Kezdőlap (Addikció)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Addikció

Betegségek  Acut  Addiktológia

Az addikció népbetegség - kivétel, aki nem érintett (1. rész)

145
A A A ...


addikció, netfüggőség, közösségi oldalak, facebook, twitter
Egy új vizsgálat szerint könnyebb ellenállni a cigarettának vagy az alkoholnak, mint a közösségi oldalaknak, például a Facebook-nak vagy a Twitter-nek.
" cellpadding="0" cellspacing="4" border="0" ...

Addikció:A addikció a hozzászokott személynél a szer megszerzésével és használatával kapcsolatos helytelen viselkedés vagy cselekedet. Az addikció általában kihat a munkavégző képességre és a tanulmányokra, illetve a családtagokhoz és a barátokhoz fűződő viszonyra is.

Addikció (addictio)
Valamely gyógyszertől vagy kábítószertől, illetve azok hatásától való testi, lelki függőség.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Addikció: Bármely természetes vagy szintetikus drogtól való testi és/vagy lelki függés.
Az addikció lehet pszichés ('pszichés dependencia'), és/vagy testi ('szomatikus dependencia').

Az ~val foglalkozó kutatók már régóta tudják, hogy a rekreációs drogok úgy ejtik foglyul használóikat, hogy megváltoztatják a jutalmazó és motivációs pályarendszerek normális egyensúlyát.

Ejtsd: ~. Valamely gyógyszertől vagy kábítószertől, ill. azok hatásától való pszichés vagy emocionális függőség.
Adenocarcinoma
Ejtsd: adenokarcinóma. Mirigyes rák, amely különböző szervek: légutak, gyomor-bél traktus satöbbi nyálkahártyáját bélelő hengerhámsejtekből indul ki.

Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek vagy kémiai ~nak. De függeni lehet valamilyen viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses függőségeknek nevezzük.

Az antidepresszánsok ~t (függőséget) okoznak.
Egyes antidepresszánsokról a leszokás során a betegek mélyebb depresszióba süllyednek, mint amire a gyógyszert szedni kezdték.

A pszichiátriai betegségek közül leggyakrabban a depresszió, a szorongásos zavarok és az ~k (alkohol, drog, gyógyszer) okoznak alvászavart.

A szenvedélyek, függőségek alapvetően kétfélék lehetnek: kémiai ~k (alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), továbbá viselkedéses vagy anyag nélküli ~k (játékszenvedély, munkamánia, kóros vásárlás, kleptománia, internetfüggőség, stb.) Az alkoholizmust olyan idült betegségnek tartják, ...

A kábítószerezésen, az alkoholizmuson és dohányzáson kí­vül tehát beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes, in­ter­netes és videó-függőség, a szex-~, a kleptománia, a vásárlási kényszer satöbbi A függő kényszeresen és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, ...

A kóros játékszenvedélyt (patológiás gambling) az ~k körébe sorolják, lényege a hétköznapokból való menekülés, bár nem kémiai módon.

A nem kémiai függőségek, például a játékszenvedély, internet-~, munkamánia kezelését nehezíti, hogy a folyamat társadalmilag elfogadott szintről indul, és nem könnyű időben felismerni, hogy a beteg mikor lépi át a kórosság küszöbét.

Az altató, nyugtató, szorongásoldó szerek alkalmazása rövid idő alatt alakíthat ki ~t. Ilyen gyógyszerek a benzodiazepin, a barbiturát-származékot, a glutetimidet, a klórhidrátot, meprobamatot tartalmazó készítmények. Mindegyik más-más mértékben és idő alatt válthatja ki a függőséget.

Mindezek miatt is a BDZ-k alkalmazása fokozott felelősséget ró a családorvosra, az ~ (függőség) kifejezett veszélye pedig csak méginkább megerősíti ezt.

Ez a dohánynövényben természetes körülmények között is megtalálható vegyület egyfelől erős méreg, másfelől komoly ~t okoz. Az enyhe nikotinmérgezés tüneteit már az első cigaretta elszívásakor tapasztalhatod.

Valójában sok elhízott páciensemnél lehet felfedezni a táplálék~ jeleit.

"A nifrolidin-nek nevezett anyag segítségével megbízható mennyiségi információhoz jutunk ezekről a receptorokról, ezért nagyon hasznos lehet az emberi agy ezen területeit érintő nikotin ~ és más betegségek jövőbeni kutatásában" - mondja Mukerdzsi.
Tanulékony régiók ...

A konferencia célja az volt, hogy áttekintse az utóbbi évek kutatási eredményeit az ~k területén, különös tekintettel az európai kutatásokra, főleg abból a szempontból, hogy ezek nyomán milyen haladás várható a terápia fejlődésében.

Tudom, hogy van, akiknél ez működik, sőt, vannak, akiknek szükségük is van rá, mert úgy érzik, bármikor visszaeshetnek. Rájuk valóban vonatkozik az a tétel, hogy 'aki egyszer alkoholista volt, az is marad élete végéig". És a visszaeséstől való rettegés legalább olyan gyógyíthatatlan ~t jelent ...

A rebound orrdugulással, ~val, toleranciával és nasalis hiperreaktivitással jellemezhető rhinitis medicamentosa sokszor igen nehezen kezelhető és maradandó orrnyálkahártya-károsodással is járhat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Függőség, Depresszió, Szorongás, Pszichiátria, Alkoholizmus?

◄ Acut   Addiktológia ►
 
RSS Mobile