Kezdőlap (Tyúk)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tyúk

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

tyúk
Mig a lúd, kacsa és pulyka leszármazása kétségtelen módon be van bizonyítva, igy hogy az első a vad lúdtól (Anser cinereus), a másik a tőke-kacsától (Anas boschas), ...


tyúk
Egy fajta háziszárnyas nősténye, rokon madárfajok tojója: fácántyúk, -tréfásan vagy durván- nő. Származékai: tyukos, tyukász.
Ótörök eredetű szó: kun, oszmán-török, üzbég tavuk (tyúk).

Taréjos tyúk (Gallus Briss.)
Ennek a nemzetségnek tagja a mi házityúkunk. Testük erőteljes, csőrük erős, a felső káva hajlott, csúcsa lehajló; lábuk elég hosszú, sarkantyús. Szárnyuk rövid, erősen kerekített, farkuk közepes hosszú, 14-16, két - egymást metsző - síkban elhelyezett tollból áll.

Az erdélyi kendermagos tyúk hazája Erdély, ahonnan az 1870-es években terjedt el nyugat felé. Első ismert tenyésztője után "Szeremlei tyúk" néven, egy bécsi kiállításon mutatták be először. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak. Gyorsan fejlődnek és tollasodnak.

Tyúk: Súly: 500 gr A keltető tojás legkisebb súlya 28 gr, a tojáshéj színe a krémszínig. A tyúk hasonló a kakashoz, egészen a nemi feltételek szerinti különbségig, és valamivel kisebb a bóbita.

A tyúk (Gallus gallus) párja. A fiatal kakasokat (legtöbbször az egy évnél fiatalabbakat) kakócának nevezik. Más madarak (pl a pulyka) hímjét is gyakran kakasnak nevezik. A kakasüllő az a rúd, amin a tyúk és a kakas alszik.

A magyar tyúk a Magyarország különböző vidékein őshonos parlagi tyúkok tenyésztett változata, egyike törvényileg védett baromfifajtáinknak.

Tyúk: teljes hosszúsága 70 cm, ebből a farok 35 cm hosszú.
Aligha van a gyémántfácánnál szebb fácán, amikor a dürgés idején látjuk. A kakas lényeges színjellemzői az alábbiak: homloka és a fej felső része érczöld, arca csupasz és kékes, a szem szivárványhártyája világossárga.

Még a tyúk is le lapúl, mikor kányát lát.
Mikor pedig a gyerek rakonczátlankodik, bizony kiszalad még a legjobb anya szájából is a szó:
Vigyen el a kánya! ...

A Hamburgi tyúk [03/09.]
Háromszínű papagájamandina (1.) [99/2.]
Háromszínű papagájamandina (2.) [99/3.]
Háromszínű fényseregélyek [02/1.]
Hattyúlúd [00/10.]
Hegyi (hegyvidéki) kukorékoló [01/1.]
Gyakori a hegyi lórival kapcsolatos ismeretzavar [01/2.]
A Holland törpetyúk [03/06.] ...

A kikelt fiókákat kotlós tyúk alá helyeztük egy napos csibe társaságában, bízva abban, hogy a kotló így könnyebben elfogadja a récefiókákat. Még aznap, azaz július 20-án a fiókákat Kisújszállásra szállítottuk ahol a további gondozásuk történt.

", távolról egy tyúk kotkodácsolására emlékeztet. Párzási időben felkarjukon megduzzadnak a mirigyek, a nőstényektől tehát sokkal vaskosabb felkarjuk különbözteti meg őket.

A pekingi kacsa azt jelenti a kacsahús termelésben, mint a leghorn tyúk a fehér héjú tojást termelő hibrid tyúkok között, vagy a plymouth tyúk a broiler anyai vonalaknál.
Léteznek nagytestű vonalai, amelyek kiemelkedő húsformát mutatnak, 50 napos korban 3,5 kg feletti élősúlyt érnek el.

A kakas testhossza 66-89 cm, a tyúk 53-66 cm. A kakasok farka hosszú faroktollakból áll, a színezete is sokkal élénkebb, mint a tojóé. A fej oldalsó része vörös a fej többi része sötétzöld. A nyakon fehér örv látható. A test zömében vörösesbarna apró fekete és szürke mintázattal.

A kakas 3-4, a tyúk 2 éves korában válik ivaréretté. A kakas köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé vagy alá kaparja fészkét, aminek átmérője a 3 métert is elérheti.

A kakas magassága mintegy 100 centiméter és elérheti a 18 kilogrammos súlyt is, de a tyúk átlagosan csak 4,5 kg. A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz.

Jelenleg két, a Bristoli Állatkertből érkezett tyúk, és egy kakas él az állatkert trópusi madárházában. Félénk madarak, napközben a bokrok között, a talajon csipegetnek, estét inkább az ágakon töltik, bár itt nem kell félniük a sötétség ragadozóitól.
Fotó: Endrédi Lajos
Fogadjon örökbe egy rulrult! ...

A legsúlyosabb madárfaj Európában, a kakas testtömege akár 16 kg is lehet, a tyúk kb. 4 kg. Pulyka nagyságú, vízszintes tartású madár. Amikor nekifutás után a levegőbe emelkedik, szárnyán feltűnik a nagy fehér folt. Röpte a ludakéra emlékeztet.

- óriás brahma: A színek alapján megkülönböztetünk sötét és világos brahmát. A tyúk kb. 4.5 kg, a kakas kb. 5.5 kg. Tarajuk jellegzetes rózsataréj. Lábuk tollas. Tollszerkezetük a kokinra emlékeztető, ezért nagyobbnak látszanak a valós méretüknél.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, szakállas keselyű, strucc
Hüllők ...

Takarmányozásuk fehérjetartalmú táppal és magkeverékkel történjen, valamint zöldeleséggel(tyúk, békalencse,?)
A dürgés egy úszómadárhoz illően a vízen zajlik.

Szereti a folyók partján, főleg árvizek alkalmával, szedegetni csigát, kagylót s mindent mit a viz hajt. Főleg fészkezési ideje alatt dühösen üldöz minden ragadozó madarat a sasig. Nagy szemtelenséggel ragadozza el majorokban a tyúk s ludfìakat. Első a dögön a szarkával.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kakas, Fácán, Galamb, Kutya, Pulyka?

◄ Tüzesfejű királyka   Ugartyúk ►
 
RSS Mobile