Kezdőlap (Addikció)

 Betegségek 

  » »
 
   

Addikció

Betegségek  Acut  Addiktológia

Az addikció népbetegség - kivétel, aki nem érintett (1. rész)

145
A A A ...


addikció, netfüggőség, közösségi oldalak, facebook, twitter
Egy új vizsgálat szerint könnyebb ellenállni a cigarettának vagy az alkoholnak, mint a közösségi oldalaknak, például a Facebook-nak vagy a Twitter-nek.

Addikció:A addikció a hozzászokott személynél a szer megszerzésével és használatával kapcsolatos helytelen viselkedés vagy cselekedet.

Addikció (addictio)
Valamely gyógyszertől vagy kábítószertől, illetve azok hatásától való testi, lelki függőség.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Addikció: Bármely természetes vagy szintetikus drogtól való testi és/vagy lelki függés.
Az addikció lehet pszichés ('pszichés dependencia'), és/vagy testi ('szomatikus dependencia').

Az addikcióval foglalkozó kutatók már régóta tudják, hogy a rekreációs drogok úgy ejtik foglyul használóikat, hogy megváltoztatják a jutalmazó és motivációs pályarendszerek normális egyensúlyát.

Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek vagy kémiai addikciónak.

Az antidepresszánsok addikciót (függőséget) okoznak.
Egyes antidepresszánsokról a leszokás során a betegek mélyebb depresszióba süllyednek, mint amire a gyógyszert szedni kezdték.

A pszichiátriai betegségek közül leggyakrabban a depresszió, a szorongásos zavarok és az addikciók (alkohol, drog, gyógyszer) okoznak alvászavart.

A szenvedélyek, függőségek alapvetően kétfélék lehetnek: kémiai addikciók (alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), ...

A kábítószerezésen, az alkoholizmuson és dohányzáson kí­vül tehát beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes, in­ter­netes és videó-függőség, a szex-addikció, a kleptománia, ...

A kóros játékszenvedélyt (patológiás gambling) az addikciók körébe sorolják, lényege a hétköznapokból való menekülés, bár nem kémiai módon.

A nem kémiai függőségek, például a játékszenvedély, internet-addikció, munkamánia kezelését nehezíti, hogy a folyamat társadalmilag elfogadott szintről indul, és nem könnyű időben felismerni, hogy a beteg mikor lépi át a kórosság küszöbét.

Az altató, nyugtató, szorongásoldó szerek alkalmazása rövid idő alatt alakíthat ki addikciót. Ilyen gyógyszerek a benzodiazepin, a barbiturát-származékot, a glutetimidet, a klórhidrátot, meprobamatot tartalmazó készítmények.

Mindezek miatt is a BDZ-k alkalmazása fokozott felelősséget ró a családorvosra, az addikció (függőség) kifejezett veszélye pedig csak méginkább megerősíti ezt.

Valójában sok elhízott páciensemnél lehet felfedezni a táplálékaddikció jeleit.

Sokan a dohányzásról való leszokáshoz hasonlították a tüneteket, mások pedig egyenesen a kemény drogok okozta addikció jeleit mutatták. Ezek a tünetek nem csupán mentális, de fizikális szinten is jelentkeztek.

"A nifrolidin-nek nevezett anyag segítségével megbízható mennyiségi információhoz jutunk ezekről a receptorokról, ezért nagyon hasznos lehet az emberi agy ezen területeit érintő nikotin addikció és más betegségek jövőbeni kutatásában" - mondja ...

A konferencia célja az volt, hogy áttekintse az utóbbi évek kutatási eredményeit az addikciók területén, különös tekintettel az európai kutatásokra, főleg abból a szempontból, hogy ezek nyomán milyen haladás várható a terápia fejlődésében.

Rájuk valóban vonatkozik az a tétel, hogy 'aki egyszer alkoholista volt, az is marad élete végéig". És a visszaeséstől való rettegés legalább olyan gyógyíthatatlan addikciót jelent számukra, mint maga az ital.

A rebound orrdugulással, addikcióval, toleranciával és nasalis hiperreaktivitással jellemezhető rhinitis medicamentosa sokszor igen nehezen kezelhető és maradandó orrnyálkahártya-károsodással is járhat.

Lásd még: Lásd még: Függőség, Depresszió, Szorongás, Pszichiátria, Alkoholizmus

Betegségek  Acut  Addiktológia

 
RSS Mobile