Kezdőlap (Adenóma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Adenóma

Betegségek  Adenocarcinoma  Adipositas

Adenóma - jó indulatú mirigy daganat - lelki háttere
Az adenóma jóindulatú mirigy daganatot jelent.


Az "adenóma" jelentése: Egyfajta (mirigyhámból kiinduló) jóindulatú daganat.

macroadenóma (hipofízis) - 1 cm-nél nagyobb hipofízisből kiinduló jóindulatú daganat
macroangiopathia - nagyérbántalom (aminek következménye lehet szívinfarktus, stroke, perifériás obliteratív arteriosclerosis)
macrocefália - nagyfejűség, macrocephaly ...

Fibroadenóma - összetett jóindulatú daganat, amelyben a mirigyszövet elváltozása szorosan kapcsolódik a kötőszövetes burjánzással. Leggyakrabban az emlőben fordul elő. Ez az elváltozás a negyven éven aluli nőknél meglehetősen gyakori.
Fibrocisztás emlőbántalom - lásd Masztopátia ...

Adenóma
Mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganat. Kialakulhat az agyban és a májban is, az utóbbi az adenóma hepatocelluláre.
Vissza Főoldalra ...

Fibroadenóma
Jóindulatú mirigydaganattal (adenóma) keveredett fibróma.
Lipóma ...

A fibroadenóma elég gyakori és valóban műteni kell, mert növekedésre hajlamos és az egészséges emlő-állományt összenyomja. Nagyon szépen meg tudják operálni, alig látszik.
Oldalak: 1
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...

A hipofízis hormonálisan inaktív daganata ("kromofób adenóma")
Hipofízis-daganatok műtéti megoldásának szövődménye
Sugárkezelés szövődménye, ha a mirigy a besugárzás vonalába esik
Craniopharyngeoma (e.: kraniofaringeóma), a hipofízisnyél daganata ...

A genetikai állomány kis eltérései elősegítik az adenóma (jóindulatú mirigydaganat) kialakulását. Egy másik gén (RAS rákkeltő gén) pedig az adenóma növekedését gyorsítja fel. A 18. kromoszómán elhelyezkedő gátló hatású szakasz kiesése az adenóma növekedését tovább fokozza, míg végül a 17.

/ A jelentősen megnagyobbodott adenóma a hormontúltermelés tünetei mellett pajzsmirigy-elégtelenséget (hipotireózis), illetve mellékvesekéreg-elégtelenséget (Addison-kór) eredményez. A gonadotropinok hiánya miatt vérzéskimaradás és meddőség következik be.

Itt vagy most: Főoldal > Intim szótár > Fibroadenóma
Intim szótár
FibroadenómaÖsszetett jóindulatú daganat, amelyben a mirigyszövet elváltozása szorosan kapcsolódik a kötőszövetes burjánzással. Leggyakrabban az emlőben fordul elő.

Az agyalapi mirigy
Agyalapi mirigy helye
Hipofízis adenóma
Hipofízis daganatok
Gyakori Kérdések
Betegség kiváltó okai
Adenóma - tévhitek
Ajánlott gyógymódok
- HIPOFÍZIS MŰTÉT ...

Különösen akkor, ha például ultrahang segítségével, a belső felszínén sejtburjánzást lehet tapasztalni (papilláris szerózus cisztadenóma). A sejtburjánzásban olykor már rákos elfajulásra utaló jeleket is tapasztalunk.

A növekedési hormon túltermelődését legtöbb esetben az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (hipofízis adenóma) okozza, mely szakszerű orvosi ellátást igényel.

Jóindulatú ciszta az úgynevezett mirigydaganat - adenóma -, míg rosszindulatú daganattá fejlődhetnek a savós cisztaadenómák. A dermoid ciszta az organikus petefészekciszták azon csoportja, mely általában a méhen belüli fejlődéssel áll összefüggésben.

here közvetlen károsodása (mumpsz, sugárzás, kemoterápia, traumás sérülés, sebészi beavatkozás)
az agyalapi mirigy által termelt LH (luteinizáló hormon) és FSH (folliculus stimuláló hormon) nevű hormonok egyensúlyának felborulása (sérülés, agyalapi mirigy adenóma) ...

kiszámították, hogy az egyes tényezők a kolorektális rákok hányadrészéért felelősek, s az derült ki, hogy a nem teljes polipeltávolítás 20,8%-ukért és az 5 éven belüli ellenőrző kolonoszkópia elmaradása 18,4%-ukért. A polip jellegzetességei közül 8,1%-ért volt felelős a három vagy több adenóma és 5, ...

Ha bebizonyosodott, hogy a mikciós (vizelési) zavarok csupán prosztataadenóma (jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás) következményei, akkor beszéljük meg az orvossal a gyógynövényes kezelés lehetőségeit. Ennek ugyanis csak akkor van helye, ha a betegség még a kezdeti stádiumban van.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Menstruáció, Pajzsmirigy, Daganatok, Köhögés?

◄ Adenocarcinoma   Adipositas ►
 
RSS Mobile