátartozóik fölismerjék az agyvérzés tüneteit
Kapcsolódó cikkek ...

~. Az agyállomány abnormális puhasága, gyakran ischaemia vagy infarctus következtében. Syn cerebromalacia (encephalo- + G malakia, puhaság)
encephalomeningitis
Syn meningoencephalitis. (encephalo- + G. meninx, membrán, + -itis, gyulladás) ...

Az ~ magában is megjelenő agyi megbetegedésként is jelentkezhet. Előzményei elég változatosak és egymástól teljesen eltérőek is lehetnek. Minden esetben kimutatható az agyi idegek és a vérellátottság hiánya az agysejteknél.

fokozott a kockázat arra, hogy az erekben vérrög alakul ki, ezáltal ~, agyvérzés, szélütés következik be. A nyaki ütőér meszesedése szintén szélütést okozhat.

alacsony vérnyomás (~ veszélye)
bradycardia (50/min alatt)
halálfélelem és fájdalom csökkentése
ezek a szimpatikus IR â†' miatt növelik a szív munkáját ...

Trombózisra hajlamosítanak: tartós ágynyugalom, műtét, szülés, fogamzásgátló tabletta szedése, idős kor, agyi történés (agyvérzés, ~), szívinfarktus, szívelégtelenség, elhízás, combnyak-, combcsonttörés, rosszindulatú daganatok, örökletes véralvadási zavar.
A betegség tünetei: ...

A betegség, veseelégtelenséghez, szívinfarktushoz, ~hoz vagy agyvérzéshez vezethet.
A magas vérnyomást, azáltal, hogy a szövődmények kialakulásáig tünetmentes, a legtöbbször csak késői stádiumban ismerjük fel.

A súlyos érszűkület következtében létrejöhet agyvérzés, ~, a szív koszorúsereinek elmeszesedése miatt szívkoszorúér-trombózis, kialakulhat a mellkasi fájdalommal kísért oxigénhiány - angina pectoris - is.

Életfontosságú szerv károsodása (pl. szívinfarktus, ~) esetén a prognózist a szervkárosodás mértéke szabja meg. Sajnos a károsodások következménye általában komoly. Időben végzett sikeres érsebészeti beavatkozások esetén a beteg életkilátásai és életminőségét lehet még normalizálni.

- agyűri folyamatok (például agyhártya- és agyvelőgyulladás, daganatok, agyvérzés, ~),
- szembetegségek: törési hibák, rossz szemüveg, gyulladások, zöld hályog stb.,
- a fül, az orr és mellékürege gyulladása, rossz fogak,
- a nyaki gerinc meszesedése, ...

bal oldalamra azótasembirok ct eredményem kezdődő ~
Kórház, rendelő:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc) ...

Trombózisos (~sal járó) szélütés - ami a legtöbb férfit érinti - akkor jön létre, amikor az agyi verőerek falában fellazul egy artériás felrakódás, és rajta vérrög képződik.

Az érszűkület idejében való felismerésével elkerülhetőek a súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, ~, végtag elhalás, lábamputáció, lábszárfekély.
Az érszűkület SZŰRÉS részleteiért ide kattintson
Érszűkület kivizsgálása ...

Különösen ajánljuk a kiemelt rizikóval rendelkezők (manager életmód, rendszeres repülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékkel rendelkezők, dohányzók, családban halmozottan előforduló érkatasztrófa, infarktus, agyvérzés, ~- esetén).

- bizonyos agyi betegségek (többszörös ~, súlyos érelmeszesedés),
- terhesség(!) ...

Felnőttkorban és időskorban, a hirtelen jelentkező fejfájások hátterében, leggyakrabban magas vérnyomás, szemészeti betegségek (zöldhályog, üvegtesti vérzés), agyi kórfolyamatok (agyvérzés, ~, agyi vénák elzáródása, agyi erek gyulladása) szerepelnek, ...

A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még ~nak, agyvérzésnek is annak ellenére, hogy csupán minden ötödik stroke-os betegnél van szó konkrétan agyvérzésrôl.

~t okozhatnak. Ezekkel szemben a koponyaalapi törések mindig sokkal súlyosabbak, mert az agyvelő alapján sok olyan fontos ideg és vérér van, melyek az alaptöréseknél roncsolásokat szenvedve, az életet nagy veszélybe döntik.

Leggyakoribb az agyi erek érel­me­sze­se­dése következtében falra tapadó véralvadék tovasodródása, ami az agyi erekben elzáródást és következményes agyszövet-elhalást, ~ okoz. A lágyulás másik gyakori oka a szív kórállapotai (szívinfarktus, rit­mus­za­va­rok) miatt kialakuló embólia.

Működési zavarát bármilyen szervi betegség, ~, vérzés, daganat, gyulladás, sérülés (például agyalapi törés) kiválthatja.

Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (~). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása veseelégtelenséghez vezet.

A kutatók azt vették észre, hogy a kálium bevitel és a stroke elszenvedése között fordított arány figyelhető meg: tehát minél több káliumot fogyasztunk, annál kisebb a stroke (agyvérzés vagy ~) kialakulásának valószínűsége.

Következményeként létrejöhet szívkoszorúér-szűkület, szívinfarktus, ritmuszavar, hirtelen halál, szívelégtelenség, veseelégtelenség, agyi érbetegség, ~, agyvérzés, látásromlás, látásvesztés, alsóvégtagi érszűkület, lábszárfekély stb.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Agyvérzés, Magas vérnyomás, Infarktus, Cukorbetegség, Daganat?

◄ Agykamratágulat   Agyrázkódás ►
 
RSS Mobile