Kezdőlap (Vízisikló)

 Állatok 

  » »
 
   

Vízisikló

Állatok  Vízirigó  Víziteknős

Vízisikló Natrix natrix táplálkozása
Egy-egy nőstény rendszerint 30 tojást rak, de voltak már 73, 96, sőt 105 tojásos fészkek is. Természetes körülmények közt a fiatalok 60-75 nap alatt kelnek ki.


Vízisikló (Natrix natrix)
Gerincesek törzse, hüllők osztálya, siklófélék családja.
Hossza: 0,5-1,2 m ...

A vízisikló nagy területen, az Atlanti-óceántól a Bajkál-tóig megtalálható északon egészen a 67° északi szélességi körig. Európában Nagy-Britannia és Skandinávia északi részéről, valamint egész Írországból hiányzik.

A vízisikló színezete változatos: ormós pikkelyű háta zöldes- vagy kékesszürke (gyakoriak a fekete melanisztikus példányok), a sötétszürkés haspajzsok széle csontfehér. A háton páros fekete pontsor fut végig.

Horgászok védik a ciprusi vízisiklót
Láthatatlan láp
Láthatatlan láp
Békamentés a Nagyszéksóstónál
Ismét végig járható a Váci Ártéri Tanösvény
Ismét végig járható a Váci Ártéri Tanösvény
Ismét végig járható a Váci Ártéri Tanösvény ...

Vízisiklók (Tropidonotus Kuhl)
A vízisiklók nemzetségét főként a fogazatuk jellemzi: mintegy 18-40 felső állkapocsfoguk közül az utolsó pár mindig hosszabb a többinél, míg az alsó állkapcson a fogak egyforma nagyságúak.

Vízisikló - Natrix natrix
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, pikkelyes hüllők rendje, kígyók alrendje.

VÍZISIKLÓ
Natrix natrix
Ismertetés
Talán leggyakoribb sikló(= kígyó-) fajunk, nemcsak a vizek környékén, hanem sokszor attól kilométerekre távol, száraz homokon, vagy lakott területeken is megtalálható.

Vízisikló >>
Maximum 70 cm-re megnövő sikló. Teste viszonylag zömök, farka kevésbé hosszú, feje inkább háromszög alakú és rövid. A törzs szürke, szürkésbarna vagy bronzbarna, esetenként szinte narancsvörösbe hajló, vagy homoksárga.

Vízisiklók (Tropidonotus Kuhl)
2. Feltekintő kígyók (Helicops Wagl.)
3. Farkasfogú kígyók (Lycodon Boie)
4. Haragos siklók (Zamenis Wagl.)
5. Zsombéklakó siklók (Drymobius Cope)
6. Foltos siklók (Spilotes Wagl.)
7. Fakúszó siklók (Coluber L.) ...

Találkozhatunk még erdei- és vízisiklóval (Elaphe longissima, Natrix natrix), melyeknek néha nagyobb méretű példányai kelthetnek riadalmat. Félni nem kell tőle, de nem szabad bántani, mert ha befogják, bátran támad és harap.

A hazánkban élő kígyók a siklófélékhez illetve viperafélékhez tartoznak. Leggyakoribb kígyónk a karcsú testű vízisikló.

A madarak közül négy, fiókakoruk óta az állatkert munkatársai által nevelt erdei fülesbagoly (Asio otus) került most repatriáliásra. Rajtuk kívül pedig kilenc mocsári teknőst (Emys orbicularis), egy vízisiklót (Natrix natrix) és egy ...

Bárhol találkozhatunk tavasztól őszig vízisiklókkal (Natrix natrix) és a gyakoribb kockás sikló (Natrix tesselat) kisebb-nagyobb egyedeivel. Nagy tömegben él az elmocsarasodott tavakban a mocsári teknős (Emys orbicularis).

Elsősorban víziteknősök, de vízisiklók, víziagámák, illetve egyes gőték és békák tartására is legmegfelelőbb az akvaterrárium, melynek alapterületét jelentős részben a terjedelmes vízmedence teszi ki.

A hüllők közül a fürge gyík (Lacerta agilis), a törékeny gyík (Angius fragilis) és a rézsikló (Coronella austriaca) szórványosan mindenütt előfordul, a vízisikló (Natrix natrix) kifejezetten gyakori, ...

A hüllők (Reptilia) közül láthatunk néha inkább az öntöző főcsatornához tartozó vízen vízisiklót (Natrix natrix).
Kis gulyajárás és Csordagyep legelői ...

A hüllők kisebb számban élnek a vízjárta területeken, de jellegzetes fajuk, a vízisikló gyakori.

élőhelyek, igen nagy számban élnek itt a tavi-, kistavi-, kecskebéka fajkomplex egyedei (Rana spp), barna varangy (Bufo bufo), leveli béka (Hyla arborea), vöröshasú unka (Bombina bombina). A hüllők közül jelentős állományai vannak a vízisiklónak ...

A Hegyalján megbújó kisebb lápok és mocsarak az alpesi tarajosgőte élőhelyei. A terület hüllőfaunájának képviselői közül az erdei és vízisikló, a kuszma és a ritkán szem elé kerülő zöld gyík érdemel említést.

A kétéltűek közül gyakran láthatjuk a pettyes- és a tarajos gőtét (Triturus vulgaris, T. cristatus), az erdei békát (Rana dalmatina) és a zöld levelibékát (Hyla arborea). A hüllők közül a mocsári teknős (Emys orbiculáris), a vízisikló ...

Lásd még: Lásd még: Sikló, Kígyó, Kígyók, Gyíkok, Varangy

Állatok  Vízirigó  Víziteknős

 
RSS Mobile