Kezdőlap (Tyúk)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tyúk

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

tyúk
Mig a lúd, kacsa és pulyka leszármazása kétségtelen módon be van bizonyítva, igy hogy az első a vad lúdtól (Anser cinereus), a másik a tőke-kacsától (Anas boschas), ...


tyúk
Egy fajta háziszárnyas nősténye, rokon madárfajok tojója: fácántyúk, -tréfásan vagy durván- nő. Származékai: tyukos, tyukász.
Ótörök eredetű szó: kun, oszmán-török, üzbég tavuk (tyúk).

Taréjos tyúk (Gallus Briss.)
Ennek a nemzetségnek tagja a mi házityúkunk. Testük erőteljes, csőrük erős, a felső káva hajlott, csúcsa lehajló; lábuk elég hosszú, sarkantyús. Szárnyuk rövid, erősen kerekített, farkuk közepes hosszú, 14-16, két - egymást metsző - síkban elhelyezett tollból áll.

Az erdélyi kendermagos tyúk hazája Erdély, ahonnan az 1870-es években terjedt el nyugat felé. Első ismert tenyésztője után "Szeremlei tyúk" néven, egy bécsi kiállításon mutatták be először. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak. Gyorsan fejlődnek és tollasodnak.

Tyúk: Súly: 500 gr A keltető tojás legkisebb súlya 28 gr, a tojáshéj színe a krémszínig. A tyúk hasonló a kakashoz, egészen a nemi feltételek szerinti különbségig, és valamivel kisebb a bóbita.

A ~ (Gallus gallus) párja. A fiatal kakasokat (legtöbbször az egy évnél fiatalabbakat) kakócának nevezik. Más madarak (pl a pulyka) hímjét is gyakran kakasnak nevezik. A kakasüllő az a rúd, amin a ~ és a kakas alszik.

A magyar ~ a Magyarország különböző vidékein őshonos parlagi tyúkok tenyésztett változata, egyike törvényileg védett baromfifajtáinknak.

~: teljes hosszúsága 70 cm, ebből a farok 35 cm hosszú.
Aligha van a gyémántfácánnál szebb fácán, amikor a dürgés idején látjuk. A kakas lényeges színjellemzői az alábbiak: homloka és a fej felső része érczöld, arca csupasz és kékes, a szem szivárványhártyája világossárga.

Még a ~ is le lapúl, mikor kányát lát.
Mikor pedig a gyerek rakonczátlankodik, bizony kiszalad még a legjobb anya szájából is a szó:
Vigyen el a kánya! ...

A Hamburgi ~ [03/09.]
Háromszínű papagájamandina (1.) [99/2.]
Háromszínű papagájamandina (2.) [99/3.]
Háromszínű fényseregélyek [02/1.]
Hattyúlúd [00/10.]
Hegyi (hegyvidéki) kukorékoló [01/1.]
Gyakori a hegyi lórival kapcsolatos ismeretzavar [01/2.]
A Holland törpetyúk [03/06.] ...

A kikelt fiókákat kotlós ~ alá helyeztük egy napos csibe társaságában, bízva abban, hogy a kotló így könnyebben elfogadja a récefiókákat. Még aznap, azaz július 20-án a fiókákat Kisújszállásra szállítottuk ahol a további gondozásuk történt.

", távolról egy ~ kotkodácsolására emlékeztet. Párzási időben felkarjukon megduzzadnak a mirigyek, a nőstényektől tehát sokkal vaskosabb felkarjuk különbözteti meg őket.

A pekingi kacsa azt jelenti a kacsahús termelésben, mint a leghorn ~ a fehér héjú tojást termelő hibrid tyúkok között, vagy a plymouth ~ a broiler anyai vonalaknál.
Léteznek nagytestű vonalai, amelyek kiemelkedő húsformát mutatnak, 50 napos korban 3,5 kg feletti élősúlyt érnek el.

A kakas testhossza 66-89 cm, a ~ 53-66 cm. A kakasok farka hosszú faroktollakból áll, a színezete is sokkal élénkebb, mint a tojóé. A fej oldalsó része vörös a fej többi része sötétzöld. A nyakon fehér örv látható. A test zömében vörösesbarna apró fekete és szürke mintázattal.

A kakas 3-4, a ~ 2 éves korában válik ivaréretté. A kakas köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé vagy alá kaparja fészkét, aminek átmérője a 3 métert is elérheti.

A kakas magassága mintegy 100 centiméter és elérheti a 18 kilogrammos súlyt is, de a ~ átlagosan csak 4,5 kg. A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz.

Jelenleg két, a Bristoli Állatkertből érkezett ~, és egy kakas él az állatkert trópusi madárházában. Félénk madarak, napközben a bokrok között, a talajon csipegetnek, estét inkább az ágakon töltik, bár itt nem kell félniük a sötétség ragadozóitól.
Fotó: Endrédi Lajos
Fogadjon örökbe egy rulrult! ...

A legsúlyosabb madárfaj Európában, a kakas testtömege akár 16 kg is lehet, a ~ kb. 4 kg. Pulyka nagyságú, vízszintes tartású madár. Amikor nekifutás után a levegőbe emelkedik, szárnyán feltűnik a nagy fehér folt. Röpte a ludakéra emlékeztet.

- óriás brahma: A színek alapján megkülönböztetünk sötét és világos brahmát. A ~ kb. 4.5 kg, a kakas kb. 5.5 kg. Tarajuk jellegzetes rózsataréj. Lábuk tollas. Tollszerkezetük a kokinra emlékeztető, ezért nagyobbnak látszanak a valós méretüknél.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai ~, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, szakállas keselyű, strucc
Hüllők ...

Takarmányozásuk fehérjetartalmú táppal és magkeverékkel történjen, valamint zöldeleséggel(~, békalencse,?)
A dürgés egy úszómadárhoz illően a vízen zajlik.

Szereti a folyók partján, főleg árvizek alkalmával, szedegetni csigát, kagylót s mindent mit a viz hajt. Főleg fészkezési ideje alatt dühösen üldöz minden ragadozó madarat a sasig. Nagy szemtelenséggel ragadozza el majorokban a ~ s ludfìakat. Első a dögön a szarkával.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kakas, Fácán, Galamb, Kutya, Pulyka?

◄ Tüzesfejű királyka   Ugartyúk ►
 
RSS Mobile