Kezdőlap (Tyúk)

 Állatok 

  » »
 
   

Tyúk

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

tyúk
Mig a lúd, kacsa és pulyka leszármazása kétségtelen módon be van bizonyítva, igy hogy az első a vad lúdtól (Anser cinereus), a másik a tőke-kacsától (Anas boschas), ...


tyúk
Egy fajta háziszárnyas nősténye, rokon madárfajok tojója: fácántyúk, -tréfásan vagy durván- nő. Származékai: tyukos, tyukász.
Ótörök eredetű szó: kun, oszmán-török, üzbég tavuk (tyúk).

Taréjos tyúk (Gallus Briss.)
Ennek a nemzetségnek tagja a mi házityúkunk. Testük erőteljes, csőrük erős, a felső káva hajlott, csúcsa lehajló; lábuk elég hosszú, sarkantyús.

Az erdélyi kendermagos tyúk hazája Erdély, ahonnan az 1870-es években terjedt el nyugat felé. Első ismert tenyésztője után "Szeremlei tyúk" néven, egy bécsi kiállításon mutatták be először. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak.

Tyúk: Súly: 500 gr A keltető tojás legkisebb súlya 28 gr, a tojáshéj színe a krémszínig. A tyúk hasonló a kakashoz, egészen a nemi feltételek szerinti különbségig, és valamivel kisebb a bóbita.

A tyúk (Gallus gallus) párja. A fiatal kakasokat (legtöbbször az egy évnél fiatalabbakat) kakócának nevezik. Más madarak (pl a pulyka) hímjét is gyakran kakasnak nevezik. A kakasüllő az a rúd, amin a tyúk és a kakas alszik.

A magyar tyúk a Magyarország különböző vidékein őshonos parlagi tyúkok tenyésztett változata, egyike törvényileg védett baromfifajtáinknak.

Tyúk: teljes hosszúsága 70 cm, ebből a farok 35 cm hosszú.
Aligha van a gyémántfácánnál szebb fácán, amikor a dürgés idején látjuk.

Még a tyúk is le lapúl, mikor kányát lát.
Mikor pedig a gyerek rakonczátlankodik, bizony kiszalad még a legjobb anya szájából is a szó:
Vigyen el a kánya! ...

A Hamburgi tyúk [03/09.]
Háromszínű papagájamandina (1.) [99/2.]
Háromszínű papagájamandina (2.) [99/3.]
Háromszínű fényseregélyek [02/1.]
Hattyúlúd [00/10.]
Hegyi (hegyvidéki) kukorékoló [01/1.] ...

A kikelt fiókákat kotlós tyúk alá helyeztük egy napos csibe társaságában, bízva abban, hogy a kotló így könnyebben elfogadja a récefiókákat. Még aznap, azaz július 20-án a fiókákat Kisújszállásra szállítottuk ahol a további gondozásuk történt.

", távolról egy tyúk kotkodácsolására emlékeztet. Párzási időben felkarjukon megduzzadnak a mirigyek, a nőstényektől tehát sokkal vaskosabb felkarjuk különbözteti meg őket.

A pekingi kacsa azt jelenti a kacsahús termelésben, mint a leghorn tyúk a fehér héjú tojást termelő hibrid tyúkok között, vagy a plymouth tyúk a broiler anyai vonalaknál.

A kakas testhossza 66-89 cm, a tyúk 53-66 cm. A kakasok farka hosszú faroktollakból áll, a színezete is sokkal élénkebb, mint a tojóé. A fej oldalsó része vörös a fej többi része sötétzöld. A nyakon fehér örv látható.

A kakas 3-4, a tyúk 2 éves korában válik ivaréretté. A kakas köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé vagy alá kaparja fészkét, aminek átmérője a 3 métert is elérheti.

A kakas magassága mintegy 100 centiméter és elérheti a 18 kilogrammos súlyt is, de a tyúk átlagosan csak 4,5 kg. A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz.

Jelenleg két, a Bristoli Állatkertből érkezett tyúk, és egy kakas él az állatkert trópusi madárházában. Félénk madarak, napközben a bokrok között, a talajon csipegetnek, estét inkább az ágakon töltik, bár itt nem kell félniük a sötétség ragadozóitól.

A legsúlyosabb madárfaj Európában, a kakas testtömege akár 16 kg is lehet, a tyúk kb. 4 kg. Pulyka nagyságú, vízszintes tartású madár. Amikor nekifutás után a levegőbe emelkedik, szárnyán feltűnik a nagy fehér folt. Röpte a ludakéra emlékeztet.

- óriás brahma: A színek alapján megkülönböztetünk sötét és világos brahmát. A tyúk kb. 4.5 kg, a kakas kb. 5.5 kg. Tarajuk jellegzetes rózsataréj. Lábuk tollas.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, ...

Takarmányozásuk fehérjetartalmú táppal és magkeverékkel történjen, valamint zöldeleséggel(tyúk, békalencse,?)
A dürgés egy úszómadárhoz illően a vízen zajlik.

Szereti a folyók partján, főleg árvizek alkalmával, szedegetni csigát, kagylót s mindent mit a viz hajt. Főleg fészkezési ideje alatt dühösen üldöz minden ragadozó madarat a sasig. Nagy szemtelenséggel ragadozza el majorokban a tyúk s ludfìakat.

Lásd még: Lásd még: Kakas, Fácán, Galamb, Kutya, Pulyka

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

 
RSS Mobile