Kezdőlap (Adenocarcinoma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Adenocarcinoma

Betegségek  Addison-kór  Adenóma

Adenocarcinoma - Remélhetünk gyógyulást?
Feleségemnél 2006 októberében adenocarciomát állapítottak meg. Sajnos nem műthették meg, mert minkét oldalon található daganat.


Adenocarcinoma - Stimuvax, fagyasztásos eljárás

65 éves férjemnél adenocarcinomát állapítottak meg. Jelenleg nem műthető és sugarazható. 4 kemoterápiás kezelésből az elsőn van túl.
Stimuvax oltóanyaggal vagy fagyasztásos eljárással történő kezelési lehetőség van-e hazánkban, vagy külföldön?

Adenocarcinoma: a nyálkahártya hámsejtjeiből származik, a vékonybél rákos állapotainak közel felét adja. Előfordulása gyakoribb olyan betegek közt, akiknek vastagbelében örökletes tényezőkre visszavezethetően nagyszámú jóindulatú, ám rákos elfajulásra hajlamos polip típusú daganat található.

Adenocarcinoma
A hallójárat bőrének mirigyeiből indulhat ki. Pl. ceruminoma malignisálódása
Váladékozó terime ...

Adenocarcinoma (ejtsd adenokarcinóma) - mirigyes rák, amely különböző szervek nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.

~
Ejtsd: adenokarcinóma. Mirigyes rák, amely különböző szervek: légutak, gyomor-bél traktus satöbbi nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.
Adenoidok ...

- ~: Túlnyomórészt fehér bőrű férfiakban, életkori csúcsa: 65 év, incidenciája ↑ emelkedő tendenciát mutat !.
Etiológia ( kiváltó okok lehetnek):
...

~
A vesetumorok döntő többségét a proximalis kanyarulatos csatornák epithel sejtjeiből kiinduló tumor adja. Számos szinonimája létezik: hypernephroma, Grawitz's tumor, világos-sejtes veserák, malignus nephroma. Férfiakban kétszer gyakoribb, mint nőkben. Az incidentiája a 6.

~
mirigyes, vagy mirigyszerű epithel sejtekből felépített malignus daganat
Találatok Magyarázat
acinus sejtes ~ ...

JFL-ben ~,amit sikeresen megműtött Dr.Agócs László,sTNM:T2N1M0 és utána Dr.Csollák Mária kezelt fáradságot nem kímélve, emberségesen,segítőkészen.Nagy szerepe volt,Dr.Molnár Éva tüdőgondozói munkájának hogy időben kerültem jó kezek közé.

alpha-Tocopherol attenuates the cytotoxic effect of delta-tocotrienol in human colorectal ~ cells. Biochem Biophys Res Commun, 2010.
^ a b Sontag, T.J. and R.S.

: Correlation between endoscopic macroscopic type and invasion depth for early esophagogastric junction ~s Gastric Cancer. 2011;14:22-27
29. Oezcelik A., Kaiser GM., Dechene A.: et al.: Progression to ~ in Barrett's esophagus after liver transplantation Transplantation.

AGC - endometriális eredetű AGC - mirigyhámsejtek - NOS (máskülönben nem részletezett) AGC - endocervicalis eredetű mirigyhám, inkább rosszindulatú daganat AGC - mirigyhámsejtek - NOS (máskülönben nem részletezett), inkább rosszindulatú daganat AIS - mirigyhámsejt eredetű korai rák (~ ...

A nyelőcső alsó részében nem ritka az ~, melynek kiindulása dystopiás gyomornyálkahártya-sziget is lehet. Ezen a tájékon sokszor nehéz eldönteni, hogy a daganat a nyelőcső szakaszból, vagy a gyomorból eredt, indult-e ki.

A malignus tumorok között a leggyakoribb a ductalis eredetü ~, mely a pancreas malignus tumorainak közel 90 %-a. Ezen belül megkülönböztetünk óriássejtes carcinomát, adenosquamosus carcinomát, microadenocarcinomát, mucinosus carcinomát..

~ pulmonis (Latinul/Görögül )
120. adenoid vegetáció (Magyar)
121. adenokortikotrop hormon (Magyar)
122. adenóma (Magyar)
123. adenoma (Latinul/Görögül )
124. adenomegália (Magyar)
125. adenomyosis (Latinul/Görögül )
126.

Ezt erősíti meg Goldberg, aki patkánykísérletekben emlő ~ kezelését végezte el radiofrekvenciás ablatiót és intratumoralisan befecskendezett doxorubicint együttesen alkalmazva (24).

A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (~, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb, mint két százalékát teszik ki.

Az oesophagealis ~ két jelentős rizikófaktora a GERD és az obezitás, a laphámsejtes carcinoma főbb rizikófaktorai a dohányzás és a jelentős alkoholbevitel. Progresszív dysphagia, odynophagia és fogyás esetén sürgős gasztroszkópia elvégzése indokolt, lehetőség szerint 1 héten belül.

Mirigyhámsejtes rák (~) az estek 8-12%-a. Többségük (80%) atypusos nyáktermelő endocervikális sejtekből áll. Előfordul intestinális-, endometrioid-, és világossejtes (clear-cell) típus is.
Adenosquamous carcinoma az estek 2-4%-a.

A hasnyálmirigyrákok 95%-a ~, mely a hasnyálmirigy csatornácskáiban vagy a külső elválasztású (exokrin) enzimtermelő sejtekben keletkezik. Az endokrin (belső elválasztású) szövetből kiinduló daganatok általában kevésbé agresszívak, és sokkal ritkábbak.

A vastagbélrák és a végbélrák szövettanilag az esetek többségében úgynevezett mirigyrák (~), onkológiai kezelések tekintetében is jellemzően ugyanazokkal a kemoterápiás, célzott terápiás gyógyszerekkel kezelhetők e daganatok.

A tüdő hámszövetéből kialakuló rosszindulatú daganat, leggyakrabban a légutak hámjából, ritkábban a tüdő mirigyhámjából (~). A szaporodó daganatsejtek először a környező szerveket szűrik be, majd elérik a mellhártyát, azon szétszóródhatnak.

Hat beteg esetét ismertetjük, akiknél a cardiatáji ~ intramuralis metasztázist okozott a nyelőcsőben. A tumorokat és az áttéteket endoszkópos vizsgálattal diagnosztizáltuk.

A nem kissejtes daganatok fő szövettani altípusai: laphámcarcinoma, ~, bronchiolo-alveolaris carcinoma, nagysejtes carcinoma, kevert típusú carcinoma.

vese rosszindulatú tumora (veserák)
hólyagrák
prosztata jóindulatú daganata (benignus prostata hyperplasiának (BPH))
prosztatarák (~ prostatae)
hímvesszőrák (péniszrák)
hímvesszőrák rákelőző állapotai
hererák ...

The FUTURE II Study Group: Effect of prophylactic human papillomavirus L1 virus-like-particle vaccine on risk of cervical intraepithelial neoplasia grade 2, grade 3, and ~ in situ: a combined analysis of four randomised clinical trials, Lancet 2007, 369: 1861-68 ...

A petefészekben számos sejttípus található, ezért a petefészekráknak sok altípusa létezik. Leggyakrabban ún. ~ a szövettani típus, amely a mirigyhámból alakul ki. Ennek is többféle formája lehet, az esetek többségében az ún. cisztikus vagy cisztás forma fordul elő.

A vizeletet előállító mirigyek és a vizeletet belőlük elvezető csövecskék hámjából kiinduló, ún. világossejtes veserák (Nevezik még a szakirodalomban ~ renisnek, Grawitz-tumornak vagy hypernephromának is.), ...

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve jól gyógyítható, ezért nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A daganatos megbetegedés szövettanilag leggyakrabban ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rosszindulatú, Tumor, Daganatos beteg, Daganatok?

◄ Addison-kór   Adenóma ►
 
RSS Mobile