Kezdőlap (Agylágyulás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Agylágyulás

Betegségek  Agykamratágulat  Agyrázkódás

Agylágyulás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Orvosi név:
Infarctus cerebri
BNO kód:
I63
A betegség lényege: ...


Agylágyulás
Az agyállomány vérellátottsági zavara miatt fellépő agyszövetsorvadás, mely trauma és vérellátási zavar nyomán is kialakulhat.

Agylágyulás - Lehetőségek, esélyek

Apukám 3 napja kórházban van, amikor bevittük még aránylag jól volt. Azt mondták, agylágyulása van, és nem tudják mennyire sérült az agy bizonyos területe.

Agylágyulás, általában ischaemia (isémia), vagy agyinfarktus következtében.
kapcsolódó oldalak:
Agy
vissza a szótár főoldalra ...

Agylágyulás Lábban érzett fájdalom Látótér kiesés
További gyakori kérdések a témában
Kiemelt témák ...

agylágyulás
endokrin (endocrin)
belső elválasztású, a mirigyváladékot közvetlenül a véráramba ürítő ...

Agylágyulás
Encephalomalacia
Az agyállomány körülírt elhalása, majd ellágyulása. Az elhalt területek a széteső myelinburokból származó anyag miatt megduzzadnak, majd pépszerűvé válnak. Rendszerint keringési zavar idézi elő.

Agylágyulás - Lehetőségek, esélyek
Igen fontos, hogy a betegek és hozzátartozóik fölismerjék az agyvérzés tüneteit
Kapcsolódó cikkek ...

Agylágyulás. Az agyállomány abnormális puhasága, gyakran ischaemia vagy infarctus következtében. Syn cerebromalacia (encephalo- + G malakia, puhaság)
encephalomeningitis
Syn meningoencephalitis. (encephalo- + G. meninx, membrán, + -itis, gyulladás) ...

Az agylágyulás magában is megjelenő agyi megbetegedésként is jelentkezhet. Előzményei elég változatosak és egymástól teljesen eltérőek is lehetnek. Minden esetben kimutatható az agyi idegek és a vérellátottság hiánya az agysejteknél.

fokozott a kockázat arra, hogy az erekben vérrög alakul ki, ezáltal agylágyulás, agyvérzés, szélütés következik be. A nyaki ütőér meszesedése szintén szélütést okozhat.

alacsony vérnyomás (agylágyulás veszélye)
bradycardia (50/min alatt)
halálfélelem és fájdalom csökkentése
ezek a szimpatikus IR â†' miatt növelik a szív munkáját ...

Trombózisra hajlamosítanak: tartós ágynyugalom, műtét, szülés, fogamzásgátló tabletta szedése, idős kor, agyi történés (agyvérzés, agylágyulás), szívinfarktus, szívelégtelenség, elhízás, combnyak-, combcsonttörés, rosszindulatú daganatok, ...

A betegség, veseelégtelenséghez, szívinfarktushoz, agylágyuláshoz vagy agyvérzéshez vezethet.
A magas vérnyomást, azáltal, hogy a szövődmények kialakulásáig tünetmentes, a legtöbbször csak késői stádiumban ismerjük fel.

Hasonló folyamat játszódhat le az agy ereiben következményes trombózissal, agylágyulással vagy az alsó végtagok ereiben érszűkülettel, érelzáródással. A vér koleszterinszintje laboratóriumi vizsgálattal mérhető.

Megjelenhet fülzúgás, látásromlás, később értelmi leépülést, gyors lefutású formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után.

A súlyos érszűkület következtében létrejöhet agyvérzés, agylágyulás, a szív koszorúsereinek elmeszesedése miatt szívkoszorúér-trombózis, kialakulhat a mellkasi fájdalommal kísért oxigénhiány - angina pectoris - is.

szívinfarktus, agylágyulás) esetén a prognózist a szervkárosodás mértéke szabja meg. Sajnos a károsodások következménye általában komoly.

- agyűri folyamatok (például agyhártya- és agyvelőgyulladás, daganatok, agyvérzés, agylágyulás),
- szembetegségek: törési hibák, rossz szemüveg, gyulladások, zöld hályog stb.,
- a fül, az orr és mellékürege gyulladása, rossz fogak, ...

Az a terület, amely így kiesik a vérellátásból, elhal, ezt "agylágyulásnak is nevezik". A tünetek súlyosak és legtöbbször azonnaliak. A tünetek jellege azon múlik, hogy milyen agyterületet válik működésképtelenné.

bal oldalamra azótasembirok ct eredményem kezdődő agylágyulás
Kórház, rendelő:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc) ...

Trombózisos (agylágyulással járó) szélütés - ami a legtöbb férfit érinti - akkor jön létre, amikor az agyi verőerek falában fellazul egy artériás felrakódás, és rajta vérrög képződik.

Az érszűkület idejében való felismerésével elkerülhetőek a súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, agylágyulás, végtag elhalás, lábamputáció, lábszárfekély.
Az érszűkület SZŰRÉS részleteiért ide kattintson
Érszűkület kivizsgálása ...

Különösen ajánljuk a kiemelt rizikóval rendelkezők (manager életmód, rendszeres repülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékkel rendelkezők, dohányzók, családban halmozottan előforduló érkatasztrófa, infarktus, agyvérzés, agylágyulás- ...

- bizonyos agyi betegségek (többszörös agylágyulás, súlyos érelmeszesedés),
- terhesség(!) ...

Felnőttkorban és időskorban, a hirtelen jelentkező fejfájások hátterében, leggyakrabban magas vérnyomás, szemészeti betegségek (zöldhályog, üvegtesti vérzés), agyi kórfolyamatok (agyvérzés, agylágyulás, agyi vénák elzáródása, agyi erek gyulladása) ...

A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek is annak ellenére, ...

agylágyulást okozhatnak. Ezekkel szemben a koponyaalapi törések mindig sokkal súlyosabbak, mert az agyvelő alapján sok olyan fontos ideg és vérér van, melyek az alaptöréseknél roncsolásokat szenvedve, az életet nagy veszélybe döntik.

Leggyakoribb az agyi erek érel­me­sze­se­dése következtében falra tapadó véralvadék tovasodródása, ami az agyi erekben elzáródást és következményes agyszövet-elhalást, agylágyulás okoz.

Szív-érrendszeri betegségek: szívinfarktus, koszorúérbetegség, szívelégtelenség, agylágyulás, agyvérzés, alsó végtagi verőér szűkűlet.

Működési zavarát bármilyen szervi betegség, agylágyulás, vérzés, daganat, gyulladás, sérülés (például agyalapi törés) kiválthatja.

Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (agylágyulás). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása veseelégtelenséghez vezet.

A kutatók azt vették észre, hogy a kálium bevitel és a stroke elszenvedése között fordított arány figyelhető meg: tehát minél több káliumot fogyasztunk, annál kisebb a stroke (agyvérzés vagy agylágyulás) kialakulásának valószínűsége.

Következményeként létrejöhet szívkoszorúér-szűkület, szívinfarktus, ritmuszavar, hirtelen halál, szívelégtelenség, veseelégtelenség, agyi érbetegség, agylágyulás, agyvérzés, látásromlás, látásvesztés, alsóvégtagi érszűkület, lábszárfekély stb.

Lásd még: Lásd még: Agyvérzés, Magas vérnyomás, Infarktus, Cukorbetegség, Daganat

Betegségek  Agykamratágulat  Agyrázkódás

 
RSS Mobile