Kezdőlap (Tyúk)

 Állatok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Állatok » Tyúk


 

Tyúk

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

tyúk
Mig a lúd, kacsa és pulyka leszármazása kétségtelen módon be van bizonyítva, igy hogy az első a vad lúdtól (Anser cinereus), a másik a tőke-kacsától (Anas boschas), ...Egy fajta háziszárnyas nősténye, rokon madárfajok tojója: fácántyúk, -tréfásan vagy durván- nő. Származékai: tyukos, tyukász.
Ótörök eredetű szó: kun, oszmán-török, üzbég tavuk ().

Taréjos tyúk (Gallus Briss.)
Ennek a nemzetségnek tagja a mi házityúkunk. Testük erőteljes, csőrük erős, a felső káva hajlott, csúcsa lehajló; lábuk elég hosszú, sarkantyús.

Az erdélyi kendermagos hazája Erdély, ahonnan az 1870-es években terjedt el nyugat felé. Első ismert tenyésztője után "Szeremlei " néven, egy bécsi kiállításon mutatták be először. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak.

Tyúk: Súly: 500 gr A keltető tojás legkisebb súlya 28 gr, a tojáshéj színe a krémszínig. A tyúk hasonló a kakashoz, egészen a nemi feltételek szerinti különbségig, és valamivel kisebb a bóbita.

A (Gallus gallus) párja. A fiatal kakasokat (legtöbbször az egy évnél fiatalabbakat) kakócának nevezik. Más madarak (pl a pulyka) hímjét is gyakran kakasnak nevezik. A kakasüllő az a rúd, amin a és a kakas alszik.

A magyar tyúk a Magyarország különböző vidékein őshonos parlagi tyúkok tenyésztett változata, egyike törvényileg védett baromfifajtáinknak.

: teljes hosszúsága 70 cm, ebből a farok 35 cm hosszú.
Aligha van a gyémántfácánnál szebb fácán, amikor a dürgés idején látjuk.

Még a tyúk is le lapúl, mikor kányát lát.
Mikor pedig a gyerek rakonczátlankodik, bizony kiszalad még a legjobb anya szájából is a szó:
Vigyen el a kánya! ...

A Hamburgi [03/09.]
Háromszínű papagájamandina (1.) [99/2.]
Háromszínű papagájamandina (2.) [99/3.]
Háromszínű fényseregélyek [02/1.]
Hattyúlúd [00/10.]
Hegyi (hegyvidéki) kukorékoló [01/1.] ...

A kikelt fiókákat kotlós tyúk alá helyeztük egy napos csibe társaságában, bízva abban, hogy a kotló így könnyebben elfogadja a récefiókákat. Még aznap, azaz július 20-án a fiókákat Kisújszállásra szállítottuk ahol a további gondozásuk történt.

", távolról egy kotkodácsolására emlékeztet. Párzási időben felkarjukon megduzzadnak a mirigyek, a nőstényektől tehát sokkal vaskosabb felkarjuk különbözteti meg őket.

A pekingi kacsa azt jelenti a kacsahús termelésben, mint a leghorn tyúk a fehér héjú tojást termelő hibrid tyúkok között, vagy a plymouth tyúk a broiler anyai vonalaknál.

A kakas testhossza 66-89 cm, a 53-66 cm. A kakasok farka hosszú faroktollakból áll, a színezete is sokkal élénkebb, mint a tojóé. A fej oldalsó része vörös a fej többi része sötétzöld. A nyakon fehér örv látható.

A kakas 3-4, a tyúk 2 éves korában válik ivaréretté. A kakas köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé vagy alá kaparja fészkét, aminek átmérője a 3 métert is elérheti.

A kakas magassága mintegy 100 centiméter és elérheti a 18 kilogrammos súlyt is, de a átlagosan csak 4,5 kg. A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz.

Jelenleg két, a Bristoli Állatkertből érkezett tyúk, és egy kakas él az állatkert trópusi madárházában. Félénk madarak, napközben a bokrok között, a talajon csipegetnek, estét inkább az ágakon töltik, bár itt nem kell félniük a sötétség ragadozóitól.

A legsúlyosabb madárfaj Európában, a kakas testtömege akár 16 kg is lehet, a kb. 4 kg. Pulyka nagyságú, vízszintes tartású madár. Amikor nekifutás után a levegőbe emelkedik, szárnyán feltűnik a nagy fehér folt. Röpte a ludakéra emlékeztet.

- óriás brahma: A színek alapján megkülönböztetünk sötét és világos brahmát. A tyúk kb. 4.5 kg, a kakas kb. 5.5 kg. Tarajuk jellegzetes rózsataréj. Lábuk tollas.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai , szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, ...

Takarmányozásuk fehérjetartalmú táppal és magkeverékkel történjen, valamint zöldeleséggel(tyúk, békalencse,?)
A dürgés egy úszómadárhoz illően a vízen zajlik.

Szereti a folyók partján, főleg árvizek alkalmával, szedegetni csigát, kagylót s mindent mit a viz hajt. Főleg fészkezési ideje alatt dühösen üldöz minden ragadozó madarat a sasig. Nagy szemtelenséggel ragadozza el majorokban a s ludfìakat.

Lásd még: Lásd még: Kakas, Fácán, Galamb, Kutya, Pulyka

Állatok  Tüzesfejű királyka  Ugartyúk

 
RSS Mobile