Kezdőlap (Adenocarcinoma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Adenocarcinoma

Betegségek  Addison-kór  Adenóma

Adenocarcinoma
Az adenocarcinoma jelentése, mirigyes rák, mirigyhám eredetű, malignus, azaz rosszindulatú daganat. A mirigyek hám eredetű anatómiai képletek, melyek valamilyen váladékot termelnek és ürítenek.


Adenocarcinoma - Remélhetünk gyógyulást?
Feleségemnél 2006 októberében adenocarciomát állapítottak meg. Sajnos nem műthették meg, mert minkét oldalon található daganat.

Adenocarcinoma - Stimuvax, fagyasztásos eljárás

65 éves férjemnél adenocarcinomát állapítottak meg. Jelenleg nem műthető és sugarazható. 4 kemoterápiás kezelésből az elsőn van túl.
Stimuvax oltóanyaggal vagy fagyasztásos eljárással történő kezelési lehetőség van-e hazánkban, vagy külföldön?

Adenocarcinoma: a nyálkahártya hámsejtjeiből származik, a vékonybél rákos állapotainak közel felét adja. Előfordulása gyakoribb olyan betegek közt, akiknek vastagbelében örökletes tényezőkre visszavezethetően nagyszámú jóindulatú, ám rákos elfajulásra hajlamos polip típusú daganat található.

Adenocarcinoma
A hallójárat bőrének mirigyeiből indulhat ki. Pl. ceruminoma malignisálódása
Váladékozó terime ...

Adenocarcinoma (ejtsd adenokarcinóma) - mirigyes rák, amely különböző szervek nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.

Adenocarcinoma
Ejtsd: adenokarcinóma. Mirigyes rák, amely különböző szervek: légutak, gyomor-bél traktus satöbbi nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.
Adenoidok ...

- Adenocarcinoma: Túlnyomórészt fehér bőrű férfiakban, életkori csúcsa: 65 év, incidenciája ↑ emelkedő tendenciát mutat !.
Etiológia ( kiváltó okok lehetnek):
...

Adenocarcinoma
A vesetumorok döntő többségét a proximalis kanyarulatos csatornák epithel sejtjeiből kiinduló tumor adja. Számos szinonimája létezik: hypernephroma, Grawitz's tumor, világos-sejtes veserák, malignus nephroma. Férfiakban kétszer gyakoribb, mint nőkben. Az incidentiája a 6.

Adenocarcinoma renis
Balanoposthitis
Benignus prostata hyperplasia
Carcinoma penis ...

adenocarcinoma
mirigyes, vagy mirigyszerű epithel sejtekből felépített malignus daganat
Találatok Magyarázat
acinus sejtes adenocarcinoma ...

JFL-ben adenocarcinoma,amit sikeresen megműtött Dr.Agócs László,sTNM:T2N1M0 és utána Dr.Csollák Mária kezelt fáradságot nem kímélve, emberségesen,segítőkészen.Nagy szerepe volt,Dr.Molnár Éva tüdőgondozói munkájának hogy időben kerültem jó kezek közé.

: Correlation between endoscopic macroscopic type and invasion depth for early esophagogastric junction adenocarcinomas Gastric Cancer. 2011;14:22-27
29. Oezcelik A., Kaiser GM., Dechene A.: et al.: Progression to adenocarcinoma in Barrett's esophagus after liver transplantation Transplantation.

AGC - endometriális eredetű AGC - mirigyhámsejtek - NOS (máskülönben nem részletezett) AGC - endocervicalis eredetű mirigyhám, inkább rosszindulatú daganat AGC - mirigyhámsejtek - NOS (máskülönben nem részletezett), inkább rosszindulatú daganat AIS - mirigyhámsejt eredetű korai rák (Adenocarcinoma ...

A nyelőcső alsó részében nem ritka az adenocarcinoma, melynek kiindulása dystopiás gyomornyálkahártya-sziget is lehet. Ezen a tájékon sokszor nehéz eldönteni, hogy a daganat a nyelőcső szakaszból, vagy a gyomorból eredt, indult-e ki.

A malignus tumorok között a leggyakoribb a ductalis eredetü adenocarcinoma, mely a pancreas malignus tumorainak közel 90 %-a. Ezen belül megkülönböztetünk óriássejtes carcinomát, adenosquamosus carcinomát, microadenocarcinomát, mucinosus carcinomát..

adenocarcinoma pulmonis (Latinul/Görögül )
120. adenoid vegetáció (Magyar)
121. adenokortikotrop hormon (Magyar)
122. adenóma (Magyar)
123. adenoma (Latinul/Görögül )
124. adenomegália (Magyar)
125. adenomyosis (Latinul/Görögül )
126.

Ezt erősíti meg Goldberg, aki patkánykísérletekben emlő adenocarcinoma kezelését végezte el radiofrekvenciás ablatiót és intratumoralisan befecskendezett doxorubicint együttesen alkalmazva (24).

A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb, mint két százalékát teszik ki.

Az oesophagealis adenocarcinoma két jelentős rizikófaktora a GERD és az obezitás, a laphámsejtes carcinoma főbb rizikófaktorai a dohányzás és a jelentős alkoholbevitel. Progresszív dysphagia, odynophagia és fogyás esetén sürgős gasztroszkópia elvégzése indokolt, lehetőség szerint 1 héten belül.

A hasnyálmirigyrákok 95%-a adenocarcinoma, mely a hasnyálmirigy csatornácskáiban vagy a külső elválasztású (exokrin) enzimtermelő sejtekben keletkezik. Az endokrin (belső elválasztású) szövetből kiinduló daganatok általában kevésbé agresszívak, és sokkal ritkábbak.

A vastagbélrák és a végbélrák szövettanilag az esetek többségében úgynevezett mirigyrák (adenocarcinoma), onkológiai kezelések tekintetében is jellemzően ugyanazokkal a kemoterápiás, célzott terápiás gyógyszerekkel kezelhetők e daganatok.

Egy mirigy eredetű típusú (adenocarcinoma) méhnyaki rák mikroszkópos képe (H&E festés)
Altípusok:[15][16]
Laphámsejtes rák (≈ 80-85%)
Mirigyszövet eredetű rák (≈ 15%)
Kevert típus (az előző kettő kombinációja)
Kis-sejtes rák ...

A tüdő hámszövetéből kialakuló rosszindulatú daganat, leggyakrabban a légutak hámjából, ritkábban a tüdő mirigyhámjából (adenocarcinoma). A szaporodó daganatsejtek először a környező szerveket szűrik be, majd elérik a mellhártyát, azon szétszóródhatnak.

Hat beteg esetét ismertetjük, akiknél a cardiatáji adenocarcinoma intramuralis metasztázist okozott a nyelőcsőben. A tumorokat és az áttéteket endoszkópos vizsgálattal diagnosztizáltuk.

A nem kissejtes daganatok fő szövettani altípusai: laphámcarcinoma, adenocarcinoma, bronchiolo-alveolaris carcinoma, nagysejtes carcinoma, kevert típusú carcinoma.

vese rosszindulatú tumora (veserák)
hólyagrák
prosztata jóindulatú daganata (benignus prostata hyperplasiának (BPH))
prosztatarák (adenocarcinoma prostatae)
hímvesszőrák (péniszrák)
hímvesszőrák rákelőző állapotai
hererák ...

The FUTURE II Study Group: Effect of prophylactic human papillomavirus L1 virus-like-particle vaccine on risk of cervical intraepithelial neoplasia grade 2, grade 3, and adenocarcinoma in situ: a combined analysis of four randomised clinical trials, Lancet 2007, 369: 1861-68 ...

A petefészekben számos sejttípus található, ezért a petefészekráknak sok altípusa létezik. Leggyakrabban ún. adenocarcinoma a szövettani típus, amely a mirigyhámból alakul ki. Ennek is többféle formája lehet, az esetek többségében az ún. cisztikus vagy cisztás forma fordul elő.

A vizeletet előállító mirigyek és a vizeletet belőlük elvezető csövecskék hámjából kiinduló, ún. világossejtes veserák (Nevezik még a szakirodalomban adenocarcinoma renisnek, Grawitz-tumornak vagy hypernephromának is.), ...

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve jól gyógyítható, ezért nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A daganatos megbetegedés szövettanilag leggyakrabban adenocarcinoma.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rosszindulatú, Tumor, Daganatos beteg, Daganatok?

◄ Addison-kór   Adenóma ►
 
RSS Mobile